Sundhedsminister vil sætte ind over for puffbars og unges nikotinforbrug

I dag indledte sundhedsministeren forhandlinger, der skal føre til mindre forbrug af røg, nikotin og alkohol.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har i dag indledt forhandlinger, der skal forebygge særligt unges brug af røg, nikotin og alkohol. Hun er klar til at kigge på flere tiltag.

Der skal sættes skrappere ind overfor de farverige puffbars og andre nikotinprodukter.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), der i dag har startet forhandlingerne i Sundhedsministeriet om en forebyggende indsats overfor både røg, nikotin og alkohol.

- Der er kommet en hulens masse forfærdelige nikotinprodukter på markedet, både lovlige og ulovlige. Mange forbruger snusposer, men også ulovlige puffbars er i stigende anvendelse hos unge, og det er jeg dybt bekymret over, siger hun.

- Der er et afsindigt højt indhold nikotin og andre dybt skadelige stoffer i puffbars. Mange ved ikke, hvor farligt det er at forbruge.

Der kan både sættes ind ved hjælp af en hårdere lovgivning og håndhævelse, lyder det fra ministeren.

- Jeg er sådan set klar til at se på hele værktøjskassen i forhold til at sikre for eksempel en lang højere grad af håndhævelse på området. Vi har en grænse på 18 år for at købe tobak, og man behøver ikke være professor for at se, at det ikke bliver overholdt ret mange steder, siger hun.

Højere pris, sværere at skaffe

Der er mange forskellige greb, der kan tages i brug overfor nikotinprodukter, lyder det fra sundhedsordførerne på Christiansborg.

Og særligt overfor de butikker, der ikke overholder lovgivningen, skal der gøres noget, siger Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen:

- Hvis der er kiosker, der forbryder sig mod reglerne, så må man sanktionere eller lukke dem. Vi kan ikke leve med, at vores børn bliver fyldt med noget, der gør dem afhængige, siger han.

Sidst Folketinget lavede en national forebyggelsesplan for børn og unges rygning, var i 2019. Her blev det blandt andet besluttet at gemme cigaretpakker væk fra hylderne, lave neutrale pakker og lave et forbud mod smagsstoffer i tobak og e-cigeretter.

Senere blev det besluttet at sætte priserne op på cigaretter til et gennemsnit på 60 kroner pakken. En prisstigning, som tradte i kraft i januar 2022.

Det er alt for nemt for unge at få fat i nikotinprodukter. Det skal gøres meget mindre tilgængeligt, siger De Radikales sundhedsordfører Stinus Lindgreen.

Og netop prisen kunne godt være én af de ting, som skulle skrues på igen, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund:

- Jeg synes, det er væsentligt, at vi får det som en del af en samlet pakke, men det er klart, at pris bliver noget af det, vi skal diskutere.

Står det til De Radikales sundhedsordfører, så skal der strammes op på flere måder.

- Det, som står klart er, at man skal ikke gøre én ting, man skal gøre noget meget bredt for at løse problemet, siger Stinus Lindgreen.

Det er ulovligt at sælge nikotinprodukter til børn og unge under 18. Men Stinus Lindgreen mener, at det er alt for nemt for unge at få fat i cigaretter og de nye nikotinprodukter.

- For mig er det vigtigt, at det ikke er så bredt tilgængeligt, som det er i dag. Det er i kiosker, i barer og i supermarkeder. Det er jo alle steder, og det gør jo, at det er normaliseret, og det gør det meget nemt for unge at få fat i. Jeg er villig til at se på, hvordan vi kan indsnævre tilgængeligheden, siger han.