Seneste Nyt

Total solformørkelse over Antarktis

Årets eneste totale solformørkelse var at se på himlen her til morgen.

Men man skulle befinde sig på pingvinernes hjemmebane for at opleve den, for den var kun synlig fra Antarktis og andre områder langt nede på den sydlige halvkugle.

En solformørkelse opstår, når Månen passerer Solen og helt eller delvist blokerer dens lys set fra Jorden. De tre skal altså stå på en lige linje.

Den totale solformørkelse fandt sted klokken 08.33 dansk tid.

Solformørkelser kan af forskere bruges til at studere, hvordan rumvejret bliver påvirket af at 'tænde og slukke' for solen, skriver dw.com.

Her på den nordlige halvkugle fik vi en delvis solformørkelse den 10. juni, mens den seneste totale, der kunne ses fra dansk jord, fandt sted helt tilbage i 1851. Den næste kommer i 2142.

Den amerikanske rumorganisation, Nasa, sendte direkte fra solformørkelsen.

Nasa lagde dette billede op af solformørkelsen. (Foto: © Nasa, Nasa)

Nyheder

 1. Formand for Det Udenrigspolitiske Nævn: Vi afviser ikke at sende kampfly til Ukraine

  - Der er ingenting, vi afviser. Vi ønsker at hjælpe til med alt, hvad vi kan.

  Sådan lyder meldingen fra Michael Aastrup Jensen (V), formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

  Sammen med seks andre medlemmer af nævnet er han lige nu i den ukrainske hovedstad, Kyiv.

  - Hvis vi kan hjælpe til med nogle F-16-kampfly, og det kan lade sig gøre inden for det danske forsvar, så er vi absolut ikke afvisende over for det, siger han til DR.

  Hør Michael Aastrup Jensen svare på spørgsmål fra DR's reporter i videoen:

  Inger Støjberg (DD) er også med på turen, og hun afviser heller ikke muligheden for, at der kan blive sendt danske kampfly til Ukraine.

  - Fra Danmarksdemokraternes side kommer vi ikke til at stå i vejen for nogen former for støtte, men det skal selvfølgelig give mening. Og det er så der, hvor blandt andet militæreksperter skal hjælpe os med at træffe de beslutninger, siger hun til DR.

  Præsident Zelenskyj har talrige gange bedt de vestlige lande om kampfly, men flere lande - herunder Danmark - har været tilbageholdende.

  I torsdags meddelte Polen imidlertid, at man sender fire MiG-29-kampfly til nabolandet, og dagen efter godkendte den slovakiske regering en plan om at sende 13 kampfly til landet.

 2. Gwyneth Paltrow i retten: Sagsøgt for 300.000 dollar efter skiulykke

  Sagen mellem Gwyneth Paltrow og Terry Sanderson. forventes at vare lidt over en uge. (Foto: © Rick Bowmer, Ritzau Scanpix)

  Retten i Utah har taget hul på sagen mellem den verdensberømte skuespiller Gwyneth Paltrow og en pensioneret optiker ved navn Terry Sanderson.

  Striden handler om han en skiulykke tilbage i 2016, skriver The Guardian.

  Paltrow er beskyldt for på ski at ramme den 76-årige mand og efterfølgende have efterladt ham på skibakken med alvorlige skader.

  Ifølge Sandersons advokater skulle verdensstjernen have kørt hensynsløst. Ifølge dem betød sammenstødet, at Sanderson fik en hjerneskade, fire brækkede ribben og andre alvorlige skader. Han sagsøger Paltrow for 300.000 dollar (cirka 2 millioner kroner).

  Skuespillerindens advokater har kaldt beskyldningerne for "noget værre vrøvl".

 3. Argentinsk fodboldboss melder om galskab før verdensmestres testkamp

  Der er stor interesse for de argentinske verdensmestres næste fodboldlandskamp.

  Rigtig stor endda.

  Ifølge nyhedsbureauet AFP har mere end 1,5 millioner argentinske fans ansøgt om billet til Argentinas første hjemmekamp som verdensmester, der spilles natten til fredag dansk tid mod Panama.

  De fodboldglade fans måtte kæmpe om 63.000 tilgængelige billetter, da 20.000 af dem allerede var gået til inviterede personer.

  Præsidenten for Argentinas Fodboldforbund (AFA), Claudia Tapia, fortæller, at forbundet også har modtaget mere end 130.000 anmodninger om medieakkrediteringer, men at man kun har kapacitet til at huse 344 journalister.

  - Vi ville elske at kunne rumme alle, men vi ville have brug for to stadioner bare til journalisterne. Galskaben for Argentina er total, siger Claudia Tapia.

  De argentinske fodboldfans, der ikke kan komme ind og se kampen på stadion, kan glæde sig over at kunne se den i fjernsynet. Den argentinske regering har nemlig besluttet, at kampen skal kunne ses gratis for alle.

 4. Transportminister er ikke i tvivl om, at kørselsafgifter kommer til Danmark

  Skal det være dyrere at trille afsted i sin bil i København end i Vestjylland?

  I løbet af i år sættes der gang i et forsøg, hvor 2.200 danske bilister skal afprøve, hvordan det ville fungere, hvis der blev indført kørselsafgifter - også kaldet roadpricing - når man sætter sig bag rattet i sin bil.

  Og idéen med kørselsafgifter er ikke nogen dårlig idé, mener transportminister Thomas Danielsen (V). For allerede i 2025 begynder en kilometerbetaling for lastbiler.

  - Jeg er ikke i tvivl om, at vi også kommer til at indføre roadpricing for persontransporten på sigt. Det vil være hensigtsmæssigt og klogt, og det er min klare ambition, siger han til Jyllands-Posten.

  Ifølge Jyllands-Posten er ideen bag kørselsafgifter, at det skal kobles sammen med hele afgiftssystemet, så en bil bliver billigere at købe, men til gengæld dyrere at bruge – alt efter om det sker i byen eller på landet.

  - Vi skal gøre det billigt at køre ude på landet, hvor der er langt mellem husene, hvor man ofte har brug for to biler, og hvor der ikke er meget kollektiv trafik – og dyrt inde i byerne, hvor der er trængsel og meget kollektiv trafik, siger ministeren til Jyllands-Posten.

  Thomas Danielsen understreger, at den nuværende regering ikke har aktuelle planer om at indføre afgifterne. Men kommende regeringer kan ikke komme udenom det, mener han.

 5. Inflationen falder en smule på grund af lavere gaspriser

  Inflationen i Danmark faldt en lille smule i februar, hvor den blev opgjort til at være 8,3 procent sammenlignet med samme måned sidste år.

  Det viser et EU-harmoniseret forbrugerprisindeks, som Danmarks Statistik har offentliggjort.

  Det er særligt faldende gaspriser, som giver det lille fald. I januar blev inflationstallet opgjort til at være 8,4 procent.

  Og det er også for tidligt at få armene i vejret, forklarer Brian Friis Helmer, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank.

  - Vi har endnu til gode at se det underliggende prispres aftage, skriver han i en kommentar ifølge Ritzau.

  - Den skyhøje inflation har ramt danskernes privatøkonomi hårdt og gjort dagligdagen væsentligt dyrere.

 6. Danske politikere er ankommet til Kyiv

  Medlemmer af Folketingets Udenrigspolitiske Nævn er ankommet til den ukrainske hovedstad, Kyiv.

  Her skal de efter planen mødes med en række ukrainske parlamentarikere samt den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba.

  Medlemmerne af nævnet, som blandt andet tæller Michael Aastrup Jensen (V), Henrik Dahl (LA) og Inger Støjberg (DD), skal også besøge byen Irpin i udkanten af Kyiv, der blev hårdt ramt, da russiske styrker sidste år forsøgte at indtage den ukrainske hovedstad.

  Dagens besøg handler om at blive klogere på, hvordan Danmark konkret kan hjælpe til i Ukraine, siger Michael Aastrup Jensen, formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

  - Vi er fuldstændigt enige i Folketinget om at hjælpe alt, hvad vi overhovedet kan. Derfor håber jeg, at vi kan gå i detaljer om, hvad det er, der er brug for i næste fase i den offensiv, som Ukraine forhåbentligt snart kan igangsætte.

  Hør DR-korrespondent Anna Gaarslev fortælle om dagens besøg i Kyiv her:

  Opdateret med video samt citat fra Michael Aastrup Jensen

 7. Dansk Industri bakker op om et farvel til uddannelsesparathedsvurderingen

  Der er ros fra Dansk Industri (DI) til børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) for hans planer om at droppe uddannelsesparathedsvurderingen.

  For vurderingen har ikke fungeret hensigtsmæssigt, mener DI's underdirektør for forskning og videregående uddannelser, Mikkel Haarder.

  - Skoler og kommuner har brugt mange ressourcer på uddannelsesparathedsvurderingen, men for mange elever har ikke oplevet, at en negativ vurdering har ført til nogen hjælp, siger han.

  Hos Dansk Industri mener man, at opgaven med at gøre elever klar til videre uddannelse kan klares uden vurderingen.

  - Det vil selvfølgeligt være nødvendigt, at kommuner og skoler fremover er opmærksomme på at identificere - og ikke mindst hjælpe - de elever, som har behov for en særlig indsats, siger Mikkel Haarder.

 8. Endnu en ukrainsk løve evakueret til Danmark

  Løven Molly er netop kommet til Knuthenborg Safaripark på Lolland, efter hun blev evakueret fra det østlige Ukraine. (Foto: © Knutheborg Safaripark, Knutheborg Safaripark)

  Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark har netop hentet endnu en ukrainsk løve til Danmark.

  Den nye hunløve, der er tre år gammel og kaldes Molly, stammer fra en zoologisk have i det østlige Ukraine. Herfra blev hun sidste år evakueret til Poznan Zoo i Polen, der har fungeret som mellemstation.

  Og Molly har det godt, fortæller direktør i Knuthenborg Safaripark, Christoffer Knuth.

  - Vi har lavet et sundhedstjek på hende, og vi kan se, at hun har et fint helbred med masser af gode år endnu. Derfor er vi helt trygge ved at skulle introducere hende til de to andre løver, der allerede er faldet godt til. Sammen udgør de en rigtig fin begyndende løveflok, siger han.

  Kort før jul sidste år kom tre løver fra Ukraine til Knuthenborg. Den ene af dem er dog siden blevet aflivet, fordi den havde misdannelser på ryggen.

 9. Tre personer døde efter russisk droneangreb i Ukraine

  Ifølge lokale myndigheder har tre mennesker mistet livet i Kyiv-regionen efter et russisk droneangreb. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  På Telegram oplyser den regionale militære administration, at et "civilt objekt" er blevet beskadiget, og at redningsarbejderne stadig arbejder på stedet.

  Ifølge mediet Kyiv Independent har det ukrainske militær nedskudt 16 ud af 21 iransk-fremstillede droner, der angreb i løbet af natten.

 10. New Zealand bruger millioner på at hjælpe teenagere med knuste hjerter

  Intet føles bedre end en stormende forelskelse – og næsten intet er værre end et knust hjerte oven på et breakup. Særligt ikke hvis man er teenager.

  Derfor er den newzealandske regering nu klar med støtte og har lanceret kampagnen 'Love Better', der skal komme hjerteknuste teenagere til undsætning.

  Kampagnen omfatter både videoer med unge, der fortæller om brud, artikler, podcasts og andet indhold til sociale medier.

  - Dette er ikke en tilgang, der er blevet afprøvet af nogen anden regering i verden, fortæller den assisterende minister for social udvikling, Priyanca Radhakrishnan til The Guardian.

  Kampagnen vil koste cirka 27,5 millioner kroner ifølge The Guardian.

 11. Djokovic fortryder ikke vaccine-nej trods nægtet adgang til turneringer i USA

  Selvom Novak Djokovic ikke længere er nummer ét på verdensranglisten, fortryder han intet. (Foto: © KAMRAN JEBREILI, Associated Press)

  Tennisstjernen Novak Djokovic kommer ikke til at fatte ketsjeren og spille med om titlen i den store turnering Miami Open, der begynder i denne uge.

  Serberen var heller ikke med til sidste uges amerikanske turnering Indian Wells.

  Afbuddene til begge turneringer skyldes, at Novak Djokovic ikke er vaccineret mod coronavirus og derfor ikke kan rejse ind i USA.

  Serberen fortryder dog intet.

  - Jeg har lært igennem livet, at fortrydelser kun holder dig tilbage og dybest set får dig til at leve i fortiden, siger Novak Djokovic ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Den serbiske tennisstjerne Djokovic mistede mandag sin førsteplads på herrernes verdensranglisten til spanske Carlos Alcaraz, der vandt Indian Wells.

  Det kunne han med al sandsynlighed have undgået, hvis han havde ladet sig vaccinere. Alligevel anerkender han, at spanieren nu er verdens nummer ét.

  - Jeg vil lykønske Alcaraz. Han fortjener absolut at være tilbage på førstepladsen, siger Novak Djokovic.

 12. Danske Skoleelever er glade for, at parathedsvurdering skrottes

  Hos organisationen Danske Skoleelever er man glade for, at børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) er klar til at droppe den omstridte uddannelsesparathedsvurdering.

  - Det har skabt et ekstra pres oven i det pres, vi unge allerede oplever i vores uddannelsessystem, siger formand for Danske Skoleelever, Marie Holt Hermansen.

  - Det gør, at vi også går rundt og er bekymrede for, om vi nu socialt og personligt er gode nok mennesker til at få lov til at kunne komme videre på den uddannelse, vi drømmer om at gå på, siger hun.

 13. Kinas præsident har forladt Rusland efter besøg

  • Vladimir Putin og Xi Jinping skåler ved en reception i Moskva. (Foto: © Pavel Byrkin, Ritzau Scanpix)
  • Her ses de to præsidenter i går aftes dansk tid efter en middag i Moskva. (Foto: © GRIGORY SYSOYEV, Associated Press)
  1 / 2

  Kinas præsident, Xi Jinping, har sagt farvel og tak for nu til sin russiske kollega Vladimir Putin og er rejst tilbage til sit hjemland.

  Samtalen mellem de to præsidenter har ifølge Putin været både "åbne og venlige" og "vellykkede og konstruktive". De to ledere brugte også statsbesøget på at underskrive en række dokumenter om et "strategisk samarbejde", sagde præsident Putin ifølge The Guardian på en fælles pressekonference.

  Her understregede Putin også, at Kinas bud på en løsning på krigen i Ukraine kunne være grundlaget for en fredelig løsning - når Vesten er klar til det.

  USA ser dog med andre øjne på den idé, siger talsperson i Det Hvide Hus, John Kirby.

  - Jeg tror ikke, man med rimelighed kan se på Kina som upartisk på nogen måde.

  Han henviser til, at Kina har afholdt sig fra at kritisere Ruslands invasion af Ukraine og slet ikke kalder det for en krig.

 14. Sri Lanka har fået første store pose penge fra valutafond

  Sri Lanka er i økonomisk krise og har modtaget den første portion penge fra et økonomisk redningsprogram fra Den Internationale Valutafond (IMF).

  Det oplyser landets præsident, Ranil Wickremesinghe, til parlamentet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Landet har modtaget 330 millioner dollar (2,28 milliarder kroner) ud af i alt tre milliarder dollar.

  - Dette sætter scenen for, at Sri Lanka får en bedre finanspolitisk disciplin og forbedret regeringsførelse, siger præsidenten.

  Landet har ifølge Reuters en statsgæld på omkring 84 milliarder dollar og står i en af de værste økonomiske kriser i flere årtier.

  Det er 17. gang, at Sri Lanka modtager en økonomisk hjælp fra IMF og tredje gang, siden borgerkrigen i landet sluttede i 2009. Den årelange krig begyndte tilbage i 1983.

 15. Onsdag giver endnu en grå dag med regn

  Skal du se andet end grå skyer i dag, skal du befinde dig i Nordjylland sidst på eftermiddagen. Foto: Viggo Hjort Kohberg.

  Der er fortsat mere brug for regnjakker end solbriller, og onsdag kan minde om en genudsendelse af tirsdagens vejrudsigt.

  En front har i løbet af nattetimerne nærmet sig fra vest, og den er ved at trække ind over Jylland og vil resten af dagen fortsætte mod vest.

  De steder, hvor der vil falde mest regn, er estimatet omkring 5-6 millimeter, og ellers vil de fleste få et par millimeter.

  Det forbliver overskyet i hele landet, kun Nordjylland kan måske få lidt sol sidst på dagen, når regnvejret er trukket forbi.

  Temperaturen ligger højt fra morgenstunden - mange steder over otte grader. Senere kan vi nå 10 grader.

  Vinden er taget til i styrke og blæser med jævn til hård fra sydvest.

 16. Taiwan er forberedt på kinesiske tiltag, mens præsidenten er bortrejst

  I næste uge rejser præsidenten for Taiwan, Tsai Ing-wen, udenlands til Mellemamerika med planlagt stop i USA.

  Og der er planer klar, hvis Kina skulle prøve på noget, mens præsidenten er bortrejst, skriver Ritzau.

  Ifølge viceforsvarsminister, Po Horng-huei, er Taiwans væbnede styrker forberedt på flere forskellige scenarier.

  - Under præsidentens oversøiske besøg har forsvarsministeriet beredskabsplaner for alle skridt fra Kina klar.

  Kina afholder jævnligt militære øvelser omkring Taiwan og har fordømt Tsais stop i USA. I Vesten frygtes det fra flere sider, at Kina forbereder en invasion.

  Tsai Ing-wen har planlagt stop i New York og Los Angeles. Her er det forventet, at hun skal mødes med formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Kevin McCarthy, som bekræftede mødet i marts. Det taiwanske præsidentkontor har endnu ikke bekræftet mødet.

 17. En person har mistet livet under brand i Valby

  Natten til onsdag er en person død i forbindelse med en brand i en etagebygning i Valby.

  Det oplyser Københavns Politi til Ritzau.

  Ifølge politiet tyder de første undersøgelser på, at vedkommende har røget i en sofa og herefter faldet i søvn.

  Det har ikke været nødvendigt at evakuere andre beboere i ejendommen, oplyser politiet, som i løbet af dagen i dag skal foretage yderligere undersøgelser.

  - Vi arbejder på underretning af pårørende og en endelig identifikation, siger Martin Kajberg, der er vagtchef hos Københavns Politi.

 18. FN: Tre gange større investering nødvendig, hvis rent vand skal sikres

  Hvis verden skal nå 2030-målet om rent vand, vil det kræve en tre gange så stor investering som i dag.

  Sådan lyder det fra FN, inden der senere i dag afholdes FN-topmøde om vandressourcer, skriver Ritzau.

  Op til mødet har FN udgivet en rapport, der slår fast, at det altså vil kræve væsentligt større investeringer end i dag for at nå verdensmålet om adgang til rent vand for alle i 2030.

  Rent vand og sanitet er blandt de 17 verdensmål, som FN lancerede i 2015.

  Ifølge de seneste tal fra 2020 har to milliarder mennesker ikke adgang til drikkevand, der håndteres på sikker vis.

 19. Den Internationale Valutafond og Ukraine enige om lånepakke

  Over de næste fire år agter Den Internationale Valutafond (IMF) at udbetale cirka 15,6 milliarder dollar til at genoprette Ukraines økonomi.

  Det er IMF og de ukrainske myndigheder blevet enige om, skriver IMF i en pressemeddelelse.

  Beløbet svarer til cirka 108 milliarder kroner, og aftalen er kommet i hus efter anmodning om hjælp fra ukrainsk side.

  - Ud over de forfærdelige humanitære omkostninger, fortsætter Ruslands invasion af Ukraine med at have en ødelæggende indvirkning på økonomien, udtaler IMF-leder Gavin Gray i pressemeddelelsen.

  Aftalen skal, før den kan implementeres, formelt godkendes af IMF's direktion og forventes behandlet i de kommende uger.

 20. Mindst 9 personer er døde efter jordskælv i Afghanistan

  Et jordskælv med en styrke på 6,5 har i dag rystet store dele af Pakistan og Afghanistan.

  Mindst ni personer er døde som følge af kollapsede tage, oplyser en talsperson for Pakistans akutberedskab Bilal Faizi, ifølge nyhedsbureauet AP.

  Snesevis af andre blev såret.

  Jordskælvets epicenter var Hindu Kush-bjergkæden i Afghanistan og kunne altså mærkes i Pakistan og flere andre steder uden for landets grænser.

  Det har udløst jordskred i nogle af de bjergrige områder og forstyrret trafikken.

 21. Grækenlands premierminister: Der bliver med sikkerhed valg i maj

  Grækerne skal til stemmeurnerne i maj.

  Det har Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis, sagt i et tv-interview her til aften, beretter Reuters.

  - Jeg kan sige med sikkerhed, at valget bliver afholdt i maj.

  Meldingen kommer tre uger efter en togulykke, der kostede 57 mennesker livet og førte til protester i hele landet og en tilbagetræden fra landets transportminister.

  Mitsotakis siger, at han ikke overvejer at træde tilbage.

  - Jeg sigter mod at vinde valg igen, og det tror jeg på, at vi til sidst vil lykkes med, siger han ifølge Reuters.

  Den konservative regerings fireårige periode udløber til juli.

 22. Uganda indfører strammere lovgivning mod LGBT+-personer

  LGBT+-personer lever i forvejen under strenge love i Uganda, og fremover bliver blandt andet homoseksualitet endnu mere kriminaliseret i det afrikanske land.

  Ugandas parlament har vedtaget en lov, som gør "et bredere spektrum af LGBT+-aktiviteter strafbare", herunder "forsøg på homoseksualitet". De seneste cirka ti år har sex mellem personer af samme køn været strafbart med livsvarigt fængsel i Uganda.

  Loven blev vedtaget med støtte fra næsten alle de 389 folkevalgte, som var til stede under afstemningen.

  Over 30 afrikanske lande har forbud mod homoseksuelle relationer. Den nye lov i Uganda synes at være den første, som gør det ulovligt blot at tilkendegive, at man er homoseksuel, skriver Human Rights Watch ifølge Reuters.

 23. Over 530 dræbt i Haiti siden nytår

  Vold og anarki eskalerer fortsat i det caribiske land Haiti, der er præget af en usikkerhed, der aldrig er set mage, konkluderer FN i en ny rapport.

  Over 530 er ifølge verdensfredsorganisationen blevet dræbt i landet siden nytår. Mindst 187 af dem mistede livet i løbet af ti dage i opgør mellem kriminelle bander fra 27. februar til 9. marts, skriver Ritzau.

  Situationen i Haiti, hvor bandekrig raser, mens befolkningen lever med sult og sygdom, bekymrer FN.

  - Situationen er allermest alarmerende for børn, som ofte bliver udsat for alle former for væbnet vold, blandt andet tvangsrekruttering og seksuelle overgreb, rapporterer FN's kontor i Haiti.

  Læger uden Grænser har fortalt om den eskalerede situation i landet, hvor mange civile er fanget i deres hjem, fordi der er risiko for at blive ramt af skud, når de går på gaden.

 24. Gidsel giver barndomsklub prygl i europæisk knockoutrunde

  Skjern Håndbolds europæiske togt lakker tilsyneladende mod enden. Og det kan klubben blandt andet takke en af sine mest berømte sønner for.

  Mathias Gidsel var nemlig som vanligt en afgørende figur på det Füchse Berlin-hold, der vandt 28-23 i den første af to ottendedelsfinaler i EHF European League.

  VM-stjernens hjemkomst til barndomsbyen havde trukket det halve Skjern af huse, og i en udsolgt arena strittede hjemmeholdet i lange perioder godt imod.

  Da Rene Rasmussen udlignede ti minutter før tid til 22-22, kom tilskuerne op af sæderne i den vestjyske håndboldby.

  Men det var også sidste gang, Skjern havde færten af en overraskelse. Den østrigske fløjveteran, Robert Weber, var i Hans Lindbergs fravær en stærk afslutter for berlinerne, som derefter lavede seks mål på stribe.

  Gidsel scorede syv gange på ni forsøg for Füchse Berlin, der altså har et komfortabelt forspring med til returkampen.

  Bedre gik det for ottendedelsfinalernes anden danske deltager, Skanderborg Aarhus, der på udebane i Spanien slog Granollers med 34-32.

  Begge returopgør spilles tirsdag i næste uge. De samlede vindere avancerer til kvartfinalerne.

  /ritzau/

 25. Zelenskyj inviterer Xi til dialog om fredsløsning

  Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har inviteret Kina til at diskutere en mulig fredsløsning mellem Ukraine og Rusland.

  Det siger Zelenskyj ifølge Reuters under et fælles pressemøde med den japanske premierminister, Fumio Kishida, som besøger den ukrainske hovedstad, Kyiv, i dag.

  Ukraine "venter på svar" fra Kina, lyder det.

  Ukraine insisterer på en fuldstændig tilbagetrækning af russiske tropper, hvilket Rusland udelukker.

  Kina har selv fremsat en 12-punktsplan for fred i Ukraine, da den kinesiske præsident, Xi Jinping, besøgte Kreml til et møde med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Den plan tager dog ikke hensyn til det ukrainske krav om, at alle russiske soldater skal trække sig ud af landet.

 26. Jordskælv har ramt Afghanistan

  Rettelse: Tidligere var meldingen, at jordskælvet blev målt til 6,8. Nye målinger viser, at det er 6,5.

  Et jordskælv med en styrke på 6,5 og en dybde på 194 kilometer har ramt Afghanistan ifølge målinger foretaget af European-Mediterranean Seismological Centre, beretter nyhedsbureauet Reuters.

  Epicenteret er Hindu Kush-bjergkæden, men der kunne ifølge Reuters mærkes kraftige rystelser i Afghanistans hovedstad, Kabul, og på tværs af det nordlige Pakistan.

  Mindst én person er meldt død i Pakistan, siger politiet til Reuters.

  I Pakistan er beboere i hovedstaden, Islamabad, flygtet fra deres hjem, og jordskælvet har kunnet mærkes over hele landet, lyder det.

  Indiens nyhedsbureau ANI rapporterer ifølge Reuters, at rystelser kunne mærkes i landets hovedstad, New Delhi.

 27. Joachim Andersen forlader den danske landsholdslejr

  Landstræner Kasper Hjulmand må se bort fra forsvarsspilleren Joachim Andersen til de kommende EM-kvalifikationskampe.

  Det oplyser Dansk Boldspil-Union (DBU) i et opslag på Twitter.

  - Forsvarsspiller Joachim Andersen forlader landsholdslejren.

  - Han er ikke blevet klar efter den skade, han fik under opvarmning til kamp for Crystal Palace i lørdags. Der udtages ikke en erstatning, lyder det fra DBU.

  Dermed råder landstræneren over tre spillere til midterforsvaret til torsdagens kamp mod Finland samt søndagens udekamp mod Kazakhstan. De tre er anfører Simon Kjær, Andreas Christensen og Victor Nelsson.

  Kampen mod Finland spilles klokken 20.45 torsdag og kan følges direkte i DR LYD samt på P4.

 28. Uheldige Mia Rej skal opereres i knæet

  Håndboldspilleren Mia Rej har været ramt af uheld på uheld, og nu er dommen faldet over playmakerens seneste skade.

  En korsbåndsskade i højre knæ.

  Det oplyser Odense Håndbold på sin hjemmeside.

  Mia Rej skal nu under kniven igen og derefter gennem et 12 måneder langt genoptræningsforløb, lyder det. Det er anden gang, Odense-spilleren skal opereres i højre knæ.

  - Jeg er jo selvfølgelig ked af det, trist over alle de her ting, men jeg kan jo ikke gøre så meget ved det. Det var nu engang sådan, det skulle være, og jeg har prøvet det før. Jeg ved, hvad der skal til for at komme tilbage, lyder det fra Mia Rej.

  Den uheldige playmaker understreger til klubbens hjemmeside, at hun ikke har overvejet at stoppe karrieren, men at hun er topmotiveret for at vende stærkt tilbage.

  Mia Rej har spillet 40 kampe for det danske landshold.

 29. Motorvejen ved Ringsted er genåbnet efter uheld - kø afvikles

  Opdateret klokken 17.08 med information om, at motorvejen er genåbnet.

  Der er sket et færdselsuheld på Vestmotorvejen ved Ringsted.

  Motorvejen var spærret i østlig retning mellem afkørsel 37 og 36, men er nu genåbnet.

  Afspærringen har resulteret i en meget lang kø, som skal afvikles, skriver Midt- & Vestsjællands Politi på Twitter.

  Politiet er stadig til stede.

 30. Kun syv lande lever op til Nato-mål - Danmark er ikke et af dem

  Rettelse: Det fremgik tidligere, at aftalen om at bruge minumum to procent af BNP på forsvar blev indgået i 2014. Det gjorde den retteligt i 2006. I 2014 blev målsætningen om at opnå dette i 2024 indgået.

  Natos fælles mål om at bruge minimum to procent af bruttonationalproduktet (BNP) på forsvar opfyldes kun af syv ud af de 30 Nato-lande, der opfylder målsætningen.

  Det viser Natos årsrapport for 2022, som Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har fremlagt i dag.

  Danmark lever ikke op til målsætningen med 1,38 procent, skriver Ritzau. Regeringens mål er at nå op på to procent i 2030.

  Medlemslandene blev enige om at forpligte sig til at bruge minimum to procent af deres BNP til forsvarsudgifter i 2006 for at sikre alliancens beredskab. I 2014 blev målsætningen om at nå dertil i 2024 opstillet. Men det kommer hovedparten af Nato-landene formentlig ikke til at kunne nå.

  De syv lande, som opfylder målsætningen, er Grækenland, USA, Litauen, Polen, Storbritannien, Estland og Letland.

 31. William Kvist forlader bestyrelsespost i Parken

  "Alle i klubben takker William Kvist for hans arbejde i bestyrelsen," lyder det i pressemeddelelsen. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

  Den tidligere landsholdsspiller William Kvist træder i april ud af bestyrelsen i Parken Sport & Entertainment (PSE).

  Det oplyser FC København, der er ejet af netop PSE, på sin hjemmeside tirsdag.

  William Kvist har siden sit karrierestop haft forskellige poster i og omkring FC København. Siden 2019 har han siddet i bestyrelsen i PSE, og i en periode var han sportslig leder i fodboldklubben.

  38-årige Kvist, der fik 81 landskampe i løbet af fodboldkarrieren, har valgt ikke at genopstille til en plads i PSE-bestyrelsen. Derfor er arbejdet gået i gang med at finde en erstatning, fortæller bestyrelsesformand Allan Agerholm i pressemeddelelsen.

  - F.C. København er inde i en rivende positiv udvikling både kommercielt og sportsligt, så nu vil vi i bestyrelsen starte arbejdet for at finde en ny kandidat til bestyrelsen.

  - Her vil vi have fokus på at finde en med stor erfaring og international indsigt i fodboldbranchen for at sikre, at vi også fremadrettet har de kompetencer i bestyrelsen, siger Allan Agerholm til FCK.dk.

 32. Et år efter supersygehus åbnede, er det stadig ikke bygget færdigt

  Et år efter at Regionshospitalet Gødstrup åbnede, står det endnu ikke færdigt.

  - Vi, der arbejder med det her, er ikke overraskede. Det er ikke unormalt. Man så det også på Skejby og ved andre store byggerier med komplekse logistiksystemer. Der er en indkøringsperiode, siger Jakob Pedersen, teknisk chef i driftsafdelingen på Gødstrup.

  Ifølge drifstafdelingen vil det ikke få betydning for patienterne, at dele af regionshospitalet ikke er helt færdigt endnu. Det er det efter planen til august.

  Der er både enkelte udfordringer med stråleterapien og et ufærdigt konferencelokale. Og nu er der for anden gang problemer med det interne affaldssystem.

  Det betyder, at sække med beskidt vasketøj og affald sætter sig fast i skakten, så personalet må transportere det manuelt i stedet.

 33. Kastede molotovcocktails efter skole: Tre unge anholdt

  Politiet i Nordjylland har i dag anholdt tre unge under 18 år for forsøg på brandstiftelse.

  De tre anholdte var maskerede og kastede molotovcocktails mod Assens Dagtilbud og Skole i Mariagerfjord Kommune.

  Det skriver politiet i en pressemeddelelse i dag.

  Hændelsen skete klokken cirka 21.10 mandag aften, mens et arrangement på ungdomsskolen var i gang, hvorfor en ansat og flere elever var til stede, skriver politiet.

  Brandbomberne resulterede i en mindre brand ved skolens hoveddør, som hurtigt blev slukket af vidner. Ingen kom til skade.

  Politikommissær Carsten Straszek udtaler, at Nordjyllands Politi tager sagen dybt alvorligt.

Mere fra dr.dk