Seneste nyt

Sygeplejersker på gaden i hele landet for bedre lønvilkår

Overblik

 1. Sygeplejersker på gaden i hele landet for bedre lønvilkår

  Rundt i landet kan man støde på demonstranter, der kæmper for sygeplejerskers lønvilkår.

  Fra i dag strejker intet mindre ind 5.000 sygeplejesker nemlig, og det giver dem en oplagt mulighed for at komme på gaden og vise deres utilfredshed.

  Blandt andet på Christiansborgs Slotsplads.

  • Der er mødt mange op i solskinnet på Christiansborg Slotplads for at demonstrere for bedre løn til de danske sygeplejersker. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)
  • Skilte med sloganet "Vi er mere værd" går igen på tværs af slotspladsen. Sygeplejerskerne mener ikke, at deres lønramme er tidssvarende. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)
  • For nogen er skilte ikke nok. Midlertidige tatoveringer med teksten "Vi er mere værd" er også noget, flere gør brug af. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)
  • Scenen, hvor de strejkende kan sætte ord på det, de kæmper for, bliver brugt flittigt. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Dansk Sygeplejeråd har også annonceret demonstrationer i blandt andet Aarhus, Randers, Sønderborg og Middelfart.

 2. 12-15-årige i Grønland skal tilbydes coronavaccine

  I Grønland skal børn mellem 12 og 15 år også tilbydes en coronavaccine.

  Det har Kirsten Fencker, der er naalakkersuisoq for sundhed (N), sagt på et pressemøde i dag, skriver KNR.

  - Det eneste våben, vi har mod corona, er vaccine. Det er vores bedste redskab, og derfor opfordrer vi alle til at tage imod vaccinen, sagde Kirsten Fencker ifølge det grønlandske medie.

  Der er lige nu 46 coronasmittede i Grønland. Det er det højeste antal under hele pandemien, skriver KNR.

  Fencker forventer, at de 12-15-årige fra i næste uge vil blive tilbudt vaccinen.

 3. Greve Byråd vil politianmelde fyret kommunaldirektør

  Greve Byråd har besluttet at politianmelde den fyrede kommunaldirektør Claus Thykjær.

  Det skriver Grevet Borgmester Pernille Beckmann (V) på sin Facebook-profil.

  Kommunaldirektøren blev fyret i juni, fordi han havde brugt kommunens kreditkort til private indkøb.

  Tidligere har borgmesteren afvist, at kommunaldirektøren skulle politianmeldes, fordi eksterne juridiske rådgivere, som kommunen havde hyret ind til at se på opgaven, ikke mente, der var grundlag for det.

  - Men sagen har nu ændret sig. Der er blevet skabt tvivl om, kommunen forsøger at dække over noget. Intet kunne være mere forkert og ingen, slet ikke mig, kan leve med anklager om, at kommunen forsøger at dække over noget, skriver Pernille Beckmann i opslaget.

  Udfaldet af politianmeldelsen vil få betydning for økonomien i en fratrædelsesaftale, skriver borgmesteren.

 4. Knap 50.000 behandlinger er blevet udskudt på grund af sygeplejerskestrejke

  Det kan mærkes på landets hospitaler, at landets sygeplejersker nu har strejket siden 19. juni.

  48.307 behandlinger eller aktiviteter for patienter er blevet udskudt som konsekvens af strejken, viser tal fra regionerne ifølge Ritzau.

  Tallene dækker blandt andet over kirurgiske behandlinger - dem er der blevet udskudt 7.000 af.

  I de seks uger, strejken har varet, har Dansk Sygeplejeråd flere gange udvidet omfanget. Lige nu strejker omkring 5.000 sygeplejersker, hvilket svarer til omkring hver tiende sygeplejersker - primært med kravet om højere løn. I løbet af august vil yderligere 1.458 sygeplejersker blive udtaget til strejke, skriver Ritzau.

  19.458 patienter er blevet sendt videre til private tilbud, fordi man som patient har ret til behandling indenfor 30 dage.

 5. Klaus Riskær opgiver at få sit parti i Folketinget

  Klaus Riskær Pedersen præsenterede sit parti i 2018. Dengang hed det Klaus Riskær Pedersen. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Klaus Riskær Pedersen dropper sin drøm om at komme i Folketinget med partiet Borgerlisten.

  Det siger han til mediet Den Uafhængige.

  I stedet skal partiet fokuseret på at påvirke danske politik på andre måde. Det kan blandt andet være ved at give økonomisk støtte til kandidater fra andre partier, fortæller Riskær Pedersen til Ritzau.

  - De politikere, som stiller op til kommunal- eller folketingsvalget, og som vi kan se deler vores værdigrundlag, vil vi gerne støtte, siger Klaus Riskær Pedersen til Ritzau og nævner Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne som et parti, der ligger tæt på Borgerlisten.

  Ved folketingsvalget i 2019 fik partiet 0,8 procent af stemmerne. Dengang gik det under navnet Klaus Riskær Pedersen.

 6. To fodboldspillere forlader tumultariske Esbjerg

  Det har været en speciel periode for lederne og spillerne i fodboldklubben Esbjerg i det seneste stykke tid.

  Det har fået den tidligere AaB-spiller Kasper Pedersen til at forlade klubben. Yderligere to spillere har forladt klubben onsdag, men det fremgår ikke af klubbens hjemmeside, om det er situationen i klubben, der er skyld i det.

  I april ansatte den nye ledelse i Esbjerg den tyske træner Peter Hyballa, hvis træningsmetoder senere er blevet kritiseret af både spillerne og Spillerforeningen. Selv Arbejdstilsynet er gået ind i sagen.

  21 af klubbens spillere har underskrevet et brev til ledelsen, hvor de har udtrykt stærk mistillid til cheftræneren. Her skrev spillerne blandt andet:

  - Peter Hyballa har efter vores klare opfattelse hverken de fornødne faglige eller menneskelige egenskaber til at lede spillertruppen.

  Det er spillerne Mads Kikkenborg og Patrick Egelund, der har valgt at bryde kontrakten med klubben. Begge spillere var med til at skrive under på brevet.

  Peter Hyballa har været i fokus de seneste uger. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)
 7. WHO opfordrer lande til at vente med tredje vaccinestik

  Mens Israel har besluttet, at alle over 60 år skal have et tredje vaccinestik og Island vil give alle vaccinerede med Johnson og Johnson endnu et stik for at booste vaccinen, beder WHO nu om, at alle planer om booster-stik med coronavacciner sættes på hold.

  Det er generaldirektøren for organisationen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, der i følge nyhedsbureauet AP beder primært velstående lande om at vente med at give booster-stik til, at udviklingslande også er kommet godt i gang med at vaccinere sine befolkninger.

  WHO pointerer i sit statement, at det stadig er sparsomt med forskning, der understøtter nødvendigheden af booster-stik.

 8. 800.000 har ikke booket tid til vaccine

  16 procent af alle de danskere, som har modtaget en invitation til coronavaccination, har ikke taget imod den.

  Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut, skriver Ritzau.

  800.000 borgere har endnu ikke har sagt ja til at få et stik, mens 4,24 millioner - 83 procent af alle, der er blevet tilbudt vaccine mod coronavirus - er færdigvaccinerede eller påbegyndt vaccinen.

  Derudover er der en mindre gruppe på 50.000, som har booket tid til første stik, men som endnu ikke har fået det.

  Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm er dog fortrøstningsfuld og pointerer overfor Ritzau, at sommerferien kan have betydning for, at nogle udskyder vaccinationen lidt.

 9. Se billede: Skypumpe blev dannet ud for Bornholms kyst i morges

  Hvis man var tidligt oppe på Bornholm i dag, var der chance for at se et spektakulært naturfænomen på himlen.

  Der blev nemlig dannet en skypumpe udenfor solskinsøen, skriver DMI på Twitter:

  - En vaks observatør ved Bornholms Lufthavn fik taget dette flotte billede ved 6-tiden og det endte senere med, at snablen til venstre udviklede sig til en regulær skypumpe.

  Det er ret sjældent at se en skypumpe i Danmark, men et typisk eksempel på en dansk udgave af vejrfænomenet opstår gerne i august, hvor vandtemperaturen er høj - omkring 20 grader - mens lufttemperaturen højt oppe er lav - omkring minus 20 grader i fem kilometers højde.

  De store temperaturforskelle kan give "en meget ustabil atmosfære" og skabe skypumper, skriver DMI på sin hjemmeside.

 10. Affaldsforening efterspørger albuerum til at knække problem med gamle mælkekartoner

  Kun få kommuner har fundet ud af at sortere mælkekartonerne fra i en selvstændig skralde-fraktion. Men nogle af kartonerne bliver efterfølgende kørt helt til eksempelvis Tyskland for at blive genanvendt.

  Ifølge Dansk Affaldsforening kunne affaldet genanvendes her i Danmark, hvis kommunerne fik større råderum i en ny affaldsaftale fra regeringen og et flertal i Folketinget.

  - Vi kunne være kommet et bedre sted hen, hvis man havde åbnet for, at kommuner og det private erhvervsliv kunne samarbejde om at etablere forarbejdningsvirksomheder til at tage sig af de her affaldstyper, siger formand Mads Jakobsen fra Struer.

  Men ifølge miljøminister Lea Wermelin (S) er det et spørgsmål om tid og omstilling, før de danske affaldsmængder er så store, at det bliver attraktivt for dansk erhvervsliv selv at etablere genanvendelsesanlæg til eksempelvis mælkekartoner.

  - Men selv hvis man sender det over grænsen på genanvendelsesanlæg, er det bedre for vores klima og miljø, end det er bare at brænde det af herhjemme, siger hun.

 11. EU har lavet en ny aftale om køb af op til 200 millioner vacciner fra amerikanske Novavax

  EU har indgået en aftale med den amerikanske vaccineudvikler Novavax om at købe op mod 200 millioner doser af selskabets coronavaccine.

  Købet forudsætter, at vaccinen bliver godkendt til brug i EU. Det er den ikke endnu.

  Kontrakten mellem EU og Novavax lyder i første omgang på 100 millioner doser, og så er der en mulighed for køb af yderligere 100 millioner. Det skriver EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på Twitter.

  I en pressemeddelelse lyder det, at EU-landene også har mulighed for at donere vaccinerne til andre lande, hvis de ikke selv har brug for dem.

 12. Inter om Eriksen: Han har det godt

  Christian Eriksen var onsdag forbi Inters træningsanlæg i Milano, og det forlyder, at han har det godt og er i fin form.

  - Den danske midtbanespiller mødtes med klubbens direktører, træneren, holdkammeraterne og resten af staben, skriver den italienske klub i en pressemeddelelse

  Det er knap to måneder siden, at Christian Eriksen faldt om med hjertestop under en EM-kamp mod Finland i Parken i København.

  Ifølge pressemeddelsen følger Christian Eriksen en plan, som er blevet lagt af danske læger i København. Inters lægestab vil løbende blive orienteret om hans tilstand, lyder det.

  Det er endnu uklart, om Christian Eriksen kan spille videre i Italien, efter at han har fået indopereret en hjertestarter - en såkaldt ICD-enhed.

  Christian Eriksen meldes i fin form af Inter. (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)
 13. Japans regering ændrer coronastrategihospitalerne efter rekordhøje smittetal

  OL-værtsbyen Tokyos rekordhøje smittetal har fået den japanske regering til at forbeholde hospitalsenge til de hårdest ramte coronasmittede.

  For at have sengepladser nok til smittede med svære symptomer skal smittede med moderate symptomer fremover isolere sig hjemme i stedet for på hospitalet.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Tilfældene af coronasmitte i Tokyo er tredoblet siden OL's start, hvilket har fået oppositionen til at kritisere den japanske premierminister, Yoshihide Suga, for ikke at have reageret på smittens udvikling i tide.

  Den nye strategi skal forhindre en sundhedsmæssig krise, som storbyen Osaka oplevede i april.

  Her lå tusindvis af smittede på ventelisten til hospitalet, hvilket resulterede i forværrede sygdomsforløb og flere dødsfald.

 14. Frankrig vil hjælpe Libanon med vacciner og millioner efter sidste års eksplosion i Beirut

  På årsdagen for den voldsomme eksplosion i Beirut lover Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, at Frankrig vil støtte Libanon med 500.000 doser vacciner mod covid-19 og 100 millioner euro, svarende til omkring til 750 millioner kroner.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Macron har også selv delt nyheden på Twitter.

  Eksplosionen, der skete i et lager med 2.750 tons ammoniumnitrat på Beiruts havn, dræbte over 200 og sårede mere end 6.500 mennesker. Deruover blev 300.000 libanesere hjemløse efter eksplosionens ødelæggelser sidste år.

  Frankrig har forpligtet sig på at sende de 100 millioner euro til Libanon i løbet af de næste 12 måneder, mens vaccinerne allerede sendes afsted i de kommende uger.

 15. 927 nye smittede det seneste døgn - Antallet af indlagte falder en smule

  Det seneste døgn er der registreret 927 nye smittede med coronavirus. Det viser den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut.

  Der er ingen nye dødsfald blandt coronasmittede.

  Antallet af indlagte falder med tre, så der nu er 59 coronasmittede indlagt på hospitalerne. Af dem er 8 personer indlagt på en intensiv afdeling.

  De 927 smittede er fundet blandt 56.150 test. Dermed har 1,65 procent af de testede været smittet.

 16. På tre dage har mere end 7.000 søgt tidlig "Arne-pension"

  7.124 personer har ansøgt om ret til tidligere pension, den såkaldte "Arne-pension", siden der blev åbnet op for ansøgninger 1. august, viser den første opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

  Og antallet kommer ikke bag på beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S).

  - Man skal ikke tale med mange håndværkere, sosu'er og andre faggrupper for at fornemme, at denne ordning har været tiltrængt. Det synes jeg også, det beviser, når 7124 efter tre dage har søgt, siger Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

  Ministeriet har ifølge Ritzau tidligere anslået, at 24.000 personer vil have benytte sig af retten til tidlig pension i 2022.

  Omkring 41.000 såkaldte helårspersoner forventes at opnå ret til at gå på tidlig pension i 2022.

 17. Dansk EM-åbenbaring rygtes til storklub af egen præsident

  AS Roma behøver tilsyneladende ikke anstrenge sig synderligt, hvis Serie A-klubben vil have den danske landsholdsspiller Mikkel Damsgaard, som til daglig spiller i Sampdoria.

  I et interview med Corriere dello Sport tilbyder Sampdoria-præsident, Massimo Ferrero, danskeren til Roma, som Ferrero er fan af.

  - Damsgaard er den midtbanespiller, Roma har brug for. Hvis de ringer til mig, når vi til enighed, siger han til avisen ifølge Reuters.

  - Jeg vil gerne have, at han tager til Roma. Jeg er Roma-fan, og Damsgaard vil være en fantastisk spiller at hente, lyder det noget usædvanligt fra præsidenten ifølge Reuters.

  Mikkel Damsgaard tiltrak sig stor opmærksomhed under EM-slutrunden, hvor han med to mål og flere nøgleaktioner var en vigtig mand for Danmark.

  Mikkel Damsgaard scorede til 1-0 på Wembley i EM-semifinalen. (Foto: Laurence Griffiths © Ritzau Scanpix)
 18. Barack Obama aflyser stor fejring af sin 60 års fødselsdag

  Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama har aflyst den store fejring af sin 60 års fødselsdag, som skulle have fundet sted på lørdag.

  Det oplyser Hannah Hankins, talsmand for Barack Obama, ifølge New York Times.

  - På grund af spredningen af Delta-varianten den seneste uge har præsidenten og fru Obama besluttet sig for at nedskalere begivenheden markant, så der kun kommer familie og tætte venner, siger hun til avisen.

  Det har vakt en del kritik, at Obama, der fylder 60 år i dag, havde inviteret flere hundrede gæster til en stor fejring af sin runde fødselsdag.

  Efter planerne skulle fejringen være afholdt i weekenden på øen Martha's Vineyard ud for delstaten Massachussetts' kyst, hvor Obama-familien har en ejendom.

  Ifølge mediet Axios stiger antallet af smittede i Massachusetts, ligesom den stiger i andre delstater, og særligt den mere smitsomme Delta-variant vækker bekymring hos sundhedsmyndighederne.

 19. To raketter affyret fra Libanon ind i Israel - Israel svarer igen med artilleriangreb

  To raketter affyret fra Libanon har i dag ramt israelsk territorium.

  Det oplyser det israelske militær til Reuters og tilføjer, at Israel har svaret igen ved et artilleriangreb ind mod libanesisk territorium.

  Ifølge militæret blev der affyret tre raketter, men kun to nåede frem til Israel, hvor ingen kom til skade.

  Der har stort set været fredeligt på grænsen mellem de to lande, siden en krig mellem Israel og Hizbollah-bevægelsen i den sydlige del af Libanon i 2006, men det hænder, at mindre, palæstinensiske grupper i Libanon sender raketter afsted mod Israel.

  Senest blev to raketter affyret den 20. juli, dog uden at forårsage skader på hverken mennesker eller bygninger.

 20. Kina rapporterer det højeste antal smittede siden januar

  Et udbrud af deltavarianten af coronavirusset har de seneste fem dage fået smittetallene til at stige støt i Kina - og i dag er ingen undtagelse.

  I de seneste 24 timer har Kina registreret 71 lokale smittetilfælde, det højeste antal på et døgn siden slutningen af januar. Det skriver Reuters.

  Smittetilfældene er registreret i 17 forskellige provinser, regioner og kommuner.

  Også i Wuhan, hvor virusset opstod i slutningen af 2019, har man i de seneste dage registreret nye smittetilfælde. Udbruddet, som tilsyneladende er det første i byen i over et år, har fået Wuhans myndigheder til at lade samtlige 12 millioner indbyggere teste over en periode på tre dage.

 21. Region Sjælland åbner 30 nye pop-up vaccinationssteder for at vaccinere flere unge

  Det skal være lettere for de studerende på videregående uddannelser i Region Sjælland at blive vaccineret.

  Derfor vil eleverne efter sommerferien på eksempelvis Professionshøjskolen Absalon, EUC Sjælland eller Zealand Business College blive mødt af vaccinations-personale, der er klar til at give et stik, hvis de unge ønsker det.

  Selvom Region Sjælland ligger over landsgennemsnittet i forhold til andelen, som er vaccineret, så er det målet med de i alt 30 midlertidige vaccinationssteder at få fat i de 18-25-årige.

  Det siger regionrådsformand Heino Knudsen fra Socialdemokratiet.

  - Vi har en lidt lavere tilslutning på de unge, som ikke er blevet vaccineret og heller ikke har bestilt tid til vaccine endnu, og derfor rækker vi nu ud til uddannelsesstederne.

  Lige nu er 59 procent i Region Sjælland færdigvaccineret, mens det for hele landet ligger på 55 procent.

 22. Banelandsholdet må nøjes med sølv ved OL

  Det blev ikke til guld for det danske banelandshold i 4000 meter holdforfølgelse ved OL. De italienske modstandere var for stærke, og danskerne må nøjes med sølv.

  Italienerne vandt med de mindste marginaler over det danske hold, der består af Rasmus Lund Pedersen, Niklas Larsen, Frederik Rodenberg og Lasse Norman Hansen.

  Italienerne lavede den bedste start og førte den første halvdel af løbet. Danskerne kørte sig dog stærkt tilbage og førte med små 1500 meter igen med et halvt sekund.

  Herefter fightede italinerne sig dog tilbage igen, og afslutningen blev vanvittig tæt.

  Italienerne vandt i tiden 3,42.032 minutter, og det var 166 tusindedele af et sekund bedre end danskerne. Samtidig er det ny verdensrekord.

  Se hele finalen i videoen:

 23. Taliban tager ansvar for angreb på forsvarsministerens hjem i Kabul

  Det var Taliban, der stod bag et angreb på den afghanske forsvarsministers hjem tirsdag nat i Afhganistans hovedstad, Kabul.

  Det fortæller en talsmand for Taliban ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Forsvarsministeren, Bismillah Khan Mohammadi, var ikke selv hjemme under angrebet, hvor der blandt andet blev sprængt en bilbombe, og hans familie er blevet sikkert evakueret, skriver BBC. Mindst otte civile blev dræbt i angrebet og 20 såret, oplyser det afghanske indenrigsministerium.

  Også fire angrebsmænd blev dræbt.

  Gårsdagens angreb kommer på et tidspunkt, hvor Afghanistans hær kæmper mod Taliban i flere af landets provinser. Kampene i Afghanistan er i den seneste tid taget til, efter internationale styrker har trukket sig ud af landet.

 24. SF vil afsætte milliarder til lønstigninger i kvindefag

  SF vil have en ligelønslov, der skal sikre lønstigninger i såkaldte kvindefag og gøre op med tjenestemandsreformen fra 1969.

  Det skriver Ritzau.

  Udmeldingen kommer i forbindelse med, at sygeplejerskerne strejker på syvende uge. Det er især utilfredshed med lønniveauet, der har udløst strejken.

  SF vil årligt afsætte to milliarder kroner til formålet, som skal finansieres med en formueskat på 0,5 procent på en del af de formuer, der overstiger fem millioner kroner. Desuden vil partiet nedsætte en lønkomité, som skal komme med anbefalinger til lønstrukturen på det offentlige arbejdsmarked.

  Foruden sygeplejerskerne skal pædagoger og sosu-assistenter også have bedre løn og vilkår, mener SF.

  - De bør selvfølgelig have en løn og nogle arbejdsvilkår, der afspejler den kæmpestore indsats, de yder hver evig eneste dag for at få samfundet til at hænge sammen, siger formand Pia Olsen Dyhr i en skriftlig kommentar til Ritzau.

 25. To personer er omkommet i voldsom togkollision i Tjekkiet

  To passagertog er ifølge det tjekkiske medie Denik kollideret i Tjekkiet i regionen Domazlice, som ligger tæt ved grænsen til Tyskland.

  Mediet skriver, at der er mindst 50 tilskadekomne. Ifølge Reuters er to personer døde og yderligere syv er alvorligt sårede i ulykken.

  Den tjekkiske transportminister, Karel Havlicek, bekræfter på Twitter, at der er sket en større ulykke.

  - Ex 351 passerede et signal og er kollideret med et passagertog. Situationen er alvorlig. Jeg har aflyst mit program og er på vej mod ulykkesstedet, skriver han.

  Ex 351 er ifølge Ritzau et eksprestog, der kører mellem München og Prag.

  Kollisionen skulle være sket ved den lille by Milavce. Ifølge Denik er en større redningsstyrke i området. Ulykken skete ifølge mediet omkring klokken otte lokal tid.

 26. Amerikansk par med våben truede Black Lives Matters-demonstranter: Nu er de blevet benådet

  På billedet kan man se McCloskey-parret true demonstranter til en Black Lives Matter-Demonstration, der fandt sted den 28 juni 2020 i byen St. Louis, der ligger i delstaten Missouri i USA. (Foto: LAWRENCE BRYANT © Ritzau Scanpix)

  Sidste sommer truede et amerikansk par en ellers fredelig Black Lives Matter-demonstration med skydevåben i byen St. Louis.

  Billederne af parret gik verden rundt, og episoden kostede parret en dom for chikane og en bødestraf - men nu er de blevet benådet af Missouris guvernør, den republikanske Mike Parson.

  Det oplyser guvernørens kontor ifølge blandt andre Fox News.

  Parret Mark og Patricia McClosky pegede på demonstranterne med et automatgevær og en mindre pistol, da en Black Lives Matter-demonstration krydsede deres villavej i St. Louis i delstaten Missouri.

  Videoer og billeder af epsioden blev efterfølgende et symbol på de store forskelle, der præger USA.

 27. Japan skater sig til guldmedalje-hattrick

  For første gang er skateboarding på OL's menukort, men de japanske værter har ikke ladet gæsterne komme til fadet.

  Værtsnationen har vundet tre ud af tre mulige guldmedaljer.

  I kvindernes park- og streetkonkurrence vandt to teenagere, en 19- og en 13-årig, mens 22-årige Yuto Horigome vandt herrernes streetfinale.

  I morgen skal den fjerde og sidste medalje uddeles i herrernes parkfinale, som den danske OL-debutant Rune Glifberg håber at kvalificere sig til.

  Se 19-årige Sakura Yosozumis guldløb her:

 28. Unicef: Beiruts børn lider stadig psykologisk nød et år efter eksplosion

  Ét år efter en sønderlemmende eksplosion ødelagde store dele af Libanons hovedstad og dræbte mere end 200 mennesker, er Beiruts indbyggere stadig i dyb krise – ikke mindst byens børn.

  Det viser en ny undersøgelse fra FN’s børneorganisation, Unicef.

  Hver tredje familie i Libanon har ifølge undersøgelsen mindst ét barn under 18 år, som stadig har psykologiske problemer som følge af eksplosionen. For de voksne er antallet næsten halvdelen.

  - Et år efter denne tragiske begivenhed er børnenes liv stadig dybt påvirket, fortæller Yukie Mokuo, Unicef’s udsending i Libanon.

  Mere end 6.500 blev såret som følge af eksplosionen, der skete, da 2.800 ton ammoniumnitrat sprang i luften i en lagerhal i byens havn.

 29. OL's første transkønnede atlet stopper karrieren

  43-årige Laurel Hubbard fra New Zealand, der mandag konkurrerede i vægtløftning, har valgt at stoppe karrieren.

  - Alderen har indhentet mig. Hvis vi skal være helt ærlige, så indhentede den mig vist for en del tid siden, siger 43-årige Laurel Hubbard, der ved konkurrencen mandag var over 20 år ældre end de fleste af sine konkurrenter.

  - Det er på tide, at jeg begynder at tænke på at trække mig tilbage og koncentrere mig om andre ting i mit liv.

  IOC tillader transkønnede atleter at stille op ved OL, hvis deres testosteron-niveauer lever op til visse krav, men det betyder ikke, at Hubbards deltagelse ikke har skabt debat.

  Organisationen har dog meldt ud, at der vil blive udstedt nye retningslinjer efter legene i Tokyo, og Laurel Hubbard byder diskussionen om problematikken velkommen.

  - Jeg er sikker på, at man er nødt til at tage en snak om det, siger Laurel Hubbard.

  Laurel Hubbard måtte forlade OL uden at have gennemført et godkendt løft. (Foto: EDGARD GARRIDO © Ritzau Scanpix)
 30. Afhoppet hviderussisk atlet indleder rejse mod Polen

  Kristina Timanovskaya har ifølge Ritzau tidligt onsdag morgen lokal tid indledt sin rejse mod Polen, der har givet den afhoppede hviderussiske sprinter et humanitært visum.

  En række nationer har tilbudt at give Kristina Timanovskaya politisk asyl, efter at hun er havnet i konflikt med Hvideruslands atletikforbund, som hun har kritiseret under sin deltagen ved OL i Tokyo.

  Ifølge hende selv har atletikforbundet på baggrund af hendes kritik forsøgt at tvinge hende ombord på et fly hjem.

  For at undgå at blive sendt hjem til Hviderusland, som grundet den politiske situation er underlagt sanktioner fra EU, kontaktede hun søndag den Internationale Olympiske Komité for at få hjælp.

  Mandag søgte Timanovskaya tilflugt på den polske ambassade, og samme dag udstedte de polske myndigheder et humanitært visum til den 24-årige OL-atlet og hendes kæreste.

  Kort før afgang fra lufthavnen i Tokyo steg Timanovskaya ombord på et fly til Wien i stedet for den planlagte tur direkte til den polske hovedstad Warsawa, skriver Reuters.

 31. EU-Kommisionen opfordrer USA til at ophæve forbud mod rejsende fra EU

  EU-Kommisionens formand, Ursula von der Leyen, opfordrer den amerikanske regering til at ophæve USA's forbud mod rejsende fra EU.

  Det skriver Ritzau.

  I stedet bør USA spejle sig lidt i de indrejseregler, som EU har for rejsende fra USA, udtaler hun til det tyske medie RND.

  - Vi insisterer på, at de samme regler gælder for ankomster i begge retninger. Vi er nødt til at løse dette problem så hurtigt som muligt, siger kommissionsformanden.

  Siden juni har amerikanske borgere haft mulighed for at rejse ind i EU, men det er stadigvæk op til EU's medlemslande at bestemme, om de vil åbne grænserne, ligesom de selv afgør, hvilke indrejserestriktioner, som skal gøre sig gældende.

  Omvendt er det kun nære familiemedlemmer til amerikanske statsborgere, diplomater og nøgleansatte i visse internationale organisationer fra EU, der kan få lov til at rejse ind i USA.

 32. Obama fejrer rund fødselsdag med flere hundrede gæster

  Det har vakt kritik, at den tidligere amerikanske præsident Barack Obama, der fylder 60 år i dag, har inviteret flere hundrede gæster til en stor fejring af sin runde fødselsdag.

  Efter planerne skal fejringen afholdes i weekenden på øen Martha's Vineyard ud for delstaten Massachussetts' kyst, hvor Obama-familien har en ejendom.

  Ifølge mediet Axios stiger antallet af smittede i Massachusetts, ligesom den stiger i andre delstater, og særligt den mere smitsomme Delta-variant vækker bekymring hos sundhedsmyndighederne.

  Det amerikanske medie CNN skriver, at der vil blive taget en række forholdsregler i forbindelse med festen, der også afholdes udendørs. På et pressemøde i Det Hvide Hus udtalte en talskvinde i følge nyhedsbureauet dpa, at der i forbindelse med fejringen var testkrav og andre foranstaltninger.

  Den nuværende præsident Joe Biden vil ikke deltage i festlighederne, sagde talskvinden ved samme lejlighed.

 33. Libanon vil stille topembedsmænd til ansvar for eksplosion

  Libanons præsident vil til bunds i, hvad der på denne dag sidste år førte til den voldsomme eksplosion i hovedstaden Beirut.

  Det skriver Ritzau.

  Forud for årsdagen for hændelsen 4. august siger præsident Michel Aoun, at han støtter en uafhængig undersøgelse af kæmpeeksplosionen, der dræbte over 200 mennesker og sårede tusindvis af mennesker.

  Ét år senere er ingen højtstående embedsmænd nemlig blevet holdt ansvarlige, hvilket har gjort mange libanesere vrede.

  Det skyldes blandt andet, at en lokalt iværksat undersøgelse er gået i stå, da flere ledende embedsfolk har nægtet at svare på spørgsmål.

  En rapport fra Human Rights Watch konkluderede tirsdag, at der er stærke beviser for, at nogle libanesiske embedsmænds kendte til faren og stiltiende accepterede den.

 34. 12-årig henter OL-sølv på skateboard

  De er unge, meget unge, i kvindernes skateboard-discipliner ved OL i Tokyo.

  19-årige Sakura Yosozumi fra Japan vandt guld i kategorien park, mens hendes landsmand Kokona Hiraki på blot 12 år tog sølv.

  På tredjepladsen blev der plads til 13-årige Sky Brown fra Storbritannien.

  Det er første gang, at skateboarding er med på det olympiske program.

  I morgen bliver det med dansk islæt, når 47-årige Rune Glifberg deltager i herrernes konkurrence.

  Du kan se et uddrag af hendes bedste gennemløb i videoen herunder:

 35. Russer sender dansk bryder ud af OL

  Den danske bryder Frederik Bjerrehuus tabte natten til onsdag til russiske Artem Surkov og er færdig ved OL i Tokyo.

  To kampe blev det til for Frederik Bjerrehuus.

  Den danske bryder tabte egentlig sin første kamp tirsdag, men fik alligevel mulighed for at komme i aktion igen, da modstanderen, ukrainske Parviz Nasibov, endte med at kvalificere sig til finalen.

  Det gav Bjerrehuus en kamp mod russiske Artem Surkov om en plads i en bronzekamp.

  Men danskeren lykkedes altså ikke med at få skovlen under russeren. Surkov vandt 7-0 og sendte Bjerrehuus ud af OL.

  Du kan se et sammendrag af danskerens kamp i videoen herunder:

 36. Emma Aastrand ror sig sikkert i OL-semifinale

  (Foto: LUIS ACOSTA © Ritzau Scanpix)

  Den står på semifinale torsdag for Emma Aastrand Jørgensen.

  Lidt over fire natten til onsdag dansk tid roede danskeren sig videre ved OL i Tokyo, da hun i sit indledende heat i 500 meter enerkajak blev nummer to.

  Dermed skal Aastrand Jørgensen altså i aktion torsdag i kampen om en finaleplads.

  Danskeren lagde sig onsdag tidligt i front. Efter 250 meter var hun toer, og her forblev hun altså også på den sidste kvarte kilometer.

  Hun har tidligere været i aktion ved legene i Tokyo og allerede indkasseret en medalje. Det skete tirsdag, da hun tog bronze i 200 meter enerkajak.

  25-årige Aastrand Jørgensen vandt sølv i 500 meter enerkajak ved OL i Rio i 2016.

  Du kan se danskerens indledende heat i videoen herunder:

 37. Dommeren fra EM-kampen mod Finland fortæller for første gang om Eriksens kollaps

  Anthony Taylor, der var dommeren, der dømte kampen mellem Danmark og Finland under EM, taler for første gang om, hvordan han oplevede, at Christian Eriksen faldt om på banen.

  Han fortæller, at han med det samme vidste, at der var noget galt med Eriksen, og at han kiggede på ham, mens det skete. Han fortæller også, at aftenens helte var sundhedsstaben og Danmarks kaptajn, Simon Kjær.

  - De rigtige helte den aften var den danske kaptajn og lægerne, der udførte den første hjertemassage, siger han til BBC.

  Det vigtigste for ham i situationen var at sikre, at Eriksen fik den behandling, han havde brug for.

  - Det fik han tydeligvis på grund af den hurtige reaktion fra ikke kun hans kaptajn, men også lægerne. Det var det vigtigste. Fodbolden var på det tidspunkt irrelevant. I sidste ende har vi at gøre med mennesker.

  Han fortæller også en smule om det, der skete i omklædningsrummene, da det blev besluttet, om kampen skulle fortsættes.

  - Vi havde besluttet at suspendere kampen, indtil vi fandt ud af, hvordan Christian havde det. Det var den grundlæggende information, vi skulle bruge for at vurdere, om kampen kunne fortsætte, siger han.

  Anthony Taylor dømmer til dagligt i den engelske Premier League. (Foto: Friedemann Vogel © Ritzau Scanpix)
 38. Præsident Biden opfordrer New Yorks guvernør til at gå af efter anklager om seksuelle krænkelser

  USA's præsident, Joe Biden, siger, at New Yorks guvernør bør træde af i lyset af resultaterne af en undersøgelse om seksuelle krænkelser.

  - Jeg synes, at han bør træde af, siger præsidenten på et pressemøde i Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge en rapport fra delstatens justitsministerium har guvernøren Andrew Cuomo udsat flere kvinder for sexchikane eller har krænket dem seksuelt.

  Blandt de kvinder, der ifølge undersøgelsen blev udsat for Cuomos adfærd, var flere ansatte.

  Også formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, har opfordret sin partifælle til at gå af.

  Andrew Cuomo. (Foto: Office of Gov. Andrew M. Cuomo)
 39. Kraftige eksplosioner rammer Afghanistans hovedstad

  To kraftige eksplosioner har rystet den centrale del af Afghanistans hovedstad Kabul.

  En sikkerhedskilde siger til nyhedsbureauet Reuters, at det var en bilbombe, der tilsyneladende var rettet mod et medlem af det afghanske parlament.

  Bombeangrebet skete i det svært bevogtede kvarter Sherpur tæt på forsvarsministerens bolig. Området, hvor der ligger flere regeringsbygninger og ambassader, er kendt som den grønne zone.

  Mindst fire personer er blevet dræbt, og 20 andre er såret i eksplosionerne, oplyser en talsperson fra sikkerhedsmyndighederne ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Eksplosionerne kommer på et tidspunkt, hvor Afghanistans hær kæmper mod Taliban i flere af landets provinser.

  • En tyk røgsky står op fra området, der huser regeringsbygninger og ambassader. (Foto: AA/ABACA © AA/ABACA)
  • Afghanske sikkerhedsstyrker i Kabul efter eksplosionen. (Foto: AA/ABACA © AA/ABACA)
  1 / 2
 40. FC Midtjylland får skidt udgangspunkt i Champions League-kvalifikationen

  I tredje runde af kvalifikationen til Champions League fik FC Midtjylland et dårligt udgangspunkt tirsdag aften, da det danske Superliga-mandskab tabte 3-0 til hollandske PSV.

  FCM var i forvejen plaget af corona-tilfælde og en disciplinærsag, som holdt Juninho ude af den svære kamp mod PSV. Således manglede hele seks af de spillere, som holdet har brugt i de første kampe af sæsonen.

  Alle tre mål faldt i første halvleg, og det gik rigtig stærkt!

  På bare 13 minutter havde PSV scoret de tre mål.

  Først var det 19-årige Noni Madueke, der sendte bolden forbi Jonas Lössl i Midtjylland-målet, før den tidligere Bayern München- og Dortmund-spiller Mario Götze ti minutter senere scorede til 2-0.

  Cody Gakpo stod for hollændernes 3-0-mål, og selvom PSV i flere omgange var tæt på at komme til flere mål, lykkedes det FCM at holde nederlaget på 3-0.

  De to hold mødes i returkampen på tirsdag i Herning.

  Den samlede vinder er klar til CL-playoffrunden, hvor enten Spartak Moskva eller Benfica venter, mens taberen får en plads i Europa Leagues gruppespil.

  Cody Gakpo scorede til 3-0. (Foto: via www.imago-images.de © Ritzau Scanpix)
 41. Tre alvorligt såret i skyderi i Skåne - tre er anholdt

  Tre personer er blevet alvorligt såret af skud nær et indkøbscenter i Kristianstad i Skåne.

  Ofrene er en mand i tyverne, en mand i trediverne og en kvinde i tresserne. De blev fundet på forskellige steder, både indenfor og udenfor, oplyser politiet ifølge svt.se.

  Alle skulle ifølge svensk politi være uden for livsfare.

  Tirsdag aften blev tre anholdt og mistænkt for mordforsøg.

  Politiet kan ikke komme nærmere ind på motivet for skydepisoden.

 42. OL-dagen i billeder: Få et overblik over dagens danske præstationer

  Herunder kan du se dagens danske resultater fra OL i Tokyo:

  1 / 9
 43. Byen New York kræver vaccinepas til indendørs koncerter og restauranter: 'Det vil sende et klart signal'

  New York bliver den første større by i USA til at kræve bevis på påbegyndt coronavaccination, hvis man ønsker at gå på restaurant indendørs, i teatret, til en indendørs koncert eller i fitness-center.

  - Hvis du ønsker at deltage fuldt ud i samfundslivet, så er du nødt til at blive vaccineret, konstaterer millionbyens borgmester, Bill de Blasio, ifølge The Guardian.

  Bystyret har for nylig krævet, at alle offentligt ansatte skulle vaccineres, hvis de ville undgå ugentlige test. Og man har også tilbudt 100 dollar, omkring 635 kroner, til dem, der troppede op og fik deres første skud vaccine.

  Nu går man skridtet videre.

  - Dette vil sende et klart signal, siger New York-borgmesteren.

  Omkring 66 procent af alle voksne i byen er nu fuldt vaccineret, viser sundhedsdata.

 44. Altædende japanbille risikerer at komme til Danmark: 'Den kan gå i græsplaner, i æbler og kartofler'

  Rettelse: Der blev tidligere vist et foto, der ikke viste sig at være japanbillen. Det er nu rettet.

  Den meget skadelige japanbille er blevet fundet i den schweiziske by Basel nær den tyske grænse - og den kan sagtens finde vej til de danske grænser.

  Det siger de danske fødevaremyndigheder.

  - Vi har et indre marked i EU, der betyder, at produkter, biler og mennesker frit kan komme igennem EU-lande, så selvfølgelig risikerer vi, at japanbillen finder vej til Danmark, siger Kristine Riskær, der er chef for planter og biosikkerhed hos Fødevareministeriet.

  Ifølge Kristine Riskær har den 10-12 mm lange japanbille en "meget bred smag" og kan derfor "lave enormt meget skade på mange forskellige planter".

  - Den holder sig ikke kun til en enkelt plante. Den kan gå i græsplæner, i æbler og kartofler, siger hun.

  Sådan ser japanbillen ud i close-up. (Foto: Phil Degginger)
 45. Præst straffes med 15 års fængsel for planlagt drab på sin kone

  Fra midterste plads i retssalen modtog sognepræst Thomas Gotthard byrettens dom.

  - Tiltalte Thomas Gotthard straffes med fængsel i 15 år, læste dommeren op.

  Thomas Gotthard tilstod tidligere i dag drabet på sin kone Maria From Jakobsen den 26. oktober sidste år. Han bortskaffede efterfølgende liget på bestialsk vis.

  Sognepræsten fratages samtidig retten til at arve eller få forsikringssummer og pensioner efter Maria From Jakobsen.

  - Der var tale om en nøje planlagt handling. Du havde indkøbt remedier og planlagt en dækhistorie på forhånd, forklarede dommeren.

  - Det at du har tilstået kan ikke føre til lavere straf.

  Thomas Gotthard har valgt at tage sig betænkningstid i forhold til at anke.

 46. Præst fik sidste ord i drabssag: Jeg er skyldig i en komplet tragedie

  Sognepræst Thomas Gotthard fik det sidste ord i Retten i Hillerød, som i dag behandler sagen om drabet på hans hustru Maria From Jakobsen.

  Drabssagen bliver kørt som en tilståelsessag.

  - Jeg slog Maria ihjel, læste han op fra en seddel, han havde skrevet.

  - Jeg tog egenhændigt beslutningen at gøre en ende på hendes fremtid og hendes drømme. Samtidig fratog jeg vores børn deres ubetingede kærlighed – deres mor, sagde han, inden dommeren valgte at trække sig tilbage for at vurdere sagen.

  Han tilføjede i retten, at ingen skal have ondt af ham, og han selv var skyldig i den situation, han stod i.

  - Jeg er skyldig i at have bedraget, løjet og manipuleret med jer alle sammen

  - Jeg er skyldig i en komplet tragedie.

  Anklageren har krævet 15 års fængsel.

  Det forventes, at der senere på aftenen falder dom i sagen.

 47. Udsigt til endnu lavere renter: Nationalbanken sælger ud for at svække kronens kurs

  Nationalbanken solgte i juli kroner for 5,2 milliarder for at svække kronens kurs.

  Det viser tal for Nationalbankens valutareserve, som netop er offentliggjort.

  Det er sjette måned i træk, at Nationalbanken forsøger at svække kronen, og det får chefanalytiker hos Totalkredit Sune Malthe-Thagaard til at spå endnu lavere renter sidst på året.

  - Vi forventer, at Nationalbanken vil sætte renten ned i løbet af 4. kvartal for at sikre kronens stabile kurs over for euroen, da interventioner i valutamarkedet (som dem, der ses i dag, red.) ikke vil være nok, skriver han i en mail.

  En nedsættelse af renten vil især komme boligejere med helt korte rentebindinger til gode.

 48. Anklager kræver præst fængslet i mindst 15 år for drab

  Thomas Gotthard skal have mindst 15 års fængsel for drabet på sin kone Maria From Jakobsen, hvis det står til anklager Anne-Mette Seerup.

  Det forklarer hun lige nu i Retten i Hillerød og kalder drabet koldblodigt.

  - Det er historien om en mand, som efter to års affære betragtede sin kone som en klods om benet, der skulle af vejen.

  Anklageren mener, at Gotthards erhverv hjalp ham med at undgå mistanke. Mange havde tillid til ham som præst, da hans kone forsvandt.

  Anklageren mener heller ikke, at det er formildende, at Thomas Gotthard endte med at tilstå drabet:

  - Politiet har været lige i hælene af ham. At han tilstår er ikke formildende omstændighed, der skal afspejles i straffen. Der er faktisk ikke én eneste formildende omstændighed, lød det fra Anne-Mette Seerup.

  I stedet mener anklageren, at der er skærpende omstændigheder, fordi Thomas Gotthard flyttede liget, hældte kemikalier over det, parterede det og afbrændte det for ikke at blive opdaget.

  Forsvarer Jesper Storm Thygesen mener ikke, at præsten skal idømmes mere end 13 års fængsel.

  - Han viste politiet alle gerningssteder. Man havde ikke fundet de ting uden hans hjælp. Det giver de pårørende fuld vished, sagde han.

 49. Grumme detaljer i drabssag: Præst fingerede kones forsvinden og bortskaffede lig

  Allerede en uge før drabet på Maria From Jakobsen begyndte sognepræst Thomas Gotthard at planlægge, hvordan han skulle bortskaffe liget.

  Præsten har netop tilstået drabet på sin kone, der skete den 26. oktober 2020.

  Thomas Gotthard var 19. oktober 2020 i Føtex, hvor han læste etiketter på kemikaler. 21. oktober købte han en 208 liters tønde på DBA og 24. oktober 2020 store mængder saltsyre.

  Han lagde en plan om, at det skulle ligne, at Maria From var forsvundet.

  Ifølge præstens forklaring, der blev læst op i retten, fik han hende til at skrive et brev, som han senere kunne bruge for at få det til at ligne, at hun ville væk.

  - Maria skulle dø, fordi han ville have fred. Han var presset og ville have fred. Der var ikke én udløsende faktor, lød det, da anklageren læste Thomas Gotthards forklaring op.

  I retten kom det også frem, at der var samlivsproblemer mellem dem. Præsten var forelsket i en anden.

  Efter drabet bortskaffede han liget ved først at komme det i en tønde med kemikalier og sætte det på en landejendom. Han blev nervøs for, at han ville blive opdaget.

  Derfor begravede han liget. Han gravede det dog op igen, fordi han ville brænde det.

  Han parterede liget og brændte det ad flere omgange.

  Efter syv måneder viste han politiet, hvor det var sket.

  - Han tilstår nu, fordi de nærmeste skal kunne komme videre. Han vil give familien fred, lød det i hans forklaring.

  Anklageren kræver mindst 15 års fængsel i sagen.

 50. Justitsminister: New Yorks guvernør har seksuelt forulempet flere kvinder

  Selv afviser han at have gjort noget galt, men justitsminister i delstaten New York i USA er ikke i tvivl:

  Delstatens guvernør, Andrew Cuomo, har seksuelt forulempet en række kvinder, inklusive kvinder der har arbejdet for ham. Dermed har han forbrudt sig mod både statens, men også føderale love.

  Andrew Cuomo, guvernør i New York. (Foto: JEENAH MOON)

  Sådan har det netop lydt fra justitsminister, Letitia James' kontor, på en pressekonference.

  Her blev detaljerne af en længere undersøgelse lagt frem, og konklusionen er, at Cuomo i flere tilfælde har opført sig upassende over for en række kvinder, heriblandt dem, der har arbejdet for ham.

  - Det var en kultur, hvor man ikke kunne sige nej til guvernøren, lyder det blandt andet.

  Blandt andet har guvernøren ifølge justitsministerens kontor i flere tilfælde taget fat i kvindelige ansattes bagdele, grebet fat i dem og hevet dem ind til sig og presset sig op mod deres bryster og i nogle tilfælde ført sin hånd under kvindernes bluser.

  Samtidig konkluderer undersøgelsen, at kvinder, der har stået frem, er blevet truet.

  11 kvinder har anklaget guvernøren for seksuelt at have forulempet dem. Cuomo afviser at skulle have gjort noget galt, men har dog sagt, at han måske kan have opført sig på en måde, der har fået nogle til at føle sig utilpas, men at det aldrig har været hensigten.

 51. Folk, der bryder karantænen efter hjemrejse til Japan, bliver hængt ud offentligt

  De japanske myndigheder er begyndt at gøre alvor af en trussel om at hænge folk ud offentligt, hvis de bryder karantæne-reglerne efter udlandsrejse.

  I Japan kræves der to ugers selv-isolation, når man rejser ind i landet som turist, eller som japaner vender hjem til landet.

  Desuden skal man give oplysninger om sin helbredstilstand og installere en app på sin smartphone, der tracker, hvor man befinder sig.

  Tre personer, som har brudt reglerne, fik mandag sine navne offentliggjort, skriver Reuters.

  Sundhedsministeriet siger, at de tre personer gjorde alt, hvad de kunne for at undgå kontakt med myndighederne, da de for nylig vendte hjem fra udlandet.

  Værtsnationen for OL registrerer for tiden cirka 10.000 smittede om dagen.

Mere fra dr.dk