Britisk vice-premierminister går af efter beskyldninger om mobning

Siden november har der været en undersøgelse af Dominic Raabs opførsel over for sine ansatte.

Dominic Raab udenfor Downing Street. Raab var også minister under Boris Johnsons regering, hvor han blandt andet var udenrigsminister. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)

Dominic Raab skal ikke længere være justits- eller vice-premierminister i Storbritannien.

Det meddeler han selv i en skritlig udtalelse, som han har delt på Twitter.

I månedsvis er Dominic Raab blevet anklaget for at mobbe og nedgøre sine ansatte, blandt andet i justitsministeriet - flere anklager ham for at få folk til at græde og kaste op inden møder på grund af sin opførsel.

Disse anklager var genstand for en undersøgelse, hvis konklusioner i går blev overrakt til premierminister Rishi Sunak.

Men allerede inden konklusionerne i rapporten er offentliggjort, så har Raab altså meldt sin afgang.

'Barren for mobning er sat lavt'

Han skriver i en skriftlig udtalelse, at han ville sige op, hvis undersøgelsen fandt beviser for mobning, og at det er vigtigt for ham at holde sit ord. Og han vil gerne undskylde "for den utilsigtede stress, der var et resultat af det tempo og de standarder, jeg tog med til justitsministeriet".

Det er ministerens pligt at overføre sig respektfuldt over for sine ansatte, skriver han. Men:

- Barren for, hvornår noget er mobning, er sat meget lavt. Og alle anklager, bortset fra to, er frafaldet. Ministre er nødt til at give direkte og kritisk feedback til de ansatte, skriver han.

Han advarer også om, at undersøgelsen "sætter en farlig præcedens for fremtiden".

- Den vil opmuntre folk til at fremsætte falske anklager mod minstre og have en skræmmende effekt på dem, der kæmper for forandringer i samfundet - og derfor også det britiske folk, skriver han.

  • Et arkivfoto af Dominic Raab, på vej ud af premierministerens bolig på Downing Street 10. (Foto: © HANNAH MCKAY, Ritzau Scanpix)
  • Premierminister Rishi Sunak skal nu finde en afløser til posten som justitsminister og vice-premierminister. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Ifølge BBC har han tidligere, i forbindelse med anklagerne om mobning, anklaget flere offentligt ansatte for at "fabrikkere påstande".

Derfor kan der i princippet komme et "rodet" retsligt efterspil, hvis Dominic Raab skulle finde på at lægge sag an mod tidligere og nuværende ansatte, skriver BBC's politiske korrespondent Ione Wells.

Avisen The Guardian skriver, at premierminister Sunak er blevet mødt af kritik fra oppositionen, efter han tillod Raab at blive i rollen, mens undersøgelsen af Raab foregik.

Sunak har endnu ikke kommenteret på Raabs opsigelse.