Seneste Nyt

Tidligere sikkerhedschef: Twitter har sikkerhedsproblemer, som udgør en trussel mod demokratiet

Twitter har store sikkerhedsproblemer, der ikke blot udgør en trussel mod brugernes personlige oplysninger, men også en trussel for aktionærer, den nationale sikkerhed og demokratiet.

Det er den kontante melding fra Twitters tidligere sikkerhedschef Peiter "Mudge" Zatko, som har valgt at blive whistleblower, og til CNN og Washington Post deler sine erfaringer med techgiganten.

Ifølge Zatko, der indtil i januar i år var sikkerhedschef hos Twitter, har det sociale medies ledelse vildledt sin egen bestyrelse og myndigheder om flere sikkerhedsbrud, som kan åbne døren for blandt andet spionage, hacking, misinformation.

Samtidig hævder han, at brugerenes data ikke slettes på ansvarlig vis, og at Twitters topledelse ikke har den fjerneste idé om omfanget af falske profiler - også kaldt "bots" på platformen. Bots var også omdrejningspunktet, da Elon Musk droppede at købe Twitter.

 • Peiter "Mudge" Zatko er en sværvægter, hvis vi taler om hackere, fortæller tech-korrespondent Henrik Moltke. Udover, at han er en dygtig hacker, har han haft flere topstillinger og er samtidig en dygtig formidler. Blandt andet har han vidnet i Senatet. (Foto: © U.S. federal government)
 • Beskyldningerne mod Twitter er kritiske, vurderer Henrik Moltke. " Twitters sikkerhed handler også om kritisk infrastruktur. Når politikere som Trump siger noget, kan det skabe historie på et øjeblik. Derfor har Mudge en pointe, når han siger Twitters sikkerhed sejler." (Foto: © Emmanuel Dunand, Ritzau Scanpix)
 • Ifølge Twitter har Mudge ikke levet op til sin stilling som topchef, og Moltke tilføjer, at det stemmer overens med hans indtryk, at Mudge kan fremstå arrogant. "Det er jo et klassisk kultursammenstød mellem de glatte Silicon Valley typer og så de krøllede hacker-typer. Mudge troppede i sin tid op i Kongressen med langt hår og insisterede på at blive tiltalt ved sit hacker-alias, Mudge, fremfor sit borgerlige navn, Peiter Zatko" (Foto: © OLIVIER DOULIERY, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Ifølge DR's tech-korrespondent, Henrik Moltke, er det ret stort, at "Mugde", der i hackerkredse er noget af en legende, står frem.

- Han får nok ikke en chefstilling hos Facebook efter. Han sætter sikkerheden højere end sin egen karriere.

Twitter har oplyst, at Zatko blev fyret tidligere i år på grund af "udueligt lederskab og dårlig præsentation"

- Når Twitter prøver at affeje hans afsløringer med, at han er sur, fordi han blev fyret, gør de sig selv en bjørnetjeneste. For han står stærkt, både som hacker og en, der igennem karrieren har prøvet at gøre det rigtige, også for USA's sikkerhed, forklarer Moltke.

Moltke vurderer, at afsløringerne ikke er en døgnflue, men noget Twitter kommer til at skulle forholde sig til.

Nyheder

 1. EU-Domstolen slår fast: Polens omstridte reform af landets domstole er i strid med EU's regler

  Det var i strid med EU-retten, da den polske regering i 2019 gennemførte en reform af landets domstole, som blandt andet indskrænker dommernes uafhængighed.

  Det har EU-Domstolen her til eftermiddag fastslået i en dom.

  Ifølge dommen er der blandt andet problemer med det omstridte displinærkammer, som kan rejse sager mod polske dommere og straffe dem.

  Det er nemlig den polske regering, der bestemmer, hvem der sidder i kammeret, og ifølge EU-Domstolen opfylder dette hverken "uafhængighedskravet og kravet om upartiskhed", som ellers er ufravigelige principper i EU.

  Polens regering er flere gange blevet beskyldt for at se stort på de helt basale demokratiske spilleregler, ikke mindst retsstatsprincippet, som alle EU-landene ellers har skrevet under på, at de vil overholde. Og landet er allerede blevet ramt af millionstore tvangsbøder som følge af reformen.

  Det var Europa-Kommissionen, der havde anlagt søgsmålet, og polakkerne skal nu efterkomme dommen og ændre reformen. Ellers der blive anlagt en ny sag, som kan resultere i nye finansielle sanktioner mod det østeuropæiske land.

 2. To danskere forsvundet på vandretur mellem Sverige og Norge

  Norske og svenske myndigheder har igangsat en redningsaktion for at finde to danske vandrere, der skulle fra Abisko i Sverige til Narvik i Norge mellem torsdag og søndag.

  De dukkede ikke op i Narvik til aftalt tid i går. Det skriver det norske medie VG.

  Der er tale om et søskendepar - en mand i begyndelsen af 30'erne og en kvinde i slutningen af 20'erne.

  De beskrives som værende godt udstyret til deres tur, da de forlod Abisko, skriver Ritzau.

  Til VG siger operationsleder Lars Halvorsen, at de pårørende er underrettet.

  - Ingen har haft kontakt med dem siden torsdag, men det er ikke uventet, for de gik ind i et stort område uden dækning, siger han.

  - Hovedteorien er, at det er dårligt vejr og besværligt at komme frem. Forhåbentlig har de taget ophold i en hytte.

  Han fortæller, at både Røde Kors, Norsk Folkehjælp, politi og redningshelikoptere er med i eftersøgningen.

 3. Biden vil snakke F-16-fly til Ukraine med Mette Frederiksen

  Ukraine og F-16-fly er højt på listen over emner, som den amerikanske præsident, Joe Biden, vil tale med Mette Frederiksen (S) om, når hun kommer på besøg i Det Hvide Hus i dag.

  Det siger John Kirby, sikkerhedspolitisk talsmand i Det Hvide Hus, ifølge nyhedsbureauet AP.

  Joe Biden får ud over Mette Frederiksen også snart besøg af den britiske premierminister, Rishi Sunak.

  - Et af de emner, hvor vi vil høre deres syn på tingene, og hvor præsidenten gerne vil dele sit, er på Ukraines langsigtede sikkerhed, siger John Kirby ifølge AP.

  - Og det er der, hvor F-16-flyene på en måde kommer ind i diskussionen, lyder det videre.

  Sidste måned fortalte fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), at Danmark snart skal i gang med at drøfte en konkret plan for at træne ukrainske piloter i at flyve F-16-kampfly.

 4. Pia Olsen Dyhr: Hvis regeringen skal 'genbekræftes', skal vi overlade det til vælgerne

  Lars Løkke Rasmussens kommentar om, at regeringens projekt skal "genbekræftes", hvis Mette Frederiksen ikke længere er statsminister, går ikke ubemærket hen i det politiske landskab.

  SF's Pia Olsen Dyhr antyder i hvert fald på Twitter, at hun mener, det bør udløse et valg, hvis det ender sådan.

  - Kan se, at Lars Løkke mener, at hvis statsministeren bliver Nato-generalsekretær, så skal regeringen genbekræftes... Den genbekræftelse mener jeg så, at vi skal overlade til vælgerne, skriver hun på Twitter og følger det op med hashtagget #klartilvalg.

  Pia Olsen Dyhr på Twitter.
 5. Krigsveteraner cykler fra Aalborg til Brøndby for at sætte fokus på deres vilkår

  I dag gik starten på årets Ride4Rehab, hvor 70 krigsveteraner spænder cykelhjelmen og cykler fra Nordjylland til Sjælland. Løbet skal sætte fokus på veteraners vilkår.

  Fælles for deltagerne er, at de alle har fysiske eller psykiske traumer fra krig.

  - Vi har det på samme måde alle sammen, så der er en intern forståelse. Det er mere befriende end at cykle med en almindelig cykelklub, fortæller krigsveteran Henrik Odder Nikolajsen fra Løgstør.

  En af gæsterytterne på dagens etape er fotograf og foredragsholder Daniel Rye, der blev holdt som gidsel i 13 måneder af Islamisk Stat.

  I alt skal veteranerne ud på godt 850 kilometer med start på Aalborg Kaserne, inden de slutter ved i Brøndby d. 12. juni.

  • - Det er det tætteste, som jeg kommer på nogen, der har oplevet det samme som mig, siger fotograf Daniel Rye, der blev holdt som gidsel i 13 måneder af Islamisk Stat frem til 2014. (Foto: © Christine Nøgaard, DR)
  • Cykelløbet skal gøre opmærksom på de fysisk og psykiske mén, som krigsveteraner lever med. (Foto: © Christine Nørgaard, DR)
  • De 70 krigsveteraner blev eskortereret fra Aalborg Kaserne af Militærpolitiet. (Foto: © Christine Nørgaard, DR)
  1 / 3
 6. Forsinkede rejsende vil ikke få kompensation efter flyvelederkaos

  Passagerer, der har været eller bliver ramt af forsinkelser i forbindelse med manglen på flyveledere i Københavns Lufthavn, kan i langt de fleste tilfælde ikke se frem til kompensation.

  Det vurderer Forbrugerrådet Tænk og Flyforsinkelser.dk, skriver Ritzau.

  Sidstnævnte er et selskab, der opkræver erstatning og kompensation fra flyselskaberne på forsinkede passagerers vegne.

  Grunden til, at der ikke kan gives kompensation, er, at der er tale om en særlig omstændighed.

  - Der er ikke krav på den ekstra kompensation, man normalt får ved forsinkelser eller aflysninger, hvis problemerne skyldes manglende flyveledere, siger Vagn Jelsøe, der er chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk.

  Hos Flyforsinkelser.dk oplever man et stigende antal henvendelser fra passagerer, der vil afsøge mulighederne for at kræve kompensation.

  - Vi forventer, at det fortsætter, så længe problemet er der, siger direktør Johan Fugmann.

 7. Forfatter og journalist Morten Sabroe er død

  Morten Sabroe er død i en alder af 76 år. Det skriver hans hustru på Facebook. (Foto: © Mathias Svold, Mathias Svold)

  Forfatter og journalist Morten Sabroe er død mandag morgen.

  Det skriver hans hustru, Do Windfeld Sabroe, på Facebook.

  Morten Sabroe blev 76 år.

  - Min elskede mand og bedste ven, journalist og forfatter, Morten Sabroe, døde fredfyldt tidligt i morges i vores hjem i Hundested, skriver hun.

  Ifølge Ritzau blev han uddannet bygningssnedker i 1967. Det blev dog journalistikken - og senere hen forfatterskabet - der blev hans kald i livet. Han blev færdiguddannet på Berlingske i 1971.

  Hans tekster blev bragt i dagblade som Weekendavisen, Jyllands-Posten og Politiken. Sabroe debuterede som forfatter med romanen 'Men ude i kulissen' i 1976, skriver litteratursiden.dk.

 8. SuperBrugsen reklamerede for alkohol til nyudklækkede studenter, og det var i strid med reglerne

  Det var i strid med reglerne, da seks SuperBrugsen-butikker forskellige steder i landet i maj rettede sin markedsføring af alkohol direkte mod nyudklækkede studenter.

  Det oplyser Alkoholreklamenævnet i en pressemeddelelse, som nu retter kritik af butikkerne.

  Markedsføringen skete på Facebook, hvor lokale butikker i Silkeborg, Esbjerg, Hinnerup, Aakirkeby, Nyborg og Højby ved Odense tilbød studenter uanset huefarve en gratis kasse øl, hvis de lagde vejen forbi butikken på deres vogntur.

  - Erhvervsdrivende må ikke markedsføre alkohol målrettet studenter, da de er omfattet af Alkoholreklamenævnets markedsføringsforbud, lyder det i pressemeddelelsen.

  Selvom SuperBrugsen modtager kritik, får de også ros med på vejen. De reagerede nemlig hurtigt på henvendelsen fra Alkoholreklamenævnet og slettede Facebook-opslagene, ligesom de har indskærpet reglerne over for deres medarbejdere, står der i pressemeddelelsen.

  Alkoholreklamenævnet vil i den kommende tid holde særligt øje med, om SuperBrugsens markedsføring af alkohol holder sig inden for retningslinjerne.

 9. Cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen er død

  Cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen er afgået ved døden efter længere tids sygdom. Han blev 53 år. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

  Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, er død.

  Det oplyser Cepos i en pressemeddelelse.

  - Det er med stor sorg, at vi må meddele, at cheføkonom og vicedirektør Mads Lundby Hansen er afgået ved døden efter længere tids sygdom. Han sov ind natten til mandag, lyder det.

  Siden Cepos' etablering i 2005 har Mads Lundby Hansen været en del af den borgerlige-liberale tænketank.

  I mange år var han en markant offentlig stemme i den økonomipolitiske debat og medvirkede ofte i medierne. Senest var han aktiv i debatten om afskaffelsen af store bededag, og hvilken økonomisk effekt det ville have.

  - Mads Lundby Hansen har været en bærende kraft i Cepos siden tænketankens etablering i 2005. Cepos vil mindes Mads Lundby Hansen som en sand ildsjæl og idealist, og den bedste kollega, man kunne tænke sig, skriver Cepos i pressemeddelelsen.

  Mads Lundby Hansen blev 53 år og efterlader sig hustru og to børn.

 10. 19 personer omkommer i jordskred i Kina

  • Området har de seneste uger været heftigt ramt af regn. (Foto: © XINHUA / WANG XI)
  • Redningsarbejdere ledte søndag efter savnede. (Foto: © XINHUA / WANG XI)
  1 / 2

  Et jordskred, der løb gennem sovesale for minearbejdere i det sydlige Kina, har kostet mindst 19 personer livet.

  Det oplyser kinesiske myndigheder ifølge nyhedsbureauet AP.

  Ulykken skete i et bjergområde i Sichuan-provinsen, hvor det har regnet konstant i flere uger.

  Flere end 180 redningsarbejdere var blevet sat ind for at finde eventuelt savnede.

  Redningsaktionen stoppede søndag formiddag lokal tid.

 11. Tre tilskadekomne efter båd brød i brand i Rungsted Havn

  Nordsjællands Politi måtte tidligere i dag rykke ud til en båd, der var i brand på havnen i Rungsted.

  Politiet skriver på Twitter, at de nu har branden under kontrol, og oplyser, at tre personer er kommet til skade.

  Det drejer sig om en 79-årig mand og to kvinder på 58 og 66 år. Manden kom alvorligt til skade, men hans tilstand er nu stabil. De to kvinder kom begge lettere til skade, oplyser Nordsjællands Politi ifølge Ritzau.

  Kort før middag oplyste politiet, at man ville evakuere havnen, men den plan blev aflyst igen, da branden kom under kontrol.

  Politiet skriver, at de fortsat vil være til stede i området.

 12. Dobbelt så mange voldtægtsdomme i Sverige efter fem år med samtykkelov

  1. juli 2018 fik Sverige en samtykkebaseret voldtægtslov. Nu - fem år efter - viser tal, at der bliver afsagt over dobbelt så mange voldtægsdomme i landet.

  Det viser tal fra det svenske kriminalpræventive råd ifølge SVT.

  I 2022 blev afsagt 557 domme for voldtægt. I 2017, som var det sidste hele år med den tidligere lov, blev der afsagt 235 domme.

  Der er også sket en stigning i antallet af anmeldelser.

  Før lovændringen var det i grove træk et krav, at der var tale om vold eller trusler om vold, før der var tale om en voldtægt, skriver Ritzau. Efter lovændringen blev der i stedet tale om, at der var krav om frivillighed. Ellers var det en voldtægt.

  I Danmark trådte den samtykkebaserede voldtægtslovgivning i kraft 1. januar 2021.

 13. Elevdemokratiet halter på erhvervsskoler: SOSU-skole i Herning har knækket koden

  Det er svært at få stablet elevråd på benene på erhvervsskoler. Sådan lyder det fra Erhvervsskolernes ElevOrganisation.

  - Vi ser mange steder, at elevrådene bliver underprioriteret, og der ikke bliver afsat de ressourcer, der er brug for, så elevrådene kan køre ordentligt, siger politisk næstformand Eskild Jansen fra Erhvervsskolernes ElevOrganisation.

  Men der mangler også elever.

  Det skyldes særligt, at eleverne har lange perioder væk fra skolen, lyder det. Men faktisk er rådene et lovkrav. Elevråd er elevernes mulighed for at praktisere det nære demokrati på skolerne.

  Derfor har de på SOSU-skolen i Herning valgt at aflyse de traditionelle valghandlinger og lade elevrådsarbejdet være for alle, der har lyst.

  - Vi gjorde det første gang i januar, og vi fik faktisk 17 tilmeldinger lige med det samme, fortæller uddannelseskonsulent Kirsten Schmidt fra afdelingen i Herning.

 14. Stort skandinavisk etapeløb for kvinder skrotter etape af økonomiske årsager

  Cecilie Uttrup Ludwig sluttede den første udgave af Tour of Scandinavia som samlet vinder. (Foto: © TERJE PEDERSEN, Ritzau Scanpix)

  Når nogle af verdens bedste kvindelige cykelrytter til august påbegynder det store etapeløb Tour of Scandinavia, bliver det uden svensk asfalt under dækkene.

  Af økonomiske årsager har arrangørerne valgt at aflyse 2. etape af den konkurrence, som danske Cecilie Uttrup Ludwig vandt sidste år. Det fortæller direktør Roy Moberg til nyhedsbureauet NTB.

  - En kraftig stigning i omkostningerne ved køb af en række varer og tjenesteydelser, en svækket norsk kronekurs og det faktum, at det ikke er lykkedes at skabe et tilstrækkeligt indkomstgrundlag i Sverige, betyder, at vi desværre må skære etapen i Sverige ud i år, siger han.

  På grund af aflysningen af 2. etape rykkes starten på Tour of Scandinavia fra den 22. til den 23. august og tæller nu fem etaper. De to sidste etaper foregår i Danmark, hvor feltet skal forbi Herning, Middelfart og Haderslev.

 15. Politiet fjernede hashboder 100 gange på Christiania i 2022

  Bekæmpelsen af den organiserede hashhandel på Christiania i København holder politiet beskæftiget.

  Sidste år foretog Københavns Politis specialafdeling 100 rydninger af hashboder i den berygtede Pusher Street. Og I de første godt fire måneder af 2023 er tallet 34.

  En rydning indebærer, at tydelige hashboder brydes ned, ligesom politiet fjerner hegn eller eksempelvis cykler, hvis eneste formål er at hindre politiet adgang.

  I svaret til Folketinget oplyser Københavns Politi desuden, at man sidste år registrerede uniformeret tilstedeværelse i området omkring Pusher Street 769 gange.

  Hertil kommer de gange, politiet var civilt klædt. Det tal fremgår ikke.

  Både tallene for uniformerede besøg og rydninger er baseret på manuelle opgørelser, så tallene kan være usikre, oplyser politiet.

 16. 'Meningsløs vold': 50 betjente kommer til skade under optøjer i Leipzig

  Weekendens voldelige optøjer i den østtyske by Leipzig kan beskrives som "meningsløs vold". Det siger den tyske indenrigsminister, Nancy Faeser.

  - Den meningsløse vold begået af anarkister fra den yderste venstrefløj og uromagere kan ikke retfærdiggøres, siger hun i en skriftlig udtalelse ifølge nyhedsbureauet AFP.

  - De, der kaster sten, flasker og brandbomber mod politiet, må stå til ansvar for deres handlinger.

  Ifølge politiet blev knap 30 personer anholdt, mens omkring 50 politibetjente er kommet til skade. Tre af dem er ude af stand til at arbejde, oplyser politiet i Leipzig ifølge AFP.

  Demonstrationen var arrangeret af venstreorienterede aktivister, efter en domstol i Dresden havde idømt en studerende fra venstrefløjen en lang fængselsstraf for at stå i spidsen for en gruppe, som havde udført voldelige angreb på personer, gruppen anså som højreorienterede aktivister.

 17. Modvind på aktiemarkedet tager bid af statskassens overskud

  Overskuddet på de offentlige finanser lå sidste år på 97,4 milliarder kroner. Det er lidt lavere end året forinden, hvor overskuddet lød på 103,5 milliarder kroner.

  Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, skriver Ritzau.

  Grunden til faldet skal blandt andet findes i, at indtægterne fra pensionsafkastskatten er faldet mærkbart i perioden. Det er den skat, der årligt betales af det løbende afkast af al dansk pensionsopsparing.

  Statskassens indtægter fra pensionsafkastskatten var 11,5 milliarder kroner i 2022. Året før lød indtægterne herfra på 63,8 milliarder kroner.

  Netop derfor er det også imponerende, at overskuddet for sidste år er så højt. Det mener Kristian Skriver, der er seniorøkonom hos Dansk Erhverv.

  - Overskuddet er markant større end ventet, skriver han i en kommentar til Ritzau.

  - I december 2021 ventede Finansministeriet, at overskuddet på den offentlige saldo ville blive 25 milliarder kroner i 2022.

  Det er blandt andet et stærkt arbejdsmarked, som er med til at sikre overskuddet, lyder det videre fra Skriver.

 18. Nedrykning koster AaB kassen: Nedjusterer med 25 millioner

  Økonomien var i forvejen presset i AaB, men med fodboldklubbens nedrykning fra Superligaen til 1. division ser det nu endnu værre ud.

  Klubben meddeler i en børsmeddelelse i dag, at den sænker de økonomiske forventninger til i år. Det skriver Ritzau.

  Hvor klubbens tidligere forventning lød på et sted mellem minus 10 og 20 millioner, forventer de nu et underskud på mellem 35 og 45 millioner kroner.

  - Nedjusteringen henføres primært til reduktion i tv-indtægter, færre matchdayindtægter, nedskrivning af kontraktrettigheder samt lavere forventede transferindtægter, lyder det i børsmeddelelsen.

  AaB rykkede ned i 1. division, efter klubben i lørdags tabte 0-1 til Silkeborg IF.

 19. Enhedslisten vil stoppe biltrafik i Indre By i København for at skabe plads til natur og mennesker

  I fremtiden skal det være næsten umuligt at køre gennem Indre By i København i bil.

  I hvert fald hvis det står til Københavns Kommunes største parti, Enhedslisten, der i dag i Berlingske fremlægger en række tiltag, der skal "demokratisere" vejarealet i København.

  - Det kan forhåbentligt give en mere afslappet hverdag for rigtig mange, i stedet for at de sidder i en bilkø. Samtidig bliver der mere plads på vejene til dem, der faktisk er afhængige af en bil, siger Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, til Berlingske.

  Et andet tiltag er at lave superboulevarder til busser, cykler og nødvendig kørsel, og så vil partiet skabe et grønt parkbælte rundt om Indre By.

  Venstre og Socialdemokratiet på Københavns Rådhus er enige i, at der er behov for at få biltrafik ud af byen.

  Til Berlingske siger de to partier, at de derfor ikke forstår, hvorfor Enhedslisten er modstander af planerne om en kommende Østlig Ringvej og en havnetunnel, der ifølge dem vil sikre mindre trafik i byen.

  Barfod understreger over for Berlingske, at hun ikke kan sætte tal på, hvor meget udspillet vil koste, da der indtil videre er tale om en "vision".

 20. Antallet af jobskift rammer højeste niveau i 13 år

  968.600. Så mange gange startede personer i nyt job på det danske arbejdsmarked sidste år.

  Det viser tal fra dataportalen Jobindsats, der drives af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, ifølge Fagbladet 3F.

  Tallet er ikke set højere siden 2009, hvor man begyndte at måle udviklingen.

  Det er den store efterspørgsel på arbejdskraft, der ligger til grund for de mange skift.

  Det vurderer Kaare Danielsen, der er stifter af og direktør for jobportalen Jobindex.

  - Når der er mange jobopslag, bruger folk lejligheden til at skifte job, men er der krise, så klamrer man sig til stolene, siger han til fagbladet.

  Den samme person kan tælle med, hvis vedkommende har skiftet job flere gange på et år, ligesom tallet både indeholder personer, der skifter fra et job til et andet, og personer, der kommer fra ledighed, uddannelse eller andet.

 21. Dressurstjerne napper DM-guld

  Nanna Skodborg Merrald vandt DM-guldet efter en stærk præstation i kür. (Foto: © HAMAD I MOHAMMED, Ritzau Scanpix)

  Hun er nummer fire på verdensranglisten, men i Danmark er Nanna Skodborg Merrald nummer ét.

  I hvert fald når det kommer til weekendens danmarksmesterskaber i dressur, som blev vundet af den 29-årige rytter og vallakken Blue Hors Zepter.

  I søndagens dressurform kür, hvor rytteren selv sammensætter øvelser og musik, indkasserede hun et resultat på 86,85 procent fra dommerne, hvilket var nok til en sikker guldmedalje. Carina Cassøe Krüth tog sig af sølvmedaljen, mens Andreas Helgstand blev nummer tre.

  Nanna Skodborg Merrald har godt gang i 2023. I april blev hun nummer to ved World Cup-finalen i USA, og i februar vandt hun karrierens første World Cup-sejr i tyske Neumünster.

  Hun var desuden en del af det danske landshold, som sidste år vandt VM-guld på hjemmebane i Herning.

  I paradressur vandt Tobias Thornings Jørgensen DM for grad 1, 2 og 3 med en samlet procentsum på 157,32 og 82. Pia Wulff Jestrup red sejren hjem i grad 4 og 5 med en score på 148,95 og 77 procent.

 22. Forskere finder rester af middelalderkirke på havets bund

  Rungholt blev oversvømmet under den stormflod, som kaldes Den Store Manddrukning.

  Under havoverfladen har forskere fundet resterne af en kirke fra middelalderbyen Rungholt ved Slesvig-Holsten i Nordtyskland. Det skriver Berlingske.

  - Det har været en stor kirke, for den havde en længde på omkring 40 meter og en bredde på 15 meter, siger Ruth Blankenfeldt, arkæolog ved center for baltisk og skandinavisk arkæologi i Slesvig, til avisen.

  Middelalderbyen Rungholt blev oversvømmet i 1362. Forskere mener, at mellem 10.000 og 30.000 mennesker døde i løbet af en enkelt nat, skriver Berlingske.

  Forskerne har ud over kirkeresterne fundet strukturer af et bysamfund.

  - Det viser alt sammen, at det efter datidens forhold var en stor by, der forsvandt i havet, siger Ruth Blankenfeldt.

  Opdagelserne ligger under en del af Vadehavet, som er beskyttet under Unescos verdensarvsliste, så forskerne må ikke bruge motorisede køretøjer og gravemaskiner.

  Derfor er fundene gjort ved at grave i mudderet under lavvande.

 23. Trump får kritik af sine republikanske kolleger for at rose Nordkoreas leder

  USA's tidligere præsident Donald Trump har lykønsket Nordkoreas leder, Kim Jong-un, med landets bestyrelsespost i Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

  Det skete fredag på Trumps eget sociale medie, Truth Social.

  - Tillykke til Kim Jung Un!, lød det.

  Lykønskningen falder dog ikke i god jord hos Trumps kolleger i Det Republikanske Parti, hvor flere retter en bredside mod ham.

  Blandt andre tidligere vicepræsident Mike Pence og Nikki Haley,som har meldt sit kandidatur til at blive Republikanernes præsidentkandidat i 2024.

  - Uanset om det er min tidligere medkandidat eller nogle andre, så bør ingen rose diktatoren i Nordkorea, siger Mike Pence i et interview med Fox News.

  Nikki Haley er også hård i sin kritik.

  - Han har truet os. Der er intet at ønske ham tillykke med. Han har været forfærdelig mod sit folk. Han har været forfærdelig mod USA, og vi er nødt til at stoppe med at være søde mod lande, der hader USA, siger hun.

  Ron DeSantis, der også håber at blive præsidentkandidat, har ifølge mediet NBC sagt, at han var "overrasket" over Trumps kommentar om Kim Jong-un, som han beskriver som en "morderisk diktator".

 24. Otte biler i brand i Brøndby Strand: Politiet søger vidner

  I nat modtog Københavns Vestegns Politi en anmeldelse om bilbrand i et parkeringsområde i boligområdet Tybjergparken i Brøndby Strand.

  Det oplyser vagtchef Bo Nyberg Ris til Ritzau.

  Da politiet kommer frem, brænder otte biler, fortæller han.

  - Bilbrande har det med at gå fra bil til bil, fordi de bliver så varme, siger Bo Nyberg Ris.

  Brandene er slukket igen, og der ligger nu en efterforskningsopgave foran Københavns Vestegns Politi.

  - De skal finde ud af, hvilken af bilerne branden er startet i, og de skal se på noget overvågning, siger vagtchefen.

  I den forbindelse hører politiet gerne fra vidner, eller folk der har set noget usædvanligt. Man er også interesseret i privat videoovervågning fra beboere i Tybjergparken.

  Hvis du har oplysninger, kan politiet kontaktes på 114.

 25. Mandag giver skyer, tåge, men mest sol

  Solopgang ved Sjællands Odde mandag morgen. Foto: Susser Preuss.

  Hvis du synes, det ser mere gråt ud her til morgen, end hvad du har været vant til på det seneste, er den god nok.

  I hvert fald hvis du står op i Jylland, hvor der i store dele vil hænge skyer på himlen. Flere steder er der også dis, som bliver hængende lidt endnu.

  Dog vil solen bryde igennem og brænde dis og skyer af, og det bringer temperaturen op på mellem 17 og 22 grader. Dog lidt køligere ved Vestkysten.

  Vinden er svag til jævn fra vest og skiftende retninger.

 26. Drabsdømt australsk mor løslades efter dansk forskning

  Efter at have siddet bag tremmer i 20 år, dømt for at have dræbt sine fire børn, er 55-årige Kathleen Folbigg fra Australien nu benådet og løsladt.

  Det oplyser justitsministeren i delstaten New South Wales, Michael Daley, ifølge nyhedsbureauet AP.

  Benådningen kommer efter nye beviser, som blandt andre forskere på Aalborg Universitet står bag.

  I 2003 blev Kathleen Folbigg dømt for at have kvalt sine børn. De døde i separate hændelser og blev mellem 19 dage og 18 måneder gamle, og moderen har hele tiden insisteret på, at de døde af naturlige årsager.

  Forskergruppen fra Aalborg er specialister i en type genfejl, der bæres af omkring 130 mennesker i verden. Den ene er Kathleen Folbigg, og ifølge analyser af børnenes hælprikprøver fra fødslen, er mutationen gået i arv til hendes døtre. De er sandsynligvis døde af hjertestop på grund af genfejlen.

  - Den mutation, som døtrene bar rundt på, er lige så alvorlig som den mutation, der er fundet i andre børn, hvor deres død er forklaret med mutationen, har Michael Toft Overgaard, professor på Aalborg Universitet, tidligere sagt til Ritzau.

  Sønnerne havde ikke arvet mutationen, men hælprøverne viste, at de blandt andet bar på to andre sjældne mutationer. De sidder i et gen forbundet med epileptiske anfald.

 27. Knap 80 skolepiger forgiftet i Afghanistan

  Knap 80 afghanske skolepiger fra 1. til 6. klasse på to forskellige skoler er blevet forgiftet.

  Pigerne blev indlagt efter to separate angreb på skoler i det nordlige Afghanistan, oplyser den lokale embedsmand, Mohammad Rahmani, der har ansvar for uddannelsesområdet til nyhedsbureauet AP.

  Han oplyser, at gerningsmanden, som stod bag angrebene, "bar personligt nag" dog uden at uddybe, hvad det konkret betyder.

  Angrebene fandt sted i Sar-e-Pul-provinsen lørdag og søndag.

  - De to skoler ligger tæt på hinanden og blev angrebet en efter en. Vi bragte alle eleverne til hospitalet, og nu har de det fint, siger Mohammad Rahmani til AP.

  Indledende undersøgelser af angrebene viser, at en person, som bar nag, betalte en tredjepart for at udføre angrebene, oplyser embedsmanden.

  Det menes at være første gang, at denne type angreb har fundet sted, siden Taliban kom til magten i august 2021 og indledte sin undertrykkelse af afghanske kvinder og pigers rettigheder.

  Sidste år blev nabolandet Iran også ramt af en række giftangreb mod skolepiger.

 28. Volden i Sudan er intensiveret med udløb af våbenhvile

  Kampene i Sudans hovedstad, Khartoum, er blevet mere voldsomme, efter en aftale om våbenhvile udløb lørdag aften, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Samtidig melder aktivister om, at et nyt udbrud af vold har kostet 40 personer livet i det nordlige Darfur.

  Våbenhvilen begyndte 22. maj og gjorde situationen i Sudan en smule mere rolig. Men som tidligere våbenhviler blev denne også overtrådt adskillige gange.

  I de seneste dage er årets første regn faldet, hvilket varsler begyndelsen på regnsæsonen, der varer til oktober. Regnsæsonen medfører oversvømmelser og en større risiko for vandbårne sygdomme, og det kan komplicere den allerede udfordrede indsats med at få nødhjælp frem.

  Kampene mellem den sudanske hær og den paramilitære gruppe RSF brød ud 15. april og har udløst en stor humanitær krise i landet.

  Mere end 1,2 millioner mennesker er blevet drevet på flugt inden for landets grænser, mens 400.000 er flygtet til nabolande, skriver Reuters.

 29. Zlatan Ibrahimovic indstiller karrieren

  Zlatan Ibrahimovic blev søndag hyldet, da Milan mødte Hellas Verona i Serie A. (Foto: © Matteo Bazzi, Ritzau Scanpix)

  En af de største skandinaviske fodboldspillere nogensinde, Zlatan Ibrahimovic, indstiller karrieren.

  Det fortalte en meget rørt Ibrahimovic i en tale, efter hans italienske klub AC Milan søndag aften havde spillet sæsonens sidste kamp, skriver det svenske medie Aftonbladet.

  - Det er tid til at sige farvel til fodbold, men ikke til jer, siger Ibrahimovic ifølge Aftonbladet.

  - Der er så mange følelser og minder på det her stadion. Første gang jeg kom til Milan, gav I mig glæde. Anden gang gav I mig kærlighed. I har budt mig velkommen med åbne arme, og I gjorde, at jeg følte mig hjemme. Jeg vil være AC Milan-fan for livet, siger den 41-årige svensker.

  Zlatan Ibrahimovic har kontraktudløb i AC Milan, når sæsonen er slut, og det var på forhånd kendt, at de to parter ikke forlænger det samarbejde.

  Angriberen har gennem karrieren også repræsenteret klubber som Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Manchester United og PSG. Han har også været på eventyr i USA, hvor han spillede for Los Angeles Galaxy.

 30. Fire personer udleveret til Sverige efter dramatisk biljagt i København

  • De to biler kom begge fra Sverige, og biljagten efter den ene bil - en blå Volkswagen - endte i Hvidovre, hvor den forulykkede. (© PRESSE-FOTOS.DK)
  • Politiet undersøger bilen. (© PRESSE-FOTOS.DK)
  • Politiet affyrede flere skud for at få den ene bil til at standse. (© PRESSE-FOTOS.DK)
  1 / 3

  De fire personer, som i morges blev anholdt efter en dramatisk biljagt i København, skal udleveres til Sverige.

  Det er blevet besluttet i et grundlovsforhør i dommervagten i København.

  Ifølge pressevagten hos Københavns Politi er de fire personer allerede udleveret og er på svensk jord.

  De er af svensk politi mistænkt for at have forbindelse til et røveri i Helsingborg.

  I morges stoppede Københavns Politi to biler efter en intens jagt, hvor politiet affyrede flere skud for at få standset den ene af bilerne.

  En person er af dansk politi sigtet for at forsøge at påkøre betjente ved Sluseholmen.

  Da retsmødet var for lukkede døre og kun omhandlede selve udleveringen, er der ikke kommet så mange detaljer frem om sigtelserne.

  Video af politiets undersøgelser efter biljagten (PRESSE-FOTOS.DK).

 31. 54 soldater fra fredsbevarende styrke er dræbt af oprørere i Somalia

  54 ugandiske soldater fra en afrikansk fredsbevarende styrke er blevet dræbt på en militærbase i Somalia, skriver nyhedsbureauet AFP.

  - Vi har fundet ligene af 54 faldne soldater, oplyste Ugandas præsident, Yoweri Museveni, i går på Twitter.

  Angrebet fandt sted den 26. maj, men det er først nu, at antallet af dræbte bliver kendt.

  Den militante islamistiske gruppe al-Shabab har taget ansvaret for angrebet.

  Det er et af de hidtil værste angreb mod den fredsbevarende styrke, som Den Afrikanske Union står bag.

  Al-Shabab har siden 2006 kæmpet mod regeringen i bestræbelser på at overtage magten. De udfører jævnligt forskellige former for angreb rundt i landet.

 32. Putin giver Ruslands mest berømte ikon til den russisk-ortodokse kirke

  • Patriarken Kirill leder en gudstjeneste i katedralen. (Foto: © Moscow Patriarchate Press Servic)
  • Rublevs treenighedsikon er et mystisk billede, der er blevet et symbol for den treenige Gud, Fader, Søn og Helligånd. Det regnes for et af de vigtigste eksempler på russisk kunst. (Foto: © OLEG VAROV)
  • Der var en gudstjeneste, efter at ikonet var placeret i katedralen. (Foto: © Moscow Patriarchate Press Servic)
  1 / 3

  Det er svært at overvurdere den symbolik, der ligger i, at Ruslands mest berømte ikon-maleri i dag blev overført fra et museum til en katedral i den russisk-ortodokse kirke i Moskva.

  Vi snakker her om Andrej Rublevs berømte ikon 'Treenigheden' fra 1400-tallet, som præsident Putin nu overlader i hænderne på hans trofaste støtte, patriarken Kirill - den øverste leder i den russisk-ortodokse kirke.

  Det skete dog under protester fra Tretyakov Galleriet, hvor ikonet har været placeret. Eksperter mente, at ikonet var for skrøbeligt at flytte - og de er bekymret for, at den russiske kirke ikke kan beskytte det godt nok.

  Putin og Kirill har siden Ruslands invasion i Ukraine hængt sammen som ærtehalm. Kreml har fået Kirills støtte til krigen - og præsidenten bakker op om den russisk-ortodokse kirke.

  Symbolsk er alliancen udtrykt i Rublevs 'Treenigheden', der i dag kunne ses stillet op i Frelseren Kristus-Katedralen i Moskva.

  Patriarken Kirill kaldte det da også for en "historisk beslutning".

  - Sådan en begivenhed sker ikke uden direkte guddommelig indblanding, sagde den 76-årige religiøse leder, som er under sanktioner fra Storbritannien og Canada for hans støtte til krigen.

 33. Rusland anholder 45 personer for at deltage i Navalnyj-demonstrationer

  • Politiet i Moskva anholder en demonstrant, som holder en plakat, hvor der står "Frihed for Aleksej Navalnyj". (Foto: © Uncredited, Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.)
  • En demonstrant bliver anholdt på Pushkin-pladsen i Moskva. (Foto: © Uncredited, Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.)
  1 / 2

  Russisk politi har anholdt mindst 45 mennesker for at deltage i demonstrationer til fordel for den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyj.

  Det viser en opgørelse fra organisationen OVD Info, skriver nyhedsbureauet AFP.

  OVD Info er en menneskerettighedsorganisationen, der hjælper mennesker, som er kommet i klemme i det russiske retssystem.

  Anholdelserne er foretaget i hovedstaden Moskva samt i større byer som Sankt Petersborg og kommer på 47-årige Navalnyjs fødselsdag.

  Navalnyjs medarbejdere havde opfordret til støttedemonstrationer i både Rusland og udlandet.

  Aleksej Navalnyj afsoner en dom på ni år for bedrageri og har siddet fængslet siden 2021.

  Navalnyj har afvist alle anklager, og siger, at de er opdigtede i et forsøg på at lukke munden på ham.

Mere fra dr.dk