Seneste Nyt

Storcenter i Malmø evakueret og gennemsøgt

Storcentret Emporia i Malmø er tidligere i dag blevet evakueret for besøgende.

Politiet skriver på deres hjemmeside, at en person har ringet ind efter at have set en mand med en våbenlignende genstand i nærheden af Emporia. Man har undersøgt en mand, som passer på det signalement, som man fik, men politiet fandt ingen våben.

Efterfølgende har politiet gennemsøgt centret, men man har ikke fundet nogle våben eller andre tegn på, at der skulle være et trusselsbillede mod Emporia og centrets besøgende.

Undervejs i gennemsøgning trak man hårdt i nogle døre og gav nogle voldsomme lyde, som nogle tilstedeværende ifølge politiet fejltolkede som skud.

I august i år var der en skudepisode i Emporia, hvor en mand med tilknytning til bandemiljøet blev dræbt, mens en tilfældigt forbipasserende kvinde blev såret af skud.

Opdateret 15.34 med oplysningen om, at politiet nu har gennemsøgt hele storcentert.

Nyheder

 1. Argentinsk vicepræsident idømt seks års fængsel for korruption

  Arkivfoto. Vicepræsident Cristina Fernandez de Kirchner er blevet dømt seks års fængsel, men forventes at anke dommen. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

  Den tidligere argentinske præsident og siddende vicepræsident Cristina Fernandez de Kirchner er blevet kendt skyldig i korruption.

  Det sker, uagtet hun har immunitet på grund af sit embede som vicepræsident.

  Og selv om hun er blevet idømt seks års fængsel, så står hun ikke umiddelbart over for at skulle i fængsel, skriver Reuters.

  Hun forventes at anke dommen, og det vil eftersigende tage flere år at behandle dommen ved højere retsinstanser.

  Udover fængselsdommen er hun blevet frataget retten til at sidde i et offentligt embede for resten af sit liv.

  Fernandez de Kirchner var præsident i Argentina i to valgperioder fra 2007 til 2015 og har talrige støtter.

 2. Kræftsyge Pelés helbred er i bedring

  Det går fremad med den Brasilianske legende Pelés helbred.

  Sådan lyder det fra det hospital, Pelé er indlagt på hjemme i Sao Paulo, ifølge Ritzau.

  Der har været mange spekulationer om Pelés helbred den seneste tid.

  Den 82-årige Pelé er under behandling for tarmkræft, og i sidste uge skrev flere medier, at han ikke længere reagerer på behandlingen, efter han under sin indlæggelse har døjet med lunge- og vejrtrækningsproblemer.

  Familien afviste dog, at Pelé skulle være døende, og i dag er der altså gode nyheder fra lægerne.

  - Han opholder sig fortsat på en almindelig stue, er stabil, ved bevidsthed og uden nye komplikationer, lyder det ifølge nyhedsbureauet AFP fra hospitalet.

  Efter Brasiliens sejr over Sydkorea mandag aften hyldede spillerne Pelé med et stort banner.

  Neymar og de andre brasilianske spillere hyldede Pelé i forbindelse med holdets kamp mod Sydkorea.
 3. Trumps ejendomsselskab er kendt skyldig i skattesvindel

  Donald Trumps ejendomsselskab, Trump Organization, er i dag blevet kendt skyldig i mangeårig skattesvindel.

  Det har en domstol i New York afgjort.

  Ifølge Reuters har ejendomsselskabet i mere end 15 år bedraget skattemyndighederne og risikerer at skulle betale bøder som følge af afgørelsen.

  Det nøjagtige beløb vil blive bestemt af den dommer, der fører tilsyn med retssagen på et senere tidspunkt.

  Bødens størrelse i sig selv forventes ikke at ramme selskabet økonomisk. Derimod kan sagen ende med at skræmme eventuelle fremtidige kunder og samarbejdspartnere.

  Trump-organisationen, driver hoteller, golfbaner og anden fast ejendom rundt om i verden, afviser at have svindlet, og Trump selv er ikke tiltalt i sagen.

  Sagens drejer sig blandt andet om, at selskabet har betalt personlige udgifter som eksempelvis hus- og billeje til topledelsen, herunder den tidligere finansdirektør Allen Weisselberg, uden at registrere indkomsten.

  Trump selv bliver undersøgt af det amerikanske justitsministerium for sin håndtering af følsomme regeringsdokumenter, efter han forlod præsidentembedet i januar 2021 og forsøg på at omstøde valget i november 2020, som han tabte til demokraten Joe Biden.

 4. Rusland erstatter Disney Channel: 'Nu kan russere se solen 365 dage om året'

  Efter 12 år er det nu slut for russiske børn, unge og seere med barnlige sjæle at tænde for Disney Channel.

  The Walt Disney Company besluttede tilbage i marts at trække stikket på den populære børnekanal, men nu er Rusland klar med et alternativ til Anders And, Hannah Montana og resten af Disney-slænget.

  Erstatningen hedder "Solntse", som betyder sol på russisk, og går i luften om en uge, skriver Sky News.

  TV-kanalen vil fra klokken 06 til klokken 14 vise film, animationsfilm og russiske serier. Kanalen skal sprede "positiv energi", og vil "altid være varm og sjov", siger Ruben Oganesyan, ledende producer på Solntse.

  - Nu kan russere se solen 365 dage om året, i hvert fald på vores kanal, siger han ifølge Sky News.

 5. USA: Vi opfordrer ikke Ukraine til at angribe mål i Rusland

  USA vil "ikke opfordre" Ukraine til at angribe mål i Rusland.

  Sådan lyder det, efter at der i går og i dag har været angreb mod russiske baser.

  I går blev tre personer angiveligt dræbt i et angreb mod en militær luftbase nær byen Rjazan, der ligger sydøst for Moskva.

  Ukraine har ikke taget skylden for angrebene, og USA har heller ikke placeret skyld, men det amerikanske udenrigsministerium understreger alligevel, at det ikke vil tilskynde, at der bliver udført angreb i Rusland.

  - Vi vil ikke hjælpe Ukraine med at angribe uden for dets grænser. Og vi vil ikke opfordre Ukraine til at angribe uden for dets grænser, siger Ned Price, der er talsmand i ministeriet, og tilføjer:

  - Alt, hvad vi gør, og alt, hvad resten af verden gør for at hjælpe Ukraine, handler om at forsvare Ukraines uafhængighed.

 6. Irans tidligere præsident kritiserer anholdelser af demonstranter

  De mange protester mod styret i Iran har fået landets tidligere præsident, Mohammad Khatami, til at ytre sig.

  I en udtalelse kalder han blandt andet ordene "Woman, Life, Freedom" - på dansk "Kvinde, Liv, Frihed" - som er blevet demonstranternes slogan i protesterne, for et bevis på, at Iran bevæger sig mod en lysere fremtid, skriver BBC.

  Khatami kritiserer blandt andet de mange anholdelser og straffe, studerende er blevet udsat for i forbindelse med protesterne.

  Han henvendte sig ifølge BBC også direkte til Irans nuværende regering.

  - Jeg råder embedsmænd til at værdsætte denne tilstedeværelse og i stedet for at håndtere det uretfærdigt, række en hjælpende hånd til dem og med deres hjælp anerkende de forkerte aspekter af regeringsførelse og bevæge sig hen imod god regeringsførelse, før det er for sent.

  Protesterne mod præstestyret begyndte, da den unge kvinde Jina Mahsa Amini døde, efter at være blevet anholdt af moralpolitiet for at bære sit tørklæde forkert.

 7. Tyskland dropper kaffe i papkrus i tog

  Fint skal det være, også når man smækker bagdelen i sædet og tager på togtur gennem det tyske landskab.

  I det kommende kalenderår kan togpassagerer i Intercity- og højhastighedstog hos Deutsche Bahn nemlig få serveret deres kaffe i enten et glas eller i en "højkvalitets" porcelænskop.

  Med det nye tiltag håber Deutsche Bahn på, de kan skære mængden af papaffald og være bæredygtige, skriver den tyske statsbane i en meddelelse.

  Derudover vil kunder, som hopper ombord i togenes spisevogne, blive tilbudt genanvendelige kopper, tallerkener og skåle.

  Det bæredygtige initiativ står DB dog ikke for. De skal overholde nogle nye regler, som træder i kraft i Tyskland 1. januar 2023.

  Her skal restauranter og cafeer tilbyde deres to-go-produkter i genbrugsemballage. Engangsemballage vil ikke blive forbudt, men restaurationerne skal kunne tilbyde et gratis alternativ.

 8. Naja Lyberth, der stod frem om spiralsag i Grønland, hyldes på liste over 100 indflydelsesrige kvinder

  Side om side med blandt andre sangeren Billie Eilish og Ukraines førstedame, Olena Zelenska, lyser navnet Naja Lyberth op på en særlig liste.

  Den grønlandske psykolog er netop blevet kåret som en af årets 100 mest inspirerende og indflydelsesrige kvinder i verden af den britiske mediegigant BBC.

  Naja Lyberth var den første, der talte åbent om den såkaldte spiralkampagne, som blandt andet DR-podcasten 'Spiralkampagnen' har afdækket.

  Naja Lyberth var 14 år, da hun fik oplagt spiral i 1970'erne. Her ses hun til sin konfirmation i 1976. (Foto: © PRIVATFOTO)

  Sagen handler om, hvordan der blev oplagt 4.500 spiraler i grønlandske piger og kvinder - herunder Naja Lyberth - på foranledning af den danske stat som led i at mindske befolkningsvæksten i Grønland. For flere skete det uden samtykke.

  Siden har Naja Lyberth stået i spidsen for en Facebook-gruppe for kvinder, der blev udsat for spiraloplægningerne i 1960'erne og 1970'erne i Grønland, hvor de kan støtte hinanden.

  Hyldesten fra BBC betyder meget for Naja Lyberth, fortæller hun til det grønlandske medie KNR.

  - Jeg er beæret. Nomineringen gælder ikke kun mig, men også de andre kvinder, der har været udsat for det samme som mig, og som har været med til at fortælle deres historier, siger hun.

  - Det er en anerkendelse af det, vi har været udsat for.

  Ifølge KNR bringer BBC en dokumentar om spiralsagen på lørdag, hvor Naja Lyberth blandt andet medvirker.

  Der er en historisk udredning af sagen er på vej.

  Her kan du se et klip fra et indslag i '21 Søndag' i maj, hvor Naja Lyberth fortæller om sin oplevelse.

 9. Amerikanerne er igen gået til stemmeboksen i delstaten Georgia: 'Intet er afgjort'

  Valgstederne åbnede i Georgia klokken 7 lokal tid (klokken 13 dansk tid) og lukker klokken 19 lokal tid (klokken 01 onsdag dansk tid). Mindst 1,87 millioner vælgere har brevstemt på forhånd. Det svarer til knap halvdelen af det samlede antal afgivne stemmer i Georgia 8. november. (Foto: © WIN MCNAMEE, Ritzau Scanpix)

  I USA har vælgerne i delstaten Georgia taget hul på et omvalg for at finde ud af, hvem der skal sidde i den sidste ledige stol i Senatet.

  Ved midtvejsvalget for en måned siden fik hverken demokraten Raphael Warnock eller republikaneren Herschel Walker de nødvendige procent af stemmerne, og derfor skal der altså stemmes igen.

  Og da valgdeltagelsen ved 'Early Voting', hvor man altså kan stemme før valgdagen, har været høj, så håber Demokraterne på sejr.

  - Ved de seneste valg har særligt demokrater benyttet sig af den mulighed, men intet er afgjort, lyder det fra USA-korrespondent Lillan Gjerulff Kretz.

  Valget kan ikke ændre på flertallet i Senatet. Alligevel følges det tæt og betragtes også som en vigtig test for præsident Joe Biden.

  Demokraterne har allerede sikret sig flertallet, da de har 50 ud af 100 pladser i Senatet. Den demokratiske vicepræcident, Kamala Harris, har nemlig den afgørende stemme ved stemmelighed.

 10. Portugal bænker Ronaldo i VM-gyser

  Portugals landstræner, Fernando Santos, har noget kontroversielt valgt at starte med Cristiano Ronaldo på bænken, når Portugal møder Schweiz i ottendedelsfinalen klokken 20.00 dansk tid.

  Ronaldo har ellers startet inde i alle Portugals kampe indtil videre, hvor det er blevet til et enkelt mål, som blev scoret på straffespark.

  På gårsdagens pressemøde udtrykte Santos sin utilfredshed med Ronaldo, der havde en dårlig attitude i forbindelse med sin udskiftning mod Sydkorea.

  Ronaldo hævder selv, at negativiteten ikke havde noget med udskiftningen at gøre.

  Kampen mellem Portugal kan som altid følges på P4 eller på DR Lyd. Alternativt kan man følge med i vores liveblog her på siden.

 11. Samuel Eto'o undskylder for voldsepisode

  Samuel Eto'o blev tidligere i år indlemmet i Inters Hall of Fame. (Foto: © Jonathan Moscrop Ritzau Scanpix)

  Den tidligere FC Barcelona-spiller og Cameroun-legende Samuel Eto'o gjorde sig yderst uheldigt bemærket, da han efter gårsdagens kamp mellem Brasilien og Sydkorea sparkede til en fan uden for stadion.

  En video af episoden har floreret på sociale medier- blandt andet Twitter, som du kan se her.

  Ud fra videoen er det yderst vanskeligt at afkode, hvad der fik Eto'o til at reagere, som han gjorde, men dagen derpå er han kommet ud med en forklaring og en form for undskyldning.

  I beskeden skriver Eto'o blandt andet, at han tror, fanen var fra Algeriet, da han er blevet chikaneret gentagne gange af algeriske fans.

  Eto'o forklarer, at det skyldes den omdiskuterede kamp mellem Cameroun og Algeriet i VM-kvalifikationen, hvor Cameroun trak det længste strå, efter Algeriet yderst tvivlsomt fik et mål annulleret.

  Eto'o er i dag præsident for Camerouns fodboldforbund, mens han også er officiel VM-ambassadør.

 12. Zelenskyj besøger frontområde på Hærens Dag

  • Volodymyr Zelensky (tv.) tager en selfie under besøget i Donetsk. (Foto: © PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDO, Ritzau Scanpix)
  • Præsidenten ses her blandt en flok ukrainske soldater i Donetsk, som kæmper for, at Rusland trækker sig ud af området. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  • Der blev holdt en højtidelighed på en gravplads i Lviv. (Foto: © Yuriy Dyachyshyn, Ritzau Scanpix)
  • Pårørende sørger over deres afdøde rundt om i landet. Her er det i Lviv. (Foto: © Yuriy Dyachyshyn, Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Det er Hærens Dag i det krigshærgede land Ukraine, og det giver anledning til at mindes de faldne soldater.

  Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj har benyttet dagen til et besøg ved fronten i Donetsk-regionen, som er delvist besat af russiske styrker.

  Men præsidenten roste området for indsatsen under krigen.

  - Tak for denne modstandsdygtighed og styrke. Du er en forpost for vores uafhængighed, skrev han i et Telegram-opslag i forbindelse med besøget ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  - Jeg tror på, at vi næste gang vil mødes i vores ukrainske Donetsk og Luhansk.

  Luhansk-regionen er ligesom Donetsk delvist under russisk kontrol.

 13. 33-årig dømt for at drab på svensk folkemøde

  En 33-årig svensk mand har i dag fået sin dom, efter han i sommer stak en 64-årige kvinde ned på den svenske pendant til Folkemødet.

  Den 33-årige mand blev i august måned erklæret psykisk syg af den svenske retsmedicinstyrelse, og det afspejler hans dom også.

  Han er blevet kendt skyldig for drabet og dømt til psykiatrisk behandling.

  Han var også tiltalt for terror i forbindelse med drabet, men det har retten ikke vurderet var tilfældet.

  Den dræbte kvinde havde en betydningsfuld rolle i den svenske psykiatri, hvorfor sagen også har fået stor bevågenhed i Sverige.

  - Et drab er altid alvorligt, og det har haft konsekvenser for både Almedalsveckan og samfundet som helhed, siger advokat Per Sundberg på et pressemøde.

  Drabet vurderes af retten dog ikke at have skadet eller at kunne have skadet Sverige så alvorligt, som det kræves, før det betragtes som terror.

  I forbindelse med efterforskningen har kammeranklager Petra Götell oplyst, at den 33-årige mand var utilfreds med den psykiatriske pleje i Sverige.

 14. Christianit får fængselsstraf og opholdsforbudChristiania for hashhandel

  Østre Landsret har idømt en 46-årig mand ét år og seks måneders fængsel for organiseret hashhandel.

  Det oplyser Statsadvokaten i København på Twitter.

  Manden, der kommer fra Christiania, har desuden forbud mod at tage ophold på Christiania de næste fire år.

  Landsrettens dom ændrer det resultat, som Københavns Byret kom frem til sidste år. Byretten mente ikke, at der var tilstrækkeligt beviser i sagen til at give et opholdsforbud.

  Sagen er en del af det kompleks, politiet kalder "Big Bang", som drejer sig om hashsalg i en periode, hvor store dele af landet ellers var lukket ned på grund af corona, skriver Ritzau.

  Screendump fra Twiter.
 15. To mænd tiltalt for salg af knap 700.000 pakker ulovlige cigaretter

  Der er langt fra én pakke cigaretter til 695.772 pakker.

  Men det er det antal, to mænd har siddet inde med og ifølge Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi havde tænkt sig at sælge videre.

  De knap 700.000 pakker cigaretter er ulovligt hentet ind fra udlandet og repræsenterer en værdi på mindst 24,6 millioner kroner i tabte afgifter til staten, skriver politikredsen i en pressemeddelelse.

  Cigaretterne var forklædt som produkter fra mærket Winston, og derfor indeholder anklageskriftet også et punkt om overtrædelse af varemærkloven. Politiet ønsker ikke at svare på, hvor i verden de er blevet fremstillet.

  Anklagemyndigheden har nedlagt påstand dels om fængselsstraffe, dels bødestraffe på i alt 27,6 millioner kroner. Anklageskriftet mod de to mænd på henholdsvis 54 år og 59 år omfatter 33 forhold, som er begået mellem sommeren 2020 og 14. september 2021. Her blev begge mænd anholdt i en koordineret aktion.

  Sagen mod de to mænd begynder ved Retten i Sønderborg i morgen. Retten har foreløbig afsat 17 retsdage til sagen.

 16. Ungarn har blokeret for milliardhjælp til Ukraine fra EU

  Der udspiller sig noget af en kamp om EU-støttemidler i øjeblikket i Bruxelles.

  Ungarns regering har i dag meldt ud, at landet siger nej til et forslag om at støtte Ukraine med 18 milliarder euro - svarende til knap 134 milliarder kroner.

  Forslaget kan kun vedtages, hvis samtlige EU-lande støtter op.

  Det betyder, at EU-Kommissionen og de resterende 26 EU-lande nu skal finde på en alternativ finansering til Ukraine.

  - EU's troværdighed står og falder med, at vi gennemfører de beslutninger, vi har taget. Derfor er støtten til Ukraine og landets befolkning ufravigelig, siger Hollands finansminister, Sigrid Kaag, der som den første forlod finansministrenes møde i Bruxelles i dag.

  Det er lidt et tovtrækkeri, Ungarn og EU har gang i, for EU-landene skal inden for et par uger også beslutte, hvorvidt Ungarn skal have støttemidler fra EU.

  Indtil videre mener EU ikke, at landet har gjort tilstrækkelige fremskridt i sine reformer til at kunne modtage pengene, hvilket kan betyde et mærkbart hul i premierminister Viktor Orbans pengekasse.

 17. 'Sams Bar'-stjerne Kirstie Alley er død: 'Jeg er så taknemmelig for alle de gange, hun fik mig til at grine'

  • Kirstie Alley ved premieren på 'The Fanatic' i 2019. (Foto: © Monica Almeida, Ritzau Scanpix)
  • Her ses Alley i 2001. (Foto: © CHRIS DELMAS, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Den amerikanske skuespiller Kirstie Alley er død af kræft. Hun blev 71 år gammel.

  Det oplyser hendes børn i en udtalelse ifølge BBC.

  Alley er måske bedst kendt for sin rolle som Rebecca Howe, barbestyrer og tjener på Sams Bar i tv-serien af samme navn.

  Serien blev et kæmpe hit i 1980'erne og 1990'erne, og Kirstie Alley vandt både en Emmy og en Golden Globe for sin rolle.

  Flere Hollywood-kendisser har udtrykt deres sorg over dødsfaldet. Blandt andre Ted Danson, som spillede barejeren Sam i 'Sams Bar'.

  - Jeg er så ked af det og så taknemmelig for alle de gange, hun fik mig til at grine, udtaler han til kulturmediet Deadline.

  Også John Travolta, som Kirstie Alley spillede overfor i 'Look Who's Talking', har kommenteret dødsfaldet.

  - Kirstie var et af de mest særlige forhold, jeg nogensinde har haft. Jeg elsker dig, Kirstie. Jeg ved, vi kommer til at se hinanden igen, skriver Travolta ifølge People Magazine.

  Ligesom John Travolta var Kirstie Alley en del af Scientology-kirken. The Guardian skriver, at Alley blev scientolog i 1979, da hun kæmpede med et kokainmisbrug. Senere gav hun kirken æren for at have hjulpet hende ud af misbruget.

  Ifølge en udtalelse fra familien blev Alleys kræftsygdom først opdaget for nyligt. Hun var ved sin død omgivet af sin nærmeste familie.

  Her kan du se Kirstie Alley i rollen som Rebecca Howe i 'Sams Bar' (engelsk: 'Cheers') og som Mollie i 'Look Who's Talking' fra 1989.

 18. Byret opretholder arrestordre mod Sanjay Shah

  Retten i Glostrup opretholder fængslingskendelsen og arrestordren mod Sanjay Shah, der er tiltalt for milliardsvindel.

  Sanjay Shah har siden 31. maj siddet fængslet i Dubai, efter at en domstol i De Forenede Arabiske Emirater har afvist at udlevere ham til Danmark.

  En højere domstol har dog siden besluttet, at retten skal se på sagen igen.

  Imens er Shah fortsat fængslet, og afgørelsen er endnu ikke truffet.

  Hans danske advokater - Kåre Pihlmann og Mikael Skjødt - har sideløbende forsøgt at få ophævet fængslingskendelsen, som Retten i Glostrup afsagde i marts 2021, og som Østre Landsret blåstemplede to måneder senere.

  Sanjay Shahs advokater vil indbringe kendelsen om fængsling og arrestordren til landsretten.

 19. Fem dømt til døden i Iran efter drab på militsmedlem

  Fem mennesker er blevet dømt til døden, efter at et medlem af Basji-militsen blev dræbt den 3. november. Derudover er 11 personer - heriblandt tre børn - blevet idømt lange fængselsstraffe for involvering i dødsfaldet.

  Det har en domstol i Iran i dag besluttet, oplyser det iranske retsvæsens talsmand, Massoud Setayeshi, ifølge AFP.

  Den dræbte, 27-årige Ruhollah Ajamian, var tilknyttet Basji-militsen, som er tæt på Irans Revolutionsgarde.

  Ifølge anklagemyndigheden skulle demonstranter have revet tøjet af Ajamian, hvorefter en gruppe sørgende slog ham ihjel. Det skete i forbindelse med en mindehøjtidelighed for den dræbte demonstrant Hadis Najafi, der i slutningen af september blev skudt under en demonstration mod politiets behandling af demonstranter.

  I løbet af efteråret har der været store demonstrationer, hvor særligt kvinder har deltaget. Her har de revet deres hovedtørklæder af og brændt dem - hvilket i Iran kan straffes med adskillige års fængsel.

 20. Limfjordstunnelen er spærret i aften og nat

  Hvis du havde tænkt dig at køre gennem Limfjordstunnelen i Aalborg her til aften, bliver du nok nødt til at finde en alternativ rute.

  Begge tunnelrør vil være spærret mellem klokken 22.30 og 02.00.

  Det skriver Nordjyllands Politi på Twitter.

  Afspærringen skyldes en beredskabsøvelse, der varer fra klokken 19.00 til 05.00. Politiet opfordrer til at køre via Limfjordsbroen i stedet.

 21. Vanopslagh er bekymret: Sælger Ellemann Venstre for billigt?

  Jakob Ellemann-Jensen er "måske" på vej i regering med Socialdemokratiet. Det sagde han i et interview på TV2 i går.

  Det affødte blandede reaktioner fra de andre blå partier i går, og nu melder også Liberal Alliances Alex Vanopslagh sig ind i debatten om Ellemanns udmelding. Og det gør han med en bekymring.

  - Er Ellemann ved at sælge Venstre for billigt? Det er min bekymring, skriver han på Twitter.

  For selvom han synes, det er klogt at afsøge mulighederne hen over midten, så mener han, at Ellemann stiller for uambitiøse krav. Krav, som Vanopslagh over en bred kam tror, man også kunne få forhandlet hjem som oppositionsparti.

  Det gælder reformer med højere arbejdsudbud, højere topskattegrænse og frisættelse af den offentlige sektor.

  Og selv hvis man kan få mere i regering, end man kunne i opposition - for eksempel et skattestop - mener han, man ender med at styrke Mette Frederiksen så meget, at hun med stor sandsynlighed vil blive genvalgt som statsminister ved næste valg.

 22. Nordkorea affyrer artilleri nær Sydkorea for anden dag i træk

  Nordkorea har endnu en gang affyret artilleri i farvandet i nærheden af nabolandet Sydkorea.

  Det siger den militære ledelse i Sydkorea ifølge AP.

  Ifølge dem affyrede Nordkorea omkring 90 skud fra den østlige kystby Kosong omkring klokken 10 og yderligere 10 skud klokken 18 lokal tid. Artilleriet ramte i den nordlige del af en maritim bufferzone, som de to lande etablerede i 2018 for at reducere spændingerne ved landegrænsen.

  En uidentificeret talsperson fra Nordkoreas hær har ifølge AP sagt, at affyringerne var ment som en advarsel mod "fjendens" militærøvelser. Sydkorea og USA afholder i disse dage militære øvelser i Cheorwon-amtet midt på den koreanske halvø nær grænsen til Nordkorea.

  I går affyrede Nordkorea i omegnen af 130 artillerigranater nær grænsen til Sydkorea, ligesom de gennem den seneste tid har afholdt en lang række våbenaffyringer og militærøvelser.

 23. Forsvaret sendte kampfly i luften ved bombetrussel

  I forbindelse med en bombetrussel mod et fly, der var på vej til Københavns Lufthavn i går aftes, sendte forsvaret to kampfly i luften.

  Det oplyser Forsvarskommandoen i en mail til Ritzau.

  - Forsvaret sendte i aftes to F-16 i luften i forbindelse med en trussel mod et civilt fly, der var på vej til Københavns Lufthavn, skriver Forsvarskommandoen i mailen.

  Flyene blev ved lufthavnen, indtil passagerne var evakueret. Der blev ikke fundet sprængstoffer om bord på flyet.

  Forsvarskommandoen har ikke yderligere kommentarer.

 24. Ukrainsk udenrigsminister: Ambassaden i Danmark har modtaget en 'blodig pakke'

  Den ukrainske ambassade i København har ifølge Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, i dag modtaget en 'blodig pakke'. Det samme har landets ambassade i Rumænien, siger han ifølge Reuters.

  I løbet af de sidste uger har en række af Ukraines ambassader verden over modtaget pakker med blodigt indhold.

  Pakkerne indeholdt øjne fra dyr. Om det også er indholdet i pakken sendt til Danmark, oplyses ikke.

  Ukraine har givet Rusland skylden for de blodige pakker med dyreøjne.

 25. Ni børn er på kort tid døde af streptokokinfektion i Storbritannien

  Storbritannien har de seneste måneder oplevet en stigning i smitten med streptokokbakterien. Det har resulteret i flere sygdomstilfælde blandt børn, hvor ni er døde med infektionen siden september.

  Det er normalt sjældent, at børn dør af en streptokokinfektion, men sundhedsmyndighederne registrerer enormt mange sygdomstilfælde med streptokokker i disse uger, skriver Sky News.

  Ifølge den britiske sundhedsstyrelse (UK Health Security Agency) registrerede man 851 sygdomstilfælde i ugen op til den 20. november. I samme periode de tidligere år har der gennemsnitligt været 186 tilfælde. Det vurderes at være et resultat af, at coronatiltag i lang tid har holdt børn skærmet fra bakterien.

  Sygdomsboomet har fået den britiske skoleminister og sundhedsminister til at tale om at udbrede brug af pencillin på skolerne for at forebygge smitte, skriver Sky.

  Nogle af de hyppigste udfald ved en streptokokinfektion er feber og halsbetændelse. I mere alvorlige tilfælde kan det lede til infektioner i muskulatur og bindevæv ledsaget af blodforgiftning.

 26. Løkke er glad for Ellemanns melding om regering med Socialdemokratiet: 'Vi vil gerne være fødselshjælpere'

  Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen, hilser det velkommen, at Venstres Jakob Ellemann-Jensen i et interview med TV2 i går sagde, at Venstre "måske" er på vej i regering med Socialdemokratiet.

  - Vi vil gerne være fødselshjælpere på det. For det er godt, at det bliver bredt. Så er første del af opgaven løst. Men det skal også være ambitiøst, og en ren SV-regering har ikke flertal selv. Så de får i det mindste brug for nogen til at skaffe dem flertallet. Det vil vi gerne bidrage til.

  - Det kræver selvfølgelig, at vi kan se os selv i det ambitionsniveau, en sådan regering laver. Og skal vi være med - som i med med - så skal vi selvfølgelig ind og have indflydelse, siger han.

  Han siger også, at man har haft en række gode møder med Mette Frederiksen, og at han har en oplevelse af, at de ser ens på rigtig mange af samfundets udfordringer. Men om han også - ligesom Jakob Ellemann-Jensen - er relativt tæt på at gå i regering, er der ikke et endeligt svar på.

  - Vi vil meget gerne hjælpe sådan en regering helt frem til målstregen ved at påvirke det politiske indhold og gøre det ambitiøst. Hvis det er ambitiøst nok, og hvis man i de partier, der er enige om at lave sådan en regering, vil have os med, så stiller vi os til rådighed for det, siger den tidligere statsminister.

 27. Optimistisk Mette Frederiksen om forhandlingerne: 'Vi har især brugt meget tid sammen med Venstre'

  Vi har stadig ikke fået en ny regering, selvom der er gået 35 dage siden folketingsvalget.

  Men forhandlingerne med Mette Frederiksen for bordenden er stadig i gang, og nu lyder det fra den fungerende statsminister, at hun er "optimistisk og håbefuld". Det skriver hun i et opslag på Facebook.

  - Vi forsøger at danne en regering, der hverken er klassisk rød eller klassisk blå. Med partier, som er vant til at arbejde sammen om mangt og meget, men som også er meget forskellige, og som ikke plejer at gå i regering sammen.

  - Om vi lykkes, ved jeg ikke endnu. Men jeg er optimistisk og håbefuld, skriver hun.

  Hun skriver også, at det især er Venstre, man har brugt tid sammen med i forhandlingerne.

  - Det er for mig at se naturligt, da de er det største borgerlige parti. Det ideologiske udgangspunkt mellem Venstre og Socialdemokratiet er vidt forskelligt. Og der er velkendte uenigheder. Men der er også meget, der samler os, lyder det.

  Venstres egen formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde da også i et interview i går, at Venstre "måske" er på vej i regering med Mette Frederiksen. Det kan du læse mere om her.

 28. Budgettet til letbane i hovedstaden forventes at skride

  Budgettet til den nye letbane i København ser ikke ud til at holde, skriver Hovedstadens Letbane i en pressemeddelelse.

  Det skyldes forsinkede leverancer, stigende byggepriser og mangel på kvalificeret arbejdskraft.

  Man skal kigge nærmere på økonomien, før man kan komme med et endeligt bud på, hvor meget budgettet vil stige. Men allerede nu lyder risikovurderingen på, at det kan ende på yderligere 10-15 procent af det samlede anlægsbudget på over otte milliarder kroner.

  Det svarer til mellem 820 millioner og 1,23 milliarder kroner.

  Erik Skotting, direktør i Hovedstadens Letbane, siger, at man har "en forventning om, at Letbanen vil kunne åbne som planlagt", hvis budgettet forøges.

  Størstedelen af anlægsarbejdet er gennemført, og arbejdet med skinner og tog er påbegyndt.

  Letbanen strækker sig over 28 kilometer mellem Lyngby og Ishøj. Den forventes at være klar til første tur i 2025.

 29. Letland ophæver russisk tv-stations sendetilladelse

  Fra på torsdag mister den uafhængige russiske tv-station TV Rain (på russisk Dozhd red.) sin licens til at sende i Letland.

  - I forbindelse med truslen mod den nationale sikkerhed og den offentlige orden er det her til morgen blevet besluttet at annullere TV Rains sendelicens, skriver Ivar Abolin, der er formand for det lettiske medietilsyn, på Twitter ifølge Reuters.

  Tv-stationen flyttede til Letland efter Ruslands invasion af Ukraine. Hensigten var at sende uafhængige, saglige nyheder og gøre op med propaganda.

  I fredags meddelte Letlands sikkerhedstjeneste, at man ville undersøge, hvorvidt tv-stationen skulle have udtrykt støtte til den russiske hær.

Mere fra dr.dk