Seneste Nyt

Vandværk løb tør for rent vand efter flere dage med højt forbrug

650 forbrugere i Thorning ved Kjellerup bliver nu bedt om at droppe deres havevanding, efter flere dage hvor forbruget har ligget to-tre gange højere end normalt.

Sent i aftes var situationen så kritisk, at vandværket måtte lukke helt for vandet i to timer, oplyser formand Ove Andersen.

Han beroliger dog med, at der er masser af vand, hvis folk holder igen med vandingen.

- Vi har masser af vand. Men det er helt exceptionelt, det forbrug der er, når en stor andel af forbrugerne begynder at vande have, siger Ove Andersen.

Thorning Vandværk overvejer et decideret vandingsforbud, hvis ikke forbrugerne reagerer på opfordringen om at spare på vandet.

Nyheder

  1. Især lørdag ser ud til at give tørvejr og sol til de fleste.

  2. Organisationer hiver den franske stat i retten for racisme

    Hver dag bliver unge med anden etnisk baggrund end fransk helt uden grund stoppet af politiet og bliver visiteret.

    Det hævder seks franske og internationale organisationer, heriblandt Amnesty International og Human Rights Watch.

    I dag begynder en historisk retssag i Frankrig, hvor organisationerne har sagsøgt myndighederne i et forsøg på at stoppe såkaldt etnisk profilering.

    Frankrigs indenrigsminister, Gérald Darmanin, sagde i juli, at det er en forkert påstand, at der er systematisk racisme i politiet.

    - Næsten alle franskmænd, der opfattes som sorte eller nordafrikanske, vil have oplevet det flere gange. (...) Kontrollen kan starte, fra de er 10 eller 11 år. Efter de er fyldt 25 år, sker det sjældnere, men stopper ikke. Det har en stor psykologisk indvirkning på dem, siger Issa Coulibaly fra Pazapas-foreningen i Belleville i det nordlige Paris til The Guardian.

  3. Frankrig vil hjælpe Ukraine med robotter, droner og kunstig intelligens

    Sebastien Lecornu mødes med Ukraines præsident Zelenskyj i Kyiv. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

    Frankrig vil erstatte gammelt udstyr og tilbyde innovative løsninger til den ukrainske hær, siger Frankrigs forsvarsminister, Sebastien Lecornu, under et besøg i den ukrainske hovedstad, Kyiv.

    Det skriver CNN.

    Han er i Ukraine med en delegation af politikere og virksomhedsledere, som er parate til at tilbyde Ukraine udstyr inden for droneteknologi, robotvirksomheder, militærudstyr og kunstig intelligens.

    Den franske regering vil forbinde franske producenter direkte med den ukrainske hær.

    - Per definition tager en modoffensiv på en 1.200 kilometer lang front tid, så vi har brug for tålmodighed, selvtillid og udholdenhed, siger Sebastien Lecornu.

  4. Iltsvindet i de danske farvande har nået et kritisk niveau

    Dyr og fisk i de danske farvande søger væk, og fastsiddende dyr som orme og muslinger dør.

    Iltsvindet i danske farvande er nu nået et kritisk niveau, viser en ny iltsvindsrapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi.

    Det er kombinationen af høje temperaturer og fortsat mange næringsstoffer samt septembers rolige vindforhold, der har skabt de historisk dårlige iltforhold for fisk, bunddyr og planter.

    - Iltsvindet har allerede nået et katastrofalt omfang. Det, der sker under havets overflade lige nu, er en tragedie for havmiljøet. Og det er ikke engang slut endnu, siger seniorrådgiver Jens Würgler Hansen fra Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet.

    Det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande var her i september på næsten 7500 kvadratkilometer, det svarer til et areal større end Sjælland, skriver Ritzau.

  5. Europæiske golfspillere flyvende fra start i Ryder Cup

    Europas forhåbninger om at tilbageerobre golfsportens prestigefyldte Ryder Cup-trofæ fik mere end almindelig god luft under vingerne, da det hele blev sat i gang med fire foursomes fredag morgen.

    De fire europæiske par - hvor Nicolai Højgaard ikke var i spil - var amerikanerne aldeles overlegne. Det resulterede i fire sejre til Europa og dermed en 4-0-føring.

    Den tager europæerne med til fourballs senere fredag, hvor Nicolai Højgaard kommer på banen. Han skal spille sammen med Jon Rahm mod Brooks Koepka og verdensetter Scottie Scheffler.

    I foursome-formatet spilles der to mod to, og hvert hold har kun én bold i spil. Spillerne fra holdet skiftes til at slå til bolden.

    I fourball, som venter senere fredag, har hver af de fire spillere i den enkelte match sin egen bold, og holdet med den bedste individuelle score vinder hullet.

    USA var ikke på noget tidspunkt foran i en eneste af de fire matcher.

  6. Situationen i Sverige er eskaleret i en grad, hvor man er klar til at tage helt nye redskaber i brug.

  7. Antallet af aborter er stabilt, men flere bliver foretaget tidligere

    Antallet af aborter har været nogenlunde stabilt de seneste fem år, men der er til gengæld sket noget i forhold til, hvornår og hvordan indgrebet foregår.

    Ifølge Sundhedsdatastyrelsens nyeste opgørelse skete fire ud af fem - 78 procent - af de aborter, der blev udført sidste år, inden ottende graviditetsuge. Ti år tidligere, i 2012, var antallet 60 procent.

    - En væsentlig årsag er formentlig, at flere aborter i dag foregår medicinsk, så man ikke længere skal vente på en operation, siger Mette Keis Jepsen, som er afdelingschef i Sundhedsdatastyrelsen i en pressemeddelelse.

    Kirurgi indgik i 40 procent af aborterne i 2012 – og langt flere tidligere – mens det kun gjaldt 17 procent af aborterne i 2022, skriver Sundhedsdatastyrelsen.

    De nye tal viser også, at færre unge mellem 15 og 24 år får foretaget aborter.

    Etisk Råd anbefalede forleden at ændre græsen for fri abort fra 12. uge til 18. uge i graviditeten. Læs mere her.

  8. I Sverige beder børn banderne om lov til at blive drabsmænd

    Fremover bliver det 'en hovedopgave' for svensk politi at forhindre børn i at begå drab.

    - Vi har en situation, hvor vi har børn, som selv kontakter de kriminelle netværk for at blive drabsmænd, siger Sveriges rigspolitichef, Anders Thornberg.

    Ifølge de svenske myndigheder er børn i teenageårene og unge både med til at begå alvorlig bandekriminalitet, og de er også blandt nogle af ofrene.

    - Børn skal have tro på fremtiden, børn skal ikke have lyst til at blive mordere, siger Thornberg.

    11. september blev en 13-årig dreng fundet skudt i en skov syd for Stockholm. Kun få dage senere blev en dreng i de tidlige teenageår dræbt i Västertorp i det sydlige Stockholm. Begge drab kobles sammen med den igangværende bandekonflikt.

    Både svensk politi og den svenske regering har lovet en række tiltag, som skal forsøge at stoppe den eskalerende bandekriminalitet og skyderier, der den seneste tid er eskaleret voldsomt i Sverige.

  9. Ungarn er skeptisk over at lade et krigshærget land være med i EU

    Ungarn har 'mange svære spørgsmål', inden de vil snakke om et ukrainsk EU-medlemskab

    - Vi kan ikke undgå spørgsmålet om, hvorvidt vi alvorligt talt kan begynde at overveje at give EU-medlemskab til et land i krig.

    Sådan lyder det fra Ungarns premierminister, Viktor Orban, i et interview med ungarsk TV, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    Til december skal de 27-EU-medlemslande beslutte, om man vil tillade Ukraine at begynde forhandlingerne om en indtrædelse i EU. Og det kræver et enstemmigt flertal.

    - På grund af krigen ved vi ikke, hvor stort, landets territorie er. Og vi ved ikke, hvor mange mennesker, der bor i landet på grund af, at så mange er flygtet. At lade et land indtræde i EU, uden, at vi ved den slags, ville være uden fortilfælde, siger Orban ifølge Reuters i interviewet.

    Få seneste nyt om krigen i Ukraine i vores liveblog.

  10. En række nordsjællandske vandværker er bekymrede for drikkevandets fremtid

    I Nordsjælland er marker tæt på et par af de steder, hvor drikkevandet bliver pumpet op af undergrunden, blevet dækket med jord, som blandt andet kommer fra byggeri.

    Esrum Vandværk oplever, at der bliver spredt jord på netop den mark, hvor de kan pumpe vand fra.

    Jorden er ikke testet for PFAS og pesticider, for det behøver man ikke at gøre ifølge lovgivningen. Og det frustrerer Søren Schmidt, der er formand for vandværket.

    - At man kan tillade, at der køres jord på, som ikke er testet for pesticid og PFAS, virker meget underligt, siger han.

    Også Esbønderup Vandværk og Smidstrup Vandværk er enige i, at kravene i lovgivningen er for sløve.

    Morten Dahlberg, næstformand i klima-, teknik- og miljøudvalget og medlem af Grundvandsrådet i Gribskov Kommune, forstår godt vandværkernes bekymring, men siger, at kommunen ikke har kapacitet til at teste jorden for mere, end hvad loven siger, at den skal.

    Ifølge Miljøstyrelsen kan kommunerne vælge at analysere for flere stoffer, hvis de finder det nødvendigt, men lovgivningen forpligter dem ikke til det, medmindre kommunen mistænker forurening.

  11. Der er stor mystik om, hvorvidt den nye arktiske ambassadør er tiltrådt stillingen. Det er ifølge de grønlandske folketingsmedlemmer nemlig ikke sket.

  12. Zelenskyj nomineret til Nobels Fredspris

    Den 6. oktober bliver Nobels Fredspris uddelt, og blandt de nominerede er Ukraines præsident Zelenskyj.

    Det skriver det britiske medie Sky News.

    Også den fængslede, fremtrædende Putin-kritiker Aleksej Navalnyj, Greta Thunberg og den kinesiske aktivist Peng Lifa er blandt de 351 nominerede.

    Chancen for, at Zelenskyj skulle vinde, vurderes dog til ikke at være så høj, skriver Sky News.

    Få seneste nyt om krigen i Ukraine i vores liveblog.

  13. Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek, er sygemeldt på ubestemt tid

    Borgmesteren i Viborg, Ulrik Wilbek (V), har været sygemeldt siden 19. september, og det vil han være på ubestemt tid.

    Det bekræfter 1. viceborgmester og fungerende borgmester Mads Panny (S).

    Mads Panny vil ikke kommentere Ulrik Wilbeks sygdom, men det er ikke livstruende, og han er absolut klar i hovedet, lyder det.

    - Det er vigtigt for mig at sige, at jeg håber og tror, at Ulrik snart kommer tilbage. Det vil være til stor glæde, siger Mads Panny.

    Men selvom oppositionen i byrådet nu har fået borgmester-stolen midlertidigt, så skal viborgenserne ikke forvente, at der føres ny politik fra borgmester-kontoret.

    - Jeg tror ikke, det er smart, hvis jeg pludselig begynder at trække nye kaniner op af hatten, siger Mads Panny.

  14. Mindst 52 er dræbt ved en eksplosion i Pakistan

    En eksplosion i Balochistan-provinsen i det sydvestlige Pakistan har kostet mindst 52 mennesker livet. Mere end 50 er sårede, oplyser politiet til Reuters.

    Eksplosionen skete i nærheden af en moské, hvor en gruppe var forsamlet for at fejre profeten Mohammeds fødselsdag.

    - Det ser ud til at være et selvmordsangreb, siger den højtstående lokal politibetjent Javed Lehri.

    Ifølge ham sprængte gerningsmanden sig selv i luften i nærheden af vicepolitiinspektørens køretøj.

    Området har tidligere været udsat for angreb fra islamistiske og separatistiske militante. Ingen har taget ansvaret for angrebene, skriver Reuters.

  15. Sveriges rigspolitichef: Intet tyder på, at den grove vold stopper lige nu

    Ifølge rigspolitichefen Anders Thornberg (midten) har svensk politi allerede talt med Forsvaret om, hvordan politibetjente og soldater kan samarbejde om at stoppe volden. (Foto: © 10430 Christine Olsson, Ritzau Scanpix)

    Selvom svensk politi forsøger at dæmme op for den igangværende bandekonflikt i Sverige med daglige skyderier og attentater, stopper volden ikke lige foreløbig.

    - Der er desværre ikke meget, der tyder på, at denne grove vold hurtigt vil ophøre. Vi vurderer, at det er sandsynligt, at der kommer nye voldstilfælde, inden udviklingen vender, siger rigspolitichef Anders Thornberg på et pressemøde ifølge svenske SVT.

    - Det er terrorlignende voldshandlinger, som vi ikke har set før. Det er en alvorlig trussel mod sikkerheden i landet, siger han.

  16. En beboer har mistet livet efter en brand på plejehjem i Aarhus

    I aftes rykkede politi og brandvæsen ud til en brand på plejehjemmet Skelager i Aarhus. Efter brandvæsnets ankomst kom der hurtig styr på flammerne, som udelukkende rasede i et rum og spredte sig ikke yderligere.

    En 60-årig beboer blev efterfølgende fløjet med helikopter til Rigshospitalet, men overlevede ikke.

    - Vi må desværre konstatere, at den 60-årige mandlige beboer er afgået ved døden i går aftes, siger Jens Bejer Damsgaard, pleje- og rehabliliteringschef i Aarhus kommune.

    De pårørende er underrettede og årsagen til branden er ukendt.

  17. Nordea får otte påbud for omfattende fejl i gældsinddrivelser

    Finanstilsynet har givet otte påbud til Nordea, der ikke har gjort nok for at sikre, at der ikke sker fejl i opkrævning af gæld fra nogle af bankens mest sårbare kunder.

    Der skriver Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

    Igennem tre år har Nordea Danmark arbejdet på at rydde op i sine gældsinddrivelsessystemer for at sikre, at banken ikke opkræver for meget gæld fra sine inkassokunder.

    - Finanstilsynet kan nu konstatere, at Nordeas foranstaltninger ikke har været tilstrækkelige, står det i meddelelsen.

    Finanstilsynet vurderer, at der er tale om "omfattende fejl", og at Nordea har handlet i strid med reglerne for god skik.

    Nordea skriver i et høringssvar i forbindelse med udkastet til påbuddene, at "banken anerkender, at omfanget og kompleksiteten i arbejdet med at identificere fejlkilder, gennemgå kundernes sager og rydde op har været mere omfattende og ressourcekrævende, end banken først have forventet".

    Banken tager påbuddene i udkastet til efterretning og er allerede i gang med at implementere flere af dem, lyder det.

    TV 2 og Berlingske afdækkede i maj, hvordan flere banker i årevis har inddrevet gæld i strid med reglerne.

  18. Mangler 225 millioner kroner i kassen: Underskud kostede hospitalsdirektør jobbet

    Der mangler lige nu cirka 225 millioner kroner i kassen på Aalborg Universitetshospital.

    Det kostede i går hospitalsdirektør, Jens Ole Skov, jobbet efter 17 år på posten. Han får 4,2 millioner kroner i opsigelses- og fratrædelsesgodtgørelse.

    Ifølge regionsrådsformand Mads Duedahl (V) har et enigt forretningsudvalg ikke længere tillid til Jens Ole Skov.

    - Efter vi har prøvet rigtig mange forskellige tiltag, har det ikke bedret vores situation. Derfor er det på tide at sætte en ny person i spidsen, som vi har større tiltro til kan bringe os i økonomisk balance, siger Mads Duedahl.

    Per Christiansen er blevet konstitueret direktør. Han kommer fra en stilling som hospitalsdirektør på Rigshospitalet.

    Det har været nogle skandaleramte år for Region Nordjylland, når det kommer til hospitaler. Regionen er ved at bygge det nye hospital i Aalborg, hvor budgettet indtil videre er overskredet cirka 1,4 milliader kroner.

  19. Flertallet for at begrænse udeservering i København er væk

    Der er ikke længere politisk flertal for at begrænse udeserveringen i store dele af det københavnske natteliv til klokken 22 på hverdage.

    Alternativet trækker nemlig støtten til forslaget - et forslag, de ellers tidligere har stemt for, og som har skabt voldsom debat i hovedstaden, hvor flere end 1500 borgere sendte høringssvar ind til kommunen.

    Efter at have hørt fra borgerne og branchen har Alternativet nu skiftet mening.

    - Vi har brugt tiden på at finde ud af, hvad problemerne egentlig er, og så har vi lavet et nyt forslag, som vi synes er bedre og mindre firkantet, siger partiets gruppeforperson i København, Birgitte Kehler Holst.

    I stedet foreslår Alternativet, at kommunen kigger på at lave begrænsninger i visse områder - for eksempel steder med mange boliger.

    Det nye forslag skal fremsættes på dagsordenen til et møde i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg den 4. december.

  20. Fund i grotte var Europas ældste sko: 6.000 år gamle og lavet af græs

    Der er ikke nogen meldinger om lugten af sure tæer, men de ældste par sko fundet i Europa nogensinde, er et par sandaler vævet af græs.

    Skoene menes at være hele 6.000 år gamle, viser en ny analyse af et fund fra en grotte i Spanien, skriver BBC.

    Skoene blev opdaget af minearbejdere i det 19. århundrede, men er blevet analyseret i et nyt studie.

    Det er lav fugtighed og kold vind i grotten, der har holdt skoene og andre fund fra grotten usædvanligt velbevarede.

    Fundene "er det ældste og bedst bevarede sæt af plantefibermaterialer i Sydeuropa hidtil kendt", siger undersøgelsens medforfatter María Herrero Otal ifølge BBC.

  21. Tennisspilleren Holger Rune vinder førsterunde-kampen i Beijing over Félix Auger-Aliassime.

  22. Svensk bandekonflikt trækker overskrifter i udlandet: 'Det Vilde Vesten', børnesoldater og krigszone

    Eksplosioner i beboelsesejendomme, daglige skyderier og bandernes rekruttering af børn bliver omtalt i britiske medier som The Guardian og Independent.

    - Børnesoldater, henrettelser, bomber: Dødelig bandevold gør Sverige til en 'krigszone', lyder overskriften hos sidstnævnte.

    Daily Mail kalder Sveriges hovedstad, Stockholm, for 'Det Vilde Vesten'.

    - Bandevold holder den svenske hovedstad i et fast greb. Inden for 12 timer blev en rapper henrettet på en sportsplads, en anden mand blev skudt og dræbt, og en bombeeksplosion dræbte en uskyldig kvinde i hendes hjem, skriver Daily Mail.

    De nævnte begivenheder skete i går, og du kan læse om dem her.

    Se dagens nyheder i TVA Live.

  23. Rosenkilde havde opbakning fra Torsten Gejl, da hun ændrede kurs i minksag.

  24. Ved Odesa gør 25-årige Hidan sig klar til at skyde Ruslands drone-sværme ned.

  25. Skybrud og sommerstorm betød bemærkelsesværdigt mange forsikringsskader

    Sommervejret bød først på tørke, og siden kom der flere skybrud og en storm i august.

    Og det våde vejr sidst på sommeren har betydet flere tusinde anmeldelser om skader på grund af vejret som væltede hegn, vand i kældre og ødelagte drivhuse.

    Landets største forsikringsselskab Tryg har i sommermånederne fået usædvanligt mange anmeldelser om vejrskader.

    Alene sensommerstormen resulterede i knap 1200 skadesanmeldelser. Hvad skybrudsskader angår, har Tryg registreret omkring 3500 hen over sommeren, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

    - Skybrud er jo normale i sommermånederne. Men denne sommer har tegnet sig for usædvanligt mange skybrud herhjemme, siger Trygs koncernfinansdirektør, Barbara Plucnar Jensen.

    - Faktisk har vi modtaget meldinger om skybrudssager hos vores danske kunder hver eneste weekend gennem hele sommeren. Det er meget bemærkelsesværdigt, siger hun.

  26. Flere danskere blev ledige i august

    For 11. måned i træk voksede ledigheden i august med 500 personer.

    Der var 84.300 ledige i august, hvilket svarer til en ledighedsprocent på 2,9 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

    Ledigheden ligger dog fortsat på en lavt niveau, vurderer seniorøkonom hos Dansk Erhverv Kristian Skriver.

    - De kraftige rentestigninger og vækstafmatning på de danske eksportmarkeder kunne potentielt have sendt beskæftigelsen i bakgear og ledigheden i vejret, skriver han i en kommentar til Ritzau.

    - Men det er ikke for alvor sket, fordi arbejdsmarkedet har været overraskende robust.

  27. Holger Rune spiller fredag førsterunde-kamp i ATP-turneringen i Beijing. Det er Runes første kamp i 14 dage.

  28. Unicef: Middelhavet er blevet en grav for børn og børns fremtid

    Flere og flere børn tager helt alene den farlige sejltur på en ulovlig migrantbåd over Middelhavet.

    Antallet af børn, der forsøgte at nå Europa alene, er steget med 60 procent i forhold til sidste år. Det siger Unicef ifølge svenske SVT.

    - Middelhavet er blevet til en grav for børn og børns fremtid. Og tragedierne er et resultatet af politiske beslutninger og et ødelagt migrationssystem, siger organisationens europæiske direktør, Regina De Dominicis.

    Alene fra januar i år til midten af september har mere end 11.600 børn ifølge Unicef krydset Middelhavet uden deres mor eller far eller andre ledsagere.

    Unicef peger på, at der også er et stort mørketal, da mange af de overfyldte og nedslidte migrantbåde synker i stilhed uden overlevende øjenvidner.

  29. Novo Nordisk vil lancere Wegovy i Indien

    Overvægt er et stigende problem for befolkningen i Indien og især blandt indiske kvinder.

    Derfor vil det være et lukrativt marked at lancere vægttabsmidlet Wegovy, og det er, hvad Novo Nordisk arbejder på at kunne i 2026, skriver Reuters.

    - Jeg tror, der ville være ret mange patienter og en hel del læger, som ville være interesserede i dette behandlingsområde, siger Novo Nordisk Indiens administrerende direktør, Vikrant Shrotriya.

    - Det kommer til at åbne en ny horisont for selve sundhedsvæsenet, fordi horisonten indtil nu kun er begrænset til alternativ terapi og fedmeoperationer, siger han.

    I Indien er der allerede kopimedicin af slankemidlet, men Novo Nordisk har ikke været i stand til at lægge sag an, da de ulovlige sælgere var "svære at opspore", fortæller direktøren.

  30. Central Wagner-figur er blevet ansat i det russiske forsvarsministerium

    Wagner-gruppens administrerende direktør, Andrej Trosjev, har fået nyt job i det russiske forsvar.

    Det siger Dmitrij Peskov, der er talsmand for den russiske regering via det statslige russiske nyhedsbureau RIA, skriver Reuters.

    Fremover skal Andrej Trosjev stå i spidsen for Ruslands frivillige styrker i krigen i Ukraine, skriver Ritzau.

    Talsmanden skriver på beskedtjenesten Telegram, at Putin og Trosjev i går mødtes for at drøfte, hvordan man bedst kunne gøre brug af bataljoner af frivillige soldater i Ukraine.

    Wagner-gruppen har ud over at have spillet en enorm rolle i krigen i Ukraine også været aktiv på det afrikanske kontinent. Lejehæren er blevet beskyldt for alvorlige brud på menneskerettighederne.

  31. Golfturneringen Ryder Cup, hvor Europa møder USA, spilles i denne weekend. Danske Nicolai Højgaard er med på det europæiske hold.

  32. EU lægger op til, at medlemslandene selv skal finde ud af, hvordan man vil komme i mål med reduktionen.

  33. Skatteminister lover svar inden for 14 dage til boligejere, der har klaget over ejendomsvurderinger

    Rettelse klokken 10.03: Det er i artiklen blevet præciseret, at skatteministeren udtaler sig om de boligejere, som skal have rettet en vurdering i forbindelse med køb og salg af bolig.

    Hvis du som boligejer, der er ved at købe eller sælge en ejendom, har klaget til Vurderingsstyrelsen over en for høj vurdering af din grund, vil du få svar inden for 14 dage.

    Det siger skatteminister Jeppe Bruus (S) fredag til Børsen ifølge Ritzau.

    - Vurderingsstyrelsen har nedsat en særlig task-force med vurderingsspecialister, som skal hjælpe de borgere, der er ved at købe eller sælge en ejendom, og som derfor har brug for, at den foreløbige vurdering ikke er skæv. Vurderingsstyrelsen behandler sagerne inden for 14 dage, og den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er på nuværende tidspunkt på en uge.

    - Det, mener jeg, er en fornuftig sagsbehandlingstid, men jeg følger naturligvis udviklingen, siger skatteministeren.

    DR Nyheder har tidligere afsløret, at cirka 80.000 ejendomme har fået en højere grundværdi end værdien på hele ejendommen.

    Skattevæsnet har indrømmet "åbenlyse fejl" i de nye ejendomsvurderinger, der kom tidligere på måneden.

  34. Flere end 84.700 er flygtet fra Nagorno-Karabakh til Armenien

    Langt over halvdelen af de etniske armeniere, som boede i området Nagorno-Karabakh i Aserbajdsjan, er rejst til Armenien.

    Det er flere end 84.700 mennesker, oplyser den armenske regering ifølge det russiske nyhedsbureau RIA, skriver Ritzau.

    I sidste uge tog Aserbajdsjan den fulde kontrol med regionen, som i 30 år er blevet drevet som en selvstændig region, befolket af etniske armeniere, selvom den er anerkendt som værende under aserbajdsjansk kontrol.

    Den nyudnævnte præsident for den selverklærede republik, Samvel Shahramanyan, underskrev i går et dekret, der betyder, at alle statslige institutioner bliver opløst den 1. januar 2024. Det betyder, at republikken Nagorno-Karabakh ikke længere findes om tre måneder.

  35. Biden: 'Der er noget farligt under opsejling i USA'

    Donald Trump er til fare for det amerikanske demokrati.

    Sådan lød den skarpe kritik af den tidligere amerikanske præsident, da den nuværende præsident, Joe Biden, holdt tale i delstaten Arizona i går.

    - Der er noget farligt under opsejling i USA, lød det fra demokraten Biden i talen ifølge CNN, som af amerikanske medier bliver betragtet som Bidens mest markante angreb mod Trump.

    - Der er en ekstremistisk bevægelse, der ikke deler de grundlæggende overbevisninger i vores demokrati: MAGA-bevægelsen.

    MAGA står for Make America Great Again, som var Trumps slogan under valgkampen i 2016.

    Biden sagde ifølge CNN, at hans forgænger ikke er styret af forfatningen eller anstændighed, men af "hævn og hævngerrighed".

  36. Der sker for lidt, og det går for langsomt, lyder det fra kritikerne.

  37. Frem med paraplyen: Regnbyger rammer både i øst og vest i dag

    I dag kan himlen i perioder se ud som på billedet her fra Skagen, da en frontzone med regn og byger rammer landet fra vest. (Foto: © Linda Mølgaard)

    Fredag starter med tørt vejr og sol i de østlige egne, mens man i de nord- og vestlige dele af Jylland hurtigt i løbet af formiddagen vil få behov for at finde regntøjet eller paraplyen frem.

    I dag skal en frontzone med regn og byger nemlig forbi landet vestfra, og ud på eftermiddagen vil solen derfor også blive skiftet ud med gråvejr og regn mod øst.

    Sidst på eftermiddagen klarer det op i Jylland med mulighed for sol.

    Temperaturen kommer op på 15-20 grader, og så får vi en svag til jævn vind fra sydvest, der i eftermiddag tiltager til let til frisk fra vest.

  38. Fagfolk, organisationer og forskere opfordrer folketingspolitikerne til at se på, hvad sundhedsvæsnet skal og ikke skal lave.

  39. Rekordhøjt antal migranter har krydset grænsen mellem Panama og Colombia

    Antallet af personer, der har krydset den farefulde Darien Gap, der forbinder Panama og Colombia, har slået rekord i september.

    400.000 personer, hvoraf mere end halvdelen er børn, har krydset grænsen i år indtil videre, viser officielle data ifølge Reuters. Det er næsten det dobbelte af tallet for hele 2022.

    Alene i september steg antallet af krydsende migranter med en femtedel i forhold til måneden før.

    FN anslog i april, at antallet af migranter for hele året ville være 400.000, men det er altså allerede nu overgået.

    Mange migranter benytter grænseovergangen i forsøget på at nå til USA. Indvandringen til USA stiger trods forsøg på at bremse strømmen, skriver Reuters.

  40. En person anholdt efter skud mod bil på Helsingørmotorvejen

    Nordsjællands Politi har anholdt en mistænkt, efter der i går aftes blev affyret skud på Helsingørmotorvejen.

    Politiet fik en anmeldelse om tre-fire skud mod en bil.

    - Bilen og ruderne i bilen er ramt, men føreren i bilen er uskadt, siger vagtchef Sebastian Føns til Ritzau.

    Episoden skete omkring afkørslen ved Nybrovej på Helsingørmotorvejen lidt nord for København. Afspærringen på stedet er ophævet.

    Nordsjællands Politi siger, at intet skulle indikere, at hændelsen har relation til bandemiljøet.

  41. Tesla sagsøges for racisme mod sorte ansatte

    Elbilsfirmaet Tesla er blevet sagsøgt af det amerikanske ligestillingstilsyn (EEOC) for angiveligt ikke at reagere på anmeldelser om racisme.

    Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Siden 2015 har flere sorte medarbejdere ifølge søgsmålet anmeldt tilfælde af racisme, som indebar bagtale og grafitti, der blandt andet forestillede hagekors og løkker.

    Ifølge søgsmålet har Tesla ikke bare undladt at reagere, men også i flere tilfælde fyret eller straffet ansatte, som har anmeldt tilfælde af chikane.

    Tesla, der ledes af administrerende direktør og medstifter Elon Musk, har endnu ikke kommenteret sagsanlægget, skriver nyhedsbureauet Reuters.

  42. Politi er til stede på motorvej efter anmeldelse om skud

    Motorring 3 i Nordsjælland er natten til fredag afspærret efter anmeldelse om skud mod en bil.

    Politiet er natten til fredag til stede på Motorring 3 i Nordsjælland efter at have modtaget en anmeldelse om skud.

    - Vi har fået en anmeldelse omkring om bil, der skulle være skudt på, og er nu ved at efterforske, hvad der er sket, siger vagtchef ved Nordsjællands Politi Sebastian Føns til Ekstra Bladet.

    Området er i forbindelse med efterforskningen afspærret.

    Politiet modtog anmeldelsen klokken 23.07 torsdag aften. Lidt efter klokken 02 natten til fredag er der fortsat ingen anholdt.

    Der er ikke kommet nogen til skade, og Nordsjællands Politi siger, at intet skulle indikere, at hændelsen har relation til bandemiljøet.

    /ritzau/

  43. Skyderier i Rotterdam: Formodet gerningsmand var kendt for at mishandle en kanin

    Skyderiet fandt sted i Hollands næststørste by, Rotterdam. (Foto: © JEFFREY GROENEWEG, Ritzau Scanpix)

    Den 32-årige formodede gerningsmand, der i går skød og dræbte tre personer i hollandske Rotterdam, var kendt af politiet i forvejen.

    Det fremgår af retsdokumenter, skriver det hollandske medie De Telegraaf.

    Manden er blandt andet kendt for i 2021 at have mishandlet en kanin, mens han var påvirket af alkohol.

    En dyrlæge blev efterfølgende tvunget til at aflive kaninen.

    Episoden medførte 40 dages samfundstjeneste til den formodede gerningsmand.

    Skyderierne gik ud over en kvinde, en mand og en ung pige.

    Det er endnu uklart, hvad motivet til skyderierne har været, oplyser politiet.

  44. Svensk politi udpeger 150 adresser, hvor der kan opstå bandevold

    På omkring 150 adresser i og omkring den svenske hovedstad Stockholm forventer politiet, at der i fremtiden vil ske en eller anden form for voldshandling.

    Det oplyser politichef Catrine Kimerius Wikström til SVT.

    På adresserne bor folk, der ifølge politiet er en del af det kriminelle miljø, eller som på anden vis kan forbindes til bandekriminalitet.

    Politiet vil ikke kommentere på, hvor mange af adresserne der bliver overvåget af dem - men de understreger, at det er helt umuligt at overvåge dem alle.

    Sverige er lige nu plaget af voldsom uro.

    11 personer i landet er blevet dræbt i skyderier alene i september.

  45. DSB slår rekord i kompensation

    Der er ikke noget værre end et forsinket tog, og selvom det ikke får dig hurtigere videre, så kan en kompensation alligevel være et plaster på såret.

    Men der er fra DSB's side blevet sat ualmindeligt mange plastre på ualmindeligt mange sår i år, og selskabet har dermed slået en kedelig rekord i kompensationer.

    Det skriver B.T.

    - Det er ny rekord i kompensationer, siger informationschef i DSB Tony Bispeskov til mediet.

    - Jeg kan sige, at vi for hele 2022 udbetalte 24,3 millioner kroner i kompensation, og på nuværende tidspunkt i år er vi altså over det.

    DSB kom for dage siden ud i endnu en modvind. Selskabet oplyste nemlig, at det fra næste år bliver dyrere at køre i tog i Danmark.

  46. Et af Englands mest kendte træer er i nattens mulm og mørke blevet fældet

    Det er som taget ud af en film. Træet er placeret midt mellem bakkerne, og man kan næsten forestille sig, hvor Instagram-venlige billeder der gennem årene er blevet taget lige her.

    Men det er slut nu. For Sycamore Gap-træet, der er et af Storbritanniens mest kendte træer, er blevet fældet, og en 16-årig teenager er anholdt i forbindelse med sagen.

    Det næsten legendariske træ, der er over 200 år gammelt, er tilsyneladende blevet nedlagt med hjælp fra en motorsav.

    Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Træet har været med i en Robin Hood-film fra 1991, og det blev i 2016 nomineret som Årets Træ i England. Det lå i den nordlige del af landet ikke langt fra grænsen til Skotland.

    • Myndighederne arbejder på stedet, efter det ikoniske træ er blevet fældet. (Foto: © Oli Scarff, Ritzau Scanpix)
    • Det er tilsyneladende en motorsav, der er blevet brugt til at fælde træet. (Foto: © Oli Scarff, Ritzau Scanpix)
    • Sådan så det ud, før en eller flere gerningsmænd i nattens mulm og mørke tændte en motorsav og satte den i træet. (Foto: © Oli Scarff, Ritzau Scanpix)
    1 / 3
  47. Troels Lund vil have fart på våbenundersøgelse

    Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har lagt sporet ud for den advokatundersøgelse, der skal kulegrave den problematiske sag om våbenindkøb fra det israelske firma Elbit.

    Det fortalte han sent torsdag aften efter et møde med Folketingets partier.

    I næste uge skal beskrivelsen af undersøgelsen være klar. De advokater, der skal lave undersøgelsen, udpeges i oktober. Og så har de få måneder til deres arbejde.

    - Det er min forventning, at vi har undersøgelsen i første kvartal af 2024. Det er brug for at lytte til de partier, der siger, at det er vigtigt, der kommer hastighed i det her, og vi får afsluttet undersøgelsen hurtigt, sagde Troels Lund Poulsen.

    Han afviste, at det kan komme på tale at afhøre vidner. Undersøgelsen tager kun fat i det skriftlige materiale. Regeringen afviser også en større undersøgelsen i form af en kommission.

    - Det synes jeg ikke, sagen kan bære, sagde han efter mødet.

    Et andet spørgsmål er, om der skal undersøges, hvorvidt Statsministeriet og Udenrigsministeriet har haft en rolle i sagen. Det bliver først afgjort i næste uge.

  48. GOG's direktør, Kasper Jørgensen, er ikke bleg for at tage ansvaret for det trænerkaos, der hersker i GOG.

Mere fra dr.dk