Seneste nyt

Vallensbæks borgmester har svært ved at forstå, at hans skoler skal lukke

Overblik

 1. Vallensbæks borgmester har svært ved at forstå, at hans skoler skal lukke

  Tidligere i dag fik tre kommuner på den københavnske vestegn ordre om at lukke skoler og fritidsordninger, som SFO'er, for at bekæmpe et stigende smittetryk.

  En af disse kommuner er Vallensbæk Kommune, og her forstår borgmesteren ikke helt, hvorfor børn i hans kommune nu skal sendes hjem igen.

  - Det undrer mig lidt, fordi det er ikke hos vores mindste børn, at smitten er steget, siger borgmester Henrik Rasmussen (K) til Ritzau.

  Det er kun 0.-4.-klasserne, der har været i skole i kommunen den seneste uge.

  I Vallensbæk Kommune er der de seneste syv dage konstateret 199,3 smittetilfælde per 100.000 borgere. Det er landets femtehøjeste incidenstal.

 2. Rigspolitiet: Legalisering af hash vil ikke have den ønskede effekt

  En delvis legalisering af hash vil ikke svække kriminelle bander og deres indtjening. Sådan lyder vurderingen fra Rigspolitiet i et svar til Folketingets Retsudvalg ifølge Berlingske.

  Retsudvalget har stillet spørgsmålet på baggrund af overborgmesterkandidat i København Sophie Hæstorp Andersens (S) melding om, at hun gerne ser hash bliver legaliseret.

 3. Avis trækker et-stjernet boganmeldelse tilbage: Anede ikke, at der var to bind

  Forfatteren Christian Jungersens fjerde roman 'Du kan alt' fik ikke ligefrem lovprisende ord med på vejen af Jyllands-Postens anmelder, der blot uddelte en enkelt stjerne.

  Hvis Jungersen har ærgret sig over den lidt hårde medfart, så kan han nu glæde sig over, at Jyllands-Posten giver bogen en ny chance.

  Anmelderen havde således overset, at at 'Du kan alt' består af to bind.

  'Da anmeldelsen ved en fejl kun baserede sig på bind 1 yder den ikke værket fuld retfærdighed. Vi vender på et senere tidspunkt tilbage med en anmeldelse af det samlede værk.' skriver avisen på sin hjemmeside.

 4. Trine Bramsen får kritik for endnu et ø-besøg

  Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er genstand for ny kritik,

  De Konservative kalder det 'dårlig dømmekraft', at Bramsen under et besøg på Samsø både førte valgkamp for en borgmester og kæresten Niels Fuglsang, mens hun også besøgte Hjemmeværnet som forsvarsminister.

  Dermed fik hun stillet færgeoverfart, egen chauffør og minibus til rådighed af ministeriet.

  Sidste fredagblev Trine Bramsen kaldt i samråd om et besøg på Ærø midt under Afghanistans fald til Taliban.

  Tidligere fremgik det, at Trine Bramsen var indkaldt til et nyt samråd i forbindelse med sin tur til Samsø. Dette er ikke korrekt, da samrådet er indkaldt i forbindelse med forsvarsministerens tur til Ærø.

 5. USA fordømmer Talibans planer om at genindføre henrettelser og afhugning af lemmer

  Talsmand for det amerikanske udenrigsministerium Ned Price siger ifølge Ruters, at USA's regering på det kraftigste fordømmer Taliban-styrets planer om at at genindføre henrettelser og amputationer som straf i Afghanistan.

  Til nyhedsbureauet AP har Mullah Nooruddin Turabi, der har ansvaret for Afghanistans fængsler, sagt, at afhugning af hænder er "nødvendige af sikkerhedsårsager" med henvisning til, at det vil have en afskrækkende effekt.

  - Vi står side om side med det internationale samfund i løftet om, at vi vil holde udøvere af den slags mishandlinger ansvarlige for deres handlinger.

  Den amerikanske regering har fastslået, at en eventuel international anerkendelse af Taliban-styret kommer an på, om styret respekterer menneskerettighederne.

 6. Nyt vulkanudbrud på La Palma i Spanien

  Flere byer er blevet evakueret efter vulkanudbrud på La Palma. (Foto: Emilio Morenatti © Ritzau Scanpix)

  Endnu et vulkanudbrud har ramt øen La Palma, der er en del af De Kanariske Øer.

  De lokale myndigheder oplyser, at vulkanen Cumbre Viaja igen er gået i udbrud, hvilket betyder, at man har aflyst flere fly til og fra øen. Første udbrud skete for fem dage siden.

  - Vulkanen er i en ny eksplosiv fase. Brandfolk kan ikke fortsætte indsatsen mere i dag, meddeler brandvæsenet fra naboøen Tenerife, der er sat ind for at hjælpe til.

  Det er den første vulkanudbrud på La Palma siden 1971. Flere end 7.000 personer er blevet evakueret fra øen.

 7. Rwanda bliver vært for cykel-VM i 2025

  Verdens bedste cykelryttere skal i 2025 kæmpe om regnbuetrøjen i Rwandas hovedstad, Kigali.

  Fredag har Den Internationale Cykelunion (UCI) lagt sig fast på, hvem der skal vært for VM i landevejscykling om fire år, og det blev altså Rwanda.

  Det skriver nyhedsbureauet AFP.

  Det bliver første gang nogensinde, at cykel-VM afholdes i et afrikansk land, og det stod på forhånd klart, at det ville blive tilfældet i 2025.

  - Vi har 54 cykelforbund på det afrikanske kontinent, og det er på tide, at vi takker dem for deres bidrag til cykelsporten, siger UCI-præsident David Lappartient ifølge AFP.

  I disse dage afholdes der VM i Belgien.

  /ritzau/

 8. USA lader Huawei-chef rejse hjem

  Meng Wanzhou kan nu sige farvel til Canada efter næsten tre år i husarrest. (Foto: TAE HOON KIM © Ritzau Scanpix)

  Den kinesiske telegigant Huaweis finanschef, Meng Wanzhou, har været tilbageholdt i Canada i næsten tre år.

  Wanzhou har været under anklage for at have vildledt banker om Huaweis forretninger med Iran, mens amerikanerne også mener, at hun har stjålet forretningshemmeligheder fra T-Mobile.

  Nu får Huawei-chefen så lov til at forlade sin husarrest i Canada og rejse hjem til Kina, da hun har indgået en aftale med de amerikanske myndigheder.

 9. Russisk politi tilbageholder aktivister forud for protester

  Russisk politi har udsendt en udtalelse om, at man i løbet af den sidste uge har anholdt 30 ulovlige demonstranter på grund af en protest i mandags rettet mod sidste uges parlamentsvalg. Samtidig har politiet bebudet, at man vil stoppe'ulovlige demonstrationer' i weekenden.

  Det sker efter, at flere oppositionspolitikere, primært fra Ruslands kommunistiske parti, har opfordret til protester mod sidste uges resultater.

  følge menneskerettighedsgruppen OVD-Info har man i dag tilbageholdt seks aktivister fra oppositionen, og man har forsøgt at finde flere.

  Kommunisterne mener, at de er blevet snydt for en valgsejr. De giver et online-valgsystem skylden og vil have systemet afskaffet. Partiet opfordrer også til, at resultatet i hovedstaden Moskva skal revideres.

  I dag er det endelige valgresultat blevet offentliggjort. Vladimir Putins Forenede Rusland får 324 ud af de 450 pladser i Dumaen.

 10. Dommer løslader catalansk separatistleder

  En dommer i Italien har ifølge El Pais besluttet at løslade den catalanske separatistleder Carles Puigdemont, efter at han igår blev anholdt.

  Dommeren har dog besluttet at Puigdemont skal blive på Sardinien. Men han er på på fri fod på øen, indtil en domstol afgør, om separatistlederen skal udvises til Spanien.

  Puigdemont er anklaget for sammen med andre catalanske politikere at stå bag en ulovlig folkeafstemning i 2017 om Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

  Puigdemont har i de seneste år levet i selvvalgt eksil i Belgien, efter at Spanien udsendte en arrestordre på ham i oktober 2019.

 11. To medlemmer af Levakovic-familien udvises af Danmark

  Fire medlemmer af Levakovic-famillien, som er godt kendt af politiet for en lang række forbrydelser, er blevet idømt i alt 16 års og 9 måneders fængsel ved retten i Glostrup.

  To af de dømte er kroatiske statsborgere. De er ud over fængselsdommene også dømt til udvisning fra Danmark.

  Dommene falder efter en række tricktyverier begået mod ældre mennesker, hvor de fire familiemedlemmer troppede op hos ældre borgere og påstod, at de kom fra kommunen og skulle ind og spritte af.

 12. Ny rejsevejledning: Norge lemper restriktioner

  Indrejserestriktionerne i Norge lempes i morgen lørdag klokken 16.

  Det betyder, at alle danskere som udgangspunkt kan rejse ind i Norge. Det gælder dog ikke for voksne, der er bosat i Region Hovedstaden. De skal i karantæne, hvis de ikke er færdigvaccinerede. Alle ikke-vaccinerede skal desuden testes, når de kommer hjem.

  Fem regioner i Spanien farves grønne. Det er Galicien, Navarra, La Rioja, Castilla y León og Extremadura. I forvejen er Asturien og De Kanariske Øer grønne. Det samme gælder for Normandiet i Frankrig og de to italienske regioner Ligurien og Sardinien.

  Det betyder, at danske rejsende - uanset vaccinationsstatus - kan tage derned uden at skulle testes ved hjemkomsten til Danmark.

  Er et land eller en region gult, betyder det, at man fint kan rejse dertil, men at man skal være ekstra forsigtig og tage en test, når man kommer hjem, hvis man ikke er færdigvaccineret eller tidligere smittet.

 13. EU beskylder Rusland for "ondsindet" cyberangreb

  EU langer ud efter Rusland og beskylder landet for at være involveret i "ondsindede cyberaktiviteter".

  Her opfordrer de 27 EU-lande Moskva om at "overholde normerne for ansvarlig statslig opførsel i cyberspace" - ellers vil Bruxelles overveje at tage yderligere skridt, beretter mediet Deutsche Welle.

  Russerne beskyldes for at være involveret i en hackerkampagne under navnet Ghostwriter, som skulle være rettet mod en række EU-lande. Kampagnen menes blandt andet at sprede misinformation via falske emails, hjemmesider og forfalskede dokumenter.

  Ifølge EU's udenrigschef, Josep Borrell, var "det ondsindede cyberangreb" rettet mod adskillige parlamenter, myndighedspersoner, politikere og journalister såvel som civilsamfundet. Ifølge Borrell gik cyberangrebet ud på at stjæle data og få adgang til flere computersystemer og brugerkonti.

 14. Danmarks indsats i Afghanistan skal undersøges

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyser til Information, at regeringen vil igangsætte en uvildig historisk udredning af Danmarks deltagelse i krigen i Afghanistan.

  - Vi skal se på alle led af vores 20 år, både den militære og civile ende. Og jeg vil gerne drøfte med Folketingets partier, hvordan vi konkret tilrettelægger det arbejde, men jeg synes, vi skylder hinanden at få det undersøgt, siger han til Information.

  Både De Radikale, Enhedslisten og SF bakker op om idéen.

 15. Efter kritik: Nu indkalder Prehn til mink-møde

  Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har indkaldt Folketingets partier til et møde i næste uge om minkerhvervets fremtid.

  Det fremgår af en mail, som DR Nyheder har set.

  Indkaldelsen kommer i kølvandet på, at Prehn har været udsat for hård kritk for ikke at have skaffet en opdateret risikovurdering i forhold til mink og corona, sådan som han havde lovet.

  På mødet vil der nu komme en mundtlig opdatering.

  "Mødet vil blive indledt med en opdatering af sundhedsmyndighedernes risikovurdering i forhold til minkhold fra 2022. Herefter vil der være mulighed for at stille opklarende spørgsmål til Statens Serum Institut (SSI).", står der i mailen.

  Forbuddet mod mink gælder indtil videre frem til den 31. december. Vurderingen er, at omkring 50 minkavlere vil være klar til at genoptage erhvervet.

  Før regeringen besluttede, at alle mink i Danmark skulle aflives, var der mere end 1.000 minkavlere herhjemme.

 16. Krisestemning i Storbritannien: Mangler benzin og dagligvarer

  En alvorlig mangel på lastbilschauffører begynder at gøre ondt på briterne.

  Nyheden har fundet vej til flere britiske avisforsider.

  Siden brexit blev til virkelighed for 10 måneder siden, har 25.000 udenlandske chauffører forladt Storbritannien, og det gør, at der er for få hænder til at køre brændstof og dagligvarer ud i landet.

  Derfor er flere tankstationer i øjeblikket lukket, og supermarkeder melder om, at de ikke kan få kørt dagligvarer ud, beretter Ritzau. Og julen kan også komme i fare.

  - Medmindre der findes nye chauffører de næste 10 dage, så er det uundgåeligt, at vi vil se betydelige forstyrrelser op til julen, siger Andrew Opie, der leder British Retail Consortium.

  Lige nu mangler der 90.000 lastbilchauffører i landet, skriver Reuters.

  Den britiske transportminister, Grant Shapps, siger til BBC, at det kan blive nødvendigt at sætte hæren ind for at løse problemet, men han afviser at lukke "billigere europæiske chauffører" ind i Storbritannien igen, for det kan udkonkurrere britiske lastbilchauffører.

 17. 26-årig mand død efter frontalt sammenstød med lastbil

  En 26-årig mand har mistet livet, efter at han tidligere i dag stødte frontalt med en lastbil. Ulykken skete på Hovedvej 15 mellem Ringkøbing og Videbæk i Vestjylland omkring klokken 11.40.

  Det fortæller vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi Jesper Brøndum til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

  Føreren af lastbilen kom ikke alvorligt til skade.

  - Personbilen er kørt fra vest mod øst, hvor den ifølge lastbilchaufføren af uvisse årsager trækker over i hans vognbane, siger vagtchefen til avisen.

  Vejen er spærret i begge retninger, og den forventes åbnet igen cirka klokken 15.

 18. Syv ud af ti plejehjemsbeboere har fået tredje stik

  Mere end syv ud af ti plejehjemsbeboere i Danmark har nu fået et tredje stik med en coronavaccine.

  Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke på Twitter.

  Helt præcist har 72,9 procent af plejehjemsbeboerne taget mod et ekstra stik. Det svarer til 28.052 personer.

  Myndighederne begyndte for to uger siden at revaccinere plejehjemsbeboerne med et ekstra stik af coronavaccinerne.

 19. 382 nye coronasmittetilfælde det seneste døgn

  Der er det seneste døgn registreret 382 smittede med coronavirus. Det oplyser Statens Serum Institut i den daglige opdatering.

  Antallet af indlagte på hospitalerne er uændret på 87, mens to personer er døde med corona. Der er nu 17 personer indlagt på intensiv, mens 11 ligger i respirator.

  De nye smittetilfælde er fundet blandt 39.641 PCR-prøver, og det giver en positivprocent på 0,96.

 20. 20 nordsjællandske træer bukkede under for blæsevejret

  Nordsjællands Politi oplyser ifølge Ritzau fredag, at man har modtaget anmeldelser om flere end 20 væltede træer, som generede trafikken.

  Anmeldelserne kom ind fra eftermiddag og ud til sent på aftenen. Den første anmeldelse løb ind klokken 16.19, hvor et træ var væltet ind over Søborggårdsvej mellem Søborg og Gilleleje. Sidste melding om væltede træer blev modtaget klokken 22.31 og drejede sig om et træ, der var væltet hen over en vognbane på Helsingørmotorvejen ved Nivå.

  Ud over væltede træer modtog Nordsjællands Politi en melding om en væltet lygtepæl i Skibby i Hornsherred.

 21. Tidligere Nets-chef får ikke erstatning: Krævede 21,5 millioner kroner efter fyring

  En tidligere chef i Nets får ikke en erstatning på 21,5 millioner kroner, som hun ellers havde krævet.

  Det har Østre Landsret slået fast i dag, efter Retten i Glostrup tidligere var kommet frem til samme afgørelse.

  Hun blev afskediget i 2015. På det tidspunkt havde hun aktier i Nets som del af et såkaldt incitamentsprogram.

  De blev tilbagekøbt af Nets i forbindelse med afskedigelsen. i stedet fik hun 2,3 millioner kroner i fratrædelsesgodtgørelse.

  I september 2016 steg værdien af aktierne voldsomt. Havde hun stadig haft aktierne, havde de stået i cirka 20 millioner kroner.

  Hun hævder, at Nets-ledelsen var klar over udsigten til kurshoppet, da hun blev afskediget.

 22. Kina vil forbyde handel med kryptovaluta

  Kinas centralbank betegner alle overførsler med kryptovaluta som ulovlige og vil forbyde dem.

  Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

  Ifølge People Bank of China forstyrrer handel og spekulation i kryptovaluta den økonomiske orden og bruges til hvidvask af penge, bedrageri, pyramidespil og andre ulovlige aktiviteter.

  Kursen på en bitcoin er efter nyheden om et kinesisk forbud faldet med knap seks procent til 42.400 dollar. Det sker efter, at kursen det seneste år er omtrent firedoblet.

  Flere regioner i Kina har allerede forbudt udvikling af ny kryptovaluta, hvilket også kaldes mining, og som kræver enorm computerkraft og belaster CO2-udledningen.

 23. Norge ophæver næsten alle restriktioner fra i morgen

  Det norske samfund genåbnes lørdag klokken 16 efter lang tids restriktioner under pandemien.

  Det meddeler regeringen på et pressemøde i Oslo.

  - Nu kan vi så at sige leve, som vi gjorde før pandemien ramte os. Jeg tror dog ikke, at alt bliver som før. Jeg tror, at corona vil præge os resten af livet på godt og ondt, siger statsminister Erna Solberg.

  Reglen om at holde en meters afstand til andre personer ophæves, det samme gør restriktioner over for arrangementer og fester.

  Rejsende fra lande i kategorien orange skal ikke længere have pligt til at gå i karantæne.

 24. Taliban vil genindføre henrettelser og afhugning af hænder

  Mullah Nooruddin Turabi, der har ansvaret for Afghanistans fængsler, varsler en tilbagevenden til amputationer og henrettelser.

  Over for nyhedsbureauet AP kalder han afhugning af hænder "nødvendige af sikkerhedsårsager" med henvisning til, at det vil have en afskrækkende effekt.

  Til forskel fra tiden under Taliban-styret i 1990'erne er det dog ikke sikkert, at de ekstreme straffe vil blive gennemført i det offentlige rum.

  Dengang blev henrettelser udført på Kabuls sportsstadion eller på Eid Gah-moskeens område.

  Talibans metoder er blevet vidt og bredt kritiseret, men det påvirker tilsyneladende ikke Mullah Nooruddin Turabi.

  - Ingen skal fortælle os, hvordan vores lovgivning skal være, siger han ifølge BBC.

 25. Gymnasie laver alkoholtest på elever inden skolefest

  Når gymnasieeleverne på Stenhus Gymnasium i Holbæk i aften har taget festtøjet på og skal til fest på skolen, så bliver det uden for meget alkohol i blodet.

  De skal nemlig gennem en stof- og alkometerkontrol for at komme ind til festen, og er promillen 1 eller derover, så slutter festen tidligt.

  Rektor Per Farbøl siger, at man kun vil tjekke de elever, der ser mest fulde ud.

  - De fleste af vores elever har aldrig været til en Stenhusfest. Det er over halvandet år siden, at der har været fest, og nu står der potentielt 1200 elever, som skal til fest.

  - Så vil vi godt signalere, hvad en fest går ud på, og hvad vi forventer af dem.

 26. Derek Chauvin anker dommen for drabet på George Floyd

  Den tidligere betjent i USA Derek Chauvin blev i april dømt for drabet på George Floyd.

  Chauvin fik 22,5 års fængsel, men nu har han anket dommen, skriver Reuters.

  Videoen af Chauvin, der knælede på George Floyds nakke i mere end otte minutter, mens denne lå i håndjern, satte gang i en bølge af protester i USA og andre steder i verden - også i Danmark.

  Chauvin har ifølge Reuters fremlagt 14 forskellige punkter, som han mener har været problematiske i retssagen mod ham, og som danner grundlaget for hans appel.

 27. Forhandlinger, der skal skaffe flere pladser og ansatte i fængslerne i gang

  Der er ikke nok celler til et stigende antal indsatte – og så er der akut mangel på fængelsbetjente i landets fængsler. Det er nogle af de udfordringer, Folketingets partier står over for at skulle løse, når de i dag indleder forhandlinger om en aftale for Kriminalforsorgen for de næste fire år.

  Ifølge Fængselsforbundet er antallet af fængselsbetjente faldet otte år i træk, og forholdene for de ansatte er blevet forværret. Eksempelvis udsættes mange fængselsbetjente for fysisk og psykisk vold.

  Forud for forhandlingerne forslår DF og SF blandt andet, at der lejes fængselspladser i udlandet til nogle af de indsatte, mens Venstre ønsker markant højere straffe for vold mod ansatte i fængslerne.

 28. 18 tidligere kostskolebørn kræver millionerstatning fra staten

  De tidligere elever på den skandaleramte Havregården Kostskole i Gilleleje i Nordsjælland kræver 5,4 millioner kroner i erstatning fra staten.

  Det oplyser elevernes advokat, Mads Pramming, til Frihedsbrevet.

  Sagen om Havregården startede i efteråret, da DR i podcasten 'Kostskolen' kunne fortælle om omfattende svigt igennem flere år, hvor børn ned til 11 år var udsat for vold og overgreb.

  Samtidig blev det dokumenteret, hvordan nogle tilsynsmyndigheder ikke kendte til svigtet på skolen, mens andre myndigheder vidste, hvad der foregik, men ikke advarede om det.

  På baggrund af det rejser eleverne erstatningskravet til Socialtilsyn Hovedstaden, Arbejdstilsynet og Styrelsen for Undervisnings og Kvalitet under Børne- og Undervisningsministeriet.

 29. Fem klatrere er døde efter snestorm på Ruslands højeste bjerg

  Redningsaktionen foregik under ekstreme forhold på Elbrus i Rusland, der med sine 5.642 meter også bliver betragtet som Europas højeste bjerg. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

  Fem personer har mistet livet på bjerget Elbrus i den vestlige del af Kaukasus.

  Det oplyser russiske myndigheder ifølge nyhedsbureauet AFP.

  Gruppen på 19 klatrere havde sat sig for at nå toppen i en højde af 5.642 meter, da en af dem fik det dårligt og måtte vende om med en af de fire professionelle guider.

  Hun døde senere i armene på guiden.

  De resterende klatrere nåede toppen, men blev overrasket af en snestorm på vej ned i en højde af omkring 5.000 meter.

  Her frøs to af dem ihjel, mens to mistede bevidstheden og døde derefter.

  14 klatrere blev i sidste ende bragt i sikkerhed under en redningsoperation, der beskrives som yderst vanskelig med stærke vindstød, lav sigtbarhed og temperaturer under nulpunktet

 30. Minkavlere raser mod minister: 'Han har holdt os for nar'

  De danske minkavlere er rasende over, at fødevareminister Rasmus Prehn (S) ikke har bestilt den riskovurdering hos Statens Serum Institut, der skal være en del af beslutningsgrundlaget for minkerhvervets fremtid i Danmark.

  - Jeg er lamslået over den lemfældige måde, Rasmus Prehn behandler minkavlerne og de politiske partier på. Han og hans ministerium har holdt os alle for nar, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, i en pressemeddelelse.

  Indtil videre er det forbudt at holde mink i Danmark frem til 31. december. Det er uvist, hvad der herefter skal ske. De politiske partier har bedt Prehn om at få lavet en risikovurdering i forhold til sundhed for at kunne træffe en beslutning. Men det har han ikke gjort.

  Først i denne uge, efter DR Nyheder henvendte sig til ministeriet om sagen, har han bedt om en mundtlig opdatering af en tidligere risikovurdering.

  Rasmus Prehn kan ikke forklare, hvorfor SSI ikke er bleve bedt om at lave opdateringen.

  - Hvad der er årsagen til, at det først er i dag, de registrerer det, kan jeg ikke redegøre for. Jeg ved bare, at jeg har bedt om at få en opdateret risikovurdering, og det har jeg gjort fra den dag, hvor jeg fik det første spørgsmål, siger Prehn.

 31. Forsvarsminister Trine Bramsen skal forklare sig i sag om forsker

  Hvad er op og ned i sagen om forsker ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen?

  Det vil både Venstre og SF have svar på - henholdsvis ved et samråd med forsvarsministeren og via spørgsmål i Folketinget.

  Til Ritzau oplyser Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt, at partiet har har kaldt Bramsen i samråd efter en artikel i den aktuelle udgave af Weekendavisen.

  - Vi har brug for at få afklaret, om det virkeligt kan være rigtigt, at Peter Viggo Jakobsen har fået begrænset sin mulighed for at udtale sig.

  Baseret på en række anonyme kilder skriver Weekendavisen, at det vakte forsvarsministerens vrede, da Peter Viggo Jakobsen 19. august udtalte sig kritisk om Pakistan, som har bistået Danmark med evakueringen fra Afghanistan.

  Efterfølgende skrev forsvarsmediet Olfi en artikel om, at forskeren var blevet fyret. Men historien blev kort efter trukket tilbage og dementeret.

  Nu skriver Weekendavisen så, at Peter Viggo Jakobsen 20. august blev indkaldt til et møde med Forsvarsakademiets dekan, Peter Dahl Thruelsen, hvor forskeren blev præsenteret for et ønske om, at han mindskede sin offentlige profil - eller fandt sig et andet job.

  Forsvarsministeriet afviser over for Weekendavisen, at ministeriet har foretaget sig noget i sagen.

 32. Helle Thorning-Schmidt udgiver bogen 'Blondinens betragtninger' om køn, feminisme og MeToo

  Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt udkommer om halvanden uge med bogen "Blondinens betragtninger", skriver Forlaget 28B i en pressemeddelelse.

  Bogen handler ifølge forlaget om køn, feminisme og MeToo. Her vil Thorning-Schmidt dele sine egne oplevelser og tanker om køn og ligestilling.

  - Når jeg hører folk sige, at vi da har ligestilling i Danmark, og at der ikke er mere at tale om, får jeg altid lyst til at spørge: Hvilken dag eller bare sådan cirka i hvilket år var det, at vi kom i mål, siger Helle Thorning-Schmidt i pressemeddelelsen.

  Bogen udkommer 4. oktober.

 33. Nordjylland blev ramt af vindstød tæt på orkanstyrke i går

  Med 29,9 meter i sekundet blev et område omkring Hjørring i Nordjylland i går ramt af vindstød tæt på orkanstyrke.

  Og ved Kalundborg målte man såkaldte middelvindhastigheder på 24,1 meter i sekundet, skriver DMI på Twitter.

  Blæsevejret var dog ikke nok til, at det kommer på DMI's liste over storme i Danmark.

  Det kræver, at mindst ti procent af Danmarks kystområder rammes af middelvindhastigheder på mellem 21 og 24,5 meter i sekundet - og det skete altså ikke i går.

  Det skete kun i mindre områder langs den jyske vestkyst og i det vestligste af Sjælland.

  DMI's kort over de højeste middelvindhastigheder i går. (© dmi)
 34. Evergrande misser betalingsfrist – usikkerhed på aktiemarkedet kan vare i ugevis

  I går udløb en rentebetalingsfrist på 83,5 millioner dollar for den konkurstruede, kinesiske ejendomsgigant Evergrande.

  Siden har ejendomsgiganten været tavs, og ingen ved endnu, om Evergrande vil og kan betale.

  Med den missede frist går Evergrande ind i en periode på 30 dage, hvor selskabet skal komme med en plan for, hvordan det vil afbetale.

  Lykkes Evergrande ikke med at lave en plan, og undlader den kinesiske regering at komme selskabet til undsætning, er investorer nervøse for, at det kan udløse en ny finanskrise.

  Ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal er der ikke meget, der tyder på et regeringsindgreb.

  Tværtimod har centralregeringen i Beijing advaret lokale myndigheder om en "mulig storm med økonomiske og sociale konsekvenser."

 35. Brexit har udløst omfattende chauffør-mangel i Storbritannien: Nu lukker flere tankstationer

  Omkring 100.000 lastbilchauffører anslås i øjeblikket at mangle på de britiske veje ifølge transportbranchens organisation RHA.

  Det er kombinationen af Brexit og coronapandemien, der har skabt problemer for transportsektoren, hvor 25.000 udenlandske chauffører er rejst tilbage til det europæiske fastland.

  Ifølge BBC er en række BP- og Tesco-tankstationer nu løbet tør for benzin og diesel, fordi de ikke kan få leveret nye forsyninger.

  Regeringen afviser dog, at der er en generel mangel på brændstof, og man opfordrer briterne til at fortsætte med at tanke, som de plejer.

  RHA opfordrer regeringen til at lempe visumreglerne, men svaret fra Downing Street er, at man vil have arbejdsgiverne til at hyre chauffører inden for landets grænser.

 36. Udenrigsministeren får endnu en særlig rådgiver

  Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) får nu endnu en såkaldt særlig rådgiver - populært kaldet spindoktorer.

  Til posten har man ansat Lukas A. Lausen, der kommer fra et job i konsulenthuset Rud Pedersen, og som tidligere har arbejdet som rådgiver for netop Jeppe Kofod, da han sad i Europa-Parlamentet.

  - Lukas vil med sit skarpe blik for både pressehåndtering, inden- og udenrigspolitik og erfaring fra blandt andet Europa-Parlamentet være med til at sikre, at regeringens politiske ønsker og prioriteter føres ud i livet, skriver Kofod i en pressemeddelelse.

  Jeppe Kofod har i forvejen Ole Rydahl Svensson som særlig rådgiver.

 37. Indisk politi anholder 28 for gentagne gruppevoldtægter af 15-årig pige

  Politiet i Mumbai har foretaget omfattende anholdelser i forbindelse med en sag, hvor en 15-årig pige angiveligt blev massevoldtaget gentagne gange i en periode på ni måneder.

  Det skriver BBC.

  Mareridtet begyndte tilsyneladende, da pigens kæreste voldtog hende og filmede episoden.

  Sammen med sine venner skal han efterfølgende have brugt optagelsen til at presse pigen til at have sex.

  BBC citerer det lokale nyhedsmedie NDTV for, at pigen har opgivet 33 navne - hvoraf hun kender de fleste.

  Indiens problemer med voldtægter har vakt international bevågenhed siden Nirbhaya-sagen i 2012, hvor en 23-årige studerende døde af sine kvæstelser efter at være blevet voldtaget af seks mænd i en bus.

 38. Gaming-firmaer i Kina vil identificere mindreårige med ansigtsgenkendelse

  Over 200 virksomheder i den kinesiske spilindustri forpligter sig nu til at bekæmpe en stigende spilleafhængighed blandt unge, som regeringen i Beijing er stærkt bekymret for.

  Blandt andet agter virksomhederne, der tæller giganter som Tencent og NetEase, at bruge ansigtsgenkendelse til at identificere mindreårige.

  Det skriver Reuters.

  Den kinesiske myndighed NNPA strammede i sidste måned reglerne, som nu forbyder unge og børn under 18 år at spille computerspil i mere end tre timer om ugen.

  Virksomhederne forpligter sig samtidig til at slå ned på indhold, der forvansker historiske kendsgerninger eller medvirker til feminin adfærd hos drenge og mænd.

  For nylig gav kinesiske myndigheder desuden ordrer til at fjerne mænd med en "feminin stil og anden afvigende æstetik" fra kinesisk tv.

 39. Kinesiske banker fremviser krav til Evergrande i forsøg på at skabe ro

  En række kinesiske banker oplyser nu, hvor mange penge de har til gode hos den gældsramte ejendomsudvikler Evergrande, der fortsat skaber uro på finansmarkederne.

  Evergrande slæber rundt på en gæld på over 1.900 milliarder kroner, og bankerne fremlægger nu tallene for at sende et signal om, at de vil kunne klare det, hvis Evergrande misligholder sine forpligtelser.

  Det skriver nyhedsbureauet AP.

  En af Evergrandes største kreditorer er Zheshang Bank Co, der har oplyst, at Evergrande skylder banken 3,8 milliarder yuan, hvilket svarer til 3,7 milliarder kroner.

  - Den overordnede risiko er til at håndtere, skriver banken ifølge AP i et svar på en hjemmeside i tilknytning til aktiemarkedet i Shanghai.

 40. Mand stukket ned på Vesterbro i København: Er uden for livsfare, men vil ikke sige noget

  En 31-årig mand blev tidligt i morges stukket med en kniv på Vesterbro i København, oplyser Københavns Politi til Ritzau.

  Manden blev stukket i skulderen og låret, og blev efterfølgende kørt til Rigshospitalet. Han er nu uden for livsfare.

  Istedgade var i den forbindelse kortvarigt afspærret tidligere på morgenen, men er nu åbnet igen.

  Der er lige nu ingen anholdte i sagen, og det har ifølge politiet været svært at få ofret til at fortælle, hvad der er sket.

  Han var ifølge vagtchefen hos Københavns Politi "meget lidt meddelsom".

  Manden er i forvejen kendt af politiet.

 41. Vejret i dag: Fredag bliver rolig og mest grå

  Farverne i det meste af landet bliver som de var torsdag udover fjorden ved Aabenraa. (Foto: Roland Olsen)

  Der kommer til at være lidt eller nogen sol de fleste steder, men det ser ud til kun at være i starten af dagen, vi får det syn.

  Allerede fra formiddag begynder skyerne at trække ind over landet fra vest, og resten af dagen bliver således under en grå dyne af skyer.

  I eftermiddag kommer der få områder med regn, primært i Jylland. Temperaturen ligger mellem 14 og 18 grader og vinden er let til frisk fra vestlig retning i dag.

 42. Trump har råbt op om valgsvindel: Men ifølge hans eget partis undersøgelse blev Biden faktisk snydt en smule i Arizona

  Tidligere præsident Donald Trumps påstande om valgsvindel ved præsidentvalget i 2020 lider nu endnu et skud for boven.

  Der er således heller ingen tegn på svindel i forbindelse med valghandlingen i staten Arizonas største amt, Maricopa, der omfatter storbyen Phoenix.

  Det er ifølge The New York Times konklusionen på en længe ventet undersøgelse, som Trump-loyalister har presset på for at få gennemført, og som republikanerne har bestilt og betalt for.

  Her viser det sig endda, at den vindende præsidentkandidat, Demokraternes Joe Biden, fik 99 stemmer mere end registreret ved valget, mens Donald Trump fik 261 stemmer færre end registreret.

  Joe Biden vandt staten Arizona med omkring 10.500 stemmer, hvor Maricopa var udslagsgivende for sejren i staten.

 43. Uvished om rentebetaling udløser fald i Evergrande-aktie

  Den gældsramte kinesiske ejendomsudvikler Evergrandes aktie er foreløbig faldet med seks procent på børsen i Hongkong på grund af uvished om en rentebetaling, der forfaldt torsdag.

  Det skriver Reuters, som uden held har forsøgt at få en kommentar fra selskabet.

  Hvis Evergrande ikke har betalt de 83,5 millioner dollar, så har selskabet en frist på 30 dage til at få orden i sagerne.

  - Det mest sandsynlige resultat er, at virksomheden vil kontakte kreditorerne og forsøge at lave en plan for en omstrukturering, siger analytiker Jennifer James fra Janus Henderson Invest til Reuters.

  Finansmarkederne følger nøje med i situationen omkring Evergrande, der har opbygget en gæld på 305 milliarder dollar - svarende til mere end 1.900 milliarder kroner.

 44. Catalansk separatistleder anholdt i Italien

  Italiensk politi på Sardinien har anholdt den catalanske separatistleder Carles Puigdemont.

  Det bekræfter hans sekretariat ifølge The Guardian.

  Puigdemont blev anholdt, da han i sin egenskab af medlem af Europa-Parlamentet rejste fra Bruxelles i Belgien til Alghero for at deltage i en kulturfestival og for at mødes med Sardiniens regionale leder og ombudsmand.

  - I morgen skal han stilles for en dommer ved appeldomstolen i Sassari, som har bemyndigelse til at afgøre, om han skal løslades eller udleveres, meddeler Puigdemonts sekretariat.

  Spanien har krævet Puigdemont, der er tidligere præsident for regionen Catalonien, udleveret til retsforfølgelse, da han i 2017 var med til at arrangere en ulovlig folkeafstemning om Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

  Flere andre catalanske politikere har i den forbindelse fået fængselsstraffe i op til 13 år.

 45. USA's udsending til Haiti siger op i protest mod hjemsendelser

  Daniel Foote, USA's særlige udsending til Haiti, vil ikke forbindes med det, han kalder USA's "umenneskelige og modproduktive beslutning om at hjemsende tusindvis af haitianske flygtninge".

  Han har derfor indgivet sin opsigelse til udenrigsminister Antony Blinken, skriver CNN.

  I øjeblikket forsøger grænsevagter at håndtere tusindvis af migranter, mange af dem flygtninge fra Haiti, i Del Rio i Texas på grænsen til Mexico.

  Regeringen i Washington har flere gange offentligt erklæret, at migranterne vil blive afvist, hvilket har vakt kritik fra demokrater og menneskeretsorganisationer, der mener, at USA har et ansvar på grund af den humanitære krise i Haiti.

  I sin opsigelse kalder Daniel Foote Haiti for en kollapset stat, som er ude af stand til at sikre borgerne tryghed og basale fornødenheder.

 46. Smertestillende håndkøbspiller mistænkes for at skade fostre

  En gennemgang af 30 internationale studier fra 1995 til 2020 viser, at der er begrundet mistanke om, at smertestillende piller kan skade det ufødte barn.

  Det skriver Ritzau.

  Pillerne, som eksempelvis Panodil, kan, hvis de tages over længere tid, muligvis give misdannelser på det ufødte barns kønsorganer.

  Desuden mistænker forskere, at stoffet paracetamol kan medføre udviklingsforstyrrelser som autisme og ADHD hos barnet.

  Gennemgangen af undersøgelserne har 78 medunderskrivere fra blandt andet USA, Sverige, Holland og Danmark. Den offentliggøres i det medicinske tidsskift Nature Reviews Endocrinology.

  Blandt forskerne er biolog og forskningsleder på Rigshospitalet David Møbjerg Kristensen. Han opfordrer til, at informationen til gravide skærpes.

  - Der er efterhånden så mange undersøgelser, der viser, at der muligvis er en sammenhæng mellem pillerne og skader på det ufødte barn, siger han ifølge Ritzau.

 47. Gerningsmand dræber én og sårer 13 i skyderi i Tennessee

  En mand, som efterfølgende blev fundet død, dræbte én person og sårede 13 andre, da han torsdag aften dansk tid åbnede ild i et supermarked.

  Ifølge CNN fandt skyderiet sted i en Kroger-butik, som er en del af en supermarkedskæde, i byen Coerville lige øst for Memphis i staten Tennessee.

  Adskillige ansatte i supermarkedet blev efterfølgende fundet i kølediske eller indelukket i aflåste kontorlokaler, hvor de havde søgt tilflugt.

  En af medarbejderne fortæller, at hun stod ved kassen, da manden begyndte at skyde i butikkens delikatesseafdeling.

  - Han skød en af mine kolleger i hovedet, og så skød han en af kunderne i maven, siger hun til CNN.

 48. Portugisisk storklub henter teenager i Nyborg G&IF

  Den 16-årige nyborgenser Magnus Gaunsbæk skifter fodboldtilværelsen i det østfynske ud med et ophold i selveste Sporting CP fra Lissabon i Portugal.

  Den unge mand skifter på en aftale, der løber frem til 2024.

  Forsvarsspilleren går fra Nyborg G&IF til en plads på Sportings U17-mandskab.

  - Det er en kæmpe klub. Jeg vil arbejde hårdt og give mit bedste for logoet. Sporting CP's talentspejdere så mig spille i min hjemby i Danmark, og så inviterede de mig til at blive en del af akademiet, siger Magnus Gaunsbæk, som til Fyns Stiftstidende fortæller, at Sportings interesse i ham opstod under en DBU-samling i 2019.

  Han har siden besøgt den portugisiske storklub flere gange, og foretager sig altså nu det spektakulære skifte.

 49. DMI: Varsel om vindstød af stormstyrke ophører

  Dagen igennem har vejret været ganske voldsomt over det meste af landet, hvor der har været kraftige vindstød.

  Det har blandt andet betydet, at flere færge har været aflyst, mens det også har været anbefalet at afholde sig fra at køre over de større broer i vindfølsomme køretøjer.

  Vinden har så småt taget af i styrke, mens Dansk Meteorologisk Instituts varsel om vindstød af stormstyrke nu også ophører. Det skriver instistutet på Twitter.

 50. USA klar til at give kronisk syge og ældre et tredje stik

  USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) anbefaler, at der gives et tredje vaccinestik til kronisk syge over 18 år og personer over 65 år.

  Det skal øge immuniteten, men det er endnu uklart, hvor meget et tredje stik vil gavne.

  Udmeldingen fra CDC kommer, dagen efter at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, blåstemplede idéen om et tredje stik til de ældre og særligt udsatte.

 51. Brøndby uddeler bøllebank i pokalturneringen

  Torsdag aften blev Brøndby det næstsidste hold til at sikre en plads i ottendedelsfinalerne i pokalturneringen.

  Den plads blev sikret med en 8-1-sejr mod Allerød FK, der huserer i Danmarksserien.

  Brøndby brugte lidt tid på at komme i omdrejninger, men da den første scoring var i nettet midtvejs i første halvleg, gik det hurtigt, og Brøndby gik til pause foran 4-0.

  Andrija Pavlovic og Christian Cappis blev dobbelte målscorere, mens Michael Lumb, Mikael Uhre, Oskar Fallenius og Jagvir Singh scorede en gang hver for de blågule.

  Tobias Christiansen pyntede helt til sidst på resultatet for Allerød.

Mere fra dr.dk