Seneste Nyt

Sudans militær suspenderer dialog med rival efter påståede brud på våbenhviler

Kontakten mellem Sudans militær og den paramilitære organisation RSF lå i forvejen et meget lille sted. Nu bliver den helt sat på pause.

Sudans militær har nemlig suspenderet dialogen med den rivaliserende part i konflikten. Det fortæller en talsperson til AP.

Nabil Abdalla fra hæren siger til nyhedsbureauet, at det skyldes, at RSF gentagne gange har brudt humanitære våbenhviler. Han anklager desuden RSF for at have overtaget hospitaler og andet civil infrastruktur.

De stridende parter har løbende, siden konflikten for alvor tog fart i midten af april, holdt samtaler med USA og Saudi-Arabien som mægler. Det er primært sket med henblik på våbenhviler, så civile kunne flygte fra landet.

Efter den nye udmelding svarer den paramilitære gruppe RSF ifølge AP, at den "støtter det saudi-amerikanske initiativ betingelsesløst".

Der har ikke været nogen reaktion på militærets udmelding fra hverken Saudi-Arabien eller USA, skriver AP.

Nyheder

 1. De enkelte skoler skal have mere frihed til selv at tilrettelægge undervisningen, mener skolelederformand og forsker.

 2. Hos Bayern München er der læst på lektien, og tyskerne har stor respekt for cheftræner Jacob Neestrups FCK-mandskab inden tirsdagens Champions League-kamp.

 3. Nu må Gældsstyrelsen trække 60 procent af din løn, hvis du skylder det offentlige penge

  Hvis du skylder penge til det offentlige, risikerer du at skulle vinke farvel til op mod 60 procent af din månedsløn.

  Gældsstyrelsen er i gang med at indføre nye regler for lønindeholdelse, der betyder, at styrelsen kan lægge beslag på skyldnernes løn for at få dem til at afdrage på deres gæld.

  Den øvre grænse hæves nu fra 40 til 60 procent, oplyser Gældsstyrelsen i en pressemeddelelse.

  De 60 procent gælder for borgere med de højeste lønninger, mens trækket for borgere med de lavste indkomster omvendt bliver mindre.

  I løbet af oktober og november vil omkring 80.000 borgere få besked om, hvor meget den enkelte vil blive trukket som led i gældsinddrivelsen.

 4. Landsforening mener, at usikkerhed for plejefamilier er skyld i faldet.

 5. Nye regler for dieselbiler udløser bøderegn

  Det er ikke længere lovligt at køre i dieseldrevne personbiler i landes fire største byer, hvis bilerne ikke har et partikelfilter.

  Forbuddet trådte i kraft den 1. oktober, og allerede døgnet efter resulterede det i 357 bøder, oplyser Miljøstyrelsen.

  I Aarhus blev der uddelt 77 bøder, 26 i Aalborg, 43 i Odense, mens der sammenlagt i København og Frederiksberg blev uddelt 211.

  Overtrædelserne bliver opsnappet ved hjælp af kameraer, som er opsat i de såkaldte miljøzoner, og som registrerer bilens nummerplade.

  Nummerpladen bliver sammenholdt med oplysninger fra køretøjsregistre, og på den måde kan det fastslås, om bilen overholder miljøzonereglerne.

 6. Danske Regioner: Medarbejdere skal selv bestemme, om de vil være anonyme, når de går på arbejde

  Rettelse: Tidligere fremgik det i rubrikken, at sosu'er selv kunne bestemme over deres anonymitet. Det er nu rettet til "medarbejdere", da initiativet gælder hele social- og sundhedsområdet.

  En del personale, der arbejder på social- og sundhedsområdet, oplever vold, trusler og chikane, både når de er på arbejde, og når de har fri.

  Derfor vil Danske Regioner lade det være op til den enkelte medarbejder, om han eller hun vil have sit fulde navn eller kun dele af det stående på sit navneskilt.

  Det siger Anders Kühnau (S), formand for Danske Regioner, ifølge Ritzau.

  Hvis medarbejderne ikke har deres fulde navn på navneskiltet, er der mindre risiko for, at de bliver fundet og opsøgt uden for arbejdspladsen, lyder det.

  Hvis man har et sjældent navn, der kan identificere én ud fra blot fornavnet, vil det være muligt at få et helt andet navn på sit skilt.

 7. Hvis der var valg nu, ville regeringen miste 25 mandater, viser ny måling fra Epinion.

 8. Partier møder fuldtalligt op, når der skal stemmes om ny koranlov

  Når Folketinget skal stemme om lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koranen, vil alle medlemmer af Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige møde op i salen.

  De ophæver dermed den såkaldte clearing, som er en uformel aftale mellem partierne, der sikrer, at folketingsmedlemmer kan blive væk fra afstemninger, uden at det ændrer på et eventuelt flertal.

  Det oplyser de fem partier i en fælles udtalelse, skriver Ritzau.

  Ved at ophæve clearingen tvinger partierne regeringen til at møde op med flere medlemmer, end den ellers ville have gjort, for at stemme lovforslaget igennem.

  En række partier ophævede også clearingen, da Folketinget skulle stemme om afskaffelsen af store bededag.

 9. Donald Trump kaldte dog også de sidste fem minutter for "outstanding".

 10. Mexico: 11 dræbt efter kirketag kollapsede midt i barnedåb

  - Det skete på få sekunder. En bjælke faldt og med det samme faldt taget også ned.

  Sådan fortæller en af de overlevende til nyhedsbureauet AP efter taget på en kirke i det nordøstlige Mexico søndag kollapsede midt i en gudstjeneste, hvor flere børn skulle døbes.

  Ifølge de første meldinger fra stedet, var ni personer blevet dræbt. Men da eftersøgningsarbejdet i murbrokkerne blev indstillet mandag aften var det tal steget til 11.

  Ifølge en talsperson for delstatens sikkerhed, var der tilsyneladende tale om en fejl i bygningens konstruktion.

  13 personer er stadig indlagt med skader de pådrog sig i kirken.

 11. 29 soldater dræbt i angreb i Niger

  29 soldater skulle være blevet dræbt i et angreb foretaget af ekstremister. Det meddeler forsvarsministeriet i Niger ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Under angrebet skulle over 100 personer have angrebet soldaterne med hjemmelavede bomber og kamikaze-biler, melder ministeriet ifølge AFP.

  Der har den seneste tid været uro i det vestafrikanske land, efter en militærjunta tidligere på sommeren overtog magten. Blandt andet har Frankrig trukket sin ambassadør ud af landet.

  Niger var en fransk koloni indtil 1960.

 12. Republikaner vil fjerne partifælle som formand for Repræsentanterne Hus

  Det er ikke alle i Det Republikanske Parti i USA, der er vilde med, at Kevin McCarthy er formand for Repræsentanternes Hus.

  En af dem, der synes hans tid som formand skal slutte, er Matt Gaetz. Han har natten til tirsdag dansk tid fremsat et forslag om at vælte McCarthy af formandsposten. Det skriver flere amerikanske medier, blandt andet CBS News.

  Noget af det Gaetz og flere andre republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus er utilfredse med, er at McCarthy har været med til at sørge, at et midlertidig budget for den amerikanske stat fik et flertal i Repræsentanternes Hus søndag.

  McCarthy har ikke selv kommenteret på forslaget, men skriver på sin profil på X, tidligere kendt som Twitter. - Bring it on.

  Matt Gaetz, der er valgt i Florida, synes at den nuværende formand for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy bør væltes som formand- (Foto: © JONATHAN ERNST, Ritzau Scanpix)
 13. SAS indkalder til pressemøde om kapitaludvidelse

  Flyselskabet SAS indkalder til et pressemøde tirsdag klokken 18.00.

  I indkaldelsen skriver SAS, at selskabet vil komme med en status på, hvordan det går med at finde nye investorer.

  SAS har gennem længere tid forsøgt at skaffe kapital, og pressemødet kommer kort tid efter, at SAS ved EU-Domstolen blev frikendt for at modtage ulovligt statststøtte.

  DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder, forventer sig meget af pressemødet:

  - Krisen er dyb i SAS, og mange jagter nye investorer for at få nye penge ind i selskabet. Processen har været i gang længe, men det er stadig helt uvist, hvem de nye ejere bliver, og hvad deres betingelser for at gå med ind i SAS vil være.

  - Når der nu indkaldes til pressemøde, så kan nogle af de svar være lige oppe over. Det kan blive en historisk dag for SAS.

 14. Trump: De sidste fem minutter i retten var outstanding

  Donald Trump brugte sin mandag i retssal i New York.

  Her står den forhenværende amerikanske præsident i hovedtræk anklaget for som forretningsmand i New York at have forfalsket af forretningsdokumenter, udstedt falske finansielle erklæringer og forsikringsbedrag.

  Da retsdagen var slut, var Donald Trump dog opløftet. Han takkede dommeren for at have truffet en afgørelse om, at flere af anklagepunkterne - ifølge Trumps opfattelse - var forældede.

  - De sidste fem minutter var outstanding. Som jeg - og alle andre til stede i retten - forstår det, så betyder det, at 80 procent af sagen falder for forældelsesfristen, siger Donald Trump.

  Han langede samtidig ud efter statsadvokaten Letitia James, og sagde, at hun er en skamplet for retssystemet, og hun i stedet burde koncentrere sig om at jagte forbrydere i New York.

 15. Sikkerhedsrådet godkender, at der kan sendes FN-soldater til Haiti

  Haiti har store problemer med bander, og derfor har landets regering bedt FN om hjælp.

  Mandag aften kom FN's Sikkerhedsråd så det caribiske land i møde og har godkendt, at der kan laves en sikkerhedsmission med udenlandske styrker, som skal være med til at dæmme op for banderne.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  De 15 medlemslande af Sikkerhedsrådet har også besluttet at udvide et handelsforbud med våben til banderne i landet, tidligere var der kun forbud mod at handle med våben til enkeltindivider.

 16. Slovakiet beskylder Rusland for at blande sig i valg

  Slovakiet beskylder Rusland for at have blandet sig i søndagens parlamentsvalg. Det skriver Reuters.

  Det skal være sket ved, at chefen for en af Ruslands efterretningstjenester, SVR, har kaldt Slovakiets store midterparti, PS, for "USA's stedfortrædere".

  Udtalelsen, som faldt dagen inden valget, har ifølge det slovakiske udenrigsministerium sået tvivl om integriteten af frie og demokratiske valg i Slovakiet.

  - Vi betragter den slags bevidst udbredt misinformation for at være uacceptabel indblanding fra Ruslands side i valgprocessen i Slovakiet, skriver ministeriet.

  Ruslands ambassadør er indkaldt til en samtale i ministeriet.

  Rusland afviser beskyldningerne.

 17. Pave Frans åbner en smule for muligheden for at velsigne par af samme køn

  Paven har åbnet en lille mulighed for at lade katolske præster velsigne par af samme køn - men kun hvis antallet af velsignelser er begrænsede, besluttet fra sag til sag og ikke kan forveksles med heteroseksuelle bryllupsceremonier.

  Det siger pave Frans ifølge Reuters i forbindelse med sine svar på fem spørgsmål fra fem kardinaler fra Asien, Europa, Afrika, USA og Latinamerika. Kardinalerne har sendt paven et sæt formelle spørgsmål, kendt som "dubia" ("tvivl" på latin).

  Et af spørgsmålene drejede sig specifikt om praksis i forhold til velsignelser af par af samme køn, hvilket er blevet relativt almindeligt i lande som Tyskland.

  Pavens nuancerede svar adskiller sig fra en eksplicit kendelse mod sådanne velsignelser fra Vatikanets doktrinære kontor i 2021.

 18. Der var store protester omkring Lyngbys 2-0 scoring mod OB mandag aften. Dommeren kunne dog ikke få hjælp af VAR, som var nede grundet tekniske problemer.

 19. Lyngby gør ondt til værre for formsvage OB

  Mandag aften gjorde Lyngbys Tochi formentlig OB's fans en del mere touchy.

  For med en scoring og en assist var Tochi Chukwuani afgørende for, at Lyngby Boldklub slog formsvage OB med 2-1 i Superligaen.

  Fynboerne fortsætter dermed den dårlige sæsonstart. Holdet er blot noteret for otte point for ti kampe og er fortsat på tiendepladsen. Det er i seks forsøg ikke blevet til en eneste sejr på hjemmebane.

  OB begyndte mandagens opgør bedst, men efter en række misbrugte muligheder var det i stedet gæsternes Tochi Chukwuani, der udnyttede en hjørnesparkskombination og scorede til 1-0.

  Kort efter pausen assisterede Chukwuani så Andri Gudjohnsen, der scorede til 2-0 efter et skarpt kontrastød. I situationen appelerede OB-spillerne for, at en Lyngby-spiller var offside i opspillet, men da VAR i hele anden halvleg var sat ud af spillet på grund af tekniske problemer, kunne scoringen ikke trækkes tilbage.

  Den indfødte OB-dreng Tobias Slotsager reducerede til resultatet 1-2 efter en times spil. Med sejren kravler Lyngby lige akkurat op i Superligaens top seks.

 20. I Aftenshowet fortæller Kandis-forsangeren om at indse, at hensynet til familien efterhånden bliver nødt til at trumfe musikken.

 21. September blev den varmeste målt siden 1847 herhjemme, og globalt er det så varmt for tiden, at selv en klimaforsker er overrasket.

 22. Flere end 1.000 døde af denguefeber i år i Bangladesh

  Det værste udbrud af den smitsomme sygdom denguefeber siden år 2000 har nu kostet flere end 1.000 mennesker livet i Bangladesh i år. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Samtidig har antallet af smittede passeret 200.000, og presset på landets hospitalet er meget stort.

  Sygdommen, som giver høj feber, smertende led og opkast, betyder, at der er mangel på intravenøse væsker i landet.

  Det foreløbige dødstal for i år er allerede fire gange så højt som tallet for hele sidste år.

 23. Amerikaner og ungarer har opdaget den mRNA-teknologi, der fik covid-19-vacciner ud af starthullerne verden over.

 24. 21-årig er død efter overfald i Brønshøj

  En 21-årig mand er her til aften afgået ved døden efter et overfald i Brønshøj i går.

  Det skriver Københavns Politi på X, tidligere Twitter.

  En 19-årig mand blev i dag sigtet for drabsforsøg og blev efter et grundlovsforhør varetægtsfængslet i fire uger af Retten på Frederiksberg.

  - Vi fortsætter vores brede og omfattende efterforskning, skriver politiet.

  Den 19-årige overfaldt ifølge sigtelsen offeret på et ukendt tidspunkt i løbet af natten til mandag ved Pilesvinget i Brønshøj. Politiet mener, at ukendte medgerningsmænd deltog i overfaldet.

 25. Der er omkring 14.000 marsvin i de indre danske farvande. I 2016 blev der optalt tæt på 40.000.

 26. Halsnæs' borgmester har sygemeldt sig

  Opdateret klokken 20.47 med citat fra fungerende borgmester, Helge Friis.

  Socialdemokraten Steffen Jensen, som er borgmester i Halsnæs Kommune i Nordsjælland, har i samråd med sin læge sygemeldt sig i foreløbigt tre uger.

  Sygemeldingen skyldes overbelastning. I et Facebook-oplag skriver borgmesteren:

  - Har det efter omstændighederne ok og glæder mig til at komme på højkant igen. Men jeg kan ikke være der for andre, eller i det job jeg har, hvis jeg ikke er der 100 procent. Tak for forståelsen.

  Sideløbende med borgmesterjobbet har Steffen Jensen vikarieret i Kommunernes Landsforenings bestyrelse under Michael Zieglers sygemelding.

  Helge Friis (S) er fungerende borgmester i Halsnæs, til Steffen Jensen er klar igen.

  Han siger, at det i første omgang er budgettet, der er det vigtigste for ham at kaste sig over.

  - Der er en deadline for, hvornår det skal være vedtaget. Derefter vil jeg sammen med administrationen finde ud af, hvilke af borgmesterens opgaver der er vigtigt at få løst i en fart, og hvilke vi kan vente en smule med, siger han.

 27. Åbningsfesten havde blandt andre Paul McCartney, Oprah og Snoop Dogg på gæstelisten.

 28. USA-korrespondent: 'Trumps omdømme som succesfuld forretningsmand er på spil'

  DR's USA-korrespondent, Jakob Krogh, har været til stede i dag foran retsbygningen i New York, hvor den tidligere præsident Donald Trump lige nu er anklaget for bedrageri.

  Her er hans lynanalyse af retssagen, der begyndte i dag:

  Den her retssag er vigtig for Donald Trump - også selv om han ikke risikerer fængselsstraf som i de fire straffesager mod ham - fordi her er det selve hans virke og omdømme som succesfuld forretningsmand i New York, der er på spil. Det er også derfor, han dukker op i dag, for at - som han selv skrev - “forsvare mit navn og omdømme”.

  Han risikerer at miste kontrollen over sit selskab og flere af sine mest værdifulde ejendomme. Han risikerer en bøde på op mod 1,7 milliarder kroner. Og så risikerer han at miste retten til at drive virksomhed i New York - byen og staten, hvor han gennem årtier har opbygget sit omdømme som en rig og succesfuld forretningsmand. Og netop det omdømme risikerer at blive plettet af den her retssag.

  Det er mere usikkert, om sagen vil betyde noget for ham politisk. Modstandere af Trump vil formentlig se sagen som endnu et bevis på, at han er en svindler, mens Trumps tilhængere sandsynligvis vil se det som en politisk heksejagt og et retssystem, der også er ude efter at få ram på Trump. Spørgsmålet er, hvordan den store midtergruppe af vælgere vil modtage den endelige dom.

 29. Ukraine vil bygge en skole under jorden i Kharkiv

  Tusindvis af børn skal fremover gå i skole under jorden i den ukrainske by Kharkiv.

  Her skal landets første undergrundsskole bygges, oplyser byens borgmester, Ihor Terekhov, ifølge BBC.

  - Sådan et ly vil give tusindvis af børn mulighed for at fortsætte deres uddannelse sikkert, selv under missiltrusler, lyder det fra borgmesteren.

  Ifølge de ukrainske myndigheder er mere end 360 uddannelsesfaciliteter i Ukraine blevet ødelagt, og mere end 3.000 er blevet skadet siden Ruslands invasion af Ukraine i februar sidste år.

  Ifølge FN's børneorganisation, Unicef, går kun en tredjedel af de ukrainske skolebørn fysisk i skole, hvoraf mange må modtage undervisning på eksempelvis metrostationer under jorden.

  Kharkivs borgmester melder ikke noget om, hvornår den nye undergrundsskole vil åbne, skriver BBC.

  Her er der indrettet et klasselokale på en metrostation i Kharkiv i forbindelse med den første dag i det nye skoleår den 1. september. (Foto: © SERGEY KOZLOV, Ritzau Scanpix)
 30. Putin-venlig politiker er blevet bedt om at danne regering i Slovakiet

  Den tidligere premierminister og nykårede vinder af lørdagens valg i Slovakiet, Robert Fico, er blevet bedt om at danne regering af landets præsident.

  Han har fået to uger til øvelsen, skriver Ritzau.

  Robert Fico står i spidsen for partiet SMER-SSD, som ved valget løb med 23 procent af stemmerne.

  Hans holdninger har vakt bekymring blandt politikere, der støtter Ukraines regering. Fico har blandt andet givet udtryk for, at Vesten og Ukraine selv er ansvarlige for krigen, og at han vil stoppe den militære støtte til Ukraine, hvis han bliver premierminister igen.

  Det kan have betydning for magtbalancen internt i EU, hvem der ender med at blive Slovakiets premierminister, vurderede Dagbladet Informations Europakorrespondent, Tore Keller, i forbindelse med valgresultatet i går.

 31. Fra 1. januar 2024 er det smertestillende middel tramadol at finde på dopinglisten.

 32. Matt Gaetz har katapulteret sig selv ind i begivenhedernes centrum i Det Republikanske Parti.

 33. Hvordan den konkrete model skal se ud, vil han ikke udtale sig om.

 34. 19-årig varetægtsfængslet for drabsforsøg i Brønshøj

  Den 19-årige mand, der tidligere i dag blev anholdt i sagen om en svært tilskadekommen 21-årig mand og blev sigtet for drabsforsøg, er blevet varetægtsfængslet i fire uger.

  Det er resultatet af et grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg. Det skriver Københavns Politi på det sociale medie X - tidligere Twitter.

  Den 19-årige overfaldt ifølge sigtelsen offeret på et ukendt tidspunkt i løbet af natten til mandag ved Pilesvinget i Brønshøj. Politiet mener, at ukendte medgerningsmænd deltog i overfaldet, og at den 19-årige forsøgte at dræbe offeret ved at tildele ham adskillige spark og slag, formentlig med op til flere genstande, lyder det i sigtelsen.

  Den 21-årige er blevet erklæret hjernedød. Han blev tidligt i morges fejlagtigt meldt død af politiet.

  Den sigtede nægter sig skyldig.

 35. Efter angreb i Ankara søndag: 24-årig begravet

  I bombeangrebsforsøget, der fandt sted i Tyrkiets hovedstad Ankara i går morges, sprængte den ene angrebsmand sig selv i luften, og den anden blev såkaldt neutraliseret. Desuden blev to politibetjente lettere såret.

  Senere er det kommet frem, at køretøjet, som angrebsmændene ankom til Ankara med, tilhørte en 24-årig dyrelæge ved navn Mikail Bozlagan, der bor i Develi-distriktet i Kayseri.

  Ifølge tyrkiske medier skød angrebsmændende Bozlagan i nakken og tog derefter hans køretøj, som de kørte til Ankara i.

  Bozlagan blev i dag begravet, og begravelsesbønnen blev overværet af vicepræsident Cevdet Yılmaz og indenrigsminister Ali Yerlikaya. På det sociale medie X (Twitter), delte indenrigsministeren tidligere i dag billeder fra begravelsen.

  I går aftes påtog Kurdistans Arbejderparti (PKK) sig ansvaret for det, som Tyrkiets indenrigsminister har kaldt et terrorangreb.

  - En offerhandling blev udført mod det tyrkiske indenrigsministerium af et hold fra vores udødelige brigade, siger PKK til nyhedsbureauet ANF ifølge Reuters.

 36. Mand dømt til anbringelse for at køre på gågade i Aarhus

  Præcisering: Tidligere fremgik det, at den dømte skulle anbringes på en psykiatrisk afdeling i fem år. Der er tale om en anbringelse på op til fem år.

  En 34-årig mand er blevet dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling i op til fem år, efter at han i juli 2022 kørte på en gågade i Aarhus.

  Det oplyser sagens anklager Maria Buus Sørensen til Ritzau.

  Ifølge anklageskriftet måtte flere personer springe til siden, da manden sent om aftenen kørte på gågaden i Frederiksgade og rettede bilen direkte mod personer på gaden. Ifølge anklageskriftet kørte han mindst 30 kilometer i timen.

  Den dømte overvejer, om han vil anke dommen.

 37. Løkke: Ukraine bliver medlem af EU-familien, men ikke i overmorgen

  Ukraine kommer til at blive medlem af EU. Det handler blot om, hvornår det sker.

  Sådan lyder det fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), der mandag er i den ukrainske hovedstad, Kyiv, for at mødes med EU's udenrigsministre og Ukraines udenrigsminister.

  - Vi ser Ukraine som et fremtidigt medlem af EU-familien, siger han og fortsætter:

  - Men Ukraine er ikke et land, der i overmorgen opfylder kravene for at blive optaget.

  Også EU's udenrigschef, Josep Borrell, kom ind på udsigterne til, at Ukraine kan optages i unionen på et pressemøde i kølvandet på dagens møde.

  - Ukraine er fortsat et kandidatland, men der er godt gang i processen, lød det.

  Selv udtrykte Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, et håb om, at landet kan få sit EU-medlemskab inden for to år.

 38. Oktober er begyndt usædvanligt varmt i den sydvestlige del af Europa.

 39. Spor er genåbnet på Køge Bugt Motorvejen efter uheld

  Opdateret klokken 17.18 med nye oplysninger om, at der igen kan køres i alle spor.

  Der er nu ryddet op efter et uheld på Køge Bugt Motorvejen i nordgående retning i sammenfletningen fra Syd- og Vestmotorvejen.

  Uheldet skabte voksende kø, skrev P4 Trafik på X, der tidligere hed Twitter.

  De to højre spor, som tidligere var spærrede, er nu åbne igen, og der kan køres i alle spor.

  Der er fortsat lidt kø på Sydmotorvejen frem mod sammenfletningen, oplyser P4 Trafik.

 40. Voldsom nedgang i antallet af marsvin i danske farvande

  For syv år siden svømmede omkring 40.000 marsvin rundt i de indre danske farvande. Den seneste optælling af de små hvaler viser, at bestanden nu er nede på omkring 14.000 marsvin. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

  Til gengæld er bestanden af marsvin i Nordsøen stabil på omkring 350.000 dyr.

  Under optællingen har man også fundet fire andre hval- og delfinarter: Vågehval, hvidnæset delfin, hvidskæving og øresvin.

  Det er Nationalt center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, der overvåger hvaler i Danmark.

 41. Mens Trump er midt i en anden retssag: Højesteret afviser republikansk forsøg på at diskvalificere ham fra valget

  Donald Trump er i dag ankommet til retten i New York City for at deltage i et civilt søgsmål mod ham. Men midt i en kedelig dag for den tidligere præsident er der landet en nyhed, som er en sejr for ham.

  Med alle de juridiske sager, der svirrer omkring Trump, har der konstant været opfordringer fra hans modstandere, herunder nogle inden for hans eget Republikanske Parti, om, at han ikke bør stille op som kandidat til præsidentembedet næste år.

  Men den amerikanske Højesteret har nu afvist en sag, som blev rejst af den republikanske præsidentkandidat John Anthony Castro, der krævede, at Trump blev diskvalificeret under en forfatningsmæssig bestemmelse, der forhindrer enhver, der "har deltaget i oprør", i at bestride embedet.

  En lavere ret havde tidligere fastslået, at Castro ikke havde juridisk ret til at rejse sagen, og Højesteret afviste hans anke.

 42. 19-årig sigtet for drabsforsøg i Brønshøj

  Den 19-årige mand, der tidligere i dag blev anholdt i sagen om en svært tilskadekommen 21-årig mand, er blevet sigtet for drabsforsøg.

  Det er kommet frem under et grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg her til eftermiddag, skriver Ritzau.

  Den 19-årige overfaldt ifølge sigtelsen offeret på et ukendt tidspunkt i løbet af natten til mandag ved Pilesvinget i Brønshøj. Sammen med flere ukendte medgerningsmænd forsøgte den 19-årige at dræbe offeret ved at tildele ham adskillige spark og slag, formentlig med op til flere genstande, lyder det i sigtelsen.

  Den 21-årige er blevet erklæret hjernedød. Han blev tidligt i morges fejlagtigt meldt død af politiet.

  Den sigtede nægter sig skyldig.

 43. Over 1.000 bløde trafikanter sigtet i København

  Der er blevet holdt øje med Københavns cyklister, knallertkørere, folk på elløbehjul og fodgængere den seneste uge.

  Københavns Politi har haft fokus på de bløde trafikanter og skriver på X - altså det tidligere Twitter - at der er plads til forbedringer.

  Det er blevet til 1.099 sigtelser af bløde trafikanter for en lang række forskellige forseelser.

  Københavns Politi skriver, at cyklisterne står for halvdelen af dem. Det er blandt andet kørsel mod ensretningen, manglende lys og kørsel over for rødt lys.

  Derudover er der blevet skrevet bøder til folk på knallerter og elløbehjul, som har kørt uden hjelm.

 44. Alle afgange mellem Als og Ærø aflyses resten af ugen

  Der sejler ingen færger mellem Als og Ærø resten af ugen.

  Rederiet Ærøfærgerne har nemlig set sig nødsaget til at aflyse alle afgange mellem Fynshav og Søby, efter at færgen Skjoldnæs lørdag kolliderede med færgelejet på Als, skriver JydskeVestkysten.

  Det er ikke første gang, at ruten er ramt af uheld. Skjoldnæs blev for nylig sat ind på ruterne som midlertidig erstatning for færgen Ellen, der er ude af drift på grund af en brand i færgens batterirum.

  Normalt er der fire daglige afgange i begge retninger.

 45. 67 grønlandske kvinder kræver hver 300.000 kroner i erstatning fra den danske stat.

 46. Forening spår højeste lønfremgang i 15 år

  Beløbet på lønsedlerne vokser.

  Det viser en opgørelse for tredje kvartal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der er hovedorganisation for 11 arbejdsgiverforeninger på det private arbejdsmarked.

  Ifølge opgørelsen, der er en indikator på lønudviklingen, er lønningerne det seneste år vokset med 4,8 procent for medlemmerne. Det er den højeste lønstigningstakt siden 2008.

  Stigningen er godt nyt for pengepungen, fortæller cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre. Ifølge ham tegner lønstigningerne et billede af, at lønnen samlet set vokser hurtigere end priserne.

  - Det er positivt, at danskerne oplever fornyet fremgang i reallønnen, efter at den blev banket adskillige år tilbage sidste år som følge af den højeste inflation i 40 år, skriver han i en kommentar til Ritzau.

  - Det er derfor yderst kærkomment med fornyet fremgang, og at danskerne igen er begyndt at indhente lidt af det tabte.

  Hvis reallønnen stiger, kan forbrugerne få mere for deres løn end tidligere. Det forholder sig omvendt, hvis reallønnen falder, hvilket skete i forbindelse med inflationen sidste år.

 47. 19-årig anholdt i voldssag fra Brønshøj

  Københavns Politi har anholdt en 19-årig mand i en sag fra Pilesvinget i Brønshøj, hvor en 21-årig mand søndag aften blev udsat for en form for vold.

  Det skriver Ritzau.

  Politiet har ikke frigivet yderligere oplysninger om, hvad der menes at være foregået, eller om Pilesvinget er gerningsstedet eller blot findestedet.

  Den 21-årige blev tidligt i morges fejlagtigt meldt død af politiet, men han er forsat i live og svært tilskadekommen.

  Den 19-årige vil klokken 14.45 blive fremstillet i grundlovsforhør i dommervagten i Københavns Byret.

  Det er uvist, hvad han er sigtet for.

Mere fra dr.dk