Seneste Nyt

USA anklager Wagner-gruppen for at handle med våben

USA’s finansministerium har indført sanktioner mod den russiske lejehær, Wagner-gruppen, der opererer i Mali i Vestafrika.

Sanktionerne falder på baggrund af anklager om våbenhandel og er rettet mod gruppens tjenestemand, Ivan Maslov, som beskyldes for at arbejde tæt sammen med maliske regeringsfolk.

Det skriver Reuters.

Ifølge en erklæring fra det amerikanske finansministerium forsøger Wagner-gruppen at skaffe miner, droner, radar- og antiluftskytssystemer, som de transporterer gennem det afrikanske land og som skal bruges i Ukraine.

- Sanktionerne fra finansministeriet mod Wagner-gruppens højest rangerende repræsentant i Mali identificerer og forstyrrer en nøgleoperatør, der støtter gruppens globale aktiviteter, udtalte Brian Nelson, der er finansministeriets undersekretær for terrorisme og finansiel efterretning, i erklæringen.

Sanktionerne betyder, at Maslovs amerikanske aktiver er indefrosset og forhindrer generelt amerikanere i at handle med ham.

Det amerikanske finansministerium beskylder også Wagner-gruppen for at forsyne Sudans Rapid Support Forces med jord-til-luft-missiler.

Nyheder

  1. Serbiens præsident mødes med ambassadører fra flere lande

    Den serbiske præsident, Aleksander Vucic, mødes i dag med ambassadører fra USA, Rusland, Kina, Storbritannien og EU.

    Sådan lyder det ifølge Reuters fra det serbiske præsidentkontor, efter urolighederne er spidset til i det nordlige Kosovo.

    I går blev omkring 25 soldater fra den Nato-ledede styrke KFOR såret under sammenstød, og siden er hæren efter ordre fra Vucic sat i højeste alarmberedskab.

    EU's udenrigschef, Josep Borrell, fordømmer sammenstødene og kalder angrebene på KFOR-styrkerne for "fuldstændigt uacceptable".

    - EU opfordrer Kosovos myndigheder og demonstranterne til øjeblikkeligt og betingelsesløst at deeskalere situationen, skriver Borrell på Twitter.

    KFOR-styrken blev brugt til at holde utilfredse serbere væk fra tre rådhuse, hvor der er indsat kosovoalbanske borgmestre efter et lokalvalg, som mange derboende serbere boykottede.

  2. Mysteriet er løst: Nu ved vi, hvorfor vandet i Venedigs kanal var grønt

    Det mystiske grønne vand under Rialto-broen i Venedig. (Foto: © Vigili del Fuoco, Ritzau Scanpix)

    Det var et overraskende syn, der mødte indbyggere og turister i Venedig søndag, da vandet i byens store kanal, Canal Grande, var selvlysende grønt.

    Nu har de lokale myndigheder opklaret hvorfor.

    Det var et stof, der anvendes til at teste spildevand, der var årsag til farven. Stoffet blev fundet i vandprøver fra kanalen, skriver The Guardian.

    Efter at have taget vandprøver kunne den regionale miljømyndighed Arpav konstatere et fund af stoffet fluorescein.

    Der var ikke giftige stoffer i prøverne, ligesom der ikke var nogen fare for offentligheden, lyder det fra Arpav.

    Miljømyndigheden kan dog ikke svare på, hvordan stoffet er havnet i Canal Grande. Det er nu op til politiet at opklare.

  3. Skal portræt af Simon Spies overmales eller ej? Det skal Helsingør byråd beslutte i dag

    Det er dette vægmaleri af Simon Spies, byrådet i Helsingør i dag skal drøfte. (foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix) (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

    Hvis du besøger Helsingør, kan du lige nu se Simon Spies i øjnene på det maleri, der er lavet af ham på pladsen midt i byen - en plads, som i øvrigt er opkaldt efter ham.

    I november blev maleriet udsat for hærværk og graffiti med blandt andet skældsord henover den kontroversielle rejsekonges ansigt.

    Senere i dag skal byrådet beslutte, om portrættet skal overmales eller forsøges restaureret.

    Det vil koste omkring 10.000 kroner at overmale portrættet, mens det højst sandsynligt er en del dyrere at restaurere det. Derfor mener borgmester Benedikte Kiær, at det er spild af penge at forsøge at fikse maleriet.

    - Vi har masser af smukke vægmalerier i Helsingør. Der er ikke blevet udøvet hærværk mod dem, kun mod det her, så det er et vink med en vognstang.

    Omvendt mener byrådsmedlem og medlem af kommunens kulturudvalg Silas Drejer (S), at kommunen som minimum bør forsøge på at bevare maleriet.

  4. Bygninger i Moskva ramt af droner

    Opdateret klokken 07:26 med citat fra Moskva-regionens guvernør.

    Flere bygninger har fået mindre skader, efter droner har ramt den russiske hovedstad, Moskva.

    Det oplyser byens borgmester, Sergej Sobjanin, skriver nyhedsbureauet Reuters.

    - Alle beredskabstjenester i byen er på stedet for hændelserne, lyder det.

    Ifølge nyhedsbureauet beretter det russiske medie Interfax, at en person er kommet til skade i forbindelse med hændelsen.

    Andrej Vorobjov, der er guvernør for Moskva-regionen, skriver ifølge Reuters på Telegram, at "beboere i nogle områder af Moskva-regionen kunne høre eksplosioner".

    - Dette er vores luftforsvar.

    - Flere droner blev skudt ned, da de nærmede sig Moskva. Jeg beder folk om at bevare roen. Alle beredskabstjenesterne arbejder, skriver han.

    Der er indtil videre ingen meldinger om omkomne.

    Det har ikke været muligt for DR at verificere oplysningerne.

    Tidligere på måneden fløj droner over regeringsbygningen, Kreml, i Moskva. De blev skudt ned af specialstyrker.

  5. Erdogan vil købe F-16-fly af USA, men først vil Biden "have løst situationen med Sverige"

    Den amerikanske præsident, Joe Biden, ringede i går for at lykønske Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, der søndag vandt det tyrkiske præsidentvalg.

    Men opkaldet handlede ikke kun om at sige tillykke.

    Erdogan benyttede anledningen til at gentage, at Tyrkiet er interesseret i at købe F-16-fly af USA. Til det svarede Biden, at USA gerne ser, at den tyrkiske regering dropper sin modstand mod Sveriges optagelse i Nato.

    Det fortæller han til journalister i Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    - Jeg talte med Erdogan. Jeg ønskede ham tillykke. Han ønsker stadig at finde ud af noget med F-16-flyene. Jeg fortalte ham, at vi ønsker at løse situationen med Sverige, så lad os få klaret det. Vi aftalte at holde kontakten, siger Joe Biden.

    Tyrkiet og Ungarn har endnu ikke givet grønt lys til Sveriges Nato-medlemskab. Modviljen hænger blandt andet sammen med, at Sverige ifølge Tyrkiet giver militante kurdere husly.

    Alle 31 Nato-lande skal godkende, før et nyt land kan optages.

  6. Sol og op til 22 grader i dag

    Dagens vejr vil ligne de foregående dages, men med højere temperaturer i dag. Her er det på Tåsinge. Foto: Peter Brandt

    Der hænger skyer over store dele af landet i morgentimerne, hvor midt- og nordjyderne dog stadig har en helt blå himmel at stå op til.

    Samme syn vil gælde i resten af landet senere.

    Temperaturen stiger til mellem 17 og 22 grader. Det bliver varmest i Midt- og Vestjylland, mens nogle kystområder ligger omkring 14-15 grader.

    Vinden er svag til jævn fra nordvest.

  7. Kina sender tre astronauter mod rumstation

    • Det forventes ifølge kinesiske statsmedier, at de to grupper mødes på rumstationen 6,5 timer efter opsendelsen. (Foto: © ALEX PLAVEVSKI)
    • Gui Haichao til venstre, Zhu Yangzhu i midten og Jing Haipeng til højre er de tre astronauter, der tirsdag blev sendt mod den kinesiske rumstation. (Foto: © Hector Retamal, AFP or licensors)
    1 / 2

    Kina har tirsdag sendt tre astronauter afsted til sin fuldt operationelle rumstation som led i en mandskabsrotation.

    Det oplyser statsmedier ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Ganske usædvanligt er en af de tre astronauter en civil person ved navn Gui Haicho.

    Han er professor på det kinesiske universitet Beihang University, og det er ifølge CNN første gang i kinesisk rumfartshistorie, at en civil sendes mod rummet.

    Missionen er den femte bemandede mission til den kinesiske rumstation siden 2021.

    Rumfartøjet "Shenzhou-16" og de tre besætningsmedlemmer blev sendt afsted fra Jiuquan Satellite Launch Center i Gobi-ørkenen i det nordvestlige Kina tirsdag morgen lokal tid.

    De tre - Jing Haipeng, Zhu Yangzhu og Gui Haichao - skal være afsted i fem måneder og afløser en gruppe, der har været afsted siden november.

  8. Nordkorea vil opsende satellit for at overvåge USA

    Nordkorea vil i juni opsende en satellit, hvis opgave bliver at overvåge USA's militære aktiviteter i realtid.

    Det skriver det statslige nyhedsbureau KCNA ifølge Reuters.

    I en udtalelse bragt af KCNA lyder det fra den højtstående militærleder Ri Pyong-chol, at fælles militærøvelser udført af USA og Sydkorea åbent viser landenes "uforsvarlige ambitioner om aggression".

    Ifølge Ri Pyong-chol har militærøvelser mellem Sydkorea og USA tvunget styret i den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang, til at have "ressourcer i stand til at samle information om militærhandlinger fra fjenden i realtid".

    - Vi vil sammenhængene overveje nutidige og fremtidige trusler og mere grundigt praktisere aktiviteter for at styrke altomfattende og praktiske krigsafskrækkende midler, lyder det i udtalelsen.

  9. El Salvadors tidligere præsident dømt til 14 års fængsel

    En domstol i El Salvador har ifølge Reuters idømt den tidligere præsident Mauricio Fune 14 års fængsel. Præsidenten stod i spidsen for landet fra 2009 til 2014, og han lever i dag i Nicaragua, hvor han fik statsborgerskab i 2019.

    Mauricio Funes er blevet dømt for sine forbindelser til kriminelle grupper i landet samt for ikke at opfylde sine pligter. Det samme er den tidligere justits- og forsvarsminister David Munguia blevet dømt for. Han har fået en dom på 18 års fængsel, og han mener, at dommen er politisk motiveret.

    - Vi kunne bekræfte, at disse to tidligere ledere, som var forpligtet til at beskytte salvadorianerne, i stedet brugte dem som forhandlingsbrikker til gengæld for tjenester i forbindelse med valg og opførte sig som bandemedlemmer, skriver statsanklager Rodolfo Delgado på Twitter om dommen.

  10. Spionmistænkt hvidhval dukker op ved svensk kyst

    Den formodede spionhval med seletøjet blev første gang set ud for Nordnorge i 2019. Nu befinder den sig ud for den svenske vestkyst. (Foto: © JORGEN REE WIIG, Ritzau Scanpix)

    En hvidhval med et seletøj, som blev set ud fra Norges kyst tilbage i 2019, er nu dukket op ud fra den svenske kyst. Hvidhvalen menes på grund af seletøjet, som man tidligere har identificeret som værende fra Sankt Petersborg, at være en tidligere russisk spionhval.

    Den blev første gang set ud for Finnmark-regionen i det nordlige Norge, og siden har den langsomt bevæget sig ned langs den norske kyst, indtil den pludselig hurtigt svømmede sydpå, og nu er den så set ud for Hunnebostrand, omkring 100 kilometer nord for Göteborg.

    - Vi ved ikke, hvorfor den har sat farten op sådan lige nu. Det kan være hormoner, der driver den til at søge efter en mage. Eller det kan være ensomhed, da hvidhvaler er en meget social race - det kan være, at den leder efter andre hvidhvaler, siger marinebiolog Sebastian Strand fra organisationen OneWhale til nyhedsbureauet AFP.

    Hvidhvalen menes at være omkring 13-14 år gammel, og i den alder er hormonniveauet ifølge marinebiologen højt. Den nærmeste bestand af hvidhvaler befinder sig omkring Svalbard nord for det norske fastland. Den formodede tidligere spionhval har formentlig ikke set nogle artsfæller siden 2019.

  11. 23 IS-krigere dømt til døden i Libyen

    En domstol i Libyen har mandag dømt 23 personer til døden, mens 14 andre er blevet idømt livsvarigt fængsel, fordi de har kæmpet for Islamisk Stat.

    Ud over de i alt 37 personer, der er dømt til døden eller har fået livstidsdomme, har yderligere 14 anklagede fået fængselsstraffe på mellem tre og 12 år. Fem anklagede blev frifundet, mens tre andre døde, inden sagen kom for retten.

    De anklagede er ifølge AFP libyere, sudanere og palæstinensere, og de har siddet varetægtsfængslet siden 2016. De dømte er de første af i alt 320 mennesker, der er anklaget for at have kæmpet for eller sammen med Islamisk Stat i perioden efter den libyske leder Moammar Gaddafis fald i 2011.

  12. Omkring 25 Nato-soldater såret efter sammenstød i Kosovo

    Omkring 25 soldater fra den Nato-ledede styrke KFOR er ifølge Reuters blevet såret i sammenstød i det nordlige Kosovo.

    Soldaterne, som er fra Italien og Ungarn, er blandt andet blevet forbrændt og har i nogle tilfælde fået knoglebrud.

    En KFOR-styrke er sat ind for at holde utilfredse serbere væk fra tre rådhuse i det nordlige Kosovo, hvor der er indsat kosovoalbanske borgmestre efter et lokalvalg, som serberne boykottede.

    Byerne i det nordlige Kosovo er hovedsageligt beboet af serbere, mens resten af landet er beboet af etniske albanere.

    - Sådanne angreb er helt uacceptable. Volden må stoppe omgående. Vi opfordrer alle sider til at afstå fra handlinger, der øger spændingerne yderligere, og til at indgå i dialog, lyder det i en skriftlig udtalelse fra Nato.

  13. 18.000 skal evakueres i Canada på grund af naturbrand

    En stor røgsky ligger over Halifax som en konsekvens af den voldsomme naturbrand, som har ramt området omkring den østcanadiske by. (Foto: © Meenakshi Guchhait, Ritzau Scanpix)

    En naturbrand forårsager ifølge Reuters nu så store ødelæggelser i området omkring den canadiske by Halifax, at 18.000 er blevet evakueret fra deres hjem.

    Indbyggerne i forstæderne Hammonds Plains, Upper Tantallon og Pockwood, hvor mange af byens arbejdere bor, fik søndag at vide, at de skal skynde sig at forlade deres hjem og først må komme tilbage, når de får besked om det af de kommunale myndigheder.

    Premierminister Justin Trudeau har på Twitter fastslået, at situationen er "utroligt alvorlig", og at regeringen er klar til søge hjælp, hvis det er nødvendigt.

    Ifølge Dave Meldrum, vicechef for det regionale brandvæsen, er branden stadig ikke under kontrol, selvom mere end 100 brandmænd har bekæmpet flammerne natten til mandag. Der er blevet indført lokal undtagelsestilstand de næste syv dage på grund af den voldsomme naturbrand.

  14. FCK er på guldkurs efter sejr over Viborg

    FCK scorede begge holdets mål i første halvleg. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

    Matchbolden om det danske mesterskab befinder sig nu i hovedstaden.

    Det er faktum efter FC Københavns sejr på 2-1 over Viborg FF i 3F Superligaens næstsidste runde. Dermed har gæsterne som minimum ét point ned til forfølgerne fra FC Nordsjælland, når Danmarks bedste fodboldrække skal afgøres i næste weekend.

    FCK kom hurtigt i front med to mål. Først scorede Jordan Larsson efter 15 minutter, inden Diogo Goncalves bragte gæsterne yderligere i front ved at score på riposten fra sit eget brændte straffespark. I anden halvleg bragte Jakob Bonde Jensen spændingen tilbage i kampen, da han reducerede i 61. minut.

    Comebacket blev dog aldrig en realitet, hvilket blandt andet skyldtes et rødt kort til Viborgs Ibrahim Said 10 minutter før tid.

    FCK kan dog allerede blive mestre i denne weekend, hvis FC Nordsjælland snubler på udebane i aftenens kamp mod Brøndby IF.

    Se højdepunkter fra kampen mellem Viborg og FCK her:

  15. Lavrov truer igen med, at Rusland dropper kornaftalen

    Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov truer under et besøg i Kenya med, at Rusland ikke længere vil være en del af den nuværende aftale om eksport af korn via Sortehavet for både Ukraine og Rusland.

    - Hvis alt forbliver, som det er nu, og det ser ud til at være tilfældet, så må man gå ud fra, at den ikke fungerer længere, siger Lavrov ifølge Der Spiegel.

    Den nuværende aftale er blevet forlænget i flere omgange, og den står til at udløbe den 17. juli. Ifølge aftalen må hverken Rusland eller Ukraine forhindre eksporten af korn via Sortehavet.

    Lavrov mener, at betingelserne i aftalen ikke bliver opfyldt, blandt andet i forhold til Ruslands eksport af kunstgødning, ligesom han også mener, at de fattige lande ikke modtager en tilstrækkelig andel af det eksporterede korn.

  16. Enhedslisten siger nej tak til stjernekrig: Ingen våben i rummet

    Der skal ikke være krig i det ydre rum.

    I hvert fald ikke, hvis man spørger Enhedslistens delegerede, som i dag har taget stilling til, hvad der skal stå i partiets principprogram, som udgør Enhedslistens ideologiske grundlag.

    Ændringerne omhandler partiets holdning til EU og Nato, og i den forbindelse stemte et flertal for endnu en tilføjelse:

    - Enhedslisten vil arbejde for afskaffelse af autonome våben og våben i rummet.

    155 stemte for, 121 stemte mod, og 12 var blanke.

    De delegerede blev ligeledes enige om at ændre i principprogrammet, så det fremgår, at Enhedslisten ikke længere vil nedlægge militæret, og at de ikke har et aktuelt udmeldelseskrav af hverken EU eller Nato.

    Partiet har stadig et ønske om udmeldelse af Nato, men først når der er alternativ til forsvarsalliancen.

  17. FC Midtjylland må nøjes med deler i Silkeborg

    FC Midtjylland kunne mandag sikre Europa-playoff med en sejr, men Silkeborg nappede i stedet et enkelt point. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

    Anden halvleg gik målamok, hvor FC Midtjylland kom foran to gange, men Silkeborg IF vendte kampen på hovedet igen, og holdene spillede 3-3 i den næstsidste runde af Superligaens nedrykningsspil.

    Silkeborg dominerede fuldstændig FCM i første halvleg, men utallige chancer blev misbrugt, og FCM scorede i stedet på holdets første skud på mål.

    Med pointtabet er FCM to point foran OB i kampen om syvendepladsen. Netop de to hold mødes i sidste spillerunde i en direkte duel om en kamp i Europa-playoff mod fjerdepladsen fra mesterskabsspillet.

    Silkeborg er på niendepladsen med 38 point, men kan hverken nå FCM eller OB i tabellen.

    Se højdepunkter fra mandagens kamp mellem Silkeborg og FCM her:

    /ritzau/

  18. Uganda indfører dødsstraf for 'homoseksuelle handlinger'

    Ugandas præsident, Yoweri Museveni, har nu skrevet under på en af verdens hårdeste anti-LGBTQ+-love. Loven medfører, at man kan blive idømt dødsstraf eller livsvarigt fængsel for homoseksuelle handlinger, mens det kan udløse 20 års fængsel, hvis man "rekrutterer til, fremmer eller finansierer homoseksuelle aktiviteter".

    - Ugandas parlament har lyttet til folkets krav. Vi har lovgivet for at beskytte den hellige familie, siger Anita Among, forperson for det ugandiske parlament.

    FN retter skarp kritik af den nye lov, som man konstaterer er i konflikt med forfatningen og de internationale aftaler.

  19. Zelenskyj takker Danmark for den øgede støtte til Ukraine

    "Taknemmelig for Folketinget, den danske regering og det danske folk for beslutningen om at øge finansieringen af Ukrainefonden".

    Sådan indleder Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, et opslag på Twitter, hvor han takker for den øgede finansielle støtte gennem Ukrainefonden, som statsminister Mette Frederiksen (S) i dag har løftet sløret for.

    Ukrainefonden blev oprettet i marts, hvor et flertal i Folketinget blev enige om at poste 7 milliarder kroner i den. Bidrag til fonden skal nu øges med 7,5 milliarder kroner i år og nye 10,4 milliarder i 2024.

    Volodymyr Zelenskyj skriver, at "dette store bidrag" vil styrke kampkapaciteten hos Ukraines væbnede styrker på kort og mellemlang sigt.

    - Vores styrke er i vores sammenhold!, skriver præsidenten.

  20. Tyrkiets udenrigsminister klar til møde med Sverige om Nato-medlemskab

    Så snart, resultatet fra det tyrkiske præsidentvalg var afgjort, kontaktede den svenske udenrigsminister, Tobias Billström, sin tyrkiske modpart, Mevlüt Cavusoglu, for at ønske tillykke med valgsejren.

    I samme ombæring indvilligede den tyrkiske udenrigsminister i at tale nærmere om Sveriges muligt kommende Nato-medlemskab, skriver det svenske medie SVT.

    Sverige afventer stadig, om og hvornår landet får lov at blive medlem af Nato, som de har ansøgt til. Tyrkiet og Ungarn er de to eneste Nato-lande, der ikke har ratificeret Sveriges ansøgning.

    Tobias Billström siger ifølge SVT, at målet er, at Sverige skal blive Nato-medlem ved topmødet i Vilnius i Litauen, der afholdes i midten af juli.

    Først lød meldingen, at mødet mellem Tyrkiets og Sveriges udenrigsministre skulle foregå under Natos udenrigsministermøde i Oslo på torsdag. Senere har den tyrkiske regering dog meddelt, at mødet alligevel ikke vil foregå torsdag, men at det stadig skal afholdes på et andet tidspunkt.

  21. Tidligere Tottenham-træner overtager roret i Chelsea

    Mauricio Pochettino stod senest i spidsen for den franske klub PSG. (Foto: © GONZALO FUENTES, Ritzau Scanpix)

    Argentinske Mauricio Pochettino er ny træner i Premier League-klubben Chelsea.

    Det oplyser fodboldklubben på sin hjemmeside mandag.

    Argentineren har senest stået i spidsen for den franske storklub PSG, og tidligere i trænerkarrieren har han også stået på sidelinjen hos Chelseas lokalrivaler fra Tottenham.

    En ansættelse, Chelsea-direktørerne Laurence Stewart og Paul Winstanley er godt tilfredse med.

    - Mauricios erfaring, ekspertise, lederegenskaber og karakter vil tjene Chelsea Football Club godt, mens vi bevæger os fremad. Han er en vindende træner, som har arbejdet på højeste niveau i flere ligaer og på flere sprog, siger de til Chelseas hjemmeside.

    Den 51-årige træner overtager holdet efter en sæson, hvor klubben måtte nøjes med en beskeden placering som nummer 12 i Premier League.

    Chelsea har senest været under ledelse af klubikonet Frank Lampard, der blev hyret ind, da Graham Potter blev sparket ud i starten af april.

  22. Badmintonforbund forlænger forbud mod dansk superserv

    I midten af maj forbød Det Internationale Badmintonforbund, BWF, serven, som danske Marcus Rindshøj har opfundet.

    Oprindeligt gjaldt forbuddet til den 29. maj, men nu har BWF forlænget forbuddet indtil september næste år.

    Dermed kan serven ikke bruges til blandt andet OL og PL i Paris næste år.

    Superserven, som den hurtigt blev døbt, bliver sendt afsted med et skru i fjerbolden, som gør den nærmest umulig at returnere.

    I reglerne er det nu specificeret, at serveren ikke må sætte spin i fjerbolden før serven.

    Desuden er det blevet gjort til et krav, at ketsjeren skal ramme korkproppen, som udgør bunden af bolden, og at man ikke må ramme direkte på fjerene, når man server.

  23. Luftsirener og eksplosioner over Kyiv

    Få timer efter et missilangreb var den ukrainske hovedstad, Kyiv, igen under angreb i formiddag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Eksplosioner lød i det centrale Kyiv, siger byens borgmester, Vitalij Klytjko, som opfordrede borgerne til at blive i dækning.

    - Redningstjenesterne har reageret på et opkald nær centret af hovedstaden. Angrebet på Kiev fortsætter. Forlad ikke jeres beskyttelsesrum!, skriver han på beskedtjenesten Telegram.

    Luftforsvaret har skudt alle de affyrede missiler ned i dagsangrebet, og ingen mål blev ramt i hovedstaden, siger Kyivs militære administration ifølge Reuters.

  24. Spaniens premierminister udskriver valg før tid

    De stemmeberettigede spaniere har knap lagt pennen fra sig, efter de i går satte deres kryds ved landets lokal- og regionsvalg, før de kan se frem til et nyt.

    Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, har nemlig valgt at opløse parlamentet og udskrive parlamentsvalg før tid, skriver Reuters.

    Han har taget beslutningen på baggrund af resultatet fra gårsdagens lokalvalg, hvor Sánchez' socialdemokratiske parti, PSOE, led nederlag.

    Valget skal afholdes den 23. juli, men bliver først formelt vedtaget i morgen, skriver den spanske avis El País.

    - Det er bedre, at spanierne indtager gulvet og definerer den politiske kurs for landet, siger Pedro Sanchez ifølge El País.

    I en tale på tv siger Sánchez, at han har informeret kong Felipe om sin beslutning.

  25. Jelling Festival har halveret hændelser, der kræver samaritter og sikkerhedsfolk: 'Nogen har glemt, hvordan man opfører sig dumt'

    Det kan godt være, at folk i Jelling og omegn synes, der har været godt gang i den de seneste dage, hvor Jelling Musikfestival er løbet af stablen, men spørger man festivalens sikkerhedschef, Peter Tanghus, så har han en anden opfattelse.

    - Det har været en dejlig stille festival.

    Det er ikke usædvanligt, at festivalen forløber stille og roligt, men efter årene med corona er der blevet endnu mindre at lave for dem, der arbejder med publikums sikkerhed.

    - Vi har simpelthen halveret alle vores hændelser hos både samaritteltet og blandt vores crowd safety-medarbejdere, så vi er langt under niveau fra før corona. Det er lige, som om der er nogen, der har glemt, hvordan man opfører sig dumt, siger Peter Tanghus.

    Der har dog været enkelte episoder, hvor folk har kastet med fyldte dåser i teltområdet, så det har der været et særligt fokus på. Men det overordnede billede er, at publikum også i år har opført sig rigtig fornuftigt, vurderer Peter Tanghus.

    - De vil rigtig gerne bare gøre det, vi beder dem om.

  26. Fire personer har mistet livet i bådulykke i Italien

    Fire personer har mistet livet, efter en båd kæntrede under stærk vind ved søen Maggiore i det nordlige Italien med mere end 20 passagerer ombord.

    Det skriver italienske medier ifølge BBC og Reuters.

    Efter båden kæntrede svømmede 19 af personerne i land eller blev reddet op af andre både i området.

    Fem af dem er blevet overført til et hospital.

    Ifølge Attilio Fontana, der er præsident i den italienske region, Lombardiet, var båden var lejet af turister, der ville holde en fødselsdag ombord.

    Dykkere fra brandvæsnet under redningsoperationen i Maggiore-søen. (Foto: © VIGILI DEL FUOCO HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Mere fra dr.dk