Seneste Nyt

Spændingsforfatteren Wilbur Smith er død

Den internationalt anerkendte forfatter Wilbur Smith er død i en alder af 88 år. Han døde i sit hjem i Cape Town i Sydafrika i går.

Det oplyser hans kontor ifølge Ritzau.

Med sine 49 romaner blev Smith et kendt navn inden for litteraturen over hele verden.

- Den verdenskendte bestsellerforfatter Wilbur Smith døde uventet i eftermiddags i sit hjem i Cape Town efter en morgen med læsning og skrivning med sin hustru, Niso, ved sin side, står der i en udtalelse på forfatterens hjemmeside.

Dødsårsagen fremgår ikke af udtalelsen, der også er offentliggjort af hans forlag, Bonnier Books UK.

Hans debutroman fra 1964, "Når løven jager" om en ung mand, der vokser op på en kvægfarm i Sydafrika, blev med det samme en bestseller og førte til 15 efterfølgere.

Nyheder

 1. Mistanke om flere overgreb på skole i Nordsjælland

  En 27-årig mand og tidligere medarbejder på Søholmskolen i Rudersdal Kommune sidder lige nu varetægtsfængslet, mistænkt for voldtægt af en pige under 15 år samt vidnetrusler.

  Ifølge borgmester Ann Sofie Orth (K) er manden også mistænkt for at have begået overgreb på elever på Søholmskolen. Det fortæller hun til P4 København.

  - Vi har at gøre med mistanke om flere overgreb på børn på skolen. Der skal fortsat afvikles børnesamtaler. Og det vil være med til at afdække, om der er yderligere overgreb eller hændelser, der skal politianmeldes, siger hun.

  Rudersdal Kommune besluttede i går at oprette en hotline for forældre og har bedt et advokatfirma om at igangsætte en undersøgelse. Kommunen har også bedt Kammeradvokaten om hjælp til at undersøge, om der er sket ledelsessvigt i forbindelse med sagen.

  I dag er der mandet op med flere voksne på skolen, ligesom der er psykologbistand og kriseberedskab sat op til både børn, voksne, forældre og medarbejdere. Det gælder også over weekenden.

 2. Både unge og taxachauffører mener, at det er problem, at holdepladser er blevet flyttet og sløjfet.

 3. Der er 77 ugers ventetid på første ADHD-samtale: Men Region Nordjylland afviser forslag om familieterapi

  Nordjylland har den længste ventetid i landet på den første samtale til undersøgelse for ADHD i børnepsykiatrien.

  Lige nu er den på 77 uger.

  Men på grund af den hårdt pressede økonomi har politikerne i Region Nordjylland afvist flere budgetforslag, der skulle forbedre forholdene for familierne og nedbringe de rekordlange ventetider i børne- og ungdomspsykiatrien.

  Blandt andet familieterapi til familier med børn, der venter på udredning for ADHD og autisme.

  Ditte Nørager fra Hjortdal, nordøst for Fjerritslev, er skuffet.

  Hendes datter på 13 år ventede i et år på at blive udredt for ADHD, og imens kunne familien godt have brugt vejledning til at håndtere den pressede hverdag med et barn i mistrivsel.

  - Vi famler jo lidt i blinde, og bliver nogle gange noget udfordret og kan 'bide hovedet af hinanden', fortæller hun.

 4. Særlige parkeringspladser til hjemmeplejen er en succes: Fjerner stress

  Ansatte i hjemmeplejen har travlt, og tiden skal bruges med de ældre – ikke på at lede efter en ledig parkeringsplads.

  Derfor har Odense Kommune siden februar eksperimenteret med at lave særlige parkeringspladser til hjemmeplejen. Og nu er der politisk opbakning til at lave endnu flere end de foreløbige ni pladser.

  Sosu-assistent Nicholas Duelund er glad for projektet.

  - Det har været med til at fjerne noget af stressen og bekymringerne oppe i mit hoved, siger han.

  Parkeringspladserne ligger på Odense Kommunes egne arealer, men transportministeren har godkendt, at de særlige pladser også kan oprettes på offentlig vej.

  Flere større danske byer arbejder i de her år sammen om at finde den bedste måde at løse parkeringsproblemerne for hjemmeplejen.

 5. Skud på pub i Sverige - to personer dræbt

  Opdatering klokken 9:19 med information om, at de to, der tidligere var i livsfare, er afgået ved døden. Citat fra politiet er tilføjet.

  Der blev affyret skud på en pub i den svenske by Sandviken i går aftes, hvor flere personer kom til skade. Det skriver svenske SVT.

  To af dem er siden afgået ved døden.

  Området blev spærret, og politiet siger til SVT, at de i løbet af aftenen og natten har taget de første efterforskningsskridt.

  - Vi formoder, at det er én person, der var målet. De tre andre, der er blevet ramt, skal have været på stedet, siger Magnus Jansson Klarin, pressetalsmand for politiet. Politiet efterforsker hændelsen som to drabssager.

  Ingen er endnu anholdt som mistænkt for skyderiet.

 6. Trods ihærdig kampagne for nye kostråd, køber forbrugerne i dag færre bælgfrugter end før rådet om 100 gram om dagen blev indført for to år siden.

 7. Ordning, der skal få flere udlændinge i arbejde, forlænges

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at udvide den såkaldte IGU-ordning, der skal give flere flygtninge og familiesammenførte mulighed for at komme i arbejde.

  Ordningen forlænges, så den løber indtil 2028, skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet og FH i en pressemeddelelse.

  IGU-ordningen har eksisteret siden 2016 og er et toårigt ansættelsesforhold mellem en virksomhed og en udlænding, der omfatter en kombination af sprogundervisning, uddannelse og arbejde.

  Aftaleparterne vil udvide ordningen, så flere kan benytte sig af den.

  - IGU har vist sig at være en god indgang til arbejdsmarkedet for flygtninge, mens det også hjælper virksomhederne i den nuværende situation, hvor vi har mangel på arbejdskraft, siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i pressemeddelelsen.

 8. Den ukrainske præsident besøgte flere vigtige politikere i den amerikanske hovedstad.

 9. Bandelederen 'den kurdiske ræv' står over for mulig udlevering til Sverige

  Udleveringen af en internationalt efterlyst bandeleder kan muligvis være et skridt tættere på i Sverige.

  Den svenske bandeleder Rawa Majid står nemlig til potentielt at miste sit tyrkiske statsborgerskab på grund af en igangværende juridisk proces om dokumentforfalskning, skriver det svenske medie SVT ifølge Ritzau.

  Den "kurdiske ræv", som han kaldes, er leder af det kriminelle netværk Foxtrot, som er forbundet med en række højt profilerede drab i Sverige, som er plaget af omfattende bandekriminalitet.

  Rawa Majid er opvokset i Sverige, men fik statsborgerskab i Tyrkiet efter at have foretaget en række investeringer i landet og har derfor været beskyttet mod udlevering til Sverige.

 10. Den danske golfspiller Emily Pedersen er med på et europæiske hold, som fredag tager hul på Solheim Cup-turneringen, hvor Europa møder USA.

 11. Mens blandt andre FOA og HK er stærkt imod skattelettelser, mener Dansk Metal, at det godt kunne give mening.

 12. 9/11-fange erklæret uegnet til retssag - har fået PTSD efter tortur af CIA

  En fange på den amerikanske Guantanamo-base på Cuba er blevet erklæret uegnet til at gå igennem en retssag.

  Det skyldes, at han har fået PTSD efter angiveligt at være blevet udsat for tortur af det amerikanske efterretningsvæsen CIA, skriver Ritzau og AFP.

  Ifølge dommeren er 51-årige bin al-Shibh for psykisk skadet til at kunne forsvare sig selv i retssagen.

  Manden stod over for en mulig dødsdom for sin rolle i terrorangrebet den 11. september 2001, hvor fly fløj ind i tvillingetårnene i New York og forsvarsministeriet The Pentagon i Washington D.C.

  Efter planen skulle bin al-Shibh have været på anklagebænken i dag sammen med Khalid Sheikh Mohammed, der menes at være hjernen bag 9/11, samt tre andre, skriver Ritzau. De andres høring vil fortsætte efter planen.

  Rettelse: Tidligere stod der, at Guantanamo-basen lå i USA. Den ligger på Cuba.

 13. Fredag starter med regn, men senere kigger solen forbi

  De sidste dele af det regnvejr, der trak ind over landet fra sydvest i går, hænger stadig over os i morgen- og formiddagstimerne.

  I løbet af dagen vil det dog forsvinde mod nordøst. Derfra kommer der opklaring med lidt eller nogen sol.

  Der kan i halen på regnvejret også komme byger.

  Temperaturen stiger til mellem 15 og 18 grader, og vinden er markant mere rolig, end hvad vi ellers har oplevet i løbet af ugen. Den bliver svag til jævn fra vest og sydvest, i Nordjylland nordvest.

 14. Danmarks grønne troværdighed står over for et "ordentligt hak i tuden", lyder det SF, K og R.

 15. Stor sejr for indfødte folks rettigheder i Brasilien

  De indfødte folk i Brasilien fik i nat en stor juridisk sejr.

  Seks ud af 11 dommere i den brasilianske Højesteret har nemlig afvist et forsøg på at begrænse et indfødt folks ret til at bo på deres oprindelige jord.

  Beslutningen er blevet fejret af indfødte folk i flere brasilianske byer. Ifølge eksperter kan dommen danne præcedens for massevis af lignende sager, hvor indfødte folk gør krav på at få deres land tilbage.

  • Xokleng-folket, andre indfødte folk og aktivister fulgte domsafsigelsen på TV. (Foto: © Gustavo Moreno, Associated Press)
  • Da dommen gik i deres retning, var der jubel og glædestårer. (Foto: © Andre Borges, Ritzau Scanpix)
  • Dommen kan danne præcedens for en lang række lignende sager. (Foto: © Ueslei Marcelino, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Retssagen handlede om Xokleng-folket, der i dag tæller omkring 2.300 mennesker i det sydlige Brasilien, som i 2009 blev fordrevet fra deres lande af Santa Catarinas Miljøinstitut, da områderne var en del af et naturreservat.

  Begrundelsen var, at Xokleng-folket på det tidspunkt ikke kunne bevise, at de havde ret til at bo der.

  Men der er historiske beviser for, at de tilbage i det 19. århundrede på brutal vis blev fordrevet fra deres lande, skriver BBC. Derfor appellerede de beslutningen og tog sagen hele vejen til Højesteret.

 16. Zelenskyj besøger Canada

  I de sidste dage har Ukraines præsident været på besøg i New York og Washington, men Zelenskyj er ikke klar til at forlade Nordamerika.

  For han har taget turen til Canada, hvor han skal holde tale i det canadiske parlament Ottawa og også mødes med landets premierminister Justin Trudeau.

  Det oplyser den canadiske premierminister på sin hjemmeside.

  Canada er et af de lande i verden, der har bidraget med flest våben og penge til Ukraine.

 17. Politikerne i Aarhus har lagt budgettet for 2024

  29 ud af 31 medlemmer af Aarhus Byråd har natten mellem torsdag og fredag indgået en aftale om, hvordan kommunen skal bruges næste år.

  Blandt andet er der afsat flere penge til udsatte unge, børn med særlige behov, og der er også sat lidt flere penge af til byens ældre. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) er glad for den nye budgetaftale.

  - Jeg er meget tilfreds med, at et meget bredt flertal i byrådet har landet en aftale, der sikrer fortsat høj velfærd over for de grupper, der har allermest behov, socialt udsatte, hjemløse, ældre og ikke mindst børn i risiko for mistrivsel.

  - Det er her, vi som kommune og byråd har en bunden opgave, så vi er nødt til at omprioritere på andre områder, udtaler borgmester (S) Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

  Til de fodboldinteresserede har politikerne også valgt at bruge 30 mio. kroner på at forbedre Vejlby Stadion. Det skal først fungerer som et midlertidig stadion for AGF's herrehold i Superligaen og senere blive hjemmebane for AGF's bedste kvindehold.

 18. Biden sender ny våbenpakke til 2,3 milliarder kroner til Ukraine

  Ukraines præsident Zelenskyj har brugt sin torsdag på at besøge Washington D.C, hvor han blandt andet er mødtes med USA's præsident Joe Biden.

  Og Zelenskyj kommer ikke til at tage tomhændet hjem, for Biden har fortalt, at han er klar til at sende endnu en våbenpakke til Ukraine.

  Denne gang er der tale om en våbenpakke til 325 millioner dollars eller cirka 2,3 milliarder kroner.

  - I dag godkendte jeg den næste pakke af amerikansk sikkerhedshjælp til Ukraine, herunder mere artilleri, mere ammunition, flere panserværnsvåben, og i næste uge vil de første amerikanske Abrams-kampvogne blive leveret til Ukraine," sagde Biden.

  Biden fortalte også, at våbenpakken vil indeholde mere luftforsvar.

  - Vi fokuserede også på at styrke Ukraines luftforsvarskapaciteter for at beskytte den kritiske infrastruktur, der giver varme og lys under årets koldeste og mørkeste dage, fortalte han.

  Zelenskyj takkede for de frugtbare samtaler og samarbejdet med de amerikanske politikere og sagde, at den nye våbenpakke er lige det, Ukraine har brug for nu.

 19. USA giver over 800 millioner til Myanmar og Bangladesh

  USA vil donere yderligere 116 millioner dollar - over 811 millioner kroner - i humanitær støtte til Myanmar, Bangladesh og de omkringliggende regioner.

  Det oplyser den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Rohingyaerne er et muslimsk folk, der er et mindretal i Myanmar.

 20. Californien sagsøger organisationer for forkert information om abortpiller

  Staten Californien sagsøger to anti-abort organisationer for at fortælle patienter, at den kan hjælpe med at omvende effekten af abortpillen mifepristone.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Misinformation er potentielt farlig og i strid med loven, lyder det fra staten.

  - Dem, der kæmper med den svære beslutning om at få en abort, fortjener støtte og troværdig vejledning - ikke løgne og misinformation, siger advokat Rob Bonta.

  Ifølge Reuters skal søgsmålet stoppe virksomhederne i at reklamere for praksissen, ikke i at udføre den.

  Én af organisationerne, Heartbeat International, siger i en erklæring, at kvinder, der har taget en abortpille, "fortjener retten til at prøve at redde deres graviditet".

 21. Astronomer finder kulstof på månen 'Europa': Kan være et godt sted for liv

  Europa er Jupiters fjerdestørste måne med en radius på 1.569 kilometer. (Foto: © handout, Scanpix Denmark)

  Er der liv i rummet?

  Det spørgsmål er man måske kommet tættere på at kunne få svar på.

  For astronomer har ved hjælp af data fra NASA fundet kulstof på Jupiters måne Europas isede overflade.

  Og det kan være afgørende for, om liv kan trives på Europa, skriver NASA.

  Vi må dog vente lidt med at få endegyldigt svar på, om der er liv derude.

  - Vi ved endnu ikke, om der faktisk er liv i Europas hav, siger Christopher Glein, geokemiker ved Southwest Research Institute i Texas til The Guardian.

  - Men den nye opdagelse får det til at tyde på, at Europas hav kunne være et godt bud på at være vært for eksisterende liv. Det miljø er spændende ud fra astrobiologiens perspektiv.

 22. Danske Emil Nielsen var i hopla i Barcelona-buret mod Magdeburg i torsdagens Champions Leauge-kamp.

 23. Sveriges regering indrømmer, at man risikerer at misse flere klimamål

  Sverige kommer til at misse flere klimamål både på nationalt plan og på EU-plan.

  Sådan lød det fra den svenske regering på et pressemøde i går, hvor finanslovsforslaget for næste år blev fremlagt, skriver SVT.

  Forslaget betyder blandt andet, at målet om at reducere CO2-udledningen med 63 procent i 2030 i forhold til 1990 højst sandsynligt ikke kommer til at ske. Sådan lyder den svenske regerings egen vurdering.

  Finansminister Elisabeth Svantesson blev til pressemødet spurgt, om regeringen helt dropper sine klimamål.

  - Vi kommer tilbage med en klimahandlingsplan, og så må vi se på, hvad vi skal gøre, og hvordan det skal se ud. Målene ligger fast, svarede hun Elisabeth Svantesson.

  Regeringen siger, at udledningen af drivhusgasser forventes at stige i 2024 og 2025 for derefter at falde.

 24. Zelenskyj trykker hånd med Biden i Det Hvide Hus

  • Joe Biden og hans kone Jill Biden tager imod Zelenskyj ved Det Hvide Hus. (Foto: © Jim WATSON, Ritzau Scanpix)
  • Efter modtagelsen gik turen til det Ovale Værelse, hvor snakken mellem de to ledere fortsatte. (Foto: © Evan Vucci, Associated Press)
  • Zelenskyjs kone, Olena, er også med på besøget i Washington. (Foto: © Michael Reynolds, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Volodomyr Zelenskyjs besøg i Washington har også ført den ukrainske præsident en tur omkring Det Hvide Hus.

  Det er anden gang, at Joe Biden tager imod Zelenskyj her. Første gang var i december sidste år.

  Forud for mødet udtalte Zelenskyj, at han så frem til at diskutere Ukraines militære behov og luftforsvar med den amerikanske præsident.

  Det forventes, at Volodymyr Zelenskyj klokken 23.00 dansk tid vil holde en tale for et særligt udvalg i den amerikanske kongres.

 25. En "frygtelig sag" om en tidligere medarbejder på en skole i Rudersdal Kommune har fået kommunen til at handle.

 26. Polske embedsmænd skulle angiveligt have tjent styrtende med penge på at udstede visa til blandt andet afrikanere og asiatere, der ville til Polen.

 27. Indien øremærker hver tredje plads i parlamentet til kvinder

  Det krævede 11 timers debat, men Indien har nu vedtaget en lov, der øremærker en tredjedel af pladserne i parlamentet og delstatsregeringerne til kvinder.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Lovforslaget blev første gang introduceret - og lagt ned igen - i 1996.

  Premierminister Narendra Modis regering fremsatte forslaget igen i denne uge. I går blev det vedtaget i underhuset, og i dag har overhuset så også stemt det igennem, skriver Reuters.

  Indiens vicepræsident, Jagdeep Dhankhar, udtaler, at godkendelsen af lovforslaget er et "historisk øjeblik".

  I dag er 104 ud af Indiens 788 parlamentsmedlemmer kvinder. Det svarer til lidt over 13 procent.

 28. Den franske håndboldstjerne Dylan Nahi scorede et bemærkelsesværdigt mål i torsdagens Champions League-kamp mellem Kielce og Kolstad.

 29. Tolkeordning giver kun mening, hvis grønlandske medlemmer er lige gode til at tale dansk og grønlandsk, mener tolk Thomas Harder.

 30. Svensk politi afviser at give tilladelse til koranafbrænding

  Det svenske politi har afvist at give tilladelse til at afholde en demonstration i Rosengården i Malmø lørdag, hvor der skulle brændes en koran af. Det skriver det svenske medie SVT.

  Det er den 37-årige irakiske statsborger Salwan Momika der har anmodet om afbrændingen.

  - Vi har vurderet, at vi ikke kan garantere den offentlige orden og sikkerhed ved begivenheden, lyder det fra politiets talsmand, Rickard Lundqvist.

  Ifølge politiet handler det om det specifikke sted, som Momika ville afholde aktionen.

  For netop i Rosengården i Malmø udbrød der voldsomme optøjer, hvor biler blev sat i brand og flere personer kastede sten mod politiet, da der blev brændt en koran af tidligere på måneden.

  Politiet afviser, at man har afvist anmodningen på grund af politisk pres.

 31. FC Nordsjælland taber europæisk åbningskamp i tyrkisk lydinferno

  FC Nordsjælland tabte med 1-3 til Fenerbahce i torsdagens Conference League-premiere, der blev spillet i et lydinferno på Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi i Istanbul.

  Det var Farum-klubbens første europæiske gruppekamp i 11 år, men comebacket blev aldrig nogen fest for Johannes Hoff Thorups tropper.

  Resultatet efterlader FCN på en tredjeplads i gruppe H, mens Fenerbahce indtager andenpladsen, efter at Ludogorets i den anden kamp tævede Trnava 4-0.

  FC Nordsjællands næste Conference League-kamp spilles torsdag den 5. oktober, hvor Ludogorets gæster Right to Dream Park.

 32. Polens præsident: Udmelding om stop for våbenhjælp til Ukraine blev misforstået

  Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, blev misforstået, da han onsdag skabte tvivl om, hvorvidt Polen stadig kommer til at støtte naboerne i Ukraine militært.

  Sådan lyder det fra den polske præsident, Andrzej Duda, under et interview med tv-stationen TVN24.

  Premierministerens ord blev "tolket på den værst mulige måde", siger han.

  - Efter min mening var det, som premierministeren mente, at vi ikke vil overføre nye våben til Ukraine, som vi lige nu er i færd med at købe for at modernisere den polske hær, siger han under interviewet.

  Han tilføjede, at han for et par måneder siden talte med regeringschefen om blandt andet at bevæbne Ukraine.

  Premierministerens udmelding kom kort efter, Zelenskyj sendte en stikpille til Polen under FN's Generalforsamling, fordi Polen har valgt at indføre et forbud mod import af ukrainsk korn.

  Du kan læse mere om striden mellem Polen og Ukraine her.

 33. Der er aldrig blevet brugt så mange droner i en krig, som der bliver brugt i Ukraine lige nu. Se her, hvordan de har ændret krigen.

 34. USA er i kontakt med Indien og Canada efter drabsbeskyldninger

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  - Vi er i konstant kontakt med vores canadiske modparter, og vi har også været i kontakt med den indiske regering, siger den amerikanske nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan.

  - Jeg afviser på det kraftigste påstanden om, at der er en kløft mellem USA og Canada. Vi har store bekymringer om beskyldningerne, og vi ønsker at se efterforskningen gennemført, og gerningsmændene stillet til ansvar, siger han.

 35. Aarhus Kommune skal betale en million kroner tilbage til børnefamilier

  Aarhus Kommune skal nu punge ud med i alt én million kroner til i alt 80 børnefamilier, der har betalt for mange penge for deres barns børnehave eller vuggestue.

  Betalingen er fejlagtigt sket til tre specialdagtilbud i Aarhus Kommune, der egentlig skulle være uden forældrebetaling.

  - Dagtilbuddene har af forskellige årsager været placeret forkert administrativt, og det retter vi op på nu ved at betale forældrene tilbage, siger Helle Mølgaard, kontorchef for PPR i Børn og Unge.

  - Det ændrer selvfølgelig ikke på, at vi desværre har begået fejl, og vi er meget kede af, at den forkerte indplacering kan have haft betydning for familiernes økonomi.

  Helle Mølgaard oplyser til TV 2 Østjylland, at tilbagebetalingen ventes at ske inden årsskiftet.

 36. Børns Vilkår har i dag lanceret nye anbefalinger til børn og voksnes brug af skærm.

 37. Varmecheck runde to: 10.000 har fået afslag

  10.000 ansøgninger i anden runde af den meget omtalte varmecheck er blevet afvist.

  Det skriver Energistyrelsen i et nyhedsbrev ifølge Ritzau.

  Ifølge pressechefen i Energistyrelsen, Ture Falbe-Hansen, er der formentlig tale om, at flere har søgt uden at opfylde kravene.

  - Vi har dog set tilfælde, hvor et medlem af en husstand har søgt om varmechecken i den supplerende ansøgningsrunde, selv om husstanden allerede tidligere havde modtaget den, skriver han til Ritzau.

  Første gang, varmechecken på 6.000 skattefrie kroner skulle uddeles, skabte det noget af et palaver. Nogle fik checken, selvom de slet ikke var berettiget til at få den. Andre burde have fået den, men gjorde det ikke.

  Indtil videre er 5.500 ud af 34.500 ansøgninger blevet godkendt i anden runde.

 38. Skatteminister vil se på en løsning for Faaborg-Midtfyn, der kommer til at mangle 25 millioner kroner i indtægt.

 39. Landsholdsspilleren Stine Ballisager lavede søndag en hård tackling, som siden er gået viralt på sociale medier.

 40. Finansministeren indkalder til trepartsforhandlinger i næste uge

  I næste uge mødes arbejdsmarkedets parter for at diskutere, hvordan lønkronerne skal fordeles i den offentlige sektor.

  Her har Finansminister Nicolai Wammen nemlig inviteret til et såkaldt sættemøde, hvor resten af de kommende overenskomstforhandlinger for de offentlige ansatte skal planlægges.

  Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

  Det er Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Akademikerne, der er inviteret.

  På forhånd er der afsat tre milliarder kroner til forhandlingerne, hvor regeringen allerede har udmeldt, at landets pædagoger, sygeplejersker, sosu-medarbejdere og ansatte i Kriminalforsorgen fremover skal have 2.500 kroner mere i løn om måneden.

 41. Fra Danmark til Canada: Kilovis af ketamin blev sendt med posten

  En kontrol af en pakke i Canada sendt fra Amager med danske PostNord afslørede seks kilo af stoffet ketamin.

  Afsenderen mistænkes at være en 21-årig mand fra København, der nu er blevet sigtet for overtrædelse af straffelovens bestemmelse om narkotika.

  Det er i dag kommet frem under et retsmøde i Københavns Byret, skriver Ritzau.

  Ketamin er et bedøvelsesmiddel, der ofte bruges til større dyr som for eksempel heste. Stoffet bliver også af nogle brugt som rusmiddel.

  Den 21-årige er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Han nægter sig skyldig.

 42. Politiet har opkrævet 70.000 fartbøder forkert

  En fejl i politiets IT-system er skyld i, at 70.000 "særligt skærpede" fartbøder er blevet opkrævet forkert siden 2015.

  I tusindvis af tilfælde er en fartbøde, udløst ved en hastighed på præcis 30 procent over den tilladte grænse, muligvis blevet sendt til den forkerte.

  Politiets automatiske trafikkontrol har nemlig sendt bøderne ud til ejeren af bilen i stedet for føreren.

  Og selvom det i mange tilfælde vil være den samme person, har systemet ikke taget højde for, hvis en ejer for eksempel har udlånt sin bil.

  Hvis man har modtaget - og måske betalt - en forkert bøde, skal man på nuværende tidspunkt ikke foretage sig noget, siger enhedschef hos Politiets Administrative Center, Jeppe James.

  - Vi skal først have den juridiske afklaring på plads, og så skal vi finde den bedste måde at håndtere de afgjorte sager på.

 43. Der kan nogle steder falde over 30 millimeter regn.

 44. Børnene i fritidsklubben Cappella på Nørrebro er glade for, at klubben har indført mobilforbud.

 45. På Christiansborg vil man nu spænde ben for mængden af ulykkelige boligsager.

 46. Gymnasiale studenters karaktergennemsnit er faldet

  Studenterhuen trykker måske lidt mindre hos årets studenter fra en gymnasial uddannelse.

  Deres gennemsnitlige eksamensresultat er i hvert fald faldet lidt sammenlignet med for tre år siden.

  Eksamensresultatet er faldet fra 7,2 til 7,0 på HHX og fra 7,7 til 7,5 på STX. På både HTX, HF og EUX er faldet lidt lavere - nemlig 0,1 procentpoint.

  Dermed lander karakterne på samme niveau som før coronakrisen.

  Ifølge ministeriet skal faldet i eksamensresultaterne også ses i lyset af, at denne sommers studenter er de første siden 2019, hvor alle 3.g-eksamener afholdes som normalt - altså uden et tændt webcam.

 47. Konfliktmægleren peger i stedet på magtkampe i Alternativet som en forklaring på de interne stridigheder. I dag har Theresa Scavenius meldt sig ud af partiet.

 48. 20-årig mistænkt for at sende trusler til skoler er blevet løsladt

  Det skriver Københavns Vestegns Politi på det sociale medie X.

  - I sagen om de trusler, der i går blev sendt til flere skoler i hele landet, har vi løsladt den 20-årige mand, som i går blev anholdt. Vi arbejder fortsat på at klarlægge, hvorvidt han kan have haft noget med sagen at gøre, skriver politiet.

  Truslerne er sendt til "et større antal" skoler på mail, og der er mistanke om, at den er blevet sendt fra udlandet, skriver Vestegnens Politi på X.

Mere fra dr.dk