Seneste nyt
7. dec 2021

Styrelse: Vi har nu samfundsmitte med Omikron-varianten

Dagens coronasmittetal er i dag historisk høje. 6.324 personer er det seneste døgn smittet med corona. Oveni de høje smittetal har vi siden 27. november har vi været ramt af Omikron-varianten.

Og lige nu går det rigtig stærkt. Sådan lyder det fra Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed på et pressemøde, der netop nu afholdes af sundhedsmyndighederne.

- Vi har nu samfundsmitte med Omikron-varianten, siger hun.

I Østdanmark kan alle smittetilfælde ikke spores tilbage til den samme smittekæde, som det er tilfældet i Vestdanmark, lyder det.

Der er nu 398 tilfælde af Omikron-varianten, siger Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut på pressemødet.

Seneste nyt

 1. 11 min. siden

  Belarus: Russiske tropper er i landet forud for øvelse

  Russiske soldater og militært materiel ankommer i øjeblikket til Belarus, også kendt som Hviderusland, forud for en fælles militærøvelse mellem landene.

  Sådan lyder meldingen fra Belarus' præsident, Alexander Lukasjenko.

  Præsidenten siger, at tropper fra de to lande i februar vil foretage en fælles militærøvelse i den vestlige og sydlige del af Belarus, som grænser op til Ukraine.

  I en video beder Lukasjenko sin forsvarsminister om at komme med en specifik dato for øvelserne, "så vi ikke bliver beskyldt for at samle tropper her ud af det blå, som om vi forbereder os på krig".

  Udmeldingen kommer i en tid med store spændinger mellem Rusland på den ene side og Ukraine og Vesten på den anden side. Rusland menes at have udstationeret 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine, hvilket skaber frygt for en forestående invasion - noget som Rusland afviser.

 2. 23 min. siden

  VIDEO: Se kæmpe sky af aske og røg efter underjordisk vulkan i øriget Tonga

  Kæmpe sky af røg og aske efter underjordisk vulkan gik i udbrud lørdag. (Foto: TONGA GEOLOGICAL SERVICES © Ritzau Scanpix)

  Det undersøiske vulkanudbrud i øriget Tonga i Stillehavet udløste - udover tsunamivarsler - også en kæmpe sky af aske og røg.

  Telefon- og internetforbindelser er stadig nede mandag lokal tid, og omfanget af ødelæggelserne efter vulkanen Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai står stadig i det uvisse.

  Et stort oprydningsarbejde forestår nu, da vulkanasken har dækket det meste af hovedstaden.

 3. 43 min. siden

  Undervisningsminister opfordrer til ikke at straffe coronafravær

  Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) opfordrer til, at elever på ungdomsuddannelserne ikke bør blive sanktioneret, hvis de har coronarelateret fravær.

  Det gør hun i et brev, der er sendt til lederne på ungdomsuddannelserne.

  Reaktionen kommer, efter at det er kommet frem, at flere gymnasieelever er bange for at blive hjemme i isolation, da de er bange for at få fravær.

  - Vi skal sørge for, at ingen elever, der er smittet eller nær kontakt, møder op på skolerne af frygt for at få fravær.

  - Derfor vil jeg kraftigt opfordre til, at coronarelateret fravær ikke bliver sanktioneret, skriver ministeren.

 4. I dag kl. 15:13

  Knap 4.000 irakere, der var fanget på grænsen til EU, er rejst tilbage igen

  Det vakte stor opsigt, da tusindvis af migranter sidste år forgæves forsøgte at komme ind i EU ved at krydse grænsen fra Belarus til nabolandene Polen, Litauen og Letland.

  En stor del af dem var irakere, og fra EU's side opfordrede man dem til at rejse tilbage igen frem for at forsøge at krydse EU's ydre grænse. Det ser ud til at have haft en vis effekt.

  Siden den 18. november sidste år har myndighederne i Irak nemlig hjemtaget 3.817 statsborgere, der blev fanget på grænsen mellem Belarus og de tre EU-lande. Det fortæller den irakiske udenrigsminister, Fuad Hussein.

  De irakiske myndigheder har ifølge EU-mediet Euractiv organiseret 10 flyafgange fra Belarus til Irak. Der er dog fortsat irakere ved den belarussiske grænse til EU, men ifølge udenrigsministeren er det uvist, hvor mange der er tale om.

 5. I dag kl. 14:58

  Lyntest via et pust må sælges i EU - giver svar på 45 sekunder

  En lyntest foretaget via et pust kan være på vej til det europæiske marked.

  Lyntesten er udviklet i Finland, og den har fået CE-mærkning, der betyder, at den kan sælges i EU, skriver det finske medie YLE.

  Man skal puste ind i et håndholdt apparat, hvor nanocensorer analyserer for coronavirus. Testresultatet kommer inden for 45 sekunder.

  Den finske kviktest menes særligt at være brugbar ved coronatjek ved for eksempel grænseovergange og i lufthavne, hvor ekstra hurtige svar kan være nyttige, skriver Ritzau.

 6. I dag kl. 14:37

  Irer, der forsvandt efter aarhusiansk bytur, er fundet død i havn

  En 29-årig irsk mand, der i december forsvandt efter en bytur i Aarhus, er fundet død.

  Det oplyser Østjyllands Politi.

  Manden blev fundet mandag i havnen ved Navitas i Aarhus af en borger.

  De pårørende er underrettet, skriver Ritzau.

  - Vi skal nu have klarlagt dødsårsagen og har ikke yderligere information på nuværende tidspunkt, lyder det i et tweet fra Østjyllands Politi.

 7. I dag kl. 14:28

  Fransk præsidentkandidat idømt bøde for hadtale

  Eric Zemmour er blevet idømt en bøde på 10.000 euro for hadtale, beretter nyhedsbureauet Reuters.

  Ud over at være forfatter og tv-stjerne er den 63-årige ultranationalist også kandidat ved det franske præsidentvalg, der løber af stablen i april.

  Den kontroversielle franskmand straffes for udtalelser, han kom med under en tv-udsendelse i 2020, hvor han om uledsagede migranter sagde:

  - De har intet at gøre her. De er tyve, de er mordere, de er voldtægtsmænd. Det er alt, de er, og de skal sendes tilbage.

  Zemmour har i årevis plæderet for, at den franske og vestlige civilisation er truet af udslettelse på grund af islam, indvandring og venstreorienteret identitetspolitik. (Foto: Francois Nascimbeni © Ritzau Scanpix)

  Zemmour, som udenlandske iagttagere ynder at kalde ”Frankrigs Donald Trump”, annoncerede sit kandidatur i november og har i mange år været en kendt skikkelse i den franske offentlige debat.

 8. I dag kl. 14:20

  27-årig tiltalt for planlægning af skoleskyderier: 'Jeg havde sat en dato'

  Den 27-årige mand, som i dag sidder tiltalt for at have planlagt et eller flere skyderier på danske skoler, fortæller i Retten i Aalborg, at han havde sat en dato i sit hoved, hvor han ville udføre et masseskyderi. Han nægter sig skyldig.

  - Jeg havde sat en dato, men jeg havde ikke nogen motivation eller lyst til at gøre det, da datoen kom.

  Han fortæller også, at han i årevis havde fantaseret om at begå en forbrydelse, men at han mistede interessen i 2018.

  - Fra 2015 og frem til 2018 troede jeg, at jeg havde lyst til det, siger han og fortæller, at det hele bare var en fantasi. Jeg har en spændingsafhængighed, og jeg tager det til grænsen.

  Anklagemyndigheden mener dog, at planlægningen af angrebet fortsatte frem til, at han blev anholdt i december 2020. I foråret samme år havde han blandt andet søgt på en række skoler og elevskemaer.

 9. I dag kl. 13:54

  28.780 nye coronasmittede - det højeste under pandemien

  28.780 personer er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn.

  Det er det højeste antal smittede på 24 timer i hele pandemien.

  1.815 af de nye tilfælde har tidligere været smittet, viser tal fra Statens Serum Institut.

  Antallet af indlagte stiger med 68 til 802.

  11 personer er døde.

  Dagens smittetal er baseret på 170.095 PCR-test. Det giver en positivprocent på 16,91.

 10. I dag kl. 13:46

  Vinter-OL i Beijing bliver uden 'bredere publikum'

  Når vinter-OL løber af stablen om små tre uger, bliver det uden et bredere publikum.

  Der vil nemlig ikke blive solgt billetter til vinter-OL i Beijing på normal vis grundet risiko for spredning af coronavirus, oplyser de kinesiske arrangører ifølge Reuters, skriver Ritzau.

  Billetterne vil kun blive distribueret til målrettede grupper af folk. Det oplyses ikke i detaljer, hvordan billetterne fordeles.

  Det er det seneste tiltag for at undgå coronasmitte. I forvejen har Kina indført en lang række restriktioner. I efteråret oplyste arrangørerne, at der ikke ville blive tilladt tilskuere fra udlandet. Det skyldes også coronapandemien.

  Vinter-OL begynder 4. februar og varer 17 dage.

 11. I dag kl. 13:19

  Første spadestik til Lynetteholm er taget trods protester

  Transportminister Benny Engelbrecht, Københavns Kommunes overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, og den administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro, har taget hul på byggeriet af Lynetteholm. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  I dag er det første spadestik til den kunstige ø Lynetteholm i Københavns Havn blevet taget.

  Det sker trods massive protester over, at der derved flyttes to millioner kubikmeter slam fra havbunden i København til Køge Bugt.

  I weekenden var der en protestsejlads, og i dag forsøgte en demonstrant at forhindre ceremonien, hvor transportminister Benny Engelbrecht (S) og Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), satte spaderne i jorden.

  En miljøvurdering har slået fast, at det kun vil medføre begrænsede skader på miljøet at dumpe slammet ud for Køge Bugt - i et område mellem Sverige og Danmark.

  Rapporten er fra flere sider dog blevet kritiseret for ikke at vise det fulde billede af konsekvenserne ved byggeriet.

  • En demonstrant lagde sig på det stykke jord, hvor første spadestik skulle tages. Først med politiets mellemkomst blev hun fjernet. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • En demonstrant får en snak med overborgmester Sophie Hæstorp Andersen. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Her ses politi og demonstranter sammen. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  1 / 3
 12. I dag kl. 13:12

  Statsrevisorerne finder it-sikkerheden i fem statslige myndigheder utilfredsstillende

  De seneste år er antallet af cyberangreb mod både stater og virksomheder steget. Derfor har Statsrevisorerne og Rigsrevisionen også påpeget, at det er vigtigt for statslige myndigheder at have styr på cybersikkerheden.

  Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at fem statslige myndigheder ikke lever op til de tekniske minimumskrav til it-sikkerheden i staten.

  Det skriver Statsrevisorerne i en pressemeddelelse.

  Siden 1. januar 2020 har alle statslige myndigheder skullet efterleve 17 tekniske krav til it-sikkerhed, og 1. juli 2020 blev yderligere tre krav føjet til.

  Statsrevisorerne anbefaler, at Finansministeriet stiller sig i spidsen for fokus på it-sikkerheden. Derudover konstaterer man ligesom Rigsrevisionen, at fire af minimumskravene er upræcise og derfor bør konkretiseres.

 13. I dag kl. 12:23

  Region Sjælland går ned i corona-beredskab

  Der er nu så få patienter indlagt med coronavirus i Region Sjælland, at man har valgt at gå ned i beredskab, skriver regionen i en pressemeddelelse.

  Det betyder, at man skærer ned på antallet af sengepladser reserveret til patienter med corona.

  - Lige nu går det i den rigtige retning, og i modsætning til hvad vi forventede, er vi så småt på vej mod en mere normal drift på sygehusene. Så jeg er fortrøstningsfuld, siger Jesper Gyllenborg, lægefaglig koncerndirektør i Region Sjælland.

  Ændringen betyder også, at en del af personalet, der ellers har givet en hånd med på coronaafsnittene, igen kan vende tilbage til deres normale patienter. Dermed kan flere planlagte operationer og aftaler gennemføres i den kommende tid.

 14. I dag kl. 11:45

  Anklager: 27-årig mand undersøgte tre skoler under planlægning af skoleskyderi

  Tre skoler blev undersøgt af en 27-årig mand, som lige nu sidder tiltalt for at ville begå et eller flere skoleskyderier i Danmark.

  Det fortæller anklager Kim Kristensen under sin præsentation af sagen i Retten i Aalborg.

  Der er tale om Borremose Efterskole, Mariagerfjord Idrætskole og Tilst Skole.

  - It-undersøgelser har vist, at manden i april 2020 via Google har søgt på Tilst Skole i Østjylland. Hans stationære computer er blevet brugt til at tilgå skemaer på 16 forskellige klasser, siger anklageren.

  Manden havde den 26. marts 2020 også lavet en søgning på Google med teksten 'hvornår åbner skoler igen'. Det var under coronanedlukningen.

  Derudover havde den tiltalte ifølge anklagemyndigheden skaffet sig taktisk udstyr og våben, ligesom han havde skrevet et manifest, hvor han fortalte om sin planlægning - og han havde lavet videoer med samme indhold.

  Den tiltalte nægter sig skyldig.

  Hans forsvarsadvokat forklarer i retten, at den 27-årige erkender at have været fascineret af skoleskyderier, og at han kan have lavet nogle forberedelser til en fantasiforbrydelse uden at ville føre det ud i livet.

 15. I dag kl. 11:07

  Ældre grækere skal fra i dag betale bøder, hvis de ikke er vaccinerede

  I Grækenland er man gået drastisk til værks for at få de ældste borgere til at lade sig vaccinere mod corona.

  Fra i dag koster det en månedlig bøde på 100 euro for alle grækere over 60 år, der ikke har fulgt myndighedernes opfordring om at lade sig stikke.

  De græske sundhedsmyndigheder vil overlevere navnene på ikkevaccinerede ældre borgere til finansmyndighederne, der står for at udskrive bøderne. Pengene vil gå til hospitaler i Grækenland, skriver Ritzau.

  Lovforslaget blev vedtaget i november, og straks efter steg vaccinetilslutningen markant blandt de ældre grækere. På de seks uger er cirka 217.000 borgere over 60 år blevet vaccineret, og tilslutningen i aldersgruppen er nu på 90 procent.

 16. I dag kl. 10:59

  Fordobling i antallet af danskere med en aktiesparekonto

  Med en aktiesparekonto kan man få et lavere skattetræk på sit afkast på aktier end et normalt depot i banken.

  Den mulighed kastede 114.000 danskere sig over sidste år, hvilket er en stigning på 110 procent fra forrige år, hvoraf en mindre del skyldes en ændring i opgørelsesmetoden.

  Det viser tal fra Finans Danmark, der er brancheorganisation for danske banker, skriver Ritzau.

  Aktiesparekontoen blev indført i 2019 efter en politisk aftale, der skulle få flere til at investere i aktier. Man kan indbetale op til 103.500 kroner på en aktiesparekonto.

  Samlet har 217.000 i Danmark nu en aktiesparekonto.

 17. I dag kl. 10:37

  Over 30.000 har nu udelukket sig selv fra spil og gambling

  Stadig flere danskere har så store problemer med gambling, at de udelukker sig selv fra at spille om penge.

  Det kan de gøre i Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere (ROFUS), der blev oprettet i 2012 og siden bare er blevet større og større.

  Siden 2016 har mindst 4.000 ladet sig registrere årligt, og det er fortsat i 2021, hvor der var 30.451 navne i ROFUS-registret. Det viser en opgørelse fra Spillemyndigheden.

  Det er fortsat de unge mænd, der hovedsageligt vælger at udelukke sig fra spil. 76 procent af de registrerede er mænd, og 26 procent er mænd i alderen 20 til 29 år.

 18. I dag kl. 10:26

  27-årig nægter sig skyldig i sag om planlægning af skoleskyderier: 'Fantasiforbrydelse'

  Retten i Aalborg har i dag indledt en sag, hvor en 27-årig mand sidder tiltalt for at ville dræbe flere personer ved et eller flere skoleskyderier.

  Ifølge anklagemyndigheden havde den unge mand planlagt skoleskyderierne. Han havde blandt andet rekognosceret på flere skoler, indhentet oplysninger om elevantal og skemaer, lyder det.

  Derudover havde han adgang til skydevåben, og han havde søgt flere gange på skoleskyderier.

  Manden nægter sig skyldig i sagen.

  Hans forsvarer forklarede i retten, at den 27-årige erkender at have været fascineret af skoleskyderier, og at han kan have lavet nogle forberedelser til en fantasiforbrydelse.

  Mentalundersøgelsen af den 27-årige mand peger på, at han er sindssyg. Der er derfor nedlagt påstand om, at hvis han bliver dømt, så skal han dømmes til anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

 19. I dag kl. 09:28

  Novak Djokovic kan måske få lov til at rejse ind i Australien trods karantæne

  Efter ti dage med hidsig debat, hvor Novak Djokovic forsøgte at få lov til at blive i Australien for at spille Australian Open, blev han i går deporteret. I dag er han landet i Dubai, hvor billedet er fra. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)

  Tennisspilleren Novak Djokovic kan måske vende tilbage til Australien før tid.

  Serberen, der i går blev deporteret ud af landet, inden Australian Open gik i gang, er ellers blevet pålagt en indrejsekarantæne på tre år.

  Men premierminister Scott Morrison vil ikke afvise, at en lempelse kan komme på tale.

  - Det (indrejseforbuddet, red.) gælder i en treårig periode, men der er mulighed for at vende tilbage under de rigtige omstændigheder, og de skal vurderes til den tid, siger han ifølge BBC.

  Balladen om den uvaccinerede tennisstjernes visum har overskygget optakten til den prestigefulde grandslam-turnering, som Novak Djokovic har vundet ni gange.

 20. I dag kl. 08:46

  Virksomheders udgifter ser største stigning nogensinde

  Virksomhedernes omkostninger er i øjeblikket kraftigt stigende, hvilket især skyldes stigende energipriser.

  Et indeks for producentpriserne, der dækker over virksomheders priser på blandt andet råvarer, energi og transport, steg i december 33 procent sammenlignet med året før.

  Det er den største stigning nogensinde, viser tal fra Danmarks Statistik, skriver Ritzau.

  Danske virksomheder er ramt af voldsomme prisstigninger. (© Danmarks Statistik)

  Og det kan forbrugerne også komme til at mærke, siger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

  - Inflationen er allerede steget til det højeste i 13 år. Det her er et udtryk for, at der kan være bredere prisstigninger på vej til danskerne, hvor en større del af forbruget kan blive ramt.

 21. I dag kl. 08:31

  Havde planlagt skoleskyderi i flere detaljer: I dag starter retssag mod 27-årig dansker

  Retten i Aalborg tager i dag hul på en alvorlig sag, hvor en 27-årig mand sidder på anklagebænken.

  Anklagemyndigheden mener, at den 27-årige mand i omkring fem år havde planlagt at dræbe flere personer ved et eller flere skyderier på skoler eller lignende institutioner i Nord- og Østjylland.

  Ifølge anklageskriftet var manden i besiddelse af skydevåben, havde opnået skydefærdigheder og havde været ude og rekognoscere på flere skoler og uddannelsesinstitutioner.

  Derudover havde han også indhentet oplysninger om ringetider, elevantal og undervisningsskemaer.

  Han havde desuden oprettet ordre på det mørke internet på køb af en AR-15-riffel kun tre dage, inden han bliver anholdt, står der i anklageskriftet.

  Den tiltalte nægter sig skyldig.

 22. I dag kl. 08:19

  Fødevareminister smittet med corona

  Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), er blevet smittet med coronavirus.

  Det skriver han på Facebook.

  I fredags kom samme besked fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der gik glip af weekendens genåbning af kulturlivet.

  Rasmus Prehn misser også et EU-rådsmøde i Bruxelles mandag.

  - Jeg skulle have været til EU-rådsmøde i Bruxelles i dag, men må blive hjemme. Dygtige medarbejdere taler på Danmarks vegne i stedet for mig. Jeg bliver i lejligheden og arbejder her fra, skriver han.

 23. I dag kl. 08:15

  Nato sender skib fra den hollandske flåde til Østersøen

  Et skib fra den hollandske flåde er sejlet til østersøområdet syd for Bornholm.

  "HNLMS Rotterdam" er et af flagskibene i Natos maritime styrker, og det er blandt andet bygget til helikopteroperationer.

  - Vi er der for at udvise nærhed og solidaritet med hele alliancen, siger en talsmand for Nato til Aftonbladet ifølge Ritzau.

  Der er tale om en planlagt mission for at overvåge situationen i området, lyder det.

  Onsdag i sidste uge sejlede tre russiske landgangsfartøjer ind i Østersøen via Danmark, hvorpå Sverige besluttede at optrappe sin militære tilstedeværelse på øen Gotland, skriver Aftonbladet.

 24. I dag kl. 08:02

  Gummiansigtet Jim Carrey fylder 60 år

  Jim Carrey er god for mere end milliard kroner, men har kæmpet med depressioner. (Arkiv) (Foto: ALESSANDRO BIANCHI © Scanpix Denmark)

  Den canadisk-amerikanske skuespiller og komiker Jim Carrey fylder i dag 60 år, skriver Ritzau.

  Filmstjernen er især blevet kendt for sit gummiansigt og krop nærmest uden knogler og led, og sin vilje til at gå til ekstremer.

  De fleste kender ham fra komedie-klassikerne 'Dum & Dummere' og 'Ace Ventura', men Jim Carrey har også lagt ansigtet i mere alvorlige folder i film som 'Evigt solskin i et pletfrit sind', 'I Love Yoy Phillip Morris' og 'The Truman Show' og 'The Man on the Moon', der begge gav ham en Golden Globe.

  Privat er Jim Carrey milliardær grundet sine mange populære roller, men han har også kæmpet med årelange depressioner. Han har været gift to gange, har en voksen datter og er også bedstefar.

 25. I dag kl. 07:49

  Storebæltsbroen er åben igen efter uheld med lastbil

  Det er igen muligt at køre over Storebæltsbroen, hvis man skal fra Sjælland og mod Fyn, skriver Vejdirektoratet.

  Tidligere i dag betød et uheld med en væltet lastbil, at broen blev lukket i den retning, mens der blev ryddet op.

  Det er dog stadig forbudt at passere Storebæltsbroen i vindfølsomme køretøjer.

 26. I dag kl. 07:34

  Den kraftige blæst har skabt strømafbrydelser og spærrede veje i nabolandene

  Både i Norge og Sverige har den kraftige blæst sat sine spor.

  I Trøndelag i Norge er flere end 7.000 husstande uden strøm mandag morgen, og enkelte steder blev der søndag målt vindstød af orkanstyrke, skriver NRK.

  Hårdest gik det for sig ved en vejrstation i det vestlige Norge, hvor der blev registreret vindstød på 51,1 meter i sekundet.

  I Sverige har den hårde vind og glatte veje også givet myndighederne ekstra arbejde på grund af væltede træer og elledninger, skriver SVT.

  I Skåne lyder beskeden her til morgen, at man bør blive hjemme, hvis det er muligt.

  Flere steder i Sverige er togtrafikken indstillet.

 27. I dag kl. 07:04

  Væltet lastbil lukker Storebæltsbroen i retning mod Fyn

  Det er i øjeblikket ikke muligt at passere Storebæltsbroen, hvis man vil fra Sjælland til Fyn.

  En lastbil er væltet og spærrer for al trafik i den retning, skriver P4 Trafik. Det vides ikke, hvad der har forårsaget uheldet.

  På grund af den kraftige blæst blev det tidligere i dag gjort forbudt at passere broen i vindfølsomme køretøjer.

 28. I dag kl. 07:01

  Ny kampagne: Ring 112, hvis du går i stå på motorvejen

  Hvis din bil går i stå eller punkterer på motorvejen, skal du ringe 112 og vente på hjælp. Det er den klare opfordring i en ny kampagne fra Vejdirektoratet.

  Mange forsøger nemlig selv at skubbe bilen ud i nødsporet i stedet for at ringe 112, og det er alt for farligt.

  - Man skal altid ringe til 112. Uanset om man selv står i situationen, eller man ser andre stå i situationen - og altid en gang for meget, siger områdechef i Vejdirektoratet Charlotte Vithen

  Det vurderes, at 500 til 1.000 bilister om året holder stille på motorvejen uden at ringe 112.

  Kampagnen skal køre fra i dag og tre måneder frem.

 29. I dag kl. 06:42

  Mandag bliver meget blæsende med vindstød af stærk stormstyrke

  Der vil være kraftig vind over landet i dag fra nordvest. Her er det kyststrækningen ved Thyborøn søndag. (Foto: Anette Rahbæk Andreasen  © PRIVATFOTO)

  Det rusker godt i os i dag, hvor en kraftig vind fra nordvest siden i går aftes har blæst ind over landet.

  Mandag morgen er der vindstød på mere end 29 meter i sekundet, hvilket svarer til stærk storm.

  Det gælder primært på de nordfynske og nordsjællandske kyster, hvor der også er varslet forhøjet vandstand fra klokken syv til klokken tolv middag. De fleste andre steder i landet møder man middelvind i dag omkring kulingstyrke, og det har fået Vejdirektoratet til at fraråde vindfølsomme køretøjer på en del af landets broer.

  Temperaturen ligger mellem 1 og 5 grader, og når regnen i morgentimerne har trukket mod syd, holder det tørt.

 30. I dag kl. 06:25

  Vindfølsomme køretøjer må ikke køre over Storebæltsbroen

  Vindfølsomme køretøjer forbydes på Storebæltsbroen på grund af kraftig blæst. Det oplyser Dansk Trafikinfo på Twitter mandag morgen.

  I forvejen frarådes vindfølsomme køretøjer på Vejlefjordbroen, Farøbroerne og Øresundsbroen.

 31. I dag kl. 06:18

  Museum sagsøger kunstner, der tog pengene og løb med dem

  På kunstmuseet Kunsten i Aalborg savner man lige over en halv million kroner, som man nu går rettens vej for at få tilbage.

  Det er kunstneren Jens Haaning, der er stukket af med dem. Han fik dem egentlig udleveret af museet til brug i et kunstværk, men da Kunsten modtog værket bestod det af to tomme lærreder, der havde fået navnet "Take the Money and Run".

  Jens Haaning har siden fortalt, at han har taget pengene i protest med den aflønning, han var stillet i udsigt.

  Kunsten har nu anlagt et civilt søgsmål mod Jens Haaning, der flere gange har afvist at betale pengene tilbage. Indtil videre vil museet ikke politianmelde kunstneren for ikke at eskalere sagen, fortæller museumsdirektør Lasse Andersson.

  En tom billedramme, der skulle være fyldt med pengesedler for at vise forskellen på en dansk og østrigsk årsløn. Sådan blev det ikke. I stedet kan museumsgæster beundre værket "Take the Money and Run". (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
 32. I dag kl. 06:06

  Nattens hårde vind har væltet træer og stilladser

  Vinden har i nat rusket godt i landet, og flere steder har det ført til skader af forskellige art, skriver Ritzau.

  På Frederiksberg er en bil blandt andet blevet totalskadet, da et større træ er væltet ned over den, fortæller vagtchef Henrik Svejstrup ved Københavns Politi.

  Andre steder i hovedstadsområdet er stilladser væltet, og det har ikke været muligt at forhindre det, siger vagtchef Flemming Hansen ved Nordsjællands Politi.

  - Fordi det blæser så meget, som det gør, kan dem, der skal sikre, at der ikke blæser mere ned, ikke komme til det. Det er simpelthen for farligt.

  Også politiet i Nordjylland og Syd- og Sønderjylland har haft anmeldelser om væltede træer, fortæller vagtcheferne.

 33. I dag kl. 05:59

  Nordmakedonien har fået ny, socialdemokratisk premierminister

  Dimitar Kovachevski er ny mand i spidsen for Nordmakedonien. (Foto: GEORGI LICOVSKI © Ritzau Scanpix)

  Efter flere måneder med politisk uro har parlamentet i Nordmakedonien valgt socialdemokraten Dimitar Kovachevski som ny premierminister.

  Han efterfølger partifællen Zoran Zaev, der trådte tilbage i december efter dårlige lokalvalg, skriver Ritzau.

  Af de 120 i parlamentet stemte 62 for Dimitar Kovachevski. Han har som et af sine politiske mål at bringe Nordmakedonien tættere på EU. Landet ønsker medlemskab, men Bulgarien har modsat sig på grund af en gammel konflikt.

  I 2018 blev Makedonien til Nordmakedonien. Navneskiftet afsluttede en årelang strid med Grækenland, der indtil da stået i vejen for landets optagelse i Nato og EU.

 34. I dag kl. 05:36

  I Tonga er internettet er nede og hovedstaden dækket af aske efter vulkanudbrud

  Et fly fra det newzealandske forsvar er blevet sendt til Tonga for at besigtige skaderne på blandt andet ønationens infrastruktur. (Foto: NEW ZEALAND DEFENCE FORCE © Ritzau Scanpix)

  New Zealand har sendt fly til Tonga, efter at ønationen i det sydlige Stillehav blev ramt af et massivt vulkanudbrud under havet lørdag.

  Telefon- og internetforbindelser er stadig nede mandag lokal tid, og omfanget af ødelæggelserne står stadig hen i det uvisse.

  En newzealandsk embedsmand med adgang til en satellitforbindelse skriver på Facebook, at internettet er nede i øriget, da undersøiske kabler er gået i stykker, oplyser Ritzau.

  Embedsmanden fortæller også, at elektriciteten flere steder i hovedstaden Nuku'alofa er genoprettet, men at vulkanaske dækker det meste af byen.

  Vulkanudbruddet udløste tsunamiadvarsler halvvejs rundt om jordkloden, men de er nu afblæst.

 35. I dag kl. 05:25

  Holger Rune er færdig i Australian Open efter tæt kamp

  Tennisspilleren Holger Rune har slået sin sidste bold i dette års Australian Open. (Foto: BRANDON MALONE © Ritzau Scanpix)

  Danske Holger Rune var på vej mod karrierens første grand slam-sejr, men han måtte se sig slået efter en hård kamp i fem sæt mod sydkoreaneren Kwon Soonwoo.

  Rune havde kurs mod sejren, da han førte med 2-1 i sæt og desuden var oppe med et servegennembrud tidligt i fjerde sæt, men kampen vendte på hovedet og endte med sejr til Kwon med cifrene 3-6, 6-4, 3-6, 6-3, 6-2.

  Det var Holger Runes første optræden i Australian Open.

 36. I dag kl. 05:21

  Langt flere sigtes og anmeldes for voldtægt efter den nye samtykkelov

  Sidste år trådte den nye samtykkelov i kraft, og efterfølgende er antallet af sigtelser og anmeldelser i voldtægtssager steget betragteligt.

  For anmeldelser steg antallet fra 1.392 i 2020 til 2.110 sidste år. For sigtelser er udviklingen den samme. I 2020 blev 1.078 sigtet for voldtægt, mens det tal sidste år var steget til 1.678.

  Trine Baumbach, der er professor i strafferet, mener, at retssystemet er blevet langt bedre klædt på i sager om voldtægt.

  - Der skal ikke længere føres bevis for, at kvinden var passiv, og at hun faktisk var psykisk eller fysisk ude af stand til at modsætte sig samleje. Nu er det nok, at der kan føres bevis for, at der ikke forelå et samtykke, siger hun.

  Tallene siger ikke noget om, hvorvidt flere bliver dømt i sager om voldtægt.

 37. I går kl. 23:25

  To personer er druknet i Peru, der har oplevet høje bølger efter undersøisk vulkan i Tonga

  To personer er i dag druknet ved en strand i det nordlige Peru, oplyser det lokale civilforsvar ifølge Reuters.

  De to personer druknede, efter der er blevet registreret usædvanligt høje bølger ud for flere kystområder i landet ovenpå lørdagens undersøiske vulkanudbrud i øriget Tonga i Stillehavet.

  De to personer druknede ved en strand i Lambayeque-regionen, oplyser Perus nationale institut for civilforsvar (Indeci) i en erklæring.

  Mere end 20 peruvianske havne er midlertidigt blevet lukket ud fra et forsigtighedsprincip efter advarsler om, at det undersøiske vulkanudbrud har resulteret i usædvanligt høje bølger.

 38. I går kl. 22:47

  Vindfølsomme køretøjer frarådes at køre over Vejlefjordbroen

  Det blæser i øjeblikket så voldsomt på E45 Vejlefjordbroen, at vindfølsomme køretøjer ikke bør køre over broen.

  Det skriver Vejdirektoratet på Twitter.

  Meldingen kommer, efter Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, tidligere på dagen varslede om vindstød af stormstyrke nogle steder i landet i løbet af natten.

  Restriktionerne forventes ophævet tidligt mandag morgen.

 39. I går kl. 22:05

  Frankrigs parlament godkender vaccinepas

  Frankrigs parlament har i dag givet den endelige godkendelse til at indføre vaccinepas i landet.

  215 parlamentsmedlemmer stemte for, mens 58 stemte imod. Dermed kan vaccinepasset indføres en af de kommende dage.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Den nye lov, som parlamentet har vedtaget, vil kræve, at folk skal have et vaccinepas for at komme ind på blandt andet restauranter, caféer, biografer og fjerntog.

  I øjeblikket kan uvaccinerede personer komme ind rmed resultatet af en nylig negativ coronatest.

 40. I går kl. 21:46

  Dansk landsholdsspiller fik debut for West Ham i dramatisk opgør

  Landsholdsspilleren Emma Snerle er denne vinter skiftet fra Fortuna Hjørring til West Ham. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Landsholdsspilleren Emma Snerle debuterede søndag aften for West Ham, som spillede 1-1 med Tottenham i Englands bedste fodboldrække for kvinder.

  West Ham fik udlignet til allersidst, da Kate Longhurst headede bolden i mål to minutter inde i dommerens tillægstid. På daværende tidspunkt var Emma Snerle blevet skiftet ud.

  Den tidligere Fortuna Hjørring-profil spillede de første 67 minutter af London-opgøret.

  Forinden var gået en chancefattig kamp, hvor kampens første mål kom i begyndelsen af anden halvleg, da Hawa Cissoko begik straffespark.

  Tottenhams Rosella Ayane scorede fra pletten, inden samme Cissoko kort efter blev vist ud for et klodset frispark midt på banen.

  Med en spiller mindre på banen blev opgaven ikke lettere for Snerle og West Ham, der gennem opgøret havde svært ved at spille sig frem til chancer.

  Først i dommerens tillægstid nåede West Ham frem til noget farligt, da en høj bold kom i feltet, som Kate Longhurst flot sendte i mål.

  Med det uafgjorte resultat er West Ham nu ubesejret i fem kampe, og de ligger fortsat placeret som nummer otte ud af 12 i kvindernes bedste række. Tottenham ligger nummer fire.

 41. I går kl. 21:34

  Real Madrid vinder den spanske Super Cup

  Real Madrid vandt søndag aften den spanske Super Cup i fodbold, da de slog det forsvarende mesterhold, Athletic Bilbao, i denne sæsons finale, som blev spillet i Riyadh i Saudi-Arabien.

  Luka Modric scorede kampens første mål kort før pausen, da han fik et fint oplæg fra Rodrygo, som han udnyttede til at sætte en velplaceret afslutning i nettet.

  I begyndelsen af anden halvleg lavede Karim Benzema kampens sidste mål, da han sikkert satte et straffespark i mål.

  Athletic Bilbao fik muligheden for at komme tilbage i kampen kort før tid, men Thibaut Courtois fik en fod på et straffespark fra Raul Garcia.

  Derfor endte kampen 2-0 og Real Madrid kunne juble over, at de for 12. gang i historien vandt den spanske Super Cup i fodbold.

 42. I går kl. 21:13

  Natten byder på hård vind og forhøjet vandstand i dele af landet

  Vi går en blæsende nat i møde, forudser Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, der varsler om vindstød af stormstyrke nogle steder i landet i løbet af natten.

  - Det er vinden, man skal tage sig i agt for i nat – det er i særdeleshed i Nordjylland og på Nordøstsjælland og Bornholm, at det bliver mest blæsende. Jeg forventer hård vind og kraftige vindstød, siger vagthavende meteorolog Anja Bodholdt.

  I Nordjylland, på Sjællands nordkyst og på Bornholm, kan vindstødene nå stormstyrke i løbet af natten, forklarer hun.

  Vindstyrken aftager midt på natten i Nordjylland og i morgen tidlig i resten af landet.

  DMI varsler samtidig forhøjet vandstand flere steder på Nordfyn og nordkysten af Sjælland samt i Isefjorden og Roskilde Fjord. Vandstanden ventes at toppe i morgen tidlig.

 43. I går kl. 20:19

  Tysk domstol stopper arbejde på Femern-tunnelen

  En tysk domstol har sat en midlertidig stopper for dele af gravearbejdet i den tyske ende af Femern-forbindelsen.

  Det skriver Flensborg Avis.

  Det er Tysklands øverste domstol i administrative spørgsmål, Bundesverwaltungsgericht i Leipzig, som har truffet afgørelsen.

  Domstolen har ifølge avisen Schleswig-Holsteinische Zeitungsverlag (SHZ) fulgt en klage fra en borgergruppe over forbindelsen.

  Borgergruppen søgte torsdag om at få gravearbejdet ved en række fredede rev på linjeføringen midlertidigt stoppet, indtil en domstol vil have taget stilling til en begæring fra gruppen om cirka tre måneder.

  Det er denne ansøgning, som domstolen har godkendt.

  Afgørelsen betyder, at der indtil videre ikke må graves ved revene.

 44. I går kl. 19:46

  Ungarn holder sig inde i EM-varmen efter vildt drama

  Dominik Máthé scorede kampens sidste mål. (Foto: BERNADETT SZABO © Ritzau Scanpix)

  Det blev først afgjort til allersidst, da Ungarn vandt med 31-30 over Portugal ved EM i håndbold.

  Med få sekunder igen scorede Dominik Máthé det afgørende mål og fik de 20.000 tilskuere til at bryde ud i vild jubel på hjemmebanen i Ungarn.

  Med sejren har Ungarn fortsat fine muligheder for at gå videre til mellemrunden ved EM, selvom de tabte deres første kamp ved slutrunden til Holland.

 45. I går kl. 19:34

  Zoologiske haver: Besøgstal på første genåbningsdag har været over forventning

  I dag har landets zoologiske haver igen kunnet lukke dørene op for publikum, efter at have været lukket ned som en del af Folketingets forsøg på at bremse coronasmitten.

  Og både i Aalborg, Odense og København dukkede der flere op end forventet, skriver Ritzau, der har talt med de zoologiske haver.

  - Vi har haft 800 gæster, og det er meget godt, når man tænker på, hvor dårligt vejret har været, siger Henrik Vesterskov Johansen, administrerende direktør i Aalborg Zoo, til Ritzau.

  Bjarne Klausen, administrerende direktør i Odense Zoo, melder om "et pænt fremmøde".

  Hos Københavns Zoo har man heller ikke oplevet, at gæsterne er blevet skræmt af krav om mundbind, lyder det.

 46. I går kl. 18:43

  Joe Biden kalder gidseltagning i synagoge for 'terrorhandling'

  Gidseltagningen i en synagoge i Texas i går var en "terrorhandling".

  Det siger USA's præsident, Joe Biden, ifølge Reuters.

  Han tilføjer, at der endnu ikke er nok information om, hvorfor manden tog gidsler i synagogen i byen Colleyville, Texas.

  Præsidenten uddyber ikke, hvorfor han anser gidseltagningen som en terrorhandling, skriver Ritzau.

  FBI har nu identificeret manden bag terrorhandlingen som den 44-årige britiske statsborger Malik Faisal Akram, skriver BBC. Akram er afgået ved døden, mens det ikke umiddelbart står klart hvordan.

  Alle fire personer, der blev taget som gidsler, slap fri i live.

 47. I går kl. 18:32

  To mænd skal i fængsel for at hugge en andens lillefinger af

  Der er i dag ved Retten i Horsens blevet afsagt dom i en sag om grov vold, der endte med en afhugget lillefinger.

  I sagen har to mænd på henholdsvis 27 og 35 år været tiltalt.

  Mens den 27-årige er endt med at få fem års fængsel, så har den 35-årige fået to års fængsel. Det skriver Ritzau.

  Horsens Folkeblad har tidligere beskrevet den voldsomme sag, der altså endte med at koste en lillefinger. Sagen fandt sted i Horsens i sommeren 2020.

  I sagen havde de to tiltalte mænd udsat en dengang 41-årig mand for grov vold ved blandt andet at hugge hans lillefinger af med en økse.

 48. I går kl. 18:00

  Bombe fra den spanske borgerkrig fundet, efter mand husker angreb fra sin barndom

  • En bombe fra den spanske borgerkrig er blevet detoneret i det nordøstlige Spanien. Sådan så det ud, da den blev sprængt af bomberyddere. (Foto: CIVIL GUARD-SPANISH INTERIOR MIN © Ritzau Scanpix)
  • Et billede af bomben, inden den blev detoneret. Bomberyddere sprængte bomben den 10. januar, men operationen er først blevet offentliggjort i dag. (Foto: CIVIL GUARD-SPANISH INTERIOR MIN © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen stod der, at spansk politi havde deaktiveret en bombe. Det er rettet til detoneret.

  Spansk politi har detoneret en bombe fra den spanske borgerkrig i det nordøstlige Spanien, beretter Reuters.

  Aktionen fandt sted, efter en mand fortalte at kunne huske, at et fascistisk bombefly havde kastet bomben i kommunen Maella i Zaragoza, hvor han boede som barn for mere end 80 år siden.

  Men bomben eksploderede aldrig, mindedes manden.

  Således blev et byggeprojekt på stedet sat på hold, så man med metaldetektorer kunne finde frem til den 50 kilo tunge bombe.

  Bomben blev i sin tid kastet af det italienske luftvåben, der støttede general Francisco Francos nationalistiske styrker under krigen i 1936-1939.

 49. I går kl. 17:20

  436 virksomheder er politianmeldt for svindel med coronastøtte

  Nye tal fra bagmandspolitiet viser, at 436 virksomheder lige nu efterforskes af politiet for svindel med coronastøttemidler efter at være blevet anmeldt af myndighederne.

  Tre ud af fire sager findes på Sjælland, fremgår det af tallene.

  Der er anmeldt sager for i alt 208 millioner kroner ud af de næsten 50 milliarder kroner, der er udbetalt til danske virksomheder i hjælpepakker.

 50. I går kl. 16:44

  Danmark sender millionstøtte til Ukraine

  Danmark afsætter 164 millioner kroner i støtte til Ukraine.

  Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

  Støtten har til hensigt at styrke landets modstandsdygtighed og evne til at håndtere de mange følgevirkninger af den vedvarende konflikt i det østlige Ukraine, skriver ministeriet.

  Af de 164 millioner kroner bidrager Udenrigsministeriet med 80 millioner kroner og Forsvarsministeriet, som tidligere annonceret, med 84 millioner kroner.

Mere fra dr.dk