Seneste Nyt

USA frygter, at Rusland forbereder invasion af Ukraine

Det Hvide Hus frygter, at Rusland er i gang med at forberede en invasion af Ukraine. Ny information skulle pege på, at russerne vil iscenesætte en ukrainsk provokation, der kan bruges som undskyldning for at gå ind i Ukraine.

Det fortæller Det Hvide Hus' talskvinde, Jen Psaki.

- Vi har information, der indikerer, at Rusland allerede har udstationeret en gruppe agenter for at udføre en false flag-operation i det østlige Ukraine, siger talskvinden.

Her henviser hun til et angreb, der foretages med henblik på, at andre får skylden for det.

Derudover peger informationen på, at russiske aktører allerede er i gang med at opdigte ukrainske provokationer i statslige- og på sociale medier, som skal kunne bruges til at retfærdiggøre russisk indgriben i nabolandet, siger Psaki.

Nyheder

 1. Dansk Hercules-fly er snart på vej til Tyrkiet med nødhjælpsarbejdere

  De massive ødelæggelser efter de kraftige jordskælv i Tyrkiet og Syrien, der skete natten til mandag, sender nu et dansk Hercules-fly i luften.

  Planen er, at det flyver til Østrig.

  Her samler det 77 nødhjælpsarbejdere op, og flyver herefter videre til Tyrkiet, hvor de skal hjælpe med at redde tilskadekommende efter katastrofen.

  Flyet letter i dag ved 14.30-tiden fra Flyvestation Aalborg.

  Syrien blev også ramt af jordskælvet, og det anslåes, at der i de to lande tilsammen er over 5.000 døde. Dødstallene forventes at stige de næste timer og døgn, som redningsarbejdet skrider frem.

  Du kan følge DR's liveblog med seneste nyheder om katastrofen her.

 2. Dansk statsborger er savnet i Tyrkiet efter jordskælv

  En dansker er forsvundet i det område, hvor jordskælvet i går ramte i Tyrkiet.

  Det oplyser Udenrigsministeriet til DR Nyheder.

  - Udenrigsministeriet kan oplyse, at én dansk statsborger p.t. er savnet i det berørte område, lyder det fra ministeriet.

  Ministeriet oplyser ikke nærmere om den savnede.

  Udenrigsminissteriet er i kontakt med enkelte andre rejsende i Tyrkiet, der er berørt af situationen.

  Her er der blandt andet blevet "rådgivet om mulighederne for at få tag over hovedet i området", lyder det.

 3. Erdogan erklærer tre måneders undtagelsestilstand i ti byer

  Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har i en tale erklæret tre måneders undtagelsestilstand i ti jordskælvsramte byer.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Ved undtagelsestilstand bliver normale love og rettigheder sat ud af kraft på grund af omstændigheder, der truer samfundets struktur.

  Præsidenten fortæller, at det officielle dødstal i Tyrkiet nu er 3.549, og tilføjer, at 70 lande har tilbudt at bidrage til den igangværende redningsindsats.

  Ifølge Erdogan vil myndighederne stille de mange hoteller i Antalya-området til rådighed for dem, der har mistet deres hjem i jordskælvet.

 4. Danmarks sender op til 20 millioner kroner til akuthjælp i Syrien

  Dan Jørgensen fortæller om de 20 millioner, der nu også afsættes til at kunne hjælpe til i kriseramte Syrien. (Foto: © (C) DR Nyheder)

  Danmarks sender op til 20 millioner kroner til Syrien, fordi landet er hårdt ramt efter gårsdagens jordskælv i nablolandet Tyrkiet.

  I går blev det meldt ud, at 10 millioner sendes som akuthjælp til Tyrkiet, hvorfor det samlede beløb altså nu er op til 30 millioner kroner.

  - Det er penge, der skal gå til de mest basale livsfornødenheder, siger Dan Jørgensen (S), minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.

  - Det er tæpper, det er soveposer, det er mad, det er vand og i nogle tilfælde kontanter.

  Midlerne til Syrien skal nu søges af organisationer, der kan distribuere nødhjælpen til de berørte syrere. Dansk Flygtningehjælp og Red Barnet har allerede taget ejerskab på de ti millioner til akuthjælp i Tyrkiet.

  Danmark skal samtidig lede den fællesnordiske indsatsgruppe, der skal hjælpe med koordinering og planlægning i kriseområdet, fortæller ministeren.

 5. Skæbnerne er hårde efter jordskælv: Nour blev fundet i live under murbrokkerne i Syrien

  Skæbnerne er mange og hjerteskærende, efter jordskælv i Tyrkiet har fået tusindvis af huse til at kollapse i Tyrkiet og nabolandet Syrien.

  Mens dødstallet bliver ved med at stige til foreløbigt over 5.000, bliver flere og flere også reddet ud af sammenstyrtede huse.

  I nat lykkedes det redningsarbejdere at redde en lille pige ud fra et sammenstyrtet hus nær Aleppo i Syrien, skriver AP.

  Redningsarbejderne råber i glæde, da de ser pigen Nour i live i murbrokkerne.

  - Far er her, vær ikke bange, siger en redningsarbejder med henvisning til Nours far, der står og følger med.

  - Kære Nour, kig over på ham.

  Efterfølgende løfter de pigen ud af det kollapsede hus, der øjensynligt har kostet andre livet, mens Nour - der betyder "lys" på arabisk - kan forenes med sin far.

  ADARSEL: Videoen nedenfor af Nours redning kan indeholde voldsomme billeder:

 6. DR-journalist i Tyrkiet: Folk forstår ikke, hvorfor der er mangel på redningsfolk

  Selv om redningsarbejdere mange steder i Tyrkiet arbejder i døgndrift, lyder kritikken, at det langt fra er nok.

  Det fortæller Steen Nørskov, der er DR's journalist i den tyrkiske storby Istanbul.

  - Man ser pårørende, der står foran sammenstyrtede huse, og fortvivlende fortæller tyrkiske journalister, at de har stået der siden i går, og at de redningsfolk, der har været der, er gået forbi til andre sammenstyrtede bygninger.

  Der er tale om et såkaldt TAST-team, der står for "Technical Assistance and Support Team", som skal oprette såkaldte "basecamp", så de mange nødhjælpsarbejdere, der lige nu også strømmer til området, har et sted at være.

 7. Aarhus indfører pant på takeaway-emballage som et forsøg

  300 millioner engangskopper og 150 millioner engangsbokse bliver langet over diskene på spisesteder landet over om året.

  I Aarhus Kommune vil de have det tal ned og indfører nu en forsøgsordning, som foreløbigt skal løbe i tre år.

  I den udsendte pressemeddelse skriver kommunen, det bliver to-go-kaffen, der i første omgang bliver forsøgskanin, men det er ambitionen at etablere et retursystem, der kan håndtere flere slags takeaway-emballage.

  Hos de kaffebarer, som har meldt sig til projektet, skal gæster betale lidt ekstra for en genanvendelig kop til sin kaffe, som efter brug kan pantes flere steder i kommunen.

  Rammerne og finansieringen er på plads, og kommunen har annonceret et udbud efter samarbejdspartnere, som kan hjælpe med at etablere systemet.

 8. Disney fjerner episode af The Simpsons med kritik af Kina

  Streamingtjenesten Disney+ har valgt at fjerne et afsnit af tegneserien The Simpsons fra streamingplatformens brugere i Hongkong.

  I afsnittet træder Marge Simpson i pedalerne på sin spinningcykel, mens hun kigger på en skærm med en online-instruktør, der står foran Den Kinesiske Mur.

  Han udbryder: "Se Kinas vidundere. Bitcoin-miner, tvangsarbejdslejre, hvor børn laver smartphones", skriver CNN, som ved selvsyn har bekræftet, at afsnittet ikke er tilgængeligt på Disney+ i Hongkong.

  I 2020 trådte en ny lov i kraft i Hongkong, som skærpede reglerne for, hvad man må sige om Kina.

  Det er ikke første gang, en episode af The Simpsons er gjort utilgængelig for Disney+'s brugere i Hongkong.

  I 2021 fjernede Disney+ et afsnit, som indholdt en scene på Den Himmelske Freds Plads, hvor mindst 10.000 døde i forbindelse med demonstrationer i 1989.

  Her støder familien Simpsons på et skilt, hvor der står "Der skete intet her i 1989".

 9. 10.000 PFAS-stoffer skal forbydes i EU

  I dag er et lovforslag, der begrænser anvendelsen af mere end 10.000 PFAS-stoffer i EU, blevet offentliggjort i Det Europæiske Kemikalieagentur.

  Der er dog en række brancher, der undtages fra kravene om begrænsning – det drejer sig blandt andet om medicinske produkter til både dyr og mennesker samt pesticider og såkaldt biocidholdige produkter, der bruges til at beskytte mennesker, dyr, overflader og produkter mod eksempelvis skadedyr, råd, bakterier, svampe eller andre uønskede organismer.

  Lovforslaget blev tidligere på året indsendt af Danmark, Tyskland, Holland, Norge og Sverige. Da lovforslaget blev sendt ind, lød det fra miljøminister Magnus Heunicke (S), at det det skulle være helt slut med PFAS i Europa.

  Medlemslandene forventes at tage stilling til lovforslaget i 2025.

 10. Atleter ønsker opgør med tabuemner efter 'forfærdelige historier" fra DR-dokumentar

  Den hårde konkurrence og problematiske træningskulturer kan betyde, at atleter ikke tør vise sårbarhed, mener Danmarks Atletkomité. (Foto: © Marcus Emil Christensen)

  Det var "langt over stregen", at kvindelandsholdets resultater fra den daglige morgenvejning lå frit fremme.

  Det fortæller Asger Mølgaard, formand for Danmarks Atletkomité i en pressemeddelelse efter at have set DR's dokumentar Fodboldens usynlige syge.

  - Tallene og de forfærdelige historier fra dokumentaren er foruroligende. Selvom begivenhederne er fra 2013, er vi bekymrede for denne sag, siger Asger Mølgaard.

  Han hentyder til, at fællesnævneren for en del af spillerne er optakten til EM i 2013, hvor DBU satte fokus på at optimere de fysiske krav under kvindelandsholdets faner.

  DR har gennem det seneste år talt med 35 nuværende og tidligere A- og U-landsholdsspillere fra de danske kvindelandshold, som har eller har haft symptomer på en psykisk lidelse.

  Asger Mølgaard mener, at det er afgørende, at atleterne inddrages i fremtidige initiativer, så de kan tale åbent om tabuemner.

  - Det er vigtigt, at eliteatleterne ved, at vi støtter, griber og hjælper dem på bedst mulig vis, fortæller formanden for Danmarks Atletkomité.

 11. Britisk oliegigant præsenterer 'største overskud nogensinde'

  Det britiske olie- og gasselskab BP har præsenteret et svimlende overskud.

  Ser man bort fra selskabets omkostninger ved sit farvel til Rusland, tjente BP 27,6 milliarder dollar - svarende til omkring 192 milliarder kroner. Det er ifølge nyhedsbureauet Reuters det største overskud, BP nogensinde har haft.

  BP, der står for British Petroleum, overgik sit overskud fra 2008 på 26 milliarder dollar.

  I 2021 var der i dele af verden en større eller mindre grad af coronarestriktioner, der lagde en dæmper på økonomien. I februar 2022 invaderede Rusland Ukraine, hvilket har haft indflydelse på energipriserne.

  Rivalerne fra Shell og Exxon Mobil har ligeledes præsteret store overskud, skriver Reuters.

 12. Dødstal efter jordskælv passerer 5.000

  Tyrkiets vicepræsident har opjusteret dødstallet i Tyrkiet, hvilket betyder, at det samlede dødstal i Syrien og Tyrkiet nu har passeret 5.000.

  Det skriver Reuters.

  Dødstallene ventes at stige de kommende timer og dage, mens redningsarbejdet fortsætter.

  Mindst 1.600 personer har mistet livet i det borgerkrigsramte Syrien efter gårsdagens jordskælv, og mindst 3.381 har foreløbigt mistet livet i Tyrkiet.

  Verdenssundhedsorganisationen WHO har advaret om, at dødstallet kan nå op på over 20.000 mennesker i de kommende dage, skriver The Guardian.

 13. Januar bød igen på en stigning i antallet af konkurser

  2022 blev det værste konkursår i 12 år, og starten af 2023 ser heller ikke betryggende ud for danske virksomhedsejere.

  Antallet af konkurser fortsatte sin stigning i januar, viser tal fra Danmarks Statistik.

  Der var 274 erklærede konkurser i sidste måned blandt aktive virksomheder, når der korrigeres for normale sæsonudsving, og det er 19,2 procent flere end i december.

  Danmarks Statistik har kigget på, hvor mange job, der gik tabt som følge af en konkurs i august til oktober sammenlignet med november til januar.

  Mens antallet af konkurser i de to perioder er næsten ens, er antallet af tabte job vokset med 7,3 procent.

  Eksempelvis gik det, der svarer til 1.301 fuldtidsstillinger tabt i konkurser i januar.

 14. Danskerne er vilde med kælegrise, men organisation er bekymret for udvikling

  I Lønneberg rendte otte-årige Emil rundt blandt svenske ødegårde med sin gode ven Grisepjokket i hælene.

  Om han har været inspiration vides ikke, men antallet af danskere, der holder grise som kæledyr er i vild vækst.

  I 2017 var 922 kælegrise registreret, nu er tallet steget til 1.541 fordelt på 541 ejere, viser tal fra Det Centrale HusdyrbrugsRegister (CHR-registeret).

  Det svarer til en stigning på 66 procent på fem år.

  Hos Dyrenes Beskyttelse er man bekymrede for, om grisene bliver stimuleret nok, da de blandt andet skal have godt med plads at boltre sig på.

  Dyreværnsorganisationer opfordrer til, at alle kælegrise har adgang til et udendørsareal, eksempelvis en fold eller en indhegnet have, selvom der stilles særlige krav til indretningen fra Fødevarestyrelsen.

  Alle griseracer må i princippet holdes i et privat grisehold, men størrelsen er afgørende for, om der lader sig gøre på forsvarlig vis.

 15. Carlsberg varsler usikkert 2023 efter milliardvækst

  Efter milliardvækst sidste år varsler Carlsberg et usikkert 2023, som fortsat vil være præget af krig i Ukraine og inflationsramte forbrugere.

  Det skriver bryggerikoncernen i sit årsregnskab.

  Markante prisstigninger på råvarer og energi vil få væsentlig betydning for Carlsbergs samlede omkostninger i år.

  Det har man tænkt sig at imødekomme med prisændringer og et fortsat stort fokus på udgifter, fremgår det.

  Carlsbergs topchef Cees't Hart er dog fortrøstningsfuld, når han kigger på den samlede forretning.

  - 2023 bliver endnu et udfordrende år, men vores strategiske og økonomiske sundhed er stærk, siger han i regnskabet.

  I 2022 omsatte Carlsberg for i alt 70,3 milliarder kroner. Det er cirka ti milliarder mere end året forinden.

 16. Salman Rushdie kæmper med PTSD, fortæller han i stort interview

  Salman Rushdie blev stukket i halsen og i torsoen, da en mand i sommer under et foredrag stormede scenen og angreb forfatteren med en kniv.

  I et stort interview med The New Yorker sætter forfatteren bag 'De Sataniske Vers' flere ord på knivstikkeriet i forbindelse med udgivelsen af en ny bog.

  Han fortæller, at han efter en del genoptræning har genvundet sin førlighed i den ene hånd, men mangler fortsat følelser i de yderste fingerspidser.

  Udover de fysiske udfordringer har han fået "mentale ar" fra angrebet.

  - Der er sådan noget som PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse, red.), forklarer han.

  - Jeg har haft meget, meget svært ved at skrive. Jeg sætter mig ned for at skrive, og der sker ikke noget. Jeg er ikke ude af den skov endnu.

  Rushdie lå på hospitalet i seks uger, og han mistede også synet på det ene øje.

 17. WHO frygter 20.000 døde efter jordskælv i Tyrkiet

  En kvinde i Hatay i Tyrkiet omfavner en anden foran en bunke murbrokker efter flere store joirdskælv i går ramte Tyrkiet. (Foto: © Ümit Bektas, Ritzau Scanpix)

  Jordskælvene i Tyrkiet har allerede betydet, at over 4.800 er meldt dræbt i Tyrkiet og nabolandet Syrien.

  Verdenssundhedsorganisationen, WHO, regner fortsat med markante stigninger i dødstallet.

  - Desværre ser vi altid det samme med jordskælv, at antallet af døde og sårede stiger voldsomt i ugen efter jordskælvet, siger WHO's krisechef i Europa, Catherine Smallwood, til AFP.

  Smallwoods advarsel kom, da det officielle tal for begge lande var 2.600 døde, og hun siger, at det endelige dødstal kan nå op på over 20.000.

  - Vi ser ofte en ottedobling i forhold til de første tal, siger Smallwood.

 18. Flere døde i Peru efter mudderskred, der trækker biler og mennesker med sig

  Et luftfoto af et område, der er påvirket af mudderskredet. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

  Et stort mudder- og jordskred i Peru har kostet mindst 36 mennesker livet, og Arequipa-regionen i det sydlige Peru har erklæret krisetilstand.

  Det skriver AP med henvisning til en udtalelse fra Mariano Nicolás Valcárcel fra civilforsvaret i Camaná-provinsen.

  Blandt de døde er fem mennesker, som befandt sig i en varevogn, der af en strøm af mudder, blev skubbet ned i en flod.

  Mange hjem såvel som broer, kanaler til brug af vanding af afgrøder samt veje er ødelagte.

  Der er ganske ofte kraftig og vedvarende regn i dele af Peru i februar.

  Også i dette tilfælde er det kraftig regn, der er skyld i skredet.

  ADVARSEL: Voldsomme billeder af en person, der reddes levende ud af mudderstrømmen.

 19. Vær opmærksom i trafikken: Vejret er præget af tåge og dis

  Igen i dag vil udsigten i store dele af landet være grå og grumset, da der mange steder vil være tåge og dis.

  Ligesom mandag så er det svært at vurdere, hvornår tågen letter, men ifølge prognoserne kommer det hovedsageligt til at hænge i den første del af dagen.

  Resten af dagen vil det stadig være overskyet, og kun de sydligste egne kan se solen i perioder.

  Temperaturen stiger til mellem 1 og 6 grader med en svag til jævn vind fra sydlig og vestlig retning.

  Temperaturen kan igen i nat ligge omkring frysepunktet.

  Tåge ved Brabrand sø. (Foto: © Annette Skipper)
 20. Læge i Syrien må lægge to-tre jordskælvsofre i hver hospitalsseng

  Det er noget af det værste, han nogensinde har oplevet.

  Overfor BBC beskriver den britiskfødte læge Shajul Islam, hvordan det er at arbejde på et af de største hospitaler i det nordlige Syrien efter gårsdagens jordskælv.

  - Vores hospital er fyldt. Vi har omkring 300-400 patienter på hospitalet lige nu. Der ligger bogstaveligt talt to-tre patienter i hver seng, siger han.

  Shajul Islam fortæller, at han er nødt til at tage nogle patienter af deres respirator for at give dem til andre patienter, "som måske har en større chance for at overleve".

  Jordskælvet, der havde styrke på 7,8, ramte i går Tyrkiet og Syrien i de sene nattetimer, mens folk lå og sov.

  Mindst 2.900 er bekræftet omkommet i Tyrkiet, mens mindst 1.400 er døde i Syrien under og efter skælvet.

 21. Der er ikke dårlig vind mellem Kina og USA efter ballonstrid

  Der er ikke dårlig vind mellem USA og Kina, efter USA poppede den kinesiske luftballon, som i flere dage svævede i amerikansk luftrum.

  I hvert fald ikke, hvis man spørger den amerikanske præsident, Joe Biden.

  Adspurgt om hændelsen vil svække forholdet mellem USA og Kina, svarer Biden ifølge nyhedsbureauet Reuters:

  - Nej. Vi gjorde det klart over for Kina, hvad vi havde tænkt os at gøre. De forstår vores situation. Vi har ikke tænkt os at lægge os ned, siger han.

  Lørdag skød et jagerfly ballonen ned over Atlanterhavet, ifølge USA havde Kina sendt ballonen for at spionere.

  Spørger man Kina i stedet, så hævder de, det var en civil vejrballon, der var på afveje. Det samme gælder den vejrballon, som i weekenden blev spottet over Latinamerika.

 22. Flere etårige kandidatuddannelser kan suppleres med op til to år

  Står det til SVM-regeringen, som har flertal i Folketinget, så skal studerende på universiteterne indstille sig på mindre mulighed for SU og mindre tid til deres kandidatuddannelse.

  Regeringen vil fra 2025 forkorte op mod halvdelen af kandidatuddannelserne, så de er ét år i stedet for to.

  Ifølge uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) så indebærer planen dog også, at nogle af de etårige kandidatuddannelser kan blive suppleret med et eller to år.

  Men det vil kræve, at man har været på arbejdsmarkedet i mindst to år, efter at man har endt en etårig kandidatuddannelse, siger hun til Ritzau.

  Præcis hvordan regeringen vil indrette kandidatuddannelserne, er ikke blevet fastlagt endnu.

  Det er også uklart, hvilke uddannelser reformen vil omfatte, når den bliver realiseret.

 23. Norge vil sende ti milliarder kroner til Ukraine hvert år i fem år

  Statsminister Jonas Gahr Store (til venstre) og finansminister Trygve Magnus Slagsvold (til højre) præsenterer planerne om at sende milliarder til Ukraine de næste fem år. (Foto: © Rodrigo Freitas, Ritzau Scanpix)

  Et stort årligt milliardbeløb er formentlig på vej fra Norge til Ukraine.

  Den norske regering præsenterede i går planer om et længerevarende bidrag til den krigsramte nation, skriver NRK.

  Mere præcist skal der årligt sendes 15 milliarder norske kroner til Ukraine de næste fem år. Det svarer til omkring ti milliarder danske kroner.

  I alt beløber pakken sig til 75 milliarder norske kroner, altså 50 milliarder danske kroner.

  - Vi foreslår, at Norge skal give et forpligtende langvarigt bidrag til Ukraine over flere år, sagde statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, da han præsenterede pakken.

  Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har udtrykt sin taknemmelighed for den foreslåede støtte.

  - Det her er et markant bidrag til vores fremtidige sejr, skriver han på Twitter.

  Ifølge Støre skal det gå til militær støtte og humanitær hjælp.

  (Foto: © (Skærmbillede))
 24. Radiovært og nationens vækkeur Michael Juul Sørensen er død

  Den tidligere radiovært Michael Juul Sørensen er død. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix Denmark)

  Den populære radiovært Michael Juul Sørensen, der blev kendt som "nationens vækkeur", døde fredag efter nogen tids sygdom. Han blev 74 år gammel.

  Det bekræfter Leif Bering, der har levet sammen med Juul Sørensen i næsten 50 år, gennem Michael Juul Sørensens Facebook-profil.

  - Det er med et tungt hjerte, at jeg må meddele, at Michael ikke er her mere, står der i opslaget.

  Op igennem 1970'erne, 1980'erne og 1990'erne opnåede Michael Juul Sørensen stor popularitet på DR's P3.

  I eftermiddagsprogrammet 'Hej P3' fik Sørensen tidligt i karrieren et stort lyttertal blandt de unge.

  Op gennem 1980'erne blev han et endnu mere kendt navn. I rollen som morgenvært på P3 blev han snart kendt som "nationens vækkeur", skriver Ritzau.

  Efter et par år på Københavns Radio vendte den garvede vært tilbage til P3 i 1987. Her brugte han sin erfaring til at udvikle en række programmer til kanalen.

  'Giro 413', 'Hotel Evergreen' og 'Natradio' blandt andre.

  Senere i karrieren gik Sørensen også ind i kommunalpolitik. Han sad i Frederiksbergs kommunalbestyrelse for De Konservative fra 1996 til 2006.

  Op igennem 1970'erne, 1980'erne og 1990'erne opnåede Michael Juul Sørensen stor popularitet på Danmarks Radios P3 og blev kendt som "nationens vækkeur". (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix Denmark)
 25. Ung mand er i kritisk tilstand efter skudepisode på Nørrebro

  En 21-årig mand er i kritisk tilstand og modtager behandling på Rigshospitalet efter en skudepisode på Nørrebro i går. De pårørende er underrettet.

  Det oplyser central efterforskningsleder hos Københavns Politi Torben Madsen til Ritzau.

  Politiet fik anmeldelsen om et skyderi ved Jægersborggade klokken 20.02, og efterfølgende er området blevet undersøgt under massivt politiopbud.

  Endnu har politiet ikke noget nærmere signalement af gerningspersonen eller -personerne.

  Der er også blevet efterforsket i området omkring MjølnerparkenNørrebro i København i forbindelse med skudepisoden.

  Ifølge TV 2, der tidligere talte med politiinspektør Tommy Larsen, er én person anholdt ved Mimersparken, der ligger tæt på Mjølnerparken.

  Fra klokken 08:00 i dag vil politiet være til stede med en mobil politistation i området, som folk kan henvende sig til.

 26. Dødstallet fra jordskælv i Syrien og Tyrkiet når op over 3.700

  Time for time stiger antallet af dødsofre fra de voldsomme jordskælv, der mandag ramte Tyrkiet og Syrien, drastisk.

  Her til aften lyder optællingen, at mindst 3.700 mennesker har mistet livet i naturkatastrofen. 2.300 er døde i Tyrkiet, mens 1.444 har mistet livet i Syrien, skriver Reuters.

  For blot fire timer siden var det samlede dødstal på 2.700.

  Mange tusinde er derudover sårede, mens et ukendt antal mennesker frygtes at være fanget i murbrokkerne fra de mange sammenstyrtede bygninger.

  Nødhjælpsorganisationer er bekymrede for, at tallet vil stige i løbet af natten, fordi folk, der har overlevet jordskælvet, kan være tvunget til at overnatte udenfor i frostgrader.

 27. Amerikansk udenrigsminister: Vi kan give Tyrkiet, hvad end de har brug for

  USA's udenrigsminister, Antony Blinken, har i dag talt i telefon med sit tyrkiske modstykke, udenrigsminister Mevlut Cavusoglu, om det voldsomme jordskælv, der i dag har rystet landet og dræbt flere tusinde mennesker i Tyrkiet og Syrien.

  Her gjorde Blinken det klart, at Tyrkiet blot skal sige til, hvad landet har brug for, og så vil USA stå til rådighed og kunne forsyne det.

  Det fortæller talsmand for USA's udenrigsministerium Ned Price ifølge Reuters.

  - De skal blot gribe telefonen og lad os vide, hvad der er brug for, siger han.

 28. Mette Thiesen om sit skifte til DF: Den økonomiske politik har selvfølgelig været i overvejelserne

  Mette Thiesen har i dag meldt sig ind i Dansk Folkeparti. En beslutning hun er rigtig glad for, fortæller hun her til aften.

  Thiesen mener ikke, det er et problem for hendes vælgere, at DF's økonomiske politik adskiller sig markant fra Nye Borgeliges - det parti, hun blev valgt ind for, men meldte sig ud af kort efter folketingsvalget i november 2022.

  - Den økonomiske politik har selvfølgelig været en del af mine overvejelser, men skatteprocenten har aldrig været det vigtigste for mig, siger hun.

  - Jeg synes, det ville være at svigte den tillid, jeg har fået af de over 4.000 mennesker, der stemte på mig, hvis jeg ikke fortsat kæmpede for det, jeg har sagt hele tiden: Nemlig at vi skal have sikret, at vi kan give et Danmark videre til de kommende generationer, hvor der er en sammenhængskraft, siger hun.

 29. Google er klar til at lancere sin egen chatrobot

  Google lancerer snart deres chatrobot, Bard. (Foto: © Andrew Kelly, Ritzau Scanpix)

  Googles moderselskab, Alphabet, vil nu lancere en såkaldt chatrobot.

  'Bard' er navnet på tjenesten, der den næste tid skal gennem feedback fra udvalgte brugere, før den i en af de kommende uger officielt bliver tilgængelig.

  Det skriver Google og Alphabets administrerende direktør, Sundar Pichai, i et blogindlæg.

  Meningen er, at brugere eksempelvis skal kunne stille 'Bard' spørgsmål, som den ifølge virksomheden selv vil svare troværdigt på.

  Googles nye tiltag minder om den omdiskuterede ChatGPT, der har fået både ros og kritik for sine evner til at svare på komplekse spørgsmål.

  - Bard trækker på information fra nettet for at give friske svar af høj kvalitet. Den kan være et udløb for kreativitet og en affyringsrampe for nysgerrighed, der hjælper dig med at forklare nye opdagelser, skriver direktøren blandt andet i sit blogindlæg.

 30. Politiet er 'massivt til stede' på Nørrebro i København efter skudepisode

  Her til aften er Københavns Politi massivt til stede i Jægersborggade og området omkring MjølnerparkenNørrebro i København i forbindelse med en skudepisode.

  Det skriver politiet på Twitter.

  En person er bragt til hospitalet, og en anden er blevet anholdt i forbindelse med aftenens efterforskning.

  Anmeldelsen kom lidt over klokken 20, skriver Ritzau.

 31. Lars Løkke om Ellemanns orlov: Minister skal man være for en tid - far er man for altid

  Også udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) reagerer på sin regeringskollega Jakob Ellemann-Jensens valg om at tage på orlov efter et ildebefindende.

  På Twitter ønsker Moderaternes formand ham god bedring.

  - Man kan ikke både være far, minister og partiformand på samme tid, hvis kroppen ikke er med. Minister skal man være for en tid - far er man for altid, skriver Løkke.

 32. Mette Frederiksen om Ellemanns sygemelding: Lige nu er det vigtigste, at han passer på sig selv

  Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver i et opslag på Facebook, at hun bakker op om Jakob Ellemann-Jensens beslutning om at tage på sygeorlov oven på et ildebefindende i sidste uge.

  - Hans krop har sendt ham en klar advarsel - og det skal man tage meget alvorligt, skriver hun.

  - Jeg glæder mig til at få Jakob tilbage. Men lige nu er det vigtigste, at han passer på sig selv og sin familie. Det håber jeg, alle vil respektere, skriver hun.

  Jakob Ellemann-Jensen skrev tidligere på aftenen, at beslutningen om orlov sker efter råd fra hans læge.

  - Jeg har haft usædvanligt travlt gennem længere tid. Nu sender min krop et signal om, at det er tid til at tage en pause, hvis ikke det skal ende galt. Det vil jeg lytte til, skriver han på Facebook.

 33. Troels Lund Poulsen bliver fungerende forsvarsminister under Ellemanns sygeorlov

  Det bliver økonomiminister Troels Lund Poulsen (V), der varetager posten som forsvarsminister, mens Jakob Ellemann-Jensen holder orlov.

  Det skriver sidstnævnte selv i et opslag på Facebook her til aften, hvor han annoncerer, at han tager på sygeorlov efter et ildebefindende i sidste uge.

  - Han (Troels Lund Poulsen, red.) kender forsvarsområdet rigtig godt fra sin tid som forsvarsordfører, og han vil fortsætte arbejdet med at forberede et nyt forsvarsforlig, så regeringen kan præsentere et udspil til forhandlinger hen på foråret, skriver Jakob Ellemann-Jensen.

  Troels Lund Poulsen selv skriver på Facebook, at han er berørt af, at hans kollega bliver nødt til at trække sig i en periode.

  - Jeg kender Jakob som et meget pligtopfyldende menneske, og jeg ved, hvor meget han ønsker at gå på arbejde og løse opgaverne. Men helbredet skal være i orden, og derfor er det godt, at han nu tager en pause, så han kan komme sig helt, skriver han.

  Stephanie Lose (V) skal stå i spidsen for Venstres organisation, mens Ellemann er sygemeldt.

 34. IT-giganten Dell fyrer 6.600 medarbejdere

  Endnu en stor amerikansk virksomhed vifter nu med fyresedlerne.

  Denne gang er der tale om teknologivirksomheden Dell, der blandt andet er kendt for at sælge computere.

  Virksomheden afskediger 6.600 medarbejdere svarende til omkring fem procent af dets samlede arbejdsstyrke. Det skriver nyhedsbureauet AP.

  Fyringerne begrundes blandt andet med et fald i salget af computere - det tal var ellers stigende under coronapandemien.

  Der er generelt godt gang i fyringerne i store amerikanske virksomheder for tiden.

  Det er ikke mere end en måneds tid siden, at den digitale handelsgigant Amazon måtte sige farvel til omkring 18.000 medarbejdere.

Mere fra dr.dk