Seneste nyt
15. dec 2020

Ungarn: Homopar må ikke adoptere og køn bestemmes ved fødslen

Ungarns parlament har vedtaget en lovpakke, der er rettet mod landets LGBT-personer - lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner.

I praksis vil loven gøre det umuligt for par af samme køn at adoptere børn.

En anden forfatningsændring lyder på, at et menneskes køn bliver bestemt ved fødslen og ikke kan ændres.

Det er regeringens seneste tiltag for at værne om det, den betegner som landets "traditionelle" værdier.

Seneste nyt

 1. 54 min. siden

  Professor: Mette Frederiksen går fri

  Der er hård kritik af statsminister Mette Frederiksen i rapporten fra Minkkommissionen. Men det er ikke en kritik, der kan vælte hende.

  Sådan lyder konklusionen fra Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, efter kommissionen har kaldt statsministerens udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 for groft vildledende.

  Det var her, Mette Frederiksen beordrede samtlige mink i Danmark aflivet.

  - Det var uden tvivl faktuelt forkert. Men spørgsmålet er, om statsministeren var klar over det. Det er der ikke noget, der tyder på, og så kan man ikke drage hende retligt til ansvar, siger Sten Bønsing.

  I stedet peger pilen på embedsfolkene i blandt andet Statsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet.

  - Der er lagt op til et blodbad uden lige. Jeg har aldrig hørt en rapport, hvor man anbefaler at rejse sager mod SÅ mange departementschefer og andre topembedsmænd, siger professoren.

 2. I dag kl. 14:56

  Nato-landene vil skrue op for fællesbudgettet

  Natos medlemslande er blevet enige om at bruge flere penge på forsvarsalliancen i de kommende år. I dag ligger Natos årlige budget på 18 milliarder kroner, men det skal hæves "betydeligt", siger generalsekretær Jens Stoltenberg.

  - Det vil gøre det muligt at investere mere sammen i udstyr og infrastruktur og betale for at styrke den fælles kommandostruktur, siger han efter Nato-topmødet i Madrid.

  Hvor meget fællesbudgettet helt præcist skal hæves, vil først blive fastsat senere. Danmark betaler i dag 280 millioner kroner årligt til Nato, men statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere meddelt, at man fra dansk side vil hæve det bidrag.

  Derudover er et politisk flertal blevet enige om at hæve de danske forsvarsudgifter til to procent af bruttonationalproduktet (bnp) i 2033. I dag bruger Danmark 1,39 procent af sit bnp på forsvaret.

 3. I dag kl. 14:48

  Otte mænd får mellem fem og ni års fængsel for frihedsberøvelse og brutal vold

  Retten i Odense valgte i dag at give lange straffe til otte mænd fra motorcykelklubben Mongrel Mob Riders' fynske afdeling.

  De dømte skal bag tremmer i mellem fem og ni år for at have frihedsberøvet et andet af klubbens medlemmer i 23 dage og truet ham og udøvet rå vold mod ham.

  Manden blev rykket rundt mellem flere forskellige adresser på Fyn og mishandlet, skriver Ritzau.

  - De torturerer mig og banker mig. De tager mine sko og smasker mine ben med et alubat, så jeg næsten ikke kan gå, har han tidligere udtalt til Ekstra Bladet.

 4. I dag kl. 14:36

  Enhedslisten ser ikke behov for rigsretssag efter minkrapport

  Det er en ”særdeles alvorlig sag”, siger Enhedslistens Peder Hvelplund om regeringen og flere ministeriers håndtering af aflivningen af alle mink.

  Men partiet ser ikke behov for at i indlede en rigsretssag mod regeringen eller udtrykke mistillid til statsministeren.

  Men sagen vil bestemt få konsekvenser, siger han.

  - Det kommer som minimum til at betyde udtalelse af skarp kritik af måske flere ministre, siger Peder Hvelplund.

  Følg sagens udvikling i vores liveblog her og på DRTV.

 5. I dag kl. 14:35

  Statsministeriet indkalder til pressemøde i morgen om Minkkommissionens rapport

  Både Statsministeriet og statsminister Mette Frederiksen (S) får skarp kritik af Minkkommissionen for håndteringen, da alle mink blev aflivet under coronapandemien.

  I morgen holder statsministerenpressemøde om kommissionens beretning, det oplyser ministeriet i en pressemedelelse,

  Både nuværende og afgørende ministre får mulighed for at afgive høringssvar til beretningen. Der er høringsfrist på en måned, fortæller Granskningsudvalgets formand, Venstres politiske ordfører Sophie Løhde.

  Udvalget mødes på mandag klokken 13 for at drøfte den videre proces af den videre behandling af Minkkommissionens beretning. Udvalgets beretning vil først blive afgivet, efter høringen er afsluttet.

 6. I dag kl. 14:08

  Mand skal mentalundersøges i sag om drabet på gravide Louise Borglit

  En 28-årig mand har indtil nu afvist at blive mentalundersøgt som led i efterforskningen af en fem år gammel drabssag fra Elverparken i Herlev, hvor den 32-årige Louise Borglit blev fundet knivdræbt.

  Men i dag har anklagemyndigheden fået rettens ord for, at mentalundersøgelsen nu skal ske under indlæggelse.

  Det har Retten i Glostrup besluttet, skriver Ritzau.

  Den sigtede er under sagen heller ikke gået med til at blive afhørt af politiet. I dag ville han heller ikke tale foran dommeren.

  Retten skulle desuden tage stilling til beslaglæggelsen af en notesbog, der tilhører den sigtede, samt flere udklippede artikler om sagen.

  Genstandene blev beslaglagt fra den celle, hvor den sigtede i forvejen har siddet indespærret for et drabsforsøg på en kæreste.

 7. I dag kl. 13:39

  Det bliver nemmere at skifte køn i Tyskland

  Den tyske regering har i dag præsenteret en plan for hvordan det skal være nemmere for transkønnede formelt at skifte navn og køn. Det vil betyde et farvel til den nuværende lovgiving fra 1981, hvor man først skal vurderes af to eksperter og siden have en retskendelse, for at man kan skifte køn.

  Under den planlagte "selvbestemmelseslov" skal voksne kunne skifte navn og køn i de offentlige registre uden krav om vurdering og attest.

  De nye regler gælder både for transkønnede, interkønnede og nonbinære, skriver Der Spiegel.

  - De nuværende krav er ikke bare langtrukne og dyre, de er også dybt ydmygende, men frem for alt er de fuldkommen overflødige, siger Lisa Paus (De Grønne).

  De nye regler gør det muligt for mindreårige, som er mindst 14, at skifte navn og køn, hvis de har deres forældres opbakning. Hvis de ikke har det, kan de eventuelt tage sagen i familieretten.

  Hvis man først har skiftet køn og navn, kan man ikke ændre det det efterfølgende år.

 8. I dag kl. 13:37

  Miljø- og Fødevareministeriet får den skarpeste kritik i rapport om minkaflivning

  Den skarpeste kritik i beretningen fra Minkkommissionen er rettet mod Miljø- og Fødevareministeriet, der med kommissionens ord "har handlet særdeles kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020."

  Kommissionen lægger vægt på, at ministeriet ”i nogen grad blev kørt ud på et sidespor” i dagene op til pressemødet – blandt andet af Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, men finder, at ”Miljø- og Fødevareministeriet som ressortministerium hav[de både anledning og pligt til så vidt muligt at sikre sig, at udmeldingerne på pressemødet den 4. november 2020 ikke forudsatte en hjemmel til aflivning af mink eller en hjemmel til tempobonus, som ikke forelå”.

  Du kan følge dækningen af sagen i vores liveblog her.

 9. I dag kl. 13:10

  Motorcykelbetjent inden touren: Kulminationen på min karriere

  Erik Hessing Simonsen har kørt med Post Danmark Rundt flere gange, men det kan ikke sammenlignes med Tour de France, siger han. (Foto: PRIVATFOTO)

  I morgen går startskuddet til Tour de France i Danmark, og helt i front for feltet er Erik Hessing Simonsen.

  Han er politiassistent ved Nordjyllands Politi og en af de motorcykelbetjente, der skal eskortere feltet gennem Danmark. Og det er en ære at være med.

  - Jeg ser det som kulminationen på et langt politiliv på motorcykel, siger han.

  Den nordjyske motorcykelbetjent får til opgave at bane vejen for den store reklamekaravane, der kører foran feltet.

  Inden touren har Erik Hessing Simonsen løbetrænet og kørt lange ture på sin motorcykel for at forberede sig.

  - Det er mange timer i sadlen i et lavt tempo, så det er en hård belastning for kroppen, siger han.

 10. I dag kl. 12:53

  Korrespondent om minkrapport: Sjældent set at så mange topembedsmænd og departementschefer får kritik

  - Det er meget, meget hård kritik, og det er sjældent set, at det er en så stor skare af virkelig topembedsmænd, departementschefer og afdelingschefer, som får så hård kritik - og hvor kommissionen altså vurderer, at der er grundlag for en eller anden form for tjenestemandssag.

  Sådan lyder reaktionen fra DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, efter Minkkommissionen har afleveret sin beretning.

  Her fremgår det, at der er grundlag for tjenestemandssager i forhold til flere departementschefer.

  Det gælder blandt andre Statsministeriets departementschef og justitsministeriets departementschef.

  Følg sagens udvikling i vores liveblog her og på DRTV.

 11. I dag kl. 12:42

  Forsvarsminister: Østersøen vil blive præget af større spændinger, end vi har set hidtil

  Østersøen vil i fremtiden blive præget af større spændinger, end det hidtil har været tilfældet. Det vurderer forsvarsminister Morten Bødskov (S), efter at Sverige og Finland har fået grønt lys til at blive optaget i Nato.

  - Det, vi gentagne gange har set i Danmark, Sverige og andre lande, er, at russerne tester vores beredskab. Det er totalt uacceptabelt. Men jeg tror, vi må være ærlige og sige, at Østersøen vil blive et område af højere spændinger, end vi har set hidtil, siger han.

  Årsagen er ifølge forsvarsministeren, at "tyngdepunktet i Nato" nu rykker mod nord, og derfor kommer Danmark også til at ligge helt centralt i det nye Nato. Men han understreger, at danskerne intet har at frygte.

  - Der er ingen trussel mod Danmark eller Nato fra Ruslands side. Med Sverige og Finland i Nato bliver Danmark et mere trygt og sikkert sted.

 12. I dag kl. 12:22

  Risiko for skybrud over Bornholm i dag

  Der kan komme rigtig meget vand på meget kort tid over Bornholm i eftermiddag og i aften.

  Det har fået DMI til at sende en risikomelding ud om skybrud og torden, der gælder fra klokken 16 til 22 i aften.

  På nuværende tidspunkt er der byger over Bornholm, der har bevæget sig op fra Polen og over Østersøen.

  DMI forventer, at de kraftigste af de byger vil nå klippeøen i eftermiddag, men udelukker dog ikke, at bygerne kan drive øst om Bornholm.

 13. I dag kl. 12:19

  Rigspolitiets øverste chef får hård kritik af Minkkommissionen

  Rigspolitiets chef, Thorkild Fogde, burde have reageret med det samme, da han fik at vide, at der ikke var hjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet.

  Det gjorde han ikke, og derfor kørte politiet i flere dage videre med en plan om at skulle bistå med den omfattende opgave at slå alle mink ned. Og altså ikke kun de mink, der var på eller i nærheden af smittede farme.

  Det skriver Minkkommissionen i sin beretning.

  Samtidig mener kommissionen, at Thorkild Fogde med sin deltagelse på to pressemøder den 4. og 7. november var med til at give groft vildledende oplysninger til offentligheden.

  Det får kommissionen til at udtale kritik af ham:

  - Thorkild Fogde har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med opretholdelsen af den grove vildledning.

 14. I dag kl. 12:09

  Minkkommissionen forkaster Mogens Jensens forklaring

  Minkkommissionen forkaster tidligere fødevareminister Mogens Jensens forklaring om, at han først blev orienteret om den manglende lovhjemmel til at slå alle mink ihjel den 7. november.

  Det fremgår i et kapitel af minkkommissionens beretningen, som DR Nyheder er i besiddelse af.

  "Kommissionen lægger til grund, at Mogens Jensen blev orienteret om den manglende hjemmel til at aflive alle mink den 5. november 2020, og at Mogens Jensen således afgav urigtige oplysninger under samrådet den 11. november 2020, hvor han sagde flere gange, at han først blev gjort opmærksom på den manglende hjemmel 'i weekenden'," står der.

 15. I dag kl. 11:55

  Minkkommission: Grundlag for disciplinærsag mod Barbara Bertelsen

  Der er grundlag for at rejse en disciplinærsag mod Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen.

  Det fremgår i et kapitel af beretningen fra Minkkommissionen, som DR Nyheder er i besiddelse af.

  "Kommissionen finder samlet set, at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf." står der i rapporten.

  Du kan følge offentliggørelsen af rapporten på DRTV og i vores liveblog her.

 16. I dag kl. 11:52

  Minkkommissionen: Mette Frederiksens udmeldinger var 'groft vildende'

  Her til formiddag er Minkkommissionens rapport blevet afleveret til Folketinget.

  Kommissionen finder blandt andet, at statsminister Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 ”objektivt set var groft vildledende”.

  Det fremgår i et kapitel af beretningen, som DR Nyheder er i besiddelse af.

  Kommissionen tilføjer, at Mette Frederiksen " subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil", og at kommissionen dermed ikke har foretaget en vurdering af, om der foreligger grov uagtsomhed.

  Rapporten fylder ni bind og 1649 sider.

  Du kan følge offentliggørelsen af rapporten på DRTV og i vores liveblog her.

 17. I dag kl. 11:31

  Halvdelen har bestået indfødsretsprøven

  47,3 procent af deltagerne bestod den indfødsretsprøve, der blev afholdt den 1. juni 2022, og som man skal bestå for at få dansk statsborgerskab.

  Det er lidt flere end i november 2021, hvor prøven sidst blev afholdt - her bestod 40,7 procent af deltagerne.

  Kigger man de på forudgående 12 prøver, bestod 54,5 procent af deltagerne i gennemsnit.

  Prøven består af 45 spørgsmål om dansk kultur, historie og samfundsforhold samt danske værdier. De fem spørgsmål om danske værdier blev tilføjet ved sidste prøve.

  For at bestå prøven skal deltagerne svare rigtigt på mindst 36 af de 45 spørgsmål. Det er desuden et krav, at de svarer korrekt på mindst fire af de fem spørgsmål om danske værdier.

 18. I dag kl. 11:20

  Kofod: Det er vigtigt, at vi har Kina med til at finde løsninger

  Nato-landene har for første gang valgt at forholde sig direkte til det voksende pres fra det kommunistiske Kina, der ikke respekterer de demokratiske spilleregler, og som i de seneste år har oprustet gevaldigt på det militære område.

  I Natos nye strategiske koncept bliver Kina betegnet som "en udfordring", der udfordrer forsvarsalliancens "interesser, sikkerhed og værdier".

  Det er dog en noget mere afdæmpet karakteristik end den, medlemslandene nu bruger om Rusland, som i det nye koncept bliver betegnet som "den væsentligste og mest direkte trussel" mod alliancen. Og ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nytter det ikke noget at skubbe kineserne helt fra sig, selvom de i stigende grad udfordrer Vesten.

  - Kina er en gigantisk økonomi, og landet står for 28 procent af verdens CO2-udledning. Hvis vi skal leve op til Paris-aftalen, skal vi have Kina med til at tage ansvar. Så vi har nogle interesser i at have dem med, siger han.

 19. I dag kl. 11:08

  Russiske styrker forlader strategisk vigtig Slangeø i Sortehavet

  De russiske tropper på Slangeøen i Sortehavet har forladt deres poster. Det bekræfter både Ukraine og Rusland.

  Ifølge Moskva er tilbagetrækningen af tropperne et udtryk for ”goodwill” og et bevis for, at Rusland "ikke står i vejen for FN's bestræbelser på at organisere en humanitær korridor til at sende landbrugsprodukter ud af Ukraine".

  Det oplyser det russiske forsvarsministerium ifølge BBC.

  Ukraines militær beskriver derimod tilbagetrækningen som en militær sejr. Ifølge Ukraine sker den nemlig som resultat af omfattende ukrainske angreb på den russiske position på øen i løbet af natten til torsdag.

  Flere millioner ton korn har i de seneste måneder været fanget i Ukraine på grund af den russiske blokade af Sortehavet. Blokaden af Ukraines omfangsrige korneksport har udløst stigende fødevarepriser og en global fødevarekrise.

  Ukraine og flere vestlige nationer og organisationer har givet Rusland skylden for krisen - et ansvar som Rusland har afvist at tage på sig.

  Rusland tog kontrollen med Slangeøen ved krigens start, og Ukraine har i de seneste måneder forsøgt at genindtage øen, som ikke bare er vigtigt for fødevareforsyningslinjer, men også for kontrollen med både land, vand og luft i Sortehavet og det sydlige Ukraine.

  Artiklen er opdateret

 20. I dag kl. 11:04

  Sverige sender panserværnsvåben og maskinpistoler til Ukraine

  Sverige skruer nu op for våbenleverancerne til Ukriane. Således sender man ifølge Reuters en pakke til en værdi af 500 millioner svenske kroner (348 millioner danske kroner) til Ukraine.

  Det drejer som blandt andet panserværnsvåben og maskinpistoler. Det siger den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist, ifølge Ritzau til TT.

  - Desuden sender vi udstyr til minerydning. Denne gang handler det om materiel, som der specifikt har været efterspørgsel efter i Ukraine, pointerer Peter Hultqvist.

  Det er den femte støttepakke til Ukraine, som Sverige har vedtaget.

 21. I dag kl. 10:59

  Minkkommissionen har afleveret sin beretning

  • Beretningen fylder ni bind, i alt 1.649 sider. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Minkkommissionen anført af Michael Kistrup er nu gået ind til Granskningsudvalget. Formanden sagde ikke noget til pressen på vej ind. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Folketingets Granskningsudvalg får i dag at vide, hvad kommissionen er kommet frem til. Venstres Sophie Løhde er udvalgets formand. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  1 / 4

  Hvem har ansvaret for, at regeringen i november 2020 besluttede at aflive alle danske mink, uden at der var nogen lovhjemmel til at gøre det?

  Det spørgsmål har Minkkommissionen forsøgt at undersøge, og i dag giver kommissionen sin beretning til Folketinget.

  Her til formiddag er kommissionens rapport blevet afleveret til Folketinget, og det betyder, at offentligheden snart får beretningens indhold at vide.

  Statsminister Mette Frederiksen (S) har allerede sagt, at hun forventer at få hård kritik, hvilket et læk fra rapporten også har peget på.

  Du kan følge med, når rapportens indhold bliver kendt her i vores liveblog her og på DRTV.

 22. I dag kl. 10:35

  Nogle modtog ikke løn fra morgenstunden - problem er fikset

  Hvis du er en af dem, der spærrede øjnene op i morges, da du tjekkede din netbank, kan du nu ånde lettet op.

  I dag er det nemlig lønningsdag, men nogle danskere havde ikke modtaget løn i morges.

  Det drejede sig dog kun om kunder hos pengeinstitutter, der er kunder hos datacentralen SDC.

  Men fejlen er nu fikset, og alle burde have modtaget deres løn, oplyser SDC til DR Nyheder.

  - Fejlen skyldtes en forsinkelse på en datamængde. Derfor oplevede nogle kunder, at de ikke havde modtaget løn i morges. Derudover loggede flere og flere også på deres netbank for at tjekke, om lønnen var kommet ind, og det skabte yderligere forsinkelser. Men fejlen er nu rettet, siger Sille Stener, der er områdedirektør i SDC.

 23. I dag kl. 10:14

  Israelerne skal til valg 1. november

  Israels parlament har i dag vedtaget, at der skal afholdes parlamentsvalg 1. november 2022. Efter afstemningen blev det nuværende parlament opløst.

  Det bliver det femte valg i Israel på mindre end fire år.

  Den afgående premierminister Naftali Bennett har bebudet, at han ikke stiller op ved det kommende valg. Valget kommer, efter at en række politikere, som var en del af det spinkle flertal bag koalitionsregeringen, har trukket deres støtte.

  Valget åbner muligheden for et comeback til premierministerposten for den 72-årige Benjamin Netanyahu.

 24. I dag kl. 09:42

  EU giver fire milliarder til Femern-forbindelse

  Femern Bælt-forbindelsen er blevet tildelt omkring fire milliarder kroner i støtte fra EU.

  Det oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

  Støtten er blevet vedtaget af EU's medlemslande på et møde 21. juni og gives i perioden 2021 til 2027.

  - De fire milliarder til Femern Bælt-forbindelsen understreger vigtigheden af projektet for både den danske og den europæiske transportinfrastruktur, siger transportminister Trine Bramsen (S) i pressemeddelelsen.

  - Det er også meget positivt, at EU støtter udbygningen af Odense Havn, for det er yderst vigtigt, at vi er klar til den gigantiske udbygning af havvindmøller, som vi står over

  Femern-forbindelsen er en tunnel, der skal forbinde Lolland med den tyske ø Femern.

 25. I dag kl. 09:32

  Proud Boys kommer på terrorlisten i New Zealand

  To højreekstreme, amerikanske grupper er ifølge nyhedsbureauet AP kommet på terrorlisten i New Zealand. Her kommer Proud Boys og The Base i selskab med 18 andre grupper, heriblandt Islamisk Stat.

  Det betyder, at det nu er ulovligt i New Zealand at finansiere, være en del af eller rekruttere nye medlemmer til de to grupper, der så vidt vides ikke er aktive i landet.

  Beslutningen om definere Proud Boys som en terrorgruppe kommer på baggrund af gruppens deltagelse i stormen på Kongressen i januar 2021, der i en 29 sider lang rapport beskrives som terrorisme.

 26. I dag kl. 08:58

  Politiet har undersøgt Tour-hold sammen med franske betjente

  • Både biler og hotelværelser blev ransaget, da politiet kom på besøg hos Bahrain Victorious her til morgen. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
  • Ransagningen blev foretaget på opfordring af fransk politi, og den varede cirka to timer. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
  1 / 2

  Københavns Politi har været tidligt oppe her til morgen for at banke på døren hos cykelrytterne fra holdet Bahrain Victorious, som inden starten på Tour de France er indkvarteret på Hotel Scandic på den københavnske Vestegn.

  Klokken 5.30 begyndte politiets ransagning af hotelværelserne og de biler, som holdet benytter. Det oplyser politiet i en pressemeddelse.

  Ransagningen er foretaget på baggrund af en retsanmodning fra de franske myndigheder som led i en igangværende efterforskning af cykelholdet, og franske betjente deltog som observatører i aktionen.

  Morgenbesøget på hotellet kommer få dage efter, at fransk politi gennemførte tilsvarende ransagninger på flere rytteres og ansattes privatadresser.

  Bahrain Victorious' hjemmeside bekræfter cykelholdet, at man har haft besøg af politiet, og at politiet i øvrigt ikke beslaglagde noget i forbindelse med ransagningen. Cykelholdet ser frem starten og vil ikke kommentere yderligere på sagen.

 27. I dag kl. 08:54

  Fra 1. april 2024 skal jægere bruge blyfri ammunition

  Når du sætter tænderne i et stykke krondyrfilet eller dyreryg, risikerer du også at spise sundhedsskadeligt blystøv, som er spredt i kødet, fordi dyret er skudt med blyammunition.

  Men nu kommer Miljøstyrelsen med en bekendtgørelse, der forbyder tungmetallet bly i riffelammunition, som blandt andet bliver brugt til jagt på større dyr som råvildt og krondyr.

  Danmark bliver dermed det første land i verden, der forbyder bly i riffelkugler.

  Jægernes egen organisation, Danmarks Jægerforbund, har selv ønsket et forbud, fortæller formanden for forbundets våbenudvalg, Marie-Louise Achton-Lyng.

  I en tidligere version af artiklen skrev vi, at jægere kun måtte skyde råvildt og krondyr med blyfri ammunition fra 1. april 2024. Det er nu rettet, da forbud mod bly gælder al jagt med jagtriffel.

 28. I dag kl. 08:28

  Nye tal: Ledigheden stiger i maj

  Efter flere måneder, hvor ledigheden er faldet, stiger ledigheden for maj.

  I alt steg ledigheden med 800 personer i maj, så det samlede antal hedder 71.300 personer. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

  Ledigheden udgjorde 2,5 procent af arbejdsstyrken i maj.

  Derudover var der 2.600 ledige ukrainere under særloven i maj måned. I april hed det tal 800.

 29. I dag kl. 08:26

  Dagen byder på sol og tørvejr til de fleste

  (Foto: Birger Josephsen © DR)

  Der venter endnu en flot sommerdag, hvor langt de fleste kan nyde en dag med blå himmel, sol og rolige vindforhold.

  Undtagelsen bliver på Bornholm, hvor der i løbet af i dag kommer skyer og byger, der også kan have torden med.

  Temperaturen ligger i dag mellem 22 og 26 grader, og vinden er fortsat svag til jævn fra øst.

 30. I dag kl. 08:12

  Nu hedder Filippinernes præsident igen Marcos

  Magtskiftet er en realitet: Ferdinand Marcos Jr. (tv) har overtaget præsidentposten fra Rodrgo Duterte (th) ved indsættelsesceremonien i Manilla. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

  36 år efter at hans far blev afsat ved et kup har Ferdinand Marcos Jr. i dag overtaget posten som præsident i Filippinerne.

  Marcos Jr., der går under tilnavnet 'Bongbong', overtager posten efter Rodrigo Duterte, der de sidste seks år er blevet mødt med international kritik for sin jagt på både stofmisbrugere og narkohandlere, der også har omfattet drab på mistænkte uden rettergang.

  Den 64-årige Ferdinand Marcos Jr. er blevet mødt med protester fra aktivister og overlevende, som blev torteret under hans fars styre.

  Marcos vandt en overbevisende sejr ved valget den 9. maj, og han har afvist at tage afstand fra eller undskylde for de massive menneskerettighedskrænkelser, der skete under hans fars regime. Hans far var også berygtet for at udnytte sin position til at skrabe en stor formue sammen, og hans mor, Imelda Marcos, var især kendt for sin enorme samling af sko.

  Ferdinand 'Bongbong' Marcos har i stedet lovet, at han lige som sin far "vil sørge for at få tingene gjort."

  Sara Duterne, datter af den afgåede præsident Rodrigo Duterte, er ny vicepræsident.

 31. I dag kl. 07:22

  København er vært for topmøde om cyklisme forud for Tour-starten

  Dagen før den historiske Tour de France-start på dansk grund er Københavns Kommune vært for et stort internationalt cykeltopmøde, som skal øge og udvikle cyklismen i Danmark og i EU-medlemslandene.

  Københavns Kommune har derfor inviteret EU-kommissionens vicepræsident Frans Timmermans, løbsdirektør for Tour de France Christian Prudhomme, transportminister Trine Bramsen (S) samt borgmestre og regionsrådsformænd fra hele landet – og flere centrale beslutningstagere til Cykeltopmødet, som foregår i BLOX i København.

  Ifølge en pressemeddelelse vil parterne underskrive en deklaration med konkrete mål og anbefalinger, der alle skal øge hverdagscyklismen i Danmark.

 32. I dag kl. 06:57

  USA og Iran går resultatløse fra atomforhandlinger

  Forhandlere fra USA og Iran er igen gået fra hinanden uden at formå at genoplive de to landes atomaftale fra 2015.

  I nat endte et nyt forsøg på at nå til enighed uden et resultat. Det oplyser en EU-udsending, som agerer mægler i sagen, til nyhedsbureauet Reuters.

  En talsmand for det amerikanske udenrigsministerium siger ifølge Reuters, at forhandlingsholdet fra Iran ikke har reageret på forhandlingerne som ønsket.

  Det var præsident Donald Trump, som trak USA ud af den aftale, som hans forgænger, Barack Obama, havde fået forhandlet på plads.

  I aftalen gik Iran med til at reducere sit atomprogram og lade internationale observatører kontrollere landets berigelse af uran.

 33. I dag kl. 06:09

  USA's efterretningschef: Putin går stadig efter at erobre hovedparten af Ukraine

  Ifølge den amerikanske chef for den nationale efterretningstjeneste har Ruslands præsident Vladimir Putin samme mål, som da han satte invasionen af nabolandet Ukraine i gang for fire måneder siden:

  Det meste af Ukraine skal underlægges Rusland.

  - Vi ser fortsat på præsident Putin, og vi mener, at han har de samme politiske mål som tidligere, at tage det meste af Ukraine, siger Avril Haines ifølge Sky News.

  Ifølge Haines ser de amerikanske efterretningstjenester tre mulige scenarier. Det mest sandsynlige er udmarvende konflikt, hvor Rusland kun opnår gradvise erobringer, men de andre omfatter et større russisk gennembrud, og at Ukraine får stabilseret frontlinjerne.

  - Så kort fortalt, så er udsigten stadig ret slem, siger Avril Haines.

 34. I dag kl. 05:46

  Amnesty: Angrebet på teater i Mariupol var en krigsforbrydelse

  Med store hvide bogstaver stod der skrevet 'børn' på pladsen foran teatret i Mariupol. Alligevel regnede det ned med bomber over teatret den 16. marts i år, og mindst 12 civile døde. Lokale myndigheder har dog anslået tabstallet til at være omkring 300.

  Ifølge Amnestys undersøgelse ramte russiske jagerpiloter med al sandsynlighed teatret med fuldt overlæg. Konklusionen bygger blandt andet på matematiske beregninger af sprængningen, og identifikation af hvilken type jagerfly som kan bære de fornødne bomber.

  - Efter måneder med grundig undersøgelse, analyse af satellitbilleder og interviews med dusinvis af vidner, konkluderede vi, at angrebet var en klar krigsforbrydelse begået af russiske styrker, siger Agnès Callamard, Amnesty International’s generalsekretær, som opfordrer Den Internationale Straffedomstol (ICC) til at efterforske angrebet som en krigsforbrydelse, så de ansvarlige kan blive retsforfulgt.

  Rusland nægter at have stået bag angrebet og beskylder i stedet den ukrainske Azov-enhed for det.

 35. I dag kl. 05:18

  Ukraine har brudt forbindelsen til Syrien

  Ukraine har brudt landets diplomatiske bånd til Syrien.

  Det oplyser præsident Volodymyr Zelenskyj ifølge Ritzau i sin daglige videoopdatering på beskedtjenesten Telegram.

  Det er en konsekvens af, at Syrien har anerkendt de to østukrainske republikker Donetsk og Luhansk som værende uafhængige.

  Donetsk og Luhansk ligger i Donbas-regionen, som er centrum for den russiske invasion.

  Siden 2014 har dele af de to republikker været kontrolleret af prorussiske separatister.

  Efter Rusland er Syrien det første land, der har anerkendt Donetsk og Luhansk som selvstændige republikker.

 36. I går kl. 23:56

  Japan ramt af værste hedebølge siden 1875

  Onsdagen bød på ekstrem varme i Japan, der er ramt af en decideret hedebølge.

  I Tokyo blev der målt over 35 grader celsius for femte dag i træk, hvilket er den længste periode med så høje temperaturer, siden man begyndte at registrere dem i 1875.

  Byen Isesaki var højdespringer med en temperatur helt oppe på 40,2 grader. Det er ifølge BBC den højeste temperatur, der nogensinde er målt i Japan.

  Myndighederne opfordrer borgerne til at søge i ly for varmen i blandt andet rum med air condition.

 37. I går kl. 23:05

  Japanske Fujifilm investerer 11 milliarder kroner i dansk fabrik

  Det japanske selskab Fujifilm Corporation er klar med en milliardinvestering i sine danske faciliteter.

  Det skriver erhvervsmediet Børsen onsdag.

  I alt investerer selskabet cirka 11 milliarder kroner i sin medicinfabrik i Hillerød.

  Det er ifølge Børsen "en af de største enkeltstående investeringer i Danmark fra en udenlandsk virksomhed nogensinde".

  Investeringen ventes ifølge selskabet at skabe omkring 450 nye stillinger.

  Fujifilm er måske bedst kendt for at lave kameraudstyr, men producerer også medicinsk udstyr, og produktionsanlægget i Danmark er én af flere medicinalfabrikker, som selskabet ejer.

  /Ritzau

 38. I går kl. 22:52

  Putin lover gengæld for Nato-infrastruktur i Sverige og Finland

  Vladimir Putin lover gengældelsesaktioner, hvis Nato etablerer militær infrastruktur i Sverige og Finland.

  Det siger den russiske præsident ifølge nyhedsbureauet Tass. Han uddyber dog ikke, hvad man skal lægge i ordet "gengældelsesaktioner".

  Militær infrastruktur kan være bygninger og permanente installationer, som er nødvendige for at vedligeholde en nations militær.

  Samtidig siger Putin, at han ikke vil udelukke, at der kan opstå spændinger i Ruslands forhold til de to nordiske lande, efter at de har bestemt sig for at blive medlemmer af den vestlige forsvarsalliance.

 39. I går kl. 22:43

  Tilskuere i Tivoli tog fusen på tidligere Tour-vinder

  Cykelrytteren Chris Froome ruller på fredag ud til sit tiende Tour de France.

  Derfor er han ganske erfaren, når det kommer til holdpræsentationer inden en Tour-start. Men den tiende af slagsen blev en helt særlig én for den 37-årige brite.

  - Da jeg vågnede i morges, tænkte jeg: 'Okay, jeg har endnu en præsentation. Jeg har prøvet det ni gange før, så jeg ved, hvad jeg kan forvente'.

  - Men jeg tog fejl. Det var en stor overraskelse at komme op på scenen og mærke energien fra de danske fans. De var så passionerede omkring cykling, siger Chris Froome.

  Den firedobbelte Tour de France-vinder kører på hold med danske Jakob Fuglsang for Israel-Premier Tech, og holdkammeraten havde talt godt om Danmark og cykling inden præsentationen.

  - Men jeg var åbenbart nødt til at komme her og opleve det på egen hånd for virkelig at forstå, hvad han havde sagt, siger Froome.

 40. I går kl. 22:11

  Wammen om sænket beløbsgrænse: 'Den her ordning er god for Danmark'

  Finansminister Nicolai Wammen (S) er glad for den aftale, som et bredt, politisk flertal onsdag aften har indgået om at sænke grænsen for, hvor meget en ikke EU-borger skal tjene om året inklusiv feriepenge og pension, hvis vedkommende skal have lov til at arbejde i Danmark.

  - Det her giver mulighed for, at dansk erhvervsliv - som jo nogle steder i dén grad mangler arbejdskraft - kan hente udenlandsk arbejdskraft på den her ordning under ordnede forhold. Og på en måde, som er god for Danmark, siger han til DR Nyheder.

  Med aftalen har politikerne besluttet at sænke beløbsgrænsen fra 448.000 kroner om året til 375.000 i en afgrænset periode på tre år fra den 1. december 2022.

  - Nu skal vi først have det igennem Folketinget og vedtaget efter sommerferien, men virksomhederne kan godt begynde at indstille sig på den her mulighed, som betyder, at vi kan hente op til 15.000 medarbejdere ind (på landsplan, red.), som vi virkelig har brug for lige nu, siger Nicolai Wammen.

  Det uddyber han i videoen herunder:

 41. I går kl. 22:01

  Havnebad lukket af rotter - håber på genåbning inden for 14 dage

  Havnebadet i den nordjyske by Nibe er lukket, fordi der svømmer rotter rundt i badevandet.

  Aalborg Kommune har sat skilte op, hvor den fraråder badning som følge af rotterne, som der er fundet 4-5 af den seneste måned.

  En lokal skadedyrsbekæmper siger til TV2 Nordjylland, at han forventer, at havnebadet er klar igen om cirka 14 dage.

 42. I går kl. 21:20

  Musikstjernen R. Kelly idømt 30 års fængsel

  R. Kelly ses her ved en retsbygning i Chicago i 2019. (Foto: KAMIL KRZACZYNSKI © Ritzau Scanpix)

  Den amerikanske R&B-sanger, R. Kelly, er blevet idømt 30 års fængel

  Sidste år blev kendt han kendt skyldig i menneskehandel og i at udnytte sin stjernestatus og formue til seksuelt misbrug af blandt andre børn. Det stod på gennem mere end 25 år. Han nægter sig skyldig.

  Anklagemyndigheden krævede, at den amerikanske distriktsdommer Ann Donnelly afsagde en dom på over 25 års fængsel til Kelly, skriver Ritzau.

  Kellys forsvarere havde modsat sagt, at deres klient højst fortjente en dom på ti års fængsel, da Kelly selv var offer for seksuelt misbrug som barn, og at hans "hyperseksualitet" som voksen ikke længere udgør en risiko for nogen.

  Den 55-årige sanger med det borgerlige navn, Robert Sylvester Kelly, er kendt for flere store musikhits, og han vandt for 20 år siden en Grammy for hittet "I Believe I Can Fly".

 43. I går kl. 20:54

  Flertal sænker beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft

  En ny politisk aftale skal være med til at få mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

  Det sker ved at nedsætte minimumsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft til 375.000 kroner om året i en begrænset periode. Dette træder i kraft fra første december i år og tre år frem.

  I dag skal man tjene 448.000 kroner årligt.

  - De nye midlertidige tiltag skal ses i lyset af den aktuelle konjunktursituation med mangel på arbejdskraft, lyder det i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

  Der kan dog ikke udstedes nye opholdstilladelser på den midlertidige ordning, hvis bruttoledigheden overstiger 3,75 procent eller over 15.000 personer benytter sig af den.

  Fast track-ordningen udvides også så minimumskravet til antallet af fuldtidsansatte, som en virksomhed skal have ansat for benytte den, halvveres fra 20 til ti. Dermed får flere virksomheder adgang til fast track-ordningen.

 44. I går kl. 20:35

  Bataclan-terrorist og 18 andre kendt skyldige

  Den nu dømte gerningsmand, Salah Abdeslam, skitseret under retssagen. (Foto: Benoit Peyrucq © Ritzau Scanpix)

  Alle tiltalte på nær én er kendt skyldige i samtlige anklagepunkter i maratonretssagen om det terrorangreb, der fand sted i Paris den 13.november 2015. Det skriver AP.

  Angrebet fandt sted på spillestedet Bataclan, udenfor nationalarenaen Stade de France og på flere andre barer og restauranter. 130 mennesker døde.

  Den hovedtiltalte, Salah Abdeslam, der er eneste overlevende gerningsmand, kendes blandt andet skyldig i drab, drabsforsøg og terrorhandlinger.

  I alt var 20 personer tiltalt i sagen - heraf seks in absentia.

 45. I går kl. 20:14

  Nato er først klar med hurtig udrykningsstyrke næste år

  Nato's generalsekretær på topmødet i Madrid tidligere i dag. (Foto: YVES HERMAN © Ritzau Scanpix)

  Først til næste år vil Nato være klar med den hurtige reaktionsstyrke på 300.000 soldater, som skal være med til at forhindre Rusland i at invadere eksempelvis de baltiske lande.

  Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, ifølge Reuters.

  - Vi er enige om en ny styrkestruktur. Det bliver en kombination af styrker, der vil være indsat i den østlige del af alliancen, mens størstedelen af styrkerne vil være baseret i deres egne lande, sagde Stoltenberg i forbindelse med Natos topmøde i Madrid.

  Han sagde desuden, at Natos medlemslande nu skal byde ind med de konkrete soldater, der skal udgøre udrykningsstyrken.

  Dermed vil styrken først kunne være klar til næste år, siger Jens Stoltenberg.

  Natos hurtige udrykningsstyrke er i dag på 40.000 soldater.

 46. I går kl. 19:54

  Danmark lider smalt nederlag i sidste EM-test

  (Foto: Johnny Pedersen © Ritzau Scanpix)

  Det danske fodboldlandshold for kvinder fik ikke den EM-optakt, de nok havde håbet.

  Onsdag aften tabte Danmark nemlig 2-1 mod Norge i den sidste testkamp inden slutrunden i England.

  Danmark startede ellers ud som lyn og torden. Allerede inden for kampens første minut havde angriberen Signe Bruun pandet bolden i nettet til 1-0.

  Men herefter kom normændene stærkt igen, og kort inden pausen fik de også udlignet, da Guro Reiten sendte bolden i mål.

  Og den bedrift gentog hun kort efter pausen.

  Efter 52. minutters spil forsøgte den danske forsvarsspiller Kathrine Veje at drive bolden fremad, men danskeren løb lige ind i en nordmand, der opsnappede bolden. Herefter blev bolden sendt ind til Guro Reiten, der med lethed kunne bringe Norge foran med 2-1.

  Og selvom Danmark herefter havde flere fine muligheder for at udligne, lykkedes det aldrig, og dermed blev det Norge, der trak det længste strå.

  EM i fodbold starter den 6. juli, og Danmark spiller deres første opgør mod Tyskland den 8. Kampen kan følges på alle DR's platforme.

 47. I går kl. 19:48

  Israels premierminister genopstiller ikke

  Den israelske premierminister, Naftali Bennett, genopstiller ikke ved det kommende valg.

  Det oplyser hans ministerkontor ifølge nyhedsbureauet AP.

  Bennett har stået i spidsen for en skrøbelig koalitionsregering, der er gået i opløsning knap et år efter sin dannelse.

  Regeringen meddelte i sidste uge, at man vil opløse det israelske parlament, Knesset, forud for et valg, der forventes til efteråret, men opbakningen til at opløse parlamentet er kørt fast i uenigheder med oppositionen.

  Ifølge premierministerens kontor vil Naftali Bennett fortsætte som vicepremierminister i en midlertidig regering, der vil blive ledet af Israels nuværende udenrigsminister, Yair Lapid.

 48. I går kl. 19:17

  Hidtil største udveksling af fanger mellem Ukraine og udbryderegion

  144 ukrainske soldater er blevet løsladt som led i en fangeudveksling med udbryderregionen Folkerepublikken Donetsk, der til gengæld har modtaget 144 soldater den anden vej.

  Det melder de to parter onsdag ifølge Ritzau.

  Ifølge det ukrainske forsvarsministerium er udveksling den største ind til nu. Det uddybes ikke i onsdagens melding fra efterretningsdirektoratet, hvor fangeudvekslingen fandt sted.

  I tirsdags blev 17 ukrainske soldater, der var taget til fange, udleveret af den russiske regering.

 49. I går kl. 19:08

  Norsk politi mistænker flere gerningsmænd bag masseskyderi i Oslo

  I Norge mener Politiets Efterretningstjeneste, PST, at flere personer kan have været involveret i masseskyderiet på natklubber i Oslo natten til lørdag.

  Det siger tjenestens chef, Roger Berg, til det norske nyhedsbureau NTB.

  Skyderiet kostede to mænd livet og sårede 21.

  Roger Berg tilføjer, at politiet har søgelyset rettet mod konkrete personer, men han kommer ikke med yderligere detaljer foruden den, at nogen muligvis har hjulpet den mistænkte gerningsmand - en 43-årig nordmand - med at få våben.

  Han gør det klart, at efterretningstjenesten samtidig har fokus på, at der kan komme flere angreb.

  Tirsdag var 116 vidner indtil videre blevet afhørt. Mindst lige så meget bevismateriale, herunder videoer, var blevet gennemgået.

 50. I går kl. 18:56

  Blomster fra Ellemann-Jensens bisættelse pryder monument for danske soldater

  Det skortede ikke på smukke buketter ved Uffe Ellemann-Jensens bisættelse i går.

  Men efterfølgende har buketterne ikke fulgt den tidligere Venstre-formand og udenrigsminister videre på den sidste rejse.

  Efter bisættelsen i Holmens Kirke i København er blomster og kranse blevet kørt til Kastellet og lagt ved 'Monument for Danmarks Internationale Indsats efter 1948'.

  Det skete efter anmodning fra familien, oplyser Forsvaret.

  Monumentet er rejst for de mange, der har været udsendt, er udsendt lige nu eller skal udsendes i Danmarks tjeneste.

  En video fra Kastellet kan ses nedenfor:

  Video: Forsvaret.

Mere fra dr.dk