USA er et stort skridt tættere på at afværge nedlukning

En midlertidig budgetlov er blevet vedtaget i et af den amerikanske kongres' to kamre kort før deadline.

Formanden for Repræsentanternes Hus, republikanske Kevin McCarthy, taler til pressen, efter den midlertidige budgetaftale er stemt igennem i det ene kammer. (Foto: © Ken Cedeno, Ritzau Scanpix)

Repræsentanternes Hus i USA har i sidste øjeblik stemt et forslag igennem om at forlænge det nuværende budget med 45 dage.

Dermed er USA et skridt nærmere at forhindre, at store dele af det amerikanske samfund i praksis lukker ned.

Aftalen skal stadig godkendes i det andet kammer, Senatet, men hidtil har det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus sat sig på tværs.

Utilfredsheden har særligt centreret sig om militæstøtte til Ukraine, siger Anne Alling, der er journalist i USA - og yderligere midler til Ukraine er heller ikke en del af den nye aftale.

- Demokraterne er ikke interesseret i at ende i en situation, hvor de overfor den amerikanske befolkning der ud til at ville ofre statsapparatet til fordel for finansiel støtte til Ukraine.

- De seneste timer og de kommende timer inden deadlinen er en linedans for parterne om både at vise de står fast på deres holdepunkterne men samtidig ikke fremstå som den part, der er skyld i en nedlukning.

Her stemmes det endeligt igennem i Repræsentanternes Hus:

Anne Alling mener dog samtidig, at man med aftalen i Repræsentanternes Hus er et stort skridt tættere på en endelig budgetforlængelse.

- Det ser ud til at være en feberredning fra McCarthy (formanden for Repræsentanternes Hus, red.), siger hun.

Senatet har indtil midnat amerikansk tid til at godkende udsættelsen.

Sker det ikke, så vil en stor del af statsapparatet lukke ned og offentligt ansatte vil ikke få deres løn. Det bliver i praksis en nedlukning af det amerikanske samfund.

Som det ser ud i skrivende stund, så udløber regnskabsåret nemlig den 1. oktober, og hvis politikerne ikke kan nå frem til en midlertidig budgetaftale for det kommende regnskabsår, så lukker en række offentlige arbejdspladser.

Det vil ramme millioner af amerikanere, der til dagligt arbejder ved føderale domstole, i museer, i nationalparker med mere.

Ansatte med kritiske funktioner vil fortsætte med arbejde - men altså ikke med løn, når vi træder ind i oktober.

Ville ikke være første gang

Selvom man har taget et skridt mod et tiltrængt pusterum, så ville det ikke være første gang, at samfundet lukker ned om ørerne på amerikanerne.

Ender det i en nedlukning, så er det fjerde gang i et årti - men første gang siden 2018.

Dengang var det, fordi Demokraterne og Republikanerne ikke kunne blive enige. Men denne gang er det faktisk ikke uenigheder mellem de to partier, det handler om.

- Det, der gør denne her situation unik, er, at det er internt i det republikanske parti, at man ikke kan blive enige, siger Anne Alling, der er journalist i USA.

Nedlukningen i 2018 varede i 35 dage, hvor offentligt ansatte ikke fik løn, og offentlige ydelser blev sat på pause.

En nedlukning kan være hårdt for den enkelte amerikaner, men der er også tale om en dyr omgang set i et samfundsperspektiv. Nedlukningen i 2018 kostede den amerikanske stat det, der svarer til 77,5 milliarder kroner.

Selvom størstedelen af skaden på økonomien blev omgjort, da føderale arbejdere vendte tilbage til deres job, estimerede Kongresbudgetkontoret, at der permanent ville gå omkring 21 milliarder kroner i økonomisk aktivitet tabt efter næsten 35 dages lukning.

Læs meget mere kom konsekvenserne ved en nedlukning her: