Seneste nyt
11. aug kl. 21:36

USA's justitsminister var indover ransagning af Trumps hjem

Den amerikanske justitsminister Merrick Garland har her til aften bekræftet, at han personligt godkendte beslutningen om, at FBI skulle søge om en kendelse til at gennemføre en ransagning af tidligere præsident Donald Trumps hjem i Florida.

- Ministeriet tager ikke den slags beslutninger let. Når det er muligt, så er det normal procedure at forsøge at bruge mindre indgribende metoder end en ransagning og at begrænse omfanget af enhver ransagning, sagde Merrick Garland på et pressemøde ifølge CNN.

Trumps hjem i Florida, Mar-a-Lago blev ransaget af FBI-agenter natten til tirsdag dansk tid.

Garland oplyser, at ransagningskendelsen blev godkendt af en føderal domstol.

Han tilføjer at justitsministeriet nu har sendt en ansøgning om at kunne offentliggøre ransagningskendelsen og den kvittering, der blev udstedt for de ejendele, som man tog med fra Trumps ejendom.

Det er første gang nogensinde, at en tidligere præsidents hjem er blev ransaget.

Seneste nyt

 1. 2 min. siden

  Fyns Politi fandt ingen tegn på skud efter anmeldelse

  Tidligere søndag rykkede Fyns Politi ud til en anmeldelse om skud i Odense.

  Nu er efterforskningen færdig, skriver Fyns Politi på Twitter.

  - Efterforskningen har ikke kunne godtgøre, at der er afgivet skud, og afspærringen er klokken 22.50 ophævet, lyder det.

 2. 14 min. siden

  Kroatisk slutspurt slukker dansk drøm om gruppesejr

  En glad Luka Modric efter gruppesejren i Nations League. (Foto: Joe Klamar © Ritzau Scanpix)

  Kroatiens fodboldlandshold slår Østrig med 3-1 på udebane, og dermed får Danmark ikke den hjælpende hånd fra østrigerne, som landsholdet havde brug for at tage førstepladsen i Nations League-gruppen.

  Med to mål mod slutningen af kampen, scoret af Hadjuk Split-spilleren Marko Livaja og Zenit Sankt Petersborg-spilleren Dejan Lovren, sikrede Kroatien sig gruppesejren i Nations League gruppe 1.

  Danmark havde brug for en sejr og et kroatisk pointtab for at tage førstepladsen, og selvom det danske landshold opfyldte sin del af kravet, så var det ikke nok til at spille sig videre til Nations Leagues final 4-turnering.

 3. 28 min. siden

  Forrygende Danmark slår Frankrig i Nations League

  (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Danmarks fodboldlanshold for mænd havde intet at tabe, men alt at vinde, da de søndag løb på banen mod Frankrig i Nations League.

  Godt nok kom franskmændene bedst fra start, men efter et par og tyve minutter viste Kasper Dolberg, at han ikke har glemt, hvor målet står. Efter flot opspil kom den danske angriber først på et fladt indlæg, og så stod det 1-0, mens Parken eksploderede i jubel.

  Herefter fortsatte landsholdet de forneme takter, og kort efter var de også på pletten igen. Efter et hjørnespark havnede kuglen for fødderne af Andreas Skov Olsen, der hamrede bolden i kassen. 2-0.

  I anden halvleg kæmpede Frankrig bravt for at komme tilbage i kampen, men et velspillende dansk mandskab holdt stand, og der blev ikke scoret flere mål. Dermed kan Kasper Hjulmands tropper række armene i vejret og juble over at have slået Frankrig for anden gang på et par måneder.

  Kroatien endte dog også med at vinde deres kamp mod Østrig 3-1, og dermed slutter de på puljens førsteplads, mens Danmark ender på andenpladsen.

 4. 46 min. siden

  Superstjernen Rihanna skal optræde ved Super Bowls pauseshow

  Søndag aften har organisationen NFL meddelt, at den ikoniske sanger Rihanna skal optræde ved pauseshowet til den verdensberømte sportsbegivenhed Super Bowl.

  Begivenheden er finalen i hver sæsons udgave af amerikansk fodbold og trækker hvert år et tre-cifret millionantal af seere.

  Udover spillet på banen, er pauseshowet et af begivenhedens allerstørste trækplastre. År efter år optræder de største navne fra musikkens verden.

  Til februar bliver Super Bowl spillet i Arizona, hvor det altså bliver den 34-årige sangerinde fra Barbados, der får æren af at spille op til dans.

  - Rihanna er en af sin generations største talenter, der kommer fra ydmyge kår, men har oversteget alle forventninger, lyder det fra Shawn 'Jay-Z' Carter, der er medejer af Rihannas pladeselskab Roc Nation.

  Allerede i 2019 fik Rihanna tilbudt at optræde ved Super Bowls pauseshow, men her takkede verdensstjernen nej.

  Årsagen var, at hun i solidaritet med spilleren Colin Kaepernick ikke ville optræde. 34-årige Kaepernick var på daværende tidspunkt blevet frosset ud af amerikansk fodbold, fordi han protesterede i sympati med Black Lives Matter-bevægelsen.

 5. I dag kl. 22:03

  Storebæltsbroen er genåbnet

  Storebæltsbroen er genåbnet, efter den kortvarigt var lukket søndag aften.

  Broen lukkede for al biltrafik på grund af en omlægning til dobbeltrettet trafik, men den genåbnede klokken 21.50.

  Det skriver Sund & Bælt på Twitter.

  Det oplyses også, at der lige nu er et overhalingsforbud på Østbroen, samt at der er en hastighedsbegrænsning på 80 kilometer i timen.

  Hastighedsbegrænsningen ventes ophævet i morgen tidlig klokken 06.00, skriver Sund & Bælt.

 6. I dag kl. 21:43

  Socialdemokratiet vil skære 2,5 milliarder kroner i kommunernes administration

  Socialdemokratiet vil skære 2,5 milliarder kroner i kommunernes administration og i stedet bruge pengene på "kernevelfærd".

  Det er en del af udspillet "Danmark kan mere III", som bliver præsenteret mandag. Det skriver Avisen Danmark.

  - Vi foreslår, at kommunerne skal bruge færre penge på administration. Vi kan se, at siden kommunalreformen i 2007 er antallet af ansatte inden for administration, ansatte på akademikeroverenskomst og chefer steget med 18 procent i kommunerne, siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) til Avisen Danmark.

  Udover at fjerne administrative medarbejdere vil Socialdemokratiet mindske omfanget af registreringer og dokumentation.

  - Vi ønsker nu at rulle næsten 10 års voksende bureaukrati i kommunerne tilbage, og det skal give en mulighed for at prioritere velfærd med 2,5 milliarder ekstra, siger han.

 7. I dag kl. 21:21

  Bakken Bears spiller sig i Champions League

  Der er god grund til jubel hos Bakken Bears' træner Anders Sommer efter sejren over serbiske FMP Meridian. (Foto: Tim Kildeborg Jensen © Ritzau Scanpix)

  Efter en dramatisk kamp der skulle afgøres i overtid spiller danske Bakken Bears sig i Champions League-gruppespillet med en sejr på 88-82 over serbiske FMP Meridian.

  Den ordinære spilletid endte 74-74, og derfor skulle danskerne i en nervepirrende duel i overtid. Her var det forsvarende danske mesterhold bedst, og så kunne holdet sikre billetten til Champions League.

  Seneste Bakken Bears var i Champions League-gruppespillet var i 2020/21-sæsonen.

  Champions League er den mest prestigefyldte turnering i europæisk basketball.

 8. I dag kl. 21:17

  Storebæltsbroen er kortvarigt lukket søndag aften

  Storebæltsbroen er lukket for al biltrafik søndag aften. Det skriver Sund og Bælt på Twitter.

  Det forventes, at broen er åben for biltrafik igen klokken 21.45.

  Den kortvarige lukning skyldes, at trafikken skal omlægges til at være dobbeltrettet, lyder det.

 9. I dag kl. 20:44

  Canada sætter tropper ind for at hjælpe efter ødelæggende orkan

  I Canada bliver soldaterne nu aktiveret for at hjælpe med at få styr på ødelæggelserne efter orkanen Fiona.

  Det voldsomme vejr har efterladt flere hjem uden elektricitet, flået tage af huse og sågar fejet hele huse væk.

  Ifølge forsvarsminister Anita Anand skal soldaterne hjælpe med at fjerne væltede træer, reparere ødelagt infrastruktur og gøre, hvad der ellers kræves.

  Hun specificerede ikke, hvor mange soldater der vil blive indsat.

  • En person ser mod havet ved Port Aux Basques i Newfoundland i Canada efter stormen. REUTERS/John Morris (Foto: JOHN MORRIS © Ritzau Scanpix)
  • Ødelæggelserne har været omfattende i Canada (Photo by Pauline Billard / Pauline Billard / AFP). (Foto: PAULINE BILLARD © Ritzau Scanpix)
  1 / 2
 10. I dag kl. 20:22

  Fyns Politi undersøger melding om skud

  Fyns Politi undersøger en anmeldelse om skud, skriver politiet på Twitter.

  - Der er ingen meldinger om tilskadekomne, lyder det fra Fyns Politi.

  Episoden skulle have fundet sted på Nyborgvej ved Staupudevej i Odense.

  Indtil videre kan politiet heller ikke bekræfte, at der faktisk er afgivet skud.

  Området er spærret af. Det fortæller vagtchef Christian Rasmussen til Ritzau.

 11. I dag kl. 20:07

  Storm aflyser fly til og fra De Kanariske Øer

  Stormen Hermine har ramt De Kanariske Øer.

  Det har medført hårde vindstød, store mængder regnfald og mange flyaflysninger.

  Ifølge nyhedsbureauet Reuters var antallet af aflyste fly til eller fra øerne søndag eftermiddag nået op på 141.

  Det regionale styre har lukket øernes skoler mandag som en sikkerhedsforanstaltning.

  • En bil forcerer vandmasserne på Gran Canaria. (Foto: BORJA SUAREZ © Ritzau Scanpix)
  • Her er det på Tenerife, hvor stormen har væltet et træ. (Foto: CECOPALSC © Ritzau Scanpix)
  1 / 2
 12. I dag kl. 19:41

  Bordtennis Danmark kritiserer forhold ved VM i Kina

  Anders Lind har i optakten til VM skulle brug energi på andre ting end udelukkende at holde øjnene på bolden. (Foto: Lars Møller © ©Lars Moeller)

  På fredag begynder VM i bordtennis i den kinesiske by Chengdu. Men danskernes optakt har ikke været, som de havde håbet på.

  Søndag eftermiddag kritiserer Bordtennis Danmark nemlig arrangørerne og den kinesiske ambassade for deres håndtering af indrejse og danskernes kommende ophold under turneringen.

  En coronanedlukning i værtsbyen og et nyligt jordskælv betyder, at arrangører og lokale myndigheder tager ekstra forholdsregler. Men de gør, at deltagerne skal spille under kritisable vilkår, mener Bordtennis Danmark.

  - Hvis nogen bliver smittet med corona under opholdet, isoleres man i en uge på sit værelse, hvor man i øvrigt også er isoleret alligevel, undtagen når man er til træning eller skal spise, skriver forbundet i et Facebook-opslag.

  Forløbet op til afrejsen får også kritik af Bordtennis Danmark, der mener, at den kinesiske ambassade har gjort diverse procedurer besværlige.

  Blandt andet fik spilleren Tobias Rasmussen kasseret sit pas, fordi ambassaden mente, det var for 'slidt', mens landsholdskollegaen Anders Linds pasfoto ikke opfyldte kravene til visumansøgningen.

  Derfor måtte Anders Lind rejse rundt i Bulgarien, hvor han befandt sig, for at finde en fotograf, der kunne tage et billede i den tilstrækkelige opløsning.

 13. I dag kl. 19:40

  Kaptajn Kjær glider ud af fodboldlandsholdets startopstilling mod Frankrig

  (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

  Fodboldlandsholdets anfører Simon Kjær er ikke med fra start, når Danmark søndag aften løber på banen mod Frankrig i Nations League.

  I stedet må han se til fra bænken, mens landsholdetspiller med en firebackkæde frem for en trebackkæde, der ellers var valgt til torsdagens opgør mod Kroatien.

  Derudover er Kasper Dolberg og Mikkel Damsgaard, der startede ude mod Kroatien, også at finde blandt Kasper Hjulmands 11 udvalgte.

  Danmarks startopstilling ser ud som følger:

  Kasper Schmeichel - Rasmus Nissen Kristensen, Joachim Andersen, Andreas Christensen, Joakim Mæhle - Pierre-Emile Højbjerg, Thomas Delaney, Christian Eriksen - Andreas Skov Olsen, Kasper Dolberg, Mikkel Damsgaard.

  Danmark spiller sin sidste og afgørende Nations League-kamp mod Frankrig søndag klokken 20.45.

  Kampen kan følges på dr.dk, i radioen eller DR LYD i LIGA på P4 eller ses på TV 2.

 14. I dag kl. 19:38

  Efter Norges ambassadør skal Storbritanniens også til samtale i Iran

  I går blev Norges ambassadør i Iran, Sigvald Hauge, kaldt til samtale i det iranske udenrigsministerium, fordi flere norske politikere har kritiseret det iranske styres håndtering af de uroligheder, der hærger landet lige nu.

  Og nu er det Storbritanniens ambassadør i Iran, Simon Shercliff, der har fået en indkaldelse til en samtale i udenrigsministeriet.

  Det meddeler det iranske udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet AP.

  Der har været demonstrationer vidt og bredt i Iran, efter en 22-årig kvinde, Mahsa Amini, døde i det iranske moralpolitis varetægt.

 15. I dag kl. 19:29

  25 døde i færgeulykke i Bangladesh

  Mindst 25 personer er omkommet i en færgeulykke i Bangladesh, mens flere fortsat meldes savnede.

  Ulykken skete, da en færge kæntrede i det nordlige Panchagarh-distrikt.

  Blandt de omkomne er 12 kvinder og otte børn, fortæller distriktsadministrator Jahurul Islam til nyhedsbureauet Reuters.

  - Redningsaktionen for dem, der fortsat er savnet, er igangværende, siger han.

  De præcise antal ombord på færgen er ukendt, men anslås at være i omegnen af 70. Omkring 20 af dem, er stadig ikke fundet.

 16. I dag kl. 19:24

  Tre millioner danskere underdoseret med coronavaccine

  Omkring tre millioner danskere er blevet underdoseret i deres vaccination mod coronavirus.

  Det drejer sig og vaccinationer givet med Pfizer-BioNTechs vaccine.

  Det var en særlig måde at optrække vaccinerne fra de hætteglas, de blev leveret i, der har forårsaget underdoseringen.

  Den særlige måde at optrække vaccinerne fra hætteglassene blev brugt i et forsøg på at maksimere udbyttet af vaccinerne.

  Men det har resulteret i en underdosering af op mod tre millioner danskere, viser interne dokumenter og en undersøgelse, som Teknologisk Institut har lavet for DR.

 17. I dag kl. 19:06

  Demonstranter i Moldova beder præsidenten gå af

  Der bliver demonstreret i Moldovas hovedstad, Chisinau, hvor flere tusinde er gået på gaden.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Demonstranterne kræver, at præsident Maia Sandu træder tilbage. De er utilfredse med stigende gaspriser og inflation.

  Fredag steg gaspriserne i Moldova med 27 procent for husholdninger.

 18. I dag kl. 18:54

  Polsk spillested aflyser koncert med Pink Floyd-frontmand efter kommentarer om krigen i Ukraine

  Roger Waters, forsanger i det legendariske rockband Pink Floyd, har fået sine forestående koncert i Krakow i Polen aflyst.

  - Live Nation Polska og Tauron Arena Krakow har aflyst Roger Waters' koncert, lyder det fra arrangøren ifølge Reuters.

  Waters skulle have optrådt i Krakow i april.

  Pink Floyd-forsangeren har tidligere fået kritik i Polen, fordi han sendte et åbent brev til Ukraines førstedame, Olena Zelenska, hvori han blandt andet skrev, at det er en fejl at tro, at flere våben til Ukraine kan afslutte krigen og opfordrer til at søge "en anden vej", så der ikke ofres flere ukrainske liv.

  Roger Waters har taget afstand fra den russiske invasion, men er blevet kritiseret for at være for venlig stemt over for Rusland, som han har advaret mod at "dæmonisere".

  Polen er en af Ukraines stærkeste støtter, efter Rusland invaderede Ukraine.

 19. I dag kl. 18:51

  Nadia Nadim er blevet korsbåndsskadet igen

  (Foto: Dylan Martinez © Ritzau Scanpix)

  Sidste år var den danske fodboldspiller Nadia Nadim nødt til at holde en ufrivillig pause fra sporten, da hun blev ramt af en skade i knæet.

  Siden vendte hun tilbage på grønsværen, men nu er den gal igen.

  Den danske landsholdsspiller har nemlig revet sit korsbånd over, og derfor er hun ukampdygtig i et stykke tid. Det skriver Racing Louisville-spilleren i et opslag på sin Instagram-profil.

  - Jeg er selvfølgelig knust og ked af det, skriver Nadim.

  - Men jeg har stået over for udfordringer og hårde tider, siden jeg var et barn, så man kan måske sige, at jeg er ekspert i at overkomme dem.

  - Jeg blev født som en kriger, og jeg ved, at intet kan knække mig. Jeg ved også, at det kunne være værre.

  Sidst den 34-årige angriber sad ude med en knæskade, gik der cirka ni måneder, før hun vendte tilbage til fodboldbanen.

 20. I dag kl. 18:47

  Schweizerne stemmer ja til at hæve kvindernes pensionsalder

  Det blev et ja, ved den folkeafstemning, som Schweiz i dag har afholdt.

  Spørgsmålet var, om pensionsalderen for kvinder skal hæves fra 64 år til 65.

  To gange tidligere har staten forsøgt at hæve pensionsalderen, så den bliver den samme som mændenes. Men det afviste vælgerne både i 2004 og 2017.

  50,6 af stemmerne var for at hæve pensionsalderen.

 21. I dag kl. 18:40

  Lærerstrejke i Norge fortsætter: Søndagens forhandlinger gav intet resultat

  I Norge strejker mere end 8.200 lærere, hvilket de har gjort siden skolestarten i august.

  Og det ser ikke ud til, at der kommer en løsning lige foreløbig. Søndag er forhandlingerne brudt sammen, skriver flere norske medier, heriblandt NRK.

  Det bliver en mere og mere alvorlig situation, mener den norske undervisningsminister, Tonje Brenna.

  - Det er beklageligt, at parterne ikke er nået til enighed. For hver dag, der går, bliver situationen mere alvorlig for eleverne, siger Tonje Brenna til det norske nyhedsbureau NTB ifølge NRK.

  Efter søndagens mæglingsmøde er der ikke planlagt nye møder, fortæller parterne til NRK. Lærerne strejker, fordi de blandt andet ønsker et skoletillæg på 10.300 norske kroner (7.453 danske kroner).

 22. I dag kl. 18:30

  Dansk golfprofil misser akkurat sejren og bliver nummer to i Irland

  Den danske golfspiller Nicole Broch Estrup var søndag lige ved at vinde sin anden turneringssejr på Ladies European Tour.

  Den 29-årige golfprofil endte nemlig på en delt andenplads i turneringen Irish Open, der er en del af Ladies European Tour. Danskeren spillede fremragende golf hele turneringen igennem og endte 14 slag under banens par.

  Det samme gjorde tjekkiske Klara Spilkova og finske Ursula Wikström dog også, og de tre golfspillere skulle derfor ud i et omspil, før der kunne kåres en vinder. Her var Klara Spilkova bedste kvinde, da hun lavede en birdie, mens de to konkurrenter gik hullet i par.

  Dermed endte tjekken med at kunne kunne række armene i vejret og juble over sejren.

  Også danske Smilla Sønderby spillede flot golf i den irske turnering. Den 22-årige dansker, der er med på Ladies European Tour for første gang i år, endte på en delt fjerdeplads.

 23. I dag kl. 18:18

  Højgaard blev overhalet på sidstedagen af golfturnering

  Søndag var det lige ved og næsten for Rasmus Højgaard, der må tage til takke med andenpladsen. (Foto: Michel Euler © Associated Press)

  Golfspilleren Rasmus Højgaard slutter på andenpladsen ved den traditionsrige turnering Open de France på mændenes DP World Tour.

  Turneringens fire runder endte med at blive en rutsjebanetur for den 21-årige dansker.

  I løbet af de to første dage fik Højgaard oparbejdet et forspring på seks slag til konkurrenterne, men det blev formøblet på lørdagens runde.

  Derfor var spændingen intakt helt til den afgørende runde søndag, hvor Højgaard i et parløb med italienske Guido Migliozzi kæmpede om sejren.

  25-årige Guido Migliozzi var inden søndagen ikke blandt favoritterne, men med en runde på ni slag under par, fik italieneren svinget sig op på førstepladsen.

  Migliozzi scorekort efter de runders golf lød på 16 slag under par. Et enkelt bedre end Højgaard.

  Selvom danskeren ikke vandt sit fjerde DP World Tour-trofæ, får han til gengæld på den gode side af 2,4 millioner kroner i præmiepenge for andenpladsen.

 24. I dag kl. 17:38

  Team Esbjerg uddeler bøllebank til nordmænd i Champions League

  Team Esbjergs Rikke Poulsen havde ved flere lejligheder årsag til at juble efter flotte redninger i kampen mod Storhamar. (Foto: Frank Cilius © Ritzau Scanpix)

  Team Esbjerg slår suverænt norske Storhamar med 35-25 i kvindernes Champions League i håndbold.

  Danskerne levede op til favoritværdigheden i søndagens opgør, hvor holdet allerede var foran med 21-10 ved pausen.

  I anden halvleg satte Team Esbjerg motoren i frigear, og så kunne danskerne give hjemmepublikummet en sikker timålssejr.

  Med de to point fra sejren spiller Team Esbjerg sig op på fjerdepladsen i Champions League-gruppen efter tre kampe.

 25. I dag kl. 17:24

  Røver truede sig til kontanter, men blev anholdt fire minutter senere

  En 27-årig mand er blevet anholdt blot fire minutter, efter han havde truet sig til kontanter i en Meny-butik i Viborg.

  Det fortæller vagtchef Simon Skelkjær fra Midt- og Vestjyllands Politi til Ritzau.

  - Manden kommer ind i forretningen og siger, at det er et røveri, men han truer ikke med våben.

  - I baglokalet truer han personalet til at åbne en pengeboks, siger vagtchefen.

  Politiet modtog anmeldelsen fra butikken klokken 13.13, og fire minutter senere var den formodede gerningsmand i politiets varetægt.

 26. I dag kl. 17:15

  47 evakueret efter uvejr i Sydøstgrønland

  47 borgere blev evakueret i Tasiilaq i Sydøstgrønland, da egnen blev ramt af en såkaldt piteraq, der er et vejrfænomen med en iskold faldvind.

  Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.ag, der har fået tallet bekræftet hos det lokale politi.

  - 30 borgere blev evakueret til forsamlingshuset, mens andre blev placeret ved familiemedlemmer, fortæller vagtchef Jørgen Madsen til mediet.

  En borger oplyser til mediet også om strømafbrydelser som følge af piteraqen.

 27. I dag kl. 16:10

  Italiensk valgdeltagelse tegner til at blive historisk lav

  (Foto: JESSICA PASQUALON © Ritzau Scanpix)

  I dag skal italienerne til stemmeurnerne og valgstederne er åbne, men indtil videre har langt færre end forventet lagt vejen forbi et af dem.

  Valgstederne åbnede klokken 07 og klokken 12 havde kun 19 procent af de stemmeberretigede italienere afgivet deres stemmer, hvilket peger i retning af, at valgdeltagelsen ved dagens parlamentsvalg bliver historisk lav.

  Det skriver nyhedsbureauet dpa.

  Tilbage ved valget i 2018, hvor man oplevede den laveste deltagelse siden Anden Verdenskrig, havde mere end 19 procent af italienerne stemt ved middagstid.

  Det kan godt være, at befolkningen ikke ligefrem er faldet over hinanden på vej til valgstederne, men flere af dem, der er på valg, har allerede været nede og stemme.

  • Den tidligere italienske premierminister og partileder for "Forza Italia" Silvio Berlusconi har tidligere i dag afgivet sin stemme i Milano. (Foto: FLAVIO LO SCALZO © Ritzau Scanpix)
  • Enrico Letta, der er leder af Det Demokratiske Parti og tidligere premierminister, hilser på de fremmødte på vej ind for at afgive sin stemme i den italienske hovedstad, Rom. (Foto: Guglielmo Mangiapane © Ritzau Scanpix)
  • Lederen af Femstjernebevægelsen, Giuseppe Conte, afgiver sin stemme i centrum af Rom. (Foto: Tiziana Fabi © Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Udsigten til den lave deltagelse rykker heller ikke ved forventningen om, at landet skrider langt til højre, og at det formentlig vil resultere i den mest højreradikale regering i efterkrigstiden.

  Målinger har tidligere vist, at en alliance af højrepartier, der ledes af Giorgia Meloni og hendes parti Italiens Brødre, vil vinde stort.

  De italienske valgsteder lukker i aften klokken 23.

 28. I dag kl. 15:04

  Skakprofil støtter Putin: Nyt billede er en provokerende 'langefinger'

  Sergey Karjakin før en kamp mod verdensstjernen Magnus Carlsen. (Foto: VINCENT WEST © Scanpix Denmark)

  Den russiske skakspiller Sergej Karjakin blev under begyndelsen af Ruslands invasion af Ukraine udelukket fra professionel skak i seks måneder. Årsagen var pro-russiske udtalelser.

  Nu er 32-årige Karjakin, der indtil 2009 var ukrainsk statsborger, vendt tilbage til skakverdenen.

  Det fejrer han med et Twitter-opslag med teksten: 'Udelukkelsen er overstået!'. Sammen med teksten er et selfie, der viser Karjakin i en trøje, hvorpå der står 'Putin Team'.

  Det får organisationer til at lægge pres på det internationale skakforbund, Fide. De vil have russeren udelukket igen.

  - Det er en langefinger fra Karjakin, og det er forkasteligt, siger generaldirektøren i NGO-organisationen Helsingforskomiteen Berit Lindeman til NRK.

  Men indtil videre holder Fide sig fra endnu udelukkelse.

  - Det er begrænset, hvor længe vi kan udelukke nogen, vi er uenige med. Så bliver vi et meningspoliti, og det vil vi ikke vil være, siger Fides vicepræsident Jøran Aulin-Jansson.

 29. I dag kl. 15:01

  Vejrskifte på vej - næste uge bliver koldere og mere våd

  Det er med at nyde septembersolen i dag, for de næste dage bliver det noget mere ustadigt i vejret, mere koldt og mere blæsende.

  Det skriver DMI på sin hjemmeside.

  Alle ugens dage er der lagt op til grå skyer, og der kommer regn eller byger. Solen har kun tænkt sig at vise sig indimellem.

  Temperaturen, regner DMI med, bliver mellem 11 og 15 grader, men den falder om aftenen til mellem 5 og 10 grader.

 30. I dag kl. 14:34

  Norges Iran-ambassadør kaldt til samtale i det iranske udenrigsministerium

  Iran kaldte i går Norges ambassadør i landet, Sigvald Hauge, til samtale i det iranske udenrigsministerium.

  Det bekræfter Norges udenrigsministerium ifølge VG.

  - Ambassadør Hauge gjorde rede for den norske regerings officielle syn på Mahsa Amini-sagen, siger en pressetalskvinde fra ministeriet til det norske medie.

  VG skriver, at ambassadøren var til samtale, fordi lederen af Norges Storting, Masud Gharakhani, der er af iransk afstamning, i kraftige vendinger har kritiseret det iranske styre efter kvinden Mahsa Amini døde i forbindelse med en voldsom anholdelse for ikke at bære sit tørklæde korrekt.

  Kritikken er især foregået på Twitter. I fredags skrev Gharakhani blandt andet på det sociale medie:

  - Når et diktatur føler sig presset af sit folk, hvad vil diktaturet gøre? De vil filtrere internettet og prøve at slå ned på protesterne.

  I dag skriver han:

  - Hvis mine forældre ikke tog det valg at flygte i 1987, ville jeg være en af dem, der kæmper for livet i gaderne i dag.

 31. I dag kl. 14:14

  Kvinde dræbt efter sammenstød med patruljevogn

  En 76-årig kvinde har her til formiddag mistet livet efter at være kørt sammen med en patruljevogn.

  Politibilen var med udrykning på vej til en anden trafikulykke, da sammenstødet skete på Strandvejen i køge.

  Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi på Twitter.

  - Kvinden er afgået ved døden som følge af ulykken, skriver Midt- og Vestsjællands Politi.

  De to politifolk kom kun lettere til skade.

  Sagen er givet videre til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP). Det er normal procedure, når politifolk er involveret i for eksempel alvorlige ulykker.

 32. I dag kl. 13:52

  Fagforeninger kritiserer regeringens forslag om at forkorte kandidatuddannelser

  I morgen ventes regeringen på et pressemøde at præsentere et forslag om at forkorte en række kandidatuddannelser til et år - især de humanistiske og samfundsvidenskabelige.

  Men de unge vil opleve et øget pres med en kortere uddannelse, mener flere fagforeninger.

  - De får mindre tid til eksempelvis at skrive det afsluttende speciale. Så de bliver mindre selvstændige, og der bliver mindre tid til at have relationer ud til kommende arbejdsgivere undervejs på studiet, siger Camilla Gregersen, formand for fagforeningen DM.

  Ingeniørforeningen IDA er heller ikke fortaler for forslaget, siger formand Laura Klitgaard.

  - Man leger med de unges trivsel.

  - De har været gennem reform efter reform, og nu kan de så se frem til endnu en reform. Man stiller en enorm usikkerhed op for de unge, og jeg kan godt forstå, at det er svært at trives i det miljø, siger hun.

  Regeringens forslag er en del af reformudspillet 'Danmark kan mere III', der præsenteres i morgen.

 33. I dag kl. 13:20

  Ammoniak er løbet ud i Horsens Fjord

  I morges er der sket et ammoniak-udslip i Horsens Fjord.

  Det stammer fra en tank hos byens fjernvarmeselskab, og herfra er væsken løbet ud i fjorden via en kloakledning. Det skriver Horsens Folkeblad.

  Sydøstjyllands Brandvæsen har været på stedet med såkaldte kemikaliedykkere for at suge ammoniakvandet op.

  - Vi får en anmeldelse om en større forurening klokken 05.17. Da vi kommer til stedet, kan vi konstatere, at der er løbet 27 kubikmeter (svarende til 27.000 liter, red.) ammoniakvand ud, siger indsatsleder ved Sydøstjyllands Brandvæsen Claus Rindahl Hansen til TV2 Østjylland.

  - Vi har været dernede for at hindre skader på miljøet, så godt som vi kunne, tilføjer han.

  Ammoniak kan være skadelig for dyr og planter, men det er for tidligt at sige noget om, hvilke konsekvenser udslippet får for vandmiljøet. Men det skal undersøges nærmere af den fælleskommunale miljøvagt, skriver Horsens Folkeblad.

 34. I dag kl. 13:14

  Fransk hovedpine inden kamp mod Danmark: To-cifret antal afbud

  Den franske landstræner Didier Deschamps med panderynker inden søndagens landskamp mod Danmark. (Foto: Franck FIfe © Ritzau Scanpix)

  Når Danmark søndag aften møder Frankrig i Parken, er det begrænset hvad den danske landstræner Kasper Hjulmand kan lære om den kommende VM-modstanders taktik.

  Det skyldes, at Frankrig er ramt af et to-cifret antal afbud fra VM-aktuelle spillere. Derfor møder Danmark formenligt et noget andet hold om to måneder ved den anden gruppekamp til VM i Qatar.

  Afbuddene kommer blandt andet fra bærende kræfter som Karim Benzema og Hugo Lloris. Men også flere af profilerne fra VM i 2018, såsom Paul Pogba og N'Golo Kante, er ikke til rådighed for Frankrigs landstræner Didier Deschamps.

  Omvendt kan man spekulere i, om Kasper Hjulmand gemmer sine bedste kneb til at slå Frankrig, så de kan bruges til VM.

  - Det kan godt være, at jeg holder noget tilbage. Der er nok et par tanker bag at gøre det, siger landstræneren med et lumsk smil til Ritzau.

  Samtidig erkender landstræneren, at førstepladsen er på spil i søndagens kamp mod Frankrig, og af den grund kan Danmark ikke fedtspille.

  - Men vi er der, hvor vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at vinde. Vi har fem udskiftninger, så det handler om at give den gas.

 35. I dag kl. 13:02

  Russiske toppolitikere kritiserer Putins måde at indkalde til militæret

  Formanden for det russiske overhus, Valentina Matviyenko, kritiserer den måde, som mobiliseringen af den russiske befolkning er sket på, skriver The Guardian.

  Tidligere på ugen annoncerede Putin en delvis mobilisering, der betyder, at op mod 300.000 russere bliver indkaldt til hæren. Det har medført demonstrationer i flere byer i Rusland.

  Samtidig har der været historier fremme om, at nogle mænd, som ikke burde være blevet indkaldt, alligevel er blevet det.

  Det har fået Valentina Matviyenko til at fare i blækhuset på det sociale medie Telegram, hvor hun kalder det fuldstændig uacceptabelt, og at hun godt kan forstå, at det har udløst en reaktion i befolkningen.

  Også Vyacheslav Volodin, der er formand for underhuset, Dumaen, siger, at hvis der er sket fejl, så skal de rettes, og at myndighederne på alle niveauer er nødt til at forstå deres ansvar.

 36. I dag kl. 12:43

  Schweiz stemmer om at hæve kvindernes pensionsalder

  Der er folkeafstemning i Schweiz i dag, og et af de helt store emner, som vælgerne skal tage stilling til, er et ja eller nej til at hæve kvinders pensionsalder fra 64 år til 65 år.

  Det skriver flere schweiziske og internationale medier.

  To gange tidligere har staten forsøgt at hæve pensionsalderen, så den bliver den samme som mændenes. Men det afviste vælgerne både i 2004 og 2017.

  Denne gang viser meningsmålinger dog, at folkestemningen kan være vendt, skriver mediet thelocal.ch.

  Modstanderne af forslaget mener, at det er uretfærdigt at ligestille mænd og kvinders pensionsalder, når de schweiziske kvinder får en lavere løn og dermed også en lavere pension end mændene.

  Tal fra det schweiziske økonomiministerium viser ifølge det lokale medie, at schweiziske kvinders pension i 2020 i gennemsnit var 35 procent lavere end mændenes.

 37. I dag kl. 11:58

  Teleselskaber gør det gratis at ringe og skrive til Iran

  Urolighederne og demonstrationerne i Iran får nu teleselskabet 3 og søsterselskabet Oister til at gøre det gratis at ringe og skrive til Iran.

  Det sker med tilbagevirkende kraft fra 23. september til og med 7. oktober.

  - Vi håber, at dette tiltag har givet vores kunder mulighed for at få kontakt til deres pårørende i landet, siger Morten Christiansen, der er regional administrerende direktør for 3 i Skandinavien og Østrig, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

  Telia er ved at vurdere mulighederne for at gøre det samme, oplyser selskabet til Ritzau.

  Også i Sverige har teleselskaberne Tre og Hallon gjort det gratis, skriver de på deres Facebook-sider.

  Voldsomme demonstrationer har den seneste uge præget flere iranske byer, efter en ung kvinde døde af sine kvæstelser efter at være blevet banket af moralpolitiet for ikke at bære sit tørklæde korrekt.

 38. I dag kl. 11:40

  Kommune vil droppe grøn brændstof - det er blevet for dyrt

  Sidste år besluttede Vordingborg Kommune at være mere klimavenlige og lade busserne køre på HVO-biodiesel.

  Men nu skal der spares syv millioner på den kollektive trafik, og kommunen kan hente to millioner kroner ved at gå tilbage til diesel. Derfor foreslår Klima- og Teknikudvalget at droppe den grønne løsning.

  Det skriver TV2 ØST.

  - Det er rigtig ærgerligt, at vi bliver tvunget til at gøre det. Men det udgør så stor en andel af de samlede besparelser, at vi har svært ved at bevare den grønne diesel og spare på nogle ruter. Vi bliver nødt til at veje det op imod hinanden, og på en relativ let måde kan vi spare to millioner, siger Anders J. Andersen, formand for Klima- og Teknikudvalget i Vordingborg Kommune til TV2 ØST.

 39. I dag kl. 11:34

  Løbefænomen sætter verdensrekord i maraton på de flade veje i Berlin

  Eliud Kipchoge jubler over endnu en verdensrekord. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Ritzau Scanpix)

  Eliud Kipchoge fra Kenya forbedrede i dag sin egen fire år gamle verdensrekord med et halvt minut, da han vandt Berlin Marathon.

  Forinden løbet havde den 37-årige kenyaner annonceret, at han gik efter at slå verdensrekorden, der blev sat samme sted i 2018.

  Et mål, han indfriede, da han i suveræn stil løb først gennem målsnoren i tiden to timer, et minut og ni sekunder.

  Løbets nummer to, landsmanden Mark Korir, var fire minutter og 49 sekunder langsommere end Kipchoge.

 40. I dag kl. 11:20

  Nordmændene og amerikanerne har svært ved at hente strandet militærfly på norsk ø

  Da et amerikansk militærfly af typen Osprey foretog en koordineret nødlanding 12. august i et naturreservat på den norske ø Senja, havde nordmændene ikke forestillet sig, at det ville koste flere millioner at fjerne det nødstedte fly igen.

  Flyet, der er en blanding mellem et fly og en helikopter, skulle være flyttet i dag, men operationen er blevet udskudt på ubestemt tid på grund af dårligt vejr, skriver norske NRK.

  Norge er løbende i dialog med USA om, hvad der skal ske med flyet.

  Norsk forsvar har tidligere oplyst til NRK, at man må bygge en vej og en særlig rampe for at få flyet væk, og at det altsammen skal gøres uden at skade naturen i reservatet.

  USA har haft flere ulykker med Osprey-typen, og i en periode valgte man at lade alle maskiner blive på jorden af sikkerhedshensyn, skriver NRK. Den seneste ulykke skete i Nordnorge i marts, hvor fire amerikanere omkom.

 41. I dag kl. 11:03

  Korrespondent: Meget tyder på sejr til Meloni ved Italiensk valg

  • Giorgia Meloni blev første gang valgt ind i det italienske parlament, og i 2008 blev hun udnævnt til ungeminister. (Foto: Andreas Solaro © Ritzau Scanpix)
  • I 2012 var hun med til at stifte Italiens Brødre, og hun har stillet op til både Europa-Parlamentet og til posten som Roms borgmester uden at blive valgt. (Foto: Andreas Solaro © Ritzau Scanpix)
  • Ved det seneste parlamentsvalg i Italien fik partiet 4,4 procent af stemmerne. Her er tilhængere til vælgermøde forud for valget. (Foto: CIRO DE LUCA © Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  - Det er altid farligt at sige "den er hjemme", før den sidste stemme er afgivet. Men meget tyder på, at 45-årige Giorgia Meloni bliver Italiens næste premierminister.

  Det siger DR's Europakorrespondent, Anna Gaarslev på dagen, hvor Italien går til valg.

  - Hvis det altså lykkes at danne regering med hendes to partnere: Silvio Berlusconi fra Forza Italia og Legas leder, Matteo Salvini, tilføjer hun.

  Valgdeltagelsen ved dagens valg tegner til at blive lav, fastslår Anna Gaarslev.

  - Det er en langt hen ad vejen en modløs befolkning, der skal stemme, lyder det i hendes analyse.

  - Italien får altså sandsynligvis en regering, der helt åbenlyst er rygende internt uenig om det mest påtrængende udenrigspolitiske spørgsmål lige nu. Og det er blot en ud af mange stridsspørgsmål trekløveret skal rede ud, skriver Anna Gaarslev i analysen, du kan læse her i sin fulde længde.

  • I dag skal italienerne til stemmeurnerne, når landets parlament skal vælges.  (Foto: YARA NARDI © Ritzau Scanpix)
  • De første vælgere ankom til valgstederne i morges, her er det et valgsted i hovedstaden Rom. (Foto: Massimo Percossi © Ritzau Scanpix)
  • Valget kommer, efter at Mario Draghi trak sig som landets premierminister den 21. juli efter længere tids politisk krise i Italien. Draghis afgang betød, at præsident Sergio Mattarella valgte at opløse parlamentet og udskrive et nyvalg, otte måneder før tid. (Foto: Massimo Percossi © Ritzau Scanpix)
  1 / 3
 42. I dag kl. 10:50

  Russerne strømmer fortsat til den finske grænse

  De russiske nabolande oplever stadig stor trafik ved grænseovergangene. Det er russere, som ønsker at forlade Rusland til fordel for et andet land.

  Alene ved Finlands sydøstlige grænse ankom der i går 7.662 russiske statsborgere. Det var en stigning på 65 procent i forhold til sidste lørdag, skriver grænsepolitiet på Twitter.

  - Trafikken fortsætter med at være travl, og antallet af folk, der ankommer til Finland, er stigende, lyder det fra grænsepolitiet.

  Samtidig er der et lille fald i antallet af russiske statsborgere, der kører den modsatte vej.

  Antallet af udrejsende steg eksplosivt, efter den russiske præsident, Putin, tidligere på ugen annoncerede en delvis mobilisering, hvilket betød, at omkring 300.000 personer nu skulle indkaldes til hæren for at kæmpe i Ukraine.

  Følg krigens udvikling i vores liveblog.

 43. I dag kl. 10:35

  Imod Putins mobilisering: 2.000 er anholdt ved russiske demonstrationer i denne uge

  Her bliver en kvinde tilbageholdt af politiet under en demonstration i Moskva i går. (Foto: MAXIM SHIPENKOV © Ritzau Scanpix)

  Igen i går var der demonstrationer rundt om i Rusland. I 33 byer blev mindst 798 personer anholdt, oplyser den uafhængige overvågningsgruppe OVD-Info ifølge Reuters.

  Demonstrationerne blussede op efter Putin annoncerede en delvis mobilisering, som betyder, at 300.000 russere nu kan indkaldes til hæren for at kunne kæmpe i Ukraine.

  Siden da har der i flere dage været store demonstrationer, og nu er i alt mere end 2.000 anholdt siden i onsdags, lyder det fra OVD-info.

  Følg krigens udvikling i vores liveblog.

 44. I dag kl. 10:29

  Skuffet Cort kom til kort ved VM: 'Ikke langt fra, at det kunne have været godt'

  Magnus Cort var ikke helt tilfreds med sin egen præstation. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

  Den danske cykelrytter Magnus Cort nåede aldrig at køre sig helt frem i finalefeltet, da herrernes linjeløb ved VM i cykling blev afgjort søndag morgen, selvom han selv følte, han var tæt på.

  Derfor stod han efterfølgende tilbage med 'en tom følelse', siger han til Ritzau.

  - Det var ikke langt fra, at det kunne have været godt.

  Remco Evenepoel fra Belgien vandt VM-titlen, da han kørte alene i mål, mens en større gruppe spurtede om de to øvrige medaljer.

  Og her ville Magnus Cort gerne have været med.

  - Hvis nu jeg havde haft rigtig gode ben, så var idéen nok, at jeg måske skulle have været i den gruppe, der kom op, siger han.

  Christophe Laporte fra Frankrig sølv, og australske Michael Matthews tog bronzen, mens danske Mattias Skjelmose blev nummer ti, selvom han længe lå i en god position til at vinde en medalje.

  Du kan læse mere om VM-løbet her.

 45. I dag kl. 10:27

  Journalist Christoffer Guldbrandsen skal afhøres om stormen på den amerikanske kongres

  Journalist og filminstruktør Christoffer Guldbrandsen skal afhøres i USA af den såkaldte 6.januar-komité, som kulegraver stormen på den amerikanske kongres 6. januar 2020.

  Det fortæller han selv i TV2's program Lippert.

  Afhøringen sker, fordi den danske journalist har fulgt Trumps politiske rådgiver Roger Stone og Trump-bevægelsen til sin dokumentarfilm 'A Storm Foretold', skriver tv2.dk.

  Komitéen mener, at han ligger inde med vigtig materiale fra Trumps inderkreds fra dagene op til angrebet på Kongressen.

  - Komitéen har afhørt den nærmeste kreds omkring Trump fra rådgivere til svigersøn og datter. Vores brik i puslespillet er, at vi var de eneste, der var på Willard Hotel, siger Christoffer Guldbrandsen.

  På det hotel befandt Roger Stone, chefideolog Steve Bannon og Donald Trumps advokat Rudy Giuliani sig før angrebet.

 46. I dag kl. 09:26

  Voldsom vind af orkanstyrke: Østgrønland ramt af særligt vejrfænomen

  Et voldsomt blæsevejr ramte lørdag dansk tid beboerne i den Østgrønlandske by Tasiilaq.

  I Grønland hedder denne form for kraftigt blæsevejr 'Piteraq', skriver DMI på sin hjemmeside.

  - Søndag morgen er vinden antageligt ikke toppet, men har allerede nået op på orkan i middelvind fra nordvest, med kraftige vindstød, oplyser DMI.

  Der er målt vindstød på over 50 meter i sekundet, som er langt over orkanstyrke på 32,6 meter i sekundet.

  Piteraq er en betegnelse, som grønlænderne bruger, og betyder ifølge DMI "det, der overfalder en".

  Vinden ved dette vejrfænomen kan have enorm styrke og skabe ødelæggelser.

  - Det dybe lavtryk, der giver piteraqen, ligger nu nord for Island, og forstærkes af et højtryk over Indlandisen, skriver DMI.

 47. I dag kl. 08:48

  Dansker blev nummer ti, da belgisk stjerne trådte sig i verdensmestertrøjen efter flot solokørsel

  Remco Evenepoel fik bronze i herrernes enkeltstart. Billedet her er taget, da han fik overrakt bronzemedaljen. (Foto: William WEST © Ritzau Scanpix)

  Remco Evenepoel er ny verdensmester i landevejscykling efter et flot linjeløb, hvor den unge, belgiske stjerne satte det afgørende angreb ind på regnbuetrøjen med 25 kilometer til mål.

  Her parkerede han kasakhstanske Alexiy Lutsenko på stigningen Mount Pleasant og kørte alene det sidste stykke til målstregen.

  Inden mål blev Lutsenko hentet af en mindre gruppe, som blandt andet bestod af danske Mattias Skjelmose, der kørte sit første VM.

  De fire fortsatte nærmest hele vejen til mål, inden de gik fuldstændig i stå på den sidste kilometer.

  Her blev de opslugt af en stor gruppe, og danskeren blev til sidst nummer ti.

 48. I dag kl. 08:45

  Energiselskab lukker for kundetelefonen - lagt ned af henvendelser om vinterhjælp

  Energiselskabet Andel Energi har siden i fredags haft lukket deres kundetelefoner.

  Det fremgår af en meddelelse på selskabets hjemmeside.

  - Vi får ekstraordinært mange kald i denne tid og har nået maksimum kapacitet. Vi lukker for indkomne kald, men er i fuld gang med at besvare jeres spørgsmål, står der på hjemmesiden.

  Det er især mange henvendelser om, hvordan kunderne skal forholde sig til den aftale om vinterhjælp, som Folketinget har vedtaget. Det betyder blandt andet, at danskerne kan vente med at betale energiregninger og afdrage over tid.

  - Vi kender ikke detaljerne for ordningen endnu. Og derfor er det ikke muligt for vores kundeservice at svare på nogle spørgsmål om ordningen før lige op til, den træder i kraft, skriver Andel Energi på hjemmesiden.

  Andel Energis direktør, Ole Vestergaard, sagde i denne uge til Ritzau, at der kom 2.000 opkald i timen.

  Selskabet forventer at åbne for telefonerne igen i morgen.

  I onsdags måtte energiselskabet Norlys også lukke ned for telefonlinjerne, og flere andre selskaber er på overarbejde for tiden på grund af energikrisen. Læs mere om det i nedenstående artikel.

 49. I dag kl. 08:30

  Mette Frederiksen vil forkorte humanistiske og samfundsvidenskabelige kandidatuddannelser

  Regeringen foreslår, at halvdelen af alle universitetsstuderende i fremtiden får en kandidatgrad på blot et enkelt år.

  Der er brug for en grundlæggende reform, så flere tager kortere uddannelser som unge - for så til gengæld at blive efteruddannet senere i arbejdslivet, mener statsminister Mette Frederiksen (S).

  - Vi skal kigge mere kritisk på, hvilke områder, man har brug for at gå fem år på universitetet. Det er der for eksempel ved forskning. Men omvendt er der uddannelser, hvor man godt kan komme på arbejdsmarkedet efter fire år, siger Mette Frederiksen til DR Nyheder.

  Hun vil især lave om på humanistiske og samfundsvidenskabelige fag.

  Både rektorer, studerende, akademikere og dele af erhvervslivet mener, at en forkortelse vil gå voldsomt ud over kvaliteten og være et risikabelt eksperiment.

 50. I dag kl. 08:19

  Zelenskyj opfordrer russiske soldater til at overgive sig

  Mens Rusland pønser på at indsætte op mod 300.000 flere soldater i krigen i Ukraine, opfordrer den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, de russiske soldater, der allerede kæmper i landet, til at overgive sig til ukraine.

  Det sagde præsidenten i en tale sent i går aftes. Han talte direkte til soldaterne på russisk, hvor han lovede dem en ordentlig behandling.

  Ifølge Zelenskyj risikerer de russiske soldater at blive dræbt eller lemlæstet i krigen, og de vil stå bedre ved at overgive sig til den ukrainske hær, mener han.

  - Russiske befalingsmænd er ligeglade med russernes liv - de skal bare udfylde de tomrum, som kommer efter de døde og sårede, sagde Zelenskyj.

  Zelenskyj udelukkede i denne uge, at fred kan komme på tale på et andet grundlag "end den ukrainske fredsformel". Sådan udtrykte han det i sin virtuelle tale ved FN's generalforsamling i New York.

  - Jo længere den russiske terror når, jo mindre sandsynligt er det, at nogen i verden vil gå med til at sidde til bords med dem, sagde han.

Mere fra dr.dk