Sverige udviser fem russiske diplomater for 'uforenelige aktiviteter' på svensk territorium

Udvisningen kommer, mindre end to uger efter Norge udviste 15 russiske diplomater.

Den russiske ambassade i Stockholm. (Foto: Jessica Gow/TT/Ritzau Scanpix - illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Sverige udviser fem russiske diplomater.

Det oplyser den svenske udenrigsminister, Tobias Billström, i et interview med SVT.

- Deres aktiviteter på vores territorium har været uforenelige med deres status som diplomater, siger Billström.

- Sverige har i dag indkaldt Ruslands ambassadør, Viktor Tatarintsev, og informeret ham om, at fem personer ansat på ambassaden er blevet bedt om at forlade landet, fordi deres aktiviteter er uforenelige med Wiener-konventionen om diplomatiske forbindelser.

Den svenske udenrigsminister, Tobias Billström (Arkivfoto) (Foto: © FEHIM DEMIR, Ritzau Scanpix)

Wiener-konventionen er med til at sætte rammerne for landes diplomatiske relationer. I konventionerne fremgår det, at et modtagerland til enhver tid kan erklære en diplomat for persona non grata i landet - altså uønsket.

Fokus på russisk spionage

Udvisningerne sker samtidigt med at DR, SVT, NRK og Yle har sat stort fokus på russisk spionage i norden i dokumentarserien 'Skyggekrigen'.

Serien har gennem længere tid arbejdet på at afdække russiske efterretningsagenter, der arbejder under dække af at være diplomater i de nordiske lande, særligt i Sverige.

Flere af disse bliver identificeret i seriens afsnit to, der udkommer i morgen tidlig i alle de nordiske lande.

Ruslands ambassadør i Sverige, Viktor Tatarintsev, vil ikke udtale sig om udvisningerne.

- Ingen kommentar, lyder det ifølge SVT.

Norge udviste for nylig

Flere europæiske lande har i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 bedt russiske diplomater om at rejse hjem.

Det svenske sikkerhedstjeneste Säpo har tidligere meldt ud, at man vurderer, at cirka hver tredje russiske diplomat i Sverige i virkeligheden var efterretningsofficerer.

Beslutningen kommer, kort efter at man i Norge valgte at udvise 15 russiske personer, fordi de under dække af at være diplomater udførte spionage i Norge.

DR kunne i den forbindelse fortælle, at en af de afslørede russiske spioner tidligere har arbejdet i Danmark.

For cirka et år siden meddelte den daværende udenrigsminister herhjemme, Jeppe Kofod, at man havde udvist 15 diplomater.

Sidste gang Sverige udviste russiske diplomater var i april sidste år.

Udmeldingen kommer, dagen før SVT, DR, NRK og Yle udgiver næste afsnit af serien 'Skyggekrigen' om russiske efterretningsoperationer i Norden. Du kan se første afsnit her.