Seneste nyt

USA's udenrigsminister er landet i Danmark på sit første officielle besøg

Overblik

 1. USA's udenrigsminister er landet i Danmark på sit første officielle besøg
  USA's udenrigsminister landede her til aften i Københavns Lufthavn, Kastrup. (Foto: pool © Scanpix)

  Antony Blinken er her til aften landet i Danmark, som er et af de første lande, der får bilateralt besøg af den amerikanske udenrigsminister.

  Her skal han i morgen mødes med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til drøftelser om blandt andet sikkerhedssamarbejde, klima og det arktiske område.

  Under besøget aflægger Antony Blinken desuden i audiens hos dronning Margrethe og mødes med statsminister Mette Frederiksen (S) samt ledende danske virksomheder inden for den grønne omstilling.

  Programmet omfatter også et møde med Kofod og repræsentanter fra rigsfællesskabet.

  Senere på ugen deltager Blinken i Arktisk Råds ministermøde i islandske Reykjavik, hvorefter han og Kofod besøger Grønland.

  Opslaget er opdateret klokken 23.47 med videoklippet herunder fra Blinkens ankomst til Københavns Lufthavn, Kastrup.

 2. Afhoppet hviderussisk atlet indleder rejse mod Polen

  Kristina Timanovskaya har ifølge Ritzau tidligt onsdag morgen lokal tid indledt sin rejse mod Polen, der har givet den afhoppede hviderussiske sprinter asyl.

  En række nationer har tilbudt at give Kristina Timanovskaya politisk asyl, efter at hun er havnet i konflikt med Hvideruslands atletikforbund, som hun har kritiseret under sin deltagen ved OL i Tokyo.

  Ifølge hende selv har atletikforbundet på baggrund af hendes kritik forsøgt at tvinge hende ombord på et fly hjem.

  For at undgå at blive sendt hjem til Hviderusland, som grundet den politiske situation er underlagt sanktioner fra EU, kontaktede hun søndag den Internationale Olympiske Komité for at få hjælp.

  Mandag søgte Timanovskaya tilflugt på den polske ambassade, og samme dag udstedte de polske myndigheder et humanitært visum til den 24-årige OL-atlet og hendes kæreste.

  Kort før afgang fra lufthavnen i Tokyo steg Timanovskaya ombord på en flyafgang til Wien i stedet for den planlagte tur direkte til den polske hovedstad Warsawa, skriver Reuters.

 3. EU-Kommisionen opfordrer USA til at løfte forbud mod rejsende fra EU

  EU-Kommisionens formand, Ursula von der Leyen, opfordrer den amerikanske regering til at løfte USA's forbud mod rejsende fra EU.

  Det skriver Ritzau.

  I stedet bør USA spejle sig lidt i de indrejseregler, som EU har for rejsende fra USA, udtaler hun til det tyske medie RND.

  - Vi insisterer på, at de samme regler gælder for ankomster i begge retninger. Vi er nødt til at løse dette problem så hurtigt som muligt, siger kommissionsformanden.

  Siden juni har amerikanske borgere haft mulighed for at rejse ind i EU, men det er stadigvæk op til EU's medlemslande at bestemme, om de vil åbne grænserne, ligesom de selv afgør, hvilke indrejserestriktioner, som skal gøre sig gældende.

  Omvendt er det kun nære familiemedlemmer til amerikanske statsborgere, diplomater og nøgleansatte i visse internationale organisationer fra EU, der kan få lov til at rejse ind i USA.

 4. Obama fejrer rund fødselsdag med flere hundrede gæster

  Det har vakt kritik, at den tidligere amerikanske præsident Barack Obama, der fylder 60 år i dag, har inviteret flere hundrede gæster til en stor fejring af sin runde fødselsdag.

  Efter planerne skal fejringen afholdes i weekenden på øen Martha's Wineyard ud for delstaten Massachussetts' kyst, hvor Obama-familien har en ejendom.

  Ifølge mediet Axios stiger antallet af smittede i Massachusetts, ligesom den stiger i andre delstater, og særligt den mere smitsomme Delta-variant vækker bekymring hos sundhedsmyndighederne.

  Det amerikanske medie CNN skriver, at der vil blive taget en række forholdsregler i forbindelse med festen, der også afholdes udendørs. På et pressemøde i Det Hvide Hus udtalte en talskvinde i følge nyhedsbureauet dpa, at der i forbindelse med fejringen var testkrav og andre foranstaltninger.

  Den nuværende præsident Joe Biden vil ikke deltage i festlighederne, sagde talskvinden ved samme lejlighed.

 5. Libanon vil stille topembedsmænd til ansvar for eksplosion

  Libanons præsident vil til bunds i, hvad der på denne dag sidste år førte til den voldsomme eksplosion i hovedstaden Beirut.

  Det skriver Ritzau.

  Forud for årsdagen for hændelsen 4. august siger præsident Michel Aoun, at han støtter en uafhængig undersøgelse af kæmpeeksplosionen, der dræbte over 200 mennesker og sårede tusindvis af mennesker.

  Ét år senere er ingen højtstående embedsmænd nemlig blevet holdt ansvarlige, hvilket har gjort mange libanesere vrede.

  Det skyldes blandt andet, at en lokalt iværksat undersøgelse er gået i stå, da flere ledende embedsfolk har nægtet at svare på spørgsmål.

  En rapport fra Human Rights Watch konkluderede tirsdag, at der er stærke beviser for, at nogle libanesiske embedsmænds kendte til faren og stiltiende accepterede den.

 6. 12-årig henter OL-sølv på skateboard

  De er unge, meget unge, i kvindernes skateboard-discipliner ved OL i Tokyo.

  19-årige Sakura Yosozumi fra Japan vandt guld i kategorien park, mens hendes landsmand Kokona Hiraki på blot 12 år tog sølv.

  På tredjepladsen blev der plads til 13-årige Sky Brown fra Storbritannien.

  Det er første gang, at skateboarding er med på det olympiske program.

  I morgen bliver det med dansk islæt, når 47-årige Rune Glifberg deltager i herrernes konkurrence.

  De tre medaljevindere. (Foto: Lisi Niesner © Ritzau Scanpix)
 7. Russer sender dansk bryder ud af OL

  Den danske bryder Frederik Bjerrehuus tabte natten til onsdag til russiske Artem Surkov og er færdig ved OL i Tokyo.

  To kampe blev det til for Frederik Bjerrehuus.

  Den danske bryder tabte egentlig sin første kamp tirsdag, men fik alligevel mulighed for at komme i aktion igen, da modstanderen, ukrainske Parviz Nasibov, endte med at kvalificere sig til finalen.

  Det gav Bjerrehuus en kamp mod russiske Artem Surkov om en plads i en bronzekamp.

  Men danskeren lykkedes altså ikke med at få skovlen under russeren. Surkov vandt 7-0 og sendte Bjerrehuus ud af OL.

  Du kan se et sammendrag af danskerens kamp i videoen herunder:

 8. Emma Aastrand ror sig sikkert i OL-semifinale

  Den står på semifinale torsdag for Emma Aastrand Jørgensen.

  Lidt over fire natten til onsdag dansk tid roede danskeren sig videre ved OL i Tokyo, da hun i sit indledende heat i 500 meter enerkajak blev nummer to.

  Dermed skal Aastrand Jørgensen altså i aktion torsdag i kampen om en finaleplads.

  Danskeren lagde sig onsdag tidligt i front. Efter 250 meter var hun toer, og her forblev hun altså også på den sidste kvarte kilometer.

  Hun har tidligere været i aktion ved legene i Tokyo og allerede indkasseret en medalje. Det skete tirsdag, da hun tog bronze i 200 meter enerkajak.

  25-årige Aastrand Jørgensen vandt sølv i 500 meter enerkajak ved OL i Rio i 2016.

  Du kan se danskerens indledende heat i videoen herunder:

 9. Dommeren fra EM-kampen mod Finland fortæller for første gang om Eriksens kollaps

  Anthony Taylor, der var dommeren, der dømte kampen mellem Danmark og Finland under EM, taler for første gang om, hvordan han oplevede, at Christian Eriksen faldt om på banen.

  Han fortæller, at han med det samme vidste, at der var noget galt med Eriksen, og at han kiggede på ham, mens det skete. Han fortæller også, at aftenens helte var sundhedsstaben og Danmarks kaptajn, Simon Kjær.

  - De rigtige helte den aften var den danske kaptajn og lægerne, der udførte den første hjertemassage, siger han til BBC.

  Det vigtigste for ham i situationen var at sikre, at Eriksen fik den behandling, han havde brug for.

  - Det fik han tydeligvis på grund af den hurtige reaktion fra ikke kun hans kaptajn, men også lægerne. Det var det vigtigste. Fodbolden var på det tidspunkt irrelevant. I sidste ende har vi at gøre med mennesker.

  Han fortæller også en smule om det, der skete i omklædningsrummene, da det blev besluttet, om kampen skulle fortsættes.

  - Vi havde besluttet at suspendere kampen, indtil vi fandt ud af, hvordan Christian havde det. Det var den grundlæggende information, vi skulle bruge for at vurdere, om kampen kunne fortsætte, siger han.

  Anthony Taylor dømmer til dagligt i den engelske Premier League. (Foto: Friedemann Vogel © Ritzau Scanpix)
 10. Præsident Biden opfordrer New Yorks guvernør til at gå af efter anklager om seksuelle krænkelser

  USA's præsident, Joe Biden, siger, at New Yorks guvernør bør træde af i lyset af resultaterne af en undersøgelse om seksuelle krænkelser.

  - Jeg synes, at han bør træde af, siger præsidenten på et pressemøde i Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge en rapport fra delstatens justitsministerium har guvernøren Andrew Cuomo udsat flere kvinder for sexchikane eller har krænket dem seksuelt.

  Blandt de kvinder, der ifølge undersøgelsen blev udsat for Cuomos adfærd, var flere ansatte.

  Også formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, har opfordret sin partifælle til at gå af.

  Andrew Cuomo. (Foto: Office of Gov. Andrew M. Cuomo)
 11. Kraftige eksplosioner rammer Afghanistans hovedstad

  To kraftige eksplosioner har rystet den centrale del af Afghanistans hovedstad Kabul.

  En sikkerhedskilde siger til nyhedsbureauet Reuters, at det var en bilbombe, der tilsyneladende var rettet mod et medlem af det afghanske parlament.

  Bombeangrebet skete i det svært bevogtede kvarter Sherpur tæt på forsvarsministerens bolig. Området, hvor der ligger flere regeringsbygninger og ambassader, er kendt som den grønne zone.

  Mindst fire personer er blevet dræbt, og 20 andre er såret i eksplosionerne, oplyser en talsperson fra sikkerhedsmyndighederne ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Eksplosionerne kommer på et tidspunkt, hvor Afghanistans hær kæmper mod Taliban i flere af landets provinser.

  • En tyk røgsky står op fra området, der huser regeringsbygninger og ambassader. (Foto: AA/ABACA © AA/ABACA)
  • Afghanske sikkerhedsstyrker i Kabul efter eksplosionen. (Foto: AA/ABACA © AA/ABACA)
  1 / 2
 12. FC Midtjylland får skidt udgangspunkt i Champions League-kvalifikationen

  I tredje runde af kvalifikationen til Champions League fik FC Midtjylland et dårligt udgangspunkt tirsdag aften, da det danske Superliga-mandskab tabte 3-0 til hollandske PSV.

  FCM var i forvejen plaget af corona-tilfælde og en disciplinærsag, som holdt Juninho ude af den svære kamp mod PSV. Således manglede hele seks af de spillere, som holdet har brugt i de første kampe af sæsonen.

  Alle tre mål faldt i første halvleg, og det gik rigtig stærkt!

  På bare 13 minutter havde PSV scoret de tre mål.

  Først var det 19-årige Noni Madueke, der sendte bolden forbi Jonas Lössl i Midtjylland-målet, før den tidligere Bayern München- og Dortmund-spiller Mario Götze ti minutter senere scorede til 2-0.

  Cody Gakpo stod for hollændernes 3-0-mål, og selvom PSV i flere omgange var tæt på at komme til flere mål, lykkedes det FCM at holde nederlaget på 3-0.

  De to hold mødes i returkampen på tirsdag i Herning.

  Den samlede vinder er klar til CL-playoffrunden, hvor enten Spartak Moskva eller Benfica venter, mens taberen får en plads i Europa Leagues gruppespil.

  Cody Gakpo scorede til 3-0. (Foto: via www.imago-images.de © Ritzau Scanpix)
 13. Tre alvorligt såret i skyderi i Skåne - tre er anholdt

  Tre personer er blevet alvorligt såret af skud nær et indkøbscenter i Kristianstad i Skåne.

  Ofrene er en mand i tyverne, en mand i trediverne og en kvinde i tresserne. De blev fundet på forskellige steder, både indenfor og udenfor, oplyser politiet ifølge svt.se.

  Alle skulle ifølge svensk politi være uden for livsfare.

  Tirsdag aften blev tre anholdt og mistænkt for mordforsøg.

  Politiet kan ikke komme nærmere ind på motivet for skydepisoden.

 14. OL-dagen i billeder: Få et overblik over dagens danske præstationer

  Herunder kan du se dagens danske resultater fra OL i Tokyo:

  1 / 9
 15. Byen New York kræver vaccinepas til indendørs koncerter og restauranter: 'Det vil sende et klart signal'

  New York bliver den første større by i USA til at kræve bevis på påbegyndt coronavaccination, hvis man ønsker at gå på restaurant indendørs, i teatret, til en indendørs koncert eller i fitness-center.

  - Hvis du ønsker at deltage fuldt ud i samfundslivet, så er du nødt til at blive vaccineret, konstaterer millionbyens borgmester, Bill de Blasio, ifølge The Guardian.

  Bystyret har for nylig krævet, at alle offentligt ansatte skulle vaccineres, hvis de ville undgå ugentlige test. Og man har også tilbudt 100 dollar, omkring 635 kroner, til dem, der troppede op og fik deres første skud vaccine.

  Nu går man skridtet videre.

  - Dette vil sende et klart signal, siger New York-borgmesteren.

  Omkring 66 procent af alle voksne i byen er nu fuldt vaccineret, viser sundhedsdata.

 16. Altædende japanbille risikerer at komme til Danmark: 'Den kan gå i græsplaner, i æbler og kartofler'

  Rettelse: Der blev tidligere vist et foto, der ikke viste sig at være japanbillen. Det er nu rettet.

  Den meget skadelige japanbille er blevet fundet i den schweiziske by Basel nær den tyske grænse - og den kan sagtens finde vej til de danske grænser.

  Det siger de danske fødevaremyndigheder.

  - Vi har et indre marked i EU, der betyder, at produkter, biler og mennesker frit kan komme igennem EU-lande, så selvfølgelig risikerer vi, at japanbillen finder vej til Danmark, siger Kristine Riskær, der er chef for planter og biosikkerhed hos Fødevareministeriet.

  Ifølge Kristine Riskær har den 10-12 mm lange japanbille en "meget bred smag" og kan derfor "lave enormt meget skade på mange forskellige planter".

  - Den holder sig ikke kun til en enkelt plante. Den kan gå i græsplæner, i æbler og kartofler, siger hun.

  Sådan ser japanbillen ud i close-up. (Foto: Phil Degginger)
 17. Præst straffes med 15 års fængsel for planlagt drab på sin kone

  Fra midterste plads i retssalen modtog sognepræst Thomas Gotthard byrettens dom.

  - Tiltalte Thomas Gotthard straffes med fængsel i 15 år, læste dommeren op.

  Thomas Gotthard tilstod tidligere i dag drabet på sin kone Maria From Jakobsen den 26. oktober sidste år. Han bortskaffede efterfølgende liget på bestialsk vis.

  Sognepræsten fratages samtidig retten til at arve eller få forsikringssummer og pensioner efter Maria From Jakobsen.

  - Der var tale om en nøje planlagt handling. Du havde indkøbt remedier og planlagt en dækhistorie på forhånd, forklarede dommeren.

  - Det at du har tilstået kan ikke føre til lavere straf.

  Thomas Gotthard har valgt at tage sig betænkningstid i forhold til at anke.

 18. Præst fik sidste ord i drabssag: Jeg er skyldig i en komplet tragedie

  Sognepræst Thomas Gotthard fik det sidste ord i Retten i Hillerød, som i dag behandler sagen om drabet på hans hustru Maria From Jakobsen.

  Drabssagen bliver kørt som en tilståelsessag.

  - Jeg slog Maria ihjel, læste han op fra en seddel, han havde skrevet.

  - Jeg tog egenhændigt beslutningen at gøre en ende på hendes fremtid og hendes drømme. Samtidig fratog jeg vores børn deres ubetingede kærlighed – deres mor, sagde han, inden dommeren valgte at trække sig tilbage for at vurdere sagen.

  Han tilføjede i retten, at ingen skal have ondt af ham, og han selv var skyldig i den situation, han stod i.

  - Jeg er skyldig i at have bedraget, løjet og manipuleret med jer alle sammen

  - Jeg er skyldig i en komplet tragedie.

  Anklageren har krævet 15 års fængsel.

  Det forventes, at der senere på aftenen falder dom i sagen.

 19. Udsigt til endnu lavere renter: Nationalbanken sælger ud for at svække kronens kurs

  Nationalbanken solgte i juli kroner for 5,2 milliarder for at svække kronens kurs.

  Det viser tal for Nationalbankens valutareserve, som netop er offentliggjort.

  Det er sjette måned i træk, at Nationalbanken forsøger at svække kronen, og det får chefanalytiker hos Totalkredit Sune Malthe-Thagaard til at spå endnu lavere renter sidst på året.

  - Vi forventer, at Nationalbanken vil sætte renten ned i løbet af 4. kvartal for at sikre kronens stabile kurs over for euroen, da interventioner i valutamarkedet (som dem, der ses i dag, red.) ikke vil være nok, skriver han i en mail.

  En nedsættelse af renten vil især komme boligejere med helt korte rentebindinger til gode.

 20. Anklager kræver præst fængslet i mindst 15 år for drab

  Thomas Gotthard skal have mindst 15 års fængsel for drabet på sin kone Maria From Jakobsen, hvis det står til anklager Anne-Mette Seerup.

  Det forklarer hun lige nu i Retten i Hillerød og kalder drabet koldblodigt.

  - Det er historien om en mand, som efter to års affære betragtede sin kone som en klods om benet, der skulle af vejen.

  Anklageren mener, at Gotthards erhverv hjalp ham med at undgå mistanke. Mange havde tillid til ham som præst, da hans kone forsvandt.

  Anklageren mener heller ikke, at det er formildende, at Thomas Gotthard endte med at tilstå drabet:

  - Politiet har været lige i hælene af ham. At han tilstår er ikke formildende omstændighed, der skal afspejles i straffen. Der er faktisk ikke én eneste formildende omstændighed, lød det fra Anne-Mette Seerup.

  I stedet mener anklageren, at der er skærpende omstændigheder, fordi Thomas Gotthard flyttede liget, hældte kemikalier over det, parterede det og afbrændte det for ikke at blive opdaget.

  Forsvarer Jesper Storm Thygesen mener ikke, at præsten skal idømmes mere end 13 års fængsel.

  - Han viste politiet alle gerningssteder. Man havde ikke fundet de ting uden hans hjælp. Det giver de pårørende fuld vished, sagde han.

 21. Grumme detaljer i drabssag: Præst fingerede kones forsvinden og bortskaffede lig

  Allerede en uge før drabet på Maria From Jakobsen begyndte sognepræst Thomas Gotthard at planlægge, hvordan han skulle bortskaffe liget.

  Præsten har netop tilstået drabet på sin kone, der skete den 26. oktober 2020.

  Thomas Gotthard var 19. oktober 2020 i Føtex, hvor han læste etiketter på kemikaler. 21. oktober købte han en 208 liters tønde på DBA og 24. oktober 2020 store mængder saltsyre.

  Han lagde en plan om, at det skulle ligne, at Maria From var forsvundet.

  Ifølge præstens forklaring, der blev læst op i retten, fik han hende til at skrive et brev, som han senere kunne bruge for at få det til at ligne, at hun ville væk.

  - Maria skulle dø, fordi han ville have fred. Han var presset og ville have fred. Der var ikke én udløsende faktor, lød det, da anklageren læste Thomas Gotthards forklaring op.

  I retten kom det også frem, at der var samlivsproblemer mellem dem. Præsten var forelsket i en anden.

  Efter drabet bortskaffede han liget ved først at komme det i en tønde med kemikalier og sætte det på en landejendom. Han blev nervøs for, at han ville blive opdaget.

  Derfor begravede han liget. Han gravede det dog op igen, fordi han ville brænde det.

  Han parterede liget og brændte det ad flere omgange.

  Efter syv måneder viste han politiet, hvor det var sket.

  - Han tilstår nu, fordi de nærmeste skal kunne komme videre. Han vil give familien fred, lød det i hans forklaring.

  Anklageren kræver mindst 15 års fængsel i sagen.

 22. Justitsminister: New Yorks guvernør har seksuelt forulempet flere kvinder

  Selv afviser han at have gjort noget galt, men justitsminister i delstaten New York i USA er ikke i tvivl:

  Delstatens guvernør, Andrew Cuomo, har seksuelt forulempet en række kvinder, inklusive kvinder der har arbejdet for ham. Dermed har han forbrudt sig mod både statens, men også føderale love.

  Andrew Cuomo, guvernør i New York. (Foto: JEENAH MOON)

  Sådan har det netop lydt fra justitsminister, Letitia James' kontor, på en pressekonference.

  Her blev detaljerne af en længere undersøgelse lagt frem, og konklusionen er, at Cuomo i flere tilfælde har opført sig upassende over for en række kvinder, heriblandt dem, der har arbejdet for ham.

  - Det var en kultur, hvor man ikke kunne sige nej til guvernøren, lyder det blandt andet.

  Blandt andet har guvernøren ifølge justitsministerens kontor i flere tilfælde taget fat i kvindelige ansattes bagdele, grebet fat i dem og hevet dem ind til sig og presset sig op mod deres bryster og i nogle tilfælde ført sin hånd under kvindernes bluser.

  Samtidig konkluderer undersøgelsen, at kvinder, der har stået frem, er blevet truet.

  11 kvinder har anklaget guvernøren for seksuelt at have forulempet dem. Cuomo afviser at skulle have gjort noget galt, men har dog sagt, at han måske kan have opført sig på en måde, der har fået nogle til at føle sig utilpas, men at det aldrig har været hensigten.

 23. Folk, der bryder karantænen efter hjemrejse til Japan, bliver hængt ud offentligt

  De japanske myndigheder er begyndt at gøre alvor af en trussel om at hænge folk ud offentligt, hvis de bryder karantæne-reglerne efter udlandsrejse.

  I Japan kræves der to ugers selv-isolation, når man rejser ind i landet som turist, eller som japaner vender hjem til landet.

  Desuden skal man give oplysninger om sin helbredstilstand og installere en app på sin smartphone, der tracker, hvor man befinder sig.

  Tre personer, som har brudt reglerne, fik mandag sine navne offentliggjort, skriver Reuters.

  Sundhedsministeriet siger, at de tre personer gjorde alt, hvad de kunne for at undgå kontakt med myndighederne, da de for nylig vendte hjem fra udlandet.

  Værtsnationen for OL registrerer for tiden cirka 10.000 smittede om dagen.

 24. Præst tilstår planlagt drab: Hældte syre over liget af sin kone

  Sognepræst Thomas Gotthard har tilstået planlagt drab på sin kone og usømmelig behandling af lig.

  Det skete ved Retten i Hillerød under et retsmøde her til eftermiddag.

  I retsmødebegæringen lyder det blandt andet, at Thomas Gotthard dræbte sin kone i deres have ved at slå hende i baghovedet med en sten, så hun blev bevidstløs. Herefter blokerede han hendes luftveje.

  For at skaffe liget af vejen havde han på forhånd indkøbt saltsyre i Jem&Fix og en 208 liters fodertønde. Syren - omkring 45 liter - hældte han sammen med kaustisk soda over liget, som han opbevarede i en forladt landejendom.

  Efterfølgende begravede han liget, som kun var halvt opløst for efterfølgende at grave det op igen og brænde det. Han begravede efterfølgende de afbrændte knogledele.

  Maria From Jakobsen forsvandt i oktober 2020. I første omgang efterlyste politiet den 43-årige kvinde, men i november blev hendes mand Thomas Gotthard varetægtsfængslet for drab.

  I lang tid nægtede sognepræsten sig skyldig i drabssagen, og i mange måneder var der ikke var fundet et lig.

  Der forventes dom i sagen senere i dag.

 25. Hviderussisk aktivist fundet hængt i park i Kiev: Ukrainsk minister lover omfattende efterforskning

  I Ukraine er man klar til at sætte alle kræfter ind for at komme til bunds i, hvad der er sket med den hviderussiske aktivist Vitalij Sjisjov, der tidligere i dag blev fundet død i en park i den ukrainske hovedstad Kiev.

  - Vi vil gøre alt tænkeligt for at efterforske sagen til bunds. Det er yderst vigtigt for os at få sandheden frem om hans tragiske død, skriver udenrigsminister Dmytro Kuleba på Twitter.

  Vitalij Sjisjov var leder af en ngo, der hjalp hviderussere, som var flygtet fra deres hjemland. Han forsvandt mandag, men blev fundet hængt i en park ikke langt fra, hvor han boede.

  Ifølge ngo'en er der ingen tvivl om, at der ikke er tale om selvmord, men en "planlagt operation af sikkerhedsstyrkerne for at skaffe en person, der er farlig for det belarussiske regime, af vejen", skriver Euronews.

 26. Bremse skal forhindre, at 380 tons broklap løber løbsk igen

  Vilsundbroens broklap hæves 1.000 gange om året, så skibe på Limfjorden kan passere. (Foto: Anders Davidsen)

  Vejdirektoratets samarbejdspartnere har undersøgt, hvordan den 380 tons tunge broklap ved Vilsundbroen mellem Thy og Mors lørdag eftermiddag løb løbsk og faldt ned fra halv højde.

  - Kun en enkelt båd skulle igennem, så han (brovagten, red.) har allerede, inden klappen var oppe, begyndt at lukke igen. Den funktion var styresystemet ikke forberedt på, siger ingeniør ved Vejdirektoratet Lis Lassen.

  Og derfor faldt klappen ned med stor hastighed i lørdags.

  Vejdirektoratet har nu sørget for, at broklappen fremover bliver sænket langsomt af den dæmpende maskine, selv om den bliver fejlbetjent.

  Vejdirektoratet arbejder på at automatisere Vilsundbroen og to andre broer. Det vil ikke øge risikoen for et uheld - snarere tværtimod, forklarer Lis Lassen.

 27. Cordsen: Tommy Ahlers' afgang er et kæmpe tab for Venstre

  At tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers i dag har forladt Folketinget er et stort tab for Venstre. Sådan lyder analysen fra DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen.

  - Tommy Ahlers er på ingen måde den første med en ikke-klassisk politisk baggrund, der har haft svært ved at finde sig tilrette i politik. Men for Venstres i forvejen hårdt prøvede formand, Jakob Ellemann-Jensen, og Venstre er det et kæmpe tab.

  - Tommy Ahlers stod stærkt i København, hvor han kunne tiltrække vælgere, som Venstre traditionelt har svært ved at appellere til. Og med Venstres aktuelle vælgerkrise har partiet god brug for stemmeslugere og for politikere med vælgertække uden for det klassiske Venstreland, siger Christine Cordsen.

 28. Fire ud af ti 12-15-årige har fået første vaccinestik

  Blandt de 12-15-årige, der er den seneste aldersgruppe til at blive inviteret til vaccination mod coronavirus, har 41,1 procent indtil videre fået det første stik.

  Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut ifølge Ritzau.

  Vaccination af børn fra 12 år og op har været omdiskuteret, og blandt andre har børnelægerne i Dansk Pædiatrisk Selskab anbefalet, at myndighederne ventede med at tilbyde vaccinen til børn, til man har mere viden om eventuelle bivirkninger.

  Men fire ud af ti børn i den aldersgruppe - og deres forældre - har altså indtil videre valgt at takke ja til vaccinen.

  Kun 1,38 procent i aldersgruppen har indtil videre nået også at få andet stik.

 29. Ellemann må se endnu en profil forlade Venstre: 'Det er jeg brandhamrende ærgerlig over'

  Venstres Jakob Ellemann-Jensen måtte i dag sige farvel til en af profilerne i partiets folketingsgruppe, Tommy Ahlers.

  Og det er partiformanden mildt sagt ikke glad for.

  - Det er jeg brandhamrende ærgerlig over. Tommy har været en stor gevinst for os i Venstre. Tommy har været en stor gevinst for dansk politik.

  - Vi har brug for flere som Tommy Ahlers, vi har ikke brug for færre, siger han.

  Med Ahlers' afgang har Venstres tre største stemmeslugere ved det seneste valg forladt partiet. Ifølge Ellemann viser det, at Venstres projekt er svært.

  - Da jeg sagde ja til at blive formand, vidste jeg, at det blev op ad bakke. Og det skal jeg hilse og sige, at det har det også været. Men jeg synes, at vi bevæger os op ad bakken med en større hastighed, siger han.

 30. Venstres Tommy Ahlers forlader Folketinget

  Tommy Ahlers fik femteflest personlige stemmer af alle kandidater ved det seneste folketingsvalg. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Ritzau Scanpix)

  Venstres Tommy Ahlers forlader dansk politik. Det skriver partiet i en pressemeddelelse.

  Ahlers meldte sig ind i Venstre og blev uddannelses- og forskningsminister i maj 2018. Siden det seneste folketingsvalg har han været menigt medlem af Folketinget. Men nu er hans tid i dansk politik altså slut efter lidt mere end tre år.

  Ahlers begrunder sit stop med, at han i stedet vil ud og være iværksætter og arbejde med grøn omstilling. Og så skyldes det også, at han oplever, at politik "handler meget om spillet og lidt for lidt om visionerne og de gode ideer."

  Tommy Ahlers var med 26.420 personlige stemmer den politiker, der fik femteflest stemmer ved valget.

  Med Ahlers' afgang har Venstre mistet sine tre største stemmeslugere ved det seneste valg, da både Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg har forladt partiet.

 31. 810 personer er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn

  810 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. Der har ikke været nogle dødsfald.

  Det fremgår af dagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

  I går var der 785 bekræftede tilfælde.

  Dagens smittetal er baseret på 51.853 pcr-test. Det svarer til, at 1,56 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Der er samtidig foretaget 98.984 hurtigtest de sidste 24 timer. Positive prøvesvar herfra indgår dog ikke i smittetallene, fordi der er usikkerhed om svarene.

  Der er nu 62 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er otte flere end i går. Af de indlagte er otte på intensiv afdeling, og de får alle hjælp af en respirator.

 32. Kontakttallet er beregnet til 1: Epidemien er stabil

  Kontakttallet for coronavirus er i denne uge beregnet til 1,0. Det skriver Sundhedsministeriet på Twitter.

  Dermed er udviklingen i epidemien stabil, hvor antallet af nye smittede hverken er betydeligt stigende eller faldende.

  Kontakttallet er de seneste uger faldet fra at have ligget et stykke over 1, til altså nu at være nede på et stabilt niveau.

 33. Ny dansk teknologi kan fange sexisme på internettet

  Hvis du bruger tid på de sociale medier, er du på din vej ned ad forskellige feeds måske stødt på kommentarer af lidt grov - måske endda sexistisk karakter.

  Et hold af forskere på IT-Universitetet har undersøgt sexisme på sociale medier og er kommet med en mulig løsning som Facebook, Twitter og YouTube blandt andet kan benytte.

  Det kan for eksempel være kommentarer som 'Hvis det er en ulempe for kvinder, er det samfundets skyld. Hvis det er en ulempe for mænd, er det deres egen skyld. Sexisme trives godt på den feministiske fløj.'

  Teknologien er den første af sin slags på dansk, og ifølge ITU den tredje af sin slags på et andet sprog end engelsk.

  Det vides endnu ikke om virksomheder som Facebook, Twitter og YouTube vil tage teknologien i brug.

 34. Heunicke vil have sat slutspurten ind i vaccineprogrammet: Få det klaret

  Sundhedsminister Magnus Heunicke skriver i et opslag på Facebook, at han vil have flere danskere til at tilslutte sig vaccineprogrammet mod coronavirus.

  Opslaget er henvendt til de borgere, som egentlig gerne vil vaccineres, men som ikke har fået det gjort endnu.

  - Nu hvor mange er på vej tilbage fra ferie, er det tid til, at vi får det klaret, skriver Heunicke.

  Han skriver desuden, at man nu kan henvende sig til sundhedsministeriet på mail, hvis man har gode idéer til at forbedre udrulningen af vaccinerne. Det kan sendes til vaccineide@sum.dk.

  Sundhedsministeriet oplyser i dag, at mere end 85 procent af den danske befolkning over 16 år nu har fået første stik med en af vaccinerne, mens to ud af tre borgere er færdigvaccinerede.

 35. Sådan! Håndboldherrerne spiller sig i semifinalen

  (Foto: FAbrice Coffrini © Ritzau Scanpix)

  Håndboldherrerne er klar til OL-semifinalen!

  Danskerne vandt overbevisende med 31-25 over Norge og har dermed avanceret sig til semifinalen.

  Det skete særligt efter en flot indsats i anden halvleg, hvor danskerne for alvor satte tempo på spillet og stod solidt i defensiven.

  I semifinalen møder håndboldherrerne Spanien. Kampen spilles torsdag og du kan selvfølgelig følge med direkte på DR1.

 36. Simone Biles vinder bronze i sit OL-comeback

  Dagens helt store nyhed i gymnastikverdenen var, at Simone Biles ville gøre comeback i dagens finale i disciplinen balancebom.

  Tidligere havde amerikaneren meldt afbud til flere andre OL-finaler af hensyn til sit mentale helbred.

  Og hun vendte tilbage med stil. Biles scorede 14.000 point, og det var nok til en plads på podiet.

  Kun kineserne Xijing Tang og Chenchen Guan var bedre på dagen, da de fik henholdsvis 14.233 og 14.633 point for deres præstationer på bommen.

  Dermed tager Kina altså både guld og sølv, mens 24-årige Simone Biles altså kan gå fra balancebom-finalen med en bronzemedalje.

  Simone Biles sikrer sig en bronzemedalje i dagens discplin. (Foto: LIONEL BONAVENTURE © Ritzau Scanpix)
 37. Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskud fra bestforever.dk: Smid dem ud

  Fødevarestyrelsen har i dag valgt at advare mod, at man køber kosttilskud fra hjemmesiden bestforever.dk.

  Virksomheden sælger nemlig ifølge Fødevarestyrelsen sundhedsskadelige kosttilskud.

  Der er tale om kosttilskuddene Forever Ginkgo Plus, Forever Multi Maca og Forever Garcinia Plus, som indeholder ulovlige og sundhedsskadelige planteingredienser. De kan alle give alvorlige skader på leveren, skriver styrelsen.

  Bestforever.dk er ifølge styrelsen blevet politianmeldt ad flere omgange og fik sidste år fratager retten til at sælge fødevarer - og kosttilskud - i Danmark.

  Har man allerede købt kosttilskud fra hjemmesiden opfordrer Fødevarestyrelsen til, at man smider dem ud.

 38. Så er den officielt bekræftet: Banelandsholdet skal køre OL-finale

  Så blev det officielt: Danmark er klar til finalen i 4000 meter holdforfølgelse.

  Efter længere tids usikkerhed om, hvorvidt danskerne var videre til finalen eller blev diskvalificeret, står der nu på OL's officielle informationskanal, at danskerne er finaleklar.

  Usikkerheden opstod, efter at den danske rytter Frederik Rodenberg styrtede, da han - mens han førte an for det danske hold - kørte ind i en brite. Briten lå efter sine holdkammerater, som han havde tabt kontakten til.

  Danskerne førte klart løbet mod briterne, da styrtet skete.

  Guldfinalen er i morgen klokken 11:06 mod Italien, der slog verdensrekord i dag.

 39. Kæmpedrama og styrt, da banelandsholdet kørte sig i OL-finalen

  Efter stor dramatik har det danske 4000 meter banelandshold sikret sig en plads i OL-finalen. Det skriver den internationale cykelunion, UCI, på twitter.

  Danskerne lå til at cruise sig videre til OL-finalen og var langt foran briterne, som var modstanderen.

  Men da den danske rytter Frederik Rodenberg fører det danske hold an, drøner han ind i en brite, som har måttet slippe taget med sine holdkammerater. Rodenberg kigger koncentreret i gulvet og ser simpelthen ikke briten.

  Længe var der usikkerhed om, hvem der skulle erklæres som vinder af løbet.

  Men i sidste ende vandt danskerne, fordi en regel siger, at man skal erklæres som vinder, når man kommer inden for en meter af konkurrenterne. Og det gjorde Rodenberg og det danske hold jo, kun få øjeblikke før styrtet skete.

  Hvis Danmark, som meddelt af UCI, skal køre finale, skal de møde Italien. Finalen køres i morgen.

 40. Se billederne: 6.000 år gammelt gravanlæg er dukket op

  • Langhøjen ses som det lysebrune jordstykke midt i billedet. Den ene halvdel af langhøjen er dækket af presenninger. Den fortsætter under grusvejen til højre i billedet og er cirka 90 meter lang og 13 meter bred, og dermed er den formentlig én af de største, der er fundet i Danmark. Foto: Nordjyske Museer
  • Stenkisten her ligger i den nordlige del af langhøjen. Foto: Nordjyske Museer
  1 / 2

  I forbindelse med etablering af et nyt skovområde ved Blenstrup i det østlige Himmerland har arkæologer fra Nordjyske Museer fundet spor efter en såkaldt ’langhøj’ fra yngre stenalder (3900-1800 f.Kr.).

  Langhøje var monumentale og komplicerede gravanlæg, som de tidligste bønder opførte for at ære deres forfædre og for at markere en form for tilhørsforhold til jorden.

  - Det er en utrolig spændende og i dag meget sjælden anlægstype, som meget få arkæologer kommer til at undersøge i deres karriere, siger museumsinspektør Thomas Rune Knudsen fra Nordjyske Museer.

  Nordjyske Museer forsætter udgravningen hen over sommeren og efteråret. En udgravning, der er finansieret af Slots- og Kulturstyrelsen.

 41. Efter store protester fra pressen: Dørene lukkes, når præst tilstår i drabssag

  Pressen protesterede.

  - Vi har en åben retspleje i Danmark. Ingen skal dømmes i hemmelighed, lød det blandt andet fra TV2-journalist Astrid Søndberg.

  Men det hjalp ikke.

  Derfor kan sognepræst Thomas Gotthard forklare sig for lukkede døre, når han forventes at tilstå drabet på sin kone, den 43-årige psykolog Maria From Jakobsen.

  - Da hans forklaring ikke vil kunne gives ved tilstedeværelse af presse, offentlighed og familie, vil det hindre sagens oplysning. På den baggrund lukkes dørene, lød det fra dommeren.

  Anklager Anne-Mette Seerup forklarede, at det ikke er for at holde tiltaltes forklaring hemmelig.

  Det er for at forhindre, at vidner hører tiltaltes tilståelse. For hvis det ender med, at anklagemyndigheden finder den ufuldstændig, så kommer sagen til at køre som en nævningesag til oktober, forklarede anklageren.

  - Derfor er der en reel risiko for, at vidners forklaringer kan påvirkes, hvis de gøres bekendt med tiltaltes forklaring, sagde Anne-Mette Seerup.

  Præsten ønskede heller ikke selv, at forklare sig offentligt:

  - Jeg forventer heller ikke, at Thomas kan afgive en fuld forklaring ved et offentligt retsmøde, lød det fra forsvarer Jesper Storm Thygesen.

  Der forventes dom senere i dag.

 42. Den svenske sundhedsstyrelse forbereder muligt tredje vaccinestik til næste år

  En større del af den svenske befolkning vil sandsynligvis blive tilbudt en tredje dosis coronavaccine til næste år, skriver den svenske sundhedsstyrelse i en pressemeddelelse.

  Udvalgte risikogrupper kan allerede få en tredje dosis i efteråret. Det vil hovedsageligt være mennesker på plejehjem, mennesker over 80 år samt personer med stærkt svækket immunsystem.

  Ifølge sundhedsmyndighederne er omfanget stadig uklart. Hvem og hvor mange der får en tredje dosis afhænger blandt andet af eventuelle nye virusvarianter og undersøgelser, der viser vaccinens effekt.

  Hos Sundhedsstyrelsen i Danmark bliver muligheden for et booster-stik stadig vendt og drejet, har direktør Søren Brostrøm fortalt i en skriftlig udtalelse.

 43. Retten i Hillerød: Anklager vil have tilståelse fra præst i drabssag for lukkede døre

  I Retten i Hillerød vil anklager Anne-Mette Seerup have dørene lukket, når den 45-årige præst Thomas Gotthard om lidt forventes at tilstå drab på sin kone.

  Det er nemlig ikke på forhånd sikkert, at han vil aflægge en fuld tilståelse i sagen, og derfor må offentligheden ikke lytte med.

  - Der er en forventning om, at han vil erkende, sagde anklageren til Ritzau forud for retsmødet.

  På vej ind i retten fortalte Thomas Gotthards forsvarer Jesper Storm Thygesen også, at han forventer, at præsten i dag vil erkende. Han ville ikke komme ind på, hvorfor forsvaret også ønsker dørlukning.

  - Det tror jeg, at vi tager inde i retten, sagde han.

  Præsten forventes også at erkende, at han bortskaffede liget af den 41-årige psykolog Maria From.

  Når forhøret er overstået, vil anklageren tage stilling til, om der er grundlag for at afgøre sagen som en tilståelsessag senere i dag.

  Hvis det sker, vil han i dag kunne få dom i sagen.

  Læs mere om sagen her.

 44. Ringenes Herre-serie får premiere i september 2022

  Er man fan af 'Ringenes Herre', skal man notere 2. september 2022 i kalenderen.

  For om et års tid får Amazons nye, store serie om universet, der baserer sig på J.R.R. Tolkiens fantasyroman, nemlig premiere.

  Amazon håber, at man med serien - der endnu ikke har fået noget navn - kan få samme succes som 'Game of Thrones', der i flere år har høstet kæmpestor succes hos HBO.

  Tilbage i 2017 anskaffede Amazon sig rettighederne til 'Ringenes Herre' for omkring 1,5 milliarder kroner.

  Optagelserne til første sæson af serien sluttede i går i New Zealand, oplyser Amazon.

 45. Stærk afslutning af dansk båd ved OL

  Måske var det følelsen af at kunne sejle helt uden forventningspres, der drev den danske Nacra 17-båd frem i medaljesejladsen?

  Båden med Lin Ea Cenholt og Christian Lübeck leverede i hvert fald virkelig en klassepræstation, og duoen sluttede sejladsen som nummer to.

  Det betyder dog desværre ikke, at de formåede at stjæle en medalje - chancerne for metal forduftede allerede i de indledende sejladser.

  Danskerne havde ellers inden OL håbet på medaljer, og med en sølvmedalje ved VM i 2019 i bagagen var der da også grund til optimisme inden legene i Tokyo. Men flere fatale placeringer på den næstsidste sejldag kostede dem muligheden for metal.

  Samlet blev Lin Ea Cenholt og Christian Lübeck nummer fire ved OL.

  Guldet gik til en båd fra Italien, sølvet gik til Storbritannien, mens Tyskland tog bronze.

 46. Afrikansk Union fordømmer dansk idé om asylcentre uden for EU

  Den Afrikanske Union er langt fra begejstret for den lov, Folketinget vedtog i juni måned, som gør det muligt at oprette modtagecentre til dansk asylbehandling uden for EU.

  Det har Den Afrikanske Union, der har 53 medlemslande, skrevet i en pressemeddelelse.

  Ifølge unionen lever Danmark ikke op til sine internationale forpligtelser, herunder FN's flygtningekonvention fra 1951.

  EU-Kommissionen har gentagne gange afvist den danske idé om modtagecentre i udlandet. Men regeringen har haft kontakt til enkelte EU-lande og mulige værtslande uden for Europa - som for eksempel Rwanda.

 47. Dagen starter skyet, men solen kommer til at titte frem senere

  Du er nok stået op til en del skyer hertil morgen. Dagen starter for de flestes vedkommende skyet og med enkelte byger.

  Det er kun i Nordjylland, hvor solen allerede fra morgenstund er på banen.

  I løbet af eftermiddagen vil der dog også blive plads til lidt eller nogen sol resten af landet, oplyser DMI.

  Temperaturen er lidt til den kølige side med temperaturer, som ligger mellem 16 og 20 grader.

  I aften skulle de fleste skyer forsvinde og store dele af landet kan også se frem til aftensol.

  Temperaturen falder i aften til mellem 15 og 18 grader.

 48. Forsvundet leder af hviderussisk NGO fundet død i Ukraine

  Den hviderussiske aktivist, Vitalij Sjisjov, der blev meldt savnet i går i den ukrainske hovedstad Kijev, er fundet død.

  Det oplyser det ukrainske politi til nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge politiet blev Sjisjov fundet hængt i en park nær sit hjem og hans mobiltelefon og personlige ejendele var blevet fjernet fra stedet.

  Myndighederne har nu indledt en drabsefterforskning, hvor de bl.a. vil undersøge, om aktivistens død er resultatet af et mord forklædt som selvmord, skriver Reuters.

  Vitalij Sjisjov, der var leder af en NGO, der hjælper hviderussere, der er flygtet fra politisk forfølgelse i Hviderusland, med at komme på fode i Ukraine, blev meldt savnet, da han ikke vendte hjem fra en løbetur mandag.

 49. Signalfejl ved Slagelse Station skaber fortsat togproblemer

  Pendlere og øvrige passagerer, der skal gennem Slagelse og over Storebælt, skal også i dag væbne sig med lidt tålmodighed.

  Signalfejlen ved Slagelse, der i går skabte udfordringer, skaber nemlig fortsat problemer.

  DSB kører med færre tog mellem landsdele resten af dagen, og intercitytogene til og fra Esbjerg er aflyst, oplyser DSB på deres hjemmeside.

  InterCityTogene mellem København H og Aarhus/Aalborg standser i dag ekstraordinært i Langeskov.

  Lyntogene mellem København H og Aarhus H kommer i dag også til at standse i Ringsted og Middelfart.

  Som følge af dette er pladsbilletkravet indtil videre suspenderet indtil 4. august klokken 05:00.

 50. Leder af gruppe for eksilerede hviderussere forsvundet i Ukraines hovedstad

  Vitalij Sjisjov, lederen af Det Hviderussiske Hus i Kijev, som hjælper eksilerede hviderussere med at komme på fode i Ukraine, er meldt savnet, efter han i går ikke vendte hjem fra en løbetur.

  Det oplyser det ukrainske politi ifølge Reuters.

  Sjisjov er en af de hviderussere, der har forladt Hviderusland - eller Belarus, efter myndighederne sidste år slog hårdt ned på de store demonstrationer, der blev udløst af præsident Alexander Lukasjenkos omstridte valgsejr. Utallige oppositionspolitikere og systemkritikere er siden endt bag tremmer.

  Aktivistens forsvinden kommer samtidig med nyheden om, at Polen har givet humanitært visum til en hviderussisk OL-atlet, som nægtede at rejse tilbage til Hviderusland trods ordrer fra sit trænerteam.

  Opdatering: Ukrainsk politi har efter denne artikels udgivelse meddelt, at Sjisjov er fundet død i en park nær sit hjem.

 51. Ingen medaljer til dansk 49'er

  Meget skulle være gået danskernes vej, og det gjorde det altså bare ikke. Jakob Precht Jensen og Jonas Warrer kom ikke fra medaljesejladsen i 49er-klassen med metal.

  Danskerne startede sejladsen på femtepladsen, og selvom de kom udmærket fra start, så fik de aldrig for alvor medaljedrømmen til at sprælle.

  De dumpede rimelig hurtigt ned i feltet og lå længe på en ottendeplads, som de også sluttede løbet på. I den samlede stilling betød det hverken fra eller til - danskerne slutter som nummer fem.

  Medaljesejladsen blev vundet af briterne Dyland Fletcher og Stuart Bithell, der også napper den samlede guldmedalje.

Mere fra dr.dk