Seneste nyt

Tyra Grove Krause: B117 er skyld i, at vi ikke bør åbne skoler over hele landet

 • Tyra Grove Krause: B117 er skyld i, at vi ikke bør åbne skoler over hele landet

  Der er ikke lagt op til en national genåbning af skoler og uddannelsessteder fra den indsatsgruppe, der rådgiver regeringen om genåbning af landet.

  Ifølge afdelingschef i Sundhedsstyrelsen Tyra Grove Krause skyldes det coronamutationen B117.

  - Det skyldes især, at vi har fået B117 på banen, som vil betyde, at vi vil se endnu større stigninger i smitten, når vi begynder at lempe, fordi den er mere smitsom end de andre varianter, som vi har været vant til, siger hun.

  Selv med test af elever og lærere og et fremmøde på 50 procent vil det ikke kunne forsvares at åbne skoler over hele landet.

  - Det vil føre til så meget aktivitet i samfundet, at vi vil se stigende smittetal, der kan ud over, hvad vores sundhedsvæsen kan klare. Og derfor er det ikke muligt på baggrund i den prognose at tale om en national genåbning på uddannelsesområdet, fastslår Tyra Grove Krause.

  Du kan se interviewet med Tyra Grove Krause i TV Avisen Morgen her:

  Seneste Nyt

 • AstraZenecas vaccine kan formodentlig klare brasiliansk variant

  Der er godt nyt fra de foreløbige data, som er landet fra et studie om AstraZeneca-vaccinen.

  Resultaterne fra Oxfords universitets studie peger nemlig på, at vaccinen er effektiv mod P1 - også kendt som den brasilianske coronavariant.

  Det skriver Reuters.

  Det samlede studie skulle efter planen blive offentliggjort senere i marts.

  I onsdags kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortælle, at det første tilfælde af P1 var fundet i Danmark og havde ramt en person i hovedstadsområdet.

  Der har været frygt for, at den brasilianske variant ikke vil reagere på de forskellige corona-vacciner, og derfor har den haft stor bevågenhed.

 • Københavns nye overborgmester undskylder nu for forgængers krænkelser

  Københavns Kommune og overborgmester Lars Weiss (S) undskylder i forlængelse af en advokatundersøgelse nu over for de kvinder, der har oplevet at blive krænket på rådhuset af daværende overborgmester Frank Jensen (S).

  - Jeg undskylder på vegne af Økonomiudvalget, der er ansvarlige for arbejdsforhold i Københavns Kommune, for, at der er nogle kvinder, der er kommet i en situation, hvor de er blevet udsat for uønsket verbal og fysisk opmærkosmhed, siger Lars Weiss.

  Der er to borgmestre, der har anmodet om en undskyldning, fordi en advokatundersøgelse har slået fast, at tidligere overborgmester Frank Jensen har krænket kvinder i flere sager.

  Undskyldningens udformning vil komme til at fremgå af udvalgets mødereferat på et senere tidspunkt.

 • Pfizer leverer 20.00 flere doser om ugen end forventet i april

  Sundhedsministeriet måtte tidligere i dag måtte konstatere, at vaccineplanen er forsinket, og at alle danskere nu først forventes at være færdigvaccineret den 18. juli - tre uger senere end planen.

  Til gengæld er der godt nyt fra Pfizer, som i april vil levere cirka 20.000 flere doser om ugen end tidligere forventet.

  Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

  Samtidig vil de kommende uger byde på mange færdigvaccinerede danskere, da over to tredjedele af de Pfizer-vacciner, der kommer til Danmark, vil blive brugt til 2. stik til dem, der allerede har fået det 1. stik.

 • Niklas Landin forlænger med forsvarende Champions League-mester

  Landsholdskeeperen Niklas Landin har valgt at forlænge samarbejdet med tyske THW Kiel frem til 2025.

  Det skriver de tyske håndboldgiganter på klubbens hjemmeside.

  Hovedpersonen selv er yderst tilfreds med at have sat sin signatur på en ny kontrakt med den forsvarende Champions League-mester.

  - For mig var der ikke noget alternativ til at forlænge med Kiel. Jeg har det godt i Kiel, og min familie har det godt. I mine øjne er Kiel den bedste og fedeste klub i verden, siger danskeren på hjemmesiden.

  Niklas Landin blev kåret til verdens bedste håndboldspiller i 2019.

 • Hertuginde Meghan: 'Det er virkelig befriende at kunne tale frit'

  Selvom det endnu ikke er blevet vist, har et interview med hertuginde Meghan og prins Harry allerede skabt overskrifter.

  Først på søndag bliver parrets snak med talkshow-dronningen Oprah Winfrey vist på amerikansk tv, men flere opsigtsvækkende bidder er sluppet ud. I interviewet siger hertuginde Meghan blandt andet, at det er "meget befriende" nu at kunne "være i stand til at tale frit".

  "Vi er nu i stand til at træffe vores egne valg på en måde, vi ikke kunne have sagt ja til tidligere. Det var ikke mit valg at træffe," siger hertuginde Meghan blandt andet ifølge BBC.

 • Roskilde Festival: Forsinket vaccineplan ændrer ikke noget for os

  Vaccinationskalenderen er blevet skubbet tre uger, så vi nu skal frem til 18. juli, før alle danskere efter planen er færdigvaccinerede. Og det kunne man jo frygte ville ramme Roskilde Festival, der efter planen skal afholdes fra 26. juni.

  Men ifølge Signe Lopdrup, festivalens direktør, ændrer det ikke noget.

  - Vores forsigtige optimisme har aldrig været baseret alene på vacciner. Derfor har vi foreslået et corona-pas, som kombineret med test kan give en grøn status for, at man kan deltage forsvarligt i arrangementer. Vi har hele tiden været bevidste om, at tingene kan ændre hurtigt sig i denne tid. Vi håber selvfølgelig på en effektiv og hurtig udrulning af vaccinerne, skriver Roskilde Festival i et skriftligt svar.

  Et af festivalens hovednavne, Thom Yorke fra Radiohead, aflyste for nyligt sin Roskilde-koncert og resten af turnéen.

 • Antallet af kvinder, der bliver gravide ved kunstig befrugtning, er i stor stigning

  Fra 2013 til 2019 er antallet af kvinder, som er blevet gravide ved hjælp af kunstig befrugtning, firdoblet.

  Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

  I 2013 blev 526 kvinder gravide efter at have fået opsat befrugtede æg, som havde været opbevaret på frys. Det tal lå i 2019 på 2.260.

  Sundhedsminister Magnus Heunicke er glad for udviklingen:

  - Når det i dag lykkes for væsentligt flere i fertilitetsbehandling at blive forældre ved brug af nedfrosne befrugtede æg, end for bare seks år siden, så er der grund til at glæde sig, siger han.

 • DF efter vaccineforsinkelse: Måske skal vi udskyde skolernes sommerferie

  Dansk Folkepartis Liselott Blixt vil se på, om man udskyde skolernes sommerferie som konsekvens af forsinkede vacciner. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

  Landets folkeskoleelever bør måske vente med at holde sommerferie et par uger. Sådan lyder det nu fra Dansk Folkeparti og sundhedsordfører Liselott Blixt, efter det står klart, at vaccinationsprogrammet er blevet forsinket indtil den 18. juli.

  - Jeg synes, vi bliver nødt til at se på, om vi måske skal udskyde nogle af de aktiviteter, vi har planlagt. Lade eleverne være længere tid i skole, få den sommerferie ind over august, sådan at de rent faktisk kan være sammen, holde ferie og slappe af.

  Altså udskyde skolernes sommerferie?

  - Ja, altså det vil være noget af det, vi vil være nødt til at kigge på.

 • Læsø har én 9. klasse med 15 elever, men de skal stadig blive hjemme hver anden uge

  Skolerne er åbne for 9. klasserne i Nord- og Vestjylland igen, men eleverne må kun komme i skole hver anden uge.

  På Læsø er der kun én 9. klasse med 15 elever, men alligevel har Børne- og Undervisningsministeriet sagt nej til kommunens ønske om at lade dem komme i skole hver uge.

  Det undrer social- og sundhedsudvalgsformand Lone Broe Christiansen, der selv er lærer for 9. klassen.

  - Man er ikke villig til at være imødekommende overfor de kommuner, der har lidt særlige behov.

 • Blå partier får nej tak til ønsket om norsk skolemodel, hvor alle børn er tilbage i skole

  Der er ikke flertal for at begynde den såkaldte norske model for skoleåbninger. Det står klart efter det første møde i det nye epidemiudvalg i Folketinget.

  Det oplyser politisk ordfører for Venstre Sophie Løhde, der er næstformand i udvalget, til Ritzau.

  I Norge er skolerne som udgangspunkt åbne, og alle elever kan komme fysisk i skole. I øjeblikket er det ikke en mulighed for danske skoleelever, der går i 5-8. klasse.

  - Når det kan lade sig gøre i Norge, begriber jeg ikke, at det ikke kan lade sig gøre i Danmark, siger Løhde til Ritzau.

 • Alle danskere er nu færdigvaccinerede tre uger senere end planlagt

  Vaccineplanen udskydes med tre uger.

  Det fremgår af en ny vaccineplan, som Sundhedsministeriet i en mail har sendt til Folketingets sundhedsordførere. Den mail er DR i besiddelse af.

  Nu forventes alle danskere at være færdigvaccineret 18. juli 2021. Tidligere hed den dato 27. juni 2021.

  Ændringen skyldes blandt andet, at der er forsinkelser i leverancerne af flere vacciner, står der i mailen fra Sundhedsministeriet.

 • Stadigt flere unge dropper smøgerne - blandt andet på grund af prisen

  Der er færre rygere i Danmark nu end for et år siden.

  Det viser den årlige undersøgelse af danskernes rygevaner, som Sundhedsstyrelsen og tre organisationer har lavet blandt 13.785 personer.

  20 procent af befolkningen røg enten dagligt eller lejlighedsvist i 2019, mens tallet var 18 procent i 2020.

  Faldet ses særligt hos unge mellem 15 og 29 år. Her er andelen faldet fra 26 til 23 procent.

  Når der er færre unge rygere, kan det blandt andet skyldes, at prisen på cigaretter er steget i løbet af det seneste år, oplyser Sundhedsstyrelsen.

  En pakke cigaretter koster i gennemsnit 55 kroner.

  Faldet kan også hænge sammen med, at flere skoler og arbejdspladser har indført rygeforbud.

 • Domstol forbyder overvågning af Tysklands største oppositionsparti

  Den tyske forvaltningsdomstol i Köln har indtil videre forbudt efterretningstjenesten BFV at overvåge Partiet Alternativ for Tyskland (AfD).

  Det rapporterer Süddeutsche Zeitung ifølge Ritzau.

  BFV, der er Tysklands indenrigsefterretningstjeneste, mener at have informationer til en begrundet mistanke om, at AfD er højreekstremistisk og kategoriserer partiet som et 'mistænkeligt tilfælde', hvilket blandt andet giver mulighed for overvågning.

  Men partiet kalder BFV's ageren og beslutningen om at kategorisere dem som højreekstreme for en skandale og har derfor klaget til domstolene.

  Forbuddet mod at overvåge partiets aktiviteter gælder således, så længe klagen fra AfD bliver behandlet i det tyske retsvæsen.

  Siden AfD i 2017 kom i Forbundsdagen er partiets politik ifølge nyhedsbureauet dpa blevet mere indvandrerfjendtligt, skriver Ritzau.

  AfD fik 12,6 procent af stemmerne ved vaget i 2017.

 • Det danske tennistalent Clara Tauson er klar til sin første WTA-semifinale

  Det danske tennistalent Clara Tauson fortsætter det imponerende spil i den franske WTA-turnering i Lyon.

  Den 18-årige dansker har netop spillet sig i semifinalerne med en sejr på 6-3, 6-1 over Camila Giorgi fra Italien.

  Ligesom i de indledende runder mod den topseedede russer Ekaterina Alexandrova og Timea Babos fra Ungarn var Clara Tauson lavere rangeret end sin modstander.

  I semifinalen skal Clara Tauson møde vinderen af et opgør mellem franske Kristina Mladenovic og Paula Badosa Gibert fra Spanien.

 • Millionunderskud i Parken, FCK's moderselskab

  Parken Sport & Entertainment, der blandt andet driver fodboldklubben FCK, kommer ud af 2020 med et underskud på 289 millioner kroner før skat.

  Det oplyser Parken i sit årsregnskab ifølge Ritzau.

 • Rumænsk film vinder Guldbjørnen i Berlin

  (Foto: ODD Andersen © Scanpix)

  Den rumænske instruktør Radu Judes film "Bad Luck Banging or Loony Porn" har vundet Guldbjørnen ved filmfestivalen i Berlin.

  Det skriver Ritzau. Filmen handler om en kvinde, der kæmper for at begrænse skaderne, efter at et sexbånd af hendes bliver lagt ud på internettet.

  Årets Berlinale var præget af pandemien og blev afviklet virtuelt.

  Tyskeren Maren Eggert vandt festivalens skuespillerpris, som for første gang var kønsneutral.

 • 614 yderligere coronatilfælde blandt rekordmange tests

  614 personer er blevet konstateret smittet med coronavirus det seneste døgn, mens yderligere tre har mistet livet.

  Det fremgår af seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.

  Antallet af indlagte falder med to, så der nu er 215 personer indlagt med covid-19 på danske hospitaler. Af de indlagte er 31 på intensiv afdeling og 21 i respirator.

  Dagens smittetal er baseret på rekordhøje 179.109 prøver. Det svarer til, at 0,34 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  495.666 personer har indtil videre fået det første vaccinestik. Det svarer til 8,5 procent af befolkningen. 189.971 personer har fået begge stik og er færdigvaccinerede.

 • Danske Skoleelever med klar melding til dem, som ikke vil testes: 'Så kan man blive hjemme'

  Esther Vyff Petersen, formand for Danske Skoleelever. (Foto: Danske Skoleelever)

  - Hvis ikke, man vil lade sig teste, kan man ikke komme i skole. Så kan man blive hjemme. Jeg ved ikke engang, om man ville skulle tilbyde hjemmeundervisning.

  Sådan svarer formanden for Danske Skoleelever, Esther Vyff Petersen, når man spørger hende, om man kan tvinge de ældre folkeskoleelever til at lade sig teste regelmæssigt for corona ved en genåbning af skolerne.

  - Hvis det hjælper til at komme tilbage til den hverdag, vi kender, så er jeg ligeglad med, om det er tvang. Så må man som forældre vurdere, om man vil ekskludere sit barn fra klassens fællesskab.

 • Vaccinen fra AstraZeneca anbefales nu til alle aldersgrupper - men folk i øget risiko skal have en af de andre vacciner

  Før denne melding var den ikke anbefalet til folk over 65 år, men et skotsk studie har overbevist styrelsen om det modsatte.

  Nu oplyser Sundhedsstyrelsen dog, at personer i særligt øget risiko ikke anbefales at få vaccinen fra AstraZeneca.

  De anbefales i stedet enten vaccinen fra Pfizer/BioNTech eller Moderna.

  Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en mail til Ritzau.

 • Efterlyser kvindelig fører af nyere sort Audi efter påkørsel af toårig

  En toårig pige på tur med sin institution er blevet ramt af en flugtbillist. Ulykken skete klokken cirka 10 i formiddag på Nordkajen i Vejle.

  Det skriver Sydøstjyllands Politi på Twitter.

  Pigen er blevet behandlet på hospitalet og er sammen med sin familie.

  Men politiet efterlyser nu føreren af bilen.

  Der er tal om en cirka 60-årig slank dame i en rødbrun pelsjakke, der kørte i en nyere sort Audi. Har man oplysninger i sagen, kan man kontakte politiet på 114.

 • Nu er danske Betalingsservice kommet på amerikanske hænder

  Den del af den danske virksomhed Nets, der styrer Betalingsservice, har fået ny, amerikansk ejer.

  Det er Mastercard, som har overtaget selskabet for 21,3 milliarder kroner, skriver Ritzau.

  Egentlig blev de to parter enige om handlen i 2019, men købet skulle først godkendes af en række myndigheder, herunder EU-Kommissionen, der først har blåstemplet handlen nu.

  EU-Kommissionen godkendte i august handlen på betingelse af, at den teknologi, der ligger bag betalingssystemerne, kom på licens til en anden virksomhed. Det er nu faldet på plads.

  Kommissionens betingelse var grundet en bekymring for, at handlen ville svække konkurrence på markedet for betalinger.

  Med købet overtager Mastercard 300 ansatte.

 • Regioner begynder hjemmevaccination af svage ældre

  I dag gennemfører Region Sjælland de første af over 800 hjemmevaccinationer mod corona, hvor sundhedsteams kører ud og giver de beskyttende stik til sårbare borgere - hjemme hos dem selv.

  - Kommunerne tilrettelægger køreplanerne, og så kommer vi med en ambulance, en læge og en sygeplejerske. Så trækker vi vaccinen op ude ved ambulance, og så går lægen ind og giver borgeren vaccinationen, fortæller Trine Holgersen, direktør i det nære sundhedsvæsen i Region Sjælland.

  Også i Region Midtjylland og Region Nordjylland kører man i dag for første gang ud til svage ældre over 65 år med behov for hjælp i eget hjem og mennesker over 85 år, der ikke kan blive transporteret til et vaccinationscenter.

 • Pave Frans har indledt historisk besøg i Irak

  Iraks premierminister, Mustafa Al-Kadhimi, tager imod paven, der lander i hovedstaden Bagdad. (Foto: YARA NARDI © Scanpix)

  For første gang har en pave sat sine fødder på irakisk jord.

  84-årige Pave Frans er landet i Irak, hvor han skal på besøg i tre dage og lægger blandt andet vejen forbi Bagdad, Erbil og Mosul.

  Pavens fly landede i Bagdad midt på dagen efter at have forladt Rom godt fire timer tidligere.

  Paven trodser sikkerhedstrusler og pandemi for at trøste et af verdens ældste og et af de mest forfulgte kristne samfund.

  Premierminister Mustafa Al-Kadhimi og paven i samtale under dagens besøg i Bagdad. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)
 • Hoffets sikkerhedschef fik ingeniørtropper til at bygge platform ved Den lille havfrue under kinesisk statsbesøg

  Under statsbesøget i 2012 ønskede den daværende kinesiske præsident Hu Jintao og hans hustru at se Den lille havfrue.

  Den kinesiske ambassade ønskede en træplatform, så præsidentparret kunne komme tæt på uden at risikere ulykker på stenene.

  Det blev en opgave for hoffets daværende økonomi-, personale- og sikkerhedschef Søren Kruse, som fik Forsvarets ingeniørtropper til at udføre tømreropgaven, fortalte han i dag under afhøringen i Tibetkommissionen.

  Her afviste han ethvert kendskab til kinesernes krav om at undgå demonstranter i præsidentens synsfelt under udflugten.

  Søren Kruse kunne desuden ikke forklare, hvorfor han blev nævnt i forbindelse med en anmodning fra hoffets adjudantstab til Kastellet om at undgå “bannerførere” på voldene.

 • Dansk 400-meter løber færdig ved EM i atletik

  Det indledende heat blev både første og sidste for danske Gustav Lundholm Nielsen ved EM i atletik.

  Det 22-årige atletiktalent kæmpede bravt, men i sidste ende rakte kræfterne ikke, og han sluttede sidste i sit indledende heat. Dermed er EM slut for 400-meter løberen.

  Du kan følge EM i atletik direkte på DR2 i dag fra klokken 9.55 til 13.45 og igen fra klokken 18.55 til 21.50.

 • Undersøgelse viser, at nedgravede mink forurener jorden - men graver man dem op, bliver grundvandet ikke forurenet

  Minkene ligger i lange massegrave på militære områder i Karup og Holstebro, hvor de blev anbragt i november 2020. Planen er, at opgravningsarbejdet skal gå i gang i slutningen af maj og tage omkring halvanden måned. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

  Det vil tage flere år, før giftige stoffer fra nedgravede mink vil sive ud i jorden og potentielt skade grundvandet.

  Derfor kan en forurening af grundvandet afværges ved at grave millioner af døde mink op igen.

  Det konkluderer Miljøstyrelsens eksterne rådgivere, som har udført en forureningsundersøgelse efter, at omkring fire millioner døde mink blev gravet ned Karup og Nørre Felding.

  - Hvis man inden for ét til halvandet år sætter afværgeforanstaltninger i gang, vil forureningen blive bremset i god tid. Der er intet sted risiko for forurening af drikkevand. Ved Karup er drikkevandet beskyttet af tykke lerlag, og begge steder bevæger forureningen sig væk fra de områder, hvor der indvindes drikkevand, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

  Desuden skal vand fra jorden under minkgravene pumpes op og renses.

 • Smitten er fortsat udbredt i Vollsmose, men smittetallet holder sig på samme niveau

  Coronasmitten er fortsat meget udbredt i Vollsmose i Odense.

  Incidenstallet er dog i dag opgjort til 973,4, hvilket er nogenlunde det samme som i går, hvor tallet var 974.

  Incidenstallet beskriver, hvor mange smittede der har været i løbet af de seneste syv dage per 100.000 indbyggere.

  Tallet for hele Odense Kommune er 113.

  I dag er der konstateret otte nye smittede siden i går, og 89 coronasmittede de seneste syv dage.

  Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), har kaldt situationen for 'alvorlig'. Derfor vil kommunen teste langt flere.

  - Vi vil gerne se, om vi kan lave massetest to-go, så borgerne skal kunne blive testet ved opgangen, på gaden eller i lejligheden, så vi hurtigt kan skrue massivt op for test, sagde han i forgårs.

 • 22-årig anholdt nægter at være gerningsmand bag knivstik i svensk by

  En 22-årig afghansk mand, der mistænkes for at have angrebet og såret syv tilfældige personer med et stik- eller slagvåben i den sydsvenske by Veltlanda onsdag, siger, at han 'ikke har gjort noget'.

  Ved et retsmøde fredag i byen Eksjö blev den sigtede sat på plads af dommeren, da han afbrød anklageren ved at råbe op og slå hånden i et bord, skriver det svenske medie SVT.

  Den 22-årige nægter sig skyldig blandt andet med den begrundelse, at han var hjemme, da episoden fandt sted.

  Vetlanda med godt 13.000 indbyggere ligger i Småland knap fire timers kørsel i bil fra den danske grænse.

 • Nordjydere mangler ledige vaccinetider på trods af invitation

  Der mangler ledige tider til vaccination.

  Det har været oplevelsen for mange nordjyder, som ellers har modtaget en invitation.

  Forklaringen er, at Region Nordjylland først lægger ledige vaccinationstider ud, når de har sikkerhed for, at vaccinerne er på vej.

  - Desværre er det sådan, at vi er nødt til at afvente leverancerne. Det giver ikke mening at lægge en masse ledige tider ud, hvis ikke vi har vaccinerne.

  - Derfor er det nødt til at være lidt bagvendt, og det giver forsinkelser i, hvornår man kan booke en tid. Det er selvfølgelig beklageligt, fortæller Jan Nybo, leder af regionens vaccineindsats.

 • Ti personer får tilsammen 108 års fængsel i omfattende narkosag

  Ti personer er fredag blevet idømt samlet 108 års fængsel i en sag om narkohandel og besiddelse af store mængder skydevåben med ammunition og lyddæmpere, oplyser politiet.

  Dommen blev afsagt ved Retten i Odense.

  De ti personer er mellem 24 og 60 år og ifølge politiet med 'differentierede roller og involvering' dømt for besiddelse af 60 pistoler på flere våbenlagre, salg af skarpladte skydevåben, handel med kokain og et stof, som de dømte troede var amfetamin.

  Sidstnævnte viste sig dog ved politiets tekniske undersøgelser at være lovligt koffein.

  Organisationens bagmand, en 42-årig mand fra Fyn, blev idømt 20 års fængsel.

  De dømte ankede for de flestes vedkommende på stedet til frifindelse. En 31-årig mand, der fik 16 års fængsel, udbad sig betænkningstid, mens en 60-årig kvinde modtog sin dom på ni måneder for at have hjulpet med handel med mindre mængder kokain.

 • Danske ishockey-kvinders VM-debut er udskudt til maj

  Verdens bedste kvindelige ishockeyspillere må lave justeringer i deres kalender.

  A-VM i Canada er blevet udskudt fra april til maj, oplyser det internationale ishockeyforbund, IIHF, på sin hjemmeside.

  Slutrunden, der har dansk deltagelse, finder nu sted fra den 6.-16. maj frem for fra den 7.-17. april i byerne Halifax og Truro.

  Udskydelsen øger sandsynligheden for, at der blandt andet via vaccinationer er større kontrol over coronapandemien, så muligheden for at få tilskuere på tribunerne øges.

  Sidste års VM blev aflyst, og derfor er det først i år, Danmark for første gang skal deltage ved et A-VM på kvindesiden.

 • Betjente afspadserer i stor stil under coronanedlukning

  Et 2020 med stort set ingen større sportsbegivenheder og kulturevents har givet betjentene hos Midt- og Vestjyllands Politi mulighed for at afspadsere 9.500 ud af i alt 29.000 overarbejdstimer.

  Det er glædeligt nyt, mener fællestillidsmand Henrik Skriver Jensen. Han er dog bekymret for, at banken med overarbejdstimer kommer til at vokse i takt med, at samfundet genåbnes.

  - Det vil i min optik betyde, at vi skal forøge vores aktivitetsniveau væsentligt i forhold til at deltage i de forskellige åbninger og aktiviteter, der må komme i samfundet, siger han.

  Chefpolitiinspektør Claus Hilborg vil gerne bringe overarbejdspuklen yderligere ned her i 2021, men erkender, at virkeligheden hurtigt kan blive en anden, når kulturbegivenheder igen skal afvikles.

 • Gammelt kornmagasin bliver jysk udgave af nationalgalleri

  (Foto: Joakim Züger)

  Om få år bliver det muligt at besøge SMK, Staten Museum for Kunst, i Thy.

  Nationalgalleriet har fået 37,5 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden til at ombygge et gammelt kornmagasin på Doverodde Købmandsgård i Thisted Kommune, som bliver den permanente ramme om en jysk udgave af museet.

  Mikkel Bogh, direktør for SMK, ser frem til at kunne præsentere en større del af sin samling så langt fra København, som man næsten kan komme.

  - Vi rykker en del af vores samling af kunstværker fra 1300-tallet og frem til i dag til Thy for at vise det, vi normalt viser i København, for en anden del af befolkningen, siger han.

 • Kina vil ændre valgsystemet i Hong Kong

  Den kinesiske regering vil ændre Hongkongs valgsystem for at sikre, at det er 'patrioter', der styrer byen.

  Det bekræfter en ledende kinesisk embedsmand op til Den Nationale Folkekongres i Kina, som er begyndt natten til fredag dansk tid.

  Talsmand Zhang Yesui siger, at valgsystemet skal 'forbedres for at holde trit med tiderne.'

  Kina vil blandt andet ændre sammensætningen og størrelsen på den valgkomité på 1.200 personer, der udpeger regeringschefen i Hongkong.

  Folkekongressen overvejer også at give valgkomiteen udvidede beføjelser til at nominere og vælge kandidater til parlamentet.

  Flere internationale medier mener, at ændringerne i valgsystemet kan blive et stort slag mod demokratiet i Hongkong, som i forvejen er under pres, skriver Reuters.

 • Sundhedsstyrelsen: Nu kan AstraZeneca gives til ældre over 65 år

  Sundhedsstyrelsen anbefaler nu at give vaccinen fra AstraZeneca til alle aldersgrupper. Tidligere har udgangspunktet været op til 65 år.

  Samtidig vurderer styrelsen, at der kan gå op til 12 uger, før man får andet stik med vaccinen.

  Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.

  Det er et stort skotsk studie af vacciner, herunder AstraZeneca, som viser, at vaccinen er god at bruge til ældre.

  - Resultaterne fra Skotland er glædelige. De viser et stort fald i risiko for indlæggelseskrævende covid-19, også blandt ældre. Det kunne vi også se en tendens til ud fra de begrænsede data, vi havde fra godkendelsesstudierne af vaccinen. Og det bliver nu bekræftet i stor skala og selv under vilkår, der ikke er underlagt samme kontrol, som i godkendelsesstudierne, udtalerenhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

  Personer i særligt øget risiko anbefale dogs ikke at få vaccinen fra AstraZeneca. De anbefales i stedet enten Pfizer/BioNTech eller Moderna.

 • Støttepartier undrer sig over, at statsministeren ikke orienterede nævn inden Israeltur

  Statsminister Mette Frederiksen (S) burde have sikret sig, at der var politisk opbakning til hendes vaccinemission i Israel, inden rejsen derned i går.

  Sådan lyder det fra støttepartierne Enhedslisten og Radikale.

  - Jeg var forbløffet over, at statsministeren helt på egen hånd rejser til Israel og begynder at lave strategiske samarbejder med Israel og Østrig. Hvorfor har statsministeren ikke orienteret sig i Folkertinget inden og sikret sig et parlamentarisk flertal, så alle er enige i, at det er den vej, vi skal gå, lyder det fra Enhedslistens gruppeformand Peder Hvelplund.

  Fra De Radikale lyder samme undren, omend Martin Lidegaard understreger, at man var inviteret til møde dagen inden afrejse.

  - Jeg er enig med statsministeren i, at håndteringen af coronavacciner er et sikkerhedspolitisk spørgsmål. Derfor er jeg da også ked af, at statsministeren ikke har som minimum orienteret os (Udenrigspolitisk Nævn, red.) og diskuteret det her med os, inden hun traf sit valg, siger Lidegaard, der er formand for Udenrigspolitisk Nævn, til Ritzau.

 • Rekord: Indien har vaccineret 1,4 millioner på et døgn

  Det seneste døgn er 1,4 millioner personer i Indien blevet vaccineret.

  Det viser data fra landets sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Antallet af vaccinationer det seneste døgn er det hidtil højeste, siden indsatsen begyndte i midten af januar.

  Indtil videre er omkring 15 millioner af landets 1,3 milliarder indbyggere blevet vaccineret.

  Regeringen har som mål, at 300 millioner skal være vaccineret inden udgangen af august.

 • Sygehus i Esbjerg manglede folk at stikke og måtte kassere coronavacciner

  25 coronavacciner blev i uge 8 kasseret på Sydvestjysk Sygehus' vaccinationscenter i Esbjerg.

  Sygehuset kunne ikke finde nogen, som ville vaccineres, inden vaccinerne udløb, skriver TV2.

  Personalet ringede til ældre på akutlisten, men kun fire borger ud af 60-70 takkede ja, oplyser den lægefaglige direktør Anna-Marie Bloch Münster.

  Mange på akutlisten var allerede vaccineret eller havde vaccinetid en anden dag.

  Direktøren kalder sagen 'rigtig beklagelig'.

  Ifølge Sydvestjysk Sygehus opstår der et problem, når personer på akutlisten er de samme som dem, der selv kan booke tid.

  Derfor er der brug for at gøre plads til nye målgrupper på akutlisterne, mener den lægefaglige direktør.

 • New Zealand vil ophæve nedlukning af sin største by

  Siden søndag har New Zealands største by Auckland været under nedlukning på grund af et mindre udbrud af coronavirus.

  Udbruddet er nu inddæmmet, og derfor vil nedlukningen, der udløber på søndag, ikke blive forlænget, siger landets premierminister Jacinda Ardern ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Krav om brug af mundbind i offentlig transport og et forsamlingsloft på 100 personer vil stadig gælde for Aucklands 1,7 millioner indbyggere.

  New Zealands regering er blevet rost meget for dens håndtering af coronakrisen. Der er kun konstateret 26 dødsfald blandt de omkring fem millioner indbyggere.

 • Forsvaret får igen igen kritik af Rigsrevisionen for manglende kontrol

  Forsvarsministeriets kontrol med de ansattes brug af tankkort har klare mangler. Derfor er der mulighed for, at ansatte i Forsvaret uden problemer kan tanke deres private køretøjer op med benzin og diesel på Forsvarets regning.

  Sådan lyder kritikken fra Rigsrevisionen i en ny sag om manglende interne kontroller i Forsvaret, der også finder flere overtrædelser af Forsvarsministeriets egne regler på området.

  Kritikken kommer efter flere sager om mulig svindel, vennetjenester og embedsmisbrug i Forsvaret i de seneste år.

  Rapporten viser også, at der er flere eksempler på overtankning af Forsvarets køretøjer både på civile og militære tankstationer – en overtankning betyder, at en ansat har fyldt mere benzin på et køretøj, end der kan være i køretøjets benzintank.

 • Juventus-spiller testet positiv før Champions League-opgør

  Juventus-spilleren Rodrigo Bentancur er testet positiv for coronavirus, oplyser den italienske klub på sin hjemmeside.

  Dermed er den defensive midtbanespiller næppe med i lørdagens Serie A-kamp mod Lazio, ligesom han nok ikke er med, når Juventus tirsdag spiller returkamp mod Porto i Champions League.

  Her er Juventus presset efter en portugisisk 2-1-sejr i første møde.

  Fraværet af Bentancur er særligt skidt for Juventus, da Melo Arthur også er ude med en skade på midtbanen.

 • Amerikansk zoo vaccinerer aber mod corona

  Gorillaerne i San Diego Zoo blev i januar syge af corona. (Foto: KEN BOHN/SAN DIEGO ZOO GLOBAL © Scanpix)

  Zoologisk have i San Diego er begyndt at vaccinere sine aber mod covid–19.

  Fire orangutanger og fem bonoboer er allerede blevet vaccineret, og nu er turen kommet til flere af de store aber, herunder en gorilla.

  Det skriver Ritzau.

  Indsatsen kommer, efter at en gruppe gorillaer i San Diego Zoo blev smittet med coronavirus af en dyrepasser i midten af januar.

 • Australiens regering skuffet efter vaccine-blokade: 'Ikke overraskende at nogle lande er klar til at bryde reglerne'

  Der er skuffelse i Australien over Italiens beslutning om at blokere eksporten af en sendning vacciner fra producenten AstraZeneca.

  Efter planen skulle Australien have modtaget 250.000 doser, men som konsekvens af at vaccineproducenten har haft problemer med at overholde leveringsaftalen med EU, har Italien som det første medlemsland valgt at indstille eksporten.

  - Vi er i ukendt farvand, det er ikke overraskende, at nogle lande er klar til at bryde reglerne, siger Australiens finansminister, Simon Birmingham, til Sky News.

  Den australske regering fastholder dog, at de manglende doser ikke vil påvirke udrulningen af deres vaccineplan.

 • Ambassadør i Myanmar har i en 'slet skjult truende tone' fået besked på ikke at blande sig

  I Myanmar slår militærstyret lige nu hårdt ned på demonstranter, medier og ambassader.

  Det fortæller Danmarks ambassadør, John Nielsen, ifølge Ritzau.

  Han har fået en skrivelse fra militærlederne, som i en 'slet skjult truende tone' siger, at ingen udefra skal blande sig i Myanmars anliggender.

  - I løbet af den seneste uge har vi oplevet en kraftig stigning i anvendelsen af vold fra politiets og militærets side over for de protesterende, siger han.

  Torsdag oplyste FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, at mindst 54 er blevet dræbt siden et militærkup den 1. februar.

  Inden en gradvis proces mod demokrati begyndte i 2011, havde militæret haft magten i omkring 50 år.

 • Dagens vejr: Fredag starter kold, men giver masser af sol

  Nattetemperaturen har været under minus otte grader i nat, blandt andet fordi nattehimlen har været klar.

  Det fortsætter himlen med resten af dagen, så der bliver en jævn fordeling af sol til hele landet i dag, hvor det holder tørt dagen igennem.

  Et smukt billede fra Helsingør. (Foto: Bettina Pedersen/læserfoto)

  Bornholm kan der dog drive enkelte regn- og sludbyger forbi fra Østersøen.

  Temperaturen er stadig frisk, mellem 2 og 6 graders varme. Vinden kommer fra nordvest og blæser med en svag til jævn styrke, på Bornholm dog frisk vind.

  Igen i nat falder temperaturen til under frysepunktet.

 • Kina håber på 11 millioner nye job i byerne i 2021

  Det vakte opsigt, da Kina for første gang siden 1990 som følge af coronapandemien ikke satte et vækstmål for 2020.

  Analytikere mente, at Kina måske heller ikke ville sætte et mål for 2021, men sådan går det ikke.

  Kina har et mål om en økonomisk vækst på over seks procent i år, og samtidig håber man på at skabe over 11 millioner job i byerne og på at have en arbejdsløshedmaksimalt 5,5 procent.

  Det oplyste landets premierminister Li Keqiang i forbindelse med indledningen af Kinas årlige samling af Den Nationale Folkekongres natten til fredag dansk tid, skriver nyhedsbureauet AFP.

  Kina er med strenge nedlukninger og massetest efter eget udsagn lykkedes med at holde smitten på et meget lavt niveau, og dermed er der lagt op til, at verdens næststørste økonomi kommer godt op i omdrejninger igen.

 • Senatet i USA er godt i gang med mange timers oplæsning af coronalovpakke

  I dag forventes Senatet i USA at vedtage den 1.900 milliarder dollar store coronahjælpepakke, der blev vedtaget i Repræsentanternes Hus sidste uge.

  Men hvornår afstemningen går i gang, vides ikke, for den republikanske senator Ron Johnson har nemlig besluttet at hele den 630 siders lange lovpakke skal læses højt.

  - Jeg har ondt af assistenterne, der skal læse op, men det er vigtigt, siger Johnson ifølge Ritzau.

  Ifølge NBC News kan oplæsningen tage ti timer, og indtil nu har de læst i cirka syv timer, og der er læst knap 500 sider i skrivende stund.

  Se lidt af oplæsningen her:

 • Evakuerede vender hjem efter tsunamivarsel afblæses i New Zealand

  Store bølger er på vej ind i Tokomaru Bay. (Foto: CLAUDIA MAAKA © Scanpix)

  Et tsunamivarsel i New Zealand er afblæst efter gårsdagens tre kraftige jordskælv i Stillehavet.

  Det skriver New Zealand Herald.

  Tusinder af indbyggere måtte evakueres fra deres hjem, arbejdspladser og skoler på New Zealands nordø, da tsunamivarslet lød. Hele byer, herunder kystbyen Opotiki, blev evakueret,

  Først efter 13 timer kunne folk vende hjem.

  - Alle personer, som lod sig evakuere, kan nu vende tilbage, oplyser landets redningstjeneste i en opdatering.

  Der er blevet registreret høje bølger som følge af skælvet, men der er ikke meldt om skader på hverken personer eller genstande.

  En video fra evakueringen:

 • Jung rydder bordet ved Gaffa-prisen

  Med intet mindre end fem priser kan bandet Jung kalde sig sejrsherrer ved dette års Gaffa-pris. Her har Jung scoret priserne for Årets danske udgivelse. Årets danske popudgivelse. Årets Danske Hit. Årets danske band og årets nye danske navn, skriver Ritzau.

  Jung debuterede sidste år med albummet "Blitz".

  Dizzy Mizz Lizzy vandt to priser, mens Annika Aakjaer og Benjamin Hav hver kunne tage en enkelt med hjem fra showet, som i øvrigt kan ses på TV2 Play og TV2 Zulu.

  Det er læserne, der bestemmer, hvem der skal have de gyldne statuetter.

 • Efterforsker kommunikation mellem kongresmedlemmer og oprørere efter angreb på Kongressen

  Føderale efterforskere undersøger lige nu, om der har været kommunikation mellem kongresmedlemmer og de Trump-tilhængere, som stormede Kongressen i USA den 6. januar.

  Det skal give svar på, om nogle politikerne var med til at hjælpe oprørerne eller ej. Det skriver CNN.

Mere fra dr.dk