Seneste Nyt

Tallet vokser igen: 313 kræftpatienter har nu ventet for længe på operation i Aarhus

313 kræftpatienter har ventet for længe på en operation på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Det er sket i perioden fra januar 2022 til marts 2023, viser en ny redegørelse, som Region Midtjylland har offentliggjort i dag.

Dermed vokser kræftsagen, som DR har bragt frem, med yderligere 20 patienter. De 20 nye patienter i statistikken er dem, der i marts i år ventede længere på en operation, end kræftpatienter har krav på.

De nye tal dokumenterer også, at der fortsat i marts var problemer på mave- og tarmkirurgisk afdeling med at overholde den maksimale ventetid på kræftoperationer.

Den maksimale ventetid i loven er to uger fra en kræftpatient er blevet tilbud og har sagt ja til en kræftoperation, og indtil patienten ligger på operationsbordet.

Selvom den maksimale ventetid er blevet brudt, er det dog vurderingen fra Aarhus Universitetshospital, at størstedelen af patienterne generelt er blevet behandlet efter reglerne.

- For 300 ud af de 313 patientforløb kan det dokumenteres, at patienten er orienteret om overskridelsen af de maksimale ventetider i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens vejledning og den regionale retningslinje, samt afgørelsen fra Rigsrevisionen om tilstrækkelig dokumentation. De 300 patienter har accepteret den forlængede ventetid, skriver Aarhus Universitetshospital i redegørelsen.

Kun i 13 sager erkender Aarhus Universitetshospital, at der er sket klokkeklare fejl.

- AUH vil på den baggrund tage initiativ til at efterindberette de 13 patientforløb som reelle overskridelser af de maksimale ventetider til Sundhedsstyrelsen, står der i redegørelsen.

Mandag 1. maj lander en uvildig undersøgelse, der vurderer, om kræftsagen bør have ledelsesmæssige konsekvenser.

Nyheder

 1. Ulf Helgstrand går på orlov for at give rideforbundets bestyrelse arbejdsro i de vigtigste og tungeste sager, lyder det.

 2. 38-årig varetægtsfængslet og sigtet for drabsforsøg

  En 38-årig mand fra Rødovre er blevet varetægtsfængslet i 14 dage, hvor han er sigtet for forsøg på manddrab og for overtrædelse af våbenloven under særligt skærpende omstændigheder.

  Det oplyser Nordsjællands Politi på det sociale medie X, tidligere kendt som Twitter.

  Den 38-årige mand kørte sent i går op på siden af en 42-årig mand og skød efter ham på Motorring 3 ved Nybrovej.

  Ifølge politiet tyder det ikke på, at hændelsen har nogen forbindelser til bandekriminalitet. Men anklager Michael Qvist siger til TV2 Kosmopol, at det er en trafiksituation der udvikler sig på en alvorlig måde, fordi der er en, der bliver vred.

  Og den 38-årige mand nægter sig skyldig.

 3. Aserbajdsjan vil tillade FN-folk at besøge Nagorno-Karabakh

  Aserbajdsjans har tænkt sig at tillade en gruppe eksperter fra FN at besøge Nagorno-Karabakh-regionen "inden for et par dage".

  Det meddeler en rådgiver fra Aserbajdsjans præsidentkontor ifølge Reuters.

  Medier vil også få mulighed for at besøge området, lyder det, efter Aserbajdsjan i sidste uge tog den fulde kontrol med regionen, som i over 30 år er blevet drevet som en selvstændig region.

  Den nyudnævnte præsident for den selverklærede republik, Samvel Shahramanyan, underskrev i går et dekret, der betyder, at alle statslige institutioner bliver opløst den 1. januar 2024. Det betyder, at republikken Nagorno-Karabakh ikke længere findes om tre måneder.

 4. Justitsminister: Danmark står klar til at hjælpe Sverige med bandeproblemer

  Danmark står klar til at hjælpe Sverige i landets kamp mod voldelige bander, hvis der skulle blive brug for det.

  Det oplyser justitsminister Peter Hummelgaard (S) til Ritzau. Han fortæller, at der endnu ikke er blevet anmodet om assistance fra svensk politi, men at dansk politi holder nøje øje med situationen.

  - Om vi har mulighed for at hjælpe og med hvad, vil i sagens natur være helt afhængig af, hvad svenskerne konkret måtte have behov for, skriver han til nyhedsbureauet.

  - Den nuværende situation i Sverige med sprængninger og skuddrab på næsten daglig basis er dybt bekymrende, og regeringen – og politiet – tager den nuværende situation i Sverige meget alvorligt.

  Bandevolden i Sverige er den seneste tid eskaleret, og alene i september er 11 personer dræbt i skyderier.

 5. Spansk konservativ politiker må opgive premierminister-drømme

  Alberto Núnez Feijóo er ikke lykkedes med sin regeringsdannelse i det spanske parlament. Han må for nu droppe idéen om at blive landets næste premierminister. (Foto: © javier Soriano, AFP or licensors)

  Den konservative politiker Alberto Núnez Feijóo har fredag tabt en afstemning om regeringsdannelse i det spanske parlament.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Afstemningens resultat betyder ifølge nyhedsbureauet, at Núnez Feijóo nu må vinke farvel til sin drøm om at blive landets premierminister.

  Núnez Feijóo manglede fire stemmer for at have flertal til en regeringdannelse, og vejen er dermed åben for, at den nuværende premierminister, socialdemokratien Pedro Sánchez, kan forsøge at danne en ny regering.

  Hvis det mislykkes for Sánchez, ventes der at blive holdt nyt valg i januar, skriver Reuters.

 6. Unicef: Flere end 16.000 børn er fordrevet efter oversvømmelser i Libyen

  Efter ødelæggende oversvømmelser i den østlige del af Libyen er flere end 16.000 børn ifølge Unicef blevet fordrevet fra deres hjem.

  Det oplyser nødhjælpsorganisationen i en pressemeddelelse.

  Organisationen frygter samtidigt, at hundredvis af børn er omkommet under katastrofen, og for de overlevende er bekymringen, at deres trivsel og tryghed er i fare.

  Mange skoler er nemlig lukket efter oversvømmelserne, rapporterer Unicef.

  - I den ramte regions østlige del af landet blev fire ud af 117 ramte skoler ødelagt og 80 delvist beskadiget, skriver børneorganisationen.

  - Når katastrofer rammer, er børn altid blandt de mest sårbare. Den psykiske belastning hos børn efter en så voldsom katastrofe kan være ekstrem høj, fortsætter de.

  Siden oversvømmelserne gjorde sit indtog, blandt andet i byen Derna, har Unicef leveret 65 ton nødhjælpsforsyninger til de berørte områder. Det dækker blandt andet over medicin og vintertøj til børn.

 7. Sygeplejerskerne har valgt ny forkvinde

  Dorthe Boe Danbjørg er ny forkvinde for sygeplejerskerne og skal føre sin faggruppe gennem blandt andet trepartsforhandlingerne.

  Det har en afstemning med den højeste stemmeprocent i nyere tid blandt medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd (DSR) valgt, skriver DSR.

  Dorthe Boe Danbjørg har 23 års erfaring som sygeplejerske og har siden 2018 været 2. næstforkvinde i DSR.

  - Jeg er virkelig glad, for at medlemmerne har vist mig denne tillid med valget af mig som ny forkvinde. Jeg vil gerne takke mine medkandidater for en god valgkamp. Jeg ser frem til at repræsentere alle sygeplejersker, lyder det fra den nye forkvinde i meddelelsen.

  Fem sygeplejersker havde meldt sit kandidatur til at overtage posten fra Grethe Christensen, der har besiddet posten de seneste 14 år.

 8. Nato-chef indvier forsvarsalliancens nye kvantecenter i København

  Kvanteteknologien blev hyldet i dag ved åbningen af Natos nye kvanteteknologiske center, som er blevet placeret i København.

  Til åbningen var blandt andre Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og selvom kvantefysik ikke er hans spidskompetence, så understregede han vigtigheden af teknologien.

  - Selv om vi ikke forstår alle kompleksiteterne, så forstår vi, at det er vigtigt for vores samfund og vores sikkerhed, sagde Stoltenberg ifølge Ritzau.

  Kvanteteknologien, som er en avanceret form for matematisk indretning af computere, ventes at kunne levere beregninger, der ikke er mulige i dag.

  Det kan bruges militært til at træffe mere sikre og hurtige operative beslutninger, har Thomas Galasz Nielsen, oberstløjtnant og chef for Institut for Militær Teknologi, forklaret til Ritzau.

  Med det nye kvantecenter melder Nato sig ind i en international kamp om at være blandt de første, der forløser det militære potentiale i kvantecomputere, skriver Ritzau.

 9. Forslaget om at forbyde russiske atleter ved De Paralympiske Lege blev ikke stemt igennem i Den Internationale Paralympiske Komité.

 10. 13 nye lande skriver under på erklæring mod sportswashing

  13 nye lande har skrevet under på en erklæring om at sikre mere gennemsigtighed i international idræt.

  Det skriver Kulturministeriet fredag i en pressemeddelelse.

  Det er positivt, at flere lande vil være med i kampen mod sportswashing, siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

  - Det at sikre gennemsigtighed, demokratiske værdier og integritet i sport, når det kommer til tildeling af mesterskaber og slutrunder, er utroligt vigtigt.

  - Så jeg er rigtigt glad for, at yderligere 13 lande tilslutter sig de her principper.

  Sportswashing dækker over lande, der forsøger at vaske deres omdømme rent ved blandt andet at investere i sportsklubber eller afholde store sportsarrangementer.

  Blandt de nye underskrivere finder man EU-lande som Letland, Kroatien og Cypern. Andre nye støtter tæller Storbritannien, New Zealand og Schweiz.

  Indtil videre er der ingen lande fra hverken Sydamerika, Asien eller Afrika på listen.

 11. Grønne ambitioner skal veksles til konkrete aftaler, lyder opfordringen.

 12. Ministeren svarer ikke på, om hun er enig i fagfolk og organisationers kald på klarere politisk prioritering af patienter og behandlinger.

 13. Tænketank: Russiske militærbloggere er begyndt at censurere sig selv

  Mange russere får deres information om krigens gang fra populære bloggere og skribenter.

  Bloggerne skriver med ret frie rammer og har også kunnet kritisere magtfulde personer og deres beslutninger.

  Men nu indrømmer flere, at de er begyndt at udøve selvcensur på det, de skriver.

  Det skriver den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW) i deres efterretning.

  Ifølge tænketanken ser man censuren ved, at by- og stednavne på slagmarken bliver ændret, og fremskridt fra den ukrainske modoffensiv bliver underdrevet eller slet ikke nævnt.

  Det spiller ind i en tendens, som gør det sværere for bloggere at skrive det, der rent faktisk foregår på slagmarken. Og flere kritiske bloggere har oplevet kommunikationsproblemer og manglende udbetalinger af deres løn, skriver ISW.

  Få seneste nyt om krigen i Ukraine i vores liveblog.

 14. Dommer afviser krav: Sag mod Sanjay Shah afvises ikke

  Der er ikke sket en krænkelse af Sanjay Shahs menneskerettigheder, og derfor skal sagen mod finansmanden, der er tiltalt for at have svindlet den danske statskasse for cirka ni milliarder kroner i udbytteskat, fortsætte.

  Det har en dommer ved Retten i Glostrup netop besluttet.

  - Påstanden fra de tiltalte Sanjay Shah og Anthony Mark Patterson om afvisning af sagen tages ikke til følge, lyder det.

  Sanjay Shahs forsvarere havde ellers påstået, at forskellige danske ministre gennem en årrække havde gået alt for langt i deres udtalelser om finansmandens skyld.

  Sagen mod Sanjay Shah og hans formodede håndlanger, Anthony Mark Patterson, er sat til at gå i gang på mandag. Sanjay Shah er dog stadig i Dubai, hvor han er dømt til udvisning til Danmark.

  Begge tiltalte nægter sig skyldige. Kendelsen kan kæres til Østre Landsret.

 15. Mindst 40 ligger begravet under kollapset moské i Pakistan

  Et bombeangreb nær Peshawar i Pakistan har fået en nærliggende moské til at kollapse, og mellem 30 og 40 mennesker er begravet under murbrokkerne, rapporterer Reuters.

  Fire blev dræbt og 12 er såret ved eksplosionen, som fik moskéen til at styrte sammen.

  Ifølge lokale medier var der to selvmordsangreb, som fandt sted samtidig i provinsen Khyber Pakhtunkhwa.

  Der er ikke umiddelbart nogen gruppe, som har taget skylden for angrebene, skriver Ritzau.

 16. Dressurrytteren Andreas Helgstrand er blevet frataget en DM-bronzemedalje, som han vandt i juni.

 17. Magnus Heunicke har underskrevet politisk erklæring om at kortlægge ammunition på bunden af Østersøen

  På vegne af Danmark har miljøminister Magnus Heunicke (S) sat sin underskrift på en politisk erklæring om, at ammunition på bunden af Østersøen skal kortlægges. Det skriver Ritzau.

  Den er også underskrevet af miljø- og fødevareministre fra andre af EU's Østersø-lande.

  Med erklæringen aftaler landene at samarbejde om at vurdere blandt andet miljørisikoen ved ammunitionen på havbunden og at kortlægge, hvor ammunitionen ligger i Østersøen, lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet. Ammunitopnen er eksempelvis dumpede giftgasser fra Anden Verdenskrig.

  - Der er ingen tvivl om, at den dumpede ammunition ikke bidrager til et godt havmiljø, og derfor skal vi blive klogere på, hvad vi kan gøre for at håndtere ammunitionen, uden at det har negative konsekvenser for havmiljøet, siger miljøminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

 18. Trafikken kører igen efter problemer på Køge Bugt Motorvejen

  Opdateret klokken 13.32 med information om, at trafikken kører igen.

  Et uheld mellem 30 Solrød Nord og 31a Solrød Syd på Køge Bugt Motorvejen satte en prop i sydgående retning.

  Det genererede blandt andet trafikken i retning mod Fyn og Jylland, oplyser P4 Trafik.

  Trafikken kører fint igen, selvom der fortsat er mange på vejen.

  Politi og redning spærrede et af de to højre spor, men det giver massiv kø i alle spor fra Greve Syd. De er færdige på stedet nu.

 19. Især lørdag ser ud til at give tørvejr og sol til de fleste.

 20. Organisationer hiver den franske stat i retten for racisme

  Hver dag bliver unge med anden etnisk baggrund end fransk helt uden grund stoppet af politiet og bliver visiteret.

  Det hævder seks franske og internationale organisationer, heriblandt Amnesty International og Human Rights Watch.

  I dag begynder en historisk retssag i Frankrig, hvor organisationerne har sagsøgt myndighederne i et forsøg på at stoppe såkaldt etnisk profilering.

  Frankrigs indenrigsminister, Gérald Darmanin, sagde i juli, at det er en forkert påstand, at der er systematisk racisme i politiet.

  - Næsten alle franskmænd, der opfattes som sorte eller nordafrikanske, vil have oplevet det flere gange. (...) Kontrollen kan starte, fra de er 10 eller 11 år. Efter de er fyldt 25 år, sker det sjældnere, men stopper ikke. Det har en stor psykologisk indvirkning på dem, siger Issa Coulibaly fra Pazapas-foreningen i Belleville i det nordlige Paris til The Guardian.

 21. Frankrig vil hjælpe Ukraine med robotter, droner og kunstig intelligens

  Sebastien Lecornu mødes med Ukraines præsident Zelenskyj i Kyiv. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

  Frankrig vil erstatte gammelt udstyr og tilbyde innovative løsninger til den ukrainske hær, siger Frankrigs forsvarsminister, Sebastien Lecornu, under et besøg i den ukrainske hovedstad, Kyiv.

  Det skriver CNN.

  Han er i Ukraine med en delegation af politikere og virksomhedsledere, som er parate til at tilbyde Ukraine udstyr inden for droneteknologi, robotvirksomheder, militærudstyr og kunstig intelligens.

  Den franske regering vil forbinde franske producenter direkte med den ukrainske hær.

  - Per definition tager en modoffensiv på en 1.200 kilometer lang front tid, så vi har brug for tålmodighed, selvtillid og udholdenhed, siger Sebastien Lecornu.

 22. Iltsvindet i de danske farvande har nået et kritisk niveau

  Dyr og fisk i de danske farvande søger væk, og fastsiddende dyr som orme og muslinger dør.

  Iltsvindet i danske farvande er nu nået et kritisk niveau, viser en ny iltsvindsrapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi.

  Det er kombinationen af høje temperaturer og fortsat mange næringsstoffer samt septembers rolige vindforhold, der har skabt de historisk dårlige iltforhold for fisk, bunddyr og planter.

  - Iltsvindet har allerede nået et katastrofalt omfang. Det, der sker under havets overflade lige nu, er en tragedie for havmiljøet. Og det er ikke engang slut endnu, siger seniorrådgiver Jens Würgler Hansen fra Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet.

  Det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande var her i september på næsten 7500 kvadratkilometer, det svarer til et areal større end Sjælland, skriver Ritzau.

 23. Europæiske golfspillere flyvende fra start i Ryder Cup

  Europas forhåbninger om at tilbageerobre golfsportens prestigefyldte Ryder Cup-trofæ fik mere end almindelig god luft under vingerne, da det hele blev sat i gang med fire foursomes fredag morgen.

  De fire europæiske par - hvor Nicolai Højgaard ikke var i spil - var amerikanerne aldeles overlegne. Det resulterede i fire sejre til Europa og dermed en 4-0-føring.

  Den tager europæerne med til fourballs senere fredag, hvor Nicolai Højgaard kommer på banen. Han skal spille sammen med Jon Rahm mod Brooks Koepka og verdensetter Scottie Scheffler.

  I foursome-formatet spilles der to mod to, og hvert hold har kun én bold i spil. Spillerne fra holdet skiftes til at slå til bolden.

  I fourball, som venter senere fredag, har hver af de fire spillere i den enkelte match sin egen bold, og holdet med den bedste individuelle score vinder hullet.

  USA var ikke på noget tidspunkt foran i en eneste af de fire matcher.

 24. Situationen i Sverige er eskaleret i en grad, hvor man er klar til at tage helt nye redskaber i brug.

 25. Antallet af aborter er stabilt, men flere bliver foretaget tidligere

  Antallet af aborter har været nogenlunde stabilt de seneste fem år, men der er til gengæld sket noget i forhold til, hvornår og hvordan indgrebet foregår.

  Ifølge Sundhedsdatastyrelsens nyeste opgørelse skete fire ud af fem - 78 procent - af de aborter, der blev udført sidste år, inden ottende graviditetsuge. Ti år tidligere, i 2012, var antallet 60 procent.

  - En væsentlig årsag er formentlig, at flere aborter i dag foregår medicinsk, så man ikke længere skal vente på en operation, siger Mette Keis Jepsen, som er afdelingschef i Sundhedsdatastyrelsen i en pressemeddelelse.

  Kirurgi indgik i 40 procent af aborterne i 2012 – og langt flere tidligere – mens det kun gjaldt 17 procent af aborterne i 2022, skriver Sundhedsdatastyrelsen.

  De nye tal viser også, at færre unge mellem 15 og 24 år får foretaget aborter.

  Etisk Råd anbefalede forleden at ændre græsen for fri abort fra 12. uge til 18. uge i graviditeten. Læs mere her.

 26. I Sverige beder børn banderne om lov til at blive drabsmænd

  Fremover bliver det 'en hovedopgave' for svensk politi at forhindre børn i at begå drab.

  - Vi har en situation, hvor vi har børn, som selv kontakter de kriminelle netværk for at blive drabsmænd, siger Sveriges rigspolitichef, Anders Thornberg.

  Ifølge de svenske myndigheder er børn i teenageårene og unge både med til at begå alvorlig bandekriminalitet, og de er også blandt nogle af ofrene.

  - Børn skal have tro på fremtiden, børn skal ikke have lyst til at blive mordere, siger Thornberg.

  11. september blev en 13-årig dreng fundet skudt i en skov syd for Stockholm. Kun få dage senere blev en dreng i de tidlige teenageår dræbt i Västertorp i det sydlige Stockholm. Begge drab kobles sammen med den igangværende bandekonflikt.

  Både svensk politi og den svenske regering har lovet en række tiltag, som skal forsøge at stoppe den eskalerende bandekriminalitet og skyderier, der den seneste tid er eskaleret voldsomt i Sverige.

 27. Ungarn er skeptisk over at lade et krigshærget land være med i EU

  Ungarn har 'mange svære spørgsmål', inden de vil snakke om et ukrainsk EU-medlemskab

  - Vi kan ikke undgå spørgsmålet om, hvorvidt vi alvorligt talt kan begynde at overveje at give EU-medlemskab til et land i krig.

  Sådan lyder det fra Ungarns premierminister, Viktor Orban, i et interview med ungarsk TV, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Til december skal de 27-EU-medlemslande beslutte, om man vil tillade Ukraine at begynde forhandlingerne om en indtrædelse i EU. Og det kræver et enstemmigt flertal.

  - På grund af krigen ved vi ikke, hvor stort, landets territorie er. Og vi ved ikke, hvor mange mennesker, der bor i landet på grund af, at så mange er flygtet. At lade et land indtræde i EU, uden, at vi ved den slags, ville være uden fortilfælde, siger Orban ifølge Reuters i interviewet.

  Få seneste nyt om krigen i Ukraine i vores liveblog.

 28. En række nordsjællandske vandværker er bekymrede for drikkevandets fremtid

  I Nordsjælland er marker tæt på et par af de steder, hvor drikkevandet bliver pumpet op af undergrunden, blevet dækket med jord, som blandt andet kommer fra byggeri.

  Esrum Vandværk oplever, at der bliver spredt jord på netop den mark, hvor de kan pumpe vand fra.

  Jorden er ikke testet for PFAS og pesticider, for det behøver man ikke at gøre ifølge lovgivningen. Og det frustrerer Søren Schmidt, der er formand for vandværket.

  - At man kan tillade, at der køres jord på, som ikke er testet for pesticid og PFAS, virker meget underligt, siger han.

  Også Esbønderup Vandværk og Smidstrup Vandværk er enige i, at kravene i lovgivningen er for sløve.

  Morten Dahlberg, næstformand i klima-, teknik- og miljøudvalget og medlem af Grundvandsrådet i Gribskov Kommune, forstår godt vandværkernes bekymring, men siger, at kommunen ikke har kapacitet til at teste jorden for mere, end hvad loven siger, at den skal.

  Ifølge Miljøstyrelsen kan kommunerne vælge at analysere for flere stoffer, hvis de finder det nødvendigt, men lovgivningen forpligter dem ikke til det, medmindre kommunen mistænker forurening.

 29. Der er stor mystik om, hvorvidt den nye arktiske ambassadør er tiltrådt stillingen. Det er ifølge de grønlandske folketingsmedlemmer nemlig ikke sket.

 30. Zelenskyj nomineret til Nobels Fredspris

  Den 6. oktober bliver Nobels Fredspris uddelt, og blandt de nominerede er Ukraines præsident Zelenskyj.

  Det skriver det britiske medie Sky News.

  Også den fængslede, fremtrædende Putin-kritiker Aleksej Navalnyj, Greta Thunberg og den kinesiske aktivist Peng Lifa er blandt de 351 nominerede.

  Chancen for, at Zelenskyj skulle vinde, vurderes dog til ikke at være så høj, skriver Sky News.

  Få seneste nyt om krigen i Ukraine i vores liveblog.

 31. Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek, er sygemeldt på ubestemt tid

  Borgmesteren i Viborg, Ulrik Wilbek (V), har været sygemeldt siden 19. september, og det vil han være på ubestemt tid.

  Det bekræfter 1. viceborgmester og fungerende borgmester Mads Panny (S).

  Mads Panny vil ikke kommentere Ulrik Wilbeks sygdom, men det er ikke livstruende, og han er absolut klar i hovedet, lyder det.

  - Det er vigtigt for mig at sige, at jeg håber og tror, at Ulrik snart kommer tilbage. Det vil være til stor glæde, siger Mads Panny.

  Men selvom oppositionen i byrådet nu har fået borgmester-stolen midlertidigt, så skal viborgenserne ikke forvente, at der føres ny politik fra borgmester-kontoret.

  - Jeg tror ikke, det er smart, hvis jeg pludselig begynder at trække nye kaniner op af hatten, siger Mads Panny.

 32. Mindst 52 er dræbt ved en eksplosion i Pakistan

  En eksplosion i Balochistan-provinsen i det sydvestlige Pakistan har kostet mindst 52 mennesker livet. Mere end 50 er sårede, oplyser politiet til Reuters.

  Eksplosionen skete i nærheden af en moské, hvor en gruppe var forsamlet for at fejre profeten Mohammeds fødselsdag.

  - Det ser ud til at være et selvmordsangreb, siger den højtstående lokal politibetjent Javed Lehri.

  Ifølge ham sprængte gerningsmanden sig selv i luften i nærheden af vicepolitiinspektørens køretøj.

  Området har tidligere været udsat for angreb fra islamistiske og separatistiske militante. Ingen har taget ansvaret for angrebene, skriver Reuters.

 33. Sveriges rigspolitichef: Intet tyder på, at den grove vold stopper lige nu

  Ifølge rigspolitichefen Anders Thornberg (midten) har svensk politi allerede talt med Forsvaret om, hvordan politibetjente og soldater kan samarbejde om at stoppe volden. (Foto: © 10430 Christine Olsson, Ritzau Scanpix)

  Selvom svensk politi forsøger at dæmme op for den igangværende bandekonflikt i Sverige med daglige skyderier og attentater, stopper volden ikke lige foreløbig.

  - Der er desværre ikke meget, der tyder på, at denne grove vold hurtigt vil ophøre. Vi vurderer, at det er sandsynligt, at der kommer nye voldstilfælde, inden udviklingen vender, siger rigspolitichef Anders Thornberg på et pressemøde ifølge svenske SVT.

  - Det er terrorlignende voldshandlinger, som vi ikke har set før. Det er en alvorlig trussel mod sikkerheden i landet, siger han.

 34. En beboer har mistet livet efter en brand på plejehjem i Aarhus

  I aftes rykkede politi og brandvæsen ud til en brand på plejehjemmet Skelager i Aarhus. Efter brandvæsnets ankomst kom der hurtig styr på flammerne, som udelukkende rasede i et rum og spredte sig ikke yderligere.

  En 60-årig beboer blev efterfølgende fløjet med helikopter til Rigshospitalet, men overlevede ikke.

  - Vi må desværre konstatere, at den 60-årige mandlige beboer er afgået ved døden i går aftes, siger Jens Bejer Damsgaard, pleje- og rehabliliteringschef i Aarhus kommune.

  De pårørende er underrettede og årsagen til branden er ukendt.

 35. Nordea får otte påbud for omfattende fejl i gældsinddrivelser

  Finanstilsynet har givet otte påbud til Nordea, der ikke har gjort nok for at sikre, at der ikke sker fejl i opkrævning af gæld fra nogle af bankens mest sårbare kunder.

  Der skriver Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

  Igennem tre år har Nordea Danmark arbejdet på at rydde op i sine gældsinddrivelsessystemer for at sikre, at banken ikke opkræver for meget gæld fra sine inkassokunder.

  - Finanstilsynet kan nu konstatere, at Nordeas foranstaltninger ikke har været tilstrækkelige, står det i meddelelsen.

  Finanstilsynet vurderer, at der er tale om "omfattende fejl", og at Nordea har handlet i strid med reglerne for god skik.

  Nordea skriver i et høringssvar i forbindelse med udkastet til påbuddene, at "banken anerkender, at omfanget og kompleksiteten i arbejdet med at identificere fejlkilder, gennemgå kundernes sager og rydde op har været mere omfattende og ressourcekrævende, end banken først have forventet".

  Banken tager påbuddene i udkastet til efterretning og er allerede i gang med at implementere flere af dem, lyder det.

  TV 2 og Berlingske afdækkede i maj, hvordan flere banker i årevis har inddrevet gæld i strid med reglerne.

 36. Mangler 225 millioner kroner i kassen: Underskud kostede hospitalsdirektør jobbet

  Der mangler lige nu cirka 225 millioner kroner i kassen på Aalborg Universitetshospital.

  Det kostede i går hospitalsdirektør, Jens Ole Skov, jobbet efter 17 år på posten. Han får 4,2 millioner kroner i opsigelses- og fratrædelsesgodtgørelse.

  Ifølge regionsrådsformand Mads Duedahl (V) har et enigt forretningsudvalg ikke længere tillid til Jens Ole Skov.

  - Efter vi har prøvet rigtig mange forskellige tiltag, har det ikke bedret vores situation. Derfor er det på tide at sætte en ny person i spidsen, som vi har større tiltro til kan bringe os i økonomisk balance, siger Mads Duedahl.

  Per Christiansen er blevet konstitueret direktør. Han kommer fra en stilling som hospitalsdirektør på Rigshospitalet.

  Det har været nogle skandaleramte år for Region Nordjylland, når det kommer til hospitaler. Regionen er ved at bygge det nye hospital i Aalborg, hvor budgettet indtil videre er overskredet cirka 1,4 milliader kroner.

 37. Flertallet for at begrænse udeservering i København er væk

  Der er ikke længere politisk flertal for at begrænse udeserveringen i store dele af det københavnske natteliv til klokken 22 på hverdage.

  Alternativet trækker nemlig støtten til forslaget - et forslag, de ellers tidligere har stemt for, og som har skabt voldsom debat i hovedstaden, hvor flere end 1500 borgere sendte høringssvar ind til kommunen.

  Efter at have hørt fra borgerne og branchen har Alternativet nu skiftet mening.

  - Vi har brugt tiden på at finde ud af, hvad problemerne egentlig er, og så har vi lavet et nyt forslag, som vi synes er bedre og mindre firkantet, siger partiets gruppeforperson i København, Birgitte Kehler Holst.

  I stedet foreslår Alternativet, at kommunen kigger på at lave begrænsninger i visse områder - for eksempel steder med mange boliger.

  Det nye forslag skal fremsættes på dagsordenen til et møde i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg den 4. december.

 38. Fund i grotte var Europas ældste sko: 6.000 år gamle og lavet af græs

  Der er ikke nogen meldinger om lugten af sure tæer, men de ældste par sko fundet i Europa nogensinde, er et par sandaler vævet af græs.

  Skoene menes at være hele 6.000 år gamle, viser en ny analyse af et fund fra en grotte i Spanien, skriver BBC.

  Skoene blev opdaget af minearbejdere i det 19. århundrede, men er blevet analyseret i et nyt studie.

  Det er lav fugtighed og kold vind i grotten, der har holdt skoene og andre fund fra grotten usædvanligt velbevarede.

  Fundene "er det ældste og bedst bevarede sæt af plantefibermaterialer i Sydeuropa hidtil kendt", siger undersøgelsens medforfatter María Herrero Otal ifølge BBC.

 39. Tennisspilleren Holger Rune vinder førsterunde-kampen i Beijing over Félix Auger-Aliassime.

 40. Svensk bandekonflikt trækker overskrifter i udlandet: 'Det Vilde Vesten', børnesoldater og krigszone

  Eksplosioner i beboelsesejendomme, daglige skyderier og bandernes rekruttering af børn bliver omtalt i britiske medier som The Guardian og Independent.

  - Børnesoldater, henrettelser, bomber: Dødelig bandevold gør Sverige til en 'krigszone', lyder overskriften hos sidstnævnte.

  Daily Mail kalder Sveriges hovedstad, Stockholm, for 'Det Vilde Vesten'.

  - Bandevold holder den svenske hovedstad i et fast greb. Inden for 12 timer blev en rapper henrettet på en sportsplads, en anden mand blev skudt og dræbt, og en bombeeksplosion dræbte en uskyldig kvinde i hendes hjem, skriver Daily Mail.

  De nævnte begivenheder skete i går, og du kan læse om dem her.

  Se dagens nyheder i TVA Live.

 41. Rosenkilde havde opbakning fra Torsten Gejl, da hun ændrede kurs i minksag.

 42. Ved Odesa gør 25-årige Hidan sig klar til at skyde Ruslands drone-sværme ned.

 43. Skybrud og sommerstorm betød bemærkelsesværdigt mange forsikringsskader

  Sommervejret bød først på tørke, og siden kom der flere skybrud og en storm i august.

  Og det våde vejr sidst på sommeren har betydet flere tusinde anmeldelser om skader på grund af vejret som væltede hegn, vand i kældre og ødelagte drivhuse.

  Landets største forsikringsselskab Tryg har i sommermånederne fået usædvanligt mange anmeldelser om vejrskader.

  Alene sensommerstormen resulterede i knap 1200 skadesanmeldelser. Hvad skybrudsskader angår, har Tryg registreret omkring 3500 hen over sommeren, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

  - Skybrud er jo normale i sommermånederne. Men denne sommer har tegnet sig for usædvanligt mange skybrud herhjemme, siger Trygs koncernfinansdirektør, Barbara Plucnar Jensen.

  - Faktisk har vi modtaget meldinger om skybrudssager hos vores danske kunder hver eneste weekend gennem hele sommeren. Det er meget bemærkelsesværdigt, siger hun.

 44. Flere danskere blev ledige i august

  For 11. måned i træk voksede ledigheden i august med 500 personer.

  Der var 84.300 ledige i august, hvilket svarer til en ledighedsprocent på 2,9 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

  Ledigheden ligger dog fortsat på en lavt niveau, vurderer seniorøkonom hos Dansk Erhverv Kristian Skriver.

  - De kraftige rentestigninger og vækstafmatning på de danske eksportmarkeder kunne potentielt have sendt beskæftigelsen i bakgear og ledigheden i vejret, skriver han i en kommentar til Ritzau.

  - Men det er ikke for alvor sket, fordi arbejdsmarkedet har været overraskende robust.

 45. Holger Rune spiller fredag førsterunde-kamp i ATP-turneringen i Beijing. Det er Runes første kamp i 14 dage.

 46. Unicef: Middelhavet er blevet en grav for børn og børns fremtid

  Flere og flere børn tager helt alene den farlige sejltur på en ulovlig migrantbåd over Middelhavet.

  Antallet af børn, der forsøgte at nå Europa alene, er steget med 60 procent i forhold til sidste år. Det siger Unicef ifølge svenske SVT.

  - Middelhavet er blevet til en grav for børn og børns fremtid. Og tragedierne er et resultatet af politiske beslutninger og et ødelagt migrationssystem, siger organisationens europæiske direktør, Regina De Dominicis.

  Alene fra januar i år til midten af september har mere end 11.600 børn ifølge Unicef krydset Middelhavet uden deres mor eller far eller andre ledsagere.

  Unicef peger på, at der også er et stort mørketal, da mange af de overfyldte og nedslidte migrantbåde synker i stilhed uden overlevende øjenvidner.

 47. Novo Nordisk vil lancere Wegovy i Indien

  Overvægt er et stigende problem for befolkningen i Indien og især blandt indiske kvinder.

  Derfor vil det være et lukrativt marked at lancere vægttabsmidlet Wegovy, og det er, hvad Novo Nordisk arbejder på at kunne i 2026, skriver Reuters.

  - Jeg tror, der ville være ret mange patienter og en hel del læger, som ville være interesserede i dette behandlingsområde, siger Novo Nordisk Indiens administrerende direktør, Vikrant Shrotriya.

  - Det kommer til at åbne en ny horisont for selve sundhedsvæsenet, fordi horisonten indtil nu kun er begrænset til alternativ terapi og fedmeoperationer, siger han.

  I Indien er der allerede kopimedicin af slankemidlet, men Novo Nordisk har ikke været i stand til at lægge sag an, da de ulovlige sælgere var "svære at opspore", fortæller direktøren.

 48. Central Wagner-figur er blevet ansat i det russiske forsvarsministerium

  Wagner-gruppens administrerende direktør, Andrej Trosjev, har fået nyt job i det russiske forsvar.

  Det siger Dmitrij Peskov, der er talsmand for den russiske regering via det statslige russiske nyhedsbureau RIA, skriver Reuters.

  Fremover skal Andrej Trosjev stå i spidsen for Ruslands frivillige styrker i krigen i Ukraine, skriver Ritzau.

  Talsmanden skriver på beskedtjenesten Telegram, at Putin og Trosjev i går mødtes for at drøfte, hvordan man bedst kunne gøre brug af bataljoner af frivillige soldater i Ukraine.

  Wagner-gruppen har ud over at have spillet en enorm rolle i krigen i Ukraine også været aktiv på det afrikanske kontinent. Lejehæren er blevet beskyldt for alvorlige brud på menneskerettighederne.

Mere fra dr.dk