Seneste nyt

Trump sagsøger det udvalg, der gransker stormløb mod Kongressen

Overblik

 1. I går kl. 08:52
  Hanukkah starter i dag
 1. Trump sagsøger det udvalg, der gransker stormløb mod Kongressen

  USA's tidligere præsident Donald Trump har sagsøgt det udvalg i Repræsentanternes Hus, der for tiden er i gang med at undersøge stormløbet mod den amerikanske Kongres 6. januar.

  Det sker i et forsøg på at forhindre flere fortrolige dokumenter om optøjerne i at blive udleveret til udvalget, skriver det amerikanske medie NPR.

  Trump og hans advokater mener, at de dokumenter, som udvalget gerne vil have fat i, er beskyttet af en særlig lovhjemmel, der sikrer retten til en vis grad af fortrolighed mellem en præsident og dennes rådgivere.

  Flere juridiske eksperter peger dog på, at det kun er siddende præsidenter, der kan påberåbe sig retten til at hemmeligholde samtaler med rådgivere.

 2. Børn kan nu blive influenzavaccineret på apoteker og på private vaccinationsklinikker

  Siden 1. oktober har det været muligt at få ungerne mellem to og seks år vaccineret mod influenza hos egen læge. Det er knap 24 procent af børnene blevet indtil nu.

  Men for at sætte fart på vaccinerne vil det nu være muligt at smutte forbi apoteket eller en privat vaccineklinik - uden at det kræver tidsbestilling, ligesom det kan gøres udenfor normal arbejdstid.

  Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

  - Vi opfordrer til, at man som forælder får sit barn vaccineret så hurtigt som muligt. Så er barnet godt beskyttet, inden influenzasæsonen for alvor rammer os. Derfor gør vi det så nemt som muligt for forældre at få deres børn vaccineret, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

  Influenzavaccinen til børn gives som en næsespray, og det kan også stadig foregå hos lægen.

 3. Sygeplejersker nedlagde arbejdet igen: 'Sundhedsvæsenet er ved at brænde sammen'

  Her til morgen nedlagde sygeplejersker over hele landet deres arbejde i en time.

  De hvide kitler ville endnu en gang vise omverdenen og politikerne, at presset på dem er blevet for stort, og at de ikke har glemt regeringens indgreb i sommer.

  - Vi bliver jo desværre nødt til at blive ved og ved. Der er åbenbart ikke nogen inde på Borgen (Christiansborg, red.), der synes, at det her er alvorligt nok til, at de skal gøre noget ved det, siger sygeplejerske Mette Vestergaard.

  Sammen med cirka 200 andre demonstrerede hun på hospitalet OUH i Odense.

  Rigshospitalet i København var der også en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.

  - Der er behov for nogle bedre vilkår, og vi har behov for at vise, at sundhedsvæsenet er ved at brænde sammen, siger sygeplejerske Sabrina Andersen.

  Sabrina Andersen var en af de sygeplejersker, der i dag nedlagde arbejdet igen. (Foto: Dr © DR)
 4. Politiet oplever snyd med coronapas: Advarer om dobbeltstraf

  I takt med at vi skal vise gyldigt coronapas i skolen, på arbejdet, og når der handles julegaver, får det flere til at forfalske dem.

  Det oplever de lige nu hos Østjyllands Politi. Vicepolitiinspektør Allan Nielsen advarer om, at det kan få alvorlige konsekvenser.

  Straffen er nemlig typisk betinget fængsel på mellem 20 og 40 dage.

  - Jeg tror godt, at folk kan blive overraskede over det. For det kan virke banalt at snyde med det, men det har en konsekvens, siger han om de skærpede straffe, som et flertal i Folketinget har besluttet.

  Østjyllands Politi arbejder i øjeblikket med tre sager om snyd med coronapas – blandt andet fra en fodboldkamp i torsdags i Randers.

 5. Skole i Odense er blevet lukket efter fund af coronavariant

  Elever og lærere på Rasmus Rask Skolen i Odense får ikke adgang til klasselokalerne i dag.

  Det skyldes, at der er fundet en variant af corona, som man endnu ikke har fået identificeret, skriver Odense Kommune.

  Mens varianten undersøges, lyder anbefalingen at smitteopspore ud i tredje led af nærkontakter, og at både første, andet og tredje led sendes hjem i isolation.

  Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der vurderer, hvornår det er nødvendigt at lukke en skole, mens det er kommunen, der står for at sørge for, at det sker.

 6. Danske Bank erkender brud på dataregler for 250.000 kunder

  250.000 kunders personlige oplysninger er blevet behandlet af Danske Bank i strid med databeskyttelsesreglerne. Det erkender banken, som er landets største finansielle virksomhed, sort på hvidt.

  Erkendelsen fremgår af en ny, uvildig advokatrapport om Danske Banks gældsinddrivelsessag, der blev offentliggjort tidligere på måneden.

  Men trods det åbenlyse brud på reglerne afviser Datatilsynet foreløbig at undersøge sagen.

  Thomas Ploug, professor i kommunikation ved Aalborg Universitet med speciale i databehandling, kalder tilsynets passivitet "stærkt kritisabel", skriver avisen.

  - Når Datatilsynet sidder på hænderne i en så alvorlig sag, så kan de sidde på hænderne i alle sager. Det er ikke særligt betryggende, og det er ikke særligt godt for ens retsfølelse.

 7. Næsten 30.000 har ansøgt om at få Arne-pension på fire måneder

  Den 1. august blev der åbnet for ansøgninger til den såkaldte Arne-pension, og fire måneder senere har 29.893 forsøgt at få fingre i den.

  Tallene viser, at omkring 10.500 personer har fået den maksimalt mulige ret til at gå tre år tidligere på pension, og at over 11.500 personer har fået ret til et eller to år på tidlig pension, skriver Ritzau.

  Ordningen fungerer sådan, at hvis man for eksempel som 61-årig har været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen. 42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen.

 8. Par på flugt fra coronakarantæne anholdt af hollandsk politi

  Det var ikke langt, de kom, det kærestepar der ellers skulle være i karantæne på deres hotel i Holland, efter at 61 flypassagerer på et fly fra Sydafrika fredag blev testet positive for corona.

  Parret, en 30-årig spansk mand og en 28-årig portugisisk kvinde, forsøgte i går at flygte fra deres hotel, skriver CNN. Men de blev efterfølgende anholdt på et fly, der var ved at lette mod Spanien.

  - Politiet i Schiphol (Amsterdams lufthavn, red.) har her til aften anholdt et par, der var flygtet var deres karantænehotel, siger talsmand for hollandsk politi Stan Verberkt.

  Parret er nu tilbage i isolation, men på hver sit hotel. En af de to er testet positiv for coronavirus, mens den anden er testet negativ. De risikerer nu at blive sigtet for at bringe den offentlige sikkerhed i fare.

 9. Vask dit nye stofmundbind, så undgår du problematiske stoffer, anbefaler Miljøstyrelsen

  Fra i dag er det igen et krav, at der skal bruges mundbind flere steder i samfundet.

  Og er du en af dem, der foretrækker at bruge et af stof, så skal du måske lige smide det i vaskemaskinen, inden du smækker det på ansigtet.

  Miljøstyrelsen har nemlig undersøgt 40 forskellige mundbind produceret i både EU-lande og resten af verden og konstateret, at der kan være forskellige problematiske stoffer i dem.

  - Vi ved, at der kan være brugt kemikalier under fremstillingen. Men en stor del af den kemi kan vaskes ud, og derfor anbefaler vi, at man vasker sit stofmundbind før brug, siger Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen.

 10. Ny coronavariant får Japan til at lukke grænserne midlertidigt for alle udlændinge

  Japans premierminister Fumio Kishida svarer på spørgsmål om landets håndtering af den nye coronavariant, omikron. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)

  Japans regering vil midlertidigt lukke landets grænser for alle udlændinge fra tirsdag på grund af Omikron-varianten af coronavirus.

  Det bekræfter premierminister Fumio Kishida mandag eftermiddag lokal tid, skriver CNN og nyhedsbureauet AFP.

  - Vi vil forbyde indrejse for udlændinge fra hele verden fra og med 30. november, siger premierministeren ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Japan har i forvejen strammet indrejsereglerne for rejsende, der for nylig har været i Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibia, Sydafrika, Zambia og Zimbabwe.

  Rejsende herfra skal ti dage i isolation ved ankomst til Japan, rapporterer mediet Nikkei Asia.

 11. Iran og verdens stormagter gør et nyt forsøg på at lave atomaftale

  Efter fem måneders stilstand genoptager Iran i dag samtalerne med verdens stormagter i et forsøg på at få en atomaftale på plads.

  Den tidligere atomaftale blev indgået mellem Iran og FN's Sikkerhedsråds fem permanente medlemmer - Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA - samt Tyskland.

  Den indebar, at Iran skulle afvikle centrale dele af sit atomprogram - mod at omverdenen løftede en række omfattende økonomiske sanktioner mod landet.

  USA's tidligere præsident Donald Trump trak USA ud af aftalen i 2018, og i de efterfølgende år har iranerne forbrudt sig mod aftalen.

  Irans udenrigsministerium har krævet en garanti for, at USA ikke fremover pludselig trækker sig fra en eventuel aftale, skriver BBC.

 12. Mandag bliver kold og flot

  Der kommer sol til de fleste i dag. Her er det på Nordals. (Foto: Claus Hjelm)

  Hvis du ikke kan få gang benene her til morgen, så stik hurtigt udenfor - så skal temperaturen nok få vækket alle led i kroppen.

  Mange steder ligger temperaturen under frysepunktet uden udsigt til, at den kommer meget over i dag. Lunest op til tre grader.

  I morgentimerne kommer der regn og slud i den sydlige del af landet især på Bornholm, men senere en opklaring og sol til de fleste. Vinden kommer fra nordøst, men drejer senere mod nord og nordvest. Op til frisk vind, men på Bornholm dog op til hård vind. I nat og morgen tidlig fortsat risiko isglatte veje.

 13. WHO indkalder sundhedsministre til ekstraordinært møde

  For kun anden gang i historien holder Verdenssundhedsorganisationen (WHO) et ekstraordinært møde for medlemslandenes sundhedsministre. Mødet begynder i dag og varer til den 1. december.

  Sundhedsministrene er indkaldt for at diskutere, om der skal oprettes en særlig pandemi-komité og indføres særlige pandemi-traktater, som skal hjælpe verden med at være bedre forberedt i tilfælde af en ny pandemi i fremtiden.

  Det vil foregå virtuelt.

 14. Den svenske Riksdag stemmer om Magdalena Andersson som statsminister - igen

  Onsdag blev socialdemokraternes formand Magdalena Andersson godkendt som Sveriges første kvindelige statsminister. Det varede i få timer, så indgav hun sin afskedsbegæring, da regeringspartneren Miljøpartiet trak sig fra regeringen.

  I dag skal det svenske parlament, Riksdagen, så igen stemme om, hvorvidt Magdalena Andersson skal være landets nye statsminister. Det sker klokken 13.

  Denne gang går hun efter posten som statsminister for en et-parti-regering udelukkende bestående af Socialdemokratiet.

  Andersson nåede ikke formelt at blive statsminister, før hun måtte trække sig igen. I dag skal hun undgå at have et flertal imod sig i Riksdagen. Lykkes det, bliver hun statsminister, når hun kan præsentere en regering.

 15. Nye arbejdsnedlæggelser kan ramme sygehuse fra morgenstunden

  Siden sommerens strejke og henover efteråret har der været punktvise arbejdsnedlæggelser blandt utilfredse sygeplejersker på sygehusene landet over.

  Her til morgen har Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser kaldt til landsdækkende arbejdsnedlæggelse mellem klokken 7.45 og klokken 8.45.

  Det siger sygeplejerske Luca Pristed, der er talsperson for gruppen.

  - Jeg har en forventning om, at der kan kan deltage nogle hundrede fra hvert hospital, så vi snildt kan komme op over 1000 sygeplejersker nationalt.

  Det er utilfredshed med sygeplejerskernes løn- og arbejdsvilkår, der har fået sygeplejersker på barrikaderne. Arbejdsnedlæggelserne er tidligere kendt ulovlige og koster deltagerne en bod.

 16. Nissan investerer over 100 milliarder i sats på elbiler

  Over de næste fem år vil den japanske bilfabriakant Nissan investere et beløb svarende til omkring 115 milliarder kroner i at udvide antallet af modeller baseret på el- og hybridteknologi frem for de traditionelle benzin- og dieselbiler.

  I 2030 skal halvdelen af Nissans globale salg udgøres af elektriske- eller hybridbiler.

  Det meddeler Nissan mandag, skriver Ritzau.

  - Planen vil forvandle Nissan til en bæredygtig virksomhed, siger Nissans administrerende direktør, Makoto Uchida.

  I 2020 udgjorde salget af el- og hybridbiler kun cirka ti procent af Nissans salg verden over.

 17. Fodboldlegenden Maradona hyldet med flere statuer i Napoli

  • Diego Armando Maradona døde 25. november 2020. (Foto: CESARE ABBATE)
  • Derfor hyldede hans tidligere klub ham med en statue i forbindelse med etårsdagen for Diego Maradonas dødsfald. (Foto: CIRO FUSCO)
  • Statuen vil blive placeret foran omklædningsrummene. (Foto: CESARE ABBATE)
  • Statuen blev afsløret inden Napolis kamp mod Lazio. I kampen spiller Napoli i specielle hyldesttrøjer med Diego Maradonas ansigt på. Napoli vandt kampen 4-0 og fører ligaen. (Foto: CIRO FUSCO)
  1 / 4

  Napoli, hvor den argentinske legende Diego Maradona nød sin storhedstid fra 1984 til 1991 og som han førte til klubbens foreløbigt to eneste mesterskaber, hylder nu den afdøde legende med flere statuer.

  Inden Napolis kamp søndag aften mod Lazio blev en statue af Maradona afsløret på stadion, som Napoli i forvejen har omdøbt til Stadio Diego Armando Maradona.

  Argentineren nåede inden sin død at få lavet afstøbninger til statuen af sin magiske venstrefod og sin lige så berømte venstrehånd, som han brugte til at score et af sine mest berømte mål med mod England ved VM i Mexico i 1986, som Argentina vandt.

  Statuen vil fremover blive placeret tæt ved omklædningsrummene på stadion.

  Torsdag blev den en anden statue af Diego Maradona afsløret foran stadion i Napoli.

  Diego Armando Maradona døde den 25. november 2020. Han blev 60 år.

 18. Rejser man til Schweiz er der 10 dages isolation i vente

  Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser her til aften, at hvis man agter at rejse til Schweiz, så skal man fra midnat gå direkte i 10 dages isolation ved ankomst.

 19. 3.000 etiopiske jøder får lov at komme til Israel

  Den israelske regering har besluttet at lade 3.000 etiopiske jøder komme til landet, selvom man så sent som i går oplyste, at man agter af lukke landegrænserne af frygt for den nye coronavariant Omikron.

  De etiopiske jøder får lov at komme ind i Israel på grund af situationen i Etiopien, hvor der er kampe mellem regeringsstyrker og Tigray-oprørere.

  Det skriver nyhedsbureauet AP, der citerer flere israelske medier.

 20. Topdesigner hos Louis Vuitton er død

  Virgil Abloh blev 41 år. (Foto: Francois Guillot © Ritzau Scanpix)

  Topdesigneren Virgil Abloh er død, skriver AFP og Reuters.

  Han er død af kræft og blev kun 41 år.

  Abloh, der var amerikaner, var kunstnerisk direktør for herrekollektionen i modehuset Louis Vuitton.

 21. FCK slår AaB og overvintrerandenpladsen

  Lukas Lerager scorede kampens første mål, da FCK på udebane slog AaB. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

  Dagens vinder ville overvintre på andenpladsen i Superligaen, og det blev FCK, der får lov til det, da hovedstadsklubben slog AaB 3-1.

  Allerede efter et kvarters spil var FCK på sejrskurs, da Lukas Lerager bragte udeholdet foran. Det holdt dog kun et øjeblik, før Louka Prip havde udlignet for AaB.

  Men FCK's unge guldfugl, 16-årige Roony Bardghji, fik bragt FCK tilbage på sejrskurs, da han scorede på et forrygende langskud efter en halv times spil.

  William Bøving udbyggede FCK's scoring yderligere i første halvleg. Efter pausen scorede ingen af holdene, og så vandt FCK 3-1.

  Med sejren er FCK på andenpladsen, et enkelt point efter FCM på førstepladsen, mens AaB indtager Superligaens fjerdeplads.

 22. Heunicke: Omikron giver ikke anledning til nye restriktioner

  Danskerne står ikke umiddelbart overfor yderligere restriktioner, selvom der er blevet konstateret to smittetilfælde med den nye coronavariant Omikron.

  Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) søndag aften.

  - Det er ikke noget, vi overvejer konkret på nuværende tidspunkt, siger han.

  Fra i morgen træder der i forvejen en række restriktioner i kraft, hvor det blandt andet bliver påkrævet, at man bærer mundbind i offentlig transport.

 23. Astralis misser stor finale i Royal Arena

  Det danske Counter-Strike-hold Astralis tabte søndag 1-2 til franske Team Vitality i semifinalen ved Blast Premier Fall Final, der bliver afholdt i Royal Arena i København.

  Astralis vandt ellers det første map, Nuke, 16-12. Herefter svarede Team Vitality igen ved at vinde den efterfølgende map med 16-11. I den afgørende map, Mirage, var det dog det franske hold, som var bedst og vandt med 16-7.

  I går slog Astralis det andet danske hold, Heroic, ud af turneringen.

  Søndagens finale står mellem Team Vitality og verdens bedste nummer ét, Natus Vincere. Opgøret står til at begynde kl. 19.30.

 24. EU skal overvåge franske strande ved Den Engelske Kanal

  EU's grænseagentur, Frontex, skal fra den 1. december hjælpe med at overvåge den franske kystlinje ved Den Engelske Kanal med fly.

  Det siger Frankrigs indenrigsminister, Gérald Darmanin, søndag efter et møde med ministre, der er ansvarlige for migranter, fra Tyskland, Holland og Belgien i den nordfranske by Calais.

  - Det vil flyve dag og nat over et område fra Frankrig til Holland, siger indenrigsministeren.

 25. Målfarlige Uhre sørger for sjette Brøndby-sejr i træk

  Mikael Uhre stod for kampens eneste mål. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

  Formstærke Brøndby sikrede endnu engang tre point, da de vandt søndag 1-0 over gæsterne fra Randers FC i Superligaen. Det er dermed Brøndbys sjette superligasejr i træk.

  Kampens eneste mål blev scoret af superligatopscoreren, Mikael Uhre, der efter 27 minutters spil lavede sin 11. sæsonscoring.

  Brøndby var da også bedst i store dele af kampen, men til sidst fik gæsterne lagt et pres, men to flotte redninger betød, at Brøndby ganske fortjent tog sejren.

  Dermed er Brøndby nu nummer tre i Superligaen - á point med FC København på andenpladsen. Samtidig har Brøndby to point ned til Randers og AaB, der dog spiller søndagens sene superligaopgør mod netop FC København.

 26. Schweizerne stemmer ja til coronapas

  Schweizerne har søndag stemt ja til at bevare regeringens coronalov, der blandt andet betyder, at man fastholder brugen af coronapas, hvilket har været en meget omdiskuteret sag i landet.

  62 procent af de schweiziske vælgere stemte ja til loven.

  Blandt mindretallet har der været flere demonstrationerne mod loven, mens flere politikere også har modtaget dødstrusler.

  Udover et ja til coronaloven, så har schweizerne stemt ja til at sikre bedre arbejdsforhold for landets sygeplejersker.

 27. Danske håndboldkvinder udraderer Ukraine igen

  For anden dag i streg var Danmarks kvindelandshold i håndbold markant stærkere end Ukraine, og det endte derfor med en ny storsejr.

  Opgøret søndag, som blev spillet i Arena Nord i Frederikshavn, endte 35-20 i rød-hvid favør.

  Spillet virkede en smule mere hakkende i søndagens opgør i forhold til lørdagens, men det var tydeligt fra start, at det ville ende med en udklassering.

  Særligt forsvarsspillet var i balance, selv om trænerteamet eksperimenterede med en offensiv variant.

  Danmark har nu spillet sin sidste testkamp, inden det går løs ved VM i Spanien 2. december, hvor Tunesien venter i premieren.

  /ritzau/

 28. Kulturministeren: Tvivlsomme regimer som Qatar skal ikke have værtskaber

  Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har en erklæring med, når hun tirsdag skal til EU-rådsmøde.

  I erklæringen, som er udarbejdet på dansk initiativ og støttet af Finland, Sverige, Island og Norge, lægges der op til, at der kommer større gennemsigtighed og demokrati i toppen af international idræt.

  Eksempelvis skal det undgås, at værtskabet for store sportsbegivenheder tildeles til 'tvivlsomme regimer'.

  - Det var eksempelvis en helt forkert beslutning at placere VM i herrefodbold i Qatar. Derfor skal der være mere gennemsigtighed og demokrati i beslutningsprocesserne i de internationale idrætsforbund, så store sportsbegivenheder forhåbentlig ikke havner lignende steder fremover, lyder det fra Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.

  Andre EU-lande vil få mulighed for at bakke op om erklæringen.

 29. Formel 1-legenden Frank Williams er død

  Frank Williams, der stiftede Formel 1-holdet Williams Racing, er død.

  Frank Williams blev 79 år. Han grundlagde Williams Racing-holdet tilbage i 1977.

  - Det er med stor sorg, at holdet på vegne af Williams-familien kan bekræfte grundlægger og tidligere teamchef Sir Frank Williams' død i en alder af 79 år, lyder det fra Formel 1-holdet på Twitter.

  Den britiske forretningsmand var selv racerkører, inden han grundlagde Williams-holdet, der skulle få stor succes.

  Ni gange har holdet vundet konstruktørernes VM-titel, mens en af teamets kørere syv gange gennem tiden er sluttet øverst i VM-stillingen ved årets afslutning.

  /ritzau/

  Skærmbillede fra Williams Racings Twitter-profil.
 30. Sønderjyske nøjes med uafgjort mod Viborgs 10 mand

  (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  Trængte Sønderjyske glippede alletiders mulighed for tre point, da holdet søndag spillede efterårssæsonens sidste superligakamp på udebane mod Viborg.

  Viborgenserne var nemlig en mand i undertal i mere end en time, men Sønderjyske måtte nøjes med uafgjort.

  Tobias Bech bragte hjemmeholdet på måltavlen efter kun ti minutter, men kampen tog en drejning, da Viborgs Lars Kramer modtog rødt kort efter en VAR-gennemgang.

  VAR skulle igen hjælpe gæsterne, da forsvarsspiller Marc Dal Hende efter en længere gennemgang kunne juble over sin scoring, der blev scoret på en retur efter et hjørnespark i det 38. minut.

  Med resultatet overvintrer Viborg på ottendepladsen med fem point op til top-6. Sønderjyske forbliver på næstsidstepladsen.

  /ritzau/

 31. Efter klagestorm: Leder på kunstmuseet Arken fratræder

  Tyve medarbejdere på kunstmuseet Arken har klaget over et 'psykisk terroriserende' arbejdsmiljø, hvilket har fået konsekvenser for en leder, der i tirsdags blev hjemsendt.

  Vedkommende fratræder nu sin stilling, oplyser museets direktør, Christian Gether, i en skriflig udtalelse til Jyllands-Posten.

  - Den pågældende fratræder efter gensidig aftale sin stilling på Arken den 31. marts 2022, siger direktør Christian Gether, der ikke ønsker at uddybe begrundelsen.

 32. Biskop: Coronarestriktioner er et opgør med årtusindgammel tradition

  Der træder nye coronarestriktioner mandag, hvor der skal fremvises gyldigt coronapas, hvis man over 100 personer forsamles.

  Det gælder også i landets kirker, hvor man derfor kan stå i en situation, hvor man må afvise folk i døren, hvis de ikke har coronapasset i orden.

  Det går imod et meget vigtigt princip i kirken, mener Henrik Stubkjær, biskop i Viborg Stift.

  - Det har altid været sådan, at adgang til gudstjenester er fri. Derfor er det et opgør med en årtusindgammel tradition. Derfor byder det os også imod, siger Hemrik Stubkjær, som dog også slår fast, at han bakker op om restriktionerne.

  Kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen, forstår frustrationen over ikke at kunne give alle, der ønsker det adgang til kirken. Hun understreger dog også, at coronapasset betyder, at langt flere trygt kan dyrke deres tro.

 33. OB sikrer tiltrængte point efter sejr over kriseramte FC Nordsjælland

  OB møder FC Nordsjælland i en Superligakamp spillet på Nature Energy Park i Odense, søndag den 28. november 2021. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

  Søndag tilkæmpede OB sig tre dyrebare point, da de slog FC Nordsjælland 2-0 på hjemmebane i den bedste fodboldrække herhjemme, Superligaen. Dermed fik fynboerne brudt en stime på fem Superliga-kampe uden en sejr.

  Kampens første mål blev scoret af Issam Jebali efter 20 minutters spil, mens indskiftede Max Fenger lukkede kampen med 2-0-scoringen i det 90. minut.

  OB og FC Nordsjælland var inden kampen á point lige over nedrykningsstregen, og derfor var der tre yderst vigtige point på spil.

  Med sejren har OB nu 19 point og overvintrer på tabellens niendeplads, mens FC Nordsjælland er på tiendepladsen og ikke har vundet i de seneste 11 Superliga-kampe.

 34. Premier League-kamp udskudt efter kraftigt snevejr

  Den danske landsholdsspiller Pierre-Emile Højbjerg og Tottenham havde søndag taget turen til Burnley i den bedste engelske fodboldrække, Premier League, men kampen blev aldrig fløjtet i gang.

  Grønsværen på stadionet Turf Moor var nemlig forvandlet til et snelandskab. Efter forgæves forsøg på at klargøre banen, blev opgøret udskudt 50 minutter før kampstart.

  Kampen skulle være sparket i gang klokken 15 dansk tid, hvor tre andre kampe i Premier League bliver afviklet som programsat.

  Det er endnu uvist, hvornår den udsatte kamp mellem Burnley og Tottenham bliver afviklet.

  Her kan du trykke dig gennem billederne fra snelandskabet på Turf Moor.

  • Kampen mellem Burnley og Tottenham er udskudt på grund af kraftig snevejr. (Foto: Craig Brough © Ritzau Scanpix)
  • Kampen mellem Burnley og Tottenham er udskudt på grund af kraftig snevejr. (Foto: Lee Smith © Ritzau Scanpix)
  • Kampen mellem Burnley og Tottenham er udskudt på grund af kraftig snevejr. (Foto: Craig Brough © Ritzau Scanpix)
  • Kampen mellem Burnley og Tottenham er udskudt på grund af kraftig snevejr. (Foto: Lindsey Parnaby © Ritzau Scanpix)
  • Kampen mellem Burnley og Tottenham er udskudt på grund af kraftig snevejr. (Foto: Craig Brough © Ritzau Scanpix)
  • Kampen mellem Burnley og Tottenham er udskudt på grund af kraftig snevejr. (Foto: Craig Brough © Ritzau Scanpix)
  • Kampen mellem Burnley og Tottenham er udskudt på grund af kraftig snevejr. (Foto: Craig Brough © Ritzau Scanpix)
  • Kampen mellem Burnley og Tottenham er udskudt på grund af kraftig snevejr. (Foto: Craig Brough © Ritzau Scanpix)
  • Kampen mellem Burnley og Tottenham er udskudt på grund af kraftig snevejr. (Foto: Lee Smith © Ritzau Scanpix)
  • Kampen mellem Burnley og Tottenham er udskudt på grund af kraftig snevejr. (Foto: Lee Smith © Ritzau Scanpix)
  • Kampen mellem Burnley og Tottenham er udskudt på grund af kraftig snevejr. (Foto: Craig Brough © Ritzau Scanpix)
  1 / 11
 35. Kvinde hjemtaget fra Syrien forlænger frivilligt sin varetægtsfængsling

  En af de kvinder, der natten til den 7. oktober blev hentet hjem fra Syrien sammen med sine børn, har besluttet at lade sin varetægtsfængsling forlænge med to uger.

  Dermed bliver retsmødet ved Retten i Kolding i morgen, hvor spørgsmålet om en forlængelse af fængslingen skulle have været behandlet, aflyst.

  Det oplyser kvindens advokat, Tyge Trier.

  Den 37-årige kvinde er mor til otte børn. Syv af dem er evakueret sammen med moderen, den ældste er tidligere hentet til Danmark.

  Kvinden er sigtet efter terrorparagrafferne for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i 2015. Desuden er hun sigtet for at have opholdt sig i "visse konfliktzoner", fordi hun blandt andet har været i den syriske provins Raqqa fra 2016.

 36. Danske tennisherrer slår Marokko i Davis Cup

  Danmark har søndag vundet over Marokko ved Davis Cup. Dermed skal de danske tennisherrer til marts spille om at avancere til det næstbedste niveau i landsholdstennis, World Group I.

  Knockout-kampen stod 1-1 efter lørdagens to singler, og søndag sendte den danske double bestående af holdkaptajn Frederik Løchte Nielsen og Christian Sigsgaard danskerne på sejrskurs ved at vinde i to sæt, 6-4, 6-4.

  Herefter sikrede August Holmgren den danske holdsejr med en overlegen sejr i to sæt, 6-2, 6-0, over Marokkos bedste singlespiller, Elliott Benchetrit. Dermed kom Danmark foran 3-1 i dysten, der spilles bedst af fem kampe.

  Danmark stillede op uden landets to højest rangerede spillere, Holger Rune og Mikael Torpegaard, der har meldt afbud som følge af henholdsvis corona-indrejseregler og en skade.

 37. 4.290 nye coronatilfælde i dag

  Der er det seneste døgn blevet registreret 4.290 nye coronasmittede.

  Det oplyser Statens Serum Institut.

  I går lå tallet på 3.744 - der er altså 546 flere smittede i dag.

  Antallet af indlagte stiger med 17, så der nu er 435 indlagte med coronavirus. Der er registreret 9 nye coronarelaterede dødsfald siden i går.

 38. Holland finder 13 Omikron-ramte ud af 61 smittede på fly

  Coronavarianten Omikron er nu fundet hos 13 ud af 61 coronasmittede, der fredag formiddag ankom på to fly fra Sydafrika til Holland.

  Det bekræfter hollandske sundhedsmyndigheder ifølge Reuters.

  De to fly fra Cape Town og Johannesburg landede fredag formiddag i Schiphol-lufthavnen ved Amsterdam. I alt var der omkring 600 passagerer om bord på de to fly.

  Virusvarianten er også konstateret i blandt andet Storbritannien, Belgien og Tyskland.

  I Danmark er to personer smittet med den nye coronavariant.

  Den nye variant har fået lande verden over til at indføre indrejseforbud for personer, der har opholdt sig i Sydafrika og de omkringliggende lande i regionen.

 39. SSI: To i Danmark er smittet med ny coronavariant

  To personer er indrejst i Danmark med coronavarianten Omikron. Det bekræfter Statens Serum Institut, SSI. Omikrom ser ud til at være mere smitsom end Delta-varianten, som dominerer smitten globalt. De smittede personer var indrejsende med fly fra Sydafrika.

  Det fremgår af en pressemeddelelse fra SSI.

  - Vi er nu færdige med helgenomsekventeringen af PCR prøverne fra de to rejsende, og kan nu bekræfte at der er tale om to tilfælde er virusvarianten Omicron. Det var forventeligt, og vores strategi er derfor fortsat intensiv overvågning af smitten i landet, siger direktør Henrik Ullum.

 40. Netop nu gives de første stik med coronavaccinen til 10 og 11-årige

  Jesper Kulvman niver 11-årige Charlotte lidt i armen, spritter skulderen af og snakker med hende om, hvad hun synes om at skulle vaccineres mod corona. Charlotte holder sin mor i hånden.

  Og så stikker Jesper.

  11-årige Charlotte Priesmann har nu fået sit første stik af vaccinen mod corona på et vaccinecenter i Kolding. Det samme gør andre 10 og 11-årige børn over resten af landet i dag.

  - Jeg synes, det er meget sejt, for så behøver jeg ikke blive testet hele tiden, og så er jeg beskyttet mod corona, siger Charlotte, da hun sidder til observation i 15 minutter efter vaccinen på skødet af sin mor.

  I dag er første dag, man har kunnet booke tid til vaccination af sit barn, hvis det er mellem 10 og 11 år gammel. Det sker, efter myndighederne nu anbefaler at vaccinere de 5 til 11- årige mod corona.

 41. Viktor Axelsen vinder Indonesia Open

  Viktor Axelsen vinder Indonesia Open (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Badmintonstjernen Viktor Axelsen hentede søndag endnu en turneringssejr i et forrygende 2021.

  På Bali vandt den olympiske mester Indonesia Open efter en finalesejr over Kean Yew Loh fra Singapore.

  Den 27-årige dansker slog verdensranglistens nummer 26 med 21-13, 9-21, 21-13.

  Viktor Axelsen har klaret sig uden træner på Bali, hvor Indonesia Open spilles. Det skyldes, at danskeren i sommer valgte at droppe landsholdstræningen i Brøndby for at træne i Dubai.

  Med sejren i Indonesia Open har Axelsen vundet seks turneringer i 2021 med OL-guldet i Tokyo som den største triumf.

  Indonesia Open er en Super 1000-turnering. Den har en samlet præmiepulje på 850.000 dollar, som svarer til 5,6 millioner danske kroner.

 42. Petr Fiala er udpeget til Tjekkiets nye premierminister

  Den tjekkiske politiker Petr Fiala er udpeget til landets nye premierminister. (Foto: BERNADETT SZABO © Ritzau Scanpix)

  Den tjekkiske præsident har i dag udpeget lederen af det konservative parti ODS, Petr Fiala, til landets nye premierminister.

  Dermed er landet et skridt nærmere på at få en regering på plads efter parlamentsvalget i oktober, hvor den siddende premierminister Andrej Babis blev slået af oppositionen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  57-årige Fiala står i spidsen af den borgerlige valgalliance 'Sammen', der har indgået en koalission med to partier til venstre for midten, så de tilsammen har 108 ud af parlamentets 200 pladser.

  Præsident Milos Zeman testede for nyligt positiv med coronavirus, og han sad derfor adskilt fra Petr Fiala med en rude af plexiglas.

 43. SSI: Ny variant kan være første konkurrent til dominerende Delta

  Først var det Delta-varianten, der tog over fra den coronavirus, vi kendte fra starten. Nu ser det ud til, at den sydafrikanske variant, Omikron, kan konkurrere med Deltaen.

  Det er der ikke nogen variant, der for alvor har kunnet før nu.

  Det siger direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum, til Ritzau.

  - Det ser i det sydafrikanske foreløbigt ud til, at Omikron kan konkurrere med Delta, og det er det, der gør, at både vi og internationalt er meget bekymrede, siger han.

  Han pointerer også overfor Ritzau, at der løbende kommer nye mutationer og varianter af corona, som seruministituttet holder øje med.

 44. Efter muligt fund af Omikron i Danmark: Styrelse i gang med stor smitteopsporing

  Styrelsen for Patientsikkerhed har identificeret 48 kontakter i andet og tredje led til de to personer i Danmark, der muligvis er smittet med den sydafrikanske coronavariant, Omikron.

  Det fortæller Birgitte Drewes, der er vicedirektør i i Styrelsen for Patientsikkerhed, som står for smitteopsporingen, til Ritzau.

  Henover weekenden har der været et stort arbejde med smitteopsporing, siden man blev opmærksom på Omikron og de to personer, der mistænkes at kan have virusvarianten.

  Derudover har smitteopsporingen fokus på to fly, der landede i Danmark tidligere på ugen.

  - Vi er oppe på nogle hundrede mennesker, så det går hurtigt stærkt, når man går ud i tredje led. Det er derfor, vi kun gør det, når der er tale om de her bekymrende varianter, siger Birgitte Drewes.

 45. Se billederne: Isbjørne leger i sneen

  • Isbjørne boltrer sig i sneen i området omkring Churchill i Canada den 20. november 2021. (Foto: CARLOS OSORIO © Ritzau Scanpix)
  • Isbjørne boltrer sig i sneen i området omkring Churchill i Canada den 20. november 2021. (Foto: CARLOS OSORIO © Ritzau Scanpix)
  • Isbjørne boltrer sig i sneen i området omkring Churchill i Canada den 20. november 2021. (Foto: CARLOS OSORIO © Ritzau Scanpix)
  • Isbjørne boltrer sig i sneen i området omkring Churchill i Canada den 20. november 2021. (Foto: CARLOS OSORIO © Ritzau Scanpix)
  • Isbjørne boltrer sig i sneen i området omkring Churchill i Canada den 20. november 2021. (Foto: CARLOS OSORIO © Ritzau Scanpix)
  • Isbjørne boltrer sig i sneen i området omkring Churchill i Canada den 20. november 2021. (Foto: CARLOS OSORIO © Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  Der er ingen veje, som fører til den canadiske by Churchill, der ligger i nordligste del af den canadiske provins Manitoba.

  Alligevel valfarter turister til området med tog eller fly, alle sammen af samme grund: For at se isbjørne.

  Se billeder af isbjørne, der leger, øverst i artiklen.

 46. Hanukkah starter i dag

  Lysfesten hannukah fejres i Berlin (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix Denmark)

  I dag er en religiøs mærkedag for mange. Mens mange kristne fejrer advent, starter den jødiske højtid hanukkah i dag.

  Hanukkah er en lysfest, der fejres i otte dage til minde om jødernes sejr over grækerne i 164 f.Kr., hvor grækerne havde erobret magten i Judæa. Da det tilbageerobrede tempel i Jerusalem skulle genindvies, fandt man olie nok til at flammen kunne brænde i otte dage.

  Hver dag tænder man et lys i en niarmet lysestage, menorahen, et for hver af de otte dage. Det sidste lys kan bruges til at tænde de andre lys med.

  Lysfesten fejres med gaver, familie, sange og traditionsrig mad.

 47. To tilfælde af Omikron fundet i Australien

  Der er opdaget to tilfælde af den nye coronavariant, B.1.1.529, allerede bedre kendt som Omikron, i Australien.

  Det bekræfter sundhedsmyndighederne i delstaten New South Wales ifølge nyhedsbureauerne dpa, Reuters og AFP.

  Det drejer sig om et par, der landede fra hovedstaden i Qatar, Doha. De er begge færdigvaccinerede og har ingen symptomer.

  Senest er der også bekræftet tilfælde af Omikron i Storbritannien og Italien.

 48. Præsident vil løslade 870 fanger i de Forenede Arabiske Emirater på nationaldag

  Tirsdag er det nationaldag i de Forenede Arabiske Emirater, og landet kan fejre 50 års jubilæum. I den anledning har præsident Khalifa bin Zayed Al Nahyan valgt at løslade 870 fanger.

  Det skriver det statslige nyhedsbureau WAM ifølge Reuters.

  Og fangerne, der er dømt for forskelligartet kriminalitet, får - ud over deres frihed - også betalt deres gæld og bøder, lyder det i en udtalelse.

 49. Titusindvis demonstrerer i Østrigs gader mod nedlukning og vaccinekrav

  I den østrigske by Graz gik omkring 30.000 mennesker på gaden i går for at vise deres utilfredshed med nedlukningen af det østrigske samfund, der trådte i kraft i mandags, og mod planerne om en obligatorisk coronavaccine. Det skriver Ritzau.

  Den østrigske regering ønsker at indføre et vaccinekrav i landet til februar og fremsætter et lovforslag om det i anden uge af december.

  De mange mennesker gik gennem byen under sloganet "Fred, frihed, intet diktatur". Der var desuden demonstrationer i byerne Sankt Pölten, Klagenfurt og Innsbruck.

  Demonstrationerne forløb overvejende fredeligt, selvom mange demonstranter ikke bar mundbind, oplyser myndighederne.

 50. Dagen bliver grå og kølig og oplagt til indendørs adventshygge

  I dag er første søndag i advent, og vejret er oplagt til indendørs hygge. (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix Nordfoto)

  Hvis man er til skyet og diset vejr med perioder med regn eller slud, så er man heldig i dag.

  Det bliver en kold dag, som er god til at hygge med nogle æbleskiver og en adventskrans, og hvis man skal ud, er det en god ide at have overfrakken på.

  Temperaturen kommer til at ligge på mellem en og fem graders varme, og vinden bliver svag til frisk mellem øst og nord., skriver DMI.

  I formiddag er der risiko for pletvis glatte veje.

 51. Ministre skal drøfte migrantkrise i Den Engelske Kanal uden briterne

  Søndag skal et hold europæiske ministre mødes for at drøfte, hvordan myndighederne kan stoppe migranter i at krydse Den Engelske Kanal i joller.

  Det sker, efter 27 migranter mistede livet onsdag i forsøget på at komme fra Frankrig til England i en båd.

  Frankrig er vært, og Storbritannien vil ikke være til stede på mødet, da de ikke er inviteret. Det skyldes en strid mellem den franske præsident Emmanuel Macron og den engelske premierminister Boris Johnson.

  Derfor bliver gæsterne omkring bordet Tyskland, Holland og Belgien. De skal drøfte, hvordan landene kan håndtere menneskesmuglerne, som blandt andet skaffer både til dem, der forsøger at krydse kanalen til Storbritannien.

Mere fra dr.dk