Seneste Nyt

USA udfører hævnangreb i Syrien efter drab på entreprenør

Det amerikanske militær har udført en række luftangreb i Syrien som svar på et droneangreb, der torsdag dræbte en amerikansk leverandør til hæren og sårede fem amerikanske soldater.

Det oplyser det amerikanske militær ifølge Reuters.

I en erklæring oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at det skete nær Hasakah i det nordøstlige Syrien.

Angrebet blev ifølge USA udført af et ubemandet luftfartøj - en drone - som amerikanerne mener stammer fra Iran.

- Luftangrebene blev udført som svar på dagens angreb såvel som en række nylige angreb mod koalitionsstyrker i Syrien udført af IRGC (Irans Revolutionsgarde), fortæller USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, med henvisning til det iranske militær.

Hundredvis af amerikanske soldater er udstationeret i Syrien som en del af en koalition, der kæmper mod det, der er tilbage af den militante bevægelse Islamisk Stat (IS), skriver Reuters.

Nyheder

 1. Kritik af forholdene i fængslerne i Haiti: Fangerne tørster, sulter og må sove stående

  Menneskerettighedsgrupper i Haiti kritiserer forholdene i landets fængsler.

  Fangerne er tørstige, de sulter, og der er ikke nok plads til, at alle kan ligge ned, så nogen må sove stående, skriver nyhedsbureauet AP.

  Ifølge FN døde 185 indsatte i Haiti sidste år - mange af sygdomme relateret til fejlernæring.

  I år er 20 fanger indtil videre døde, men det forventes at stige, da den øgede bandevold i den caribiske østat har ført til mangel på mad og brændstof.

  - Jeg frygter, at der kommer en humanitær katastrofe, siger advokaten Arnel Rémy, der koordinerer Sammenslutningen af Advokater til Forsvar for Menneskerettigheder.

 2. Højesteret 'overrasker' og giver sorte vælgere sejr i Alabama

  Den amerikanske Højesteret har i dag beordret, at Alabamas valgdistrikter skal tilpasses, så sorte vælgere får øget indflydelse.

  Ifølge New York Times har den amerikanske Højesteret med stemmerne fem for og fire imod beordret, at der oprettes et ekstra valgdistrikt med et overtal af sorte vælgere.

  Både New York Times og Washington Post kalder beslutningen for 'overraskende', da der er et flertal af traditionelt konservative dommere.

  Dagens sag er udløst af en ny fordeling af valgdistrikter fra 2021.

  Den nye fordeling betød, at seks af Alabamas syv valgdistrikter overvejende havde hvide vælgere. Delstaten har ellers cirka 27 procent sorte borgere.

  Højesteret har nu støttet en lavere domstols beslutning om, at der skal oprettes et nyt valgdistrikt for at sikre bedre repræsentation.

 3. Zelenskyj besøger oversvømmede områder i Kherson-regionen

  Zelenskyj besøger hospital og taler med lokale beboere, som blev evakueret på grund af oversvømmelserne. (Foto er udgivet af de ukrainske myndigheder) (Foto: © Handout)

  Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har besøgt nogle af de områder, som er ramt af oversvømmelser, efter at en dæmning blev ødelagt i det sydlige Ukraine.

  Zelenskyj skriver i et opslag på det sociale medie Telegram, at han blandt andet diskuterede den operationelle situation i regionen som følge af katastrofen, og hvordan man bedst kan hjælpe dem, som har fået ødelagt hus og hjem.

  Udover at se, hvor store oversvømmelserne var, besøgte Zelenskyj også et hospital og talte med nogle af dem, som er blevet hjemløse, efter de massive vandmasser ramte Kherson-regionen.

  - I går gennem en svær tid lige nu. Vi vil hjælpe, og vi vil genopbygge alt, hvad der skal genoprettes. Jeg takker jer og ønsker jer et godt helbred, sagde præsidenten.

  Ifølge de ukrainske myndigheder havde næsten 2000 mennesker forladt de oversvømmede områder torsdag morgen.

 4. Norge har solgt 32 F-16-kampfly til Rumænien

  32 norske F-16-fly skal til Rumænien.

  De er nemlig blevet solgt for 388 millioner euro - hvad der svarer til 2,8 milliarder kroner.

  - Vi gennemfører nu den aftale, vi indgik med Rumænien i november sidste år om salg af norske F-16'ere til de rumænske væbnede styrker, siger den norske forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemeddelelse.

  Det norske forsvarsministerium besluttede i 2019, at det skulle skille sig af med sine F-16-fly.

  Processen for salg af norske F-16 og udstyr relateret til flyene er omfattende, og salget skulle derfor både godkendes af amerikanske og norske myndigheder, fremgår det af pressemeddelelsen.

  Der er således streng kontrol med, hvem der kan modtage de norske F-16-fly.

  Udover de 32 F-16-fly så omfatter salget også reservedele og uddannelse af teknisk personale.

 5. Vejrtjeneste: El Niño er opstået, og det øger risikoen for ekstremt vejr

  Det særlige vejrfænomen El Niño, der i månedsvis har været ventet, er nu officielt opstået.

  Det oplyser den amerikanske vejrtjeneste NOAA.

  El Niño forstyrrer de normale havstrømme og vejret især i landene, der omkranser Stillehavet.

  Det er her, at man for alvor mærker konsekvenserne af, at havvandet bliver varmere.

  El Niño udløses af en række vejr- og klimamæssige forandringer over store dele af kloden. Det landede senest i 2018 og 2019, skriver Ritzau.

  - Afhængigt af styrken kan El Niño have forskellige indvirkninger - blandt andet øget risiko for massivt nedbør og tørke på bestemte steder rundtom i verden, siger klimaforskeren Michelle L'Heurueux ifølge NOAA's hjemmeside.

  Klimaforskere har længe spået, at en ny El Niño var på trapperne.

 6. Område større end Fyn kan blive til en ørken, hvis ukrainske marker ikke kan få vand

  Forestil dig et område, der er større end Fyn, tørre ud og blive til en ørken.

  Det er udsigterne i den ukrainske Kherson-region, efter Nova Kakhovka-dæmningen tidligere på ugen blev sprængt i luften.

  Selvom massive mængder vand fra dæmningen ventes at oversvømme titusinder af hektarer med frugt, grønt og korn, så frygter det ukrainske landbrugsministerium samtidig, at afgrøder i landbrugsområder vil visne, da de ikke længere kan komme til vand.

  - Uden en kilde til vandforsyning er det umuligt at dyrke grøntsager, lyder det i en meddelelse fra landbrugsministeriet.

  Ministeriet oplyser, at det drejer sig om et område på 5.000 kvadratkilometer - til sammenligning har Fyn et areal på cirka 3.100 kvadratkilometer.

  Ukraine er en af verdens store eksportører af især korn og raps - som netop dyrkes i det ramte område.

 7. Danmark sender pumper til oversvømmelser i Ukraine

  To pumper, der kan pumpe 15.000 liter vand i minuttet, bliver her til eftermiddag sendt med lastbil til Ukraine fra Beredskabsstyrelsen i Herning.

  Det samme gør gummibåde, 35 store telte og en 100 kilowatt generator.

  Udstyret skal hjælpe de ukrainske myndigheder i de områder, som er ramt af omfattende oversvømmelser, siden en sprængning tirsdag morgen ødelagde Nova Kakhovka-dæmningen i det sydlige Ukraine.

  Når Danmark sender nødhjælpsudstyr til udlandet, kommer udstyret normalt fra Beredskabsstyrelsens internationale lager. De to pumper er dog taget fra det nationale beredskab. Vi sender altså ting ud af landet, der er reserveret til eventuelle oversvømmelser herhjemme.

  Men da Danmark har ganske mange pumper i det nationale beredskab, har Beredskabsstyrelsen vurderet, at Danmark godt lige nu kan undvære to pumper, oplyser sektionsleder Brian Christensen fra Beredskabsstyrelsen i Herning.

 8. Mindst 11 dræbt efter bombeangreb mod moské i Afghanistan

  Mindst 11 personer er blevet dræbt og 30 såret, efter en eksplosion ramte en moské i det nordlige Afghanistan.

  Det oplyser landets indenrigsminister ifølge mediet Alarabiya News.

  Lokale hospitalskilder taler om 15 dræbte.

  Angrebet kom under viceguvernørs begravelse. Han blev dræbt i et bilbombeangreb tirsdag.

  Islamisk Stat har taget skylden for tirsdagens angreb.

  Der kan være flere højtstående talibanere blandt ofrene, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

 9. 17-årig elev satte kamera op på et toilet på Aarhus Gymnasium - nu er han blevet bortvist

  En 17-årig studerende, der i sidste måned satte et kamera op på et toilet på Aarhus Gymnasium, er blevet bortvist.

  Det skete den 31. maj, fortæller gymnasiet i dag.

  Uddannelsesdirektør Peter Grønlykke siger, at det med sagen bør være tydeligt for enhver, at gymnasiet mener det dybt alvorligt, når de siger, at de ikke vil acceptere krænkende handlinger mod elever og ansatte.

  Han håber, at den prompte bortvisning vil genskabe trygheden hos enhver, som kunne have været påvirket af sagen.

  Ifølge Østjyllands Politi var eleven, som opdagede kameraet, den eneste, der kunne genkendes på filmen.

  Den 17-årige mand er sigtet for blufærdighedskrænkelse og for på uberettiget vis at have fotograferet andre.

 10. Volleyballspiller får fire års dopingkarantæne

  For to år siden bestilte en mandlig dansk volleyballspiller 90 kapsler med det anabole stof ligandrol, som nu betyder, at han er blevet idømt fire års karantæne.

  Pillerne var bestilt på en britisk hjemmeside, men blev opsnappet af Toldstyrelsen, der tilbageholdt pakken.

  ADD blev siden underrettet og udelukkede volleyballspilleren midlertidigt, inden sagen blev indbragt for Dopingnævnet i Danmarks Idrætsforbund (DIF).

  Her blev han dog i første omgang frikendt i oktober sidste år, med henvisning til at ordren efter spillerens udsagn var blevet annulleret, og at han dermed frivilligt var "trådt tilbage fra sit forsøg på at anvende et forbudt stof, før det blev opdaget af en tredjepart", hvilket ikke er en overtrædelse af dopingreglementet.

  ADD klagede imidlertid over dommen til DIF's Appelinstans, der nu har givet medhold i klagen og stadfæstet en udelukkelse fra al konkurrence i fire år.

  Appelinstansen har ændret dommen, fordi volleyballspilleren ikke har kunnet dokumentere sin annullering af kapselkøbet.

 11. 31-årig dømt for lægedrab: Anbringelseretspsykiatrisk afdeling på ubestemt tid

  En 31-årig psykisk syg mand, som knivdræbte sin families faste læge, er blevet idømt anbringelse på en retspsykiatrisk afdeling på ubestemt tid.

  Det har Københavns Byret afgjort, skriver Ritzau.

  Ifølge kendelsen var det en stiklæsion i hjertet med en urtekniv, som førte til, at lægen døde.

  Retten har vurderet, at manden var sindssyg i gerningsøjeblikket.

  Han er beskrevet som normalbegavet, men sindssyg lidende af paranoid skizofreni, skriver Ritzau.

  Den dømte skal betale sagens omkostninger og erstatning til offerets familiemedlemmer.

  Han forbliver varetægtsfængslet på en retspsykiatrisk afdeling, indtil dommen kan blive effektueret.

  Dommen er uden det, man kalder længstetid, hvilket betyder, at når han er rask nok, vil en dommer vurdere sagen igen.

  Læs mere om sagen i denne artikel.

 12. Eksplosion rammer viceguvernørs begravelse i Afghanistan

  En eksplosion har ramt en moské i det nordlige Afghanistan under en viceguvernørs begravelse torsdag.

  Det oplyser informationschefen i provinsen Badakshan, skriver Reuters.

  Der er tilskadekomne ved eksplosionen, oplyser informationschefen, men uddyber ikke, hvor mange ofre der er tale om.

  Den viceguvernør, der skulle begraves i dag, blev dræbt i et bilbombeangreb tirsdag. Islamisk Stat (IS) har taget skylden for tirsdagens angreb, skriver Reuters.

  Den dræbte viceguvernør, Nissar Ahmad Ahmadi, var en del af Taliban, der siden august 2021 siddet på magten i Afghanistan.

  Taliban og IS deler samme grundlæggende sunni-islamistiske ideologi, men Islamisk Stat kæmper for at få oprettet et globalt kalifat, mens Taliban har fokus på at regere et uafhængigt Afghanistan.

 13. Tørke sender beredskab ud til dobbelt så mange naturbrande

  Der hviler en knugende tørke over det ganske land.

  Faktisk er der så knastørt, at de dansker beredskabsenheder rundt i landet i øjeblikket rykker ud til omkring dobbelt så mange naturbrande som normalt i juni.

  - Brandfaren er klart stigende. Desværre kan vi heller ikke udelukke, at vi må gå ind og regulere folks mulighed for at bruge åben ild, hvis det fortsætter, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, til Ritzau.

  Tidligere i dag advarede Danske Beredskaber om, at Sankt Hans af samme årsag kan være i fare.

  Normalt kører lokale beredskaber ud til mellem fem og syv naturbrande om dagen i juni. I øjeblikket bliver der kørt ud til 12 om dagen i gennemsnit.

  De fleste af naturbrandene skyldes ifølge Danske Beredskaber cigaretskodder eller uforsigtig brug af grill eller ukrudtsbrænder.

 14. Politi og brandvæsen rykker ud til stor øvelse i Københavns Lufthavn

  I dag vil der være et stort opbud af politi- og brandbiler i Københavns Lufthavn.

  Det sker som en del af en større øvelse i samarbejde med lufthavnen, hvor beredskabet og de ansatte træner, hvordan de forskellige instanser skal forholde sig ved "større hændelser".

  Det skriver Københavns Politi på Twitter.

  - Vi afholder øvelse i Københavns Lufthavn, hvorfor der vil kunne opleves mange udrykningskøretøjer i og omkring området. Der er, som beskrevet, tale om en øvelse, skriver politiet.

 15. Danish Crown lukker slagteri i Sæby tre uger før tid

  Størstedelen af de omkring 700 fyrede medarbejdere på Danish Crown i Sæby bliver fritstillet tre uger tidligere end planlagt.

  Antallet af slagtegrise er blevet så lavt, at Danish Crown uden problemer kan håndtere det på koncernens øvrige slagterier, derfor har de valgt at lukke slagteriet i Sæby fredag den 23. juni, og ikke den 14. juli, som det ellers først var meldt ud.

  Produktionsdirektør i Danish Crown, Per Lauersen, fortæller at ud over fritstillingen kommer alt andet til at køre som planlagt.

  - Alle de jobmuligheder der er sat i gang fortsætter. Og de medarbejdere, der ønsker at blive overflyttet til andre af vores slagterier, de tilbud står stadig ved magt, fortæller han.

  Medarbejderne får udbetalt løn, mens de er fritstillet.

 16. EU-kommissær om tilspidsede asylforhandlinger: Det har været et maraton, og nu mangler vi 100 meter

  Der er gået næsten tre år, siden Europa-Kommissionen præsenterede sit udspil til en ny EU-politik på asyl- og migrationsområdet.

  I dag er medlemslandenes regeringer samlet i Luxembourg for at se, om de kan blive enige om to af de tungeste og mest følsomme dele af forslaget - heriblandt hvordan man støtter lande som Italien og Grækenland, der modtager mange migranter og flygtninge.

  Og EU-kommissær Ylva Johansson, der har ansvaret for området, håber i den grad, at landene kan blive enige, så de kan komme i gang med forhandlingerne med Europa-Parlamentet.

  - Det har været et maraton, og nu har vi omkring 100 meter tilbage. Vi er så tætte på at finde en aftale i dag, så det er et meget vigtigt øjeblik, siger hun.

  Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) håber også på en aftale i dag. Men han understreger, at medlemslandene fortsat står langt fra hinanden, så intet er afgjort endnu.

  - Der er også nogle lande og politiske partier, som har en mere liberal og åben flygtningepolitik, og der skal vi finde et godt kompromis imellem, siger han og tilføjer, at der er mulighed for at finde en løsning på et senere tidspunkt, hvis der ikke kommer en løsning i dag.

 17. Det er så tørt, at Sankt Hans måske bliver helt uden bål

  - Vi elsker vort land, men ved midsommer mest, synger mange danskere hvert år foran bålet.

  Desværre bliver årets Sankt Hans-bål måske slet ikke til noget på grund af tørken over hele landet.

  Danske beredskaber vurderer, at chancen for bål er meget lille, hvis der ikke kommer noget regn inden 23. juni.

  - Desværre må vi allerede nu oplyse, at såfremt vejret frem mod Sankt Hans ikke bidrager med en vis mængde vand, så ser det ikke særligt sandsynligt ud, at det samlede risikobillede med mange, større bål samtidig, på tværs af land, by og alle former for natur, vil kunne holdes indenfor det betryggende i forhold til brandfaren, skriver Danske Beredskaber i en pressemeddelelse.

  19. juni holder Danske Beredskaber et nationalt møde, hvor man tager endeligt stilling til, om der bliver bål Sankt Hans Aften.

  - Vi følger nøje med i situationen i hvert enkelt beredskabs område, og der tages bestik af forholdene dag for dag, time for time, lyder det.

  Som prognosen ser ud lige nu, er der ikke udsigt til regn lige foreløbig.

  - Maj måned var den tørreste i 15 år, og der er ingen eller meget lidt nedbør på vej de kommende uger, lyder det på DMI's hjemmeside.

 18. Seks personer anholdt for svindel mod ældre

  Seks personer er blevet sigtet for at bedrage ældre kvinder.

  Det skriver Københavns Politi, der har sigtet to, og Fyns Politi, der har sigtet fire.

  Af de sigtede på Fyn afsonede den ene allerede en fængselsdom. De sigtede er mellem 21 og 28 år gamle. Gerningsmændene har i alle sagerne ringet til ældre kvinder og udgivet sig for at være fra en sikkerhedsafdeling i deres bank. Under påskud af at ville hjælpe borgeren sender personen i telefonen en "medarbejder" til den ældres bopæl for at tage deres hævekort.

  I København er der tale om en 25- og en 27-årig mand, som er anholdt for "en række tilfælde af groft bedrageri" mod ældre kvinder i indeværende år. Fremgangsmåden har været næsten den samme. I enkelte tilfælde har de ældre udleveret værdigenstande eller kontanter.

  Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi anholdt den første juni seks personer for tilsvarende kriminalitet. Nordjyllands Politi har tidligere anholdt to.

 19. Containerbrand fik evakueret 70 beboere på kollegie

  Over 70 personer blev evakueret i forbindelse med en kraftig brand i Rønne på Bornholm i nat.

  Branden startede i en container ved kollegiet 32 Nord ved Nordre Kystvej 32, men spredte sig også til et cykelskur, der udbrændte sammen med adskillige cykler og knallerter.

  - Det var en meget kraftig brand, som udviklede sig meget hurtigt, og vi måtte tømme øen for brandkøretøjer - vi har kun en enkelt tilbage i Nexø, fortæller Michael Grønbech-Dam, indsatsleder hos Bornholms Brandvæsen.

  De evakuerede, som især var beboerne på kollegiet, har fået lov at vende tilbage. En enkelt person har været til observation for røgforgiftning.

 20. Dagen begynder tåget og skyet, men bliver senere solrig

  Det kan være meget gråt i morgentimerne, og DMI har også udsendt et varsel om tæt tåge på Sydhavsøerne og Sydsjælland. Det gælder til klokken 7, og betyder, at sigtbarheden kan være under 100 meter.

  I resten af landet kan man også møde tåge og dis først på dagen, men i løbet af formiddagen brænder solen det af, og så vil det igen blive solrigt.

  Temperaturen stiger til et niveau mellem 17 og 25 grader, lidt køligere ved Vestkysten.

  Vinden er fortsat svag til let, først på dagen fra vest, men senere drejer den mod øst og kan tage til i styrke især langs kysterne.

 21. 95 nye navne: Mai Villadsen og Glenn Bech er blandt de nye i Kraks Blå Bog

  Kraks Blå Bog har siden 1910 samlet kendte og indflydelsesrige personer i Danmark i et opslagsværk med beretninger om deres baggrund og karriere.

  I den nye, opdaterede udgave er det tydeligt, at der er sket meget i dansk politik i løbet af det seneste år.

  Blandt de 95 nytilkomne navne finder man nemlig flere politikere end normalvis.

  Opslagsværket tæller blandt andet digitaliseringsminister Marie Bjerre (V), kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), politisk leder for Alternativet, Franciska Rosenkilde og Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

  - Der er kommet en ny regering siden sidste udgave, og der har været en del udskiftning på nogle poster, forklarer redaktør ved Gads Forlag, som udgiver bogen, Bolette Rud Pallesen, til Ritzau.

  Mai Villadsen samt forfatterne Glenn Bech og Cecilie Lind - alle født i 1991 - er de yngste nyoptagne.

 22. Fødevareministeren vil undersøge nødvendigheden af æg på køl

  I udlandet kan man som turist hurtigt ende med at nærstudere kølebokse og kølediske for at finde æg til morgendagens omelet - men forgæves.

  I Danmark er der nemlig en regel om, at æg skal opbevares på køl.

  Men den regel er vi ene om at have i EU, og nu vil fødevareminister Jacob Jensen (V) se på, om vi trodsigt skal holde fast i den regel eller lade den fare.

  - Der er givetvis en god grund til det, men det er et af mange eksempler på, at vi nogle gange gør tingene mere besværlige for os selv i Danmark, siger ministeren.

  - Det trækker ressourcer fra både virksomheder og myndigheder, som kunne være brugt klogere.

  Ministeren starter nu et større projekt, der skal forenkle og luge ud i unødige regler indenfor fødevarer, landbrug og fiskeri.

  Han vil i den forbindelse invitere repræsentanter fra erhvervslivet, interessenter og organisationer til at komme med forslag.

  Ministeriet vil også gennemgå bekendtgørelser og EU-implementeringer.

Mere fra dr.dk