Seneste Nyt

Utålmodig SF kalder sundhedsminister i samråd om psykiatriaftale

SF har mistet tålmodigheden med den psykiatriaftale, der blev underskrevet i slutningen af september sidste år.

Ifølge partiet er der ikke sket noget som helst.

Derfor kalder SF's psykiatriordfører, Anne Valentina Berthelsen, sundhedsminister Sophie Løhde (V) i samråd om 10-årsplanen.

- Alle kan se, at vi har et kæmpe problem med især børn og unges mistrivsel, men også med alle andre dele af psykiatrien. Det haster, og derfor må ministeren i et samråd svare på, hvorfor vi ikke er kommet videre siden valget, siger hun.

27. september september sidste år blev et bredt flertal af Folketingets partier enige om en tiårig plan om at forbedre psykiatrien. Aftalen betyder, at psykiatrien bliver løftet med knap 500 millioner kroner om året i de kommende år.

I regeringsgrundlaget lovede SVM-regeringen yderligere tre milliarder kroner i løbet af den ti-årige periode.

Moderaterne var som det eneste parti ikke med i psykaitriaftalen fra september, fordi partiet ikke mente, at planen var ambitiøs nok. Siden har Moderaterne dog tilsluttet sig aftalen, efter partiet blev en del af regeringen, oplyser partiet til DR.

Nyheder

 1. Politiet rykkede ud til to knivoverfald i Aarhus i aftes og nat

  Østjyllands Politi rykkede i aftes og i nat ud til meldinger om knivoverfald.

  Vagtcentralen fik en melding kort efter klokken 23 om, at en mand var stukket med kniv på Rosenhøj Bakke i Viby, skriver politiet i sin døgnrapport.

  Ifølge politiet viser den foreløbige efterforskning, at en mand muligvis blev såret i forbindelse med et slagsmål på stedet.

  Godt en time senere måtte de østjyske betjente igen rykke ud, da to mænd havde været involveret i et færdselsuheld, hvorefter de var blevet overfaldet og stukket med kniv på Langenæs Allé i Aarhus. Efterforskningen foregår stadig.

  Politiet skriver, at der ikke er noget, som indikerer en sammenhæng mellem de to sager.

 2. USA, Japan og Sydkorea vil dele data om nordkoreanske missiler

  Når Nordkorea fremover sender missiler afsted, skal dataudvekslingen om affyringer foregå i realtid mellem USA, Japan og Sydkorea.

  Sådan lyder en ny aftale mellem de tre lande ifølge AFP, skriver Ritzau.

  De tre lande har et mål om at dele varslingsdata om nordkoreanske missiler i realtid inden slutningen af året. Det skal gøre de enkelte landes varslingssystemer bedre, lyder målet ifølge Ritzau.

  Aftalen kommer, efter Nordkorea forsøgte at sende sin første spionsatellit ud i rummet i onsdags, hvilket skabte panik i Japan og Sydkorea. Missionen slog dog fejl, men selve forsøget er ifølge USA i strid med flere FN-resolutioner.

  Ifølge Reuters har Sydkoreas forsvarsminister i dag sagt, at nogle lande "ignorerer Nordkoreas ulovlige opførsel", hvilket truer FN's sanktioner mod landets missil- og atomprogrammer.

  Kina og Rusland ignorerede i går en amerikansk opfordring til FN's sikkerhedsråd om at fordømme Nordkorea for satellitforsøget, men skød i stedet skylden for stigende spænding på den koreanske halvø på USA.

 3. Overfaldt ansat på institution, stak af gennem taget og blev anholdt i rapsmark

  En 17-årig mand fra Fyn er blevet anholdt efter en hændelse fredag aften, hvor han overfaldt en ansat på den sikrede døgninstitution Egely.

  Institutionen ligger i Nørre Aaby og er for anbragte personer i alderen 12 til 17 år.

  Ifølge Fyns Politi overfaldt den unge mand en ansat, hvorefter han stak af igennem et tag og forsøgte at gemme sig i en rapsmark.

  Her blev han fundet liggende efter en halv times tid, og han blev anholdt. I dag skal en dommer ved et grundlovsforhør afgøre, om den 17-årige skal varetægtsfængsles.

  Politiet vil ikke gå i detaljer omkring overfaldet på den ansatte, der blev "slået med en genstand".

 4. Vingegaard-rival starter måske Touren med skinne på hånden

  Det forventes, at Pogacar og Vingegaard igen skal duellere om tronen til Tour de France. (Foto: © ETIENNE GARNIER, Associated Press)

  Den slovenske cykelstjerne Tadej Pogacar må muligvis indlede Tour de France med en skinne omkring håndleddet.

  For seks uger siden brækkede den 24-årige rytter håndleddet under Liège-Bastogne-Liège, hvilket straks skabte bekymring omkring hans muligheder for at blive klar til Touren.

  I Touren forventer mange endnu en duel om den samlede sejr mellem Pogacar og den forsvarende Tour-vinder, Jonas Vingegaard. Pogacar fortæller lørdag, at han har været så utålmodig i sin genoptræning, at han undervejs har trodset holdlægernes råd.

  - Jeg pressede mit hold til at komme tilbage på cyklen, men jeg ved godt, at jeg ikke må presse håndrodsknoglen alt for meget, siger Tadej Pogacar.

  Sloveneren forklarer, at han for tiden træner med en skinne i plastik, og det går langsomt fremad. Skaden vil dog formentlig fortsat påvirke ham, når Touren begynder i spanske Bilbao om fire uger.

  - Vi må se, om jeg kan begynde at lægge lidt mere pres på hånden.

  /Ritzau

 5. March for biodiversitet forventer op mod 10.000 i Københavns gader i dag

  Sådan ser ruten ud for dagens klimamarch i København. Start og slut er på Christiansborg Slotsplads.

  Der er planlagt en større begivenhed i København i dag, hvor tusindvis af mennesker klokken 13 ventes at deltage i en march for biodiversitet.

  Forventeligt et sted mellem 8.000-10.000, oplyser arrangøren bag 'Folkets Biodiversitetsmarch', som arrangementet hedder, til DR Nyheder.

  Marchen starter og slutter på Christiansborgs Slotsplads, og ruten går således forbi blandt andet Det Kongelige Bibliotek, Langebro, Glyptoteket, Nationalmuseet og Gammel Strand.

  Demonstranterne vil kræve, at politikerne sætter skub i arbejdet med at leve op til en målsætning om at have 30 procent beskyttet natur i 2030, som blev vedtaget på en FN-konference om biodiversitet i 2022.

  - Det er vigtigt, at vi går på gaden for at vise politikerne, at der er folkelig opbakning til meget mere beskyttet natur, og for at vise, at vi vil have handling nu og her, udtaler medarrangør Johannes Sartou.

  Bag marchen står Den Grønne Ungdomsbevægelse, Klimabevægelsen Danmark, Danmarks Naturfredningsforening, Ungdommens Klimaoprør, GreenPeace, Extinction Rebellion, Nyt Europa, Global Aktion, De Unge Biodiversitetsambassadører og Arternes Ambassade.

 6. Zelenskyj: 'Ukraine er klar til at lancere modoffensiv'

  Ukraine er klar til at gå i den længe ventede modoffensiv, som skal generobre de russiskbesatte territorier i landet.

  Det siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i et interview med The Wall Street Journal, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  - Vi tror stærkt på, at vi vil lykkes, siger præsidenten.

  - Jeg ved ikke, hvor lang tid det vil tage. For at være ærlig kan det gå en række forskellige veje, helt forskellige. Men vi kommer til at gøre det, og vi er klar.

  Håbet er, at modoffensiven vil ændre dynamikkerne i krigen mellem Ukraine og Rusland.

  Der har været forskellige meldinger om, hvornår den annoncerede modoffensiv skulle lanceres - og hvorvidt den allerede var i gang. Zelenskyj sagde i sidste måned ifølge Reuters, at Ukraine måtte vente på, at flere armerede køretøjer kom fra Vesten.

 7. Mand fundet død i sin bil efter oversvømmelser i Japan

  En bil står delvist under vand i byen Wakayama den 2. juni 2023. (Foto: © Unknown, Kyodo)

  En tropisk storm og medfølgende voldsomme mængder regn har kostet en mand livet i Japan.

  Den døde blev fundet i sin bil, der stod under vand.

  Foruden den dræbte, som er en mand i 60'erne, er der to savnede og et ukendt antal sårede, skriver The Guardian.

  Redningsmandskab leder fortsat efter tilskadekomne efter blandt andet mudderskred og sammenstyrtede bygninger. Der bliver varslet om risiko for oversvømmelser flere steder og herunder i Toyohashi og Koshigaya nær hovedstaden Tokyo, der efter sigende har oplevet den største mængde nedbør på 24 timer nogensinde. Tokyo var desuden ramt af strømafbrydelser her til morgen.

  I 2018 døde mere end 200 mennesker i oversvømmelser og jordskred i løbet af regntiden i det vestlige Japan, og i 2021 omkom 27 efter et jordskred i feriebyen Atami, skriver The Guardian.

 8. Dansk statsborger blev løsladt fra fængsel i Iran. Nu er han landet i Belgien

  Opdateret klokken 10.05 med video af ankomsten til Belgien.

  En dansk statsborger er natten til lørdag ankommet til Belgien, efter han i går blev løsladt i Iran.

  Her havde han siddet fængslet i syv måneder, skriver Ritzau.

  Han er ankommet til Belgien sammen med to østrigsk-iranske statsborgere, som også blev løsladt i går. Den belgiske udenrigsminister, Hadja Lahbib, tog sammen med danske og østrigske diplomater imod de tre europæere.

  Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, takker sin belgiske kollega for samarbejdet om løsladelserne på Twitter og udtrykker lettelse over, at den danske statsborger er på vej hjem til sin familie i Danmark.

  Den belgiske regering har ifølge Reuters skrevet i en udtalelse, at den danske statsborger har været fængslet siden november 2022 i forbindelse med demonstrationer for kvinders rettigheder i landet. Det bekræftede mandens familie over for DR Nyheder fredag aften, og de fortalte samtidig, at deres 28-årige søn lander i Københavns Lufthavn i dag klokken 11.05.

  En talsperson for den belgiske regering har bekræftet over for Reuters, at Iran til gengæld for løsladelserne har fået udleveret den iranske diplomat Asadollah Assadi. Han blev i 2021 dømt i Belgien efter mislykkede planer om bombesprængninger i Frankrig, og han var i gang med at afsone en straf på 20 års fængsel.

  Her ses Thomas Kjems, som den danske statsborger hedder, i hvid hættetrøje ankomme til Belgien i nat. Kvinden med det lyse tøj og gule tørklæde er Belgiens udenrigsminister, Hadja Lahbib.

 9. Mineselskab får endeligt afslag på ansøgning om at grave i Grønland

  Billedet her er fra Kuannersuit (Kvanefjeld) og taget i september 2020. Det er her, Greenland Minerals havde håbet på at kunne få lov til at bore efter mineraler. (Foto: © Greenland Minerals Ltd, Ritzau Scanpix)

  Det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, har meddelt virksomheden Greenland Minerals A/S, at det får afslag på en ansøgning om at udvinde sjældne jordarter i en ny mine i Kuannersuit-fjeldet.

  Greenland Minerals er et australskbaseret mineselskab, der siden 2007 har arbejdet på at få lov til at udvinde jordarterne fra Kuannersuit, der på dansk kaldes for Kvanefjeldet. Emnet var blandt andet en del af debatten i landets valgkamp i marts 2021.

  I fjeldet findes der en mængde forskellige jordarter, som er meget eftertragtede som råstoffer i industrien og derfor ekstremt værdifulde. De bliver brugt til fremstilling af alt fra laptops, magneter, tablets, jagerfly, missiler, telefoner, elbiler og vindmøller.

  Særligt udsigten til, at der ville blive udvundet radioaktivt uranmalm som et biprodukt ved at hente mineralerne op af fjeldet, har skabt stor debat og bekymring for både natur, dyr og mennesker i området.

 10. Solen skinner videre over Danmark i dag

  Vi har endnu en tør og lun dag i vente.

  Lørdagen byder på temperaturer mellem 15 og 20 grader, dog lidt køligere ved kyster med pålandsvind, skriver DMI i dagens vejrudsigt.

  Vinden bliver svag til jævn, og ved vestkysten op til frisk vind.

  Natten til søndag holder det også tørt og bliver dels klart vejr med temperaturer ned mellem 5 og 10 grader.

  DMI har advaret om risiko for alvorlig tørke, da der det næste stykke tid ikke er udsigt til regn. Her kan du læse om, hvorfor vi kan forvente længere tørkeperioder fremover, samt hvad du kan gøre for at gøre din have mere robust til at klare sig under tørre vejrforhold.

 11. Mand varetægtsfængslet efter dødsfald i Albertslund

  En 28-årig mand blev i aftes varetægtsfængslet i fire uger i forbindelse med et dødsfald i Albertslund.

  Han er sigtet for vold med døden til følge, skriver Vestegnens anklagere på Twitter.

  Fire andre mænd blev sammen med den nu sigtede anholdt i går og fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Glostrup. Efter de havde afgivet forklaringer, blev de fire løsladt.

  Efterforskningen fortsætter, lyder det fra politiet.

  Den afdøde er en polsk mand i 30'erne, hvis pårørende endnu ikke er underrettet.

 12. Nu meldes der om 288 dræbte i indisk togulykke

  Dronebilledet her viser, hvordan de tre forulykkede tog ligger omkring jernbaneskinnerne i Odisha Balasore. (Foto: © National Disaster Response Force, Ritzau Scanpix)

  Dødstallet efter fredagens togulykke i den indiske delstat Odisha fortsætter opad og rammer nu 288.

  Samtidig er omkring 1.000 blevet kvæstet, oplyser lederen af det lokale brandvæsen, Sudhanshu Sarangi, ifølge CNN.

  Det er stadig uklart, hvad der forårsagede ulykken, hvor toget med passagerer kolliderede med et godstog, hvorefter et andet passagertog stødte ind i det første tog. Det skete klokken 19.20 lokal tid.

  Ifølge CNN er scenerne omkring ulykkesstedet kaotiske, og foran hospitalerne er der hundredvis af mennesker, der er mødt op for at donere blod. Der blev indsat busser til at fragte tilskadekomne til hospitalerne.

  Der vil i dag blive erklæret national sørgedag over hele landet.

 13. Dødstallet stiger i Indien efter voldsom togulykke

  Mennesker bevæger sig rundt på en væltet togvogn på ulykkesstedet. (Foto: © ANI, Ritzau Scanpix)

  Dødstallet stiger i Indien, efter et en voldsom togulykke, hvor et passagertog kolliderede med et modkørende godstog i den østindiske delstat Orissa.

  Kort efter kom et andet passagertog og stødte ind i det forulykkede passagertog.

  Meldingen er nu fra Pradeep Jena, der er øverste embedsmand i Orissa, hvor ulykken fandt sted, at 80 personer er døde, mens 850 er såret. Det skriver Reuters.

  Men der er forskellige meldinger. Ifølge BBC har Sudhanshu Sarangi fra delstatens brandvæsen sagt, at "mere end 120 lig" var bjerget, og at han forventer, at flere kommet til.

  Redningsmandskab arbejder fortsat på at redde folk ud af togene, og Indiens præsident, Narendra Modi, har understreget, at "al mulig hjælp" bliver givet til de berørte.

  I videoen nedenfor kan man se noget af redningsarbejdet:

 14. Ecco med store overskud i 2022: Ukrainekonflikten nævnes ikke

  Ecco Sko har næsten fordoblet resultatet før skat i 2022 fra året før.

  Det viser et nyt regnskab, Ecco har offentliggjort i dag, skriver Finans.

  I regnskabet fremgår det, at resultatet før skat for 2022 er 88 millioner euro, hvilket svarer til 655 millioner kroner.

  Det sker efter nogle sløje år, hvor 2021 også blot bød på et resultat før skat på 43 millioner euro, altså omkring 320 millioner kroner.

  - Det direkte forbrugersalg var især opmuntrende, delvist løftet af meget få covid-restriktioner i forhold til tidligere år, lyder forklaringen fra Ecco ifølge Finans.

  Fremgangen sker i et år, hvor krigen i Ukraine brød ud. Ecco har modsat mange andre danske virksomheder ikke vendt Rusland ryggen og trådt ud af landet med selskabets 200 skobutikker.

  Det har afstedkommet megen kritik fra flere sider, men konflikten står ikke nævnt i regnskabets 48 sider.

 15. Suveræn kenyaner sætter verdensrekord på kvindernes 1500 meter

  29-årige Faith Kipyegon fra Kenya skrev her til aften historie, da hun ved Diamond League-stævnet i italienske Firenze satte verdensrekord på kvindernes 1500 meter.

  3 minutter og 49,11 sekunder lød tiden på, hvilket er knap et sekund bedre end den nu forhenværende rekord sat af Genzebe Dibaba fra Etiopien i 2015.

  Faith Kipyegon er regerende verdens- og olympisk mester på samme distance og manifesterede altså sin position som verdens bedste på 1500 meteren.

 16. Mere end hver anden transportbetjent har sagt op

  Der er stor udskiftning blandt korpset af betjente, der transporterer og bevogter indsatte, når de eksempelvis skal i retten eller til lægen.

  I løbet af de få år, hvor stillingen som transportbetjent har eksisteret, har mere end hver anden betjent sagt op. Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

  I 2021 var der 173 transportbetjente. Nu er der 134.

  - Vi mangler over 30 procent af det personale, vi er normeret til. Vi har voldsomt meget overarbejde, siger Fængselsforbundets tillidsrepræsentant, Peter Rasmussen.

  - I dag har vi afvist 13 ud af 60 bestillinger på grund af manglende personale, og der er dage, hvor vi afviser flere, siger han.

  Ifølge ham er lønnen den største årsag til, at de er svære at holde på. Han mener ikke, at transportbetjentene får en løn, som matcher den risiko, der er forbundet med jobbet.

  Transportbetjentene som faggruppe har eksisteret siden 2018.

 17. USA og Finland skal samarbejde om 6G-teknologi

  Antony Blinken til venstre og Pekka Haavisto i Finland, da de har underskrevet erklæringen om udvikling af 6G. (Foto: © Mauri Ratilainen, Ritzau Scanpix)

  USA og Nokias fædreland - Finland - vil samarbejde om at udvikle det næste hurtige netværk, 6G.

  De to landes udenrigsministre har i dag underskrevet en erklæring om, at nationerne skal samarbejde om at udvikle teknologien.

  Det sker, mens den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, er på besøg i den finske hovedstad, Helsinki. Det skriver Ritzau.

  - 6G er kernen i Finlands fremtidige succes, og samarbejdet med USA styrker vores teknologiske forspring, siger Finlands kommunikationsminister, Timo Harakka.

  I den teknologiske verden er Finland mest kendt for Nokia-telefonen. I sin storhedstid var Nokia verdens største producent af mobiltelefoner.

 18. Tidligere folketingspolitiker bliver ny formand i Krifa

  Jane Heitmann kommer til at stå i spidsen for fagforeningen Krifa. Her ses hun i 2022, da hun modtog ridderkorset. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

  Fagforeningen Krifa skal fremover ledes af Jane Heitmann.

  Regions- og hovedbestyrelsen i Krifa har således valgt den tidligere Venstre-politiker som ny formand efter et repræsentantskabsmøde i Fredericia, skriver de i en pressemeddelelse.

  Jane Heitmann var medlem af Folketinget fra 2011 til 2022 og har bestredet en række ordførerposter for partiet Venstre.

  - Som ny formand vil jeg være optaget af, hvordan vi får dæmmet op for stress-statistikkerne og gør plads til mere rummelighed.

  Hun mener, at hendes erfaring fra politik som sundhedsordfører vil gøre arbejdet nemmere.

  - Vi bruger halvdelen af vores vågne timer på jobbet, og man skal kunne holde til at arbejde i rigtig mange år, siger hun.

  - Men arbejdslivet må ikke være noget, der blot skal overstås.

  Krifa har ifølge fagforeningen selv mere end 185.000 medlemmer.

 19. Mindst 50 døde efter togulykke i Indien

  Mindst 50 personer har mistet livet efter en togulykke i Indien, der involverede to passagertog og et godstog. Det skriver Reuters og The Times of India.

  Flere end 300 er sendt på hospitalet, skriver Reuters. Ulykken er sket i byen Balasore i den østindiske stat Odisha.

  Redningsoperationen er fortsat i gang, og ofrene får al den hjælp, der kan gives, skriver Indiens premierminister, Narendra Modi, på Twitter.

  - Jeg er ulykkelig over togulykken i Odisha. I denne sorgens tid går mine tanker til de berørte familier. Må de sårede komme sig hurtigt, skriver han.

  Premierministeren skriver desuden, at han er i kontakt med Indiens jernbaneminister og har bedt ham få overblik over situationen.

  Times of India skriver, at et tog fyldt med passagerer blev afsporet og kørte ind i et godtog. Derefter kom et andet passagertog og stødte ind i det forulykkede.

 20. Spinat tilbagekaldes efter fund af metalstykker

  Har du købt spinat til tærten eller til pastaretten, så pas på.

  Coop tilbagekalder nu to partier hakket spinat, efter producenten bag har konstateret fund af metalstykker.

  Det oplyser Coop i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

  Det drejer sig om varen "Dybfrost Änglamark økologisk hakket spinat" på 400 gram med bedst før 7. maj 2024 og 22. februar 2025.

  Produktet er solgt landet over i kæderne Kvickly, SuperBrugsen og Dagli'Brugsen samt på hjemmesiden coop.dk.

  Coop råder forbrugerne til enten at levere varen tilbage til butikken, det er købt i, eller at kassere det.

 21. Kilometerlang kø giver forlænget rejsetid over Fyn

  En 19 kilometer lang kø giver fredag aften op til tre kvarters forlænget rejsetid på E20 Fynske Motorvej fra Middelfart mod Odense.

  Det skriver P4 Trafik Syddanmark på det sociale medie Twitter.

  - Det er en god blanding af fredagstrafik og koncertgængere, der har sat kursen mod Rammstein, lyder det i tweetet.

  Ramstein spiller i aften i Odense.

 22. Amerikansk oberst trækker i land om dræberdrone

  Det vakte opsigt, da oberst Tucker Hamilton fra det amerikanske flyvevåbens afdeling for droneoperationer fortalte, at en drone i en simuleret øvelse valgte at ignorere en menneskelig operatørs kommando.

  Men nu trækker han i land.

  Hamilton forklarer over for mediet Aerospace Magazine, at han "brugte forkerte ord".

  Obersten deltog for nylig på en militærkonference i London. Efterfølgende fortalte han i en blog og en podcast for arrangørerne af konferencen om en drone styret med kunstig intelligens (AI).

  Her fremgik det, at dronen i den simulerede øvelse havde fået til opgave at ramme fjenden. Men i stedet valgte den angiveligt at "dræbe" sin egen operatør.

  I en udtalelse til Aerospace Magazine siger han, at "simulationen om den defekte AI-drone" var et hypotetisk "tankeeksperiment".

  Det opstod ikke inden for militæret, forklarer han.

  - Vi har aldrig lavet det eksperiment, og det behøver vi heller ikke for at indse, at det er et sandsynligt udfald, siger oberst Hamilton.

  - På trods af, at det er et hypotetisk eksempel, illustrerer det de virkelige udfordringer, som AI-drevne kapaciteter udgør.

 23. Forsvarer til kartoffel-chauffør bekræfter, at der var tale om et protestaktion

  Siden en 57-årig vognmand i går lod tonsvis af kartofler trille ud på vejbanen ved Storebæltsbroen, er der blevet spekuleret i, hvorfor han gjorde det.

  Det var med vilje, fastslog han ved et grundlovsforhør i går. Og i dag fortæller hans forsvarer, at det var en protestaktion mod politikernes ønske om at pålægge vognmændene en afgift.

  Det fortæller han til TV Syd.

  - Det, der går min klient på, er, at det er så svært for politikerne at forstå, at den del af vognmandsbranchen, der har med landbrug og fiskeri at gøre, som han repræsenterer, bliver særligt ramt af den nye lovgivning, siger forsvarsadvokat Troels Maglegaard.

  Der er flere protestaktioner på vej. Det fortalte talsmanden for de utilfredse vogmænd tidligere i dag.

 24. EU på vej med spiondatabase og sanktioner mod influencere

  Europa-Parlamentet er på vej med en såkaldt hybridkrigspakke.

  Den skal ruste unionen bedre til at håndtere blandt andet spionage og systematisk misinformation.

  Nærmere bestemt indeholder pakken forslag om, at EU skal udvikle sanktioner mod individer i EU - eksempelvis influencere på sociale medier - der systematisk spreder misinformation.

  Derudover foreslås det, at der etableres en EU-database over mulige "sleeping agtents" og spioner.

  Det skal sikre, at blandt andet universiteter og virksomheder kan se mistænkelige jobansøgere i sømmene. Det oplyser Venstre i Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse, hvor parlamentariker Morten Løkkegaard (V) er næstformand for det såkaldte INGE-udvalg, der beskæftiger sig med blandt andet hybridkrig.

  - EU har brug for nye våben til at bekæmpe spionage og manipulerende desinformationskampagner udført af Putins internethære. Derfor fremhæver vi, at nye sanktionsregimer kan bruges til at afskrække autokrater og ikke mindst individer i medlemsland, siger han.

 25. Skal du med S-tog? Ændringer på alle linjer i weekenden

  Skal du i weekenden bruge Københavns håndformede S-togsnet, så er du hermed advaret.

  Livsnerven for den daglige pendling og transport for tusindvis af mennesker får nemlig en lidt anden puls i weekenden, skriver DSB.

  På grund af sporarbejde fra i dag klokken 21.30 og frem til søndag er der nemlig ændringer på alle linjer.

  Blandt andet bliver Linje A det eneste S-tog mellem Østerport og Svanemøllen og kører i ændrede tider mellem Køge og Svanemøllen.

  På andre linjer er endestationerne og afrejsetiderne ændret i bestemte tidsrum.

  DSB anbefaler, at man derfor holder sig godt opdateret i Rejseplanen.

 26. Uefa åbner sag mod Mourinho efter overfusning af dommer

  (Foto: © John Sibley, Ritzau Scanpix)

  Den kontroversielle AS Roma-træner José Mourinho er endnu engang kommet i vælten.

  Uefa har åbnet en disciplinærsag mod portugiseren efter hans ageren efter Europa League-finalen mellem AS Roma og Sevilla onsdag aften.

  AS Roma tabte finalen efter straffesparkskonkurrence, og Mourinho mente åbenbart, at den engelske dommer Anthony Taylor bar en del af skylden for udfaldet.

  I hvert fald opsøgte han Taylor i parkeringsområdet under stadion efter kampen og kaldte blandt andet dommerens præstation for "en fucking skændsel", og det skal Uefa nu altså se nærmere på.

 27. Dansk statsborger løsladt efter at have været fængslet i Iran

  En dansk statsborger, der har været fængslet i Iran, er løsladt.

  Det bekræfter Udenrigsministeriet overfor DR.

  - Udenrigsministeriet har i tæt samarbejde med andre myndigheder lagt et stort stykke arbejde i at få danskeren udleveret og har ydet konsulær bistand gennem hele forløbet, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i en skriftlig kommentar.

  - Da der er tale om en personsag, kan jeg ikke gå i nærmere detaljer om sagen.

  Udenrigsministeren siger videre, at løsladelsen sker efter samarbejde med andre stater, herunder Belgien.

  Den belgiske regering har ifølge Reuters skrevet i en udtalelse, at den danske statsborger har været fængslet siden november 2022 i forbindelse med demonstrationer for kvinderes rettigheder i landet.

  Den belgiske premierminister, Alexander de Croo, bekræfter, at flere europæiske fanger er blevet løsladt. En talsperson for den belgiske regering bekræfter overfor Reuters, at Iran i stedet har fået udleveret Asadollah Assadi.

  (Foto: © (Skærmbillede))

  I sidste uge udleverede Iran en belgisk nødhjælpsarbejder, og i denne omgang er det foruden danskeren to østrigsk-iranere, der er blevet del af fangeudvekslingen.

  Assadi blev dømt i belgien i 2021 i forbindelse med et planlagt bombeangreb, der blev forhindret i Frankrig. Han fik en dom på 20 års fængsel, skriver Reuters.

 28. Jobtal i USA for maj viser gevaldigt hop

  Der blev i maj skabt 339.000 arbejdspladser i USA uden for landbruget, og det er langt over forventningen, skriver Reuters.

  Det gør endnu en rentestigning i juni sandsynlig - og det plejer at smitte af på andre lande, herunder Danmark.

  - På trods af de mange rentestigninger, fortsætter jobvæksten i et højt tempo, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri til Ritzau.

  Renten i USA er i løbet af det seneste år blevet hævet kraftigt for at lægge en dæmper på den høje inflation.

  Seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv hæfter sig ligeledes ved, at USA's arbejdsmarked stadig er stærkt trods bankkriser og fyringsrunder i tech-virksomheder.

  - Der er ikke tydelige tegn på, at tempoet på det amerikanske arbejdsmarked går ned i gear, som man ellers drømmer om, skriver han i en kommentar til Ritzau.

 29. Svensk regering nægter at bruge ny terrorlov til at standse demonstrationer

  Sveriges nye terrorlov kan ikke bruges til at forhindre ytringer. Det siger den svenske justitsminister, Gunnar Strömmer ifølge Ritzau.

  Meldingen kommer, efter Fahrettin Altun, som er talsperson for Tyrkiets præsident, på Twitter har skrevet, at Sverige bør bruge terrorloven til at standse en demonstration på søndag.

  Tyrkiet ønsker konkret, at PKK-medlemmer ikke skal have lov at deltage i demonstrationen, som er rettet imod et svensk Nato-medlemskab.

  Men det nægter den svenske regering altså, siger justitsministeren. Han kan dog ikke afvise, at demonstrationen bliver standset.

  - Vores love er udformet sådan, at de vurderinger ikke foretages af regeringen, men af de ansvarlige myndigheder, så dem kan jeg henvise til, siger Gunnar Strömmer ifølge Ritzau.

  PKK er en kurdisk gruppe, der kæmper for en uafhængig stat for det kurdiske mindretal i Tyrkiet. Gruppen er stemplet som en terrorgruppe af Tyrkiet, USA og EU.

Mere fra dr.dk