Flertal i Folketinget: Søren Gade skal være ny formand for Folketinget

Det skal blandt andet ses som en gestus til Venstre fra Mette Frederiksen, siger DR's politiske analytiker.

Mette Frederiksen bakker op om at gøre Søren Gade til formand for Folketinget. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)

Folketinget skal have ny formand.

For den tidligere af slagsen, Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen, stillede ikke op til valget for et par uger siden, og dermed skal der altså findes en ny.

Hvem det skal være, har stået hen i det uvisse siden valget. Men nu er vi formentlig kommet et godt stykke tættere på at få sat navn på.

For her til eftermiddag spillede Venstre ud med, at de mener, deres eget folketingsmedlem Søren Gade bør indtage posten.

- Han er en meget ordentlig, respekteret og samlende kollega, skrev politisk ordfører Sophie Løhde på Twitter.

Og ikke nok med, at der nu for første gang officielt er blevet bragt et navn i spil, så har Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, allerede været ude og bakke op om forslaget.

Sophie Løhde på Twitter.

- Jeg sætter personligt stor pris på Søren som menneske og kollega. (...) Søren Gade som formand for Folketinget lover godt for et samarbejdende folkestyre.

- Jeg håber, han vil møde bred opbakning fra Folketingets partier. Søren Gade har i hvert fald opbakning fra Socialdemokratiet, hvilket jeg også har sagt til Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, skriver hun på Twitter.

Det har efterfølgende fået en række andre partier som SF, Moderaterne og Nye Borgerlige til at bakke op om Søren Gade som formand, og dermed er der et solidt flertal i Folketinget bag Søren Gade som kommende formand.

En gestus og et godt forhold

Ifølge DR's politiske analytiker Jens Ringberg er det sket som resultat af en aftale mellem Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen.

- Det er opsigtsvækkende, at de to største partier sætter sig ned og aftaler det på den her måde, siger han.

At det sker, skal blandt andet ses som en gestus fra Mette Frederiksen til Venstre i de igangværende forhandlinger om en regering hen over midten, vurderer han.

Og så skyldes det ifølge Jens Ringberg også, at Mette Frederiksen personligt sætter stor pris på Søren Gade.

- De to har blandt andet ført valgkamp sammen op til folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet, og de har et godt forhold til hinanden, siger han.

Søren Gade har siddet i Folketinget i en årrække og var forsvarsminister fra 2004 til 2010.

Indtil valget 1. november sad han i Europa-Parlamentet, men er nu tilbage i Folketinget.

Folketingets formand skal vælges af et flertal i Folketinget, og der ser der altså nu ud til at være.

Det vil ifølge Jens Ringberg løse lidt af et problem for Folketinget.

For formanden skal vælges allerede på onsdag, og med den nuværende situation i Folketinget med igangværende regeringsforhandlinger og usikkerhed om, hvordan de ender, var der tvivl om, hvordan man skulle vælge den kommende formand.

Derfor har blandt andet muligheden for at vælge en midlertidig formand været bragt i spil. Men det ville give nogle helt andre problemer.

- Det løser et problem for hele Folketinget, fordi man var ved at havne i en pinlig situation, hvor man måske skulle vælge en midlertidig formand, indtil man var klar til at udpege en permanent. Men vedkommende ville så skulle have eftervederlag i to år, og det ville se skidt ud, siger Jens Ringberg.

Til gengæld betyder det ifølge Jens Ringberg, at posten så ikke for alvor vil kunne indgå som en forhandlingsbrik i regeringsforhandlingerne.

- Der er vi stadig langt fra at have en afklaring, siger han.