Seneste nyt

Udrejse af to grønlandske byer forbydes

Overblik

 1. 24. okt kl. 22:54Sport
  Verstappen vinder USA's grandprix
 1. Udrejse af to grønlandske byer forbydes

  Der indføres forbud mod at rejse ud af de to grønlandske byer Sisimiut og Qaqortoq og til andre beboede områder i Grønland.

  Det har Epidemikommissionen besluttet, oplyser Grønlands Politi.

  Man kan stadig rejse til begge byer. Forbuddet gælder til og med 19. juli. Byerne har henholdsvis omkring 5.500 og 3.000 indbyggere.

  Kommissionen har ifølge politiet lagt vægt på, at smittekæderne i de to byer ikke er tilstrækkeligt kendt.

  Desuden er der i begge byer oplysninger om, at smittede har deltaget i større arrangementer, lyder det.

  Der har tidligere været udrejseforbud af hovedstaden Nuuk til andre grønlandske byer på grund af coronasmitten.

 2. Nynazister i USA risikerer 25 år i fængsel for forsøg på at starte racekrig

  En distriktsdommer i delstaten Maryland har sagt god for, at to medlemmer af en nynazistisk gruppering kan blive dømt i henhold til amerikansk terrorlovgivning.

  Dermed risikerer mændene op til 25 år i fængsel, sådan som anklagerne i sagen anbefaler.

  - Ideen om, at de havde til hensigt at udskifte den amerikanske regering, er relevant for beslutningen, lyder det fra dommer Theodore Chuang ifølge AP.

  Mændene er anklaget for at have planlagt et voldeligt anslag ved en demonstration til fordel for våbenrettigheder i Richmond i Virginia i januar 2020, hvor de mødte bevæbnet op.

  Angiveligt var de to mænd, der har en fortid i USA's og Canadas militær, inspireret af en racistisk ideologi, der promoverer vold som middel til at omstyrte samfundsordenen.

  Mændenes forsvarere hævder omvendt, at de to mænd var ofre for en FBI-agents forgæves forsøgte på at lokke to traumatiserede veteraner til at planlægge vold.

 3. Facebook nyder godt af flere brugere og reklamer: Overskud stiger med 17 procent

  Facebook øgede i tredje kvartal sin omsætning med 35 procent til 186 milliarder kroner.

  Samtidig er overskuddet steget med 17 procent til 59 milliarder kroner, viser kvartalsregnskabet ifølge Ritzau.

  Fremgangen hos Facebook, der også står bag Instagram og WhatsApp, skyldes højere indtjening på reklamer, som er Facebooks primære indtægtskilde.

  Antallet af brugere, der er på Facebook på daglig basis, er det seneste år steget med seks procent til 1,93 milliarder.

 4. USA's præsident underskriver dekret om at ophæve rejserestriktioner

  Joe Biden har sat sin signatur på dekret, der blandt andet ophæver restriktioner for rejsende fra 33 lande, heriblandt Kina, Indien og en stor del af Europa.

  Det Hvide Hus oplyser ifølge Reuters, at restriktionerne ophæves fra 8. november.

  De har siden starten af 2020 været rettet mod statsborgere fra andre lande, som inden for de seneste 14 dage har været i Storbritannien, de 26 Schengen-lande i Europa samt Irland, Kina, Indien, Sydafrika, Iran og Brasilien.

  I stedet indføres der krav om vaccination for internationale rejsende til lufthavne i USA.

  Børn og unge under 18 år vil dog såvel som personer med særlige medicinske tilstande være undtaget kravet om vaccination.

  Personer fra omkring 50 lande med vaccinationsrater på under 10 procent, der ikke rejser som turister, vil også kunne blive undtaget kravet.

 5. Viborg flår tam AaB-defensiv fra hinanden i målfest

  Viborg FF overraskede mandag aften, da oprykkerne slog AaB på Aalborg Portland Park. Et velspillende udebanehold pressede aalborgenserne i bund og vandt 5-2.

  Trods et højt pres fra første fløjt blev det en straffesparkskendelse som hjalp midtjyderne i gang, hvor Jakob Bonde eksekverede.

  Younes Bakiz udbyggede føringen efter et sololøb på tværs af AaB’s forsvarslinje, men i overtiden af første halvleg reducerede Louka Prip på et hovedstød.

  Få minutter efter pausen udbyggede Justin Lonwijk føringen for Viborg, da han på det fjerde af gæsternes forsøg i situationen lykkedes med sin afslutning.

  Et kvarter senere sendte Clint Leemans et fremragende langskud ind bag Jacob Rinne og udbyggede føringen.

  Med 15 minutter igen reducerede indskiftede Milan Makaric for hjemmeholdet, men Viborgs Mads Lauritsen svarede hurtigt tilbage på en omstilling til resultatet 5-2.

  Dermed er oprykkerne ubesejret gennem fem superligakampe.

 6. Moderna: Vaccinen fungerer også på børn

  Moderna har testet deres coronavaccine på børn i alderen 6-11 år, og det har givet positive resultater, oplyser de i en meddelelse ifølge Ritzau.

  Vaccinen er blevet testet på 4.753 børn, og Moderna oplyser, at niveauet af antistoffer hos børnene var på niveau med, hvad der er set i forsøg på voksne. Dermed er beskyttelsen lige så god hos børn.

  Det næste skridt er dermed at ansøge hos lægemiddelmyndighederne i EU og i USA om at få vaccinen godkendt til den aldersgruppe. Det er Pfizer/BioNTech allerede i gang med med deres coronavaccine.

  En accept fra det Europæiske Lægemiddelagentur er dog ikke ensbetydende med, at vaccinerne vil blive benyttet i Danmark til den aldersgruppe. Det kræver, at Sundhedsstyrelsen vælger at anbefale det.

  Både Moderna og Pfizer/BioNTech er desuden i gang med at teste vaccinen på børn mellem seks måneder og seks år.

 7. USA sætter økonomisk støtte til Sudan på pause efter militær magtovertagelse

  USA har trykket på pauseknappen for den økonomiske støtte til Sudan, efter landets militær tidligere i dag afsatte den midlertidige civilregering og erklærede undtagelsestilstand.

  Det oplyser en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium på et pressemøde her til aften.

  - Set i lyset af den seneste udvikling har USA valgt at pause bistand fra de 700 millioner dollars (4.485 millioner kroner. -red.) nødhjælp, der er bevilliget som økonomisk støtte til Sudan, lød det fra talsmand Ned Price, som opfordrede militæret til at genindsætte den civile overgangsregering.

  Han advarede samtidig om, at magtovertagelsen kan komme til at få konsekvenser for det diplomatiske forhold mellem USA og Sudan.

  Allerede i weekenden advarede USA's udsending til Sudan om, at en militær magtovertagelse ville sætte en stopper for den amerikanske støtte.

 8. Egyptens præsident afslutter fire år lang undtagelsestilstand

  Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, afslutter nu den undtagelsestilstand, som Egypten har befundet sig i i over fire år.

  Det skriver præsidenten på Facebook ifølge Reuters.

  Undtagelsestilstanden, som er blevet forlænget 16 gange, senest i slutningen af juli, trådte første gang i kraft i april 2017, efter et terrorangreb på to kirker nord for Kairo dræbte 45 mennesker. Hver forlængelse har varet tre måneder.

  Undtagelsestilstanden har gjort, at de egyptiske myndigheder har haft udvidede beføjelser i kampen mod terror, heriblandt mulighed for at indføre udgangsforbud, tilbageholde mistænkte i længere perioder og foretage censur af medier "af sikkerhedshensyn".

 9. EMA godkender Moderna som booster-vaccine

  Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har efter undersøgelse godkendt Moderna-vaccinen til afbenyttelse som booster-vaccine for personer, der er 18 år eller ældre. Det skriver de på deres hjemmeside.

  Deres undersøgelse viser, at hvis man giver det tredje stik seks til otte måneder efter det andet stik, så vil det beskytte folk bedre mod coronavirus. Undersøgelsen viser også, at bivirkningerne ved vaccinen er de samme som ved andet stik.

  Tidligere på måneden godkendte EMA også Pfizer som en boostervaccine.

  I Danmark er man begyndt at give det tredje stik til de mest udsatte grupper. 231.799 er blevet revaccineret, viser de seneste tal fra SSI.

 10. Whistleblower til høring: 'Facebook gør utvivlsomt had værre'

  Frances Haugen har fået stor international opmærksomhed den seneste måned. Hun lækkede nemlig interne dokumenter fra Facebook i september, der påviser nogle af de skadelige konsekvenser ved brugen af det sociale medie.

  Mandag var hun til høring i det engelske parlament, hvor hun gentog problemerne ved giganten Facebook, som hun også nævnte for den amerikanske kongres tidligere på måneden.

  - Facebook gør utvivlsomt had værre, siger France Haugen ifølge The Guardian.

  Et af det helt store problemer er techgigantens prioritering af sikkerhed i forhold til hadefulde beskeder. Eksempelvis siger Facebook, at man er dækket ind under mindst 50 forskellige sprog, men Frances Haugen forklarer, at sikkerhedssystemerne ikke magter særlig mange sprog.

  Det betyder, at når der er borgerkrig i Etiopien, så er der ikke en stopklods for hadefulde beskeder. Hun forklarer, at virksomheden har en strategi om skrue ned for platformen, når krisen sker i stedet for at være klar, før krisen sker.

  De interne dokumenter viser, at Facebook blev brugt af militser i Etiopien til at fremkalde vold, og at virksomheden var klar over det. Det skriver CNN.

 11. Erdogan bløder op om udvisning af ambassadører

  Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, bløder nu op, efter at han i weekenden meddelte, at han ville udvise 10 vestlige ambassadører - heriblandt den danske.

  Det sagde han efter et regeringsmøde i Ankara her til aften, hvor han dog samtidig fastslog, at ambassadørene skal vise respekt.

  - Ingen kan forblive i Tyrkiet, hvis de ikke respekterer landet, sagde han ifølge Reuters.

  Kontroversen er opstået, fordi de 10 lande opfordrede Tyrkiet til at frigive en tilbageholdt tyrkisk aktivist.

  Her til aften meddelte Erdogan dog, at de 10 lande med en ny udtalelse mandag har vist, at de er trådt et skridt tilbage'fra smædekampagnen' mod landet.

  Her henviser præsidenten til, at 8 af de 10 lande mandag skrev på Twitter, at de overholder Wiener-konventionens paragraffer om, at ambassadører ikke blander sig i deres værtslands interne anliggender.

 12. Lægeorganisation i Sudan melder om flere dræbte efter protester over militær magtovertagelse

  Mindst to personer er blevet skudt og dræbt af soldater i Sudan i forbindelse med protester over den militære magtovertagelse, der har fundet sted i det nordøstafrikanske land i dag.

  Det oplyser en uafhængig fagforening for læger, Sudans Centrale Lægekomité (CCSD) for kort tid siden, ifølge Reuters.

  Organisationen oplyser på sin Facebook-profil, at yderligere 80 er såret under sammenstød mellem demonstranter og militær. Oplysningerne er ikke bekræftet fra officiel hold.

  Mange tusinder sudanesere er gået på gaden i protest, efter militæret tidligere i dag afsatte Sudans midlertidige regering og erklærede undtagelsestilstand.

  Det er kun to år siden, at Sudans militærstyre blev afsat efter 30 år ved magten.

 13. Frie Grønne klar til at komme på stemmesedlen til næste folketingsvalg

  Partiet Frie Grønne med Sikandar Siddique i spidsen har indsamlet de nødvendige 20.182 vælgererklæringer for kunne stille op til næste folketingsvalg.

  Det fremgår af Indenrigs- og Boligministeriets website vaelgererklaering.dk.

  Frie Grønne blev stiftet i april sidste år af en række tidligere medlemmer af Alternativet.

  Uffe Elbæk, Susanne Zimmer og Niko Grünfeld er foruden Sikandar Siddique de velkendte navne fra partiet.

  Indenrigs- og Boligministeriet skal formelt godkende det, inden partiet kommer på stemmesedlen. Normalt er det blot en formssag.

  Der skal afholdes folketingsvalg senest i juni 2023.

 14. Israelsk domstol: Overlevende dreng fra kabinelift-ulykke skal retur til Italien

  Den seksårige israelske dreng, der som den eneste overlevede, da en kabinelift styrtede ned i det nordlige Italien i sommer, skal tilbage til sine slægtninge i Italien.

  Det har en domstol i Tel Aviv besluttet og dermed trukket en streg i et bittert opgør om forældremyndigheden over drengen. Det skriver AP.

  Hans bedstefar havde ifølge slægtningene i Italien uden deres vidende kørt drengen til Schweiz for derefter at flyve med ham til Israel.

  Bedstefaren skal nu, udover at give slip på sit barnebarn, betale for sagens omkostninger.

  Drengen, der nu er seks år gammel, mistede både sine forældre, sin toårige lillebror og sin oldefar, da kabineliften styrtede ned.

  14 mennesker blev dræbt, da kabineliften styrtede ned 23. maj nær Mottarone i de italienske alper. (Foto: ALPINE RESCUE SERVICE © Ritzau Scanpix)

  Efter at være blevet udskrevet fra hospitalet i Torino flyttede drengen ind hos sin tante, som de italienske myndigheder har anerkendt som hans værge.

 15. Jeppe Kofoed efter møde med Rwandas udenrigsminister: Vi er i dialog om et mere humant asylsystem

  Der har længe været spekulationer om, at den danske regering vil oprette et modtagecenter for asylansøgere i Rwanda, men den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kom ikke nærmere ind på planerne efter dagens møde med Rwandas udenrigsminister.

  - Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i regeringen arbejder for et mere retfærdigt og mere humant asylsystem, og det har vi en dialog med en række lande om. Rwanda er et af dem, sagde Jeppe Kofoed umiddelbart efter mødet.

  I morgen skal Jeppe Kofoed deltage i et møde mellem EU og Den Afrikanske Union i Rwanda, hvor de blandt andet skal diskutere migration.

  Hør, hvad Jeppe Kofoed sagde efter mødet med Rwandas udenrigsminister:

 16. Nye tiltag i Ishøj: Alle borgere opfordres til at blive coronatestet

  Smitten med coronavirus i Ishøj kommune er steget markant den seneste tid, hvor kommunen de sidste syv dage har oplevet 142 tilfælde af smitte.

  Kommunens incidenstal - antal smittede per 100.000 indbyggere - er dermed oppe på 616, hvilket betyder, at kommunen bør gribe ind for at bekæmpe smitten.

  Efter et møde med Styrelsen for Patientsikkerhed kan borgmester Ole Bjørstorp nu oplyse, at kommunen fra i morgen opfordrer alle borgere til at blive testet.

  Region Hovedstaden skal derfor igen bistå med testkapacitet, mens eksperter fra Styrelsen for Patientsikkerhed skal deltage i smitteopsporing.

  Samtidig skal det undersøges, om der skal være mulighed for at sende enkelte skoleklasser hjem.

 17. De rige landes klimabistand på 100 milliarder dollar er forsinket med tre år

  Det er planen, at verdens rigeste lande skal levere 100 milliarder dollar årligt i klimabistand til verdens fattige lande. Men det sker ikke lige så hurtigt, som det oprindeligt var planlagt.

  Det fremgår af en plan, som er blevet fremlagt mandag, skriver Reuters.

  Planen er fremlagt af Tyskland og Canada, hvori der står, at de rige lande ikke vil leve op til planen før 2023. Det er tre år senere, end det oprindeligt var planlagt.

  Meldingen kommer få dage før det store klimatopmøde i Glasgow, som FN står for, hvor netop støtten til de fattige lande vil være på dagsorden.

  De seneste opgørelser viser, at der mangler omkring 20 milliarder dollar for at nå målet, og det er specielt finansieringen fra private aktører, der ikke har levet op til forventningerne.

  Planen om de 100 milliarder har i forvejen mødt kritik fra flere klimagrupper for ikke at være stor nok.

 18. Animeret dokumentar er Danmarks Oscar-bud

  Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm 'Flugt' er Danmarks bud på en Oscar.

  Det har den danske Oscar-komité netop afgjort.

  Filmen er altså med videre i kapløbet om en nominering i kategorien 'Bedste internationale film'.

  - 'Flugt' er en smuk, bevægende og nyskabende fortælling om en flygtning og hans skæbne. Det er historien om den enorme pris, som mennesker på flugt betaler hver eneste dag, også når de er i sikker havn, siger Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet.

  Efter 1. november vurderes de indstillede film fra overalt i verden, der så reduceres til en liste på 15 film. Den liste offentliggøres 21. december.

  Alle Oscar-nomineringer, inklusiv de fem film i kategorien 'Bedste internationale film' offentliggøres 8. februar.

 19. FN: Millioner af afghanere vil stå over for valget mellem flugten eller sulten

  Afghanistan er på vej ind i verdens måske største humanitære krise, hvor fødevaresikkerheden er smuldret væk.

  Det siger den administrerende direktør for FN's Fødevareprogram, World Food Programme, David Beasley, til nyhedsbureauet AFP.

  - Denne vinter vil millioner af afghanere blive tvunget til at vælge mellem migration eller sult, hvis ikke vi optrapper vores livsvigtige bistand, siger han.

  Over halvdelen af Afghanistan er ifølge FN i overhængende fare for at blive ramt af "akut" mangel på fødevarer.

  Det vil gå ud over mere end 22 millioner mennesker - herunder næsten 14 millioner børn.

  FN advarer om, at der mangler to tredjedele af midlerne til en tilstrækkelig humanitær indsats.

  - Nedtællingen er begyndt. Hvis vi ikke gør noget nu, så står vi med en omfattende katastrofe, siger David Beasley til AFP.

 20. 3.500 sygeplejersker sender åbent brev til regionsråd: 'Vi er dybt bekymrede'

  Dobbeltvagter, overbelægning, fridage, der bliver droppet, og utilstrækkelig tid til oplæring af nyansatte.

  Det er bare nogle af de problemer, som sygeplejerskerne i Region Sjælland peger på i et åbent brev sendt til samtlige politikere i regionsrådet.

  "Vi skriver, fordi vi er dybt bekymrede", lyder starten af brevet.

  Det er skrevet af sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentanter, som repræsenterer omkring 3.500 medlemmer.

  Sygeplejerskerne vil have politikerne i Region Sjælland til at sikre flere ressourcer.

  - Jeg frygter jo, at der kan ske en alvorlig fejl, og at jeg selv kan stå en i situation, hvor jeg måske er skyld i at skade en patient - og at patienten i værste tilfælde kan dø, siger Christa Andersen, der er fællestillidsrepræsentant på Holbæk Sygehus til DR.

 21. Mette Frederiksen tager to dage til klimatopmøde

  Mandag og tirsdag i næste uge bliver dagene, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) er i Glasgow til FN's klimatopmøde COP26. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

  De dage er den del af konferencen, hvor statslederne fra hele verden mødes.

  - Vi skal vise vejen til en effektiv og realiserbar grøn omstilling, hvor vækst og lavere CO2-udledninger går hånd i hånd. Vi er i Danmark klar til at gøre vores del. Men alle skal bidrage langt mere. Det er ikke en mulighed at lade være, udtaler statsministeren i pressemeddelelsen.

  Ambitionen ved konferencen er, at alle verdens lande får sat et højere mål for at nedbringe CO2-udledningen.

  Klimatopmødet starter den 31. oktober og varer til den 12. november. Mette Frederiksen deltager altså den 1. og 2. november.

 22. Merkel repræsenterer Tyskland ved FN's klimatopmøde

  Det er ikke et helt uvant syn at se Angela Merkel i spidsen for Tyskland, når verdenstoppen mødes. Men den tyske forbundskansler er afgående efter det tyske valg i september, og derfor har der været tvivl ved, om hun også ville komme til FN's klimatopmøde i Glasgow.

  Men det gør hun. Det oplyser regeringstalsmanden Steffen Seibert ifølge Reuters.

  Dermed er hun i Skotland, mens regeringsforhandlingerne fortsætter i Tyskland mellem de tre partier SPD, De Grønne og det liberale parti, FDP.

  Det er planen, at de kan danne en regeringskoalition i starten af december, og det vil betyde, at SPD's Olaf Scholz bliver ny forbundskansler, hvis alt går efter planen.

  Angela Merkel styrer fortsat landet, indtil den nye regering er helt fastlagt.

 23. Mor anmelder dræbt mand i Nordskovsagen fra Bornholm for voldtægt

  I juni sidste år blev en 28-årig mand dræbt i Nordskoven på Bornholm. Drabsmændene var to brødre, og nu har moren til de to brødre indgivet en anmeldelse om voldtægt mod den dræbte. Det bekræfter Bornholms Politi til TV2 Bornholm.

  - Det er korrekt. Jeg kan bekræfte, at Bornholms Politi har modtaget en anmeldelse af voldtægt fra moren til de to dømte brødre. Voldtægten skulle have fundet sted sidste år, men en nærmere bestemt dato eller mere kan jeg ikke oplyse, siger Eva Bundegaard, kommunikationsrådgiver hos Bornholms Politi til mediet.

  De to brødre blev dømt for drab den 1. december sidste år og fik hver 14 års fængsel. Den dom blev anket, og sagen starter i morgen i Østre Landsret.

  Der bliver afsagt dom på torsdag.

 24. 1.411 nye smittede det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med 19

  Det seneste døgn er der registreret 1.411 nye coronasmittede i Danmark, viser dagens opgørelse fra Statens Serum Institut.

  Dermed fortsætter de daglige smittetal med at stige, som de har gjort den seneste tid.

  Også antallet af indlagte har taget et hop opad. I dag er der 186 coronasmittede indlagt på hospitalerne. Det er 19 flere end i går. Sidst der var så mange indlagte var tilbage i foråret omkring april og maj.

  20 af dem ligger på en intensiv afdeling, mens 10 har brug for hjælp fra en respirator.

  Der er ikke registreret nogen dødsfald det seneste døgn.

 25. Sudans militær erklærer undtagelsestilstand efter at have afsat overgangsregering

  I løbet af dagen har der været tegn på, at et millitærkup var i gang i Sudan, efter militæret blandt andet har arresteret landets politiske ledere og taget kontrol med landets statsmedier.

  Nu har Abdel Fattah al-Burhan, en general, som stod i spidsen for et råd, der skulle bane vejen for et kommende demokratisk valg, så erklæret undtagelsestilstand i landet. Det gjorde han i en direkte tv-tale, skriver BBC.

  Generalen opløste samtidig rådet, alle delstatsregeringerne og fjernede guvernørerne fra deres stillinger.

  Han sagde, at en midlertidig regering vil blive annonceret inden udgangen af november, og at et parlamentsvalg, der skal bane vejen for en civil regering, vil finde sted i juli 2023.

  Demokratibevægelsen SPA har opfordret folk til at gå på gaden i protest mod kuppet, og det er der rigtig mange, der har valgt at gøre. Se video fra protesterne her:

 26. Politiet varsler landsdækkende kontrol af cyklister og knallertkørere i denne uge

  Der er endnu større risiko for at blive snuppet af en betjent i denne uge, hvis man kører uden lys på cyklen eller for stærkt på knallert.

  For fra i dag og resten af ugen gennemfører politiet en landsdækkende indsats mod cyklister og knallertkøreres lovbrud.

  Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

 27. Regeringen vil sikre flere billigere boliger til hjemløse med nyt udspil

  Regeringen foreslår med et nyt udspil at bygge flere nye, billige boliger, som er til at betale for hjemløse.

  Initiativet skal sammen med en række andre være med til, at flere kommer ud af hjemløshed og ind i egen bolig.

  - Vi skal have antallet af hjemløse bragt markant ned, og jeg mener også, vi helt skal have afskaffet langvarig hjemløshed, siger Astrid Krag (S), social- og ældreminister.

  Ud over 1.700 nye almene boliger vil regeringen også afsætte 100 millioner kroner til midlertidigt at nedsætte huslejen i 1.200 eksisterende almene boliger. Her må huslejen ikke være højere end 3.500 kroner om måneden.

  Udspillet skal afhjælpe det stigende problem med hjemløshed i Danmark. Gennem de seneste ti år er antallet af hjemløse steget, og i 2019 levede knap 6.500 mennesker i hjemløshed.

 28. 29-årig mand dør i soloulykke

  En 29-årig mand er mandag morgen død efter en trafikulykke nord for Kjellerup i Midtjylland.

  Det oplyser indsatsleder Allan Baltzer-Aaes fra Midt- og Vestjyllands Politi til Midtjyllands Avis ifølge Ritzau.

  Ifølge politiet skete uheldet kort efter klokken 06 på Kjellerupvej.

  Her kørte manden "af uforklarlige årsager" over i modsatte side af vejen. Der stod der en del træer, som han angiveligt påkørte.

  Den 29-årige mand var alene i varevognen.

 29. Jeppe Kofod vil diskutere migration under besøg i Rwanda

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i dag og i morgen i Rwanda, hvor han både skal mødes med rwandiske ministre og deltage i et møde mellem EU og Den Afrikanske Union i Rwanda.

  Mødet handler egentlig om Afrika og EU's fælles udfordringer, men Kofod vil også diskutere det samarbejde mellem Danmark og Rwanda, der blev indgået i april, og som kan ende med modtagecentre for asylansøgere i landet.

  - Jeg kommer til at mødes med udenrigsministeren, der er vært for mødet, og vi har jo et godt samarbejde inden for klima, migration og andre ting, siger Jeppe Kofod til Ritzau.

 30. Smitteudbrud får Kina til at vaccinere børn ned til treårsalderen

  I Kina vil man vaccinere børn helt ned til treårsalderen.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  I fem provinser vil det sågar være påkrævet, at børn mellem 3 og 11 år bliver vaccineret.

  Skridtet skal tages for at undgå, at der opstår yderligere smitteudbrud.

  Samlet er 76 procent af kineserne færdigvaccinerede. Det er nogenlunde på samme niveau som herhjemme. I faktiske tal betyder det, at 1,07 milliarder ud af 1,4 milliarder er blevet vaccineret.

  Tilbage i juni fik to vacciner godkendelse i Kina til at vaccinere børn mellen 3 og 17 år, men de kinesiske myndigheder har indtil videre nøjedes med at vaccinere børn over 12 år.

 31. Digital Post fra det offentlige lukker i fire dage i november

  Fra 26. til 29. november sender det offentlige ikke beskeder i Digital Post. Dermed får man i de dage ikke besked med det samme, hvis man eksempelvis er indkaldt til en aftale på hospitalet.

  Det skriver Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.

  Årsagen er, at der skal flyttes data fra den nuværende udgave af Digital Post til den nye udgave, der lanceres sidst i november.

  Man vil stadig kunne logge ind og læse gamle beskeder, og private virksomheder kan også sende beskeder i de fire dage. Det er kun det offentlige, der stopper beskederne.

 32. Politiet efterforsker knivdrab i Tisvildeleje

  Nordsjællands Politi efterforsker her til formiddag et dødsfald på Pyramidestien i Tisvildeleje, hvor en 55-årig kvinde er død efter at være blevet stukket med en kniv.

  Politiet fik en anmeldelse om sagen omkring klokken 08.27 i morges, og kort efter blev en 21-årig mand anholdt i sagen.

  Manden har en "familiemæssig relation" til den afdøde kvinde, skriver Nordsjællands Politi på Twitter.

 33. Inflationen stiger og gør det dyrere at være dansker

  Det er blevet dyrere at bruge penge - sådan helt generelt. Inflationen er nemlig på sit højeste i flere år.

  Det viser tal fra Danmarks Statistik.

  Inflationen i Danmark steg i september til 2,4 procent fra 1,8 procent i august.

  Den drivende kraft bag udviklingen er stigende energipriser. Men selv uden dem er inflationen steget.

  Kerneinflationen - som er uden energi og ikke-forarbejdede fødevarer - steg til 1,4 procent fra 0,9 i september.

  Samme billede tegner sig på tværs af Europa, hvor inflationen ligger endnu højere og er steget fra 3,2 procent i august til 3,6 i september.

 34. Politiet undersøger 61 sager om vold mod betjente efter Brøndby-FCK

  Det gik voldsomt for sig efter kampen. På banen vandt Brøndby i øvrigt 2-1. (Foto: Presse-fotos.dk © Ritzau Scanpix)

  Københavns Vestegns Politi undersøger 61 sager om vold mod politifolk i forbindelse med Brøndby-FCK, der blev spillet i går.

  Det oplyser politikredsen til Ritzau.

  Dog er der indtil videre kun rejst sigtelser mod fem personer, men det tal er der "bestemt en mulighed for" vil stige, lyder det.

  Samlet kom fem betjente til skade, da gerningsmændene kastede med eksempelvis sten mod politiet.

  Sammenstødene betød, at politiet så sig nødsaget til både at bruge tåregas, politihunde, og en enkelt politimand fik af hensyn til sin egen sikkerhed trukket sin tjenestepistol. Der blev dog ikke afgivet skud.

 35. To vanvidsbilister fik beslaglagt bilen i Thy i weekenden

  Politiet i Thisted beslaglagde i weekenden to biler på grund af vanvidsbilisme.

  Den ene kørte søndag eftermiddag mere end 217 kilometer i timen på en landevej ved Stenbjerg på vestkysten af Thy. Præcis, hvor hurtigt han kørte, ved politiet ikke, for bilen kørte væk fra patruljen, der kørte 217 kilometer i timen.

  Den 21-årige fører af BMW'en løftede dog foden fra speederen og blev indhentet seks minutter senere. Manden havde heller ikke noget kørekort.

  Aftenen før beslaglagde politiet en anden bil.

  En radarmåler i Thisted fangede tidligt på aftenen en mand fra Viborg med 111 kilometer i timen. Hastighedsgrænsen på strækningen, hvor manden kørte, er 50 kilometer i timen.

 36. Mange bloddonorer udebliver fra aftalte tider

  I flere regioner er der store problemer med, at for mange bloddonorer ikke dukker op til de tider, hvor de er skrevet op til at donere blod. Det viser en rundringning til regionerne, som DR har lavet.

  I Region Hovedstaden er det i øjeblikket 30-35 procent, der udebliver. Det er langt flere end tidligere, og problemet har stået på de seneste fire uger. Andre regioner melder også om lignende problemer.

  I Region Hovedstaden melder man nu om, at beholdningen af visse blodtyper er ved at være kritisk lav.

 37. Internettet er slukket i Sudan, hvor militæret har anholdt civile ledere

  Civile har tændt bål i Sudans hovedstad, Khartoum, mandag morgen. (Foto: RASD SUDAN NETWORK © Ritzau Scanpix)

  En del tyder på, at militæret er i gang med at tage magten i Sudan i Østafrika.

  Natten til mandag blev der tilsyneladende slukket for internettet i landet, og derfor er det sparsomt med bekræftede oplysninger.

  Sudans informationsministerium siger dog ifølge nyhedsbureauet AP, at militæret har anholdt flere ministre i landets overgangsregering. Soldater har også lukket flere broer i hovedstaden Khartoum.

  Den sudanske regeringsleder, Abdallah Hamdok, befinder sig i husarrest, siger Sky News Arabia ifølge Reuters.

  Demokratibevægelsen SPA kalder situationen for et "militærkup" og opfordrer befolkningen til at gå på gaden.

  Sudan har forsøgt at skabe en overgang til demokrati, siden despoten Omar al-Bashir blev væltet af en folkelig opstand i 2019. Men de seneste uger er fronterne mellem demokratibevægelsen og tilhængere af militæret blevet trukket stadigt skarpere op.

 38. Stort udslip af salpetersyre hos Novo Nordisk i Hillerød

  Her til morgen har der været et større udslip af salpetersyre hos Novo Nordisk i Hillerød.

  Det skriver Nordsjællands Politi på Twitter. Politiet er til stede i området og melder om, at udslippet kun er inde i bygningen og ikke er til fare for folk i området.

  Der er heller ikke kommet nogen til skade inde i bygningen.

  Når syren skal fjernes, vil veje og stier i området blive spærret af, oplyser politiet.

 39. Eksplosion i laboratorium i Kina dræber to

  To personer er blevet dræbt og mindst ni andre er blevet såret efter en eksplosion i et laboratorium i Kina.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Eksplosionen skete søndag eftermiddag på Nanjing Universitet, der specialiserer sig i luftfart og astronautik. Universitetet ligger i den østlige ende af landet.

  Det er uvist, hvad der forårsagede eksplosionen, som de lokale myndigheder nu er ved at efterforske.

  Ifølge AP har de kinesiske myndigheder endnu ikke frigivet detaljer om ofrene.

 40. Mandag giver mange nuancer af efterårsvejr

  Skyer fra vest breder sig i løbet af dagen til det meste af landet. Kun Bornholm ser ud til at få en skyfri dag. Her har Simona Petersen fanget den flotte himmel i Blokhus.

  Ugens første omgang efterårsvejr starter med sol til de fleste, dog vil der i Nord- og Vestjylland være skyer på vej fra morgentimerne.

  Med dem kan der også være perioder med regn, og den udsigt kommer til at overtage himlen i resten af landet senere.

  I løbet af dagen breder skyerne sig nemlig mod øst, og sidst på eftermiddagen ser det ud til, at solen er gemt væk i det meste af landet.

  Du vil dog stadig få en nogenlunde lun dag med temperaturer omkring 10 grader og en svag til jævn vind fra syd.

 41. Tiltag på vej: Smitten stikker af i Ishøj

  Coronaudviklingen i Ishøj ved København betyder, at der er tiltag på vej, som kan risikere at ramme børn, unge, pædagoger og lærere.

  De seneste syv dage har der været 136 smittetilfælde i kommunen, skriver Ritzau.

  Det svarer til en incidens - antal smittede per 100.000 indbyggere - på 590, hvilket er det klart højeste i Danmark. På landsplan er tallet 138, viser tal fra Statens Serum Institut.

  Borgmester Ole Bjørstorp (Ishøjlisten) fortæller, at kommunen mandag skal drøfte, hvordan man skal få smitten ned. Det sker i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed.

  - Det er en ny situation, og det er en alvorlig situation. Smitten er særligt blandt børn og unge op til 20-30-årsalderen. Især dem, der ikke har villet lade sig vaccinere, siger han til Ritzau.

 42. Forskere vil blokere gaden foran Klimaministeriet

  Klokken 10 i dag samles en gruppe danske og svenske forskere foran Klimaministeriet til en såkaldt 'teach-in'.

  Her vil de holde videnskabelige oplæg om klimarelaterede emner på trappen foran ministeriet, mens de blokerer gaden.

  - Når politikerne ikke lytter til forskningen, så er vi nødt til at være på gaden, råbe endnu højere og lægge pres på, for at få dem til at lytte, siger Laura Horn, der er lektor i politisk økonomi ved Roskilde Universitet og en af arrangørerne bag demonstrationen.

  Demonstrationen er arrangeret af gruppen Scientist Rebellion, der er tilknyttet bevægelsen Extinction Rebellion, og blandt oplægsholderne er professorer og forskere fra Københavns Universitet, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Lund Universitet.

 43. Michael Jordans rookie-sko sælges for knap ti millioner kroner

  Mange betegner Michael Jordan som baskethistoriens største spiller. (Foto: SUE OGROCKI © Scanpix Danmark)

  Var det noget med et par udtrådte kondisko for halvanden millioner dollar?

  Det lyder måske ikke som historiens bedste salgspitch, men ikke desto mindre er det prisen for et par af basketikonet Michael Jordans gamle kampsko, der har været under hammeren ved auktionshuset Sotheby's i Las Vegas.

  Det skriver BBC.

  Jordan brugte Nike-skoene under sin første sæson hos Chicago Bulls i 1984, hvor han tilbragte størstedelen af karrieren.

  Den nøjagtige auktionspris landede på 1,47 millioner dollar, hvilket svarer til 9,38 millioner kroner.

  Det er dermed den højeste pris, der nogensinde er betalt for par sko, der har været i kamp, i nogen sport.

  Køberen hedder Nick Fiorella, der ifølge BBC er en velkendt samler.

 44. USA kræver Colombias mest berygtede narkobaron udleveret

  50-årige Dairo Antonio Usuga David kræves udleveret. (Foto: COLOMBIAN POLICE © Ritzau Scanpix)

  Klokken 09.15: Der er foretaget en rettelse vedrørende beløbet i nederste afsnit.

  Colombias mest eftersøgte narkosmugler, Dairo Antonio Úsuga, skal udleveres til USA, efter at han lørdag blev anholdt af politiet.

  Det skriver BBC natten til mandag dansk tid ifølge Ritzau.

  Narkobaronen, der også går under navnet Otoniel, leder en gruppe kaldet Golfklanen.

  Han blev lørdag anholdt i byen Necolí på landets caribiske kyst nær grænsen til Panama i en fælles indsats mellem hæren, luftvåbnet og politiet.

  Golfklanen er det mest magtfulde narkokartel i Colombia, der er verdens største leverandør af kokain med USA som det vigtigste marked.

  Derfor har Otoniel i årevis været på det amerikanske politis narkoenheds (DEA) liste over mest eftersøgte. Narkobaronen har også haft en dusør udlovet af USA på fem millioner dollar - knap 32 millioner kroner - hængende over sit hoved.

 45. Cafébestyreren fra 'Venner' er død: Skuespilleren James Michael Tyler blev 59 år

  Skuespilleren James Michael Tyler, der er kendt for sin rolle som Gunther i komedieserien 'Venner', er død i en alder af 59 år.

  Det skriver BBC.

  I en pressemeddelelse udtaler hans manager, at James Michael Tyler sov stille ind i sit hjem i Los Angeles søndag morgen.

  Skuespilleren blev diagnosticeret med prostatakræft i 2018. Sygdommen spredte sig senere til knoglerne.

  James Michael Tyler medvirkede i næsten 150 episoder af 'Venner', der i alt omfatter 236 episoder fordelt på ti sæsoner.

  Han huskes i den forbindelse som bestyreren på cafeen Central Perk, hvor han gennem en længere periode var lun på Jennifer Anistons karakter, Rachel.

 46. Verstappen vinder USA's grandprix

  Den hollandske Formel 1-kører Max Verstappen vinder det amerikanske grandpprix.

  Red Bull-køreren tog her til aften førstepladsen foran den syvdobbelte verdensmester, Lewis Hamilton, og mexicanske Sergio Perez.

  Dermed udbygger Verstappen sin føring i toppen af det samlede Formel 1-klassement. Langt ned til andenpladsen har han dog ikke. Før de sidste fem Formel 1-løb i sæsonen har hollænderen 12 point ned til Lewis Hamilton på andenpladsen.

  Sæsonens 18. af 22 løb afvikles i Mexico City om to uger.

 47. Krav om forbud mod våben på filmset vokser efter stjernes tragiske dødsskud

  I dag holdes der en mindehøjtidelighed for den 42-årige filmfotograf Halyna Hutchins, der i torsdags mistede livet under optagelserne af westernfilmen 'Rust' i delstaten New Mexico.

  Det var filmstjernen Alec Baldwin, der ved et uheld kom til at affyre det dræbende skud, der også sårede filmens instruktør, Joel Souza.

  Politiet efterforsker fortsat episoden, der har fået mange, ikke mindst i filmbranchen, til at spørge, hvordan det kunne ske.

  Ifølge AFP har en underskriftindsamling på websitet change.org indtil videre fået mere end 15.000 tilkendegivelser fra personer, der ønsker et forbud mod rigtige våben på filmset.

  - Der er ingen undskyldning for, at sådan noget som det her kan ske i det 21. århundrede, siger tekstforfatter og instruktør Bandar Albuliwi, der står bag underskriftindsamlingen.

 48. Mindst 25 meldes dræbt i eksplosionsbrand på ulovligt olieraffinaderi i Nigeria

  En eksplosion og en efterfølgende brand på et ulovligt olieraffinaderi i Nigeria har kostet mindst 25 mennesker, heriblandt mindreårige, livet.

  Episoden faldt sted tidligt fredag, oplyser lokale myndigheder i dag til Reuters.

  Ulovlig raffinering er udbredt i Delta-delstaten i det sydlige Nigeria, hvor olieledninger bliver tappet med salg for øje.

  Det fører dog ofte til farlige situationer, hvor råolien bliver opvarmet til høje temperaturer for at destillere brændstof fra.

  Det menes, at over 10 procent af Nigerias olieproduktion, i gennemsnit 200.000 tønder, dagligt går tabt på grund af kriminelle, der tapper eller beskadiger olieledninger.

  Samtidig medfører ulovlighederne omfattende forurening i regionen, skriver Reuters.

 49. Topchef til finansmedie: SAS kæmper for at overleve

  I sit første store interview med et dansk medie sætter SAS-topchef Anko van der Werff nu tyk streg under den alvorlige situation, som det skandinaviske flyselskab står i.

  - SAS kæmper for at overleve. Når jeg ser, hvordan markedet er nu, hvordan vores kunder ændrer sig, og størrelsen af vores gæld, står det fuldstændig klart, at vi er nødt til at ændre SAS, så vi har en fremtid, siger han til Finans.

  Den hollandske direktør, der for tre måneder siden overtog posten fra svenske Rickard Gustafson, har indkaldt de ansattes større fagforeninger til forhandlinger, der skal sikre "fleksibilitet, effektiviseringer og lavere omkostninger".

  Hos Dansk Pilotforening er formand Henrik Thyregod interesseret i at finde en løsning med det personale, som "SAS har opsagt og lovet genansættelse".

  SAS fyrede under krisen omkring 5.000 ansatte, hvilket svarede til knap halvdelen af de ansatte.

  Samtidig fik SAS en hjælpepakke på knap ni milliarder kroner af den svenske og danske stat.

 50. Politimand måtte trække tjenestepistol under optøjer i forbindelse med Brøndby-FCK-opgør

  Både før og efter kampen på Brøndby Stadion mellem Brøndby IF og FC København forsøgte fangrupperinger fra begge sider at komme i slagsmål med hinanden.

  Det lykkedes flere gange, selvom politiet lagde sig imellem, skriver Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

  - Det var tydeligt for os, at der var en meget stor vilje til vold - og trods at vi var der massivt, så var der et større antal personer, der forsøgte at angribe folk fra den modsatte fangruppering, udtaler vicepolitiinspektør Søren Enemark.

  Da en gruppe fans gjorde udfald mod de politifolk, der bevogtede en bus med de gæstende spillere, måtte en politimand trække sin tjenestepistol - dog uden at afgive skud.

  I alt er fem personer blevet anholdt i forbindelse med kampen, og flere er blevet bidt af politihunde.

  Desuden er flere politifolk blevet ramt af blandt andet kasteskyts. Her til aften tilses flere af dem på skadestuen, men ingen politifolk er kommet alvorlig til skade, oplyser politiet.

 51. Israels regering planlægger 1.355 nye boliger til bosættere på Vestbredden

  (ARKIV) Her er det bosættelsen Rahalim, der er under opførelse i nærheden af Yatma syd for Nablus på den besatte Vestbred. (Foto: JAAFAR ASHTIYEH © Ritzau Scanpix)

  Den israelske regering agter at fortsætte med at udvide de omstridte bosættelser på den israelsk besatte Vestbred.

  Det fremgår ifølge AFP af en meddelelse fra det israelske boligministerium, der i dag har sendt opførelsen af 1.355 nye boliger i udbud.

  Den palæstinensiske premierminister, Mohammed Shtayyeh, opfordrer nu verdenssamfundet, og især USA, til at påtale Israels 'aggression' mod det palæstinensiske folk.

  Joe Bidens regering har hidtil erklæret sig som modstander af en udvidelse af bosættelserne, fordi de spænder ben for en kommende tostatsløsning på den mangeårige konflikt.

  Omkring 475.000 israelske jøder bor i bosættelserne, der betragtes som ulovlige i henhold til international lov og ret.

  Israel erobrede og besatte Vestbredden under seksdageskrigen i 1967.

Mere fra dr.dk