Seneste nyt
25. jan kl. 23:46

Talibans udenrigsminister i interview med norsk medie: Vores soldater slår ikke nogen uden rettergang

Amir Khan Muttaqi i midten af billedet har været i Norge de seneste dage sammen med 15 andre delegerede fra Taliban. (Foto: Stian Lysberg Solum / POOL © Ritzau Scanpix)

Repræsentanter fra Taliban har tirsdag aften forladt Norge, efter bevægelsen har været i landet siden søndag for at tale med blandt andet diplomater fra USA og EU.

Inden delegationen forlod landet, fik det norske medie NRK dog muligheden for at interviewe den fungerende udenrigsminister i Afghanistan, Amir Khan Muttaqi.

Her blev han blandt andet spurgt til videoer fra de sociale medier, hvor Taliban-soldater tilsyneladende slår på kvinder, der demonstrerer for deres rettigheder i Afghanistan.

Muttaqi hævder i første omgang, da han ser videoerne, at kvinderne har sat kameraer op på forhånd og provokeret soldaterne for at få en reaktion. Men den forklaring ændrer han efterfølgende.

- Når jeg ser billeder af mine soldater, der går løs på kvinder på denne måde, tvivler jeg på, at det er vores soldater. Eller om nogen lader som om, at de er os.

- Vores soldater har fået ordre om ikke at slå på nogen uden rettergang. De har en ordre om, at lovbrydere skal behandles med respekt, tages med på politistationen og stilles for retten inden for 72 timer, siger udenrigsministeren til NRK.

Seneste nyt

 1. 11 min. siden

  Chelsea bekræfter klubsalg til amerikansk rigmand

  Fodboldklubben Chelsea FC skifter i næste uge ejere. (Foto: Toby Melville © Ritzau Scanpix)

  Russeren Roman Abramovich' tid som Chelsea-ejer er fortid på mandag.

  Det oplyser den engelske fodboldklub i en pressemeddelelse lørdag.

  Klubben overtages fra næste uge af den amerikanske forretningsmand Todd Boehly og konsortiet Clearlake Capital.

  - Chelsea FC kan bekræfte, at der er indgået en endelig og definitiv aftale i aftes om at sælge klubben til Todd Boehly og Clearlake Capital konsortiet. Det forventes, at overførslen vil blive gennemført på mandag, skriver klubben i pressemeddelelsen.

  Roman Abramovich købte Chelsea tilbage i 2003, men på grund af Ruslands invasion af Ukraine fik han i marts måned indefrosset sine midler i Storbritannien. Derfor måtte han af med klubben, hvis ikke den skulle ende under administration.

  Tidligere på ugen godkendte den britiske regering salget til Todd Boehly og kompagni, og nu er handlen så endeligt bekræftet af klubben selv, der endte nummer tre i den netop afsluttede Premier League-sæson.

 2. 22 min. siden

  Odense Letbane åbner i dag, men ikke alle jubler: Naboer er generet af støj og vibrationer

  Når den længe ventede Letbane i Odense officielt åbner i dag med taler, koncert og ministerbesøg er det ikke noget, alle odenseanere fejrer.

  Flere naboer på Letbanens 14,5 kilometer lange rute er generet af støj og vibrationer, når den kører forbi med få minutters mellemrum.

  Støjgenerne er ikke ukendte for den socialdemokratiske borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel.

  - Der er nogle steder på strækningen, hvor støjforholdene ikke er helt, som de skal være, fortæller han.

  - Jeg ved, at Odense Letbane arbejder seriøst og målrettet på at få nedbragt, tilføjer borgmesteren.

 3. 37 min. siden

  Flere millioner ton korn har været fanget i Ukraine - nu kan det være på vej ud

  Flere millioner ton korn har været fanget i Ukraine på grund af krigen.

  Men nu ser det ud til, at det snart kan eksportes ud, og blive leveret til andre lande.

  Det kunne Østrigs kansler, Karl Nehammer, fortælle i går efter en telefonsamtale med Ruslands præsident Putin.

  - Præsident Putin har signaleret, at han er villig til at tillade eksport gennem Sortehavets havne. Den reelle vilje vil først vise sig, når det er ført ud i livet og fungerer, lød det fra kansleren.

  Informationerne er allerede givet videre til FN's generalsekretær, som skal være den troværdige formidler, og sikre, at korneksporten kan foregå gennem sikre korridorer.

 4. 56 min. siden

  Se video: For første gang i 58 dage har DR-journalist forladt sin boligblok i Shanghai

  I måneder har DR-journalist Philip Róin sammen med millioner af indbyggere i Shanghai siddet indespærret i sin lejlighed.

  Men nu er myndighederne så småt begyndt at genåbne samfundet efter en lang og hård nedlukning på grund af coronapandemien. Og dén mulighed greb Philip Róin og forlod for første gang i 58 dage sin boligblok.

  - Det ret fantastisk. Jeg sidder på en græsplæne og hiver i græsset, for at få en duft af nyslået plæne, fortæller Philip Róin fra Shanghai. Og han nåede også en tur forbi en lokal frisør.

  - Jeg nåede at blive klippet og fik trimmet skægget med en neglesaks, så jeg er præsentabel til TV.

  Friheden var dog begrænset, for senere på dagen kom en politibetjent forbi, og Philip Róin måtte vende tilbage til sin lejlighed.

  De kinesiske myndigheder har meldt ud, at de fra 1. juni så småt genåbner butikker og restauranter i forbindelse med en "normalisering af samfundet".

  Genåbningen er dog med så strenge krav, at det reelt set er umuligt.

  - Medarbejderne skal sove i butikkerne, eller de skal have en privatchauffør, der kører dem fra hjemmet og til butikken.

  I toppen af artiklen kan du se en kort reportage fra Philip Róins tur rundt i kvarteret.

 5. I dag kl. 09:30

  Dansk film i kamp om Guldpalmen

  Ali Abbasi står bag den danskproducerede film "Holy Spider", der i aften kan løbe med en af de fornemmeste filmpriser: Guldpalmen.

  Prisen bliver uddelt i den sydfranske by Cannes, og ifølge flere anmeldere ligger filmen lunt i svinget til at vinde hovedprisen.

  Den britiske avis the Telegraph har omtalt filmen som "dybt betagende", og kvitterer med fem ud af fem stjerner.

  "Holy Spider" er instrueret af dansk-iranske Ali Abbasi, der er uddannet på Det Danske Skole. Filmen er baseret på en sand historie, og du kan læse meget mere om den og Ali Abbasi her.

 6. I dag kl. 09:04

  Kevin Magnussen inden Monaco-grandprix: 'Det er en høj-risiko-bane'

  Kevin Magnussen kører i denne weekend sit syvende grandprix siden comebacket til Formel 1. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Ritzau Scanpix)

  Den danske Formel 1-kører Kevin Magnussen glæder sig som et lille barn til weekendens strabadser i Monaco.

  Her skal han og resten af feltet gennem fyrstedømmets små gader, hvor der ikke er plads til store, grusbelagte afkørselsarealer.

  - Det gør det hele meget mere spændende. Hvis man laver en fejl, er der omgående kontant afregning. Det er en høj-risiko-bane, siger Kevin Magnussen med tanke på de autoværn og betonmure, der står klos op ad banen.

  Læs hele historien ved at trykke her.

  Lørdag middag skal Formel 1-feltet køre tredje og sidste træningen, inden kvalifikationen starter klokken 16.00.

  Søndag står den på grandprix i Monte Carlo fra klokken 15.00.

 7. I dag kl. 08:54

  Dansker i Texas er ikke tilhænger af strammere våbenlov: Du skal kunne forsvare dig selv

  Skoleskyderiet på en skole i den amerikanske by Uvalde i Texas, hvor 19 elever og to lærere blev dræbt tidligere på ugen, har igen pustet liv i debatten om våbenloven i USA.

  Henrik Almind har boet i delstaten Texas siden 1998. Han er medlem af våbenorganisationen NRA, og han kan ikke forestille sig, at han som almindelig borger ikke har adgang til våben.

  - Det kan være svært at forstå for en dansker, som har adgang til politiet og beskyttelse i løbet af få minutter. Men her i USA og særligt i Texas er der langt til hjælp.

  - Du er nødt til at være i stand til at forsvare dig selv, siger han til P1 Morgen.

  Du kan høre hele interviewet med Henrik Almind her.

  NRA startede i går deres årlige konference, hvor blandt andet tidligere præsident Donald Trump har holdt tale.

 8. I dag kl. 08:37

  Stemmer du ja eller nej? I dag er sidste chance for at brevstemme inden valget

  På onsdag bliver alle stemmesedlerne talt op, og vi ved, om vi fortsat har et forsvarsforbehold i EU, eller om det i stedet er blevet afskaffet.

  Som ved alle andre valg, er det også muligt at brevstemme, og altså sætte sit kryds før valgdagen.

  Og hvis du vil nå det i denne omgang, skal du stikke hovedet forbi et bibliotek eller borgerservicecenter i dag inden klokken bliver 16.

  Er du stadig i tvivl om, hvad du skal stemme, kan du tage DR's valgtest hér.

 9. I dag kl. 08:14

  Disney+ advarer om indhold i serie efter skoleskyderi

  Masseskyderiet på en skole i den amerikanske by Uvalde i Texas, hvor 19 elever og to lærere blev dræbt, får endnu en streamingstjeneste til at komme med en advarsel.

  Nu er det Disney+, der har valgt at advare brugere, der går ind på siden, hvor miniserien "Obi-Wan Kenobi" ligger.

  Det skriver mediet Variety.

  - Der er visse scener i denne fiktive serie, som nogle kan finde oprørende, lyder advarslen.

  Netflix valgte i går at starte første afsnit af den nye sæson "Stranger Things" med en advarsel til de amerikanske seere på grund af skoleskyderiet.

 10. I dag kl. 07:58

  Britiske sundhedsmyndigheder anbefaler, at smittede med abekopper undgår kontakt med kæledyr

  På den anden side af Nordsøen i Storbritannien har de i skrivende stund 106 bekræftede tilfælde med abekopper.

  Og hvis de 106 borgere har kæledyr, bør de undgå enhver kontakt med dem de næste 21 dage. I hvert fald hvis de vil følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Det skriver BBC.

  Især hamstere, ørkenrotter og andre gnavere kan ifølge de britiske sundhedsmyndigheder være særligt modtagelige for abekopper, og bekymringen er, at sygdommen kan spredes dyrene imellem og senere videregives til mennesker.

  - Vi vil fortsætte med at overvåge situationen tæt og arbejde med veterinær- og folkesundhedskolleger. Både i Storbritannien og i hele verden, for at håndtere de sundhedsrelaterede risici, som dyrene kan have, siger Christine Middlemiss, chefveterinær i Storbritannien.

  Der er endnu ikke opdaget nogle smittetilfælde blandt kæledyr, og risikoen er lav, har den britiske regering udtalt.

 11. I dag kl. 07:46

  Så ruller letbanen i Odense for første gang

  Den har været længe undervejs, men nu er Odense Letbane klar.

  Efter mere end halvandet års forsinkelse og en masse problemer, er 'brunneren' og de andre togvogne, klar til at rulle gennem Odense for første gang i dag klokken 11.

  Det bliver fejret med koncerter, fællessang og gratis prøvekørsel i byen.

  Hvis du ikke kan nå at køre med i dag, så er det gratis at bruge banen frem til den 5. juni.

  Letbanen kører 14,5 kilometer gennem byen med 26 stop undervejs.

 12. I dag kl. 07:25

  I årevis har ansatte i Næstved brugt kommunens penge på gavekort og restaurantbesøg

  Der er blevet købt gavekort, restaurantbesøg, masser af vin og sågar et gavekort på 2.000 kroner målrettet pasning af heste.

  Og det har stået på i årevis.

  Et internt revisionsnotat, som DR Nyheder har fået indsigt i, viser, at ansatte i Næstved Kommune har brudt stribevis af regler for, hvad kommunens penge må bruges til.

  Udover "belønningsarrangementer uden fagligt formål", er der blevet udbetalt honorarer til medarbejdere udenom lønsystemet.

  Næstved Kommunes borgmester, Carsten Rasmussen (S), forklarer, at han var chokeret og blev ked af det, da han gennemlæste notatet.

  Han oplyser til DR Nyheder, at seks ledere har været til tjenstlige samtaler, og at reglerne vil blive indskærpet.

 13. I dag kl. 07:12

  Anonym vil betale begravelser for skoleskyderiofre i Texas

  En anonym donor vil dække omkostningerne for begravelserne af dem, der tirsdag mistede livet i et skoleskyderi i den amerikanske by Uvalde i Texas.

  Det siger delstatens guvernør, Greg Abbott, på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Meldingen kommer tre dage efter, at 19 elever og to lærere blev skudt og dræbt af en 18-årig mand på en skole i Uvalde.

  pressemødet fortalte Texas-guvernøren samtidig, at der er blevet oprettet en telefonlinje, der er gratis tilgængelig for alle 16.000 borgere i byen.

  De familier, der er pårørende til ofre for skyderiet, har desuden fået tildelt en advokat til at hjælpe dem. Hjælpen inkluderer flybilletter til begravelserne og sundhedsudgifter.

 14. I dag kl. 06:53

  Venstre: Vil se på ekstra penge til beboere tæt på vindmøller

  Der skal opsættes flere solceller og vindmøller.

  Sådan lyder nogle af initiativerne i Venstres energiudspil.

  Samtidig vil partiet se på en bonusordning for borgere, der bliver berørte.

  Ordningen giver beboere, som bor i en afstand af op til otte gange vindmøllens højde eller 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg, mulighed for en årlig skattefri udbetaling.

  - Hvis vi skal have mere vedvarende energi, så tror vi, at det er altafgørende, at vi har den lokale opbakning med, siger Marie Bjerre, Venstres klimaordfører.

  I april præsenterede regeringen deres grønne udspil "Danmark kan mere II". Venstre mener ikke, at udspillet er ambitiøst nok. Derfor har de taget deres eget udspil med til forhandlingerne, som er i gang nu.

 15. I dag kl. 06:39

  Ukraine frygter at blive omringet af russisk offensiv i Donbass

  Ukraine bliver muligvis tvunget til at trække sine styrker tilbage i Luhansk-regionen i den østlige del af landet, i takt med at russerne rykker frem.

  Frygten er, at de tilbageværende ukrainske soldater i regionen vil blive taget til fange, ligesom det var tilfældet i havnebyen Mariupol for få uger siden.

  Guvernøren i Luhansk, Serhij Hajdaj, siger, at russiske styrker er gået ind i storbyen Sievjerodonetsk, som stadig er under ukrainsk kontrol. Ifølge guvernøren er 90 procent af byen blevet beskadiget.

  - Vi har nok styrker og ressourcer til at forsvare os. Men det er muligt, at vi for ikke at blive omringet bliver nødt til at trække os tilbage, siger Serhij Hajdaj.

  Ruslands præsident Putins styrker har den seneste tid vundet terræn i områderne Luhansk og Donetsk, der tilsammen er kendt som Donbass.

 16. I dag kl. 06:24

  Trump: Våbenmassakre er grund til at bevæbne - ikke afvæbne

  Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump afviser opfordringer om at skærpe våbenkontrollen efter tirsdagens skoleskyderi i Texas, skriver Ritzau.

  I en tale til Det Nationale Riffelforbunds (NRA) årlige kongres siger han, at anstændige amerikaner bør have lov til at eje de våben, de har brug for, til at forsvare sig mod "det onde".

  - Eksistensen af ondskab i vores verden er ikke en grund til at afvæbne lovlydige borgere. Eksistensen af ondskab er en af de allerbedste grunde til at bevæbne lovlydige borgere, lyder det fra Trump.

  Talen kommer blot tre dage efter, at en 18-årig mand skød og dræbte 19 elever og to lærere på en skole i byen Uvalde i Texas.

  Texas' republikanske guvernør, Greg Abbott, har droppet kongressen som følge af skoleskyderiet, men siger i en video, der er optaget på forhånd, at han er imod strengere våbenlove.

 17. I går kl. 23:25

  Enhedslisten vil have en permanent fredsbevarende FN-styrke

  EU og Vesten er ikke gode nok til at bevare freden i verdens konfliktområder, og derfor skal der oprettes en permanent fredsbevarende FN-styrke.

  Det foreslår Enhedslisten ifølge TV2 i et nyt udspil, og partiet understreger samtidig, at Danmark bør være en del af sådan en styrke.

  Enhedslisten mener, at det er bedre at sende FN-soldater afsted for at lave fred end at sende EU-soldater afsted, fordi EU's medlemslande også har andre nationale interesser end fred.

  - Vi ved, at når det er noget, der baserer sig på FN-indsatser, så er det noget, hvor fokus er netop på konfliktforebyggelse og fredsbevarelse, siger Peder Hvelplund til TV 2.

  Enhedslisten stemmer nej til, at Danmark skal droppe forsvarsforbeholdet den 1. juni, og forslaget om en permanent FN-styrke er en del af partiets svar på, hvordan Danmark i stedet for bør forholde sig i den internationale forsvarspolitik.

 18. I går kl. 22:45

  Blinken vil have afgjort Israels ansvar i drabet på palæstinensisk journalist

  Anthony Blinken vil have færdiggjort Israels undersøgelse af drabet på den palæstinensiske journalist Shireen Abu Akleh. (Foto: Nicholas KAMM © Ritzau Scanpix)

  USA's udenrigsminister, Anthony Blinken, vil til bunds i, om det var det israelske militær, der skød og dræbte Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh.

  Det udtaler han fredag ifølge Reuters i forbindelse med et møde med den israelske udenrigsminister, Yair Lapid.

  - Minister Blinken understregede vigtigheden af, at få afsluttet undersøgelserne af den palæstinensisk-amerikanske Shireen Abu Aklehs død, lyder det i en erklæring fra det amerikanske udenrigsministerium.

  Abu Akleh blev dræbt af skud i hovedet, mens hun dækkede konflikten mellem Israel og palæstinenserne på Vestbredden.

  Både palæstinenserne og nyhedsmediet CNN har lavet undersøgelser, der viser, at det var Israels politi, der dræbte den kvindelige journalist. Det har Israel indtil videre afvist, idet landet vil gennemføre sine egne undersøgelser.

 19. I går kl. 22:10

  Sveriges udenrigsminister kalder Erdogans terror-anklager 'alvorlige' og 'ubegrundede'

  At påstå, at Sverige støtter den kurdiske seperatistbevægelse PKK, som Tyrkiet opfatter som en terrororganisation, er alvorlige og ubegrundede anklager.

  Sådan lyder det fra Sveriges udenrigsminister, Ann Linde (S), i et tweet.

  - Fejlagtige oplysninger om at svenske politikere i demokratiske forsamlinger repræsenterer terrororganisationen PKK. Det er alvorlige anklager, som der ikke er grundlag for. Vold, terror og ekstremisme har ingen plads i vores demokratiske samfund, skriver hun.

  Lindes udmeldinger kommer som et svar på, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, tidligere på måneden beskyldte Sverige for at være "hjem for mange terrororganisationer" med henvisning til blandt andet PKK.

  Erdogan forklarede, at det er en af årsagerne til, at Tyrkiet ikke vil stemme ja til at optage Sverige og Finland i Nato.

 20. I går kl. 21:38

  En fest for blodsugere: 1.369 vampyrer slog verdensrekord

  Der var mange brede smil og endnu flere lange hugtænder til fejringen af bogen 'Dracula'. (Photo by Oli SCARFF / AFP) (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)

  Hvor mange vampyrer skal der til for at slå en verdensrekord?

  Tilsyneladende 1.369.

  Det var i hvert fald det antal af mennesker i vampyrkostumer, der var mødt op ved klostret Whitby Abbey i det østlige England.

  Det gjorde de både for at fejre 125-års jubilæet for den irske forfatter Bram Stokers ikoniske bog 'Dracula', men også for at slå rekorden for flest vampyrer samlet på et sted i mere end fem minutter– en rekord som tidligere blev sat af 1.039 langtandede personer i den amerikanske delstat Virginia i 2011.

  Nedenfor kan du se flere af de fremmødte vampyrer.

  • Så mange vampyrer har du nok ikke set før på et sted. (Photo by OLI SCARFF / AFP) (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)
  • Whitby Abbey skulle eftersigende have været blandt inspirationskilderne til bogen om Dracula. (Photo by OLI SCARFF / AFP) (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)
  • Vampyrerne var glade, da deres verdensrekord blev officiel. (Photo by OLI SCARFF / AFP) (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)
  • Klostret er i gotisk stil og er normalt et stort trækplaster for turister. (Photo by Oli SCARFF / AFP) (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)
  • Den irske forfatter fandt navnet Dracula på et lokalt bibliotek i en bog om en prins fra 15-tallet i datidens Rumænien, der skulle have spiddet sine fjender på træpæle. (Photo by Oli SCARFF / AFP) (Foto: Oli Scarff © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 21. I går kl. 21:13

  Europol: 3D-printede våben udgør en trussel i Europa

  De fleste af os kan nok blive enige om, at 3D-printere er virkelig smarte. Du kan printe alt lige fra medicinsk udstyr, smykker og briller til små maskiner, bestik og legetøj.

  Men vidste du, at man også kan 3D-printe våben?

  Den er god nok, og det er muligvis knap så smart. For 3D-printede våben udgør nu faktisk en reel trussel i Europa, lyder vurderingen fra den europæiske politimyndighed, Europol, der i den anledning afholder en konference i Holland for at diskutere problemet.

  - Truslen fra 3D-printede våben er på vores radar i Europol, da der har været et stigende antal af sådanne våben, som er blevet beslaglagt i efterforsknings-regi rundt om i Europa gennem de senere år, udtaler Martin van der Meij, der er leder af Europols Analysis Project Weapons and Explosives.

  I 2019 blev to personer dræbt i den tyske by Halle af en gerningsmand, der havde downloadet et våben fra internettet og printet det ud.

 22. I går kl. 20:58

  Supersprinter sætter dansk rekord med fantomtid

  I sommer repræsenterede Ida Karstoft Danmark ved OL i kvindernes 4 x 100 meter. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

  Der er fuld fart på den danske sprinter Ida Karstoft.

  I marts satte hun ny dansk rekord på 60 meter i tiden 7,25 sekunder, og fredag aften var det igen tid til at slå alle danskere.

  Ved det polske atletikstævne Poznan Athletics Grand Prix sprintede Ida Karstoft 200 meter i tiden 22,81 sekunder. Dermed satte den 26-årige atlet igen dansk rekord, og samtidig løb hun sig med tiden indenfor kvalifikationskravet til EM i atletik.

  Karstoft mangler nu kun at skære yderligere 0,01 sekund af sin nye rekord for at ramme kvalifikationskravet til VM.

  Også i kuglestød er der i denne uge blevet slået dansk rekord. 23-årige Thea Jensen stødte 16,97 meter ved et stævne i USA, og hun kvalificerede sig samtidig til sit første college-mesterskab, der afholdes i juni i Oregon.

 23. I går kl. 20:37

  Regeringen er åben for at se på forbud mod spilreklamer

  Skatteminister Jeppe Bruus mener, at alt for mange voksne er i pengespilsproblemer (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Regeringen er villig til at se på, om der skal indføres forbud mod spilreklamer.

  Det siger skatteminister Jeppe Bruus (S) til TV 2.

  Regeringen har ellers tidligere afvist et egentligt forbud mod markedsføring af pengespil - men en ny undersøgelse fra Spillemyndigheden har fået ministeren på andre tanker.

  I undersøgelsen svarer 10,9 procent, at de i løbet af 2021 har haft en form for afhængighed af pengespil. Mere end dobbelt så meget som i en lignende undersøgelse for fem år siden.

  - Jeg mener, at det er et voldsomt stort problem. Vi taler om en fordobling af voksne i pengespilsproblemer over de seneste fem år. Det er alt, alt for mange, siger skatteministeren til TV2.

 24. I går kl. 20:00

  Ukrainsk minerydder-hund modtager hæder i Cannes

  Hunden ved navn Opium modtog hædersprisen på vegne af minerydder-hunden Patron. Foto: REUTERS/Eric Gaillard (Foto: Eric Gaillard © Ritzau Scanpix)

  En af fredagens helt store vindere ved filmfestivallen i Cannes kunne desværre ikke være til stede for at modtage sin hæderspris.

  Han er nemlig på arbejde i Ukraine, hvor han er blevet et symbol på selve den ukrainske modstand mod Rusland.

  Men selvom det var en anden Jack Russel-terrier ved navn Opium, der måtte modtage prisen på hans vegne, så vandt minerydder-hunden Patron alligevel den prestigefulde humanitærpris "The dogmatarian" ved årets Palm Dog Awards.

  Den to år gamle Patron får prisen for sin indsats i krigen, hvor han har hjulpet med at finde flere end 200 miner og andre sprængfarlige våben.

  Patron modtog desuden i starten af maj en hæderspris af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, for sit arbejde.

  Palm Dog Award'en uddeles hvert år under filmfestivallen i Cannes til den bedste filmpræstation af et eller flere dyr. Hovedprisen gik i år til puddelhunden Beast i filmen "War Pony".

  • Puddelhunden Juliette modtog årets Palm Dog Award på vegne af den rigtige puddelhund Beast, der vandt for sin præstation i filmen "War Pony". Foto: REUTERS/Eric Gaillard (Foto: Eric Gaillard © Ritzau Scanpix)
  • Minerydder-hunden Patron fik tidligere på måneden overrakt en hædersmedalje af Ukraines præsident Zelenskyj. Foto: REUTERS/Eric Gaillard (Foto: Ukrainian Presidential Press Ser © Ritzau Scanpix)
  1 / 2
 25. I går kl. 19:49

  Dansk golftalent smider sin topplacering i Holland

  (Foto: Paul Childs © Ritzau Scanpix)

  Da golfeliten fredag slog ud på anden runde ved turneringen Dutch Open var danske Rasmus Højgaard med helt i toppen.

  Førstedagen bød på toppræstationer og en andenplads til stortalentet.

  Desværre kunne fredagens 18 huller ikke helt leve op til den gode start på turneringen.

  21-årige Højgaard slutter dagen som nummer 30. Til gengæld er der generelt dansk succes i Holland, hvor også rutinerede Thomas Bjørn er 30. bedst og dermed deler placering med sin landsmand Højgaard.

  Jeff Winther og Nicklas Nørgaard er også på vej til weekendens finalerunder og klarer dermed cuttet.

  Dutch Open har en samlet præmiepulje på omkring 13 millioner kroner og slutter søndag.

 26. I går kl. 19:37

  Politiet i Texas efter skoleskyderi: Det var en forkert beslutning ikke at bryde ind i klasselokalet

  Steven C. McCraw beskriver udførligt, hvad der skete i minutterne, efter at at skoleskyderiet begyndte. (Foto: Chandan Khanna © Ritzau Scanpix)

  Det var en forkert beslutning, at politiet i Uvalde ventede mere end en time på at bryde ind i det klasselokale, hvor en 18-årig mand skød og dræbte 19 børn og to voksne.

  Det siger statspolitiet i Texas på et pressemøde i dag.

  - I bagklogskabens lys fra hvor jeg nu sidder, så var det ikke en rigtig beslutning. Den var forkert, sagde Steven C. McCraw, leder af Texas' afdeling for offentlig sikkerhed ifølge New York Times.

  Den 18-årige gerningsmand gik ind på skolen klokken 11.28 lokal tid, hvorefter han trængte ind i et klasselokale, barrikaderede døren og begyndte at skyde eleverne.

  I de efterfølgende 78 minutter blev der foretaget mindst seks opkald til 911 - det, der svarer til det danske 112, indefra klasselokalet. Mindst to fra børnene, der beskrev massakren.

  Op mod 19 politibetjente var inde på skolen omkring klokken 12, men ifølge McCraw var der ingen, som forsøgte at bryde ind i klasselokalet.

  McCraw blev efterfølgende spurgt om, hvad han havde at sige til forældrene til de dræbte børn.

  - Hvad jeg har at sige til forældrene? Jeg har ingenting at sige, andet end hvad der skete. Hvis jeg troede det ville hjælpe, så ville jeg sige undskyld.

 27. I går kl. 19:10

  Eksperter bekymrede over, at flere demente får antipsykotisk medicin

  Mennesker med demens kan blive urolige og udadreagerende, og for at dæmme op for det, får de ofte antipsykotisk medicin.

  Men bivirkningerne ved det stærke medicin kan være alvorlige, og derfor er det bekymrende, at nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at brugen af antipsykotika på landets plejehjem er steget.

  Det mener flere eksperter.

  - Behandlingen øger risikoen for blodpropper, og der er 35 procent øget dødelighed hos ældre mennesker med demens, forklarer Gunhild Waldemar, der er leder af Nationalt Videnscenter for Demens.

  I 2016 fik 25,3 procent af de demente plejehjemsbeboere antipsykotisk medicin. I 2020 var tallet 27,5 procent.

  Det var ellers en del af Folketingets demenshandleplan i 2016, at andelen skulle bringes ned.

  Læs hele historien her.

 28. I går kl. 18:46

  Næsten tre millioner ukrainere er flygtet videre fra nabolande

  Lidt under halvdelen af de 6,6 millioner ukrainere, der er flygtet til nabolande, er taget videre til andre lande i Europa.

  Det viser tal fra FN's flygtningeorganisation, UNHCR.

  Helt præcis drejer det sig om cirka 2,9 millioner mennesker, der har forladt Ukraine som følge af krigen.

  - De flygtninge, der ankommer for tiden, kommer fra områder, der har været hårdt påvirket af kampene. Nogle har i flere uger gemt sig i beskyttelsesrum og kældere, siger UNHCR-talskvinde Olga Sarrado.

  Ud af de lande, som ikke grænser op til Ukraine, har Italien, Tjekkiet og Tyskland taget imod flest ukrainske flygtninge, skriver FN.

  27.453 personer, der er blevet fordrevet fra Ukraine, havde frem til 23. maj søgt om midlertidig opholdstilladelse i Danmark i henhold til særloven.

 29. I går kl. 18:25

  Genialt eller usmageligt? Bitcoin-milliardær skaber kaos med pengeregn i København

  Bitcoin-milliardæren Niklas Nikolajsen kaster pengesedler til fremmødte københavnere. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  Flere hundrede mennesker stod klar i håbet om at kunne fylde lommerne med glitrende pengesedler foran Niklas Nikolajsens nye bar i Klosterstræde i hjertet af København.

  Bitcoin-milliardæren havde nemlig annonceret, at han ville få det til at regne med penge. Bogstavelig talt.

  Planen var, at han ville kaste i alt 100.000 kroner i halvtredskronesedler ud i Københavns gader.

  Og det regnede da også for en kort stund. Men omkring klokken 16.00 valgte milliardæren at stoppe reklamestuntet, fordi der var for meget tumult.

  En beslutning, som politiet forinden havde rådet ham til at tage, hvis folks sikkerhed kom i fare.

  - Marketingsmæssigt har det været en rigtig god idé, men det er ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt at kaste penge ned i en menneskemængde, udtaler Nikolajsen til B.T. og tilføjer, at han håber på at fortsætte senere.

  • Til at starte med sad milliardæren klar i sin bil efter at have kastet en masse sølvmønter ud til de fremmødte. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)
  • Bilen blev dog hurtigt omringet, og derfor rykkede han ind på sin nye bar i Rådhusstræde og kastede penge ud af vinduerne. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)
  • Han annoncerede i går at han ville kaste 2000 halvtredskronesedler ud for at promovere sin nye bar. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)
  • Ritzaus fotograf vurderer, at der var mødt cirka 200 mennesker frem. Politiet oplyser, at ingen kom alvorligt til skade ved tumulten. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)
  1 / 4
 30. I går kl. 18:25

  Magnussen lige udenfor top 10 ved træningen i Monaco

  Kevin Magnussen under dagens træning i solrige Monaco. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)

  I weekenden er der dømt ræs i smalle gader, når Formel 1-feltet rammer det legendariske grand prix i Monaco.

  Kevin Magnussen og co. kører kvalifikation lørdag og løb søndag, mens der i dag var to gange træning forud for det prestigefyldte grand prix.

  Danskeren var 11. hurtigst, da de to træninger var overstået. Undervejs kørte han femtehurtigste tid, inden den blev overgået af konkurrenterne.

  Allerede inden den afgørende kvalifikation og selve løbet tegner der sig et billede af, at spændingen blandt de hurtigste biler fortsætter i denne weekend.

  Ferrari og Red Bull ligger nummer ét og to i den samlede kamp om verdensmesterskabet. Ferrari var både hurtigst og næsthurtigst ved Charles Leclerc og Carlos Sainz, mens Red Bulls Sergio Perez og Max Verstappen blev nummer tre og fire fredag aften.

  Kvalifikationen lørdag begynder klokken 16, mens der er grand prix fra Monacos gader klokken 15 på søndag.

 31. I går kl. 17:52

  Klatrekonge tager etapesejr og bjergtrøjen i Giroen

  Hollandske Koen Bouwman har vundet to etaper i årets Giro. (Foto: JENNIFER LORENZINI © Ritzau Scanpix)

  Jonas Vingegaards holdkammerat Koen Bouwmann har fået sit store gennembrug i årets Giro d'Italia.

  Iklædt bjergtrøjen vandt den 28-årige hollænder fredag sin anden etapesejr i årets italienske løb.

  Samtidig sikrede han sig så mange point i konkurrencen om den blå bjergtrøje, at han er sikker på at beholde den indtil løbets afslutning på søndag.

  Jumbo-Visma-rytteren slog fire konkurrenter på målstregen efter flere stigninger på fredagens etape.

  I toppen af klassementet er alt fortsat helt åbent inden weekendens sidste to etaper. Richard Carapaz fører løbet med blot tre sekunder ned til andenpladsen, Jai Hindley fra Australien.

  Bedste dansker i Giroens samlede klassement er Mattias Skjelmose fra Team Trek-Segafredo. Han ligger nummer 46 efter fredagens etape.

 32. I går kl. 17:43

  Victoria's Secret betaler historisk erstatning til thailandske arbejdere

  Undertøjsmærket Victoria's Secret har valgt at betale erstatning til lidt over 1.200 thailandske arbejdere, efter de blev fyret sidste år. (Foto: MOLLY DARLINGTON © Ritzau Scanpix)

  Mere end 1.200 thailandske arbejdere, som blandt andet syede BH'er for tøjmærker som Victoria's Secret, Lane Bryant og Torrid, har nu fået en klækkelig erstatning.

  Den får de, efter de blev fyret uden løn sidste år i forbindelse med corona-epidemien. Det skriver AP.

  Helt præcist drejer det sig om lidt over 57 millioner kroner, som arbejderne nu skal dele mellem sig.

  Sagen er blandt andet blevet ført af organisationen Worker Rights Consortium, der er en international organisation, som hjælper arbejdere i klemme.

  - Globale brands er nødt til at indse, at de ikke bare er passive investorer, men derimod med til at sætte standarden i forhold til arbejdsforhold, siger Scott Nova, der er direktør i Worker Rights Consortium.

  Samtidig kalder han det for den største afgørelse af sin slags i branchen.

 33. I går kl. 16:31

  Uefa holder klubber fra Ukraine og Belarus fra hinanden

  I seneste sæson blev Dynamo Keiv ukrainske mestre. Dermed skal de spille Champions League-gruppespil efter sommerferien. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Det vil på ubestemt tid ikke være muligt for klubber fra Ukraine og Belarus at blive sat sammen ved lodtrækninger til turneringer i regi af Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

  Det meddeler Uefa fredag. Beslutningen er taget efter et møde i forbundets eksekutivkomité.

  I kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine i slutningen af februar besluttede Uefa i marts, at ingen kampe skulle spilles i Belarus. Landet har huset nogle af de russiske soldater, der er i krig i Ukraine.

  Nu er det så besluttet, at ukrainske og belarusiske klubber ikke kan komme til at møde hinanden i kampe eller grupper, som der trækkes lod til.

  - Dagens beslutning er taget for at sikre en problemfri afvikling af Uefas turneringer, da sikkerheden for holdene, officials og andre deltagere ikke nødvendigvis kan garanteres på grund af den militære konflikt, lyder det på Uefas hjemmeside.

  Uefa har udelukket russiske klubber helt fra sine turneringer. En beslutning, som fire russiske klubber har appelleret til Den Internationale Sportsdomstol, CAS.

  /ritzau/

 34. I går kl. 16:17

  115 soldater i den russiske nationalgarde fyret for at nægte at kæmpe i Ukraine

  115 soldater i den russiske nationalgarde er blevet afskediget, fordi de har nægtet at kæmpe i Ukraine.

  Det viser retsdokumenter ifølge The Guardian.

  Soldaterne har forsøgt at gå rettens vej for at få deres arbejde tilbage, men en lokal russisk domstol har afvist sagen.

  Domstolen giver som begrundelse, at soldaterne retmæssigt er blevet fyret for at "nægte at udføre en officiel opgave".

  Den britiske avis skriver, at det er et af de hidtil tydeligste tegn på modstand mod krigen i Ukraine blandt de russiske sikkerhedsstyrker.

 35. I går kl. 15:59

  Spækhugger faret vild i Seinen

  • Her er spækhuggeren set ved byen Duclair i Normandiet. (Foto: pascal rossignol © Ritzau Scanpix)
  • Spækhuggerens knækkede rygfinne er et tegn på, at den ikke er rask, mener biologerne. (Foto: pascal rossignol © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  En spækhugger er kommet på afveje og har ved en fejl forvildet sig ind i den store franske flod Seinen.

  Det oplyser de franske myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Den enorme hval er ikke ved godt helbred, og hvis den skal gøre sig forhåbninger om at overleve, så skal den tilbage ud i havet så hurtigt som muligt, lyder vurderingen fra de franske biologer.

  Den fire meter lange spækhugger har allerede svømmet en del kilometer i den store flod, som blandt andet løber igennem den franske hovedstad, Paris. Ifølge biologerne kan man se, at den har tabt sig.

  Den blev første gang set den 16. maj nær byen Honfleur i Normandiet, og nu befinder den sig ved byen Rouen i det nordvestlige Frankrig.

 36. I går kl. 15:38

  Shanghai tager flere små skridt mod et mere åbent samfund

  Shanghai er godt i gang med at genåbne. (Foto: Hector retamal © Ritzau Scanpix)

  I den kinesiske storby Shanghai er de lige så stille ved at gøre sig klar til en hverdag uden omfattende corona-nedlukning.

  De sidste par uger har flere borgere fået lov til at forlade deres hjem, ligesom flere butikker har kunne holde åbent, og nu tager millionbyen endnu et skridt mod et mere åbent samfund, skriver Reuters.

  Fredag blev området Pudong genåbnet, og her finder man blandt andet byens største lufthavn, flere store havne og finansdistriktet. Derudover har man også valgt at genåbne 115 busruter.

  De seneste corona-tests i Shanghai viser, at mindre end 300 nu er smittet. Ingen af de smittede befinder sig i områder, som ikke er i karantæne.

 37. I går kl. 15:02

  Omdiskuteret atlet kan være på vej tilbage i varmen

  Colin Kaepernick er blevet inviteret til at træne med Las Vegas Raiders, og NFL-ekspert Anton Bodilsen vurderer, at der er stor chance for, at spilleren igen bliver en del af NFL. (Foto: JAIME CRAWFORD © Ritzau Scanpix)

  Der har været lang vej til spilletid for amerikanske Colin Kaepernick i den bedste amerikanske football-liga NFL.

  I 2016 enten sad ned eller knælede han konskevent under den amerikanske nationalsang for at gøre oprør mod politivold og racediskrimination i USA, og det fik konsekvenser.

  For siden 2017 har ingen hold villet røre ham med en ildtang – indtil nu.

  Colin Kaepernick har ifølge det amerikanske medie ESPN's oplysninger i denne uge været til træning hos NFL-holdet Las Vegas Raiders.

  Og ifølge TV3 Sports NFL-ekspert Anton Bodilsen er tidspunktet for et comeback perfekt for NFL.

  - Jeg tror, at NFL har indset, at tiden er moden til, at man kan få ham tilbage nu. Det vil betyde noget for ligaen, hvis de kunne vaske deres hænder lidt, siger Anton Bodilsen.

 38. I går kl. 14:44

  Tykt lag af tåge sluger Sydney

  Sydney vågnede i dag op til et tykt dække af tåge, der lå som et tæppe over hele storbyen og forstæderne.

  Tågen satte ind omkring klokken 4 i morges lokal tid og har i løbet af dagen givet problemer.

  Både fly og færger har været ramt af aflysninger, og bilister blev advaret om farlige vejforhold, fordi man i flere timer kun kunne se et par meter frem.

  I videoen kan du se skyen af tåge, som næsten slugte Sydney.

 39. I går kl. 13:31

  Aalborg Zoo efterlyser fugl: Har du set en hammerhovedhejre?

  • Et sjældent billede af fuglen inden den fløj. Foto: Aalborg Zoo
  • Hammerhovedhejren kan blandt andet kendes ved sin flotte frisure bag på hovedet. Foto: Aalborg Zoo
  1 / 2

  Hammerhovedhejren er fløjet på tur.

  Siden torsdag har Aalborg Zoo manglet fuglen med den brunlige fjerpragt og det lange, spidse næb.

  Hammerhovedhejren er temmelig sulten efter fisk og kan muligvis spottes ved dambrug, fiskesøer og havedame, oplyser Nordjyllands Politi.

  Fuglen er ikke farlig for mennesker, men hvis du spotter den, hører Nordjyllands Politi meget gerne fra dig på telefon 114.

 40. I går kl. 13:10

  NorthSides nye vartegn er gået i stykker

  Festivalsæsonen er så småt begyndt, og på torsdag bliver NorthSide Festvial i Aarhus afholdt for første gang efter coronapandemien.

  Og meget har ændret sig siden sidst. For eksempel har festivalen skiftet lokation og serverer kun plantebaseret mad.

  Samtidig har festivalen fået et iøjnefaldende nyt vartegn, som er designet af Bjarke Ingels Group (BIG). Kunstværket består af en kæmpe sfære med en spejlende overflade.

  Spejlkuglen har en diameter på 25 meter og skulle egentlig optræde i Eskelunden, men desværre er sfæren gået i stykker.

  - På grund af den kraftige danske blæst i dag (torsdag den 26. maj, red.) er en lynlås i dugen på The Orb bristet, skriver NorthSide på Facebook og fortsætter:

  - På grund af skaden forventer vi desværre ikke, at The Orb kan nå at blive repareret inden festivalen.

 41. I går kl. 12:44

  Farverige cigaretpakker har været ulovlige siden 1. april, men de bliver stadig solgt

  De farverige cigaretpakker skulle for længst have været skoddet og smidt i skraldespanden. Men sådan er det ikke helt gået.

  Siden 1. april har de velkendte mærker og flotte farver på cigaretpakkerne været ulovlige. I stedet skal de være neutrale, mørkebrune og uden logo.

  Men det halter med at få farvepakkerne ned fra hylderne, viser tal fra Sikkerhedsstyrelsen.

  I 33 ud af 47 tilsyn foretaget mellem 1 april. og 19. maj har kontrollørerne fundet ulovlige cigaretpakker på hylderne.

  Ifølge speciallæge i lungesygdomme og medlem af Vidensråd for Forebyggelse Jørgen Vestbo kan det betyde, at flere begynder at ryge.

  - Der er ingen tvivl om, at enhver form for branding virker. Hvis man genkender et brand mange gange, så er det det, man kommer til at foretrække.

 42. I går kl. 12:30

  Endnu et hollandsk skib taget for ulovligt fiskeri i dansk farvand

  Fiskeristyrelsens kontrolskib 'Vestkysten' tog i weekenden endnu en hollandsk bomtrawler i at fiske med ulovlige inderposer i trawlene, oplyser styrelsen.

  Det er ulovlige finmaskede fangstposer, som er monteret inden i det lovlige trawl.

  - Når man fisker med inderposer, fanger man også de mindste fisk i bestandene, fortæller skibsfører Jesper Bech Eiersted.

  Det er et klart brud på EU's fælles fiskeripolitik, der skal sikre et bæredygtigt fiskeri.

  - Der foregik også ulovligt udsmid af fisk. Ifølge reglerne skal den fulde fangst altid medbringes i land, så der kan afskrives de rette mængder fisk på kvoterne, siger han.

  Sagen er ikke færdigbehandlet, men vurderes som en grov overtrædelse, som vil blive anmeldt til politiet med bødekrav på op til 400.000 kroner.

 43. I går kl. 12:15

  Politi: Intet kriminelt blev begået i sag om forsvunden 13-årig

  Intet tyder på, at der blev begået noget kriminelt i sagen om den 13-årige pige, der forsvandt fra Amager i København i slutningen af april.

  Det oplyser Københavns Politi, der har efterforsket sagen, til Ritzau.

  - Den 19-årige mand, som blev anholdt i Belgien, er efterfølgende blevet løsladt og er ikke sigtet for noget strafbart, oplyser politiet ifølge Ritzau.

  Den 13-årige pige blev fundet i god behold i Belgien i begyndelsen af maj.

  Af hensyn til hendes familie ønsker politiet ikke at gå yderligere i dybden med sagens indhold - heller ikke, hvad den 19-årige blev sigtet for, da han i første omgang blev anholdt i Belgien.

 44. I går kl. 12:00

  Politiet i Toronto dræber en mand, der blev set med et skydevåben nær lokale skoler

  Fire skoler i nærheden blev lukket ned, efter en person blev set med et skydevåben. (Foto: Chris Helgren)

  En mand er blevet skudt og dræbt af politiet i Toronto i Canada, efter at han torsdag eftermiddag blev set gå rundt i et område nær tre skoler med et skydevåben.

  Det skriver flere internationale medier, blandt andet CNN.

  Politichef James Ramer sagde på et pressemøde efter hændelsen, at betjente skød mod manden som led i en "konfrontation" med politiet, beretter Reuters.

  Mindst fire skoler i området blev lukket ned, mens myndighederne forsøgte at fastslå truslens omfang, lyder det.

  Episoden udspillede sig bare få dage efter, at den amerikanske by Uvalde i Texas er blevet ramt af et af de værste skoleskyderier i USA i årevis.

 45. I går kl. 11:45

  Netflix advarer om første scene i 'Stranger Things' efter skoleskyderi

  Fra i dag kan du binge den nye sæson af serien "Stranger Things". Men før du går i gang, kommer Netflix ifølge mediet Variety med en advarsel.

  Åbningsscenen i første afsnit indeholder billeder af en række døde børn, men efter masseskyderiet, hvor 19 elever og to lærer mistede livet, på en skole i Uvalde i Texas for tre dage siden, har Netflix valgt at advare amerikanske seere.

  - Vi optog denne sæson af "Stranger Things" for et år siden. Men i lyset af det tragiske skoleskyderi i Texas vil seere muligvis finde åbningsscenen i første afsnit oprørende.

  - Vi er dybt berørte over denne ufattelige vold, og vores hjerter går ud til alle familier, der sørger over en elsket, lyder det fra Netlix.

 46. I går kl. 11:30

  For sammenlagt 242 millioner skal Københavns Hovedbanegård og Nørreport Station have ansigtsløftninger

  Københavns Hovedbanegård skal forskønnes, og det samme gælder Nørreport Station i København.

  DSB har nemlig fået grønt lys til at give stationerne en tiltrængt ansigtsløftning, oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

  På Hovedbanegården skal facaden ud mod Revenlowsgade åbnes til brug for butikker og cafeer.

  Indvendigt skal stationen moderniseres i form af nye bygninger. Samtidig skal mere luft imellem bygningerne give en bedre fordeling af passagererne og samtidig øge trygheden.

  To togstationer væk skal området omkring Nørreport Station gøres mere behageligt, og så er der fokus på, at de skal være et trygt sted at opholde sig. For eksempel vil der blive fjernet både lugtgener og graffiti på stationen.

  Der er afsat 217 millioner kroner til at modernisere Københavns Hovedbanegård og Reventlowsgade, og 25 millioner kroner til forskønnelse af Nørreport Station.

  Arbejdet på Hovedbanegården begynder i 2023 og forventes at være færdigt omkring 2027. På Nørreport Station begynder arbejdet i år og forventes at være færdigt i 2025.

 47. I går kl. 11:12

  Teaterchef på Aveny-T stopper efter mistet tillid fra bestyrelse

  Efter en række uenigheder har bestyrelsen på Aveny-T mistet tilliden til Jon Stephensen, som stopper øjeblikket. (Foto: Linda Kastrup © Ritzau Scanpix)

  Jon Stephensen stopper som teaterdirektør på Aveny-T, fordi bestyrelsen har mistet tilliden til ham.

  Det fremgår af en pressemeddelelse fra bestyrelsesformand Henning Dyremose, som Ritzau har set.

  Dyremose overtager indtil videre som konstitueret teaterchef og administrerende direktør.

  Han konstaterer, at Aveny-T de senere år har gennemgået "en fantastisk udvikling", og hvad angår det kunstneriske, har Stephensen stået for en "en stor del af arbejdet", lyder det.

  På det seneste er der dog konstateret "en række uenigheder om grundlæggende ledelsesmæssige og forretningsmæssige forhold," lyder det.

  - Bestyrelsen har derfor mistet tilliden til teaterchefen og beklageligvis har vi måtte stoppe samarbejdet, således at Jon Stephensen ophører med at repræsentere teatret med øjeblikkelig virkning, udtaler Dyremose.

  Jon Stephensen har stået i spidsen for teatret siden 2011.

  I en pressemeddelelse, som advokatfirmaet Riemann har udsendt på Jon Stephensens vegne, oplyser Stephensen, at han mener, opsigelsen reelt er begrundet i, at han som medlem af Moderaterne har skrevet en kronik sammen med tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

  Henning Dyremose afviser blankt begrundelsen, men Jon Stephensen vil anlægge sag mod Aveny-T efter fyringen, yder det videre.

  Artiklen er opdateret med nye informationer klokken 12:45. Ifølge Ritzau vil den tidligere teaterdirektør lægger sag an mod Aveny-T.

 48. I går kl. 11:00

  Studerende forlader klasseværelset i protest mod våbenvold

  Elever på Oxford High School i Michigan, hvor der var et masseskyderi i november 2021, viser sympati for ofrene ved skoleskyderiet i Uvalde i tirsdags. (Foto: MANDI WRIGHT/USA TODAY NETWORK © Ritzau Scanpix)

  Masseskyderiet, hvor 19 elever og to lærere blev dræbt på en skole i Uvalde i Texas, har sat gang i elevprotester rundt omkring i USA.

  Det skriver mediet ABC News.

  Studerende rundt i landet forlod i går klasseværelserne for at vise støtte til ofrene i Uvalde, men også modstand mod våbenvold.

  Det var blandt andet studerende fra Oxford High School i Michigan og Saugus High School i Californien, som deltog i protesten. Begge skoler har selv været udsat for skoleskyderi.

  Også studerende fra skolen Paul. D. Schreiber Senior High School i New York, deltog i protesten. Eleven, som har arrangeret protesten på skolen, fortæller, at mindst 600 deltog.

 49. I går kl. 10:46

  Endnu en vandrerute på vej for at lokke turister til

  Der bliver kamp om de danske og udenlandske turister, der kan lide at snøre vandreskoene og gå en tur i naturen.

  For udover en ny vandrerute på Djursland, er der nemlig også en på vej til Sydsjælland.

  Det siger Direktør i Destination Sydkyst Danmark, Martin Bender, til DR Sjælland.

  - Vi vil gerne tage den her konkurrence op, om dem der vandrer. Det er en ny tur, der starter med solopgang i Faxe Ladeplads, og så går du 60 til 80 kilometer i eget tempo til solnedgang Karrebæksminde i Næstved.

  Ruten forventes at ligge klar inden for et år.

 50. I går kl. 10:30

  Italiensk premierminister efter telefonsamtale med Putin: 'Intet glimt af håb for fred'

  Italiens premierminister Mario Draghi øjner ikke nogen snarlig fred i Ukraine.

  Sådan lyder det ifølge den italienske avis Il Tempo fra premierministeren efter en samtale med Ruslands præsident Vladimir Putin i går.

  - Jeg så intet glimt af håb for fred i min snak med præsident Putin, siger Draghi ifølge den italienske avis.

  Det er ikke første gang, at den italienske premierminister ringer til den russiske præsident - også i marts greb Mario Draghi knoglen og kontaktede Putin for at tale om fred, men ifølge Draghi blev han afvist med beskeden om, at det "ikke var det rette tidspunkt".

  Og her to måneder efter er tonerne altså ikke meget anderledes.

Mere fra dr.dk