Seneste nyt
27. nov 2021

Storbritannien strammer coronaregler efter fund af ny virus

Boris Johnson, den britiske premierminister, siger på en pressekonference, at Storbritannien strammer coronareglerne på grund af den nye coronavariant Omikron, skriver Reuters.

Der er fundet to tilfælde af smitten i Storbritannien.

Han siger, at personer, der mistænkes for at være smittet med varianten, skal isolere sig i 10 dage. Det gælder, uanset om man er vaccineret.

Der skal igen bruges mundbind i butikker.

Seneste nyt

 1. 12 min. siden

  39 meldes savnet i Florida, efter mistænkt menneskesmuglerbåd kæntrer

  En tilfældig forbipasserende i den amerikanske stat Florida måtte i går hive en mand op af det kolde vand ved kysten øst for byen Port Fierce.

  Manden, der klyngede sig til skroget af en kæntret båd, kunne fortælle, at han lørdag aften var sejlet fra den lille ø Bimini, som er en del af østaten Bahamas.

  Med om bord var desuden 39 andre mennesker.

  I løbet af turen sejlede båden ind i et alvorligt uvejr og kæntrede.

  Det har fået amerikansk redningspersonale til at starte en eftersøgning efter de 39 savnede ombord på båden, som kystvagten i Florida mistænker for at være ofre i en sag om menneskesmugling.

 2. I går kl. 23:46

  Talibans udenrigsminister i interview med norsk medie: Vores soldater slår ikke nogen uden rettergang

  Amir Khan Muttaqi i midten af billedet har været i Norge de seneste dage sammen med 15 andre delegerede fra Taliban. (Foto: Stian Lysberg Solum / POOL © Ritzau Scanpix)

  Repræsentanter fra Taliban har tirsdag aften forladt Norge, efter bevægelsen har været i landet siden søndag for at tale med blandt andet diplomater fra USA og EU.

  Inden delegationen forlod landet, fik det norske medie NRK dog muligheden for at interviewe den fungerende udenrigsminister i Afghanistan, Amir Khan Muttaqi.

  Her blev han blandt andet spurgt til videoer fra de sociale medier, hvor Taliban-soldater tilsyneladende slår på kvinder, der demonstrerer for deres rettigheder i Afghanistan.

  Muttaqi hævder i første omgang, da han ser videoerne, at kvinderne har sat kameraer op på forhånd og provokeret soldaterne for at få en reaktion. Men den forklaring ændrer han efterfølgende.

  - Når jeg ser billeder af mine soldater, der går løs på kvinder på denne måde, tvivler jeg på, at det er vores soldater. Eller om nogen lader som om, at de er os.

  - Vores soldater har fået ordre om ikke at slå på nogen uden rettergang. De har en ordre om, at lovbrydere skal behandles med respekt, tages med på politistationen og stilles for retten inden for 72 timer, siger udenrigsministeren til NRK.

 3. I går kl. 22:41

  Fransk turist får otte års fængsel i Iran for spionage

  Franske Benjamin Briere blev anholdt i Iran i 2020 og har været tilbageholdt siden. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Franske Benjamin Briere fløj med en lille fjernstyret helikopter for at optage billeder og video i ørkenen på grænsen mellem Iran og Turkmenistan.

  Det førte til en anholdelse og nu en dom på otte års fængsel for spionage i Iran. Det skriver Reuters.

  Brieres iranske advokat, Saeid Dehghan, fortæller, at franskmanden er chokeret over tirsdagens fængselsdom. Han har også fået otte måneders fængsel fra propaganda mod Iran.

  - Hans straf er baseret på nogle helt andre paragraffer end tidligere. Han er blevet dømt for at samarbejde med fjendtlige stater mod Iran. Det har en meget højere strafferamme end de tidligere, siger advokaten.

  Briere sultestrejker i øjeblikket i protest, og hans familie siger, at den er forfærdet over hans fysiske og mentale helbred.

  Det er forventet, at han vil anke dommen inden for de næste 20 dage.

 4. I går kl. 22:12

  Sverige stjæler semifinaleplads for næsen af Norge

  Den sidste, mulige semifinalemodstander for de danske håndboldherrer ved EM er fundet.

  Sverige snuppede den anden plads videre fra mellemrundegruppen, hvor Spanien tidligere tirsdag tog den første billet.

  Svenskerne vandt med 24-23 over Norge i en direkte duel om en plads i semifinalen.

  Norge lignede kampen igennem det bedste bud på en vinder, men i kampens afslutning smed nordmændene en firemålsføring over styr og indkasserede med 12 sekunder igen et afgørende straffekast, der sender nordmændene ud af EM-slutrunden.

  I morgen spiller Danmark mod Frankrig i den sidste mellemrundekamp. Får Danmark point, hedder modstanden i semifinalen Sverige. Vinder Frankrig, skal Danmark møde Spanien i fredagens semifinale.

  Norges Sander Sagosen blev ved sidste EM topscorer. I år får han ikke mulighed for at følge op på den bronzemedalje, som Norge sikrede ved EM i 2020. (Foto: RADOVAN STOKLASA © Ritzau Scanpix)
 5. I går kl. 22:04

  Video: Fortsat ekstreme vejrforhold i Grækenland og Tyrkiet

  Minus 14 grader og et massivt snefald. Det lyder som noget, der er sket nord for Danmark, men det er ikke tilfældet. Vejret har for anden dag i træk voldt store problemer i Grækenland.

  Tusindvis af bilister har været fanget på vejene, og op til 300 har været nødt til at overnatte i bilerne.

  Som følge af vejret har man i Athen erklæret dagen for en offentlig helligdag, hvor alt har været lukket bortset fra supermarkeder, apoteker og tankstationer.

  Også Tyrkiet har kæmpet med voldsomme snemængder, og det betød blandt andet, at flytrafikken blev sat på pause, som flere tusinde var fanget i lufthavnen i Istanbul. Strande i Antalya har fået sne for første gang i 29 år.

  Se billeder fra Grækenland her:

 6. I går kl. 20:37

  Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 kroner for DM-afbud

  Viktor Axelsen og Anders Antonsen meldte afbud til DM i badminton i 2021, og det har Badminton Danmark tirsdag givet dem en bøde for.

  Begge spillere skal således hoste op med 25.000 kroner, skriver TV 2 Sport.

  Bødens årsag er, at de to spillere gennem landsholdsaftalen var forpligtet til at stille op til DM, medmindre de var syge eller skadede.

  Axelsen og Antonsen begrundede deres afbud med mental udbrændthed, efter at de kort forinden havde været til OL i Tokyo.

  Selv om det også kan være en gyldig grund til afbud, blev det ikke tilstrækkeligt dokumenteret, mener Badminton Danmark.

  /ritzau/

 7. I går kl. 20:21

  Ekspert: Sundhedsfagligt er det ikke et problem at genåbne samfundet

  Mundbind og langt størstedelen af restriktionerne forventes at blive ophævet fra 31. januar. Det vil efter DR's oplysninger være humlen, når statsminister Mette Frederiksen i morgen inviterer til pressemøde.

  Der er heller ikke nogen sundhedsfaglig grund til at opretholde restriktionerne, mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet.

  - Selvom vi har høje smittetal, er der ikke mange på intensiv eller i respirator. Og blandt de ældre på plejehjemmene er der ikke mange, der er kritisk syge. Så sundhedsfagligt set ser jeg ikke de store problemer, siger Allan Randrup Thomsen.

  Han så dog alligevel gerne, at blandt andet natklubber holdt lukket. Men det skyldes mest for at bremse smitten, så man eksempelvis begrænser smitten på blandt andet skoler.

 8. I går kl. 19:52

  Indisk domstol frikender Bollywood-stjerne, 15 år efter hun fik et kys af Richard Gere

  Det er i denne situation, at Richard Gere kysser Shilpa Shetty tilbage i 2007, som skabte drama i Indien. (Foto: Stringer/India © Scanpix Denmark)

  Et kys af skuespilleren Richard Gere ville have varmet mange hjerter for 15 år siden, og det gjorde det måske også i momentet for Bollywood-skuespilleren Shilpa Shetty. Men det endte med at give hende 15 års hovedpine.

  Kysset, der skete i 2007, udløste nemlig protester fra radikale hinduistiske grupper, som så det som en fornæmmelse af indiske værdier. I Indien bliver det at kysse offentligt af nogen set som et tabu.

  Men nu har den indiske domstol frikendt stjernen med begrundelsen, at hun var et offer for en uønsket handling. Det skriver BBC.

  Richard Gere undskyldte i 2007 for episoden, der skete ved en begivenhed, der skulle gøre opmærksom på aids. Han sagde, at handlingen blev udført for at vise, at et kys er sikkert og ikke kan give HIV.

 9. I går kl. 19:10

  Udenrigsministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til hele Ukraine

  Situationen i Ukraine er alvorlig.

  Derfor har udenrigsministeriet i dag opdateret rejsevejledningen til det østeuropæiske land, så alle ikke-nødvendige rejser til hele landet frarådes.

  Det sker "i lyset af den anspændte regionale sikkerhedssituation", skriver ministeriet.

  Rusland menes at have opmarcheret op mod 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine, og flere lande er begyndt at frygte en egentligt invasion.

  Situationen i området er ifølge ministeriet stabil lige nu, men der er en risiko for, at den ændrer sig med kort varsel.

  Udenrigsministeriet fortsætter desuden med at fraråde samtlige rejser til regionerne Donetsk, Luhansk og til krim-halvøen.

 10. I går kl. 18:50

  Uvaccinerede nægtes adgang til barer og biografer i Grønland

  Der går noget tid, før man i Grønland kommer tilbage til normaliteten. I dag har de valgt at forlænge og stramme flere af landets restriktioner indtil den 14. februar.

  Det oplyser Pele Broberg, minister for handel og erhverv, på et pressemøde tirsdag.

  Der vil blandt andet være krav om mundbind og coronapas i hele Grønland, og så udelukkes uvaccinerede personer over 15 år fra offentlige lokaler såsom barer og biografer.

  Uvaccinerede, der er 15 år eller ældre, nægtes adgang, medmindre de skal udføre deres arbejde. Det vil sige, at uvaccinerede fra onsdag til og med den 14. februar nægtes adgang til restauranter, biografer og værtshuse, siger Pele Broberg.

  Prioriteringen af coronahåndteringen i Grønland betyder, at det ikke længere vil være muligt at tilbyde uvaccinerede PCR-test, sådan at de kan få coronapas, fortæller Landslæge Henrik L. Hansen.

 11. I går kl. 18:01

  Kofod: Malis generaler vil kaste grus i maskineriet

  Malis overraskende melding i går aftes, hvor de beder Danmark om straks at trække de danske soldater i det afrikanske land hjem, er en brik i "et modbydeligt spil".

  Det siger den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, der påpeger, at soldaterne er i Mali på et folkeretligt grundlag.

  - Og det er også Frankrigs overbevisning, siger den danske udenrigsminister.

  Jeppe Kofod forklarer, at det skyldes, at de vestlige lande - herunder Danmark - presser Malis generaler til at genindføre demokrati i landet ved blandt andet at true med målrettede sanktioner.

  - Så er det klart i den kontekst, at generalerne forsøger at kaste grus i maskineriet, siger udenrigsministeren.

 12. I går kl. 17:57

  Regeringen har indkaldt partiernes sundhedsordførere til møde i morgen

  Det er i sidste ende politikerne, der bestemmer, om corona er en samfundskritisk sygdom.

  Men det skal altså først besluttes fra politisk hold, og derfor har regeringen indkaldt partiernes sundhedsordførere til møde i morgen klokken 12.15.

  Tidligere har regeringen fulgt anbefalingerne fra Epidemikommissionen tæt, men disse kan blive justeret.

  Statsministeren forventes også at holde pressemøde i morgen.

 13. I går kl. 17:31

  Initiativer mod jødehad vækker håb for fremtiden

  Regeringens handlingsplan mod jødehad vækker håb fra flere fronter.

  - Jeg synes i allerhøjeste grad, at planen er god. Den er gennemarbejdet. Men vi bliver nødt til at se 5 til 10 år frem for at se, om den har haft den effekt, den skal have, siger Henri Goldstein, formand for Det Jødiske Samfund.

  Det er i dag kommet frem, at regeringen vil have holocaust på skoleskemaet, og det skal sammen med 14 andre initiativer sætte ind over for antisemitisme.

  For andre skaber det håb om et mere bekymringsfrit liv for kommende generationer.

  - Jeg kunne håbe, at min datter ikke skal gå på den jødiske skole med politibevogtning udenfor, siger jødiske Jonathan Fischer.

 14. I går kl. 17:29

  Spanien sejrer snævert over Polen og er klar til EM-semifinale

  Det spanske håndboldlandshold er første bud på en mulig dansk semifinalemodstander ved EM.

  Spanien slog tirsdag eftermiddag Polen 28-27 i deres sidste kamp i mellemrunden og har derfor sammenlagt otte point. Dermed er spanierne sikre på at ende på en af de to øverste pladser i deres mellemrundegruppe, der giver adgang til semifinalerne.

  Tirsdag aften mødes Sverige og Norge i en direkte duel om en plads i semifinalen. Ender kampen uafgjort, vil Norge gå videre foran næsen på svenskerne på grund af en bedre målscore.

  Danmark spiller onsdag aften klokken 20.30 mod Frankrig. Resultatet af den kamp afgør, hvem Danmark kommer til at møde i semifinalen fredag.

 15. I går kl. 17:17

  Ældre mand dømt for seksuelle overgreb på børn

  Tre og et halvt års ubetinget fængsel har en 69-årig mand fået for seksuelle overgreb på to børn i en vestjysk by.

  Han er blevet dømt for adskillelige gange at have haft andet seksuelt forhold end samleje til to børn i perioden fra 2015 til 2021. Det oplyser anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  Overgrebene begyndte, da børnene var henholdsvis fire og fem år gamle, og sluttede, da de var 9 og 11 år.

  Han er også blevet dømt for vidnetrusler, da han til det yngste af børnene sagde, at hvis han fortalte om overgrebene til nogen, ville manden komme i fængsel, og drengen selv ville ende på børnehjem. Han har også truet den ældste.

  Den 69-årige mand nægter sig skyldig og har valgt at anke dommen.

 16. I går kl. 16:44

  Tidligere Tour de France-vinder opereret to gange og indlagt på intensiv efter trafikuheld

  Den colombianske cykelrytter Egan Bernal var mandag involveret i et trafikuheld på en træningstur i hjemlandet.

  I dag er cykelrytterens hold, Ineos Grendadiers, kommet med en opdatering på rytterens tilstand på det sociale medie Twitter.

  Den 25-årige rytter er blevet opereret to gange i ryggen og er i stabil tilstand.

  Udover en fraktur i en ryghvirvel, som krævede to stabiliserende operationer, har han brækket flere ribben, højre knæskal og lårbensknogle samt punkteret en lunge.

  Den tidligere Tour de France-vinder ligger på intensiv på et hospital uden for Colombias hovestad, Bogotá.

 17. I går kl. 16:30

  Minkkommissionens beretning kommer til juni

  Når vi går ind i sommermånederne, så kan man forvente en beretning fra Minkkommissionen oven på de mange afhøringer. I juni kommer den samlede undersøgelse af forløbet om aflivning af alle mink.

  Det oplyser kommissionen efter et møde med Granskningsudvalget i Folketinget tirsdag, skriver Ritzau.

  Det var oprindeligt planen, at beretningen skulle være færdig til april, men kommissionen fik en ekstraopgave fra Folketinget i november, som udsatte processen. Den skulle også undersøge et såkaldt actioncard fra Rigspolitiet.

  Det var ønsket fra Folketinget at holde fast i april, men Minkkommissionens formand, Michael Kistrup, oplyste, at det ikke var muligt, og derfor er deadlinen nu faldet på juni.

 18. I går kl. 16:15

  Kommune får kritik af Folketingets Ombudsmand: Stillinger skal besættes af de bedst kvalificerede

  Det er ikke i orden, når kommuner slår nye stillinger op internt i kommunen, før andre får chancen.

  - Ledige stillinger i den offentlige forvaltning skal besættes med den bedst kvalificerede kandidat. Som altovervejende hovedregel skal stillingerne derfor slås op offentligt, så alle interesserede kan få kendskab til og mulighed for at søge dem, siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger.

  I den nordjyske kommune blev stillinger som udgangspunkt først slået op internt i den kommunale forvaltning i syv hverdage. Kun hvis der ikke blev ansat en medarbejder, som i forvejen var ansat i kommunen, blev stillingen slået op offentligt.

 19. I går kl. 16:05

  Folketinget vedtager skærpede regler for at undgå fangeflugter

  En øget brev- og besøgskontrol samt øget brug af håndjern skal være med til at styrke sikkerheden for fængselsbetjente og give dem nye værktøjer mod fangeflugter.

  Det har et bredt flertal i Folketinget besluttet, oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

  Det er særligt i forbindelse med varetægtsfængslinger, at værktøjerne bliver taget i brug.

  Lovforslaget er kommet på bordet, efter den alvorlige fangeflugt i Slagelse i 2019, hvor flere medarbejdere på Retspsykiatrisk Afdeling blev truet med våben af et surrogatfængslet bandemedlem.

  - Dømte kriminelle skal afsone deres straf, og medarbejdere i fængslerne skal have bedre arbejdsvilkår, så de kan gå på arbejde uden at risikere at blive involveret i en fangeflugt, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i pressemeddelelsen.

 20. I går kl. 15:44

  Sag afgjort: Wolt-bud er lønmodtager, og selskabet skal indberette buddets skat

  Det har taget sin tid, og afgørelsen er blevet udskudt flere gange. Men i dag er Skatterådet kommet frem til en endelig konklusion om et enkelt Wolt-bud.

  Buddet skal anses som en almindelig lønmodtager i en skattemæssig sammenhæng. Det skriver tech-mediet Radar.

  Konkret betyder afgørelsen, at buddet ikke selv skal indberrette skat af sin indkomst fra Wolt - det skal Wolt selv sørge for på buddets vegne.

  Afgørelsen fra Skatterådet gælder dog kun for det pågældende bud.

  Som det er nu, bliver buddene ansat som selvstændige erhvervsdrivende af Wolt, og det har tidligere skabt meget kritik. Blandt andet fra fagforeningen 3F og ansatte budde.

  Skatterådet består af 19 medlemmer, der behandler og træffer afgørelse i sager, der forelægges for rådet.

 21. I går kl. 15:10

  Hvert fjerde plejehjem var ramt af corona i sidste uge

  Samfundssmitten er så høj, at coronaen ofte kan finde ind på landets plejehjem.

  I sidste uge steg coronasmitten på plejehjem faktisk til sit højeste niveau under epidemien.

  Her var der 810 bekræftede tilfælde blandt beboere, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

  Det er en stigning fra ugen før, hvor der blev registreret 615, som også dengang var rekord.

  Der blev registreret smitte på 259 plejehjem, hvilket svarer til cirka hvert fjerde af landets plejehjem.

  Dødsfaldene er dog langt færre end forrige vinter.

  I sidste uge var der 41 dødsfald blandt bekræftede tilfælde. Sidste vinter var der på én uge 110 smittede plejehjemsbeboere, som døde. Det skete i anden uge af 2021.

 22. I går kl. 14:55

  Polen er gået i gang med at opføre omstridt hegn langs grænsen til Belarus

  De polske myndigheder er i dag gået i gang med at opføre det 186 kilometer lange hegn, som skal løbe langs en del af grænsen mellem Polen og nabolandet Belarus. Det skriver Der Spiegel.

  Hegnet, der bliver 5,5 meter højt, skal ifølge det polske grænseværn stå klar i juni, og det kommer til at koste godt 2,6 milliarder kroner.

  Polens regering besluttede at opføre hegnet sidste år, hvor tusindvis af migranter fra blandt andet Mellemøsten og Afrika forsøgte at krydse grænsen fra Belarus til Polen.

  EU-lande som Litauen, Grækenland og Ungarn har etableret lignende grænsehegn til lande uden for unionen, men en række andre medlemslande, heriblandt Luxembourg, er stærke modstandere af hegn langs EU's ydre grænse.

  Europa-Kommissionen har flere gange understreget, at der ikke vil blive brugt EU-midler på at bygge sådanne hegn.

 23. I går kl. 14:49

  Mere end 3,5 millioner danskere er nu revaccineret

  Det kan være et stort tal at begribe. Men hele 3.506.730 danskere har nu fået det, der - i hvert fald indtil videre - er det sidste stik mod corona.

  Det svarer til 59,7 procent af befolkningen, der nu har fået det, som kaldes booster-stikket.

  Det viser Statens Serum Instituts opgørelse over antallet af vaccinerede landet over.

  Tilbage i december 2020 sagde direktør i Sundhesstyrelsen Søren Brostrøm ifølge Ritzau, at målet var, at 3,5 millioner skulle have lagt arm til tredje stik inden nytår.

  Målet er altså nået, lidt under en måned efter det oprindeligt var planen.

 24. I går kl. 14:34

  DF-gruppeformand Peter Skaarup vil gerne fortsætte på posten

  Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, håber, at han får lov at beholde sin post.

  Det siger han kort efter det første gruppemøde i partiet, efter at Morten Messerschmidt er blevet valgt til ny formand.

  - Det er op til folketingsgruppen, om jeg skal fortsætte, men ja, jeg vil gerne bidrage til, at Dansk Folkeparti kommer frem igen, siger Peter Skaarup.

  Skaarup er ikke en af de mange DF'ere, der har meldt ud, hvem de har støttet i formandsopgøret, men nu erklærer han sin støtte til Morten Messerschmidt.

  - Jeg vil bakke op om den formand, vi har nu.

  Hvem, der skal bestride posterne i den fremtidige ledelse i Dansk Folkeparti, er stadig uvist, men Morten Messerschmidt siger, at han nu vil tale med samtlige medlemmer af folketingsgruppen og høre deres mening.

 25. I går kl. 14:06

  Kontakttallet er 1,2: 'Epidemien vil toppe i nær fremtid'

  Selvom kontakttallet er beregnet til 1,2 og epidemien altså fortsat vokser, så er der grund til at holde humøret højt.

  For på mange områder går det godt, og vurderingen er, at epidemien topper i den nærmeste fremtid.

  Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  - Vores nuværende vurdering er, at epidemien vil toppe i nær fremtid, skriver ministeren.

  - Vi har godt styr på indlæggelsestal, hvilket skyldes kombi af, at 3,5 mio danskere nu er revaccineret, og at omikron er mindre alvorlig.

  I sidste uge var kontakttallet også 1,2, og ugen før var det 0,9.

  (Foto: (Screendump))
 26. I går kl. 14:02

  46.590 er smittede med corona det seneste døgn

  Det sidste døgn er 46.590 personer registreret smittet med coronavirus. 14 personer er døde.

  Det viser tal fra Statens Serum Institut.

  Dagens smittetal er baseret på 213.616 pcr-test. Det svarer til en positivprocent på 21,8 procent.

  Samtidig stiger antallet af indlagte med covid-19 med 24 personer til 918. Heraf er 44 på intensiv og 28 får hjælp af en respirator.

  222 af dem er indlagt i psykiatrien - og er altså ikke indlagt på grund af corona.

  2.856 af de nye tilfælde har tidligere været smittet.

 27. I går kl. 13:32

  Brentford-træner Thomas Frank sigtet for rødt kort

  Thomas Frank fik rødt kort efter slutfløjtet i opgøret mod Wolverhampton. (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)

  Det Engelske Fodboldforbund (FA) sigter den danske Brentford-cheftræner, Thomas Frank, ovenpå det røde kort i weekendens kamp.

  Det sker på baggrund af Franks sprogbrug og opførsel over for dommer Peter Bankes efter slutfløjt af Brentfords nederlag til Wolverhampton, begrunder FA.

  Den danske træner, der netop har forlænget sin kontrakt i Brentford, kan forsvare sig indtil torsdag i sagen.

  Allerede efter kampen undskyldte Frank over for sine spillere.

  - Jeg sagde til spillerne, at de skulle passe på ikke at få gule kort, så jeg undskyldte til dem for ikke at kunne styre mine følelser, sagde Thomas Frank ifølge Sky Sports efter kampen.

 28. I går kl. 13:00

  Rusland sætter oppositionsleder Navalnyj på terrorliste

  Den fængslede russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj er blevet opført på de russiske myndigheders liste over terrorister og ekstremister.

  Ud over Navalnyj er yderligere ni af hans rådgivere og støtter blevet opført på listen.

  Det oplyser hans egen antikorruptionsbevægelse, FBK, skriver Ritzau.

  På terrorlisten er Navalnyj sidestillet med højreekstreme nationalister og udenlandske terrororganisationer som Islamisk Stat (IS).

  Navalnyj blev fængslet for et år siden. Han blev anholdt, da han vendte tilbage til Rusland efter et ophold i Berlin. Her var han blevet behandlet efter at have overlevet en forgiftning.

 29. I går kl. 12:38

  Sjælden næbhval på besøg i Kolding Fjord

  En sjælden næbhval er spottet i Kolding Fjord, tirsdag den 25. januar 2022. Ifølge Dansk Pattedyratlas er døgling to gange registreret i indre danske farvande. Det vides ikke, hvorfor hvalen har forvildet sig til Kolding Fjord. (Foto: Presse-fotos.dk © Ritzau Scanpix)

  Bare svømme, bare svømme. Det mente fisken 'Dory' fra Disneys 'Find Nemo' i hvert fald.

  Og måske næbhvalen, der i øjeblikket huserer i Kolding Fjord, har tænkt det samme. Hvalen er i hvert fald lang væk fra de vante omgivelser i Nordatlanten.

  Ifølge Charlotte Bie Thøstesen, der er museumsinspektør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet, er der tale om en døgling, der hører til familien af næbhvaler.

  - Det er ikke første gang, at en døgling bliver observeret i danske farvande. Men det er bestemt ikke hverdagskost, siger hun til Ritzau.

  Næbhvalen har været i fjorden siden i går eftermiddag, og det er uvist, hvorfor den har fundet vej til de danske breddegrader.

  - Det kan have meget med tilfældigheder at gøre, at den har forvildet sig hertil. Det kan også være, at den er syg og svækket og har lagt sig til at dø. Det ved vi på nuværende tidspunkt ikke, siger Charlotte Bie Thøstesen.

 30. I går kl. 12:16

  Bent Bøgsted genopstiller ikke ved næste folketingsvalg

  Det nordjyske folketingsmedlem Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti forlader Folketinget, når der næste gang udskrives valg. Den 66-årige nordjyde meddeler tirsdag sine partifæller på Christiansborg, at han ikke genopstiller. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

  Det nordjyske folketingsmedlem Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti forlader Folketinget, når der udskrives valg næste gang.

  Bent Bøgsted pointerer over for avisen, at beslutningen om ikke at genopstille blev truffet sidste sommer, og at den ikke er udløst af weekendens formandsvalg i partiet. Her støttede Bent Bøgsted Martin Henriksen.

  - Kristian (Thulesen Dahl, red.) bad mig om at vente med at offentliggøre beslutningen til efter kommunalvalget. Da der så umiddelbart efter blev indkaldt til ekstraordinært årsmøde, valgte jeg at vente til nu for at holde tingene adskilt, siger Bent Bøgsted.

  - Jeg døjer lidt med helbredet. Jeg er lige blevet 66 og har været i Folketinget i 20 år, så jeg synes, jeg har aftjent min værnepligt, siger Bent Bøgsted til TV 2 Nord.

 31. I går kl. 12:08

  DF'er Marie Krarup i skarp kritik af Pia Kjærsgaard

  Både tidligere formand Kristian Thulesen Dahl (DF) og Marie Krarup (DF) retter nu skarp kritik mod partistifter og ex-ex-formand Pia Kjærsgaard på vej til partiets første gruppemødet, efter Morten Messerschmidt er blevet valgt til formand.

  Folketingsmedlem Marie Krarup (DF) kalder hende en 'stor del af problemet' i Dansk Folkeparti - som Marie Krarup har meldt ud, at hun overvejer at forlade.

  - Jeg kan ikke leve med, at en tidligere formand, Pia Kjærsgaard, sidder i den danske verdenspresse og taler grimt om mig og andre, siger hun.

  - Hun er en meget, meget stor del af problemet.

  Er du bange for at partiet går i opløsning?

  - Ja, siger hun.

  Kristian Thulesen Dahl siger, at Pia Kjærsgaard har gjort det svært for ham i sin tid som formand.

  - Der er ingen tvivl om, at Pia har haft sine egen dagsordener og har ønsket at styre noget mere, end hun skulle som ex-formand, siger han og slår fast, at han ikke mener, hverken han selv eller Pia Kjærsgaard skal være en del af ledelsen fremover.

  Hvilken fremtid Pia Kjærsgaard skal have under Morten Messerschmidts formandsskab, vil Morten Messerschmidt ikke ind på endnu.

  - Jeg ser Pia Kjærsgaard som en central del af folketingsgruppen, siger han.

 32. I går kl. 11:45

  Per Christensen stopper som formand for 3F

  Landets største fagforening, 3F, skal find en ny forbundsformand, efter at Per Christensen netop har meddelt, at han stopper efter mere end otte år på posten.

  Det skriver 3F i en pressemeddelelse.

  - 3F's ledelse og formand Per Christensen har i dag indgået en gensidig aftale, om at Per Christensen fratræder sin stilling som formand.

  Nyheden kommer, efter at BT har kunnet afsløre, hvordan 3F-formanden af to omgange har levet et dobbeltliv med flere kvinder, der ikke kendte til hinandens eksistens.

  3F's næstformand Tina Christensen siger i pressemeddelsen, at der i forbindelse med sagen er sået tvivl om Per Christensens evner som formand, og at man derfor er nået til en gensidig forståelse om at stoppe samarbejdet.

  - Måske var det engang sådan, at man kunne skille privatliv og arbejdsliv, når man var en fremtrædende figur. Det kan man ikke, når det vedrører forhold af en karakter som i den aktuelle situation. Det har både vi og Per Christensen erkendt - derfor stopper han nu som formand i en gensidig forståelse, siger hun.

 33. I går kl. 11:34

  Londons politi efterforsker nu 'en række begivenheder' i Downing Street under sidste to års coronanedlukninger

  Britisk politi efterforsker nu brud på corona-restriktionerne under "flere begivenheder" i Downing Street 10, premierministerens kontor og embedsbolig i London, under de seneste års nedlukninger i England.

  Det oplyser chef for Londons Metropolitan Police, Cressida Dick, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  - Jeg kan bekræfte, at vi nu efterforsker en række begivenheder, der fandt sted i Downing Street og Whitehall i løbet af de sidste to år for brud på covid-19-restriktionerne, siger hun.

  Meldingen kommer efter nye festanklager igen i går så dagens lys - denne gang i forbindelse premierminister Boris Johnsons fødselsdag i juni sidste år.

 34. I går kl. 11:27

  Jeppe Kofod undrer sig over, at danske soldater ikke er velkomne i Mali

  Det vækker undren hos den danske regering, at danske specialstyrker ikke er velkomne i Mali.

  De er nemlig indsat efter en klar invitation fra Mali, hvor en dobbelt kupmager sidder på magten.

  Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der i øjeblikket er i Bruxelles for blandt andet at diskutere sanktioner mod styret i det skrøbelige, vestafrikanske land.

  - Det er ikke nogen hemmelighed, at i øjeblikket er der en hård diplomatisk diskussion med overgangsregeringen. De har sat demokratiet ud af kraft, som vi lægger vægt på kommer tilbage så hurtigt som muligt, siger Kofod til Ritzau.

 35. I går kl. 11:14

  Tidligere leder i børsnoteret selskab tiltalt for insiderhandel

  Hvis det står til anklagemyndigheden, så skal en tidligere ledende medarbejder i et børsnoteret dansk selskab i fængsel.

  I en pressemeddelelse lyder det, at medarbejderen havde udnyttet sin viden om en mulig annullering af en produktlancering til at sælge aktier for 2,2 millioner kroner i maj 2019.

  Det er ulovligt og kaldes insiderhandel.

  Efterforskningen blev indledt i februar 2020, da Finanstilsynet anmeldte mistanken om mulig insiderhandel. Den ledende medarbejder stod nemlig på virksomhedens insiderliste på samme tidspunkt, som aktiesalget fandt sted.

  Ifølge nyhedsbureauet Ritzau tjente medarbejderen 388.854 kroner, som anklagemyndigheden kræver konfiskeret.

 36. I går kl. 11:13

  EM-kampenes bedste spiller får hygiejnesæt i præmie

  Når kampens bedste spiller kåres under EM i håndbold, er præmien en pakke med 38 hygiejnesæt.

  Ikke til spilleren selv, men til familier i det afrikanske land Malawi, hvor lidt over 40 procent af befolkningen ikke har adgang til rent vand.

  Hygiejnesættene kan hjælpe 190 mennesker i Malawi med at få rent vand og sanitet i en måned.

  Det er en af slutrundens store sponsorer, pumpekoncernen Grundfos i Bjerringbro, der sammen med Røde Kors donerer hygiejnesættene.

  Der bliver kåret en 'kampens bedste spiller' i 65 kampe under EM-slutrunden.

 37. I går kl. 11:02

  Flere forsikringsselskaber accepterer bøde for kønsdiskrimination

  I alt otte forsikringsselskaber har indtil videre accepteret at betale en bødestraf for at have kønsdiskrimineret gravide og nybagte mødre.

  I alt har bagmandspolitiet udstedt bøder på op til 1,4 millioner kroner til 14 selskaber.

  De resterende selskaber har frist indtil den 1. februar til at meddele, om de accepterer bøden. Hvis ikke vil sagerne blive indbragt for en domstol af bagmandspolitiet.

 38. I går kl. 10:33

  Taliban mødes i dag med Norges viceudenrigsminister

  Ifølge Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, er der tale om et nødvendigt onde at mødes med bevægelsen for at undgå en humanitær katastrofe i Afghanistan. Men besøget vækker stadig vrede - blandt andet fordi kritikere mener, at det kan være med til at legitimere Taliban-styret. (Foto: Stian Lysberg Solum © Ritzau Scanpix)

  I dag skal en delegation fra den militante islamistiske bevægelse Taliban mødes med Norges viceudenrigsminister.

  Det norske udenrigsministerium har inviteret Taliban i et forsøg på at afværge en humanitær katastrofe i Afghanistan, men der er ikke kommet meget konkret ud, fortæller DR's Europa-korrespondent Anna Gaarslev.

  - Det er en spæd begyndelse i en meget lang og kompliceret proces, der måske på et eller andet tidspunkt vil indebære en positiv forandring for de afghanere, som det hele handler om.

  Besøget har vakt stor forargelse i Norge.

  DR's korrespondent spurgte i går Talibans udenrigsminister, om han så det faktum, at møderne overhovedet finder sted, som sen sejr for Taliban.

  - Ja, vi har opnået meget, nu baner Norge vejen for os. Det er godt, at omverdenen har indledt en dialog med os, svarede Talibans udenrigsminister.

 39. I går kl. 10:23

  AaB henter Viborg FF's Lars Friis som ny træner fra sommer

  Lars Friis overtager AaB fra august. (Foto: Frank Cilius © Ritzau Scanpix)

  Superliga-klubben AaB har skrevet kontrakt med Viborg FF's cheftræner Lars Friis fra 1. august.

  Dermed har den nordjyske klub fundet sin afløser, efter at spanske Marti Cifuentes valgte at stoppe i AaB i sidste uge og starte op i svenske Hammarby i stedet.

  Det er dog stadig ikke klart, hvem der skal stå for ansvaret for AaB-truppen i foråret. Klubben skriver på sin hjemmeside, at Rasmus Würtz og Oscar Hiljemark pt. står for holdet, men sportschef Inge Andre Olsen åbner op for en anden midlertidig løsning til cheftrænerrollen, indtil Lars Friis tiltræder til sommer.

  Lars Friis har skrevet under på en kontrakt frem til 2025 med AaB.

 40. I går kl. 10:01

  3F-lokalformand før krisemøde: Per Christensen har vores fulde opbakning

  Det skal ikke koste 3F's forbundsformand, Per Christensen, posten, at han af to omgange har haft forhold til to kvinder, der ikke kendte til hinandens eksistens.

  Så klar i mælet er lokalformanden for 3F Storkøbenhavn, Jesper Holm, forud for et krisemøde. Mødet skulle have startet klokken 10, men er 10.30 endnu ikke begyndt.

  - Der er fuld opbakning til Per fra os i hele 3F Storkøbenhavn. I nogle dage vil det være besværligt, men på den lange bane er jeg ikke spor i tvivl om, at han er den rigtige forbundsformand, siger Jesper Holm.

  Noget mere fåmælt er lokalformanden i Aalborg, Allan Busk. Han fortæller, at han vil afvente Per Christensens redegørelse om forløbet.

  - Det er en træls sag, men nu er jeg simpelthen nødt til at gå inden for, siger han.

  Opdateret med, at mødestarten er udskudt.

 41. I går kl. 09:53

  Blå partier i modsvar til rødt flertal: Vil sænke beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft yderligere

  Det fortæller Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige i dag.

  De mener, at grænsen bør ligge på 360.000 kroner om året, for at skaffe mere arbejdskraft i en tid, hvor der er stor mangel på hænderne. I alt foreslår partierne at sænke grænsen permanent for 12.000 personer om året.

  Til gengæld er det ikke arbejdskraft fra alle lande, der er velkommen.

  - Det er fra lande, vi har god erfaring med. Men den almindelige beløbsgrænse for andre lande, siger Nye Borgerliges formand Pernille Vermund.

  På Facebook har hun skrevet, at det særligt er muslimske lande i Nordafrika og Mellemøsten, der ikke er inkluderet i ordningen.

  Hverken regeringens forslag eller de blå partiers forslag har flertal i Folketinget.

 42. I går kl. 09:23

  4.500 sygehusansatte i Region Syddanmark får lønforhøjelse

  4.500 medarbejdere på Region Syddanmarks sygehuse kan se frem til mere i løn.

  På et møde i går vedtog regionsrådet at sætte 70 millioner kroner af om året, der skal give et lønløft til særlige personalegrupper - for eksempel sygeplejersker på akut- og intensivafdelingerne.

  Regionen håber, at det kan være med til at rekruttere nye folk og holde på medarbejderne.

  Og det er der brug for, siger John Christiansen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd i Region Syddanmark.

  - Nogle steder har det været nødvendigt at lukke afsnit og skære ned på operationskapaciteten. Og det skyldes ikke corona eller overenskomstforhandlingen. Det er fordi, der er for få medarbejdere.

 43. I går kl. 09:04

  Regeringen klar med 15 initiativer mod jødehad: Holocaust skal for eksempel på skoleskemaet

  Regeringen vil med 15 intitiativer sætte ind mod jødehad. Initiativerne er her til morgen blevet præsenteret på et pressemøde med justitsminister Nick Hækkerup (S) og kirke- og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

  Initiativerne skal sætte bredt ind mod antisemitisme. Antisemitisme kan beskrives som fordomme eller endda had mod jøder som en samlet gruppe.

  Regeringen afsætter blandt andet midler til obligatorisk undervisning i Holocaust i folkeskolen og gymnasier, til styrket undervisning af politifolk i forebyggelse af radikalisering og mere målrettet forskning i antisemitisme.

 44. I går kl. 08:59

  Tennisspiller Frederik Løchte Nielsen stopper karrieren

  (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

  Den danske tennisspiller Frederik Løchte Nielsen stopper sin karriere i en alder af 38 år.

  Det bekræfter han i et interview over for TV2 Sporten.

  - Jeg har fået alt det ud min karriere, som jeg drømte om, da jeg begyndte mit professionelle tennisliv for 20 år siden - og mere til, siger han.

  Løchte Nielsen fik dermed spillet sin sidste kamp i sin professionelle karriere fredag nat dansk tid, da han røg ud i anden runde i doubleturneringen ved Australian Open.

  Danskerens største triumf i karrieren daterer tilbage til 2012, hvor han vandt doubleturneringen ved Wimbledon sammen med sin britiske makker Jonathan Marray.

 45. I går kl. 08:16

  Boris Johnson blev fejret med kage og sang under coronanedlukning

  Som det er med 'surprise'-fester, så ved fødselsdagsbarnet sjældent, at der kommer gæster med kager og sang.

  Og det mener Downing Street 10 også var tilfældet, da premierminister Boris Johnsons kone og personale overraskede ham i juni 2020, skriver BBC.

  - Boris Johnson har angiveligt haft en fødselsdagsfest, hvor det var ulovligt at have sociale forsamlinger indendørs, fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

  Johnson blev overrasket i 'The Cabinet Office', som er et centralt rum, hvor man taler om, hvad der skal vedtages af politik, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

  - Downing Street benægter ikke, at det er fundet sted, tværtimod forsvarer de sig med, at det var en lille forsamling, og Boris Johnson kun var til stede i ti minutter.

 46. I går kl. 07:43

  Lempelser for selvisolation letter hos skoleleder

  Det bliver efter alt at dømme nemmere at få skoledagen til at fungere på landets skoler, efter at Sundhedsstyrelsen i går lempede anbefalingerne for selvisolation.

  Ifølge en skoleleder i Frederikshavn gør det kabalen markant lettere at få til at gå op.

  - De sidste to uger har vi i det nordjyske været meget udfordret på at få det til at hænge sammen, fordi vi har mange smittede, siger Mogens Brag, der er skoleleder på Strandby Skole, og er medlem af hovedbestyrelsen i Skolelederforeningen.

  Allerede fra i dag er skolelederen klar på at byde lærere velkommen tilbage, hvis de selvfølgelig er symptomfri, og der er gået fire dage siden en positiv test.

 47. I går kl. 07:26

  Australsk krigsskib på vej til Tonga med nødhjælp: 23 besætningsmedlemmer har fået corona

  Et australsk krigsskib har vendt snuden mod Tonga med nødhjælp til østaten, der for ti dage siden blev ramt af et undersøisk vulkanudbrud.

  Det kan dog blive lidt af en udfordring at overlevere forsyningerne, da 23 af skibets 600 besætningsmedlemmer har fået corona. Det skriver Reuters.

  Ifølge den australske forsvarsminister, Peter Dutton, arbejder myndighederne på at finde en løsning, hvor skibet ikke behøver at lægge til kaj.

  - Selvfølgelig har de desperat brug for hjælpen, men de ønsker ikke risikoen for covid-19, sagde forsvarsministeren.

  Alle besætningsmedlemmer er vaccineret, og de 23 medlemmer samt allernærmeste kontakter er gået i isolation.

  Tonga har kun registreret ét smittetilfælde under pandemien - en turist fra New Zealand.

 48. I går kl. 07:11

  Tirsdag byder på lidt af hvert: både sol, byger og gråvejr

  (Foto: Viggo Hjort Kohberg)

  De grå skyer holder godt ved os i de her dage, men der er dog en væsentlig lysere udsigt til en del af landet i dag.

  Bor man i de nordlige egne i Jylland, Fyn eller Sjælland, så er der nogen eller en del sol i vente senere i dag.

  Det får ikke temperaturen til at ændre sig, der nu og døgnet igennem ligger på omkring 5 til 6 grader.

  Der kommer enkelte byger, hovedsageligt i de sydlige egne.

  Vinden blæser fortsat fra vest med en let til frisk styrke, dog op til hård vind ved kysterne. Ved kysterne mod Kattegat op til kuling-styrke.

 49. I går kl. 06:55

  Danmark opfattes som et af de mindst korrupte lande i verden

  Her til morgen har organisationen Transparency International offentliggjort sit årlige index over korruption i verden.

  Her deler Danmark førstepladsen som det land, der opfattes som mindst korrupt, sammen med New Zealand og Finland.

  Indekset er baseret på undersøgelser af eksperter og erhvervslederes opfattelse af, hvor korrupt et lands offentlige sektor er. Der er derfor ikke tale om et facit over graden af korruption i de enkelte lande.

 50. I går kl. 06:37

  Martin Henriksen vil ikke stille op for DF ved næste folketingsvalg

  I søndags tabte Martin Henriksen (DF) kampen om at blive Dansk Folkepartis næste formand til Morten Messerschmidt.

  Til TV2 ØST fortæller Henriksen, at han ikke har planer om at stille op for partiet ved næste folketingsvalg.

  Beslutningen har det mangeårige medlem af partiet truffet som en direkte konsekvens af manglende tillid til Messerschmidt.

  - Som folketingskandidat og som folketingsmedlem skal man til enhver tid kunne forsvare formanden i stort og småt. Det kan jeg simpelthen ikke få mig selv til, og det bliver jeg nødt til at tage konsekvensen af, siger han.

  Henriksen sidder ikke i Folketinget i øjeblikket, da han ikke fik nok stemmer ved det sidste folketingsvalg.

  Ved kommunalvalget i november blev han valgt ind i byrådet i Stevns Kommune.

  DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Martin Henriksen.

Mere fra dr.dk