Seneste Nyt

Tre døde i alvorlige sneskred i Norge

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at der var tale om jordskred. Det er rettet til sneskred.

Der er sket sneskred tre forskellige steder i Troms i det nordlige Norge.

I Lyngen Kommune er en person bekræftet omkommet og en alvorligt skadet, da en gruppe på fem italienske turister blev fanget i sneskred ifølge det norske medie VG.

Brandvæsenet oplyser, at to er døde ved sneskred i Karlsøy Kommune, ifølge VG.

I Kåfjord Kommune skal en stald med tæt på 100 dyr være blevet taget med i skredet.

Politiet betegner alle hændelser som alvorlige og fraråder alle at færdes i bjergene, som forholdene er nu.

- Vi arbejder nu på at få et overblik over hændelserne og vender tilbage med mere information, så snart vi ved mere, skriver politiet.

Nyheder

 1. Seks personer anholdt for svindel af ældre

  Seks personer er blevet sigtet for at bedrage ældre kvinder.

  Det skriver Københavns Politi, der har sigtet to, og Fyns Politi, der har sigtet fire.

  Af de sigtede på Fyn afsonede den ene allerede en fængselsdom. De sigtede er mellem 21 og 28 år gamle. Gerningsmændene har i alle sagerne ringet til ældre kvinder og udgivet sig for at være fra en sikkerhedsafdeling i deres bank. Under påskud af at ville hjælpe borgeren sender personen i telefonen en "medarbejder" til den ældres bopæl for at tage deres hævekort.

  I København er der tale om en 25- og en 27-årig mand, som er anholdt for "en række tilfælde af groft bedrageri" mod ældre kvinder i indeværende år. Fremgangsmåden har været næsten den samme. I enkelte tilfælde har de ældre udleveret værdigenstande eller kontanter.

  Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi anholdt den første juni seks personer for tilsvarende kriminalitet. Nordjyllands Politi har tidligere anholdt to.

 2. Containerbrand fik evakueret 70 beboere på kollegie

  Over 70 personer blev evakueret i forbindelse med en kraftig brand i Rønne på Bornholm i nat.

  Branden startede i en container ved kollegiet 32 Nord ved Nordre Kystvej 32, men spredte sig også til et cykelskur, der udbrændte sammen med adskillige cykler og knallerter.

  - Det var en meget kraftig brand, som udviklede sig meget hurtigt, og vi måtte tømme øen for brandkøretøjer - vi har kun en enkelt tilbage i Nexø, fortæller Michael Grønbech-Dam, indsatsleder hos Bornholms Brandvæsen.

  De evakuerede, som især var beboerne på kollegiet, har fået lov at vende tilbage. En enkelt person har været til observation for røgforgiftning.

 3. Dagen begynder tåget og skyet, men bliver senere solrig

  Det kan være meget gråt i morgentimerne, og DMI har også udsendt et varsel om tæt tåge på Sydhavsøerne og Sydsjælland. Det gælder til klokken 7, og betyder, at sigtbarheden kan være under 100 meter.

  I resten af landet kan man også møde tåge og dis først på dagen, men i løbet af formiddagen brænder solen det af, og så vil det igen blive solrigt.

  Temperaturen stiger til et niveau mellem 17 og 25 grader, lidt køligere ved Vestkysten.

  Vinden er fortsat svag til let, først på dagen fra vest, men senere drejer den mod øst og kan tage til i styrke især langs kysterne.

 4. 95 nye navne: Mai Villadsen og Glenn Bech er blandt de nye i Kraks Blå Bog

  Kraks Blå Bog har siden 1910 samlet kendte og indflydelsesrige personer i Danmark i et opslagsværk med beretninger om deres baggrund og karriere.

  I den nye, opdaterede udgave er det tydeligt, at der er sket meget i dansk politik i løbet af det seneste år.

  Blandt de 95 nytilkomne navne finder man nemlig flere politikere end normalvis.

  Opslagsværket tæller blandt andet digitaliseringsminister Marie Bjerre (V), kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), politisk leder for Alternativet, Franciska Rosenkilde og Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

  - Der er kommet en ny regering siden sidste udgave, og der har været en del udskiftning på nogle poster, forklarer redaktør ved Gads Forlag, som udgiver bogen, Bolette Rud Pallesen, til Ritzau.

  Mai Villadsen samt forfatterne Glenn Bech og Cecilie Lind - alle født i 1991 - er de yngste nyoptagne.

 5. Fødevareministeren vil undersøge nødvendigheden af æg på køl

  I udlandet kan man som turist hurtigt ende med at nærstudere kølebokse og kølediske for at finde æg til morgendagens omelet - men forgæves.

  I Danmark er der nemlig en regel om, at æg skal opbevares på køl.

  Men den regel er vi ene om at have i EU, og nu vil fødevareminister Jacob Jensen (V) se på, om vi trodsigt skal holde fast i den regel eller lade den fare.

  - Der er givetvis en god grund til det, men det er et af mange eksempler på, at vi nogle gange gør tingene mere besværlige for os selv i Danmark, siger ministeren.

  - Det trækker ressourcer fra både virksomheder og myndigheder, som kunne være brugt klogere.

  Ministeren starter nu et større projekt, der skal forenkle og luge ud i unødige regler indenfor fødevarer, landbrug og fiskeri.

  Han vil i den forbindelse invitere repræsentanter fra erhvervslivet, interessenter og organisationer til at komme med forslag.

  Ministeriet vil også gennemgå bekendtgørelser og EU-implementeringer.

 6. 151 togpassagerer evakueret af østrigsk politi efter brand i tunnel

  151 passagerer måtte sent onsdag aften evakueres fra et nattog, som var brudt i brand i en bjergtunnel i den østrigske provins Tyrol, skriver Deutche Welle.

  Toget var på vej fra Innsbruck i Østrig til Amsterdam i Holland.

  Branden om bord på toget brød ud onsdag aften, og som videoen ovenfor fra Oesterreichischer Rundfunk indikerer, så var der tale om en stor redningsoperation, hvor 700 redningsarbejdere var til stede ifølge Deutche Welle.

  33 personer har pådraget sig mindre skader eller indåndet røg, men ingen personer er kommet alvorligt til skade.

  Beredskabstjenesterne oplyser ifølge nyhedsbureauet dpa, at det var en skade på en loftsledning i Terfener-tunnelen, der forårsagede en brand i et eller flere køretøjer, der blev transporteret på en vogn på fjerntoget, skriver Ritzau.

  Den østrigske nationale jernbaneoperatør, ÖBB, oplyser, at der efterfølgende blev sat telte op, hvor de evakuerede passagerer kunne modtage lægehjælp.

  Branden er nu slukket.

 7. DMI varsler tæt tåge på Sydsjælland, Lolland og Falster

  Når du kigger ud af dit vindue her til morgen, så kan det være, du bliver mødt af en væg af tåge.

  I hvert fald varsler DMI, at Sydsjælland, Lolland og Falster er ramt af tæt tåge, der har dannet sig over natten.

  - På Sydsjælland og Lolland er tågen enkelte steder blevet så tæt, at vi taler om tæt tåge med sigt under 100 meter, skriver DMI i deres varsel.

  Den tætte tåge ventes at lette i løbet af de næste par timer.

  (Foto: © Skærmbillede Twitter)
 8. West Ham vinder Conference League-finalen

  West Ham kan nu kalde sig for vinder af Europas tredje bedste klubturnering, Conference League efter en dramatisk afslutning på finalen, der blev spillet i Prag.

  Den engelske klub vandt over Fiorentina med 2-1 efter en scoring af Jarrod Bowen i det 90. minut. Alle kampens mål faldt i anden halvleg.

  Said Benrahma bragte West Ham foran efter en times spil, da han omsatte et straffespark, men kort efter udlignede Fiorentinas Giacomo Bonaventura. Det lignede forlænget spilletid og eventuel straffesparkskonkurrence, da Jared Bowen fik en perfekt aflevering i dybden, som han udnyttede i 90. minut.

  West Ham bliver belønnet med en plads i næste sæsons Europa League. Sidste år vandt AS Roma den første udgave af Conference League.

  En kedelig første halvleg vil desværre husket for en episode, hvor Fiorentina-anfører Cristiano Biraghi blev ramt af en genstand kastet fra West Hams fanafsnit. Det er usikkert, hvad der ramte spilleren, men omkring ham lå både kastede ølkrus, og hvad der kunne ligne en e-cigaret.

 9. Landbrugsminister forbereder tørkepakke

  Mens mange mennesker værdsætter junisolen og sommerdagene uden regn, er det anderledes blandt landmændene.

  Her vil manglen på nedbør ifølge brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer betyde forringet udbytte fra afgrøderne på marken, og nu er fødevareminister Jacob Jensen (V) ifølge Ritzau i gang med forberede en tørkepakke.

  - Jeg hører fra erhvervet, at man allerede nu kan se tegn på, at planterne ude på marken lider. Derfor har jeg bedt ministeriet om at se på at forberede og kigge på de erfaringer, som vi har fra tørken i 2018. Så vi kan være et skridt foran, hvis den her tørke fortsætter meget længere, siger han.

  Der er endnu ikke taget stilling til, om der skal vedtages en tørkepakke, og hvor mange penge, der i så fald vil følge med, men for hver dag, der går uden regn, bliver det uden tvivl stadig mere aktuelt.

 10. Schweizisk Eternit-milliardær idømt 12 års fængsel for asbest-dødsfald

  Demonstranter har med disse plakater i forbindelse med en tidligere retssag opfordret til, at Schmidheiny bliver sendt i fængsel. (Foto: © Giorgio Perottino, Ritzau Scanpix)

  En domstol i den italienske by Novara har idømt den schweiziske milliardær Stephan Schmidheiny 12 års fængsel, efter han blev skyldig i 392 mennesker død, fordi de var blevet udsat for asbeststøv.

  Ifølge Reuters havde anklageren krævet livsvarigt fængsel, men efter syv timers votering nåede dommerne frem til 12 års fængsel.

  Den 75-årige Schmidheiny blev fundet skyldig i at have forårsaget mere end 60 ansatte og omkring 330 indbyggeres død i byen Casale Monferrato, hvor hans firma Eternit lå, indtil det lukkede i 1986. Der blev brugt asbest i produktionen af cement i 1970'erne og 1980'erne, og efterfølgende led indbyggerne stadig under asbestforureningen af området.

  Asbestfibre er skyld i mange former for kræft, og stoffet er i store dele af verden ikke længere tilladt.

  Ifølge Schmidheinys forsvarer vil dommen blive anket.

 11. Mike Pence indleder kampagne med angreb på Trump

  Gennem fire år var Mike Pence vicepræsident, mens Donald Trump stod i spidsen for USA. Men nu gør Pence op med fortiden og lægger afstand til Trump i forbindelse med lanceringen af sin præsidentkampagne i delstaten Iowa.

  Han er særdeles kritisk overfor den rolle, som Trump spillede i forbindelsen med stormen på Kongressen den 6. januar 2021.

  - Jeg mener, at hvis man sætter sig selv over forfatningen, bør man aldrig kunne blive præsident i USA. Og hvis man beder andre om at sætte sig over forfatningen, skal man ikke kunne blive præsident i USA igen, sagde Pence.

  - Som jeg har sagt mange gange, så var præsident Trumps ord på den skæbnesvangre dag hensynsløse, og de bragte min familie og alle i Kongressen i fare, siger Pence ifølge nyhedsbureauet AFP.

  En del af de folk, der angreb Kongressen, truede således med at hænge Mike Pence, fordi han anerkendte valget af Joe Biden som Trumps afløser på præsidentposten.

 12. Bookmaker har brite som favorit til at blive ny Nato-boss

  Der er fokus på Mette Frederiksen som mulig ny generalsekretær for forsvarsalliancen Nato. Men hun er ikke favorit hos bookmakeren Bet25, som tilbyder odds på hvem, der kommer til afløse norske Jens Stoltenberg på posten.

  Hos bookmakeren tror man i stedet på den nuværende britiske forsvarsminister, Ben Wallace. Han giver således kun 300 kroner i gevinst, hvis man spiller på ham for 100 kroner.

  Herefter kommer Mette Frederiksen i et felt af tre mulige kandidater, som alle giver seks gange pengene igen. Udover Frederiksen er det Estlands premierminister, Kaja Kallas, og Hollands premierminister, Mark Rutte.

  Herefter følger EU-Kommissionens formand, tyske Ursula von der Leyen, der har en fortid som tysk forsvarsminister. Hun giver 800 kroner i gevinst, hvis man satser 100.

 13. Ophævet fredning af Stevns Klint ankes til landsretten

  Miljø- og Fødevareklagenævnet anker sagen om fredningen af Stevns Klint, som blev ophævet forrige uge, til landsretten.

  I praksis betyder en fredning, at den 25 meter brede bræmme, som løber langs den 20 km lange klint, ikke må dyrkes af de landbrug, som ejer jorden. Så da fredningen blev ophævet, kunne der igen sås majs og korn.

  Men anken skræmmer ikke formand for Lodsejerforeningen Stevns Klint Trampesti, Frank Elmer, som er en af de 55 berørte lodsejere.

  - Jeg er fortrøstningsfuld mod en anke, men det er da irriterende, når dommen fra byretten var klokkeklar. Vi skal nok få lov til at beholde vores jord, siger han.

  Dyrkelse af jorden omkring klinten forhindrer ikke offentligheden i at bruge den cirka 2 meter brede trampesti, som omkranser klinten.

 14. Endnu en republikaner vil være præsident: USA har 'brug for en leder, som forstår rigtigt arbejde'

  Doug Burgum er guvernør i North Dakota. Nu vil han være republikanernes præsidentkandidat. (Foto: © Dan Koeck, Ritzau Scanpix)

  Guvernøren for den amerikanske delstat North Dakota har i dag meddelt sit kandidatur til at blive republikanernes præsidentkandidat ved præsidentvalget til november næste år.

  Doug Burgum ser sig selv som repræsentant for "de små byers værdier":

  - Vi har brug for en leder, som forstår det rigtige arbejde, som amerikanerne udfører hver dag - en, som har arbejdet ved siden af vores landmand, vores kvægopdrættere og vores små forretningsdrivende - en som har haft job, hvor man går i bad efter arbejdsdagen, ikke før, sagde Burgum, da han bekendtgjorde sit kandidatur i byen Fargo.

  66-årige Burgum er en tidligere forretningsmand med erfaring fra IT-branchen. Han er mangemillionær og har bebudet, at han vil investerere en del af sin egen formue i sin valgkamp. Han vil især fokusere på økonomi, energiforsyning og national sikkerhed.

  Både forhenværende vicepræsident Mike Pence og tidligere guvernør i New Jersey Chris Christie har indenfor de seneste par dage erklæret, at de også vil republikansk præsidentkandidat.

 15. Zelenskyj er 'chokeret' over manglende hjælp fra FN og Røde Kors efter brud på dæmning

  Store områder i Kherson-regionen står under vand efter bruddet på dæmningen. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

  I et interview med de tyske aviser Bild og Die Welt har den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, udtrykt sin store skuffelse over den manglende nødhjælp fra FN og Røde Kors, efter at et brud på Nova Kakhovka-dæmningen har medført voldsomme oversvømmelser i området.

  - De er der ikke! Også selvom katastrofen skete for så mange timer siden. De burde være de første, der var der for at redde menneskeliv, lyder det fra Zelenskyj i interviewet.

  - Vi har ikke fået noget svar fra dem, jeg er chokeret, siger Zelenskyj.

  Han kalder oversvømmelserne en menneskelig og miljømæssig katastrofe.

  - Mennesker og dyr er døde. Mens de sidder på tagene af de oversvømmede huse, kan mennesker se ligene drive forbi dem, siger Zelenskyj.

  Han tilføjer, at det er meget svært at hjælpe de mennesker, der befinder i den del af Kherson-regionen, der er besat af russerne - ikke mindst fordi de russiske soldater ifølge præsidenten beskyder redningsfolkene.

 16. Pave Frans' operation for mavebrok overstået uden komplikationer

  Pave Frans er blevet opereret for mavebrok på Gemelli-hospitalet i Rom.

  Operationen forløb uden komplikationer og varede omkring tre timer, oplyser Vatikanet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Vatikanet oplyser desuden, at det forventes, at pave Frans skal være indlagt i "adskillige dage".

  Det lyder også, at pavens audienser er aflyst frem til 18. juni, skriver Ritzau.

  Pave Frans har flere gange været ind og ud af hospitalet de seneste måneder.

  I slutningen af marts var han indlagt i tre dage på grund af bronkitis.

 17. Vulkan på Hawaii er igen i udbrud

  Lavastrømme i krateret af vulkanen Kilauea onsdag morgen lokal tid. (Foto: © USGS)

  En af verdens mest aktive vulkaner Kilauea er igen i udbrud på Hawaii, skriver Reuters.

  Kilauea er en såkaldt basaltisk vulkan, hvor lavaen typisk løber ud langs jordoverfladen uden at spy kæmpe askesøjler op i luften.

  Kilauea befinder sig på The Big Island – den største af Hawaii-øerne i Stillehavet.

  - Lavastrømmene er i øjeblikket begrænset til den omgivende kraterbund, oplyser de amerikanske geologiske undersøgelser, USGS.

  Der er ingen oplysninger om, at der skulle være nogen fare for befolkningen nær vulkanen.

  I 2018 begyndte et udbrud i vulkanen, som endte med at ødelægge hundredvis af boliger, og flere tusinde beboere måtte evakueres.

 18. Leverandør advarer: Risiko for metalstykker i pasta med spinat

  Fødevareleverandøren Scandinavian Retail Food tilbagekalder en række pastaprodukter med spinat, efter at underleverandøren af spinat har konstateret fund af metalstykker.

  Det oplyser Scandinavian Retail Food i en pressemeddelelse.

  Ifølge underleverandøren er der en lille risiko for, at metalstykker kan være endt i pastaprodukterne.

  11 forskellige slags pasta med spinat bliver tilbagekaldt. Det er blandt andet "Pastella frisk fettuccine med spinat" med bedst før-dato 1. august, "Salling øko frisk fettuccine spinat" med bedst før-dato 17. juli og "Änglamark økologisk fettuccine spinat" med bedst før-dato henholdsvis 30. maj og 24. juli.

  Produkterne er blevet solgt i Bilka, Føtex, Netto, Dagli' Brugsen, Salling stormagasiner, Kvickly, SuperBrugsen, Irma, Coop365, Meny, Spar, Min Købmand, Aldi, Løvbjerg, Letkøb, ABC-Lavpris og Lidl.

  Forbrugerne kan enten returnere pastapakkerne til butikken eller kassere dem.

 19. Ødelagt rørledning til kunstgødning kan stoppe kornaftale i Sortehavet

  En rørledning, som er blevet brugt til transportere kunstgødning fra Rusland og gennem Ukraine, er blevet ødelagt, og det kan få afgørende betydning for om den nuværende aftale om transport af korn via Sortehavet bliver fornyet.

  Ifølge Reuters siger det russiske forsvarsministerium, at "en ukrainsk sabotagegruppe" mandag aften har sprængt et stykke af rørledningen nær ved landsbyen Masyutivka i Kharkiv-regionen.

  - Som følge af denne terrorhandling har der været civile ofre, som har fået den fornødne lægelige behandling, lyder det i en udtalelse fra det russiske forsvarsministerium.

  Ukraine har en anden udlægning af begivenheden. Ifølge guvernøren for regionen, Oleh Sinehubov, så er det russiske soldater, som med et granatangreb tirsdag eftermiddag har beskadiget rørledningen.

  Rørledningen har været lukket, siden Rusland invaderede Ukraine i februar 2022. Rusland har dog nævnt det som en betingelse for at fortsætte kornaftalen, der sikrer, at hverken Rusland eller Ukraine forhindrer eksporten af korn via Sortehavet, at den bliver åbnet igen.

 20. I dag er årets andet meteorologiske sommerdøgn - 25,6 grader i Nordsjælland

  Så er det officielt.

  Termometret viste 25,6 grader ved Sjælsmark i Nordsjælland i eftermiddag, og dermed har vi i dag fået årets andet meteorologiske sommerdøgn.

  Det oplyser DMI på Twitter. Det første var den 22. maj.

  Et meteorologisk sommerdøgn er defineret ved, at temperaturen kommer over 25 grader.

  Og det er også væsentligt varmere, end der har været i dag ved Vestkysten i Jylland, hvor temperaturen har haft svært ved at snige sig over de 20 grader.

 21. Stopper forskningsprojekt i Norge efter vågehval døde

  Et norsk-amerikansk projekt, hvor forskere ville undersøge, hvad vågehvaler hører, er blevet midlertidigt standset, efter at en vågehval døde.

  De seneste tre år har forskerne besøgt Lofoten i Norge for at teste vågehvalerne.

  Men sidste sommer blev et testanlæg ødelagt af stærk vind, og efterfølgende opdagede forskerne, at en vågehval var blevet fanget i det spærregarn, som var lagt ud, og var druknet.

  - Det var det værste, som kunne ske, siger dr. Petter H. Kvadsheim, chefforsker ved det norske forsvars forskningsinstitut, til NRK.

  Han forklarer, at det har taget hårdt på forskerteamet, at vågehvalen døde - og det skete allerede før årets test var kommet i gang.

  Vågehvalsprojektet har de seneste år mødt kritik fra både dyrevelfærdsgrupper og forskere, som har opfordret til at standse projektet.

  De har ment, at projektet var for farligt og udsatte vågehvalerne for alt for meget stress.

 22. Putin i samtale med Erdogan: Brud på dæmning er 'en barbarisk handling'

  Ruslands præsident har i en samtale med sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan kaldt sprængningen af Nova Kakhova-dæmningen i det sydlige Ukraine "en barbarisk handling". Han har samtidig givet Ukraine skylden for sprængningen. Det skriver Reuters.

  Det er første gang, at Putin udtaler sig om bruddet på dæmningen, som har medført voldsomme oversvømmelser i området.

  Ifølge Kreml kaldte han i samtalen med Erdogan resultaterne af sprængningen for en "miljømæssig og humanitær katastrofe".

 23. Virksomhed får bøde på 700.000 kroner - 18 albanere havde ingen arbejdstilladelse

  18 albanske mænd arbejdede med at opføre klyngehuse i Humlebæk - men ingen af dem havde arbejdstilladelse.

  Det koster nu entreprenørfirmaet Viocon en bøde på 700.000 kroner for benyttelse af ulovlig arbejdskraft. Det oplyser Retten i Helsingør til Ritzau.

  I november 2020 blev albanerne opdaget af politiet og ansatte i Arbejdstilsynet. De fik hver 3.000 kroner i bøde og blev alle udvist.

  Nordsjællands Politi har tidligere oplyst, at håndværkerne var blevet lovet en løn på knap 12.000 kroner per måned, og at de skulle arbejde 57 timer hver uge.

Mere fra dr.dk