Seneste Nyt

Statsministeren: Danmark kan blive medejer af vaccinefabrik i Israel

Det er "ikke et urealistisk scenarium", at Danmark bliver medejer af en vaccinefabrik i Israel eller andre lande. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S), inden hun på torsdag rejser til Israel sammen med Østrigs forbundskansler, Sebastian Kurz, for at mødes med premierminister Benjamin Netanyahu.

Her skal de blandt andet tale om, hvordan man fremover kan sikre, at der er nok vacciner til vaccinere folk mod covid-19.

- Jeg glæder mig over, at Danmark kan lave et samarbejde med Israel, der er verdensmester i vacciner lige nu. Det handler om at øge produktionskapaciteten, og det kan godt betyde helt lavpraktisk og konkret, at vi sammen bygger fabrikker, siger statsministeren.

Nyheder

 1. 11 personer stadig savnet efter jordskred i Italien

  Et jordskred ramte i går den italienske ø Ischia. En er dræbt, 13 kommet til skade, mens 11 fortsat savnes. (Foto: © CIRO FUSCO, Ritzau Scanpix)

  Redningsfolk kæmper en hård kamp for at finde overlevende efter lørdagens jordskred på den italienske ø Ischia ud for storbyen Napoli. 11 personer er stadig savnet efter jordskredet, der udløstes af kraftig regn.

  Dårligt vejr gør nemlig redningsarbejdet svært i området, hvor der fortsat er kraftig vind og regn. Den italienske regering har erklæret krisetilstand i området. Det skriver nyhedsbureauet NTB.

  Der bruges bulldozere til at rydde vejene og skabe plads til redningsfolkene, mens dykkere undersøger de biler, der er skyllet til havs.

  En person er bekræftet omkommet, mens 13 er kommet til skade.

 2. Enhedslisten: Patienter med knoglebrud skal scannes for knogleskørhed

  Der er alt for få, der bliver scannet for knogleskørhed (osteoporose), når de er i kontakt med sundhedsvæsnet, efter de har brækket en knogle.

  Det mener Osteoporoseforeningen, der efterlyser en national handlingsplan på området, så flere patienter kan blive scannet.

  Enhedslisten mener også, der skal ske noget på området, men partiet er ikke klar til et stort nationalt screeningsprogram.

  - Men vi skal være lidt forsigtige med at sætte alt for store screeningsprogrammer i gang, fordi vi har et sundhedsvæsen, der er presset, siger sundhedsordfører Peder Hvelplund.

  Han mener i stedet, at det er oplagt at tage fat i de patienter, der kommer ind med knoglebrud.

  - Når vi får patienter ind, der har knoglebrud, og der ligger en lægefaglig begrundelse, så skal vi sikre, at de bliver scannet for osteoporose og kommer i gang med en forebyggende behandling, siger Peder Hvelplund.

 3. Indisk mand brænder sig selv i protest mod hindi som officielt sprog

  En ældre mand er død efter at have sat ild til sig selv i den sydlige delstat Tamil Nadu i Indien.

  Det gjorde han i protest mod de parlamentarikere i landet, som med indenrigsminister Amit Shah i spidsen i sidste måned meldte, at de ønsker at gøre hindi til det officielle nationale sprog.

  Det skriver det norske nyhedsbureau NTB ifølge norske NRK.

  Der tales flere hundrede sprog og dialekter i Indien, men kolonisproget engelsk er hovedsproget for nationale myndigheder. Forslaget om at ændre nationalsproget til hindi har ført til vrede blandt kritikere, som mener, at forslaget påtvinger hindi på ikke-hindi-talende stater, skriver Indian Express.

  Den seneste folketælling fra 2011 viser, at mindre end halvdelen af Indiens befolkning – knap 44 procent – taler hindi, skriver NRK.

  Myndigheder i delstaterne bruger hovedsagligt regionale sprog.

 4. Amerikansk fodboldforbund fjerner islamisk symbol fra Irans flag

  Blandt andet på Twitter har USA's fodforbund brugt en version af Irans flag uden et islamiske symbol. (© twitter)

  Det amerikanske fodboldforbund bruger på sociale medier som Twitter, Facebook og Instagram et iransk flag uden det islamiske symbol, der normalt pryder midten af fanen.

  Ifølge det amerikanske fodboldforbund har man valgt at se bort fra det officielle flag for at vise sin "støtte til kvinder i Iran, der kæmper for basale menneskerettigheder."

  Protester mod præstestyret i Iran har stået på i månedsvis, efter at den 22-årige kvinde Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetægt i september.

  Siden har demonstrationerne spredt sig over hele Iran. Mindst 450 demonstranter er blevet dræbt, flere end 18.000 er anholdt, og seks demonstranter er blevet dømt til døden.

  Iran og USA spiller mod hinanden ved VM i Qatar på tirsdag. Den kamp kan ses her.

  En iransk og en amerikansk fodboldfan ses her i Qatar med det officielle iranske flag. (Foto: © ABEDIN TAHERKENAREH, Ritzau Scanpix)
 5. To mænd i grundlovsforhør efter Brøndby-drab

  Her til formiddag fremstilles en 42-årig mand og en 66-årig mand i grundlovsforhør ved Retten i Glostrup.

  Sigtelsen lyder på drab på en mand i 40'erne, der i går blev fundet stukket ned i en lejlighed i Brøndby Strand.

  Senioranklager Rasmus Kim Petersen vil anmode om lukkede døre ved retsmødet, skriver Ritzau. Der er ingen oplysninger om, hvorvidt de involverede kender hinanden.

  Udover den dræbte mand, der var i 40'erne, er en kvinde i slutningen af 30'erne også blevet såret, men overlever. De to mænd er ikke sigtede for at have begået en forbrydelse mod kvinden.

 6. Taiwan fastholder stemmealder på 20 år efter folkeafstemning

  I forbindelse med lørdagens lokalvalg i Taiwan blev der også afholdt folkeafstemning om at sænke stemmealderen fra 20 til 18 år.

  Forslaget blev dog ikke vedtaget, selvom et flertal på knap 53 procent stemte for ændringen. En vedtagelse kræver nemlig, at mere end halvdelen af alle stemmeberettigede stemmer for – svarende til godt 9,6 millioner stemmer.

  Stemmedeltagelse ved lørdagens valg blev dog kun 59 procent, og dermed var de 5,6 millioner stemmer for ændringen langt fra at være nok.

  Før valget sagde flere unge vælgere til BBC, at det, der driver dem til stemmeurnerne, er "den kinesiske trussel", og stadigt flere unge i Taiwan ser ud til at være politisk bevidste.

  Øen Taiwan fungerer i praksis som selvstændig republik med egen regering, flag og møntfod. Men Kina betragter Taiwan som en udbryderprovins, der en dag skal genforenes med Kina.

  Spændingerne er steget de senere år, og styret i Beijing har ikke afvist at bruge magt for at få Taiwan tilbage.

 7. Nasa slår rekord med rumfartøj, der skal sende mennesker til Månen

  • Der er ingen astronauter ombord på Orion, men derimod en mannequin med navnet Commander Moonikin Campos. Går alt efter planen, bliver rumskibet Orion sendt afsted på Artemis 2-missionen med fire astronauter ombord i kredsløb om Månen i 2024. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
  • Orion er en rumkapsel, der blev sendt afsted med den såkaldte SLS-raket for senere at løsrive sig. Rumkapslen ventes ifølge Ritzau at vende tilbage til Jorden 11. december efter at have fløjet omkring to millioner kilometer. (Foto: © THOM BAUR, Ritzau Scanpix)
  • Et billede af månen taget af et kamera på Orion. (Foto: © NASA HANDOUT, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  - Houston, vi har en ny rekord.

  Sådan lød det fra Nasa på det sociale medie Twitter i går.

  Rekorden henviser til resultaterne for fartøjet Orion, der nu er det fartøj beregnet til mennesker, der har bevæget sig længst væk fra Jorden.

  Således slår Orion en rekord, der ikke har været rykket på i over 50 år, hvor Apollo 13 rejste 248.655 miles væk fra Jorden - svarende til 400.171 kilometer, ifølge Ritzau.

  Orion befinder sig 254.456 miles fra Jorden - 409.508 kilometer.

  Artemis 1-missionen, som Orion er en del af, blev skudt i gang den 16. november. Formålet er at teste turen, inden rigtige astronauter skal sendes i kredsløb om Månen i 2024 og gå på Månen tidligst i 2025.

 8. Kirker aflyser gudstjenester på grund af energikrise

  Det er første søndag i advent, men nogle steder bliver det i dag ikke muligt at komme til gudstjeneste i den lokale kirke.

  Flere kirker rundt omkring i landet lukker nemlig på grund af energikrisen.

  I Lolland-Falsters Stift har biskoppen givet alle stiftets 108 kirker tilladelse til at flytte eller aflyse gudstjenester for at spare på varmen. Og det har nogle valgt at benytte sig af, skriver Ritzau.

  Også i Viborg Stift, der dækker en stor del af Midt- og Vestjylland, har der været aflysninger.

  Her har fem sogne på grund af økonomien valgt at drosle ned på nogle af de normale gudstjenester.

 9. Italien: Flere er savnede efter jordskred

  • Brandvæsenet frygter at finde flere døde. (Foto: © CIRO FUSCO, Ritzau Scanpix)
  • Biler og busser blev trukket ned på stranden og i havet som følge af jordskredet. (Foto: © CIRO FUSCO, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Kraftigt regnvejr førte i går til et jordskred i landsbyen Casamicciola Terme på den italienske vulkanø Ischia.

  En kvinde er fundet død som følge af jordskreddet, og op til 12 er fortsat savnet, skriver AP med henvisning til Napoli-provinsens præfekt, Claudio Palomba.

  Redningsarbejdere er blevet udfordret af regnen og har måttet grave sig igennem seks til syv meter mudder i eftersøgningen af potentielle ofre.

  - Situationen er meget kompliceret og meget alvorlig, fordi nogle af disse mennesker sandsynligvis er under mudderet, sagde Italiens indenrigsminister, Matteo Piantedosi, til en italiensk tv-station ifølge nyhedsbureauet AP. Regeringen har planlagt et hastemøde.

  Dødstallet lød i går på mindst otte, men det har indenrigsministeren sidenhen korrigeret, da det ikke kunne bekræftes.

 10. Første søndag i advent starter skyet og diset, før det klarer lidt op

  Dagen starter skyet og diset ud med risiko for lokal tåge.

  Efterhånden klarer det lidt op fra vest, og solen kan komme til at kigge frem, især i den sydlige dele af landet, skriver DMI.

  Sidst på dagen eller i aften- og nattetimerne breder en front med regn sig ind over de vestlige egne af landet.

  Himlen dækkes af skyer i aften og i nat.

  Hele døgnet kan vi forvente temperaturer på mellem fire og otte grader. Vinden er let til frisk fra syd og sydøst, ved kysterne op til hård vind.

 11. Kim Jong-un vil have verdens mest kraftfulde atomstyrke

  I dag har Nordkoreas leder forklaret, hvad meningen med de mange missilaffyringer, som det lukkede land gennemfører: Nordkorea skal opbygge verdens mest kraftfulde atomstyrke.

  Det fortalte Kim Jong-un ifølge Reuters i forbindelse med, at han forfremmede en række officerer, som har deltaget i testaffyringen af Nordkoreas største ballistiske missil. Det skete, efter at Kim Jong-un om fredagen havde inspiceret affyringen af Nordkoreas ny Hwasong-17, et intercontinentalt missil, som han betegner, som verdens stærkeste strategiske våben.

  Opbygningen af atomstyrken skal ifølge den nordkoreanske leder sikre landets værdighed og uafhængighed.

  - Målet er at have verdens mest kraftfulde strategiske styrke, en styrke, som ikke er overgået i det her århundrede, sagde Ki Jong-un.

 12. USA letter på sanktioner over for Venezuela

  USA letter på sanktionerne over for Venezuela. Det sker, efter at præsident Nicolas Maduros regering har indgået en aftale med oppositionen om en række sociale initiativer, skriver Ritzau.

  Således får det store amerikanske olieselskab Chevron nu mulighed for at genoptage sin udvinding af olie i Venezuela. Det oplyser USA's finansministerium.

  - Det er et markant skridt i den rigtige retning til at genoprette demokratiet, hedder det.

  Oppositionen og regeringen i Venezuela har underskrevet en aftale, der fokuserer på uddannelse, sundhed, fødevaresikkerhed, bekæmpelse af oversvømmelser og elforsyning.

 13. 16-årig skoleskyder dræbte tre og sårede 13 i Brasilien

  Iklædt camouflagetøj og en skudsikker vest med hagekors besøgte en tidligere elev i fredags både sin tidligere folkeskole og en nærtliggende privatskole i den lille by Aracruz i delstaten Espirito Santo i det sydøstlige Brasilien.

  Med en halvautomatisk pistol og en revolver dræbte den 16-årige dreng i alt tre mennesker, to lærere og en elev, og sårede 13.

  Mens det halvautomatiske våben tilhørte militærpolitiet, var revolveren indregistreret i drengens fars navn. Faren er officer hos militærpolitiet.

  Ifølge politiet havde drengen planlagt skoleskyderiet i løbet af de to seneste år, skriver nyhedsbureauet AP.

  Han blev anholdt fire timer senere, og han bliver nu tilbageholdt på en institution for ungdomskriminelle.

  Skoleskyderier har været sjældne i Brasilien, men det er begyndt at ske oftere. Under den tidligere præsident Jair Bolsonaros regeringsperiode blev det meget nemmere for private at købe og registrere våben.

 14. Risiko for tæt tåge over hele landet - bortset fra København og Bornholm

  Tidligere i dag varslede DMI tæt tåge i store dele af Jylland og hele Fyn. Nu er varslet udvidet, så der er risiko for tæt tåge over hele landet - bortset fra i København, området lige omkring hovedstaden og Bornholm.

  I løbet af lørdag aften bliver der dannet tåge mange steder, nogle steder kan tågen blive så tæt, at sigten kommer ned under 100 meter, lyder det i varslet fra DMI.

  Der er store usikkerheder i hvor, hvornår og om, der kommer tæt tåge.

  Risikovarslet gælder indtil klokken ni i morgen.

  (© dmi)
 15. Krydstogtspassager overlever efter mere end 15 timer i havet

  En 28-årig mand har overlevet at have tilbagt mere end 15 timer i Den Mexicanske Golf, efter at han var røget overbord, mens han var af sted på på tur med krydstogtskibet Carnival Valor.

  Manden havde været i baren sammen med sin søster, men han vendte ikke tilbage efter at have været på toilettet.

  Manden blev fundet af et redningshold omkring 30 km ud fra Louisianas kyst. Han er i stabil tilstand.

  - Det viser, at man altid skal regne med viljen til at overleve i enhver eftersøgningsaktion, siger løjtnant Seth Gross fra kystvagten til CNN. Han fortæller, at han i sin 17 år lange karriere aldrig har oplevet, at nogen har overlevet så længe i havet.

  Det er endnu ikke fastslagt, hvordan manden endte i bølgerne.

 16. Konservatives hovedbestyrelse har evalueret valget - og bakker fortsat Pape op

  En "ærlig og åben evaluering".

  Sådan beskriver den organisatoriske næstformand i Konservative, Henrik Sølje Weiglin, det hovedbestyrelsesmøde, der i dag har været afholdt i partiet, i en udtalelse på Twitter.

  Her skulle de evaluere valgresultatet fra 1. november. Et resultat, som Henrik Sølje Weiglin selv omtaler som "skuffende".

  - Men vi er også overbeviste om, at vi med politikudvikling og hårdt arbejde kan opnå fremgang ved næste folketingsvalg, skriver Sølje Weiglin blandt andet.

  - Vi anerkender, at den udvikling, vi som parti skal igennem, tager tid, og vi agter at udvise partiformanden og folketingsgruppen tålmodighed.

  Konklusionen fra hovedbestyrelsesmødet er dermed også, at Søren Pape Poulsen fortsat har en enig hovedbestyrelses opbakning, fremgår det af opslaget.

 17. Taiwans præsident tager ansvaret for lokalvalgsnederlag

  Taiwans præsident, Tsai Ing-Wen, er ifølge Ritzau trådt tilbage som formand for sit regerende Demokratiske Fremskridtsparti. Det sker, efter at partiet har lidt nederlag ved en række lokalvalg i landet.

  - Resultatet levede ikke op til vores forventninger. Vi accepterer ydmygt resultaterne og accepterer det taiwanske folks beslutning, siger hun.

  Præsident Tsai havde ellers forsøgt at få valgkampen til at handle om, hvordan et demokratisk Taiwan forsvarer sig mod et aggressivt Kina.

  Ved lørdagens valg blev der fordelt borgmesterposter samt pladserne i 21 storby- og regionalråd. Og de har udpeget 11.000 personer til byråd og offentlige embeder.

  Af dem ser oppositionspartiet KMT ud til at have vundet 13 af de store byer og regioner., heriblandt hovedstaden Taipei.

 18. Politiet har foretaget anholdelse i i forbindelse med drab i Brøndby Strand

  Politiet har foretaget en anholdelse i forbindelse med det drab, der er begået tidligere i dag i boligområdet Hallingparken i Brøndby Strand.

  Udover den dræbte mand, der var i starten af 40'erne, er en kvinde i slutningen af 30'erne også blevet såret.

  Det oplyser Vestegnens Politi på Twitter:

  - Vi kan bekræfte, at der er foretaget anholdelse i sagen. Vi kan også bekræfte, at ud over manden, der er afgået ved døden, så blev også en kvinde i slutningen af 30’erne ramt af kniv. Hun blev efter hændelsen kørt på hospital i ambulance, skriver politiet.

  Der er i øjeblikket ikke flere detaljer, hverken om ofrene eller om den anholdte. Vestegnens Politi har sat en mobil politistation i området og opfordrer samtidig vidner til drabet til at henvende sig på 4386 1448.

 19. Badmintonstjernen Anders Antonsen flytter også til Dubai

  Anders Antonsen flytter til Dubai og går fremover glip af Badminton Danmarks goder. (Foto: © Sportxpress, Ritzau Scanpix)

  Den danske badmintonspiller Anders Antonsen følger i Viktor Axelsens fodspor og flytter til Dubai.

  Det oplyser Badminton Danmark i en pressemeddelelse.

  Dermed udtræder Anders Antonsen fra forbundets eliteprogram og mister både den økonomiske støtte og muligheden for at have en dansk landstræner som sin hovedtræner.

  – Jeg har været rigtig glad for at være en del af landsholdstræningen, og jeg rejser ikke, fordi jeg er utilfreds med, hvordan det foregår i Danmark. Tværtimod, så er jeg meget glad og taknemmelig for det samarbejde, jeg har haft med trænere og mine kollegaer.

  – Jeg er bare nået til et sted i mit liv, hvor jeg har en lyst og sult til at prøve mig selv af på en ny måde. Jeg skal have en base i Dubai, men ønsker også at rejse og træne i forskellige lande og udforske de mange forskellige tilgange til badminton og træningskultur, siger Anders Antonsen i pressemeddelelsen.

 20. Belarusisk udenrigsminister pludselig død

  Den belarusiske udenrigsminister, Vladimir Makei, er død, 64 år gammel. Det skriver Reuters, som citerer det belarusiske nyhedsbureau Belta.

  Makei har været udenrigsminister siden 2012 i landet, der også kendes som Hviderusland.

  Tidligere på ugen deltog Makei ved et møde Jerevan i Collective Security Treaty Organization (CSTO), der er en militær alliance, som udover Belarus har Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Armenien og Rusland som medlemmer, og han skulle mødes med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, på mandag.

  - Vi er chokerede over nyheden om den belarusiske udenrigsminister, Vladimir Makeis, død. Vores officielle kondolencer vil snart blive sendt ud, skriver det russiske udenrigsministeriums talsperson, Maria Zakharova, på beskedtjenesten Telegram.

 21. Risiko for tæt tåge på Fyn og i store dele af Jylland

  Der er i aften og i nat varslet risiko for tæt tåge på Fyn og i store dele af Jylland, oplyser DMI.

  Tæt tåge defineres ved, at sigtbarheden kommer under 100 meter.

  Risikovarslet gælder fra i aften klokken 21 til 6 i morgen tidlig.

  DMI oplyser dog, at det endnu er usikkert, hvor og hvornår den tætte tåge sætter ind.

  - Kør forsigtigt og vær opmærksom på, at transporttiden kan være længere end normalt, skriver DMI i varslet.

  Risiko for tæt tåge. (© dmi)
 22. Mand dræbt af knivstik i boligområde i Brøndby Strand

  En mand i starten af 40'erne har mistet livet efter at være blevet stukket ned i Hallingparken i Brøndby Strand.

  Det oplyser Vestegnens Politi.

  - Der er intet i efterforskningen, der indikerer, at der skulle være forbindelse til drabssagen på Brøndby Nord Vej i sidste uge, skriver politiet på Twitter.

  Politiet har ingen yderligere oplysninger om dødsfaldet.

  Tidligere i dag kom det frem, at politiet var massivt til stede i Hallingparken i forbindelse med "et mistænkeligt forhold".

 23. Flashdance-sanger Irene Cara er død

  Irene Cara (arkivfoto fra 1984). (Foto: © Mediapunch/Shutterstock, Copyright (c) 1984 Shutterstock.)

  Den amerikanske sanger og skuespiller Irene Cara er død i sit hjem i den amerikanske delstat Florida. Hun blev 63 år.

  Det oplyser hendes presseansvarlige på Twitter, skriver Ritzau.

  Irene Cara var især kendt for kæmpehittet 'What a Feeling', som var en del af soundtracket til filmen 'Flashdance' fra 1983.

  Hun modtog en Oscar og to Grammy-priser for soundtracket til "Flashdance", som hun både indspillede og var med til at skrive.

  Desuden spillede hun med i filmen 'Fame' fra 1980, hvor hun også stod bag filmens titelsang.

  Udover at have optrådt på det hvide lærred har Irene Cara medvirket i en række musicals på Broadway i New York og i flere tv-serier.

 24. Flere omkomne efter jordskred i Italien

  • Biler og huse blev dækket med vand, ler og murbrokker ved jordskredet på vulkanøen Ischia. (Foto: © ANSA, Ritzau Scanpix)
  • Ischia, der har cirka 60.000 indbyggere, ligger i det sydlige Italien. (Foto: © ANSA, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Et jordskred har kostet mindst otte personer livet på den italienske ø Ischia.

  Jordskredet blev forårsaget af kraftig regn, som opslugte flere huse, siger Italiens infrastrukturminister, Matteo Salvini, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  - Redningsfolk arbejder under vanskelige forhold, siger han.

  En familie på fire, deriblandt en nyfødt baby, var blandt de savnede efter skredet, som skete omkring klokken 5 lørdag morgen, skriver Ritzau.

  Søgningen er i gang efter forsvundne personer, men redningsarbejdet besværliggøres af dårligt vejr, siger det lokale brandvæsen ifølge Reuters.

  Byens borgmester, Giacomo Pascale, siger ifølge Ritzau, at mellem 20 og 30 familier er isoleret efter skælvet. Myndighederne har bedt alle om at holde sig inde.

  Ischia, som er en vulkanø, ligger i Napolibugten omkring 35 kilometer vest for Napoli.

  Opdatering klokken 13.24: Den italienske indenrigsminister kan ifølge Reuters ikke bekræfte meldingen om otte dødsfald.

 25. Hajer sikret øget beskyttelse efter topmøde

  Flere end 180 lande har godkendt en plan, der giver særlig beskyttelse af blandt andet 54 hajarter.

  Beskyttelsen af de truede dyrearter skal dæmme op for den indbringende handel med hajfinner.

  Hajfinner er blevet kaldt kinesernes kaviar. De er en indgroet del af madkulturen i Kina, skriver Ritzau.

  På det globale topmøde i Panama blev der også vedtaget mere omfattende beskyttelse af krokodiller, frøer og visse skildpaddearter samt guitarfisk, som er en familie af rokker.

 26. Protester mod covid-regler i Kina efter dødsbrand

  • Xinjiang-regionen har haft nogle af landets længste nedlukninger, hvor flere af beboerne har været udelukket fra at forlade deres hjem i op til 100 dage. (Foto: © VIDEO OBTAINED BY REUTERS, Ritzau Scanpix)
  • Ifølge Reuters florerer der videoer af demonstranter, der synger Kinas nationalsang med teksten: "Rejs jer op, dem, der nægter at være slaver!", mens andre råbte, at de ønskede at blive løsladt fra nedlukningerne. (Foto: © VIDEO OBTAINED BY REUTERS, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  En brand i Urumqi i Xinjiang-regionen i Kina har fået klynger af mennesker til at protestere i gaderne.

  Branden kostede 10 mennesker livet i torsdags, og på internettet lyder spekulationerne ifølge nyhedsbureauet Reuters på, at beboerne ikke kunne undslippe i tide, fordi bygningen delvist var lukket grundet coronarestriktioner.

  Protesterne er blot det seneste tegn på frustration over den kinesiske regerings coronapolitik.

  Myndigheder i Urumpqi har på et pressemøde i dag afvist, at covid-foranstaltninger havde hæmmet flugt og redning, men sagde, at de ville undersøge det nærmere.

  Ifølge Reuters blev der sagt, at beboerne kunne være kommet hurtigere ud, hvis de havde haft en bedre forståelse for brandsikkerhed.

 27. Lokalvalg i Taiwan: 'Den kinesiske trussel' driver unge til at stemme i dag

  Millioner af taiwanesere har i dag stemt til øens lokalvalg og om at sænke valgalderen til 18 år. Som det er i dag, skal man være 20 år for at stemme i Taiwan.

  Valgstederne lukkede klokken 9 dansk tid, og netop nu tælles stemmerne op.

  Unge i Taiwan siger til BBC, at det, der driver dem til stemmeurnerne, er "den kinesiske trussel", og stadigt flere unge i Taiwan ser ud til at være politisk bevidste.

  Ved valget i 2020 oplevede Taiwan den største valgdeltagelse nogensinde.

  Øen fungerer i praksis som en selvstændig republik med sin egen regering, flag og møntfod. Men Kina betragter Taiwan som en udbryderprovins, der en dag skal genforenes med Kina.

  - Dette er øjeblikket, hvor vi implementerer demokrati. Derfor håber jeg, at alle i landet vil stemme, sagde Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, tidligere i dag.

  Hverken USA eller Danmark anerkender Taiwan som stat, men USA er en tæt allieret med Taiwan og har forpligtet sig til at give øen - der kun ligger 140 kilometer fra Kinas kyst - evnen til at forsvare sig selv.

  Spændingerne er steget i de senere år, og styret i Beijing har ikke afvist at bruge magt for at få Taiwan tilbage.

 28. 'Godt gang i salget' på black friday trods nedgang i økonomien

  Selvom danskernes pengepung på det seneste har været presset af stigende priser på el, fødevarer og benzin, så gik det tilsyneladende ikke ud over salget på black friday i går.

  Dansk Erhverv konkluderer nemlig, at der var overraskende godt gang i salget.

  - Vores billede er, at black friday har været nogenlunde ligesom sidste år, og det er faktisk ganske godt. For der var et stort salg sidste år, siger e-handelsdirektør i Dansk Erhverv Niels Ralund til Ritzau.

  Mange forbrugere har sikkert udnyttet dagen til at købe årets julegaver. Og der er noget, som tyder på, at børnene ikke får færre julegaver i år.

  - Legetøj er gået fantastisk godt, bøger er gået rigtig skidt, og elektronik ligger på samme niveau som sidste år, fortæller Niels Ralund.

 29. Skuespiller Stig Hoffmeyer er død

  Skuespiller Stig Hoffmeyer havde hovedrollen i Anders Thomas Jensens kortfilm 'Wolfgang', som i 1998 blev Oscar-nomineret. Her ses han i 2012. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, ScanPixDanmark)

  Stig Hoffmeyer er død, 82 år gammel.

  Dødsfaldet indtraf på hospice efter nogen tids sygdom, meddeler familien til Ritzau.

  Han var omgivet af sin hustru, Kirsten Lehfeldt, samt sønnen Oliver og datteren Mille.

  Stig Hoffmeyer, der var uddannet jurist og autodidakt skuespiller, har optrådt på teaterscener landet over og er blandt andet kendt for sine roller i ' Strisser på Samsø', 'Rejseholdet' og 'Forbrydelsen'. Hans sidste rolle blev i 'Riget Exodus'.

 30. Østjyske motorvej er genåbnet efter trafikuheld

  Arbejdet med at rydde op efter to ulykker på Østjyske Motorvej E45 er overstået.

  Strækningen mellem Horsens V og Horsens N er derfor genåbnet.

  Det oplyser Vejdirektoratet på Twitter.

  Østjyske motorvej var tidligere i dag lukket mellem afkørsel 55 ved Horsens N og afkørsel 54 ved Ejer Bavnehøj i nordgående retning mod Aarhus.

  Opdateret klokken 14.18 med oplysning om, at motorvejen er genåbnet.

 31. Mand påkørt på østjysk motorvej

  Der har hele morgenen været spærret på den østjyske motorvej mellem afkørsel 55 ved Horsens N og afkørsel 54 ved Ejer Bavnehøj i nordgående retning mod Aarhus.

  Vagtchef ved Sydøstjyllands Politi John Skjødt oplyser til Ritzau, at en mand har mistet livet i en ulykke på strækningen.

  - Noget tyder på, at han har gået på kørebanen, da han bliver påkørt. Vi arbejder nu på at finde ud af, hvorfor han gik der, siger vagtchefen til Ritzau kort før klokken 09.00.

  Ulykken skete omkring klokken 05.30, og strækningen har været spærret siden.

  Trafikken er genåbnet mellem afkørsel 55 ved Horsens N og afkørsel 54 ved Ejer Bavnehøj, mens der nu er spærret mellem afkørsel 56 Horsens V og afkørsel 55 Horsens N i retning mod Aarhus. Motorvejen forventes genåbnet i løbet af formiddagen, skriver Vejdirektoratet på Twitter.

  Opdateret klokken 10 med information om, at motorvejen er genåbnet, men at en ny del af strækningen er spærret.

 32. Færøerne har indgået fiskeriaftale med Rusland

  Sent fredag aften skete der noget, som mange i EU og Danmark havde håbet ikke ville ske.

  Færøerne har indgået en ny fiskeriaftale med Rusland, hvor landene giver hinanden en kvote til at fiske i hinandens farvande.

  Det oplyser Færøernes fiskeriminister, Árni Skaale, til Jyllands-Posten.

  - På Færøerne tager vi totalt afstand fra enhver form for krig – også fra krigen i Ukraine. Men denne aftale handler for os om meget andet end fiskeri, siger Árni Skaale til Jyllands-Posten.

  Árni Skaale sammenligner en annullering af aftalen med, at man i Danmark på én gang lukkede "både hele landbruget og hele medico-industrien, der producerer medicinsk udstyr", skriver Ritzau.

 33. Musk vil støtte DeSantis, hvis han stiller op som præsident

  Milliardæren og den nylige Twitter-ejer, Elon Musk, vil støtte republikanske Ron DeSantis, hvis han stiller op som præsident i USA.

  Det skriver Musk på Twitter fredag lokal tid.

  DeSantis blev for nylig genvalgt som guvernør i Florida, og han nævnes som en mulig udfordrer til Donald Trump i kampen om at blive partiets nominerede.

  - Til præsidentposten i 2024 foretrækker jeg én, der er fornuftig og midtersøgende, skriver Elon Musk på Twitter.

  - Jeg havde troet, at det var tilfældet med Biden-administrationen, men er blevet skuffet indtil videre, fortsætter erhvervsmanden.

  Da en bruger spørger, om han vil støtte DeSantis i 2024, svarer han blot:

  - Ja.

  DeSantis har ikke meddelt, om han vil gå efter posten.

 34. Nøgne mennesker indtager ikonisk australsk strand for at sætte fokus på hudkræft

  • Kunstneren Spencer Tunick vil minde folk om at blive tjekket for hudkræft. (Foto: © DEAN LEWINS, Ritzau Scanpix)
  • Spencer Tunick står bag et lignende værk fra 2010, som blev lavet i forbindelsen med byens LGBT+-festuge. Her stillede tusindvis af nøgne mennesker op foran Sydneys operahus, skriver Ritzau. (Foto: © DEAN LEWINS, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Bondi Beach i Australiens største by, Sydney, har her til morgen dannet rammen om en særlig kunstinstallation.

  2.500 mennesker stillede sig nemlig i vandkanten uden tøj på for at sætte fokus på hudkræft.

  Det skriver The Guardian.

  Det er kunstneren Spencer Tunick, der er manden bag værket.

  Det krævede en særlig tilladelse at få lov til at samle de mange nøgne mennesker på den ikoniske strand, da nøgenhed ellers er forbudt. Tilladelsen varede indtil klokken 10 lørdag formiddag lokal tid.

Mere fra dr.dk