Stephanie Lose bliver midlertidig økonomiminister

Der var brug for en mere holdbar løsning, mens Jakob Ellemann-Jensen er sygemeldt, lyder det fra Venstre.

Stephanie Lose er regionsrådsformand i Region Syddanmark. Nu skal hun midlertidigt ind på ministerholdet. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

For godt en måned siden blev Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sygemeldt, og siden har Troels Lund Poulsen varetaget hans opgaver som forsvarsminister.

Han har altså i den periode passet sin egen post som økonomiminister og posten som forsvarsminister.

Men for at den fungerende forsvarsminister kan dedikere sig til arbejdet, træder Venstres næstformand, Stephanie Lose, nu ind i regeringen. Hun skal midlertidigt passe posten som økonomiminister, mens Troels Lund Poulsen vikarierer i Forsvarsministeriet.

Det gør hun, indtil Jakob Ellemann-Jensen kan vende tilbage som forsvarsminister.

- Vi har trukket store veksler på Troels. Og med fortsat store udfordringer med krigen i Ukraine samt forberedelse af et nyt forsvarsforlig har Troels Lund Poulsen selv gjort opmærksom på, at der er brug for en mere holdbar løsning, hvis hverdagen skal blive ved med at hænge sammen, skriver Venstre i en pressemeddelelse.

Kommer tilbage

Reelt træder hun ind i regeringen som såkaldt "minister uden portefølje". Det er en betegnelse for en minister, som egentlig ikke er leder af et fagministerium, og som man for eksempel kan bruge til at løse midlertidige opgaver - som her at være midlertidig fungerende økonomiminister.

Hun træder samtidig direkte ind i tre af regeringens helt centrale udvalg; Koordinationsudvalget, Økonomiudvalget og Udvalget for Regeringsledelse.

Udover at være næstformand i Venstre er Lose også regionsrådsformand i Region Syddanmark. Den post tager hun nu orlov fra for at kunne passe sin nye ministerpost.

I stedet indstiller Venstre Bo Libergren som midlertidig formand for regionsrådet.

At Stephanie Lose nu indtræder i regeringen skyldes altså ikke, at Jakob Ellemann-Jensen skal erstattes helt. Han kommer tilbage, lyder det fra Venstre.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, måtte sygemelde sig 6. februar. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Hvor længe Stephanie nu skal virke som minister, ved vi ikke. Sikkert er det dog, at formanden vender tilbage. Nu skal han have den tid, der er nødvendig for at blive helt frisk igen, og så vender han tilbage som formand og forsvarsminister, så snart han er klar, skriver partiet.

Ellemanns helbred i bedring

Samtidig med udmeldingen om den nye midlertidige minister giver Jakob Ellemann-Jensen lyd fra sig for første gang siden sin sygemelding. Det gør han i et opslag på Facebook, hvor han skriver, at det er ham, der har bedt Stephanie Lose træde ind i regeringen.

Og så sætter han ord på sin sygemelding.

- Det var en svær beslutning at sygemelde mig med stress, og det var ikke nemt at tage hjem fra Forsvarsministeriet den dag. For jeg brænder for politik og for at være med til at tage et ansvar. Ikke mindst i en situation, hvor jeg har ført Venstre i regering. En beslutning, som heller ikke var let, men jeg er overbevist om, at det er det rigtige for Danmark, skriver han.

Han skriver også, at det får fremad med helbreddet.

- Jeg er i gode hænder, og jeg glæder mig til igen at have en dagligdag på Christiansborg og i Forsvarsministeriet. Men jeg er også opmærksom på, at jeg skal være klar, inden jeg kaster mig over arbejdet igen. For jeg ved godt, at man ikke kan være hverken minister eller partiformand på halv kraft.

Klokken 11 i dag skal Stephanie Lose sammen med statsminister Mette Frederiksen forbi Amalienborg, hvor den nye minister skal præsenteres for kronprins Frederik.

Du kan følge det hele på DRTV og DR1.