Seneste nyt

Stærekasserne får foden fra speederen - kommission vil have flere

Overblik

 1. Stærekasserne får foden fra speederen - kommission vil have flere

  Politikerne på Christiansborg skal nu tage stilling til, om der skal sættes flere stærekasser op som dem, der blitzer fartglade bilister 11 faste steder i landet.

  Forsøget med de ubemandede automatiske fartkontroller er meget effektfuldt, og Færdselssikkerhedskommissionen vil derfor anbefale, at stærekasserne skal blive stående - og at der kommer flere af dem.

  - Vi har anbefalet flere stærekasser i Færdselssikkerhedskommissionens handlingsplan. Det man kan se er, at de nedsætter hastigheden, og hastigheden er en rigtig stor årsag til, at ulykker sker, siger Marianne Foldberg Steffensen, chef for trafiksikkerhed i Vejdirektoratet.

 2. Fire-årig dreng er faldet ned fra 4. sal

  Her til aften er en fire-årig dreng faldet ned fra fjerde sals højde på Amager.

  Der er ikke tale om en forbrydelse, men et uheld, hvor drengen endte med at falde ned fra altanen i farens lejlighed, fortæller Københavns Politi til DR Nyheder.

  - Drengen var ved bevidsthed ved politiets og akutlægens ankomst til stedet, og han blev kørt til Rigshospitalets traumecenter, siger Henrik Stormer, vagthavende ved Københavns Politi.

  Rettelse: Tidligere fremgik det, at drengen var fem år.

  Opdateres...

 3. OL-dagen i billeder: Få et overblik over dagens danske præstationer

  Herunder kan du se dagens danske resultater fra OL i Tokyo:

  1 / 11
 4. Fem personer i kritisk tilstand efter trafikulykke i Svebølle

  Fem personer er lørdag aften i kritisk tilstand efter en større trafikulykke ved Kalundborgvej ved Svebølle på det vestlige Sjælland.

  Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi på Twitter.

  Tre eller fire biler har været involveret, og de tilskadekomne er i øjeblikket ved at blive vurderet. Lægehelikopter og seks ambulancer er på stedet.

  - Det er sket ved kilometermærke 33 på Kalundborgvej lige ud for Svebølle. Der er fem, som bliver betegnet som i kritisk tilstand, siger vagtchef Lars Galasz til Ritzau.

  - Man arbejder på stedet derude og laver det, der hedder triage, hvor man går ind og vurderer dem. Helikopteren er på stedet med lægen og akutbilen, og så tager man dem derhen, hvor man mener, det er bedst at tage dem hen, siger vagtchefen.

  Politiet oplyser, at vejen vil være lukket i flere timer.

 5. FC Midtjylland slår Viborg i midtjysk lokalopgør

  Med en Superliga-sejr på 2-0 over lokalrivalerne Viborg FF fik FC Midtjylland en glimrende optakt til tirsdagens opgør i Champions League-kvalifikationen mod hollandske PSV.

  Begge kampens mål blev scoret efter pausen. Evander og Anders Dreyer havde sidste støvle på boldene, før de gik i nettet.

  Med sejren har FC Midtjylland nu seks point efter tre kampe i Superligaen, mens Viborg FF har fire.

  Du kan se højdepunkterne fra kampen herunder.

 6. Menneskerettighedsorganisation: Myanmars militær begår forbrydelser mod menneskeheden

  Militæret i Myanmar har begået forbrydelser mod menneskeheden i form af drab på modstandere af militærkuppet for et halvt år siden og med anholdelser af tusindvis af politikere, journalister og aktivister.

  Soldater og politi i det sydøstasiatiske land har i det halve år, militærstyret har været ved magten, begået drab, tortur og flere andre alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne.

  Over 100 politikere, valgtilforordnede, journalister og aktivister er blevet anholdt og er derpå "forsvundet", skriver organisationen. Styret har nægtet at oplyse, hvor de befinder sig.

  - Angrebene på befolkningen udgør forbrydelser mod menneskeheden, som de ansvarlige skal stilles til regnskab for, siger Brad Adams, der er direktør for HRW's Asien-kontor, til Reuters.

 7. Hyballa om situationen i Esbjerg: 'Alt det her udenfor banen er for mig bullshit'

  (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

  Esbjerg fB spillede i dag den første kamp efter en hektisk uge, hvor 21 spillere i et åbent brev til ledelsen udtrykte mistillid til cheftræneren.

  Spillerne mener, at cheftræner Peter Hyballa hverken har 'de fornødne faglige eller menneskelige egenskaber til at lede spillertruppen'.

  Cheftræneren har dog ikke meget til overs for den megen uro og rygter om, at han blandt andet har været voldelig mod spillerne.

  - Alt det her udenfor banen er for mig bullshit.

  - Spillerne taler kun med aviserne og med spillerogranisatione. Hvis jeg spørger spillerne, hvad der er sket, så siger de: Ikke noget, coach. Men måske er det sådan i Danmark. I mit land taler vi ansigt-til-ansigt, og efter min mening er det også bedre, siger Peter Hyballa.

  Cheftræneren mener, han har været fair, og at beskyldningerne er 'bullshit'.

  - Jeg slår ikke, jeg har ikke gjort noget.

  Så spillerne lyver?

  - Ja, hvis de siger, at jeg har slået nogen, siger han.

 8. Uheldige Kristoffer Hari: Skade sætter en stopper for OL

  (Foto: liselotte sabroe © Scanpix Denmark)

  Danmarks mandlige stafethold ved OL i Tokyo er blevet en løber mindre. Kristoffer Hari er således blevet tvunget til et afbud på grund af en skade.

  Haris afbud får dog ikke større konsekvenser for Danmarks stafethold, som han skulle deltage for. De har nemlig taget to reserver med til Tokyo. Men skuffelsen er selvfølgelig stor.

  - Det er rigtig synd for Kristoffer, som sammen med de andre drenge på holdet har set meget frem til OL. Vores fokus lige nu er at tage os godt af ham, inden han rejser hjem til Danmark, siger Bo Overgaard, der er elitechef i Dansk Atletik Forbund, til Ritzau.

  De fem tilbageværende løbere er Tazana Kamanga-Dyrbak, Frederik Schou-Nielsen, Simon Hansen, Emil Mader Kjær og Kojo Musah.

 9. Hamilton tager pole position i jagten på sejr nummer 100

  Lewis Hamilton har optimale betingelser for søndag at tage sin 100. sejr i Formel 1.

  Briten starter nemlig forrest i sin Mercedes, når startskuddet til Ungarns grandprix lyder.

  Hamilton var hurtigst i lørdagens kvalifikation. Hans holdkammerat, Valtteri Bottas, blev nummer to, mens Hamiltons store rival i kampen om verdensmesterskabet, Max Verstappen, sluttede som treer.

  Lewis Hamilton har i forvejen rekorden for flest løbssejre i Formel 1's historie og kan altså søndag udbygge den yderligere og runde et skarpt hjørne, 14 år efter den første sejr, som kom i Canada i juni 2007.

  I 2020 er det allerede blevet til fire sejre for Hamilton, der i VM-stillingen har otte point op til Max Verstappen på førstepladsen.

  /ritzau/

 10. Esbjerg taber til Helsingør efter tumultarisk uge

  Der blev gået hårdt til den, da Esbjerg tabte 1-3 på hjemmebane til Helsingør. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

  Esbjerg fB tabte lørdag 1-3 til FC Helsingør på hjemmebane i 1. division i fodbold efter en tumultarisk uge i klubben.

  Holdet har dermed ét point efter to kampe i sæsonen, efter det blev 1-1 mod Vendsyssel i første runde.

  Kun 5 af de 21 spillere, der tidligere på ugen udsendte et åbent brev, hvor de udtrykte 'stærk mistillid' til cheftræner Peter Hyballa, var med i hjemmeholdets trup, skriver Ritzau.

  Helsingør tog føringen efter bare fem minutters spil. Angriberen Peter Christiansen fik en lang bold i dybden og sparkede upresset udeholdet på 1-0.

  Blot tre minutter senere udlignede Esbjergs angriber Elias Sørensen.

  Herefter bølgede det godt frem og tilbage, inden Helsingør kom foran 2-1 på et straffespark efter 70 minutter, som Liam Jordan både skaffede og scorede på for Helsingør.

  Udeholdets kun 16-årige indskifter Alexander Lyng lukkede kampen til 3-1 i overtiden.

 11. Hedebølge i USA: Fisk bliver kogt levende i floderne

  Blot at kalde sommeren i store dele af USA og Canada for varm er noget af en underdrivelse.

  Denne sommer har faktisk været den varmeste nogensinde i store dele af USA og Canada.

  Mere en 100 steder er der i løbet af juni og juli blevet sat nye varmerekorder, og på de hårdest ramte egne har termometeret vist tæt på 50 grader celcius.

  - Temperaturen i floden er steget så meget, at laksene praktisk talt bliver kogt levende. Deres organer kan simpelthen ikke klare den type varme, og derfor bliver de afkræftede og til sidst dør de. I takt med at deres krop langsomt står af, ryger deres immunforsvar helt i bund, og det er derfor de i så høj grad bliver angrebet af svamp, siger Lars Skou Olsen, chef for dyr og anlæg hos Den Blå Planet.

  Læs mere om varmeproblemet her.

  I år ser det sort ud for laksenes chancer for at yngle og videreføre arten, fordi vandtemperaturerne tager livet af dem med både iltmangel, svampeinfektioner og organer som står af. (Foto: Conrad Gowell © All rights reserved)
 12. DMI varsler om lokale skybrud og torden på Fyn og i Nordvestsjælland

  Weekendhyggen kan blive afbrudt af lokale skybrud og torden.

  Det varsler Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) i hvert fald, hvis du befinder dig i områderne Nordvestsjælland, Sydfyn, Assens, Kerteminde, Nyborg, Odense eller Nordfyn.

  Det melder DMI på Twitter.

  Et skybrud indbefatter, at der falder mere end 15 millimeter nedbør på en halv time.

 13. Jamaica dominerer totalt i kvindernes 100 meter-finale

  Klodens hurtigste kvinde skulle findes.

  OL-finale i 100 meter.

  Finalen blev afviklet med et stort og pompøst show på forhånd, inden de otte finalister satte skoene i startblokken.

  Elaine Thompson-Herah sprintede sig til sejren foran Shelly-Ann Fraser-Pryce og Shericka Jackson på anden- og tredjepladsen. Alle tre er jamaicanere.

  Thompson-Herah satte endda olympisk rekord i tiden 10,61 sekunder.

 14. Dansk båd var ude af OL: Pointstraf sender dem tilbage i konkurrencen

  Ida Marie Baad og Marie Thusgaard har fået en lille gave.

  Danskerne sluttede ellers på en samlet 11.-plads efter de 12 indledende sejladser.

  Men den amerikanske båd har fået tildelt en straf efterfølgende. Det gør, at danskerne overhaler amerikanerne og tager den adgangsgivende tiendeplads til medaljesejladsen.

  Medaljerne er ikke inden for den danske båds rækkevidde. Medaljesejladsen er mandag morgen.

 15. 739 personer er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn

  739 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. En person er død det seneste døgn.

  Det fremgår af dagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

  I går var der 1.085 bekræftede tilfælde.

  Dagens smittetal er baseret på 69.397 pcr-test. Det svarer til, at 1,06 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Der er samtidig foretaget 146.798 hurtigtest de sidste 24 timer. Positive prøvesvar herfra indgår dog ikke i smittetallene, fordi der er usikkerhed om svarene.

  Der er nu 54 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er to færre end i går. Af de indlagte er otte på intensiv afdeling og otte er i respirator.

 16. Danmarks første mandlige 100 meter-løber ved et OL i 93 år løber sig ikke videre

  Kojo Musah er den første danske mandlige sprinter, der stiller op i 100 meter ved et OL i 93 år.

  Lørdag eftermiddag skulle han så i aktion.

  Musah løb i tiden 10,20 sekunder, hvilket rækker til en femteplads i heatet. Tiden er seks hundrededele af et sekund langsommere, end Musahs personlige rekord.

  Det er ikke nok til en plads i semifinalen. Avancement til semifinalen krævede en placering i top-3 eller en af de øvrige tre hurtigste tider.

 17. Britisk domstol redder Stonehenge fra kontroversiel biltunnel

  Planen var, at en biltunnel på omkring 3,3 kilometer skulle ligge nær de ikoniske stenformationer Stonehenge.

  Men det har en britisk domstol sat en stopper for. Den har omstødt regeringens godkendelse af den kontroversielle tunnel, skriver BBC.

  Afgørelsen kom i går efter kritik fra historikere, arkæologer og pres fra FN-organisationen Unesco.

  Unesco, der står bag Verdensarvslisten, har tidligere advaret om, at Stonehenge ville blive kategoriseret som værende 'i fare' for at blive strøget fra listen, hvis tunnelplanerne fortsatte uændret.

  Tunnelbyggeri fik i sidste uge godkendelse til at fortsætte, men de planer har domstolen altså sat en stopper for.

  Planlagt tunnel kunne potentielt koste Stonehenge plads på verdensarvslisten. Domstol blokerer nu for planen. Byggeriet står til en pris på knap 15 milliarder danske kroner. (Foto: ENGLISH HERITAGE © Ritzau Scanpix)
 18. Landsby kæmper for skole, der risikerer at lukke

  Hvad gør beboerne i en landsby, når kommunen overvejer at lukke den lokale skole?

  I den sydjyske by Vandel i Vejle Kommune tager de sagen i egen hånd og går på charmeoffensiv.

  Borgerne har sat gang i kampagnen 'Flyt til Vandel' på både Facebook og Instagram for at overtale flere børnefamilier til at vælge Vandel.

  For lokalsamfundet kunne ikke bare sidde på hænderne, siger en af ildsjælene bag kampagnen, Randi Hauge Hansen.

  Kommunen har regnet på tre scenarier. At fortsætte som i dag, eller køre videre kun med 0-3 klasse, eller at lukke skolen helt.

  Og de lokales kamp har indtil videre båret frugt.

  - Vi har fået lov til at have skole de næste to år, og så i efteråret 2022 kigger kommunen på det igen, siger Randi Hauge Larsen.

 19. Sprinter afleverer positiv dopingprøve ved OL i Tokyo

  I nat blev den nigerianske sprinter Blessing Okagbare smidt ud af OL, da hun blev testet positiv for brug af væksthormon.

  Nu er den så gal igen.

  Denne gang er det kenyaneren Mark Odhiambo, der har vist spor af brug af anabole steroider.

  Det oplyser Det Internationale Testagentur (ITA) på sin hjemmeside.

  ITA skriver videre, at prøven blev foretaget 28. juli. Odhiambo er nu suspenderet. Han har appelleret sagen til Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

 20. Nye ulveunger født i Danmark

  I nyere tid er det kun sket tre gange. Første gang var i 2017, så i 2019 og nu har endnu et ulvepar så få et kuld hvalpe på dansk jord.

  Det konstaterer forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, som overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen. Det oplyser Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

  Ulveparret, som består af den danskfødte hanulv GW1469m og den tyskfødt hunulv GW1700f, er etableret i Hovborgreviret i Sydjylland og har nu fået hvalpe i Klelund Plantage.

  Vildtkameraer, opsat til at overvåge ulvene, har vist, at der mindst er tre hvalpe i kuldet. Det kan dog ikke udelukkes at kuldet kan være større. Hvalpene vurderes til at være født i begyndelse af maj.

  Miljøstyrelsen anbefaler, at man ikke går ud og leder aktivt efter ulvehvalpene.

 21. Den danske 49er sejler sig videre til finalen

  Den danske 49er med Jakob Precht og Jonas Warrer har efter de 12 indledende sejladser kvalificeret sig til medal race på en samlet femteplads efter dagens tre sejladser.

  Her sluttede de som nummer 15, 5 og 8. Specielt den første sejlads gør en lille smule ondt, fordi det gør medaljemulighederne sværere.

  De to herrer er 10 point fra bronzemedaljen, så det bliver svært. Men i medal race tæller point dobbelt, så det er langt fra umuligt. Der venter en spændende finale.

  Der er medal race på mandag.

 22. Israel anklager Iran for at stå bag angreb på olietanker, der kostede to personer livet

  De israelske myndigheder føler sig overbeviste om, at det var Iran, der stod bag et angreb på et israelsk-britisk tankskib i torsdags. To personer ombord - en brite og en rumæner - omkom.

  Skibet MV Mercer Street, der drives af et London-baseret selskab, lå ud for Omans kyst i Det Arabiske Hav, da hændelsen skete i torsdags.

  Det vides ikke, hvad der præcist skete under det, som Israel kategoriserer som "iransk terror".

  - Iran er ikke bare et israelsk problem. Resten af verden må ikke forblive stille, siger landets udenrigsminister Yair Lapid ifølge BBC.

  Iran har endnu ikke kommenteret anklagerne. En talsperson for den britiske regering oplyser ifølge BBC, at den også forsøger at finde ud af, hvad der skete.

 23. Studiestart er højsæson for snyd med udlejningsboliger: Hold øje med faresignalerne

  Studiestart er ikke kun lig med forventningsfulde nye studerende på videregående uddannelser. Det er også jagten på en bolig og tag over hovedet.

  Men særligt på denne tid af året risikerer nogle af dem at falde i hænderne på falske udlejere, så de unge mister pengene uden at få en lejlighed, siger Nini Kristensen, lokalformand for Lejernes Retshjælp i Aarhus.

  Ifølge Nini Kristensen er der flere forskellige faresignaler, man skal holde øje med, og spørgsmål, man skal stille sig selv.

  - Har du set lejemålet? Har du fået fremvist det? Er der penge under bordet?

  Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det højst sandsynligt også, advarer Nini Kristensen.

  - Vi ved jo, at udlejerne ikke har svært at leje deres boliger ud, så hvis de har meget travlt, bør alarmklokkerne ringe.

 24. Fra i morgen er det slut med pladskrav i regionaltog

  De fleste, der har skullet med regionaltoget den seneste tid, kender til besværet.

  Kravet om pladsbillet. Fra i morgen frafalder det dog, hvorfor rejsende ikke længere skal ind i DSB-app'en og reservere et sæde på regionaltoget.

  Det har været et krav under store dele af coronaepidemien, for at undgå for tætpakkede tog med større risiko for at sprede coronavirus.

  At kravet bliver ophævet, gør det nemmere for passagererne, mener Tony Bispeskov, som er informationschef hos DSB. Det siger han til Ritzau.

  - Det betyder først og fremmest, at det bliver nemmere for kunder, der hidtil har skullet ind og finde en pladsbillet på hjemmeside eller app eller lignende, fordi de ikke skal gøre det længere, hvis de skal rejse med regionaltog.

  Kravet om en pladsbillet gælder fortsat, hvis man rejser med intercity- eller intercitylyntog.

 25. Vejret: Det bliver skyet og regnfuldt - nogle steder er der risiko for skybrud

  Det er nok ikke i dag, du skal pakke strandtasken, for det bliver køligere, og der kommer til at falde en del regn.

  Det starter vest på, men bevæger sig i løbet af dagen først til Fyn og senere hen når regnvejret også Sjælland.

  Regnvejret især i Jylland kan godt være kraftigt med torden og måske hagl. Lokalt er der også risiko for skybrud.

  - Det er utroligt svært at sige om skybruddet virkelig kommer, men der kommer kraftige byger. Jeg tror, der i løbet af dagen lokalt vil komme op mellem 20 til 30, måske helt op 40 millimeter regn, men om det betyder skybrud, det er en anden sag, siger vagthavende meteorolog ved DMI, Martin Lindberg.

  Definitionen på skybrud er mere end 15 millimeter nedbør på 30 minutter.

  Martin Lindberg tror, at risikoen for skybrud på Fyn og Sjælland er lav.

  Temperaturen sniger sig op mellem 16 og 21 grader.

 26. Dansk windsurfer slutter på syvendepladsen

  Medaljechancerne var blæst væk, men ikke desto mindre var Lærke Buhl-Hansen med i medaljeræset i kvindernes windsurfing-konkurrence.

  I det afgørende ræs blev hun nummer ni, hvilket med den hidtidige pointhøst i de indledende 12 sejladser rækker til en samlet syvendeplads.

  Danskeren forbedrer dermed sit eget resultat fra legene i 2016 i Rio, hvor hun sluttede på 15.-pladsen.

  Kinesiske Yunxiu Lu tog guldmedaljen, mens Charline Picon fra Frankrig og Emma Wilson fra England tog de efterfølgende podieplaceringer.

 27. Tidligere drabsmistænkt langer ud efter ny Hollywood-film

  Måske får navnet Amanda Knox en klokke til at ringe.

  I 2007 blev hun sammen med sin daværende kæreste dømt for drabet på Knox' bofælle i Italien. Hun sad i fængsel i fire år, inden hun senere hen blev helt frikendt for drabet.

  Amanda Knox langer ud efter folkene bag en ny Hollywood-film for at profitere på hendes navn uden at have fået hendes samtykke.

  - Tilhører mit navn ikke mig? Mit ansigt? Hvad med mit liv? Min historie? Hvorfor refererer mit navn til begivenheder, som jeg ikke havde noget med at gøre?, skriver Knox på Twitter.

  Det er filmen 'Stillwater', der i denne uge fik premiere i amerikanske biografer, som har fået Knox op i det røde felt.

  Filmens instruktør, Tom McCarthy, har tidligere sagt, at sagen om Amanda Knox inspirerede filmen, der handler om en amerikansk offshorearbejder, som rejser til Frankrig for at hjælpe sin datter, der er blevet sendt i fængsel for et drab, hun ikke har begået.

  Folkene bag filmen er ikke vendt tilbage med en kommentar på Knox' kritik, skriver Ritzau.

 28. Anders Antonsen er ude af OL

  Det blev afgjort i tre spændende sæt, da Anders Antonsen her til morgen stod overfor indonesiske Anthony Ginting i kvartfinalen ved de olympiske lege i Tokyo.

  Tidligere på dagen havde Viktor Axelsen sikret sig en semifinaleplads, og kunne Antonsen gøre fynboen kunststykket efter, så var der medaljegaranti til Danmark.

  Sådan skulle det ikke gå, da Ginting viste sig stærkest over de tre sæt, der endte 21-18, 15-21 og 21-18.

  Du kan se højdepunkterne fra hans semifinale i videoen herunder:

 29. Slut med cigaretter og snus: Alle nikotinprodukter bliver forbudt på landets gymnasier og erhvervsskoler

  Når eleverne på landets gymnasier og erhvervsskoler efter sommerferien igen skal i skole, så er det slut med at tænde en cigaret, dampe på e-cigaretten eller lægge et stykke snus op under læben.

  Fra i dag, 31. juli, bliver røgfri skoletid nemlig et krav, og det gælder alle nikotinprodukter. Både på skolens område og uden for matriklen.

  106 skoler er dog tyvstartet og har allerede indført forbuddet.

  - Det er ofte i overgangen fra folkeskolen, at mange begynder. De nye årgange er vant til rygeforbuddet fra folkeskolen, så for dem bliver det naturligt at lade være, siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, til Ritzau.

 30. Varme i Grønland smelter milliarder af ton indlandsis

  Forskere har i denne uge registreret en massiv afsmeltning af Grønlands iskappe efter rekordvarme i den østlige del af landet.

  Varmen er nået hele vejen ind til Grønlands midte og indlandsisen, der alene tirsdag mistede 8,5 milliarder ton is.

  Omfanget af afsmeltningen tirsdag er så stor, at det ville være nok til at dække den amerikanske delstat Florida i fem centimater vand, skriver The Guardian.

  I onsdags blev der i det nordøstlige Grønland målt temperaturer op til 19,8 grader, hvilket er den højeste temperatur, der nogensinde er blevet målt i området.

  Mark Tedesco er forsker i gletsjere hos Columbia University og USA's rumagentur, Nasa, til the Guardian forklarer han, at et højtryk i øjeblikket suger varm luft fra syd 'lige som en støvsuger' og holder det over det nordøstlige Grønland.

  - Vi har tidligere oplevet denne form for atmosfæriske hændelser, men nu varer de både længere og bliver mere hyppige, siger han til avisen.

 31. WHO: Deltavarianten risikerer at ødelægge fremskridt mod coronavirus

  Verden risikerer at miste hårdt vundet terræn i kampen mod coronavirus, hvis ikke der kommer bedre styr på spredningen af den mere smitsomme Delta-variant.

  Sådan lyder advarslen fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

  Ifølge WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, er antallet af nye smittetilfælde de seneste fire uger steget med 80 procent i de fleste dele af verden.

  - Hårdt vundne fremskridt er i fare for at gå tabt, og mange landes sundhedsvæsner er overbebyrdede, sagde han på et pressemøde i går.

  WHO's krisechef, Mike Ryan, var også tilstede på pressemødet igår.

  - Delta er en advarsel om, at virusset udvikler sig, men det er også en påmindelse om, at der er brug for handling, inden farligere varianter dukker op, sagde han.

  Ryan understreger dog, at coronavaccinerne fortsat ser ud til at give god beskyttelse mod deltavarianten.

 32. Forrygende fynbo: Axelsen smadrer kineser og er semifinaleklar

  Det fynske badmintonfænomen Viktor Axelsen var fuldstændig ustyrlig i sin kvartfinale mod kinesiske kinesiske Shi Yuqi, der er nummer 11 i verden.

  Axelsen er rangeret som nummer to.

  Viktor Axelsen vandt med cifrene 21-13, 21-13 og var i et forrygende spilhumør hele vejen igennem. Axelsen forsøgte sågar at skifte ketsjer midt i en duel undervejs.

  I semifinalen møder Axelsen sensationen Kevin Cordon fra Guatamala.

  - Jeg er helt oppe at køre lige nu. Jeg er pisseglad, siger danskeren efter sejren i kvartfinalen.

  Du kan se højdepunkterne fra opgøret i videoen herunder:

 33. Blume flyver videre til finalen

  De to danske svømmere Pernille Blume og Julie Kepp Jensen endte i hver sin ende på resultattavlen efter semifinalen i 50 meter fri.

  Pernille Blume satte de øvrige svømmere til vægs med en stærk præstation og tog førstepladsen, mens der var lidt mindre fart på Julie Kepp Jensen, der var sidste kvinde oppe af bassinet.

  Blume vandt i tiden 24,08 sekunder foran svenske Sarah Sjöström, der kom ind i tiden 24,13 sekunder.

  Julie Kepp Jensen var 24,98 sekunder om at komme fra den ene ende til den anden.

  Du kan se danskernes heat i videoen herunder:

 34. Mentalt presset: Amerikansk stjerne trækker sig fra flere discipliner

  Det amerikanske gymnastikfænomen Simone Biles trækker sig fra flere konkurrencer ved OL i Tokyo. Det oplyser USA Gymnastics på Twitter.

  Hun kommer heller ikke til at kæmpe om olympisk metal i disciplinerne spring over hest og forskudt barre.

  Tidligere på ugen trak Simone Biles sig fra kvindernes mangekamp og fra holddisciplinen på grund af mentale problemer.

  Der er dog stadig mulighed for at Simone Biles kan deltage i de to sidste individuelle gymnastikkonkurrencer.

 35. Sara Slott Petersen løber sig i semifinalen

  Den erfarne danske hækkeløber Sara Slott Petersen lod sig ikke ryste af en ukrainsk tyvstart og et britisk styrt i kvindernes 400 meter hæk.

  Den 34-årige dansker klemte sig ind på en tredjeplads i sit heat og kvalificerede sig dermed til semifinalen.

  Vinderen af heatet blev den blot 21-årige verdensrekordholder, amerikanske Sydney McLaughlin, der naturligvis også er favorit til at løbe med guldet.

  Sara Slott Petersen har indstillet sig på at indstille karrieren efter OL i Tokyo, så karrieren blev lige forlænget med mindst ét løb mere.

  Du kan se Sara Slotts indledende heat i videoen herunder:

 36. Færdig ved OL: Nigeriansk sprinter tester positiv for doping

  Den nigerianske sprinter Blessing Okagbare er blevet testet positiv for doping. Okagbare testede positiv for et væksthormon.

  Det meddeler Atletikkens Integritetsenhed (AIU).

  Okagbare vandt fredag i sikker stil sit indledende heat i kvindernes 100 meter.

  32-årige Okagbare skulle have løbet 100 meter semifinale i dag, men det bliver der så ikke noget af.

  Dopingtesten blev foretaget uden for konkurrence tidligere på måneden.

 37. Se billederne: Frivillige leder efter resterne af meteoren, der skabte overskrifter i Norge i weekenden

  Resterne af meteoren, der blev set over Norge natten til søndag, er endnu ikke fundet.

  Men nordmændene har langt fra givet op.

  Således arrangerede norsk Røde Kors i dag en eftersøgningsaktion i jagten på meteoritter.

  Læs mere om meteoren her.

  • Arrangøren af eftersøgningsaktionen, Stefan Rothe (til højre) planlægger ruten sammen med sin kollega. (Foto: Torstein Bøe © Ritzau Scanpix)
  • En forsker havde taget en meteorit med, så de deltagende vidste, hvad de skulle kigge efter i den tætte bevoksning. (Foto: Torstein Bøe © Ritzau Scanpix)
  • Væltede træer gjorde ikke livet lettere for de frivillige i skovområdet Finnemarka i det sydøstlige Norge. (Foto: Torstein Bøe © Ritzau Scanpix)
  • De frivillige går på række for at finkæmme skovbunden i jagten på meteorsten. (Foto: Torstein Bøe © Ritzau Scanpix)
  • Stejle skrænter kunne ikke stoppe de, der havde sat sig for at bruge fredagen på meteorit-jagt. Meteoren skabte overskrifter i Norge. (Foto: Torstein Bøe © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 38. Uenighed om kontroversielt forslag: Skal to-årige have en coronavaccine?

  Nye smittebølger og en risiko for, at også små børn får senfølger efter corona.

  Sådan kan efteråret og vinteren komme til at se ud, mener Eskild Petersen, der er professor i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital.

  - Vi har jo set udviklingen det seneste halvandet år med den ene mere smitsomme variant efter den anden. Og børn og unge, der ikke er vaccineret, er en gruppe i samfundet, der kan vedligeholde smitten og udsætte andre for den. For eksempel folk med et dårligt immunforsvar.

  Børnelæger afviser dog dette tiltag.

  - I øjeblikket ved vi ikke en gang, om det vil være nødvendigt eller en god idé i forhold til immunitet og smitte i samfundet. Der er mange ting, vi skal blive væsentligt klogere på, før vi kan træffe den beslutning, siger Klaus Birkelund Johansen, formand for børnelægerne.

 39. OL-dagen i billeder: Få et overblik over dagens danske præstationer

  Herunder kan du se dagens danske resultater fra OL i Tokyo:

  1 / 14
 40. Sara Slott drømmer om en sidste finale

  Den danske hækkeløber Sara Slott Petersen ved allerede nu, at hun løber sit sidste løb ved OL i Tokyo.

  Selv drømmer den tidligere OL-sølvvinder om at sætte et flot punktum, fortæller hun til DR Sporten.

  - Der er ingen tvivl om, at det er min drøm at kunne slutte af i en finale. Det ville være et flottere punktum, end hvis jeg bliver smidt ud i indledende, fordi formen ikke er bedre.

 41. Professor: Tilbyd sårbare grupper et tredje vaccinestik snart

  Der har været megen diskussion af, hvorvidt det er hensigtsmæssigt at give et tredje såkaldt booster-stik med en coronavaccine.

  Og Sundhedsstyrelsen er heller ikke afvisende overfor, at det 'på længere sigt kan blive nødvendigt at overveje et tredje stik'.

  Men der bør ikke ventes med at planlægge et tredje stik.

  - Hvis man vil være på den sikre side, skal man tilbyde det nu, hvor man går ind i efterårssæsonen til de sårbare, siger Jan Pravsgaard, som er professor ved institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet.

  - Hvis vi bare sidder passivt og venter, så risikerer vi, at vi ikke når det, inden de sårbare bliver smittede og syge, siger han.

 42. Søn fængslet i sag om drab på sin mor i Brønderslev

  En 54-årig mand, der er sigtet for at have dræbt sin mor i Brønderslev i Nordjylland, er blevet varetægtsfængslet i fire uger ved et grundlovsforhør i Retten i Hjørring.

  Det oplyser Nordjyllands Politi på Twitter.

  I morges klokken 05.15 fik politiet en anmeldelse om, at den 75-årige kvinde havde slået hovedet ved et muligt fald. Hun afgik ved døden på sygehuset som følge af sine skader.

 43. Mark Cavendish og stærke sprintere dyster i Danmark Rundt

  Der bliver fuld fart over feltet på sprinteretaperne i cykelløbet PostNord Danmark Rundt, der afvikles fra 10-14. august.

  På startlisten er således store sprinternavne som Quick-Step-stjernen Mark Cavendish, Jumbo-Visma-duoen Dylan Groenewegen og Mike Teunissen samt den regerende europamester, Giacomo Nizzolo, fra Qhubeka-Assos.

  Især Cavendish møder op med selvtillid efter sine fire etapesejre i årets Tour de France, hvor han også snuppede den grønne pointtrøje.

  36-årige Cavendish har tidligere vundet tre etaper i PostNord Danmark Rundt - alle på sidste etape på Frederiksberg - den første i 2007 og den seneste i 2013.

  /ritzau/

 44. Diskvalificering annulleret: USA’s mix-stafethold får medhold i klage

  USA’s stafet-hold i 4x400 meter mix-stafet strøg komfortabelt over målstregen som de første i det første af to heat på det olympiske stadion i Tokyo.

  Alt var tilsyneladende fryd og gammen blandt de amerikanske sprintere. Og forhåndsfavoritterne havde da også sat en tyk streg under deres guld-kandidatur med et imponerende løb.

  Men hurtigt gik det op for de fire toptunede sprintere, at de var blevet diskvalificeret. På grund af et ureglementeret skift med depechen 'uden for den korrekte zone', lød det.

  Dermed var de regerende verdensmestre i den særlige disciplin røget ud i mørket, inden det for alvor var begyndt at spidse til.

  Siden har det amerikanske atletikforbund dog fået medhold i deres klage og på det officielle olympiske website fremgår det nu, at USA er blevet genindsat i lørdagens semifinale.

 45. Danske Bank blev presset i EU-stresstest

  Fire danske banker har deltaget i en fælleseuropæisk stresstest.

  Formålet med testen er at vurdere den europæiske banksektors robusthed, hvis i tilfælde af et meget hårdt konjunkturtilbageslag.

  Testen viser, at de danske banker lever op til solvensbehovet med en komfortabel overskud. Det oplyser Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

  Solvens er et udtryk for kreditværdighed. Altså evnen til at udfylde sine økonomiske forpligtelser.

  Resultaterne viser dog også, at de største danske institutter ville blive presset.

  Testen viser, at Danske Bank i det opstillede scenarie ville skulle gøre brug af bankens buffere for kapitalbevaring. Altså penge, der er lagt til side til dårligere tider.

  - Selv om der er tale om en meget hård stresstest, understreger resultaterne behovet for, at institutterne fremadrettet fastholder en robust kapitalisering, siger Finanstilsynets direktør, Jesper Berg.

  Danske Bank understreger, at scenariet er meget usandsynligt.

 46. Trump forsøgte at erklære Bidens sejr ugyldig

  Ifølge det amerikanske medie New York Times, pressede tidligere præsident Donald Trump højtstående topfolk i justitsministeriet til at erklære nuværende præsident Joe Bidens sejr i efteråret som ugyldig.

  Ifølge avisen skulle det være sket få uger før Joe Biden indtog præsidentembedet.

  Avisen skriver også, at Trump håbede på, at støtte fra topfolkene kunne udnyttes i forsøget på at omgøre valgresultatet. Disse oplysninger stammer ifølge New York Times fra dokumenter, som medlemmer af kongressen har offentliggjort.

  I en telefonsamtale med vicejustitsminister Richard P. Donoghue skal trump have sagt:

  - Bare sig, at valget var ugyldigt, og lad mig klare resten.

 47. Tyskland strammer indrejseregler voldsomt fra på søndag

  Alle over 12 år skal fremover kunne vise en negativ coronatest, før de rejser ind i Tyskland, hvis de ikke er vaccineret eller tidligere har haft corona.

  Kravet gælder fra søndag, skriver Flensborg Avis.

  Den tyske regering har ifølge avisen hastet beslutningen igennem.

  - Dermed reducerer vi risikoen for, at der bliver båret ekstra smitte ind i landet, siger sundhedsminister Jens Spahn fra regeringspartiet CDU til avisen.

  Enten skal man kunne fremvise en negativ coronaattest, et vaccinationspas eller dokumentation for, at man tidligere har været smittet.

  For grænsependlere er der lagt op til mildere regler. Er de ikke vaccineret eller tidligere smittet, skal de kun lade sig teste to gange om ugen, skriver avisen.

 48. Albert Dyrlunds tidligere manager: Han var en showman og en foregangsmand

  - Han gik altid sin egen vej, og det var virkelig, virkelig inspirerende.

  Sådan lyder det fra Cecilie Blaksted, der var manager til den kendte YouTuber Albert Dyrlund ved influencerbureauet Splay.

  Cecilie Blaksted var hans manager fra 2017, hvor han startede sin egen kanal, og frem til 2019.

  - Han var det mest optimistiske, skønne, kreative menneske. Han var et multitalent, siger hun.

  - Han var en showman og en foregangsmand for meget af det danske YouTube-miljø, vi har i dag. Han ville altid rykke grænserne, prøve noget nyt. Man kunne ikke sige til ham, at noget ikke kunne lade sig gøre, for så ville han vise, at det kan det godt, og han ville så gøre det på sin egen måde.

 49. Udenrigsministeriet: Vær opmærksom på testkrav, hvis du kommer hjem fra et gult land

  Mere af Europa er farvet gult her til eftermiddag, hvor Udenrigsministeriet har opdateret sine rejsevejledninger.

  Det betyder, man som rejsende skal være ekstra forsigtig i forhold til coronasituationen i områderne, men Udenrigsministeriet fraråder ikke rejser til områderne.

  - Under alle omstændigheder er man som rejsende ikke immun. Man bør altid have de gode vaner med, når man krydser grænsen, lyder det fra Uffe Wolffhechel, ambassadør for krisehåndtering i Udenrigsministeriets Borgerserivece.

  Men alligevel medfører den gule farve et testkrav for de, der ikke er færdigvaccineret eller tidligere smittet med corona.

  - Vi og sundhedsmyndighederne anbefaler, at man tager en PCR-test, som er den mest præcise og sikre. Det er også den, der giver sundhedsmyndighederne de mest værdifulde oplysninger, der kan bruges i smittebekæmpelsen, siger Uffe Wolffhechel.

 50. Amazon får stor bøde for at bryde EU's dataregler

  Onlinegiganten Amazon er idømt en bøde på 746 millioner euro, der svarer til 5,5 milliarder kroner, for at bryde EU's databeskyttelsesregler (GDPR).

  Det oplyser det amerikanske selskab fredag, skriver Reuters.

  Ifølge nyhedsmediet Bloomberg er der tale om den største bøde i EU i forbindelse med misbrug af kunders data.

  Det er Luxembourgs myndighed for databeskyttelse (CNPD), som har udstedt bøden. Amazons europæiske søsterselskab er lokaliseret i Luxembourg.

  Det skete den 16. juli, men er først offentliggjort i forbindelse med Amazons kvartalsregnskab.

  - Vi mener ikke, at CNDP's beslutning er sagligt begrundet, og vi agter med stor energi at forsvare os selv i denne sag, lyder det fra Amazon.

  Det er ikke oplyst, præcis hvordan Amazon har forbrudt sig mod GDPR-reglerne.

 51. Nye rejsevejledninger: Madeira, Samos og seks franske regioner farves gule

  Udenrigsministeriet har netop udgivet sine opdaterede rejsevejledninger.

  Til dem, der planlægger at tage på sommerferie - eller måske allerede er taget til sydligere himmelstrøg - så kan dagens opdatering måske være bekymrende nyt.

  Kendte ferieøer som Madeira i Portugal og Samos i Grækenland er nemlig placeret i den gule kategori på udenrigsministeriets opdaterede kort. Det samme gælder for seks franske regioner.

  Det betyder, at man som rejsende skal være ekstra forsigtig, og samtidig er der krav om at lade sig teste ved hjemkomst inden for 24 timer, hvis man ikke er færdigvaccineret eller tidligere smittet med covid-19.

  Samtidig farves hele øriget Fiji rødt, hvor den ellers før har været orange. I røde lande frarådes alle rejser, fordi Statens Serum Institut (SSI) har vurderet, at nye virusmutationer gør det ekstra risikabelt at rejse dertil.

  Følgende europæiske regioner ændres fra grøn til gul:

  - Frankrig: Normandie, Grand Est, Pays de la Loire, Bretagne, Nouvelle-Aquitaine, Auvergne-Rhône-Alpes.

  - Grækenland: Det Nordlige Ægæerhav

  Portugal: Madeira

  - Schweiz:Genève

  Følgende lande udenfor EU ændres fra orange til Rød:

  - Fiji

  - Irak

Mere fra dr.dk