Seneste Nyt

Varmechecken er udbetalt til 400.000 husstande

Mange kan se frem til 6.000 skattefrie kroner lige ned i foret.

Den varmecheck, der blev indgået aftale om i marts, er nemlig i dag blevet udbetalt til de 400.000 husstande, der lever op til rammerne for checken.

Det oplyser klima, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

- Det skal hjælpe på varmeregninger i en tid, hvor krigen i Ukraine er med til at holde priserne oppe, skriver ministeren.

Man er berettiget til varmechecken, hvis man tjener mindre end 650.000 om året efter arbejdsmarkedsbidrag. Målgruppen er folk, der bor i en husstand, der opvarmes af gasfyr eller en husstand, der har oplevet de samme prisstigninger for opvarmning af hjemmet.

Nyheder

 1. Arsenal slår ærkerivalen i topopgøret North London Derby

  Arsenals Granit Xhaka jubler med sine medspillere efter målet til 3-1. (Foto: David Klein © Ritzau Scanpix)

  Den engelske fodboldklub Arsenal slår ærkerivalen Tottenham med 3-1 på hjemmebane.

  Efter tyve minutter bragte ghanesiske Thomas Partey hjemmeholdet foran med 1-0 på et flot langskud.

  Tottenham skulle dog ikke bruge mere end elleve minutter på at svare igen, da den engelske landsholdsangriber Harry Kane udlignede på et straffespark.

  Arsenal kom bedst ud til anden halvleg, og det udnyttede brasilianske Gabriel Jesus, da han prikkede bolden over stregen til endnu en føring til hjemmeholdet.

  Resten af kampen gik det nedad bakke for Tottenham, der først fik et rødt kort til backspilleren Emerson Royal, inden schweizeren Granit Xhaka dernæst lukkede kampen med et mål til 3-1.

  Danske Pierre-Emile Højbjerg startede inde for Tottenham, men blev taget ud efter 75 minutter.

  Resultatet betyder, at Arsenal forøger sit forspring på førstepladsen, mens Tottenham forbliver på tredjepladsen.

 2. Kaos i Ajax København forårsager sidsteøjebliks-aflysning af kamp

  Fredag forsikrede håndboldklubben Ajax Københavns bestyrelsesformand og medejer, Henrik Ritlov, at lørdagens kamp i den næstbedste danske række mod Aarhus HC blev spillet.

  Men lørdag eftermiddag er kampen, der er sat til at blive spillet klokken 15.00, aflyst. Det bekræfter Håndbold Spiller Foreningens direktør, Torben Vinther, overfor TV 2 Sport.

  - Der er ikke styr på arbejdsskadeforsikringen, så vi har anbefalet spillerne ikke at gå på banen, siger Torben Vinther til TV 2 Sport.

  I september kom det frem, at den københavnske håndboldklub er konkurstruet. I den forbindelse kunne DR Sporten berette, at klubben samtidig befinder sig i et forsikringskaos.

  Aflysningen kommer så sent, at Aarhus HC allerede har taget turen over bæltet og er ankommet til Ajax Københavns hjemmebane, Bavnehøj-Hallen.

  - Det er ikke i orden at trække tingene så længe her. Det er spild af alles tid og kræfter. Tragisk, lyder det fra Torben Vinther.

 3. Politibetjent affyrede varselsskud under gadeslagsmål i Odense

  En betjent fra Fyns Politi måtte ved fire-tiden i morges affyre et varselsskud i forbindelse med et slagsmål i Asylgade midt i Odense.

  Fem mænd var af uvisse årsager røget i totterne på hinanden, og den ene havde en kniv, som han nægtede at smide, da politiet sagde, han skulle.

  - Han fægter i stedet ud efter én af de andre mænd. Så bliver der affyret varselsskud, og så smider han kniven, og alle fem lægger sig herefter ned på jorden, siger vagtchef Kenneth Taanquist til avisen.

  De fem mænd blev alle anholdt og sigtet for kvalificeret vold. De er i 20'erne og starten af 30'erne. Politiet mener, der kender hinanden, og at slagsmålet var resultat af nogle interne stridigheder.

 4. Spilside for børn fjerner spil, der simulerer krig mellem Rusland og Ukraine

  Selvom man kunne ønske, at Ukraine og Rusland kunne nøjes med at være i krig i den fiktive computerspilsverden, så kom det desværre lidt for tæt på virkeligheden for spilsiden Roblox, da de blev gjort opmærksom på to spil med referencer til krigen i Ukraine.

  To computerspil er derfor blevet fjernet fra spilsiden, der er den største for børn i verden, skriver BBC.

  Det ene spil går under navnet 'War on Larkiv: Ukraine' ('Krig i Larkiv: Ukraine' red.) og foregår i en fiktiv by, som til forveksling ligner den ukrainske by Kharkiv, hvor hundredevis af mennesker er døde efter Ruslands invasion. Det nåede også at blive vist flere millioner gange på Tiktok.

  Ifølge BBC blev det spillet 90.000 gange på under to uger.

  Det andet spil, 'Battle for Ukraine' ('Kamp for Ukraine'), nåede ifølge BBC at ligge på spilsiden i flere måneder, og tillod brugerne at se bombninger af byer som eksempelvis den krigsramte Mariupol.

 5. Nu bliver 5G-netværk rullet ud i grønlandske byer

  Der er bedre internetforbindelse på vej i tre byer i Grønland.

  Det er indbyggerne i Sisimiut, Maniitsoq og Narsaq, som fra 1. november kan se frem til en opgradering fra 4G til 5G, skriver public service-mediet KNR.

  Det svenske telekommunikationsselskab Ericsson leverer allerede internet i landet, og det er også Ericsson, der fremover har opgaven i samarbejde med Tusass, som er selvstyrets eget selskab til telefoni og internet samt transportør af pakker og breve.

  Fiberkablerne til 5G bliver som regel gravet ned i jorden, men det er svært i Grønland, og derfor er planen, at landets 5G-netværk skal være trådløst ved brug af kraftigere modemmer. Dermed slipper man også for at forlænge kablerne ud til hver enkelt husstand, skriver KNR.

 6. Ukrainske styrker har omringet russere i strategisk vigtig by

  Ukrainske styrker har omringet russiske stillinger ved den østlige by Lyman i Ukraine.

  Det oplyser en talsmand for Ukraines militær lørdag om en igangværende operation, hvor flere russiske soldater allerede meldes dræbt eller såret, skriver Ritzau.

  Der menes at være sted mellem 5.000 og 5.500 russiske soldater i byen, som er strategisk vigtig for russerne, fordi de har anvendt Lyman som et logistisk og transportmæssigt centrum for deres operationer i den nordlige del af Donetsk.

  DR kan ikke be- eller afkræfte meldingerne.

  Læs mere om udviklingen i Ukraine i vores liveblog.

 7. #FreeBritney har ført til lovændring om værgemål

  Fortalere for den nye lovændring mener, at personer underlagt et værgemål kan blive fanget i et system, der fjerner deres borgerrettigheder og evnen til at tale for sig selv - ligesom de mener, det skete for Britney Spears. Lignende lovændringer, der skal sikre, at personer i eller i risiko for at blive underlagt værgemål får bedre rettigheder, er foretaget i andre stater i USA. Billedet her er fra en demonstration mod Britney Spears' værgemål. (Foto: SHURAN HUANG © Ritzau Scanpix)

  Et værgemål skal være den absolut sidste løsning i fremtidige sager om mennesker med eksempelvis demens eller udviklingsmæssige handikap.

  Det skal en netop vedtaget lov i den amerikanske delstat Californien sikre, skriver nyhedsmediet AP.

  Lovændringen kommer i kølvandet på den meget omtalte sag om popstjernen Britney Spears, som var underlagt et værgemål fra 2008 til 2021, hvor hashtagget #FreeBritney blev brugt i hendes - og hendes fans' - kamp om at slippe ud af værgemålet, hvor hendes far fungerede som værge.

  Loven kræver, at dommere dokumenterer alle alternativer til værgemål, før de tildeler et.

  Et værgemål tildeles mennesker, der anses for at være ude af stand til at træffe bestemte livsbeslutninger for sig selv, hvor en domstolsudnævnt konservator får kontrol over deres økonomi og andre kritiske aspekter af deres liv. Nogle gange uden deres samtykke, skriver AP.

 8. Mette Frederiksen har holdt møde med Liz Truss om gaslækager

  Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), og den britiske premierminister, Liz Truss, har her til formiddag mødtes i London for at tale om den aktuelle energikrise og situationen med gaslækagerne i Østersøen nær Bornholm.

  Til pressen understregede hun ifølge Ritzau efter mødet, at eksplosionerne ved gasledningerne Nord Stream 1 og 2 betragtes som sabotage.

  - Jeg har kunnet givet nogle detaljer om, hvad der er sket lige uden for Danmark, siger hun.

  - Det har været vigtigt for mig at understrege, at de danske myndigheder har sagt, at dette ikke er et uheld. Det er noget, som nogen har planlagt.

  - Vi er meget bekymrede omkring situationen med Nord Stream 1 og 2. Det er kritisk infrastruktur, så det er en alvorlig situation. Vi ved endnu ikke, hvem der står bag, siger Mette Frederiksen ifølge Ritzau.

  Hun nævner desuden, at myndigheder i Danmark, Sverige og Tyskland arbejder tæt sammen i efterforskningen.

  Efter besøget i London skal Mette Frederiksen mødes med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, i Bruxelles.

 9. Holger Rune skal møde verdens nummer ét i Astana Open

  Når danske Holger Rune i næste uge tager hul på turneringen Astana Open, venter der ham noget af en mundfuld.

  I første runde af turneringen i Kasakhstan skal den 19-årige dansker nemlig stå ansigt til ansigt med den spanske verdensetter, Carlos Alcaraz.

  Spanieren har for blot tre uger siden vundet grandslam-turneringen US Open, da han slog norske Casper Ruud i finalen.

  Inden da skal Holger Rune dog først fokusere på sin næste kamp. I en ATP-turnering i bulgarske Sofia skal han lørdag møde verdens nummer ti, Jannik Sinner, i semifinalen i Sofia Open.

 10. FN: Dødstal efter eksplosion på skole i Kabul stiger til mindst 35

  Antallet af dræbte på en skole i den afghanske hovedstad Kabul er steget til mindst 35, oplyser FN.

  I tidligere meldinger om angrebet, der skete fredag, er antallet af dødsofre blevet opgivet til mindst 19.

  Samtidig melder FN også om, at 82 er blevet såret.

  Angrebet, der fandt sted i bydelen Dasht-e-Barchi i det vestlige Kabul, var rettet mod en uddannelsesinstitution, hvor elever var i gang med en prøveeksamen for at forberede sig til optagelsesprøven på universitetet, skriver AFP.

 11. Nicaragua indfører flere tiltag mod udenlandske kritikere af præsidenten

  Nicaragua har i den seneste tid indført en række tiltag mod kritikere af landets præsident, Daniel Ortega.

  Det mellemamerikanske styre har nu valgt at afbryde den diplomatiske forbindelse med Holland.

  Nicaragua beskylder Holland for at have "en nykolonialistisk holdning" og for at forsøge at intervenere i landets interne anliggender. Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

  Tiltaget mod Holland kommer, efter den hollandske ambassadør i Costa Rica ifølge Daniel Ortega skulle have "tiltalt nicaraguanerne, som om Nicaragua var en hollandsk koloni", og efter Holland ifølge Nicaragua trak finansieringen af et sygehus i landet. Det skriver det hollandske medie NL Times.

  - De, som ikke har respekt for vort folk og hjemland, bør ikke komme til Nicaragua, sagde Nicaraguas præsident, Daniel Ortega, i går.

  Desuden vil Nicaragua også nægte USA's nye ambassadør indrejse, efter han kaldte landet "en pariastat i regionen" og styreformen for "et diktatur".

  EU's ambassadør fik tidligere på ugen også besked på at forlade landet.

  Både USA og EU har indført sanktioner mod Daniel Ortegas stadigt mere autoritære styre.

 12. Russisk konsulat i New York overhældt med rød maling

  • Rød maling på det russiske konsulat i New York fredag den 30. september. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Ritzau Scanpix)
  • Politiet modtog anmeldelsen om hærværk klokken 13.30 fredag. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Ritzau Scanpix)
  • Ifølge CBS News så politibetjente på uden at gribe ind, da malingen blev påført. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Ritzau Scanpix)
  • Her er det porten ind til konsulatet, der er dækket med maling. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Ritzau Scanpix)
  • Et overvågningskamera har også får en tur med spraymalingen. (Foto: Andrew Kelly © Ritzau Scanpix)
  1 / 5

  Det russiske konsulat på Manhattans Upper East Side i New York er blevet udsat for hærværk med rød spraymaling på blandt andet facaden.

  Hærværket fandt sted nogle timer før Vladimir Putins udmelding om, at han annekterede fire russisk-kontrollerede områder i det østlige Ukraine.

  Ifølge avisen The Guardian kan man på overvågningsvideo se, at malingen bliver sprøjtet på af en person iført hættetrøje og maskering.

  Der er ingen anholdte i sagen, ligesom der heller ikke officielt er noget motiv til hærværket.

 13. Clara Tauson melder afbud til endnu en turnering

  Det går ikke Clara Tausons vej i denne sæson.

  Den 19-årige danske tennisspiller har døjet med en rygskade i store dele af sæsonen, og hun har derfor været tvunget til at melde afbud til et par turneringer. Og nu må tennisspilleren så melde endnu et afbud til en WTA-turnering.

  Det drejer sig om næste uges turnering i tunesiske Monastir.

  I denne uge skulle Clara Tauson ligeledes have deltaget i en turnering i Tallinn i Estland, men her har hun altså også meldt afbud.

  Clara Tauson var tidligere på året nummer 33 på verdensranglisten, men på den seneste rangliste fra mandag er hun røget ned som nummer 95.

 14. Politiet i Manchester kan have løst mordmysterium fra 1964: Nu er 12-årig dreng måske fundet

  Billedet her er taget fredag den 30. september. Det viser teknikerne fra politiet på arbejde i Saddleworth Moor nær Manchester. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  På en hede i Saddleworth Moor øst for Manchester, England, har politiet muligvis fundet resterne af en 12-årig dreng, der blev slået ihjel i 1964.

  Keith Bennett var ét af fem børn, der blev tortureret og dræbt af parret Ian Brady og Myra Hindley i 1960'erne, men Keith Bennetts lig er det eneste, som aldrig er dukket op, skriver BBC.

  Politiet er rykket ud efter at have modtaget et tip fra en forfatter, der har researchet i sagen og været ude på heden for at lede, og fredag kunne man se, hvordan kriminalteknikere arbejdede på findestedet med heldragter og blå telte.

  BBC skriver, at Keith Bennetts mor, der døde i 2012, også har gået rundt på heden i Saddleworth Moor og gravet med en spade i jagten på sin søns lig.

  Politiet påpeger dog, at det ikke er sikkert endnu, om det virkelig er drengens jordiske rester, der nu endelig er fundet.

 15. Idrætshal i Aarhus gøres klar til evakuering af røgramte borgere

  Christiansbjerghallen på Gøteborg Allé i det nordlige Aarhus er gjort klar til at tage imod borgere fra Studstrup og omegn, som ikke kan være hjemme, mens røgen fra silobranden på Studstrupværket ligger over området.

  Hallen tages i brug i tilfælde af en evakuering, hvilket altså ikke har været aktuelt endnu.

  Beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl siger til den lokale tv-station, at det handler om ikke at stå på bagkant, hvis situationen udvikler sig sådan, at det bliver nødvendigt med en evakuering.

  Derfor er hallen gjort klar med madrasser og soveposer.

  I alt otte idrætshaller rundt i Aarhus Kommune er udpeget som steder, der kan tages i brug i tilfælde af evakuering.

 16. England forbyder snacks ved butiksindgange og kasseområder

  De fleste har nok prøvet at blive fristet, når de bugnende snackhylder toner frem i supermarkedet ofte strategisk placeret lige ved kassen.

  Men det skal det nu være slut med i England.

  Produkter med et højt indhold af fedt, salt og sukker må nemlig fra i dag ikke længere placeres på fremtrædende steder såsom ved butiksindgange og kasseområder.

  Der var også planlagt et forbud mod særlige tilbud på junkfood, men dette vil først træde i kraft til oktober næste år.

 17. Dansk golfprofil ligger godt til inden finalerunder i Texas

  Den danske golfspiller Emily Kristine Pedersen er på vej mod et flot resultat i denne weekend.

  Ved LPGA-turneringen The Ascendant, som spilles i den amerikanske delstat, ligger den 26-årige dansker på en delt femteplads efter de første to runder.

  Emily Kristine Pedersen gik fredagens 18 huller i fire slag under par, og hun deler nu femtepladsen med thailandske Moriya Jutanugarn og amerikanske Jessica Korda.

  Førstepladsen indtages af engelske Charley Hull, der samlet er 11 slag under par.

  Også danske Nanna Koerstz Madsen er med i den amerikanske golfturnering. Hun ligger i skrivende stund på en delt 18. plads.

 18. Det ryger stadig fra siloen i Studstrup

  Slukningsarbejdet på Studstrupværket ved Aarhus giver en temmelig kraftig røgudvikling. Billedet her er fra fredag den 30. september. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

  I nu ni dage har Østjyllands Brandvæsen arbejdet i døgndrift for at slukke den brændende silo på Studstrupværket nær Aarhus, der har ledt til massiv røgudvikling i området.

  Her lørdag morgen kommer der fortsat meget røg op af siloen.

  Kasper Sønderdahl, direktør i Østjyllands Brandvæsen, siger, at røgen kommer til at kunne ses det næste lange stykke tid, indtil det er muligt at få slukket ilden og kølet bygningen ned.

  - Det er et kæmpe stykke arbejde, vi står over for. Vores transportbånd, som skulle tage træpillerne ud, er brudt sammen, så vi gik i gang med tilføre ilt - en kemisk reaktion - der fik det til at sige bang, og så kom der røg ud. Vi har derfor bedt folk tæt på om at forlade området, siger Kasper Sønderdahl.

  I den store silo var der cirka 56.000 ton træpiller, da der af stadig uvisse årsager udbrød brand.

  Fredag udsendte Østjyllands Politi et sirenevarsel og opfordrede borgere i Studstrup til at holde sig inden døre, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg.

 19. Sundhedsstyrelsen: 'Vi frygter og forventer en hård influenzasæson'

  Sundhedsstyrelsen forventer, at vi her i Danmark kommer til at se et stigende antal personer, der er syge med influenza.

  Efter to sæsoner næsten uden det smitsomme virus er immuniteten nemlig lav, og derfor er smitterisikoen særligt høj, siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

  - Da vi kun har haft meget lidt influenza de seneste år, er vi i en situation, hvor der ikke er særlig meget immunitet i befolkningen. Derfor både frygter og forventer Sundhedsstyrelsen en hård influenzasæson, siger hun.

  Når Danmark i de seneste vintre stort set har været forskånet for influenza, skyldes det især, at mundbind, hjemmearbejde og andre coronarestriktioner har lagt en dæmper på smitten, skriver Ritzau.

 20. Dødstallet stiger til mindst 23 i Florida - de fleste er druknet

  Luftfotoet her viser et villakvarter i byen North Port i Florida, hvor husene står under vand. (Foto: Maxar Technologies © Ritzau Scanpix)

  Orkanen Ian, der har ramt den amerikanske delstat Florida, har indtil videre kostet mindst 23 personer livet.

  De fleste er druknet på forskellig vis. Enten ved at blive hevet ud i havet af en bølge eller i huse, hvor vandet er kommet ind.

  Det er politiet i Florida, der over for nyhedsbureauet AFP oplyser dødstallet til at være 23, mens andre medier som eksempelvis CNN rapporterer om mindst 45 døde. Det tal er dog ikke bekræftet fra officielt hold

  Når der er stor uvished forbundet med dødstallet, skyldes det blandt andet, at man ifølge beredskabet i Florida har prioriteret at redde dem, der stadig er i live, frem for at bjerge de omkomne.

  Imens forsøger myndighederne at danne sig et overblik over skaderne i et område, der er totalt smadret af vind og vand. CNN beskriver det som en "an apocalyptic path of destruction" - en apokalyptisk ødelæggelsesvej.

  Selskabet Karen Clark & Co., der laver risikomodeller, vurderer, at orkanen kan komme til at koste forsikringsbranchen 63 milliarder dollar - svarende til omkring 478 milliarder kroner.

  Ian ramte Floridas golfkyst onsdag som en kategori 4-orkan og er dermed en af de kraftigste orkaner, der nogensinde har ramt USA's fastland, skriver Ritzau.

 21. Ny lov i Californien skal forhindre, at raptekster kan bruges som bevismateriale

  Flere rappere fulgte med, da den amerikanske delstat Californien fredag vedtog en lov, der skal sikre, at kunstneres tekster ikke kan bruges mod dem ved retssager.

  Det skriver Ritzau.

  Både rappere som Meek Mill, Killer Mike og Tyga, som var til stede via et videolink, hylder den nye lov, der skal beskytte kunstneres ytringsfrihed. Det samme gør flere musikorganisationer.

  Black Music Action Coalition (BMAC) kalder loven for "et afgørende skridt i den rigtige retning", hvis man skal sætte en stopper for, at racemæssige fordomme har indflydelse på retssager, ifølge Ritzau.

  Også brancheorganisationen Recording Academy mener, at loven er med til at beskytte den kunstneriske frihed.

  - At lukke munden på en hvilken som helst genre eller form for kunstnerisk udtryk er et overgreb på alle musikere, siger Harvey Mason Jr., der er direktør i Recording Academy.

  Californien er den første amerikanske delstat til at vedtage en sådan lov.

 22. Liz Truss indrømmer nu, at hendes skatteplan har skabt 'forstyrrelser på det finansielle marked'

  Den britiske premierminister, Liz Truss, har været i massivt stormvejr den seneste uge.

  Det skyldes den økonomiske plan for landet, som hendes finansminister fremlagde sidste fredag, og som blandt andet lover store skattelettelser for de rigeste briter.

  Annonceringen af planen fik det britiske pund til at styrtdykke, og både britiske borgere, Den Internationale Valutafond (IMF) og den britiske nationalbank har kritiseret planen, fordi man mener, at den vil øge inflationen og forværre den økonomiske krise i landet.

  Indtil videre har Liz Truss hårdnakket hold fast i, at skatteplanen var nødvendig, og at udsving i markederne ikke skyldtes den, men derimod globale problemer, som Ruslands invasion af Ukraine.

  Men nu indrømmer Truss ifølge Reuters at planen har ført til "nogle forstyrrelser på det finansielle marked".

  Regeringens planer blev usædvanligvis ikke ledsaget af prognoser fra Storbritanniens uafhængige finanspolitiske vagthund, Office for Budget Responsibility (OBR).

  Truss blev fredag spurgt ind til, om det var en fejl at annoncere planen uden en OBR-rapport, men det afslog premierministeren.

  - Det var vigtigt, at vi handlede hurtigt, sagde hun.

  OBR-rapporten forventes udgivet den 23. november.

 23. Burkina Fasos leder bliver væltet i andet militærkup på otte måneder

  Demonstranter på gaden i Ouagadougou i dag. (Foto: OLYMPIA DE MAISMONT © Ritzau Scanpix)

  Burkina Fasos militære leder, Paul-Henri Damiba, er blevet væltet ved et militærkup i hovedstaden Ougadougou.

  Det meddeler Kaptaj Ibrahim Traore ifølge nyhedsbearuet Reuters i en udmelding på stats-tv fredag aften.

  Traore fortæller, at man har afsat Damiba, opløst regeringen og suspenderet forfatningen. Han fortæller også, at en gruppe militærofficerer besluttede at afsætte Damiba på grund af hans manglende evne til at håndtere et islamisk oprør i landet.

  Det er det andet militærkup på otte måneder i Burkina Faso. I januar overtog Damiba selv magten ved et kup, hvor den tidligere præsident Roch Kabore blev afsat. Den gang skyldtes kuppet blandt andet frustrationer over den forværrede sikkerhed i landet.

 24. Syv personer anholdt: Blev taget i Københavns Lufthavn med 12 millioner kroner i kontanter

  Syv personer - hvor mindst seks er svenske statsborgere - blev torsdag morgen anholdt i Københavns Lufthavn med i alt 12,6 millioner kroner i forskellige valuta.

  Det kom frem i forbindelse med et grundlovsforhør fredag morgen i Dommervagten i København, skriver Ritzau.

  Ifølge anklagemyndigheden skulle de mange penge fra Danmark til Tyskland, og man mener, at pengene enten direkte eller indirekte stammer fra et kriminelt foretagende.

  De anholdte er alle sigtet for hvidvask af særlig grov beskaffenhed.

  Ifølge Ekstra Bladet nægter de sig alle skyldige, og de blev alle varetægtsfængslet i 24 dage. Det fremgår ikke, om nogen af de fængslede har kæret kendelsen til landsretten.

 25. Putin fejrede annekteringen af ukrainske regioner med stor koncert på Den Røde Plads

  Den russiske præsident Putin fejrede annekteringen af fire ukrainske regioner med stor koncert i Moskva. (Foto: Sergei Karpukhin © Ritzau Scanpix)

  Tusindvis af russere var i dag samlet på Den Røde Plads i Moskva, hvor det blev fejret, at landets præsident, Vladimir Putin, officielt har annekteret de ukrainske regioner Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson.

  Ved arrangementet trådte Putin op på scenen og talte til befolkningen.

  - I dag er en særlig dag, en højtidelig dag og uden nogen overdrivelse: en historisk dag. Det er en dag med sandhed og retfærdighed, sagde han.

  • Præsident Putin har i dag underskrevet den formelle annektering af fire Ukrainske regioner efter såkaldte "folkeafstemninger". Afstemningerne er ikke internationalt anerkendte. (Foto: Yuri Kochetkov © Ritzau Scanpix)
  • Den russiske sanger Olga Kormukhina optrådte under aftenens koncert på Den Røde Plads. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Ritzau Scanpix)
  • Putin talte ved koncerten i Moskva og bød blandt andet Ukrainerne i de fire annekterede regioner "velkommen hjem" til Rusland. (Foto: SPUTNIK © Ritzau Scanpix)
  • Flere tusind mennesker deltog ved dagens stort anlagte festarrangement i Moskva. (Foto: Yuri Kochetkov © Ritzau Scanpix)
  • Kort efter Putin underskrev annekteringen af regionerne Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja, ansøgte Ukraine officielt om medlemskab af Nato. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • Annekteringen af de fire regioner bliver fordømt af en stor del af den vestlige verden, og USA og Storbritannien har indført nye sanktioner mod Rusland. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Ritzau Scanpix)
  1 / 6

  I talen påstod Putin desuden, at det er Rusland, der har opbygget det moderne Ukraine, og at befolkningen i Ukraine længe har været undertrykt af Vesten.

  Derfor mener Putin, at det er godt for ukrainerne, at de nu – ifølge Rusland – bliver en del af den russiske føderation.

  - Rusland åbner ikke kun dørene til sit hjem for vores brødre og søstre, det åbner sit hjerte for dem. Velkommen hjem, sagde han.

  Annekteringen af de fire regioner er ikke anerkendt af Ukraine, og er blevet fordømt af en lang række vestlige ledere, blandt andet fordi valgobservatører ikke har haft adgang til valgstederne.

 26. Holger Rune spiller sig videre til semifinalen i Sofia

  Den danske tennisspiller Holger Rune fortsætter med at imponere ved ATP-turneringen Sofia Open.

  Fredag aften spillede han sig frem til semifinalen med en sejr på 6-2, 5-7, 6-4 over Ilya Ivashka fra Belarus.

  Sejren blev sikret, selvom Holger Rune måtte kæmpe med krampe i tredje og afgørende sæt. Alligevel formåede han at lave et servegennembrud til 5-4, inden han selv servede kampen hjem.

  I semifinalen møder Holger Rune verdensranglistens nummer 10, italienske Jannik Sinner.

  Kampen begynder tidligst klokken 17 lørdag.

 27. Krisen kradser videre i AaB efter uafgjort mod OB

  Det blev ikke ligefrem et overflødighedshorn af lækkerier, men tæt var det dog, da to af holdene fra de bagerste rækker i Superligaen, AaB og OB, fredag aften spillede 1-1 i Aalborg.

  Resultatet betyder, at nordjyderne fortsat indtager næstsidstepladsen i landets bedste fodboldrække, mens OB ligger lige i grænselandet til top-6 på en syvendeplads.

  Hjemmeholdet satte strøm til tingene, da Lars Kramer tog hovedet til hjælp og stangede AaB foran 1-0 efter et kvarters spil. Siden fik OB'erne imidlertid tilkæmpet sig mere af det initiativ, ingen af holdene sådan for alvor syntes at blive venner med i opgørets 90 minutter.

  Efter pausen gav det pote. Her fik fynboernes angriber Bashkim Kadrii med en veltempereret førstegangsberøring placeret sig i en position, hvorfra venstreskøjten hårdt, kontant flænsede bolden i nettet til slutresultatet 1-1.

  Du kan se højdepunkterne fra opgøret her.

 28. Efter formodet Nord Stream-sabotage: Norge øger patruljering af olie- og gasfelter

  Efter den formodede sabotage på gasledningerne Nord Stream 1 og 2, vil Norge holde et ekstra vågent øje med sine olie- og gasfelter.

  Man vil derfor øge patruljeringen af felterne med hjælp fra Storbritannien, Tyskland og Frankrig.

  Det siger den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

  - Vi er i en dialog med vores allierede om øget tilstedeværelse i den norske sektor og har sagt ja til bidrag fra Tyskland, Frankrig og Storbritannien, siger han fredag på et pressemøde.

  Den norske statsminister understreger, at den norske regering ikke har kendskab til direkte trusler imod Norge eller norsk infrastruktur. Han forstår dog godt, hvis folk er bekymrede:

  - Rusland opfører sig på en måde, som er truende, og de bryder vigtige principper. Det, jeg er optaget af, er, at vi står sammen om de værdier, som er vigtige for os, siger Jonas Gahr Støre til det norske nyhedsbureau NTB.

 29. Iran har anholdt ni EU-statsborgere i forbindelse med udbredte protester i landet

  Det iranske politi har anholdt ni personer med statsborgerskab i EU-lande i forbindelse med de udbredte protester, som finder sted i landet i øjeblikket.

  Det oplyser Irans Efterretningsministerium fredag ifølge Reuters.

  Styret i Iran har ved flere lejligheder beskyldt "fremmede fjender" for at spille en rolle i protesterne. De ni anholdte er ifølge styret blevet anholdt, mens de "har taget direkte del i optøjer, eller mens de har planlagt dem".

  Blandt de tilbageholdte er statsborgere fra Tyskland, Polen, Italien, Frankrig, Holland og Sverige.

  Store demonstrationer har de seneste to uger spredt sig til det meste af Iran, efter at den 22-årige kvinde Jina Mahsa Amini den 16. september døde i moralpolitiets varetægt.

  Jina Mahsa Amini var få dage forinden blevet anholdt under et besøg i landets hovedstad, Teheran, hvor moralpolitiet tilbageholdte hende, da det mente, at hun forbrød sig mod reglerne for korrekt påklædning.

 30. Dansk, svensk og tysk politi skal samarbejde om at undersøge gaslækage

  Danmark skal samarbejde med Sverige og Tyskland i opklaringsarbejdet omkring de mystiske gaslækager på Nord Stream-1 og Nord Stream-2.

  Det siger Sveriges statsminister, Magdalena Andersson.

  - Vi har i dag indgået en aftale om, at politimyndigheder i Sverige, Danmark og Tyskland skal samarbejde for at få klarlagt, hvad der er sket, siger hun ifølge Ritzau på et pressemøde fredag.

  Fredag aften bekræfter Københavns Politi i en pressemeddelelse, at det er intentionen at etablere et fælles internationalt efterforskningshold bestående af myndigheder fra blandt andet Danmark, Tyskland og Sverige.

  Det forventes, at efterforskningsholdet kan etableres relativt hurtigt. Det er dog endnu for tidligt at sige noget om tidshorisonten, fremgår det af pressemeddelelsen.

  Fra dansk side efterforsker Københavns Politi lækagerne i samarbejde med Rigspolitiet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og energimyndighederne, står der videre.

  Den første lækage på Nord Stream-2 forbindelsen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm blev konstateret mandag.

  Dagen efter blev der konstateret yderligere to lækager på Nord Stream-1 forbindelsen, og i går kunne de svenske myndigheder melde om et fjerde læk.

  Ifølge danske myndigheder er der tale om bevidste handlinger og ikke uheld. Lækagerne er vurderet på størrelsen af hullerne formentlig opstået ved sprængninger.

  Sprængningerne skete i internationalt farvand mellem Danmark, Tyskland og Sverige.

  Opdateret kl. 20.54 med kommentar fra Københavns Politi.

 31. Mindst 21 er omkommet i Florida under orkanen Ian

  Ian var en kateogi-4-orkan, da den ramte Florida. Her blev der målt vindstød på op til 63 meter i sekundet. (Foto: Sean Rayford © Ritzau Scanpix)

  I Florida er der indtil videre meldt om 21 omkomne i orkanen Ian. Det skriver New York Times.

  Det er dog sandsynligt, at dødstallet kommer til at sige, da redningsarbejdet stadig er i gang, siger Floridas beredskabsdirektør, Kevin Guthrie.

  - Vi vil gerne være transparente, men vi kender simpelthen ikke det fulde antal endnu, siger han.

  Orkanen ramte Cuba tirsdag, hvor der er bekræftet tre dødsfald.

  Derefter tog den til i styrke og ramte Floridas vestkyst onsdag aften, hvor den forårsagede massive ødelæggelser og oversvømmelser. Flere end to millioner borgere er stadig uden strøm.

  Ian er aftaget lidt i styrke og er nu på vej mod delstaten South Carolina som kategori-1-orkan.

 32. Ukraine har officielt ansøgt om Nato-medlemsskab: Ønsker hurtig proces

  Ukraine har nu officielt ansøgt om at blive medlem af Nato.

  Det skriver den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, på sin kanal på det sociale medie Telegram.

  Ukraine ønsker en hurtig proces i forbindelse med et Nato-medlemskab, ligesom det var tilfældet med Sverige og Finland, skriver præsidentkontoret i en pressemeddelelse.

  Det sker på dagen, hvor Putin officielt har erklæret, at han annekterer de fire ukrainske regioner Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja.

  Du kan få seneste nyt om krigen i Ukraine i vores liveblog.

 33. Minister holder fast i strategi: Coronasmittede mink skal ikke nødvendigvis aflives

  Det har fået kritik fra Enhedslisten, at coronasmittede mink ikke nødvendigvis skal aflives, når det næste år igen bliver tilladt at holde mink i Danmark.

  Men fødevareminister Rasmus Prehn holder fast i, at det er den rigtige strategi.

  - Det, vi gør fra regeringens side, er, at vi læner os helt op ad det, som myndighederne anbefaler. Det er det, som jeg synes er det rigtige at gøre, og det mest ansvarlige, siger Rasmus Prehn.

  Ifølge nye retningslinjer fra Fødevarestyrelsen skal det være en vurdering fra sag til sag, om de syge mink skal aflives eller blot holdes under offentligt opsyn. Retningslinjerne blev fredag gennemgået for Folketingets Miljø- og fødevareudvalg og Sundhedsudvalg.

 34. Mette Frederiksen tager til London og Bruxelles for at diskutere ødelagte gasledninger

  I morgen rejser statsminister Mette Frederiksen (S) til London for at mødes med Storbritanniens premierminister, Liz Truss, og bagefter til Bruxelles for at holde møder med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel.

  Det skriver statsministeriet i en pressemeddelelse.

  På møderne skal de diskutere ødelæggelserne på de to gasledninger Nord Stream 1 og Nord Stream 2, som myndighederne mener er sket forsætligt, uden at man endnu har peget på, hvem man mener står bag.

  - Jeg er i tæt dialog med vores partnere for at drøfte situationen og sikre et tæt samarbejde. Blandt andet om hvordan vi fremadrettet beskytter vores europæiske energiinfrastruktur bedre, lyder det fra statsministeren i pressemeddelelsen.

 35. Politiet: Situationen omkring branden på Studstrupværket ændrer sig med 'meget, meget stor hastighed'

  Myndighederne har netop afholdt et pressemøde vedrørende branden på Studstrupværket nær Aarhus, hvor Østjyllands Brændvæsen løftede sløret for den seneste udvikling i branden, der ledte til massiv røgudvikling.

  Ifølge Østjyllands Brandvæsen er der sket en såkaldt forpufning, altså en langsom kemisk reaktion, indeni siloen, som har ført til en stor tryk- og varmestigning.

  Siloen, der er konstrueret til at modstå sådan en trykstigning, åbner en række lemme i toppen for at trykaflaste, hvilket fører til den kraftige røgudvikling.

  - Vi har ikke mulighed for at inddæmme branden inde i siloen på nuværende tidspunkt. Der er massiv brandudvikling, siger direktør i Østjyllands Brandvæsen Kasper Sønderdahl.

  Østjyllands Politi udsendte tidligere i dag en sirenevarsel og opfordrede borgere i Studstrup til at holde sig inden døre, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg. Den varsling gælder fortsat.

  Myndighederne vil løbende komme med opdateringer om seneste udvikling i branden.

  - Vores helt kraftige opfordring er at følge nøje med, fordi tingene ændrer sig med en meget, meget stor hastighed i øjeblikket. Det går rigtigt stærkt, siger chefpolitiinspektør ved Østjyllands Politi Klaus Arboe Rasmussen.

 36. Gasudslip på Nord Stream 2 forventes færdig allerede lørdag

  Det forventes, at den sidste gas siver ud af Nord Stream 2-forbindelsen allerede i morgen.

  Det skriver Energistyrelsen fredag i et skriftligt svar til Ritzau.

  Gasudslippene på Nord Stream 1 forventes fortsat at ophøre i løbet af søndag den 2. oktober, lyder det fra Energistyrelsen.

  Det har ellers tidligere været forventningen fra Energistyrelsen, at gasudslippet fra lækagerne på både Nord Stream 1 og Nord Stream 2 først ville ophøre søndag.

  Herefter vil myndighederne forsøge at finde ud af, hvad der har forårsaget lækagerne og indsamle beviser med henblik på eventuelt at placere et ansvar.

Mere fra dr.dk