Byråd vender op og ned på trafikken i Odense: Fartgrænsen sænkes og parkeringspriserne fordobles

Cykler og offentlig transport skal fylde mere i bybilledet i fremtiden, mener byrådet.

Odense Kommune vil have både cykler såvel som offentlig transport til at fylde mere i bybilledet. (Foto: © Michael Bager, © Michael Bager bager@fyens.dk www.fyens.dk www.michaelbager.dk)

Rettelse: I overskriften fremgik de tidligere, at hastigheden skulle sænkes til 20 kilometer i timen. Dette er ikke korrekt. Samtidig er 107.000 tons rettet til 100.000 tons. DR beklager fejlene.

Er du trafikant i Odense, kan du godt indstille dig på, at turen ud til Rosengårdcenteret eller ind til Munke Mose bliver i et noget andet tempo, end du er vant til. I hvert fald, hvis du er bilist.

Et samlet byråd i Odense er nemlig blevet enig om en omfattende ændring af trafikken i byen frem mod 2030.

Planen vil blandt andet reducere CO2-udledningen fra transportsektoren med 100. 000 tons årligt i 2030, hvor byen efter eget udsagn vil være klimaneutrale.

Det helt afgørende greb, der skal nå frem til målet, er, at hastigheden på de fleste veje i byen skal sænkes med 20 kilometer i timen. Det gælder også de store indfaldsveje og ringveje.

- Det, at vi er sammen om at gøre det, gør, at vi sender et fælles signal om, hvor byen skal hen, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Men ikke alt er ligetil. Partierne ønsker blandt andet, at de kan få lov til at sænke farten på motorvejen til 90 kilometer i timen. Men det er statslige veje, de ikke har direkte indflydelse på.

- Jeg tror på, at Christiansborg gerne vil være med til at hjælpe os med at blive klimaneutrale, siger borgmesteren og henviser til et ønske i Folketinget om, at Danmark skal blive grønnere.

Det skal være mere besværligt for bilister

Tanken bag er faktisk, at det skal blive mere besværligt at køre i bil, så man vælger et alternativ, såsom cykel eller kollektiv trafik.

Samtidig vil cyklister få forkørselsret i lyskryds, hvor det i dag er biltrafikken, der prioriteres.

Flere gader i centrum vil også på sigt blive ensrettede og tage mere hensyn til cykler og gående.

Og så vil der blive oprettet busbaner og busgader, så busserne kan komme hurtigere frem.

Borgmesteren anerkender dog, at selskaberne bag den offentlige bustransport er trængte, og at det derfor også er et spørgsmål om at finde penge til at styrke dem.

- Der er også en financieringsudfordring til den opgave her.

- Vi går i gang allerede ved budgettet og har besluttet, at vi skal sætte over 50 millioner af til næste år, ligesom vi også omprioriterer nogle midler i indeværende år, siger Peter Rahbæk Juel.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), viser den underskrevne aftalte frem. (Foto: © Foto: Thomas Dinsen © DR Nyheder)

Han henviser til, at byrådet er enige om, at den kollektive transport skal være en kerneopgave for det nuværende og de kommende byråd.

I aftalen vil kommunen blandt andet også fremme samkørsel og delebilsordninger og udvide mulighederne for at låne el- og ladcykler. Der skal etableres 20 såkaldte trafikale knudepunkter, hvor man kan parkere og låne for eksempel el-løbehjul og elcykler.

For at begrænse bilkørsel vil kommunen også fordoble prisen for at parkere på en kommunal parkeringsplads. Elbiler vil dog få en række fordele fremfor benzin- og dieselbiler.