Seneste Nyt

Ukraine ramt af omfattende cyberangreb

Flere statslige hjemmesider i Ukraine er blevet ramt af et omfattende cyberangreb. Det meddeler Ukraines regering ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den svenske nyhedstjeneste Omni beretter, at hos flere ukrainske myndigheder fremgik en enslydende meddelelse på deres hjemmesider:

- Ukrainere! Al information om jer er blevet offentliggjort. Vær bange og forvent det værste, står der angiveligt i meddelelsen på både russisk, ukrainsk og polsk.

På Twitter bekræfter en talsmand for Ukraines udenrigsministerium det omfattende cyberangreb, som har lagt flere hjemmesider ned.

- Vores IT-specialister arbejder på at genoprette systemerne. Vi beklager ulejligheden, skriver talsmanden Oleg Nikolenko.

Ukraines undervisningsminister fortæller på Facebook, at ministeriets hjemmeside er nede på grund af et globalt cyberangreb. Det skriver AFP.

Cyberangrebet kommer, mens der er store spændinger mellem Ukraine og Rusland. Russiske tropper og militær har i længere tid været til stede nær Ukraines grænse, og den seneste uge har USA og Nato holdt diplomatiske møder med Rusland for at nedtrappe konflikten.

Nyheder

 1. Red Barnet opfordrer forældre til at tale med børn om jordskælvet

  Voldsomme billeder af jordskælvet i Tyrkiet og Syrien er ikke til at undgå for tiden - heller ikke for børn. Og det kan skabe stor utryghed for de yngste.

  Derfor giver det god mening at tage snakken med dem og forsikre dem om, at det ikke kommer til at ske i Danmark.

  Sådan lyder opfordringen fra Red Barnet, der også råder til at vise medfølelse over for ofrene sammen med børnene, og lade dem fortælle om, hvad de har set og hørt om jordskælvet, så de ikke brænder inde med det.

  - På den måde kan man skabe øget tryghed og undgå unødvendig frygt hos børnene, siger psykolog i Red Barnet Per Frederiksen i en pressemeddelelse.

  Husk også at være særligt opmærksom på børn med tilknytning til de berørte lande, lyder det fra organisationen.

 2. Regeringen vil afskaffe økonomisk straf til pensionister med arbejde

  Folkepensionen skal ikke blive mindre, hvis pensionister tager et arbejde og tjener en løn.

  Regeringen vil nu fremsætte et lovforslag, der afskaffer den modregning, der indtil nu har været i folkepensionen, hvis pensionister tjener en løn ved siden af deres pension.

  Det fortæller beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ifølge Ritzau.

  Forslaget vil koste omkring 450 millioner kroner og øge det såkaldte strukturelle arbejdsudbud med 1,050 personer ifølge Beskæftigelsesministeriet.

  Selvom loven endnu ikke er vedtaget, kan pensionisterne allerede nu glæde sig over, at lønnen i princippet ikke bliver modregnet i deres folkepension.

  Loven vil nemlig have virkning fra januar 2024 med tilbagevirkende kraft fra 1. januar i år.

 3. Læge anholdt for mystisk mexicansk meningitisudbrud

  En læge er blevet anholdt i en sag om et mystisk meningitisudbrud i Mexico, der har kostet mindst 35 kvinder livet og fået yderligere 79 personer indlagt på hospitalet med tegn på infektioner.

  Lægen mistænkes for at have distribueret inficeret medicin fra det privathospital, hvor han arbejdede, oplyser Reuters.

  Derudover er to embedsmænd, der arbejder for sundhedsstyrelsen i den mexicanske delstat Durango, blandt andet blevet sigtet i samme sag for ulovlig håndtering af medicin og manglende overholdelse af professionelle standarder.

  Ifølge anklageren i delstaten, Sonia Garza, blev de første patienter smittet allerede i august efter at have fået bedøvelse i forbindelse med fødselsbehandlinger.

 4. Onsdag giver plads til sol

  Der vil være sol til de fleste i dag, i Nordjylland er udsigten dog skyet det meste af dagen. Her er det ved Selling. Foto: Ole Hougaard

  Der venter endnu en tør dag, hvor solen mange steder vil være fremme.

  I den første del af dagen vil der dog stadig være skyer over de centrale og nordlige dele af landet, men en opklaring fra syd giver nogen eller en del sol senere. De nordligste egne vil dog formentlig have skyer det meste af dagen.

  Temperaturen stiger til mellem 3 og 6 grader, på Bornholm dog kun omkring 1-2 graders varme dagen igennem.

  Vinden er fortsat ganske rolig med en svag til jævn styrke fra syd og sydvest. Vinden tiltager i styrke senere, og langs sydvestvendte kyster vil det være op til hård vind.

 5. LeBron James slår NBA-rekord som mest scorende spiller nogensinde

  38-årige LeBron James fejrer sejren, efter den kom i hus under nattens kamp. (Foto: © Ronald Martinez, Ritzau Scanpix)

  Basketball-legenden LeBron James tog i nat titlen som den mest scorende spiller nogensinde i den amerikanske basketball-liga NBA.

  Rekorden kom i hus, da James sikrede sit hold, Los Angeles Lakers, 36 point i kampen mod Oklahoma City Thunder, skriver Reuters.

  LeBron James har slået den tidligere rekord, der er 39 år gammel. Den har spilleren Kareem Abdul-Jabbar indtil nu har været indehaveren af. Han scorede i alt 38.387 point i sin tid i NBA.

  Kampen blev stoppet for en kort bemærkning, da rekorden kom i hus. LeBron takkede Lakers’ fans og sendte en særlig hilsen til Kareem Abdul-Jabbar, der var blandt publikum.

  Flere basket-fans havde luret, at kampen kunne blive historisk – og det havde fået billetpriserne til at stige.

 6. Biden er parat til at nedlægge veto mod nationalt abortforbud

  Det har skabt rystelser gennem USA, at amerikanske stater har gennemført strengere abortlovgivninger og sågar indført forbud mod at få foretaget en abort.

  Men det kommer ikke på tale med et landsdækkende forbud, fastslog den amerikanske præsident i sin 'State of the Union-tale'.

  - Flere stater har allerede indført ekstreme abortforbud. Tag ikke fejl. Hvis Kongressen vedtager et nationalt forbud, så nedlægger jeg veto, sagde han.

  Der ser i øjeblikket ikke ud til at være flertal for et forbud mod abort i den amerikanske Kongres, skriver Ritzau.

  Men emnet er aktuelt, fordi USA's Højesteret sidste år afskaffede den højesteretssikrede ret til abort i alle USA's delstater.

  Kongressen har stadig mulighed for at skrive retten til abort ind i lovgivningen fremfor at basere det på en højesteretsafgørelse.

 7. New Zealandske myndigheder finder kokain for 2 milliarder flydende til søs

  • Myndighederne indfangede pakkerne med stoffer i et net, før det blev hevet ombord på skibet fra den newzealandske flåde i baggrunden. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
  • Pakkerne indeholder kokain til en anslået værdi af 300 millioner dollar. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Myndighederne i New Zealand har gjort noget af et fund til søs.

  Ikke mindre end 3,2 ton kokain, til en anslået værdi af mere end 300 millioner dollar (cirka 2 milliarder kroner), er blevet fundet flydende rundt i Stillehavet.

  Ifølge Reuters mener newzealænderne, at kokainen var tiltænkt det australske marked.

  - Det her er en af de største enkeltstående beslaglæggelser af ulovlige stoffer foretaget af myndigheder her i landet, udtaler politichef i det newzealandske politi, Andrew Coster.

 8. Over 8000 har mistet livet i jordskælvsramte Tyrkiet og Syrien

  • Overlevende efter jordskælvet forsøger at holde varmen foran et bål i vinterkulden i den hårdt ramte tyrkiske by Malatya. (Foto: © Unknown, Kyodo)
  • Folk har mistet deres hjem og må opholde sig ude i kulden i Malatya. (Foto: © Emrah Gurel, Associated Press)
  • Sne og kulde giver frygt for, at overlevende fanget under murbrokkerne kan fryse ihjel. (Foto: © IHLAS NEWS AGENCY (IHA), Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Dødstallet efter de altødelæggende jordskælv i Tyrkiet og Syrien har taget et nyt spring den forkerte vej.

  Det kommer angiveligt til at stige yderligere, men status her til morgen er, at over 8000 mennesker har mistet livet i de to lande.

  I alt har 5894 mistet livet i Tyrkiet, og 2470 er døde i Syrien, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Redningsfolkene har tiden imod sig, da håbet om at finde overlevende svinder time for time, samtidig besværliggør frost og sne redningsarbejdet.

  I Tyrkiet er mindst ti byer hårdt ramt af ødelæggelserne, og ifølge Reuters er der vrede blandt lokale flere steder over, at hjælpen kommer for langsomt frem.

  - Der er ikke en eneste person her. Vi ligger under sneen uden et hjem, uden noget som helst, siger indbyggeren Murat Alinak, der har mistet sit hjem i den tyrkiske by Malatya.

 9. Borgmester opfordrede til at registrere sig som stamcelledonor: Siden har 8.000 tilmeldt sig register

  Den sygdomsramte borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler, opfordrede i torsdags folk til at registrere sig i registeret for donorer af stamceller. Det skete i et opslag på Facebook.

  Og siden opslaget ramte det sociale medie, har registeret fået knap 8.000 nye tilmeldinger, skriver Ritzau.

  Det svarer til, hvad der normalt kommer på et helt år.

  - Tilmeldingerne begyndte at tikke ind, lige da opslaget var kommet på Facebook, fortæller afdelingslæge Randi Berg, Klinisk Immunologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

  Ziegler fik i oktober sidste år konstateret akut leukæmi. Borgmesteren lykkedes til sidst med at finde et stamcelle-match hos en kvinde i Chile via et internationalt register.

  - Jeg er kvinden dybt og evig taknemmelig. Jeg ved ikke mere om kvinden end nationalitet og alder - og hun ved tilsvarende lidt om mig, skrev Michael Ziegler blandt andet i sit opslag.

  Fortællingen har tilsyneladende fået manges øjne op for mulighederne for stamcelledonation, siger Randi Berg.

  - Det betyder rigtig meget. Vi er interesseret i at have et stort donorregister med mange donorer, så vi kan finde en matchende donor til alle patienter.

 10. Joe Biden talte om klimakrisen i traditionsrig tale: 'Den er en eksistentiel trussel'

  • State of the Union-talen er USA's udgave af statsministerens nytårstale. Traditionen er lige så lang som den amerikanske republik. Det er tredje gang, Biden holder talen. (Foto: © LEAH MILLIS, Ritzau Scanpix)
  • USA's præsident holder State of the Union-talen for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus. (Foto: © DREW ANGERER, Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Hvert år inviteres den amerikanske præsident til at give kongressen en status på nationens tilstand. Og i år var ingen undtagelse, hvor Joe Biden holdt den såkaldte State of The Union-tale.

  Biden brugte blandt andet sin taletid på klimakrisen, skriver Ritzau.

  - Den (klimakrisen, red.) er en eksistentiel trussel. Vi har en forpligtelse, ikke over for os selv, men over for vores børn og børnebørn, til at konfrontere den, sagde Biden.

  Præsidenten langede blandt andet ud efter store olieselskaber, som ifølge Biden har tjent masser af penge, mens det meste af verden har befundet sig i en energikrise efter Ruslands invasion af Ukraine for godt et år siden.

  - Sidste år tjente de 200 milliarder dollar midt i en global energikrise. Jeg synes, det er skandaløst.

  Overordnet var det ellers en amerikansk præsident, som forsøgte at forholde sig optimistisk – særligt til den amerikanske økonomis fremtid, som Biden påstod var i en bedre position til at vokse end nogen anden økonomi i verden.

 11. Syrien beder Europa om mere nødhjælp: Sanktioner er ingen undskyldning

  Europa bør gøre mere for at hjælpe Syrien efter det drabelige jordskælv, der har efterladt store områder i ruiner og mere end tusinde døde.

  Det mener Syriens udenrigsminister, Faisal Mekdad, skriver Reuters. Han siger ifølge nyhedsbureauet, at sanktionerne mod Syrien "ikke er nogen grund til ikke at hjælpe".

  USA har tidligere meddelt, at landet arbejder med samarbejdspartnere på at få hjælp til Syrien, selvom USA ikke anerkender landets regering.

  Syriske myndigheder har længe ment, at vestlige sanktioner har skadet mulighederne for at genopbygge områder, hvor den 12 år lange borgerkrig har hærget.

  Omvendt har USA og Europa argumenteret for, at sanktionerne skal presse den syriske regering ind i en politisk proces, der kan gøre en ende på konflikten, skriver Reuters.

 12. USA godkender salg af eftertragtede raketter til Polen for milliardbeløb

  Polen bliver med al sandsynslighed udstyret med effektive våben fra USA i den kommende fremtid.

  Det amerikanske udenrigsministerium har nemlig godkendt et muligt salg af våbensystemet Himars, som er langtrækkende missiler, raketter og raketsystemer, til Polen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Våbnene har en værdi på op mod ti milliarder dollar. Det svarer til knap 70 milliarder kroner.

  Polen har på det seneste opjusteret sine våbenlagre gevaldigt, mens ældre våben er blevet doneret til nabolandet Ukraine.

 13. Henriette Ergemann fra kommunalbestyrelsen i Kalundborg bliver Nye Borgerliges nye næstformand

  Efter et kampvalg med seks kandidater har Nye Borgerlige fået en ny politisk næstformand.

  Det bliver Henriette Ergemann, som overtager posten fra Peter Seier Christensen, der har valgt at stoppe samtidig med tidligere formand Pernille Vermund.

  Henriette Ergemann er medlem af kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune og partiets førstesuppleant til Folketinget i Sjælllands Storkreds, skriver Ritzau.

  Hun vandt afstemningen med 204 ud af 317 stemmer fra de delegerede.

 14. Elefantunge i København mister store dele af sine ører efter sygdom

  Elefantungen Mun fra Københavns Zoo har mistet store dele af sine ører, efter den har været ramt af den dødelige blødningssygdom elefantherpes.

  Det skriver den zoologiske have på sin facebookside.

  - Selv om det værste nu er overstået, fortsætter det hårde arbejde for at redde så meget af Muns ører som muligt og undgå infektion, lyder det.

  Elefanten er ikke længere syg af herpesinfektionen, men den får stadig medicinsk behandling mod betændelse, der sidder i ørene.

 15. 'Halløj på Badehotellet' genopstår med ny sæson

  'Halløj på Badehotellet' siger 'halløj' igen med en ny sæson. (Foto: © Leon Neal, Scanpix Denmark)

  Inden længe kan den noget utraditionelle hotelejer Basil Fawlty igen tage imod gæster.

  Den legendariske, britiske sitcom-serie, hvis to sæsoner originalt løb over skærmen i 1975 og 1979, genopstår nemlig i form af en ny sæson.

  Det skriver flere medier heriblandt Variety.

  Manuskriptet til de nye afsnit skal, som det er tilfældet med resten af serien, skrives af John Cleese, som til den nye sæson får selskab af sin datter, Camilla Cleese.

  Ifølge Variety skal de begge medvirke i seriens nye sæson - John Cleese selvfølgelig i rollen som Basil Fawlty - hvor de to sammen slår dørene op til et nyt hotel.

 16. Nato-lande sender over 1.400 redningsarbejdere til Tyrkiet

  Flere end 20 lande tilknyttet Nato sender sammen mere end 1.400 redningsarbejdere til Tyrkiet efter gårsdagens jordskælv. Det skriver forsvarsalliancen i en pressemeddelelse.

  Dermed bistår landene med forskellige typer assistance, herunder eftersøgnings- og redningshold med redningshunde, brandmænd og ingeniører.

  Også sundhedspersonnel og jordskælvseksperter bliver sendt afsted.

  Finland og Sverige bidrager også til hjælpepakken, skriver Nato.

 17. Nedskudt kinesisk luftballon fisket op af Atlanten

  Den amerikanske flåde har i dag offentliggjort billeder af den kinesiske luftballon, der bliver fisket op (Foto: © US Navy/Mass Communication Speci, Ritzau Scanpix)

  Store dele af den kinesiske luftballon, der har skabt storpolitisk røre og som lørdag blev skudt ned ud for den amerikanske østkyst, er blevet fisket op af vandet.

  Det viser billeder, som den amerikanske flåde i dag har offentliggjort. Billederne blev taget i søndags, skriver Ritzau.

  Ballonen, som fik USA's udenrigsminister til at aflyse et længe ventet besøg i Kina, betyder ikke, at der er kold luft mellem de to lande, sagde præsident Joe Biden sent i aftes amerikansk tid.

  Ifølge Kina var det en civil vejrballon, der var på afveje. Men USA's er overbevist om, at der er tale om et overvågningsredskab.

  - Fra begyndelsen havde vi en god indikation af, at det var en overvågningsballon, sagde general Glen VanHerck fra det amerikanske luftvåben i går.

 18. Forsvarsministeriet bekræfter kampvognsdonation: 80 kampvogne skal afsted hurtigst muligt

  Nu bekræfter Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse, at Danmark i samarbejde med Tyskland og Holland har indgået et samarbejde om at renovere og donere mindst 100 kampvogne til Ukraine.

  I første omgang skal omtrent 80 Leopard 1A5-kampvogne hurtigst muligt sendes til Ukraine. Ifølge Forsvarsministeriet forventes de første at kunne være klar om få måneder.

  - Ukraine har hårdt brug for kampvogne for at kunne modstå Ruslands fortsatte aggression.

  - Jeg er stolt over, at Danmark har store aktier i det nye samarbejde med andre lande om at støtte Ukraine, lyder det fra fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

  Samarbejdet bekræftes ligeledes i en fælles erklæring fra de tyske og hollandske forsvarsministre.

 19. Dronning Margrethe er dybt berørt og sender tanker til jordskælvsofre

  Dronning Margrethe sender sine tanker til de pårørende efter de voldsomme jordskælv i Tyrkiet og Syrien.

  I en udtalelse på kongehusets Instagram siger hun, at hun er dybt berørt af situationen.

  - Jeg er dybt berørt af ødelæggelser efter jordskælvet centreret Tyrkiet, som ramte i går, og som har forårsaget dybe lidelser i både Tyrkiet og Syrien, siger dronning Margrethe.

  - Jeg sender mine dybtfølte kondolencer til de efterladte og ønsker om en hurtig bedring til de sårede. Jeg sender mine dybeste kondolencer og medfølelse til alle de ramte.

 20. Politiet beroliger borgere efter forsøg på børnebortførsel i Esbjerg

  Politiet i Esbjerg er i gang med en beroligende indsats over for byens borgere, efter en episode i fredags hvor to piger på henholdsvis 12 og 15 år blev forsøgt bortført af to personer i en hvid varebil.

  Hændelsen har skabt røre på sociale medier, men episoden bør ikke danne grundlag for en generel utryghed, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

  - Vi tager altid sådanne anmeldelser meget alvorligt, men vores undersøgelse af sagen viser, at der ikke er grund til at borgerne skal føle sig utrygge, siger politikommissær Morten Alslev i pressemeddelelsen.

 21. 22-årig kvinde fundet død i lejlighed i Varde - blev ikke udsat for forbrydelse

  I går efterforskede Syd- og Sønderjyllands Politi et mistænkeligt dødsfald i en lejlighed i Varde.

  I dag meddeler politiet, at intet tyder på, at den 22-årige kvinde, der var død, var blevet udsat for en forbrydelse.

  Det oplyser Kent Brynilsen, som er vicepolitiinspektør i kredsen, til DR

  Obduktionen er afsluttet, og der er intet, der tyder på, at kvinden er blevet udsat for en strafbar gerning, fortæller han.

  Kvinden er desuden blevet endeligt identificeret, og de pårørende er underrettet.

 22. Dansk Hercules-fly kommer ikke afsted til katastroferamte Tyrkiet

  Missionen er aflyst.

  Det danske Hercules-fly, der ellers skulle på vingerne mod Tyrkiet i dag omkring klokken 15.30, må blive på jorden.

  Det skyldes en fejl i motoren på flyet.

  De 77 nødhjælpsarbejdere fra Østrig, som flyet skulle hente og fragte til Tyrkiet, må nu med et rutefly i stedet.

  Du kan følge DR's liveblog med seneste nyheder om katastrofen her.

 23. Mærsk standser arbejde i tyrkisk havn

  • Branden udbrød i går, efter containere rev sig løs i forbindelse med jordskælvet. (Foto: © BENOIT TESSIER, Ritzau Scanpix)
  • Mærsk udtaler, at firmaet ikke ved, hvornår havnen igen er funktionel. (Foto: © Benoit Tessier, Ritzau Scanpix)
  • Røg stiger højt fra branden, som har været i gang siden i går. Den tyrkiske præsident Erdogan har erklæret undtagelsestilstand i ti byer i tre måneder. (Foto: © BENOIT TESSIER, Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Den sydtyrkiske havn Iskenderun har lidt alvorlige strukturelle skader på grund af de jordskælv, der i går ramte Tyrkiet.

  A.P. Møller - Mærsk oplyser i en meddelelse, at alle operationer i øjeblikket er indstillet, og det ikke vides, hvornår de genoptages.

  - I betragtning af situationen ved Iskenderun bliver vi nødt til at foretage en ændring for alle reservationer, som er på vej til havnen, står der ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  - Vi planlægger i øjeblikket at omdirigere containere til nærliggende knudepunkter

  Billeder fra havnen viser, der er opstået brand i flere containere efter jordskælvet. De har brændt siden i går.

Mere fra dr.dk