Nyheder

Sexlyst, lokalitet og vægt: Dine mest intime data er penge værd for virksomheder

Overblik

 1. 25. okt 2019
  Sexlyst, lokalitet og vægt: Dine mest intime data er penge værd for virksomheder

  Du vågner af din alarm, tjekker din søvn-app. Hvordan har du sovet i nat? Appen siger godt. Du var lige vågen omkring klokken tre, men fik din REM-søvn.

  Efter morgenmaden skriver du ind, hvad du har spist. På cykelturen til arbejde får du en challenge fra en træningsapp og slår rekorden for at nå hurtigst frem.

  Hvis du er kvinde, får du en push-besked fra din cyklus-app om, at du skal huske, du snart får menstruation.

  Der er penge i at tilbyde os services og produkter, der forlænger vores liv og giver os bedre sundhed
  Thomas Ploug, forsker i dataetik

  Ifølge Sundhedsdatastyrelsen kommer der på verdensplan tusindvis af nye sundhedsapps hvert år, og samtidig vokser vores brug af dem konstant.

  Apps kan hjælpe os med at holde styr på vores liv. Vi fodrer dem med private oplysninger om os selv, og til gengæld giver de os gode råd, påmindelser og feedback i dagligdagen.

  Det er oplysninger, du måske ville dele med din læge. Men ville du dele dem med dine venner? Eller en kommerciel virksomhed? Din arbejdsgiver? Et forsikringsselskab?

  Det kan du faktisk have sagt ja til, hvis du har trykket 'accepter' til handelsbetingelserne. Dermed giver du virksomhederne bag dine apps adgang til nogle af dine mest personlige oplysninger – og den data er guld værd.

  Så selvom mange apps er gratis, betaler du sandsynligvis med data om dig og din adfærd i stedet for. Og her har sundhedsdata en helt særlig værdi.

  - Vi vil leve et langt, godt og sundt liv. Det vil sige, at der er penge i at tilbyde os services og produkter, der forlænger vores liv og giver os bedre sundhed, siger Thomas Ploug, som forsker i dataetik.

  Hvilke konsekvenser har det for dig og mig, at vi deler løs af vores data i bytte for gratis-apps? Det undersøger podcasten Den Daglige Dosis. Lyt her:

  I mange apps' handelsbetingelser står der, at de kun deler brugernes data med tredjeparter i anonymiseret form. Men for det meste kan man krydse så mange data om dig og folk, der ligner dig, at du sagtens kan blive identificeret alligevel.

  Halfdan Timm er partner i det digitale bureau Obsidian Digital, og han er en af dem, der bruger data fra blandt andet apps til at markedsføre produkter på vegne af virksomheder.

  Og han er faktisk ikke så interesseret i at vide præcis, hvem du er. Men hvis han kender din demografi og adfærd, kan han målrette annoncer til dig og folk, der ligner dig, ud fra det.

  Demografi er for eksempel hvor gammel du er, hvor du bor og dit køn. Din adfærd kan være, hvilken tid på dagen, du plejer at shoppe online, om du er meget interesseret i sundhed, og om du har årsdag med din kæreste om en måned.

  - Det vil sige, at jeg ved, at det bedste tidspunkt at sælge løbesko til nogen, er når de er aktive løbere. Hvis du ikke har løbet i et år, er du ligeglad med mine annoncer, du kommer ikke ud at løbe alligevel. Hvis jeg kan se i en løbeapp, at du løber hver uge, så er der større sandsynlighed for, at du køber mit produkt, siger han.

  Og ud fra Halfdan Timms synspunkt er det logisk:

  - Jeg betaler ofte det samme for at vise min annonce, for jeg betaler per visning. Så jo færre irrelevante personer, jeg kan ramme, jo bedre virker min annoncering.

  Dine data er altså med til at bestemme, hvilke annoncer du ser, hvordan de ser ud, og hvornår du ser den.

  Måske synes du, det er helt ok, at du får en reklame for et par løbesko, når du selv lige har plottet din sidste løbetur ind i din træningsapp.

  - Problemet er, at du samtidig kan bidrage til, at virksomheder får indblik i, hvornår folk er mest sårbare eller tilbøjelige til at købe et produkt, siger Mikkel Flyverbom, der er professor i kommunikation og digitale forandringer på CBS.

  Og dine data kan blive brugt til mere end at målrette annoncer til dig.

  Når virksomheder har så meget viden om os, kan de også se vores potentielle behov og udvikle nye produkter ud fra det.

  Ifølge mediet Bloomberg har cyklus-appen Flo brugt data til at målrette reklamer for produkter, der regulerer kraftig menstruation fra deres samarbejdspartner, medicinalvirksomheden Bayer. De produkter blev udviklet på baggrund af informationer fra appen. På Flo's egen hjemmeside skriver de, at de samarbejder med Bayer og deler anonymiseret data med dem for at gøre livet lettere for kvinder med kraftig blødning.

  Selv professionelle militærfolk glemmer at tjekke, hvad de deler. I 2018 kom det frem, at amerikanske soldater i Afghanistan ved en fejl havde delt deres lokation på en hemmelig militærbase i Helmand-provinsen. De havde nemlig tracket deres løbeture i fitness-appen Strava. De røde og gule streger på kortet viser de løbeture, som soldaterne trackede. Strava har siden gjort det mere tydeligt, om man deler offentligt eller privat. (© Strava Heatmap fra The Guardian.)

  Data om, hvor længe, man har sovet, eller hvor meget man motionerer, kan også blive brugt af din chef:

  - Jeg ser eksempler i USA på virksomheder, der videregiver data fra sundhedsapps og fitnesstrackere til brugernes arbejdsgivere. Så bliver det nogle ret private oplysninger, der bliver en del af en diskussion om ens effektivitet og ens bidrag på arbejdspladsen, siger Mikkel Flyverbom.

  Pointen er, at vi ikke nødvendigvis kan forudsige konsekvenserne af, at vi deler en masse data med apps nu.

  - På sigt kan der være nye udviklinger indenfor videnskab, der gør det muligt at bruge den type data til helt nye ting, som vi slet ikke har fantasi til at forestille os endnu, siger Mikkel Flyverbom.

  Når du downloader en gratis app, har du sjældent mulighed for at vælge, hvilke data, du vil afgive. Ofte er det næsten umuligt at bruge funktionerne i en app uden at dele sine personlige data. Og det mener forsker i dataetik Thomas Ploug er et problem:

  - Beskyttelse af ens privatliv handler om, hvorvidt man ønsker det målrettede forsøg på at styre ens adfærd i det daglige. Og at man skal have mulighed for at bruge tjenesterne uden at videregive den data, siger han.

  Brugerne er ved at være opmærksomme på, at hvis de ikke betaler for et produkt, så er de nok produktet selv.
  Jakob Brøgger-Mikkelsen, stifter og CEO i Reflectly

  Derfor kan det være værd at overveje, om man i stedet vil betale penge for de apps, man bruger. For så tjener virksomheden bag penge på en anden måde.

  - Man kan ikke regne med, at ens data ikke bliver videresolgt til tredjepart eller bruges til målrettet reklame. Men når du betaler for en app, er det er en god indikation for, at appen har en anden forretningsmodel end at tjene penge på at dele data, siger Ole Kjeldsen, der sidder i bestyrelsen i Rådet for Digital Sikkerhed.

  Den danske dagbogsapp Reflectly er en af de apps, man skal købe et abonnement til i stedet for at betale for med sin data.

  Stifter og CEO i Reflectly, Jakob Brøgger-Mikkelsen, fortæller, at deres app er afhængig af, at brugeren stoler på, at det, de deler, er fortroligt.

  Og i fremtiden kan vi komme til at se flere apps, der vælger en lignende forretningsmodel.

  - Der er flere apps, der går samme vej og tager betaling for deres service. Fordi brugerne er ved at være opmærksomme på, at hvis de ikke betaler for et produkt, så er de nok produktet selv, siger han.

  Er du lidt overvældet? Det forstår vi godt. Det kan være svært at overskue datajunglen alene. Heldigvis er det gået op for mange, at der kan være konsekvenser af at dele data. Og at der skal gøres noget, så vi bliver bedre rustet til at håndtere vores data.

  Sundheds- og Ældreministeriet arbejder på at lave en dansk guide til sundhedsapps. Den skal tage højde for både indhold og datasikkerhed, så du som borger kan gennemskue, hvilke apps du kan stole på.

  I EU er de også begyndt at sætte nogle rammer for, hvordan datahandlen foregår med persondataforordningen GDPR. Den indebærer nye retningslinjer for hvor mange typer data, virksomheder må indsamle om dig, hvad de må bruges til og hvor længe, de må opbevares.

  - Men det er stadig et område, som er svært at navigere i, så det er svært at stole på, at reglerne overholdes, siger Mikkel Flyverbom.

  Så mens vi venter på, at reguleringen bliver mere klart formuleret og håndhævet, så skal vi være bevidste om, hvad vi deler.

  - Jeg håber, at folk vil have en mere kritisk sans og ikke dele ting med apps, som de måske ikke ville dele i et auditorium foran deres medstuderende eller til en stor fest, hvor alle lytter med. For det er lidt det, de er i gang med, siger professoren.

 2. I dag kl. 16:46

  Ti tilfælde af smitte med Omikron til Martin Jensen-koncert

  Det er nok en god idé at blive testet for corona, hvis du var til Martin Jensen-koncert 27. november i Aalborg Kongres og Kultur Center, hvis ikke du er blevet det endnu.

  Styrelsen for Patientsikkerhed bekræfter nemlig over for TV2 Nord, at der er registreret ti tilfælde af smitte med coronavarianten Omikron efter koncerten.

  Mistanken om smitte opstod ifølge TV2 Nord 30. november. Dagen efter blev alle koncertgæster efterfølgende opfordret til at lade sig teste.

  Der var omkring 1500 deltagere til koncerten.

 3. I dag kl. 17:02

  Chelsea og Pernille Harder vinder FA Cup-finale

  (Foto: Andrew Boyers © Ritzau Scanpix)

  Den danske landsholdsspiller Pernille Harder har med sin engelske fodboldklub, Chelsea, sikret sig FA Cup-trofæet med en 3-0-sejr på udebane over Arsenal og landsholdskollegaen Simone Boye.

  Finalen i den engelske pokalturnering blev udsat i 2020/21-sæsonen og blev altså først spillet søndag.

  Med sejren har Chelsea vundet både den engelske liga, Liga Cuppen og FA Cuppen. Chelsea vandt seneste FA Cuppen i 2018, hvor også Arsenal blev henvist til andenpladsen.

  Francesca Kirby skulle kun bruge tre minutter af søndagens finale, før hun sendte Chelsea på sejrskurs. Australske Samantha Kerr, der assisterede 1-0-målet, fordoblede føringen i starten af anden halvleg. Kerr var dog ikke færdig og scorede kampens sidste mål til 3-0 i det 78. minut.

  Pernille Harder blev sendt på banen efter 74 minutter og havde kort efter en god mulighed for at score. Simone Boye blev først skiftet ind i det 86. minut.

 4. I dag kl. 17:00

  Endnu et ja til tysk regeringskoalition

  Den såkaldte trafiklys-regering i Tyskland er kommet et skridt nærmere, efter landets liberale parti (FDP) netop har godkendt den.

  Regeringskoalitionen består af FDP, Miljøpartiet og de tyske socialdemokrater fra SPD, der i går også sagde ja til det fremtidige samarbejde.

  På det liberale partis kongres stemte 535 delegerede for koalitionen, 37 stemte imod og otte undlod at stemme.

  Miljøpartiet sender i modstætning til de andre to partier regeringsplanen ud til alle partiets medlemmer, men hvis der også her bliver sagt ja, er den kommende tyske regering med socialdemokraten Olaf Scholz i spidsen en realitet.

  Det forventes, at Scholz allerede på onsdag bliver godkendt af den tyske Bundestag som afløser til Tysklands konservative kansler, Angela Merkel.

 5. I dag kl. 16:54

  Mexicansk journalist myrdet af narkokartel: Jeg er ikke bange, for I kan ikke dræbe mig to gange

  Den mexicanske journalist Javier Valdez modsatte sig narkokartellet i Sinaloa-delstaten. Det kostede ham livet. (Foto: JAVIER VERDIN © AFP or licensors)

  Mange mexicanere kendte Javier Valdez på stråhatten. Han bar den altid. Også en varm forårsdag for fire år siden, da han skulle hjem til frokost fra avisen, hvor han arbejdede i Sinaloa ved stillehavskysten. Han satte sig ind i sin bil og begyndte den sædvanlige tur hjem.

  Men han nåede ikke længere end rundt om hjørnet. En bil kørte ind foran ham og tvang ham til at standse.

  - Det var en forfærdelig dag. Javier ringede og spurgte, om jeg lavede frokost. Jeg sagde nej, fordi vi havde rester fra dagen før, som vi kunne spise. Det var sidste gang, vi talte sammen, fortæller Griselda Triana.

  Griselda er Javier Valdez' enke. I dag bor hun skjult i Mexico City langt fra Sinaloa, hvor de to blev gift og fik to børn. Hun har lavet hvide bønner og kød i mole, en mexicansk sauce.

  Griselda Triana og Javier Valdez levede sammen i Sinaloa ved Stillehavskysten. I dag bor Griselda alene i Mexico City, i skjul fra hjembyens narkokartel. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)

  På computeren foran hende kører en video med manden. Han har en lyserød skjorte og stråhatten på.

  - Jeg er Javier Valdez, lyder det fra den dårlige computerhøjtaler. Den 15. maj 2017 blev jeg myrdet af nogen, der ikke kunne lide, hvad jeg skrev. Alligevel taler jeg til jer i dag.

  - Jeg blev kontaktet af en organisation, der hjælper journalister i Mexico, fortæller Griselda, Dem, der bliver truet, og de dræbtes familier. Jeg besluttede at sige ja til at være med til at lave videoen, fordi jeg godt kunne lide ideen om at lade Javier tale igen. Jeg lånte dem Javiers hat.

  Her kan du se et kort klip fra deep fake-videoen med Javier Valdez. Du kan også se videoen i dens fulde længde på Youtube.

  På væggen ved spisebordet hænger der billeder af familien. Sønnen og datteren med deres forældre på ferier og til fester. Hun har tændt stearinlys på en kommode under billederne.

  Det var vores liv, siger hun og fortæller så videre om dagen for fire år siden.

  Kort efter den sidste samtale med manden ringede telefonen igen. Denne gang var det redaktøren på avisen. Med gråd i stemmen fortalte han, at Javier var blevet angrebet, og at hun skulle skynde sig at komme.

  - Jeg troede jo, at når jeg kom til stedet, så ville jeg se Javier få behandling i en ambulance. Men sådan var det ikke. Der var ingen ambulance. I stedet for var området afspærret med gul tape, han var dækket af et blåt tæppe, og hans hat lå på jorden.

  Javier Valdez ligger på gaden, hvor han blev skudt og dræbt af Sinaloa-narkokartellet, den 15. maj 2017, i byen Culiacan i Sinaloa-delstaten i Mexico. (© (arkivfoto) Scanpix)

  Javiers Valdez sidste artikel handlede om lederne af Mexicos mest magtfulde narkokartel, Sinaloa-kartellet. Javier beskrev en af dem som en ”ynkelig gangster”.

  Det var den ”ynkelige gangster”, der som hævn betalte de to lejemordere, der kørte deres bil ind foran Javier Valdez. De beordrede ham ud af bilen, ned på knæ. Så dræbte de ham med 12 skud.

  - Jeg tror, jeg var i chok, da jeg stod der. Det eneste, jeg kunne tænke på, var mine børn, siger hun langsomt og stille og får tårer i øjnene. Hvordan skulle jeg dog fortælle dem, at nogen havde dræbt deres far?

  Mordet på Javier Valdez er langt fra enestående.

  Mexicanske narkokarteller og bander har nærmest tradition for at true og myrde journalister. Men i takt med, at krigen mellem kartellerne de seneste år er eskaleret med titusinder af ofre hvert år, så er angreb på journalister også taget til.

  I år er ni journalister myrdet, femten er savnet, og menneskeretsorganisationer kalder nu Mexico for det farligste land i verden for journalister.

  - Vi lavede videoen med Javier Valdez for at få politikerne til at stoppe drab og trusler. Og for ikke at bringe flere journalister i fare ved at eksponere dem, fik vi ideen at bruge journalister, der allerede er blevet myrdet.

  Sådan fortæller Sara Landeros, som er leder Propuesta Civica, organisationen bag videoen. De har brugt Deep Fake teknologi til at skabe levende billeder af en mand, der er død.

  Sara Landeros. leder af Propuesta Civica (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)

  På grund af narkokartellernes magt mange steder i Mexico og udbredt korruption bliver kun et ud af 10 mord opklaret. Derfor har Propuesta Civica planlagt at fortsætte deres kampagne med andre myrdede mexicanske journalister

  - I Mexico er der praktisk talt ingen, der bliver straffet for mord.

  - Vi har besluttet at genoplive journalisternes stemmer og lade dem tale til præsidenten. Politikerne skal stilles til regnskab for ikke at have den politiske vilje til at gøre noget ved problemet, siger Sara Landeros.

  Griselda Triana, Javier Valdez' enke. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)

  Efter mordet på hendes mand, fik Griselda selv trusler og fandt ud af, at hendes telefon blev aflyttet. Derfor har hun besluttet at menneskemyldret i Mexicos hovedstad er det sikreste sted at bo.

  Selvom hun ikke tror på, at kartellederen, der gav ordre til at dræbe hendes mand bliver stillet til regnskab, så håber hun på retfærdighed.

  - Som det lyder i videoen, så kan Javier ikke blive myrdet to gange. Men på den anden side, hvis retfærdigheden ikke sker fyldest, så er det lidt det samme som at dræbe ham to gange, siger Griselda Triana.

  Du kan se meget mere om Javier Valdez og andre som ham i "Horisont: Narkokartellet og stemmen fra graven" på DRTV.

  Familie og venner samlet om Javier Valdez' kiste under hans begravelse i maj 2017. På hver sin side af Griselda står parrets to børn. (© Scanpix)
 6. I dag kl. 16:42

  FC Midtjylland slår Brøndby og tager første stik i kvartfinalen

  (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

  Et velspillende og veloplagt FC Midtjylland-hold dominerede søndag Brøndby på vestegnen og tog en sikker 2-0-sejr i det første af to kvartfinaleopgør i Sydbank Pokalen.

  Der var klasseforskel på holdene, og ellers formstærke Brøndby leverede en frygtelig indsats i første halvleg.

  Brøndby kunne slet ikke sætte noget sammen på grund af mange tekniske fejl og tabte bolde, og det blev afgørende mod FCM, der spillede en stærk defensiv kamp.

  Brøndby blev gennem det meste af kampen holdt fra de store chancer med undtagelse af en gigantisk chance til superligatopscorer Mikael Uhre ved 0-0.

  Han brændte dog på overraskende vis, og så kunne Charles og Junior Brumado kalde sig matchvindere med et mål hver.

  Returopgøret spilles i næste weekend.

  /ritzau/

 7. I dag kl. 16:40

  Nicolaj Kopernikus ser på gamle billeder: 'Se lige, hvor tynd jeg er! Jeg tabte åndssvagt mange kilo'

  Nicolaj Kopernikus er lige nu aktuel som Henrik i DR-serien 'Hvor ligger Løkken?'. Det er blot den seneste af utallige roller, han har haft i sin mangeårige karriere som skuespiller. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Der er to spor i Nicolaj Kopernikus' karriere som skuespiller – et sjovt og et alvorligt.

  Begge spor har givet ham mange succeser på hånden.

  Tænk for eksempel på hans skøre og pinlige eskapader i de tre 'Klassefesten'-film, der alle blev kæmpe et hit i de danske biografer med over 500.000 solgte billetter. Eller på dengang, han tog fusen på alle, da han viste sig at være morderen i 'Forbrydelsen'.

  Den folkekære Nicolaj Kopernikus rummer det hele.

  - Jeg føler mig meget privilegeret over, at jeg har fået lov til at arbejde med så mange forskellige ting – både alvorlige og sjove. Det håber jeg, jeg kan fortsætte med, siger Nicolaj Kopernikus godt tilfreds.

  Lige nu kombinerer han komik med et pift af alvor i anden sæson af serien 'Hvor ligger Løkken?', der kan ses på DRTV. Her spiller han en kok, der ikke ligefrem har styr på sine ting – og som roder rundt i kærligheden – og dét er noget, seerne kan lide.

  I hvert fald fik seriens første sæson så pæne seertal, at den altså nu har fået en runde mere i tv-manegen.

  Så hvorfor ikke bruge 'Hvor ligger Løkken?' som anledning til at kigge lidt tilbage på skuespillerens imponerende karriere? Vi tog en stak gamle billeder under armen og mødtes med Nicolaj Kopernikus, der herunder reflekterer over sine roller og livet i rampelyset.

  'Bænken', der handler om en alkoholiseret mand i bunden af samfundet, blev den helt store Bodil-vinder i 2001, og her vandt Nicolaj Kopernikus prisen for 'Bedste mandlige birolle'. Ved hans side ses instruktør Per Fly, hovedrolleindehaver Jesper Christensen og producent Ib Tardini. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

  I 2001 vandt Nicolaj Kopernikus en Bodil for 'Bedste mandlige birolle' for sin rolle i 'Bænken'.

  - Guuud, ja. Hvor er det et sjovt billede! Dét bliver jeg nødt til lige selv at tage et billede af. Det er jo fra 'Bænken', hvor vi alle fire fik en Bodil. Nogle gange går ting bare op i en højere enhed, og det gjorde det med 'Bænken'.

  - Det var en helt fantastisk, vild produktion. Per Fly var vidunderlig at arbejde med, og så var der noget research-arbejde, der var ret spændende. Hver morgen i to uger tog jeg ud til Avedøre Stationsby, hvor jeg hang ud med en fyr, der havde et alkoholproblem. Jeg prøvede at hægte mig på ham, så godt jeg kunne.

  - Det er helt sikkert på min top tre over produktioner, jeg har været med i. Det var virkelig en fin film at lave.

  - Det virker, som om Lars kigger på mig, mens jeg underholder, men det havde egentlig været mere naturtro, hvis det var omvendt. Som regel er det Lars, der underholder, siger Nicolaj Kopernikus om sin kollega Lars Ranthe. (Foto: Christian T Jørgensen © Scanpix)

  I filmen 'Forbrydelser' spillede Nicolaj Kopernikus blandt andet over for Lars Ranthe. Her poserer de for pressen under filmfestivalen i Berlin i 2004.

  - Aj, hvor ser vi unge ud! Der havde vi sgu lidt birollebetændelse, mig og Lars, for vi boede ikke på det fine hotel. Men vi fik da lov til at gå på den røde løber. Så dér sidder vi og fyrer den af. Jeg kan da se, at vi havde det ret sjovt, og det er da også skidesjovt at være i Berlin med en film. Man sover bare ikke meget.

  - Vi optog 'Forbrydelser' på Nyborg Statsfængsel, og da det var en dogmefilm, var der nogle regler. Man måtte for eksempel kun have sit eget tøj på til rollen. Jeg spillede fængselsbetjent, men ejede ikke en uniform. Heldigvis var instruktøren med på, at så længe jeg bare selv bestilte tøjet på nettet, så var jeg dækket ind.

  Vi bliver nødt til at nævne det – for ja, det var Nicolaj Kopernikus' rolle Vagn, der dræbte Nanna Birk Larsen i successerien 'Forbrydelsen'. Her ses han med i en scene med Bjarne Henriksen. (Foto: Tine Harden © DR)

  Nicolaj Kopernikus' rolle som Vagn i DR-serien 'Forbrydelsen' gjorde ham til allemandseje. Serien blev også et hit i blandt andet Storbritannien.

  - Det er jo fra første sæson af 'Forbrydelsen', der bestod af 20 afsnit, så arbejdet stod på i to år on and off. Det var en helt utrolig tid. Vi fik at vide meget tidligt, at ingen måtte vide, hvem der var morderen, så det gik først op for os, hvem det var, da vi havde læseprøve på sidste afsnit.

  - At det så endte med, at det var mig, var en ret vild ting – for alle danskere var optaget af, hvem der var morderen. Da det gik op for folk, at det var Vagn, gik det amok, og jeg blev bange for, om folk forstod, at det bare var noget, jeg spillede.

  - Jeg kan huske en aften i byen, hvor en mand kom hen til mig og sagde: "Jeg skal lige snakke med dig!". Jeg tænkte, at nu får jeg én over nakken, men så gav han mig en kæmpe krammer og sagde: "Det er sgu fedt, at DR kan lave sådan nogle fede serier".

  Første halvdel af den første sæson af 'Forbrydelsen' blev i 2007 nomineret til en Emmy - og det samme gjorde anden halvdel i 2008. Derfor kunne Sofie Gråbøl og Nicolaj Kopernikus i 2008 tage til New York og mærke "buzz'et" omkring serien. (Foto: Andrew H. Walker © Getty Images)

  'Forbrydelsen' blev både i 2007 og 2008 nomineret til en Emmy. Her ses Nicolaj Kopernikus med hovedrolleindehaver Sofie Gråbøl på den røde løber i New York i 2008.

  - Se, hvor flotte vi er, hva'. Bortset fra … hvad handler det der lidt for store jakkesæt om? Nå, det var nok moderne. Vi vandt desværre ikke prisen, men det var en forrygende uge derovre. Der var en masse med fra holdet, og vi var ude til middage.

  - Der var meget buzz om serien derovre, og det var sjovt – men det der rød-løber-liv er en uendelig lillebitte del af det at være skuespiller. Til gengæld er det også ret skønt, at der nogle gange er en form for ophøjethed omkring det, man har lavet. Ligesom der også er på filmfestivaler.

  Nicolaj Kopernikus havde sagt nej flere gange, men til sidst gav han efter og takkede ja til at deltage i 'Vild med dans'. Det har han ikke fortrudt ét eneste sekund. (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

  I 2011 deltog Nicolaj Kopernikus i ottende sæson af 'Vild med dans', hvor han dansede med Viktoria Franova.

  - Jeg var blevet spurgt flere gange, og til sidst tænkte jeg: "Hvad er egentlig din modstand mod det?" Der var jo faktisk en god hyre, og så kunne jeg komme i god form og lære at danse. Så jeg syntes, det lå i lige linje med mit skuespilfag.

  - Jeg var virkelig glad for at være med. Viktoria var god at danse med, og hun lærte mig at visualisere hele dansen fra start til slut i hovedet med alle detaljerne. Det er faktisk også ret brugbart, når man øver teater. Så jeg vil til enhver tid anbefale andre at sige ja til at være med i 'Vild med dans'.

  - Og se også lige, hvor tynd jeg er. Jeg tabte åndssvagt mange kilo, så jeg fik spaghettiarme.

  Med filmen 'Klassefesten' fik vennerne Troels Lyby, Anders W. Berthelsen og Nicolaj Kopernikus et fælles hit på hånden. Her er de fotograferet i anledningen af premieren på 'Klassefesten 3' i 2016. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

  Nicolaj Kopernikus har været venner med Troels Lyby og Anders W Berthelsen siden teaterskoletiden. Sammen har de lavet tre 'Klassefesten'-film, et teaterstykke og to shows.

  - Vi havde aldrig arbejdet sammen alle tre, men så fik vi mulighed for at lave teaterstykket 'Panik' på Bellevue Teatret. Det handlede om mænd midt i 40'erne, der er i livskrise. En aften kom Tomas Radoor, der var producer hos Nordisk Film, og så forestillingen og sagde, han gerne ville lave en film om en gammelelevfest. Det blev til 'Klassefesten'.

  - Ingen havde regnet med, at 'Klassefesten' ville blive sådan et kæmpe hit. Og slet ikke hos kvinderne, men de følte åbenbart, at de kom med som en flue på væggen hos mændene. Så den var både et hit hos mænd og kvinder – og det affødte så en toer og treer.

  - Min rolle i vennegruppen? At jeg kommer med utrolig mange håbløse ideer helt ucensureret, og så er de andre to heldigvis i stand til at holde lidt igen. Vi har rejst en del sammen også, og dér er Troels og Anders altid meget afslappet med, hvad vi skal. De står sent op, mens jeg gerne vil styre, ha ha.

  Birgitte Hjort Sørensen, Marie Askehave, Ann Eleonora Jørgensen og Nicolaj Kopernikus medvirkede alle i afsnit 100 af den populære krimiserie 'Kriminalkommissær Barnaby'. Samarbejdet var ment som en cadeau til seriens mange danske fans. (Foto: All3Media © DR)

  Afsnit 100 af den britiske krimiserie 'Kriminalkommissær Barnaby' blev delvist filmet i Danmark og med danske skuespillere i birollerne. Her spillede Nicolaj Kopernikus præst.

  - Denne rolle blev affødt af 'Forbrydelsen', for instruktøren havde set mig dér. Det var skidesjovt at være med. For nogle mennesker er 'Barnaby' jo håbløs gammeldags og træls, men for andre er serien simpelthen så seværdig. Du kan jo godt nå at hente en kop kaffe og stadig følge med i handlingen.

  - Billedet er taget under en læseprøve i London, men ellers filmede jeg kun i Danmark. Jeg har godt nok haft engelske agenter, men de senere år har jeg ikke gjort så meget ved det. Der er meget arbejde i det, men jeg sender da indimellem nogle castingvideoer derover.

  Nicolaj Kopernikus holder meget af at lave teater og kan godt lide, hvis der er én forestilling om året i hans kalender – ved siden af hans film og tv-opgaver. Her ses han i 'Biedermann og brandstifterne' i 2018. (Foto: Laura Bisgaard Krogh © Scanpix)

  Nicolaj Kopernikus har lavet masser af teater. Her ses han i 'Biedermann og brandstifterne' på Aarhus Teater.

  - De fastansatte ved de danske teatre knokler megahårdt – og ensemblet på Aarhus Teater er virkelig fedt. Det var enormt dejligt at arbejde der. Jeg fik lov til at komme ind og spille hovedrollen her, hvilket jo er skønt, for når man er med hele vejen i fortællingen, får man hele rollens rejse med.

  - Jeg har lavet meget teater, men det har bare den pris, at man er meget væk hjemmefra. Til gengæld synes jeg, at man kan komme mere i dybden med sit arbejde på teatret. Man har jo prøvetid på syv uger, hvor man roder rundt med materialet – sådan er det ikke med film. Men kombinationen af teater, film og tv er virkelig skøn.

  Nicolaj Kopernikus poserer for kameraerne sammen med sønnen Louis til premiere på 'Star Wars: The Rise of Skywalker'. (Foto: Michael Stub © Scanpix)

  Nicolaj Kopernikus' søn, Louis Næss-Schmidt, er gået i sin fars fodspor. I år har han blandt andet været med i Netflix-hittet 'Kastanjemanden' og lagt stemme til hovedrollen Aske i 'Ternet Ninja 2'.

  - Nåh, det er jo Louis. Han er blevet meget højere nu, skulle jeg hilse at sige. Det er faktisk Louis' eget projekt, at han er begyndt at lave så meget tv og film – og helt hans egen fortjeneste. Han knokler virkelig for det, og på hans vegne glæder jeg mig virkelig over, at det går så godt for ham.

  - Jeg var så heldig at lave en kortfilm sidste år, der hedder 'Stenofonen'. Den handler om en situation i min fars liv, da han var 12 år gammel, og her spurgte jeg Louis, om han ville spille rollen, og det sagde han heldigvis ja til. Og jeg fangede ham lige inden, han begyndte at vokse. Jeg er så glad og taknemmelig for, at jeg har fået lov til at arbejde med ham. Det var skønt og superprofessionelt.

  - Det er sjovt at mærke, at folk har været glade for serien, så jeg tænker da, at vi sagtens kan lave en tredje sæson. Faktisk kunne der også godt være en spillefilm i de to karakterer, siger Nicolaj Kopernikus om 'Hvor ligger Løkken?'. (Foto: Jonas Berlin © DR)

  Sidste år spillede Nicolaj Kopernikus og Lise Baastrup parret Henrik og Stephanie i DR-komedieserien 'Hvor ligger Løkken?'. Den blev en succes og har netop fået en sæson to.

  - Jeg elsker komedier, der har en alvorlig baggrund, og kan godt lide, når de fortælles gennem rigtige mennesker af kød og blod med rigtige problemer. Det har Henrik og Stephanie. De har begge mange løse ender, og navnlig Henrik får ikke gjort sine ting færdigt. Det er altid brandslukning med ham, og han ender tit med at lyve.

  - I første sæson cyklede de fra København til Løkken, og i den nye sæson fandt de på, at vi skulle sejle dertil. Det var meget nærliggende, når jeg nu havde været med i 'Over Atlanten' (realityserie på Kanal 5, red.), og vi skulle sejle ret meget i 'Hvor ligger Løkken?'. Derfor kunne jeg også mærke, hvor glad jeg blev over, at jeg faktisk kunne bruge min sejlererfaring her.

  Begge sæsoner af 'Hvor ligger Løkken?' kan ses lige nu på DRTV.

 8. I dag kl. 16:31

  Speedskater booker dansk billet til vinter-OL

  (Foto: Jeffrey Swinger © Ritzau Scanpix)

  Det danske hold til vinter-OL fortsætter med at blive større og større, selvom det allerede er rekordstort. Danmark har nemlig sikret en OL-billet i speedskating.

  Kvalifikationen kom i hus, efter Viktor Hald Thorup lørdag aften skøjtede over stregen som nummer to i disciplinen fællesstart i sæsonens tredje World Cup-stævne, der bliver afholdt i Utah i USA.

  Dermed sikrede han Danmarks første World Cup-medalje nogensinde.

  Danmark har god mulighed for at få endnu en speedskater med til vinter-OL, da Stefan Due Schmidt ligger nummer 15 forud for det sidste kvalifikationsstævne. Kun de 24 bedste får en billet.

 9. I dag kl. 16:04

  Kampklædt politi var klar til at anholde mand med kniv - men det var bare en tryllestav

  Lørdag aften anholdt kampklædt politi en mand i Odense, efter de havde modtaget en anmeldelse fra en bekymret borger, om en mand der gik og viftede med en stor kniv.

  Men hvis ellers man ikke tror på trolddom, var der ikke så meget at være bekymret for. Manden gik nemlig rundt med en tryllestav.

  - Da man får kontakt til ham, udviser han lidt mistænkelig adfærd, som gør, at man vælger at anholde ham, forklarer Milan Holck Nielsen.

  Men en tryllestav udløser altså ikke en sigtelse. Derfor blev manden løsladt igen.

  Ifølge fyens.dk melder historien ikke noget om, hvorfor manden gik rundt med en tryllestav lørdag aften.

 10. I dag kl. 14:33

  Drømmekasse sikrer Sønderjyske sejren i pokalkvartfinale

  Mads Albæk rundede rutinerede Kim Aabech og trykkede bolden op i målhjørnet fra distancen i kampens sidste minutter. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

  Sønderjyske var presset i store dele af pokalkvartfinalen mod Hvidovre, men et drømmehug fra Mads Albæk i det 86. minut sikrede alligevel hjemmeholdet 1-0-sejren i det første af to opgør.

  Hvidovre havde ellers flere store muligheder mod de seneste to sæsoners pokalfinalister, heriblandt to skud på stolpen i løbet af anden halvleg, men gæsterne manglede den sidste skarphed.

  Kort for tillægstiden tog indskiftede Mads Albæk dog sagen i egen hånd langt uden for feltet, hvor han sparkede bolden på undersiden af overliggeren og ind i målet.

  Dermed har Sønderjyske sikret et godt udgangspunkt, inden de to hold mødes til returopgør på fredag den 10. december.

  I søndagens øvrige pokalkvartfinaler mødes Brøndby IF og FC Midtjylland klokken 14.30, mens Randers FC og OB mødes klokken 18. Du kan følge opgørene i LIGA på P3 og se Randers mod OB på DR2.

  Herunder kan du se Mads Albæks drømmehug.

 11. I dag kl. 14:25

  Politiet efterforsker skyderier på højtryk: 'Det, der foregår, er fuldstændig uacceptabelt'

  Den 39-årige mand, der i går blev skudt på Frederiksberg er stadig i en kritisk tilstand.

  Det fortalte politiinspektør Rasmus Bernt Skovsgaard i dag på et pressemøde om opklaringsarbejdet.

  Der har været tre skudepisoder inden for kort i København og omegn.

  En af teserne er, at der kan være en sammenhæng mellem de tre skyderier, hvor to er dræbt og flere er blevet såret.

  - Det er en teori, der fylder mere og mere for os, siger politiinspektør Rasmus Bernt Skovsgaard.

  Han finder hændelserne, der har kostet to personer livet og såret adskillige, rystende.

  - Det, der foregår, er fuldstændig uacceptabelt. Der efterforskes på højtryk, siger Rasmus Bernt Skovsgaard.

  Om offeret oplyste politiinspektøren følgende:

  - Det vi ved, det er, at han ikke har en direkte relation til en bande, men han har færdedes i miljøet omkring bander.

 12. I dag kl. 14:12

  183 er smittet med Omikron-varianten i Danmark

  Der er i alt fundet 183 tilfælde af den nye Omikron-variant i Danmark. Det oplyser Statens Serum Institut på sin hjemmeside.

  32 af tilfældene er konstateret ved helgenomsekventering, mens de resterende er fundet ved PCR-test.

  I forhold til i går, hvor der i alt var konstateret 135 tilfælde, er det en stigning på 48 tilfælde.

  - Vi ser en bekymrende stigning i antal omikron-smittede i Danmark. Der er nu igangværende smittekæder, hvor smitten ses blandt folk, der ikke har været ude at rejse eller har forbindelse til rejsende, siger Henrik Ullum, der er administrerende direktør i Statens Serum Institut.

 13. I dag kl. 14:11

  Fransk bjergbestiger belønnet for at have fundet ædelstene efter flystyrt i 1966

  En tragedie i form af et flystyrt i 1966 blev 48 år senere en fransk bjergbestigers held.

  I 2013 fandt han på bjerget Mont Blanc et skrin fyldt med ædelstene som safirer og rubiner.

  Den retskafne bjergbestiger indleverede dem til myndighederne, og nu har han så fået udleveret halvdelen, fordi det ikke lykkedes at finde frem til ejerens slægtninge.

  De tilbageværende ædelstene har en værdi på 150.000 euro (1,15 mio. kr.), skriver BBC.

  Den anden halvdel af skrinets indhold har de lokale myndigheder beholdt.

  Myndighederne mener, at skrinet i sin tid havnede på bjerget som resultat af et flystyrt i 1966. Alle 117 om bord på Air India-flyet omkom.

  Ligdele og bagage er efterfølgende blevet fundet på Mont Blanc.

 14. I dag kl. 14:05

  Lidt over 3.000 coronatilfælde er konstateret det seneste døgn

  Der er det seneste døgn konstateret 3.026 nye tilfælde med corona, skriver SSI.

  Antallet af indlagte stiger med 13 til 447. Yderligere 7 er døde.

  Det er første gang siden 27. november, at antallet af daglige smittetilfælde falder til under 4.000.

  Det skal dog ses i sammenhæng med et lav antal PCR-test, som er dem, der podes i halsen.

  Der indgår svar fra 121.604 PCR-prøver i opgørelsen, hvilket er en del lavere end de op mod 200.000 PCR-test, som er blevet foretaget dagligt de foregående dage.

 15. I dag kl. 13:55

  LIVE-TV: Københavns Politi giver status på de seneste dages skyderier

 16. I dag kl. 13:16

  Video: Paven besøger lejr på Lesbos efter fordømmelse af migranternes forhold

  Det er anden gang, at paven er på besøg på Lesbos i Grækenland. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI POOL © Ritzau Scanpix)

  Pave Frans har søndag formiddag været på besøg i en flygtninge- og migrantlejr på den græske ø Lesbos, og det kommer i kølvandet af, at han fredag var ude med skarp kritik af verdens håndtering af flygtninge og migranter.

  - De er havnet i koncentrationslejre, hvor kvinderne bliver solgt, og mænd tortureret, sagde han.

  I lejren Mavrovouni var der både tid til håndtryk, selfies og snakke med migranterne for Paven.

  Paven er på en tur i Cypern og Grækenland, der startede torsdag, hvor hovedtemaet har været migranters forhold og broderskab.

  Paven var også på Lesbos for fem år siden. Se video fra dagens besøg her:

 17. I dag kl. 12:11

  Over 100 anholdt efter voldsomt drab i Pakistan

  Over 100 mennesker er blevet anholdt i Pakistan, efter at en fabriksdirektør fra Sri Lanka blev pryglet ihjel for påstået blasfemi. Det oplyser Pakistans premierminister, Imran Khan, ifølge Ritzau til AFP.

  Drabet på fabriksejeren, der skete fredag, har vakt harme. Khan siger, at det var "en skammens dag for Pakistan". Den pakistanske regeringschef siger, at han har talt med Sri Lankas præsident om drabet.

  I et tweet skriver Khan: "Jeg har talt med Sri Lankas præsident, Gotabaya Rajapaksa, i dag i De Forende Arabiske Emirater og givet udtryk for vores nationale vrede og skam over lynchingen af Priyantha Diyawadana i Sialkot".

  Khan garanterer, at de anholdte vil blive retsforfulgt.

 18. I dag kl. 12:06

  Norsk superspreder-julefrokost udvikler sig stadig: Nu er over 120 smittet

  Antallet af smittede efter en meget omtalt julefrokost i Oslo sidste weekend fortsætter med at stige.

  Nu er det konstateret, at flere end 120 har pådraget sig smitten efter festlighederne på Louise Restaurant & Bar, skriver NRK.

  Når lige det smitteudbrud får særlig opmærksomhed, skyldes det, at flere af deltagerne er smittet med Omikron-varianten.

  Indtil videre viser over halvdelen af prøverne, at der sandsynligvis er tale om den særlige Omikron-variant, der vurderes at være særlig smitsom. I går var 13 tilfælde bekræftet.

  70 af de smittede er fra samme julefrokostselskab. En af de ansatte havde netop været i Sydafrika. Selskabet sad i eget lokale, indtil stedet blev omdannet til en natklub med flere gæster.

  Af dem er mellem 45 og 50 nu konstateret smittet. Hvilken variant, der er tale om, er stadig uvist.

 19. I dag kl. 11:48

  Ahmed Samsam blev dømt som terrorist: Nu hiver han efterretningstjenester i retten

  Over fire år.

  Så længe har en 31-årig dansk statsborger ved navn Ahmed Samsam siddet fængslet for en terrordom fra Spanien, hvor myndighederne stemplede ham som 'en meget farlig jihadist'.

  Lige så længe har han kæmpet for at komme ud, fordi han mener, at dommen er forkert.

  Han mener, at de spanske myndigheder har dømt ham for at tilslutte sig Islamisk Stat, selvom det aldrig skete, og at han rejste til konfliktzonen i Syrien på de danske efterretningstjenesters foranledning.

  Hele vejen gennem sagen har Ahmed Samsams advokater forsøgt at få efterretningstjenesterne til at erkende den fejlagtige anholdelse og siden dom.

  Det er ikke sket.

  Derfor går Ahmed Samsam nu rettens vej.

  Ahmed vil ikke acceptere, at han er stemplet som terrorist.
  Erbil Kaya, advokat

  I fredags stævnede advokat Erbil Kaya både Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ved Københavns Byret med påstand om, at efterretningstjenesterne 'tilpligtes til at anerkende', at Ahmed Samsam blev sendt på missioner til Syrien.

  - På almindelig dansk skal efterretningstjenesterne anerkende, at Ahmed Samsam har arbejdet for dem og rejst med deres accept, fortæller Erbil Kaya.

  DR har set stævningen.

  Her fremgår en række detaljer om Ahmed Samsams rejser til Syrien, pengeoverførsler, møder og samtaler, som man beder PET og FE bekræfte.

  Det er for eksempel detaljer om, at Ahmed Samsam i 2014 skulle have fået træning på et militært øvelsesområde i Nordsjælland, og at han efterfølgende tog mod Syrien i en firhjulstrækker med campingvogn betalt af FE.

  Heri lå ifølge stævningen også udstyr som afstandsmålere, natkikkert og skudsikre veste.

  - Ahmed havde gerne været den her stævning foruden og har i lang tid forsøgt at få løst situationen i mindelighed. Han er dømt med urette, og når efterretningstjenesterne ikke har hjulpet ham med at komme ud af den her situation, så er det her eneste mulighed, siger Erbil Kaya om stævningen.

  - Han vil ikke acceptere, at han er stemplet som terrorist.

  Flere kilder fortæller til DR, at Ahmed Samsam har rejst på missioner for både PET og FE med et mål om at samle informationer om danske syrienkrigere.

  Kilderne oplyser, at Ahmed Samsam fik betaling for opgaverne.

  Berlingske har i en række artikler tidligere afdækket sagen og konsekvenserne for Ahmed Samsam.

  Ahmed Samsam i Syrien. Billedet er fra 2012. Privatfoto

  Ahmed Samsam blev anholdt under en ferie til Spanien i juni 2017.

  Han var ifølge eget udsagn taget derned for at få ro på og komme væk fra konflikter med bandemiljøet.

  Det spanske politi Guardia Civil havde fundet hans færden på den spanske solkyst mistænkelig, og da politiet ved anholdelsen fandt en telefon fyldt med billeder af Ahmed Samsam med våben i Syrien og poserende foran et sort IS-lignende flag, blev han sigtet efter terrorbestemmelserne.

  Efter et års varetægtsfængsling blev han idømt otte års fængsel for at have tilsluttet sig terrorbevægelsen Islamisk Stat. DR var til stede under retssagen.

  Her fortalte Ahmed Samsams spanske forsvarsadvokat, Iván Aybar, at han flere gange havde forsøgt at tage kontakt til efterretningstjenesterne herhjemme, men han var blevet mødt af en mur af tavshed.

  Han fik desuden ikke lov af retten til at præsentere nogen beviser fra Danmark.

  Erbil Kaya mener, at man allerede dengang kunne have løst sagen 'under radaren'.

  - Man kunne under hånden havde bekræftet for spansk politi eller anklagemyndigheden, at det var rigtigt, han havde været agent. Jeg mener, at det havde været tilstrækkeligt til, at spansk politi havde løsladt ham og lukket sagen, siger advokaten.

  Ahmed Samsam fortalte efter anholdelsen i 2017 til DR, at han næsten med det samme fortalte spansk politi om sit samarbejde med efterretningstjenesterne. Det samme gjorde han under retssagen.

  - Hvis jeg havde tilsluttet mig en terrororganisation, var jeg nok blevet dømt i Danmark. Det har jeg ikke, og efterretningstjenesterne vidste alt, hvad jeg lavede, sagde Ahmed Samsam under retssagen.

  Den spanske anklager oplyste dengang, at hun ingen oplysninger havde fået fra de danske efterretningstjenester.

  Ahmed Samsam blev for knap et år siden overført til afsoning i Danmark efter at have siddet 3,5 år i et spansk højsikkerhedsfængsel.

  Ved Retten i Glostrup blev den spanske dom på otte år konverteret til seks års fængsel, som var den maksimale strafferamme for overtrædelsen efter dansk lov på tidspunktet.

  Sagen har påvirket ham meget, fortæller Erbil Kaya.

  - Han har været igennem en opslidende og sej kamp i Spanien først og nu i Danmark. Han har siddet under barske forhold i Spanien, og han føler, at hans ære og værdighed er væk.

  - Han har hjulpet nogen og bliver straffet for det, så hans retfærdighedssans er skudt i sænk, siger Erbil Kaya.

  I stævningen beder Ahmed Samsam PET om at bekræfte, at han blev hvervet som kilde i 2012, fordi PET havde set dette indslag om Ahmed Samsams første tur til Syrien:

  For professor ved juridisk fakultet på Syddansk Universitet Frederik Waage bliver sagen 'særdeles interessant' at følge.

  - Det her er retshistorisk. At man stævner efterretningstjenesterne på den her måde, er ikke set før, og at retten nu skal tage stilling til, hvorvidt han var agent eller ej, er også meget atypisk.

  Han mener, at det er det eneste værktøj at tage i brug, hvis Ahmed Samsam i fremtiden skal have omstødt dommen.

  Det kan dog alligevel blive svært at Ahmed Samsam og advokat Erbil Kaya at få udtalelser fra efterretningstjenesterne. For selvom man i en retssal har pligt til at tale sandt, så kan ansatte i PET og FE påberåbe sig tavshedspligt.

  - Problemet er bare, at der er en regel om, at hensynet til statens sikkerhed og hensynet til fremmede magter gør, at man kan undlade at vidne eller fremlægge dokumenter, siger Frederik Waage.

  - Derfor kan retten ikke tvinge PET eller FE til at bekræfte, om Ahmed Samsam har været agent eller ej.

  PET har ingen kommentar til stævningen.

  FE er ikke vendt tilbage på DR Nyheders henvendelse.

 20. I dag kl. 11:43

  De bedste tricks til hjemmelavede julegodter - og én ting, du IKKE må gøre

  Lad dig ikke skræmme: Det er faktisk ret nemt – og sjovt – at lave din egen juleslik, mener kogebogsforfatter Martin Wiese. (Foto: Grafik: Nicolai Bruun © DR)

  Juleskum, pebermyntepastiller, vaniljekranse, sukkerstokke og lakridskonfekt.

  Listen er uendelig, når det kommer til al den sukkersøde juleknas, der indtager slikskålen i denne tid.

  Og som om det ikke var lækkert nok i sig selv, kan du faktisk også forholdsvist nemt blive en juleslikmester i dit eget køkken.

  Det mener i hvert fald Martin Wiese, der selv elsker juleslik. I en sådan grad, at han faktisk har skrevet en hel opskriftsbog, der ganske enkelt hedder 'Hjemmelavet juleslik'.

  - I min egen familie er julegodterne noget, der kan samle folk og være med til at skabe den særlige julehygge – og det tror jeg, der er mange, der kan nikke genkendende til, siger han.

  Det er en helt anden og mere tilfredsstillende oplevelse. Hellere lidt men godt, er det ikke sådan, man siger?
  Martine Wiese om at lave sit eget slik

  Salget af slik i Danmark tyder i hvert fald på, at Martin Wiese og hans familie ikke er de eneste i landet med hang til slik.

  Danskerne er indehavere af den sukkersøde rekord for størst årligt indtag af slik per indbygger, nemlig 6,6 kilo om året. Tæller man chokolade med, skal man endda lægge 5,7 kilo oven i hatten.

  Det er med Martin Wieses kyndige vejledning og opskrifter, at vi nu skruer op for juleplaylisten og den gode stemning i køkkenet. For nu bliver det både hyggeligt og sødt.

  Men hvorfor overhovedet kaste sig ud i slikproduktionen, når nu man bare kan købe sig til herlighederne, spørger du måske.

  - For mit eget vedkommende, så sætter jeg langt større pris på at spise det slik, jeg selv har lavet, hvorimod det, jeg køber, ofte bliver kastet mere eller mindre tankeløst i munden, mener Martin Wiese.

  - Det er en helt anden og mere tilfredsstillende oplevelse. Hellere lidt men godt, er det ikke sådan man siger?

  Hvis du vil skabe dine egne julegodter i år, kan du her lure Martin Wieses bedste tips og opskrifter.

  Det var egentlig ikke oplagt, at det var det søde køkken, 26-årige Martin Wiese fra Randers skulle forelske sig i. For tidligere såvel som nu vælger han faktisk hellere en forret end en dessert, når han er på restaurant. Da han i 2018 vandt tv-konkurrencen ’Sukkerchok’ på TV 2 Fri, var der dog ingen vej tilbage. (Foto: David Bering © Montgomery /Turbine forlaget)

  Inden vi kaster os ud i det, har Martin Wiese dog et enkelt, men vigtigt råd, der er afgørende for din succes som slikmester i eget køkken: Du må ikke afvige fra opskriften!

  - Min egen mor er den bedste kok, jeg kender. Men det er kun én ud af fem af hendes kager, der smager godt, fordi hun freestyler, når hun er i det søde køkken. Og det går altså ikke, griner han.

  For modsat det salte køkken, hvor man kan slippe af sted med at finde på og improvisere undervejs, er det søde køkken mindre forstående over for spontane input.

  - Det handler meget om at ramme den rette konsistens i det søde køkken, og små ting kan betyde, at noget enten bliver for hårdt eller for blødt, fordi man både arbejder med sukker og forskellige temperaturer.

  Fordi det er så afgørende, at du overholder opskrifternes mål og rækkefølge, så gør dig selv den kæmpe tjeneste at måle alle dine ingredienser af, inden du går i gang.

  - Det skaber et meget bedre overblik og overskud, når du først går i gang, tipper Martin Wiese.

  Du behøver ikke at købe den dyreste version af de ingredienser, du skal bruge. Men lige med chokoladen er det godt givet ud at købe rigtig god kvalitet, tipper Martin Wiese. (Foto: Tetiana Bykovets © unspalsh)

  Du kan i øvrigt hurtigt købe dig fattig i forme, polynesiske vaniljestænger og udstyr, når du kaster dig ud i det søde køkken. Men når det gælder sliklavningen, så behøver det faktisk slet ikke være hverken dyrt eller kompliceret, mener Martin Wiese.

  Her er fem ingredienser, Martin Wiese råder til at have i køkkenet, så du altid kan røre lidt mundgodt sammen.

  1. 1

   Sukker. Og masser af det.

  2. 2

   Glukosesirup, som bruges til at forhindre sukkeret i at krystallisere.

  3. 3

   Husblas, som bruges til vingummier, skumfiduser og lakrids.

  4. 4

   Chokolade. Her er det godt givet ud at købe god kvalitet.

  5. 5

   Æggehvider, som bruges til flødeboller, skumfiduser og pebermyntepastiller.

  Hvis du også har noget citronsyre, sirup og smagsforstærkere gemt inde i skabet, er der intet, der kan stoppe dig.

  Juleskum har været at finde i sin nuværende form i danske supermarkeder ved juletid siden 1960'erne. (Foto: David Bering © Montgomery / Turbine forlaget)

  Er lyserøde, hvinende søde julemænd også en favorit hos dig, så vil det nok glæde dig at vide, at det rent faktisk er ret nemt at genskabe barndomsklassikeren i dit eget køkken.

  Martin Wiese holder selv meget af den svampede sukkersnack og har derfor perfektioneret sin egen skumfidusopskrift.

  - Skumfiduser er blevet min ting. Jeg har brugt virkeligt lang tid på at nørde den rette konsistens.

  Af samme grund ved han, at for at få en luftig skumfidus, som han selv bedst kan lide, så er det vigtigt at bruge æggehvider.

  Er du begejstret for en skumfidus, der er lidt sej i konsistensen, anbefaler han desuden, at du væbner dig med lidt tålmodighed. For jo længere de nylavede skumfiduser får lov til at passe sig selv i en beholder, jo sejere bliver de at tygge i.

  Husk i øvrigt at lave en stor portion, når du alligevel er i gang.

  - De forsvinder altså lynhurtigt fra slikskålen, når først de bliver serveret.

  Martin Wiese har valgt at kalde sin egen juleversion af karamelklassikeren for juleknas. Og han sørger altid for at lave en stor portion af de små knasende stykker, da de klart er hans egen julefavorit. (Foto: David Bering © Montgomery / Turbine forlaget)

  Du kender helt sikkert den lille knasende karamel med overtrukket chokolade, der er pakket enkeltvis ind i knaldrødt plastik. Daim.

  Men ved du så også, at du faktisk selv kan lave din egen – og muligvis bedre – version af karamelklassikeren på 30 minutter?

  Det kom også bag på Martin Wiese, hvor nemt og hurtigt det rent faktisk er at lave den selv.

  Her får du et bud på, hvordan du ovenikøbet kan tilføre karamelgodten et juletwist i form af krydderier og hvid chokolade.

  - Hvis jeg kun måtte spise én slags juleslik, så ville jeg vælge denne her, griner Martin Wiese, der også har en svaghed for karamel.

  De sprøde marcipankiks toppet med karamel og overtrukket med chokolade fik julelysene frem i øjnene på Martin Wiese egen familie sidste år. Derfor er opskriften naturligvis også med i hans nye bog, 'Hjemmelavet juleslik'. (Foto: David Bering © Montgomery /Turbine forlaget)

  Hvis din familie og venner også er vilde med juleslik, men du føler, at du mangler et ekstra særligt trumfkort i ærmet for at imponere både dem og deres smagsløg, så har Martin Wiese også din ryg.

  Der var i hvert fald ikke et øje tørt, da han sidste år serverede disse marcipankiks med karamelfyld for sin egen familie.

  - De blev årets store hit og fik hurtigt ben at gå på, husker han med et grin.

  Lad dig i øvrigt ikke skræmme af, at der i opskriften indgår temperering af chokolade.

  For selvom smeltning af chokolade er blevet en disciplin, der med programmer som 'Den Store Bagedyst' har fået ry for at være en nervepirrende affære, så kan det aldrig for alvor gå galt.

  - Selv hvis chokoladen ikke lige får det berømte "knæk", og du ikke rammer tempereringen perfekt, så smager chokoladen altså alligevel godt, beroliger Martin Wiese.

 21. I dag kl. 11:41

  I 2017 gik det grueligt galt: Kom med til Grønland, hvor Forsvaret forbereder sig på den næste tsunami

  (Foto: Steffen Fog)
 22. I dag kl. 11:03

  Viktor Axelsen vinder sæsonfinalen i suveræn stil

  Viktor Axelsen vandt også sæsonfinalen i 2016 og 2017. (Foto: INDONESIAN BADMINTON ASSOCIATION © Ritzau Scanpix)

  Danske Viktor Axelsen vinder sæsonfinalen i badminton med en sejr på 21-12, 21-8 over Kunlavut Vitidsarn fra Thailand.

  Der var aldrig for alvor tvivl om udfaldet af søndagens finale, hvor Viktor Axelsen særligt i begyndelsen af andet sæt viste, at han var klasser bedre end sin modstander.

  Det er tredje gang, at Viktor Axelsen vinder sæsonfinalen. Han vandt også i 2016 og 2017.

  Axelsen blev for to dage siden kåret til årets mandlige badmintonspiller i verden af det internationale forbund.

  En hæder, der senest blev givet til en dansker i 1999, da Camilla Martin vandt prisen. Dengang blev prisen givet på tværs af køn.

 23. I dag kl. 10:50

  Politiet har fået brugbare tips i sag om skyderi, men holder kortene tæt til kroppen

  Flere borgere har henvendt sig til politiet med oplysninger om gårsdagens skudepisode på Frederiksberg, hvor en 39-årig mand blev hårdt såret.

  Hvad der er kommet frem, vil politiet af gode grunde ikke oplyse.

  - De ting holder vi lidt ind til kroppen i øjeblikket, siger Rasmus Bernt Skovsgaard, der er politiinspektør i Københavns Politi.

  Københavns Politi arbejder ud fra en teori om, at det var én mand, som kom ind på vandpibecaféen og affyrede skuddet. Det kan dog ikke udelukkes, at der har været flere personer inde over eksempelvis planlægning af episoden.

  - Det er det, vidneforklaringer skal kortlægge, og det arbejdes der på højtryk på i øjeblikket, siger Rasmus Bernt Skovsgaard.

  Politiet vil fortsat gerne have henvendelser fra alle, der mener at have brugbar viden om hændelsen.

 24. I dag kl. 10:38

  Vesten fordømmer Talibans henrettelser af tidligere modstandere

  I Afghanistan er 47 personer blevet henrettet eller forsvundet uden rettergang fra august til oktober.

  Det fremgår af en rapport, som menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har lavet.

  Flere af de 47 personer var medlemmer af de sikkerhedsstyrker, som bekæmpede Taliban inden magtskiftet i landet.

  Både EU, Australien, Storbritannien, Japan og USA står bag fordømmelsen.

  Efter Talibans sejr i Afghanistan lovede bevægelsens ledere, at medlemmer af sikkerhedsstyrkerne ikke ville blive straffet. Det løfte bliver de nu bedt om at leve op til.

  - Vi gør opmærksom, at de formodede handlinger er alvorlige menneskerettighedskrænkelser og går imod det amnesti, som Taliban ellers har meddelt, lyder det fra de aktører, der står bag fordømmelsen.

 25. I dag kl. 10:34

  Socialdemokratiet forlader konstitueringsaftale i Assens efter beskyldning om 'kammerateri'

  Kommunalvalget er for længst ovre, men det betyder ikke, at der er faldet ro på i alle kommuner.

  I Assens Kommune vælger Socialdemokratiet nu at hoppe fra en konstitueringsaftale med Venstre og Konservative. Det skriver TV2 Fyn.

  Beslutningen skyldes, at Venstre har valgt at afgive en plads i økonomiudvalget til Mogens Mulle Johansen, der har besluttet at forlade SF.

  - Socialdemokratiet vil ikke være en del af borgmesterens kammerateri med Mogens Mulle Johansen og har derfor d.d. meddelt borgmester Søren Steen Andersen, at Socialdemokratiet ikke kan indgå i nuværende konstitueringsaftale, lyder det i et Facebook-opslag.

  Tidligere er også SF hoppet ud af konstitueringsaftalen. Venstre og Konservative har dog stadig et flertal i byrådet med 16 mandater ud af 29.

 26. I dag kl. 10:07

  Lille fly nødlandede på tysk motorvej og kolliderede med lastbil - men piloten overlevede

  Flyet efter den imponerende nødlanding, der dog kostede skrammer til både fly og pilot. (Foto: Polizei Rheinland-Pfalz © Polizei Rheinland-Pfalz)

  Da en 72-årig pilot på vej fra Frankrig til Holland i går fik motorproblemer, måtte han tænke hurtigt.

  Under ham var et stykke asfalt, han vurderede kunne gøre det ud for en landingsbane. Ulempen var bare, at der var tale om en 100 meter høj bro befærdet med trafik.

  Men med enmotorsmaskine og motorproblemer var der ikke mange mulige alternativer, og han landede derfor på Bundesautobahn A62 i delstaten Rheinland-Pfalz.

  På broen kom det til en kollision med en lastbil, men piloten slap med lette skader og chaufføren helt uden, skriver dw.com.

 27. I dag kl. 09:56

  Dansk ønske om flere coronatest ved VM bliver opfyldt

  Spillerne ved det igangværende VM i håndbold for kvinder i Spanien skal fremover testes for corona på alle kampdage.

  Det har Det Internationale Håndboldforbund (IHF) meddelt den danske lejr.

  - Vi har fået at vide af IHF, at de indfører coronatest på kampdage fra i morgen (søndag, red.), sagde Morten Henriksen, der er sportschef i Dansk Håndbold Forbund (DHF), til TV2 Sport lørdag aften.

  /ritzau/

 28. I dag kl. 08:49

  2. søndag i advent bliver kold og blæsende

  Det var en mørk og stormfuld aften. Den kendte sætning fra De Nattergales folkekendte 'The Julekalender' stemmer fint overens med, hvad man kan forvente af årets 2. søndag i advent.

  Det bliver nemlig en dag med temperaturer fra lige under frysepunktet i Nordjylland til 4-5 graders varme ved Østersøen samt blæsende med jævn til hård vind fra øst og nordøst. Ved kysterne er der op til kuling, skriver DMI.

  I aften og i nat bliver der temperaturer fra frysepunktet til fem graders frost.

  Der forventes ligeledes lidt regn eller slud hen mod aftenen omkring Østersøen og ellers stedvis klart vejr. Ved kyster ud til Kattegat kan der komme snebyger.

 29. I dag kl. 08:39

  Der er stadig brand på skib lastet med træ nær Göteborg

  Hele natten har brandfolk kæmpet med at få styr på flammerne på et skib, der ligger ud for Göteborg.

  - Branden er ikke slukket, men vi har begrænset udviklingen og kan se, at vores indsats har en effekt, siger Markus Erik Green fra den svenske kystvagt ifølge SVT.

  Mellem 50 og 70 meter af det 177 meter lange skib menes at være påvirket af branden, men det er svært at danne sig et præcist overblik, lyder det.

  Det er lasten af træ, som ligger på den forreste del af dækket, der brænder, og selve skibet er altså ikke i brand, siger en talsmand for kystvagten til SVT.

  Kaptajnen har ikke villet evakuere sit mandskab, så de 17 besætningsmedlemmer er stadig om bord, men på den bagerste del af skibet.

  Der er helikoptere klar til at evakuere, hvis det skulle blive nødvendigt.

  Skibet var på vej til Göteborg.

  Billederne er fra i går. Branden blev anmeldt i går eftermiddag.

 30. I dag kl. 08:23

  Dødstallet stiger til 13 efter voldsomt vulkanudbrud i Indonesien

  Mindst 13 personer har mistet livet som følge af vulkanudbruddet på Java i Indonesien. (Foto: ANTARA FOTO © Ritzau Scanpix)

  Redningsarbejdet er stadig i fuld gang på Java i Indonesien, efter vulkanen Semeru gik i udbrud tidligt på eftermiddagen lørdag dansk tid. Indtil videre er det officielle dødstal på 13 personer, men der er stadig syv personer, man ikke har fundet, skriver AP.

  Det er dog også lykkedes at redde ti personer ud af bygninger i området, der er dækket af aske fra vulkanen.

  Knap 1.000 mennesker er flygtet fra området til lejre, som staten har oprettet som følge af udbruddet.

  Semeru er det højeste bjerg på Java og har været i udbrud tidligere på året også. Der er knap 130 aktive vulkaner på øen.

  Se video fra området her:

 31. I dag kl. 08:06

  Amerikansk tv-station fyrer vært, der hjalp sin guvernør-bror i sag om seksuelle krænkelser

  Chris Cuomo er blevet fyret fra tv-stationen CNN.

  Den højt profilerede nyhedsvært har tilsyneladende hjulpet sin bror, der var rodet ind i en sag om seksuelle krænkelser.

  En sag, der fyldte i medierne, fordi hans bror er Andrew Cuomo, der var guvernør i delstaten New York.

  Ifølge en undersøgelse kontaktede Chris Cuomo personer på andre medier for at finde ud af, om der var nye påstande på vej mod Andrew Cuomo. Noget han tidligere har nægtet at have gjort.

  Han har også rådgivet sin bror i sagen, som han også har omtalt på skærmen. Blandt andet har han til kameraet sagt, at broren havde 'dårlig dømmekraft'.

  Chris Cuomo blev suspenderet for nogle dage siden, og han er nu fyret med øjeblikkelig virkning.

  Chris Cuomo er blevet fyret fra sit job på CNN. (Foto: Mike Segar © Ritzau Scanpix)
 32. I dag kl. 08:02

  Dansk speedskater henter historisk medalje

  Danmark har fået sin første herremedalje ved et World Cup-stævne i speedskating nogensinde.

  Lørdag aften kørte Viktor Hald Thorup over stregen som nummer to i disciplinen fællesstart i sæsonens tredje World Cup-stævne, der bliver afholdt i Utah i USA.

  Den belgiske stjerneskater Bart Swings vandt løbet, og danske Stefan Due Schmidt blev nummer ni.

  Landstræner Jesper Carlson erklærer sig pavestolt.

  - Drengene gennemførte præcis den taktik, som vi havde aftalt, siger han i en pressemeddelelse.

  Håbet er nu, at præstationerne er nok til en OL-kvalifikation i fællesstart.

  /ritzau/

 33. I dag kl. 07:38

  Offer for skyderi på Frederiksberg blev ramt i hovedet

  Det var en 39-årig mand, der i går blev skudt på en vandpibecafé på grænsen mellem Frederiksberg og København.

  Han blev ramt i hovedet og er fortsat i kritisk tilstand, oplyser politiet søndag morgen.

  Der er stadig ingen anholdte, og politiet efterlyser derfor vidner i sagen. Nærpolitiet vil i dag være til stede på Nørrebro, hvor eventuelle vidner kan tage kontakt. Der kan også ringes på 1-1-4.

  Politiet beskriver den formodede gerningsmand som "en ung mand med fuldskæg" og mørkt hår, cirka 175 centimeter høj. Han bar ifølge politiet mørkt tøj, sort jakke, sorte eller blå bukser, sorte sko og handsker og et sort mundbind.

  Billede af den formodede gerningsmand, der efter skyderiet gik i Netto. (Foto: Københavns Politi © Københavns politi)
 34. I dag kl. 06:52

  1000 år gammel egyptisk ørering fundet på jysk mark undrer og begejstrer

  Den halvmåneformede ørering består af en guldplade med emaljeudsmykning, som forestiller to fugle omkring et træ eller en plante. Ifølge Nationalmuseets ekspert er det Livets Træ, der forstås både i islam og den kristne tankegang (Foto: Søren Greve - Nationalmuseet)

  En detektorfører har gjort et unikt smykkefund. På en vestjysk mark stod han pludselig med en klump jord, som indeholdt en særlig guldørering fra 1000-tallet. Øreringen stammer sandsynligvis fra Egypten, og der er aldrig før fundet et lignende smykke i hele Skandinavien.

  - Der findes på verdensplan kun 10-12 stykker. Alle i gamle museumssamlinger i USA, Storbritannien eller arabiske lande. Sådan et stykke er et unikum, siger arkæolog og museumsinspektør Peter Pentz fra Nationalmuseet.

  Men findestedet, en mark i Bøvling nær Lemvig, vækker undren.

  - Hvorfor hulen er den havnet i Jylland? Det er interessant, siger Peter Pentz.

  Denne lille video lavede detektorfører Frants Fugl Vestergaard kort efter, at han havde fundet det usædvanlige guldsmykke.

  Efter tusind år i jorden på en vestjysk mark kan museumsinspektør Peter Pentz kun gætte sig til et svar.

  En mulig forklaring kan være, at kejseren i Byzans (kristent storrige i 900-tallet, der havde det nuværende Istanbul som hovedstad, red.) har doneret øreringen til en dansk viking, som var i hans livgarde.

  En anden tese lyder, at smykket er kommet til Danmark med en dansker, som har været på pilgrimstur til det østlige middelhav.

  - Men jeg tror dog, at øreringen er fra Kairo i Egypten. Andre lignende halvmåneformede øreringe, vi har i museumssamlinger, stammer derfra, siger Peter Pentz.

  • Konservatorer fra Nationalmuseet i gang med at rengøre guldøreringen, som har ligget begravet i en vestjysk mark i tusind år. (Foto: Mette Klüver Rongsted - Nationalmuseet)
  • Smykket har været brugt som ørering eller tindinge-ring. Det vil sige, at smykket har hængt fra et pandebånd. Sådanne tindinge-ringe har været brugt af både mænd og kvinder, fremgår det af byzantiske mosaikker. (Foto: Mette Klüver Rongsted - Nationalmuseet)
  • Sådan så øreringen ud, da detektorfører Frants Fugl Vestergaard fandt den i april i år på en mark ved Bøvling nær Lemvig. (Foto: Frants Fugl Vestergaard - privatfoto)
  • Smykket er cirka 3 x 3 centimeter - og er sandsynligvis fremstillet i Kairo i Egypten. (Foto: Mette Klüver Rongsted - Nationalmuseet)
  1 / 4

  På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er det bedste, betegner han fundet fra Bøvling som et rent 8-tal.

  Blandt andet på grund af smykkets emaljearbejde, som man herhjemme bedst kender fra Dagmarkkorset, der i 1683 blev fundet i en af de kongelige grave i Skt. Bendts Kirke i Ringsted.

  - I kvalitet er emaljen på øreringen ikke helt så god som Dagmarkorset. Men hvor Dagmarkorset er fundet i en dronningegrav, hvor kontekst giver sig selv, er øreringen fundet uden kontekst på en mark i Vestjylland. Det er lidt fascinerende med detektorfund, at man kan forestille sig meget, siger Peter Prentz.

  Fantasien har også fået vinger hos 54-årige Frants Fugl Vestergaard fra Gudum ved Lemvig.

  Det var hans metaldetektor, der præcis klokken 9.57 den 30. april i år begyndt at bippe, da han gik på den vestjyske mark.

  - Man glemmer ikke, når man finder et drømmefund. Så står tidspunktet lysende klart, siger Frants Fugl Vestergaard, der slet ikke havde forventet at finde noget på marken.

  - Mange andre detektorførere har gennem årene gået på marken, og den har været pløjet mindst tusinde gange. Så jeg blev lidt paf.

  Samme dag, som han fandt smykket, kontaktede han Holstebro Museum, hvor Astrid Toftdal Jensen er museumsinspektør og arkæolog. Hun husker også tydelig dagen.

  - Da jeg ser den, tænker jeg, at den er helt vild flot. Vi var alle helt oppe at køre over, at det er fundet i vores område, siger hun.

  Øreringen blev hurtigt sendt til Nationalmuseet, hvor konservatorerne på rekordtid har renset guldsmykket, så det allerede fra mandag den 6. december kan indgå i museets igangværende udstilling ’Togtet’, som viser Danmarks største samling af skatte fra vikingetiden.

  54-årige Frants Fugl Vestergaard har været detektorfører i 10 år. (Foto: (privatfoto))

  - Vi tilføjer ikke ret tit nye fund til eksisterende udstillinger, men når vi nu har en udstilling, der fortæller om vikingerne, der tog på togt til middelhavslandene, er det fint, at der tilfældigt kommer et fund fra det område, siger museumsinspektørNationalmuseet, Peter Prentz.

  For detektorfører Frants Fugl Vestergaard er det et ekstra klap på skulderen, at hans fund hurtigt bliver vist frem.

  - Det betyder meget for mig at levere en lille brik til vores fælles kulturarv. Det er ligesom at få en sms, der er 1000 år gammel og få den videresendt, siger han.

  Øreringen vil senere også kunne ses på Moesgaard Museum i Aarhus, som i slutningen af februar næste år også har en særudstilling om vikingerne.

 35. I dag kl. 06:52

  Coronahjemmetest er revet ned fra hylderne siden pressemøde: 'Sundhedsministers anbefaling har stor betydning'

  Hjemmetest eller selvtest er blevet populære de seneste uger. Eksperterne er dog ikke enige om, hvor god en effekt de her. (Foto: Dr © Grafik: Nathalie Nystad)

  Hvis du har planer om lige at smutte ned på det lokale apotek for at hente en coronahjemmetest inden julefrokosten, så er der risiko for, at du kommer tomhændet hjem.

  Der har nemlig været massiv efterspørgsel på coronahjemmetest, siden sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag nævnte dem som et alternativ til PCR-testen, hvis man ikke har symptomer.

  Det viser en rundringning, som DR har lavet. Her svarer mange apoteker landet over, at de enten har udsolgt eller er tæt ved at have udsolgt.

  - Mange skal til julefrokost, og har man brug for at blive testet inden da, så kan man også bruge de selvtest, som kan købes for billige penge i rigtig mange forretninger rundt omkring i Danmark. Det er også en god idé. Der er ingen grund til, at alle skal igennem PCR-sporet, lød det fra ministeren.

  Og det har sat ekstra skub i salget, fortæller Jørgen Moestrup, der er apoteker på Ringsted Apotek.

  - Det gav turboeffekt, da Heunicke havde pressemøde den anden dag sammen med statsministeren. Jeg har ikke kunnet lægge nye ordrer ind nogen steder, men kæmper selvfølgelig alt, hvad jeg kan.

  Hjemmetest koster omkring 50 kroner, og de fungerer ligesom kviktest, hvor man poder i næsen. (Foto: Grafik: Nathalie Nystad © DR)

  Og det er ikke kun på landets apoteker, at der er ved at være tømt godt ud på lagrene.

  I kæden Matas havde de sidste uge hjemmetest på lager i 170 butikker, men i denne uge er man nede på 50, fortæller kommunikationschef Klaus Fridorf.

  - Man skal regne med, at man skal bevæge sig lidt, hvis man skal have nogle af de her hjemmetest, for det er gået rigtig, rigtig stærkt de seneste uger.

  Ifølge apoteker Jørgen Moestrup er en af årsagerne til de udsolgte apoteker, at kunderne ikke bare køber en enkelt test.

  - En stor del er enkeltpersoner, men virksomhedsledere kommer også og køber måske 50 hjemmetest, fordi de skal holde julefrokost med deres medarbejdere, og så beder de medarbejderne tage en test inden julefrokosten, så de ved, at de er rene, når de kommer, siger han.

  Der er ingen, der har lyst til at være den, der smitter andre. Det handler også om, at vi gerne vil beskytte andre og være trygge, når vi møder andre.
  Michael Bang Petersen, professor, Aarhus Universitet

  Selvom sundhedsministeren altså nævnte hjemmetest på pressemødet onsdag, så kan man ikke bruge hjemmetest til for eksempel at få opdateret coronapasset.

  Men det er med til at give ro i maven, når man for eksempel skal sidde tæt ved bordet til julefrokost, fortæller Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og leder af Hope-projektet, som undersøger danskernes corona-adfærd.

  - Der er ingen, der har lyst til at være den, der smitter andre. Det handler også om, at vi gerne vil beskytte andre og være trygge, når vi møder andre.

  Derudover har der også været pres på testcentrene mange steder, hvilket har gjort det svært at få tid til test. Og her kommer hjemmetest ind i billedet.

  - De to ting i kombination gør, at folk er motiverede til at lede efter alternativer.

  Og så har det stadig stor betydning, når sundhedsministeren blåstempler hjemmetest, siger Michael Bang Petersen.

  - Magnus Heunicke kom med det afgørende ved at sige, at det faktisk godt kan være en mulighed. På den måde har selvtest fået et mere officielt stempel som en del af det, som man i en eller anden grad anbefaler.

  Det var på pressemødet onsdag, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke fortalte, at hjemmetest kan være en god idé. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

  Det helt store spørgsmål er så, om det er en falsk tryghed, man tager med sig til julefesten, på arbejde eller med hen på plejehjemmet.

  Og det spørgsmål deler lige nu eksperterne, hvilket du kan blive klogere på her.

  Uffe Schneider, afdelingslæge på Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Hvidovre Hospital, har undersøgt 45 test fra 30 forskellige virksomheder for Danske Regioner.

  Han mener ikke, at vi kan stole på hjemmetest.

  Ifølge Uffe Schneider er sikkerheden ved hjemmetest alt for forskellig. Nogle vil have en sikkerhed på helt op til 95 procent, mens andre kun har en på 30 procent. Ifølge ham er de også udviklet før den britiske variant kom til, og de er derfor ikke lige så gode til at genkende nye varianter som Delta og Omikron.

  For to uger siden lød der dog en noget anden vurdering fra overlæge Lars Østergaard fra infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, der har undersøgt to hjemmetest.

  - Resultaterne viser, at hjemmetest finder 6 ud af 10 PCR-positive test. Det svarer til de tal, man tidligere har set for lyntest udført af sundhedspersonale, lød det fra Lars Østergaard.

  Statens Serum Institut har for nylig vurderet, at hjemmetest kan være et godt værktøj til både at give mere tryghed og muligvis også til at bremse smittekæder.

  Direktør Henrik Ullum mener dog ikke, at kvaliteten lige nu er høj nok til, at testene vil kunne bruges i coronapasset.

  Lægemiddelstyrelsen opfordrer til, at man er særlig opmærksom på følgende ting, når man er på udkig efter en hjemmetest:

  • Det skal tydeligt fremgå af mærkning og brugsanvisning, at testen er tiltænkt selvtestning.

  • Der skal være fire cifre efter yderpakningens og brugsanvisningens CE-mærke.

  • Mærkning og brugsanvisning skal være på dansk.

 36. I dag kl. 06:50

  Formodet pirat har fået amputeret benet: Advokater anklager Danmark for at henrette uden rettergang

  Presset stiger på Danmark, hvor fire levende samt fire døde pirater fortsat er tilbageholdt - uden en løsning i sigte. (Foto: STAVROS IOANNIDES © Ritzau Scanpix)

  En formodet pirat på Esbern Snare har fået amputeret benet efter skudskader. Fire andre ligger døde i skibets kølerum. En sjette er formentlig druknet og tre andre sidder fængslet i trådbure ombord.

  Det er nu gået 10 døgn siden Frømandskorpsets ildkamp mod formodede pirater i Guineabugten.

  Imens stiger presset på Danmark for at finde en løsning.

  - Det er en super kompleks situation, der skal løses virkelig hurtigt, siger seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen fra Center for Militære Studier, der netop har udgivet en FN-rapport om pirateri i Guineabugten.

  - Vi har mindst fire døde og fire tilbageholdte. De kan ikke blive ved at være der og alle står og kigger på Danmark og forventer, at der bliver fundet en løsning på problemet, siger hun.

  Problemet opstod onsdag i forrige uge, hvor den danske fregat Esbern Snare forsøgte at stoppe et mistænkeligt fartøj, der havde kurs mod flere handelsskibe.

  Fregatten er sendt til Guineabugten, hvor missionen er at sikre fri passage for handelsskibe samt forebygge og bekæmpe pirateri.

  Trods flere varselsskud, så stoppede det mistænkelige fartøj ikke. I stedet åbnede de ombordværende ild mod Frømandskorpsets soldater samt fregattens Seahawk-helikopter.

  Frømandskorpset skød tilbage og fire formodede pirater mistede livet i skudvekslingen, mens en femte blev såret.

  Det var i en motorbåd som denne, at Frømandskorpset kom i ildkamp med formodede pirater. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix Denmark)

  Tidligere i denne uge kom det frem, at en femte person formentlig mistede livet, da vedkommende faldt overbord og ikke blev fundet igen.

  - På baggrund af informationer fra de tilbageholdte pirater har vi gennemgået videomaterialet. Vi er kommet til den konklusion, at det ikke kan afvises, at der var ni personer ombord på pirat-fartøjet. Det er overvejende sandsynligt, siger flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen fra Søværnet.

  I alt blev fire personer - antageligvis sørøvere - taget med ombord på Esbern Snare, hvor de stadig er tilbageholdt.

  Sagen har vakt opsigt, fordi det på forhånd stod klart, at det ikke var lykkedes Danmark at indgå overdragelsesaftaler om retsforfølgelse med nogle af kyststaterne, da fregatten sejlede afsted.

  Opgaven var at afskrække pirater, slog forsvarsministeren fast før afrejsen. Ikke at fange dem eller jage dem.

  Hvis vi ikke får en overleveringsaftale på plads, så risikerer vi, at vi kan blive nødt til at sætte pirater på fri fod, er det rigtigt forstået?

  - Formålet med at være i Guineabugten er ikke at fange pirater. Vi er ikke til stede for at jagte pirater og for at fange dem og sætte dem bag tremmer. Men hvis det alligevel sker, så er der også retningslinjer for det. Og ikke mindst arbejdes der intenst med at få de sidste aftaler på plads med landene i lokalområdet, sagde Trine Bramsen (S) i oktober.

  Ikke desto mindre er det nu situationen. Overleveringsaftalerne kom ikke på plads og fire formodede pirater ombord på Esbern Snare er fanget i et ingenmandsland.

  Derfor arbejder jurister og embedsmænd fra Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet på at finde en løsning.

  Arbejdsgruppen ønsker ikke at kommentere sagen, før Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) er færdig med at efterforske og eventuelt har rejst tiltale.

  - Man må antage, at arbejdsgruppen har flere løsninger i spil og at de har utrolig travlt lige nu, siger seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen.

  Havde aftalen været på plads, så havde vi også vidst, hvor vi kunne sejle ind og overdrage piraterne.
  Katja Lindskov Jacobsen, seniorforsker

  - Havde aftalen været på plads, så havde vi også vidst, hvor vi kunne sejle ind og overdrage piraterne. Det har vi ikke, konstaterer hun.

  Hvis arbejdsgruppen ikke lander en aftale kan det ende med, at de formodede pirater - der vel at mærke har skudt mod danske styrker og beskadiget dansk materiel - skal slippes fri.

  - Ingen havde ønsket sig, at der skulle være dødsfald på denne måde. Men det er situationen, fordi piraterne skød efter først vores helikopter og senere vores frømænd, siger Trine Bramsen nu.

  - Derfor står vi nu i en situation, som vi håndterer efter alle juridiske forskrifter. Men uanset hvor mange aftaler vi havde haft på forhånd, så er det stadigvæk en situation, hvor man skulle vurdere den konkrete sag og hændelse og det er der, vi står nu, siger Trine Bramsen.

  Samtidig opfordrer en sammenslutning af nigerianske havretsadvokater nu til, at Danmark kaster lys over episoden - for at undgå bekymring og mane rygter til jorden.

  - Ud fra hvad vi ved om episoden, så kunne der lige så godt være tale om henrettelser uden rettergang, siger Emeka Akabogu, advokat med en doktorgrad i maritim lovgivning, til DR Nyheder.

  Han udtaler sig på vegne af brancheforeningen for nigerianske havretsadvokater, NMLA.

  - Når det antydes, at nigerianske statsborgere er blevet henrettet uden rettergang så er det klart, at der er grund til at være bekymret. Vi repræsenterer ikke nigerianske myndigheder, men vi har bedt dem om at 'uppe deres game' i sagen, siger han.

  Samtidig opfordrer han nu SØIK og Forsvaret til at åbne efterforskningen af sagen for de lokale myndigheder.

  - Vi har endnu ikke set fakta der beviser, at der var tale om pirateri og vi har ikke set beviser på, at der var et forestående angreb på et skib. Så under visse omstændigheder kan det tolkes som en summarisk henrettelse. Derfor er det vigtigt at få afhørt de involverede, siger han.

  Emeka Akabogu opfordrer til, at Danmark og Nigeria enes om, at de tilbageholdte skal retsforfølges i Nigeria.

  - Sagen skal for en nigeriansk ret, fordi det skete lige uden for den nigerianske søgrænse. Desuden har vi lovgivningen og de juridiske rammer på plads, konstaterer Emeka Akabogu, der understreger, at han støtter kampen mod pirateri.

  - Vi er lige så bekymrede som alle andre over pirateriet og støtter alle indsatser for at fjerne problemet fra vandet. Men det skal ske under ordnede forhold, der tager højde for lokale rettigheder og forhold.

  Katja Lindskov Jacobsen forklarer, at Nigeria sammen med Togo er de første lande langs kysten, der har afsagt domme efter nye anti-pirateri-love.

  Det skete i sommerens løb.

  - Meget peger på Nigeria som en interessant spiller at have dialog med. Det ved jeg, at vi allerede har. Nigeria er en meget stolt nation og hvis det er deres statsborgere, vi har på fregatten, vil det give bedst mening, at det er Nigeria vi laver en overleveringsaftale med, siger hun.

  Flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen fortæller, at skudhullerne i Frømandskorpsets båd nu er blevet lappet.

  - Jeg håber piraterne indser, at vi tager vores opgave alvorligt og vi tager handelsskibenes sikkerhed meget alvorligt. Hvis man skyder på os, så håber jeg virkelig det rygtes, at det er bedst at overgive sig, siger han.

  De tre tilbageholdte i skibets celler er blevet tilbudt telefonopkald hjem. Den fjerde tilbageholdte er på skibets hospital, men kræver fortsat pleje lidt endnu.

  - Så vidt jeg er orienteret, så har vedkommende fået benet amputeret, fordi der var kraftige skader i underbenet, siger Carsten Fjord-Larsen.

  Det er Militærpolitiet, der døgnet rundt bevogter de tilbageholdte ombord.

  - Det kan besætningen blive ved med, så lang tid situationen kræver det. Selvfølgelig kræver det en indsats 24-7, men det er vi forberedt på, siger han.

  Senest onsdag skal Københavns Byret igen tage stilling til varetægtsfængslingen.

 37. I dag kl. 14:58

  Tredje skyderi på to døgn i hovedstadsområdet: 'Nu skyder de for at kvæste og dræbe'

  (Arkivfoto) Tre skyderier har der været i hovedstadsområdet de seneste par døgn. Her er det fra Nørrebrogade, hvor en 27-årig mand i torsdags blev dræbt. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

  Artiklen er opdateret klokken 14.58, efter Københavns Politi har holdt pressemøde.

  Københavns Politi er på jagt efter en gerningsmand, efter en person blev skudt på Frederiksberg i aftes.

  Manden, der er 39 år, er i meget kritisk tilstand, fortalte Rasmus Bernt Skovsgaard, der er politiinspektør hos Københavns Politi, ved et pressemøde lørdag aften.

  På et pressemøde i dag oplyser politiet, at offeret blev ramt i hovedet af et skud, og at hans tilstand stadig er kritisk.

  Politiet fik en anmeldelse klokken 21.38 om, at der var afgivet skud på en vandpibecafé på Åboulevarden, der deler den københavnske bydel Nørrebro og Frederiksberg.

  Rasmus Bernt Skovsgaard sagde på et pressemøde sent i aftes, at der var fire-seks personer inde på vandpibecaféen ved skyderiet.

  Det har siden vist sig, at der var betydeligt flere, og politiet vil derfor gerne have kontakt til de personer, der var til stede under skyderiet.

  Københavns Politi leder efter en ung mand med mørkt hår og fuldskæg, der er cirka 175 centimeter høj.

  Han bar mørkt tøj, sort jakke, sorte eller blå bukser, sorte sko, sorte handsker og sort mundbind.

  Efter han havde affyret skud, løb han ifølge politiet ind mod centrum og gjorde ophold ved en Netto, hvor han blev fanget af et overvågningskamera.

  Her ses den formodede gerningsmand, som blev fanget af et overvågningskamera i en Netto tæt på gerningsstedet. (© Københavns politi)

  Torsdag eftermiddag blev en 27-årig mand dræbt af skud på Nørrebrogade i København. Her er en 21-årig svensktalende mand og en 18-årig dansk mand blevet sigtet og varetægtsfængslet frem til 22. december.

  De nægter sig begge skyldige.

  Ifølge DR Nyheders oplysninger havde den dræbte tilknytning til banden NNV, hvilket ifølge politiet kan spille en rolle i sagen.

  NNV står for Nørrebro/Nordvest.

  • Politiet var massivt tilstede på Nørrebro torsdag eftermiddag, efter en person blev skudt på åben gade. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)
  • Siden er der lagt blomster på gerningsstedet. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
  • Og politiet har været på Nørrebro med en mobil politistation efter skyderiet. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
  1 / 3

  Fredag ved middagstid blev en 17-årig dreng dræbt af skud i en frisørsalon i Islev i Rødovre Kommune. Ifølge politiet var han bulgarsk statsborger.

  En 15-årig dreng og en 28-årig mand blev såret ved skyderiet.

  To formodede gerningspersoner er endnu ikke pågrebet.

  Politiet har indtil videre ikke kunnet oplyse, om episoderne har forbindelse til hinanden. Det kom Rasmus Bernt Skovsgaard dog lidt ind på under dagens pressemøde.

  - En af teserne er alt andet lige, at der godt kan være en sammenhæng, men vi efterforsker bredt. Det er klart, at det er en teori, der begynder at fylde mere og mere hos os, siger han.

  Ifølge DR's retsanalytiker, Louise Dalsgaard, så styrkes hypotesen særligt af omstændighederne omkring skyderierne.

  - Det handler både om, hvem man har gået efter, hvor det er foregået henne, og at det er skudepisoder, der er sket lige efter hinanden. Derudover så fortalte vidner i går om, at rigtig mange mennesker pludselig løb igennem Pusherstreet på Christiania, og det er alt sammen noget, der gør, at det er den klare hypotese, at det handler om et bandeopgør, fortæller hun.

  Hashhandlen i Pusherstreet er i vid udstrækning kontrolleret af rockere og bander, og derfor kan heftig og pludselig aktivitet tyde på, at der er noget i gære i miljøet, forklarer retsanalytikeren.

  Politiet er i øjeblikket af den opfattelse, at der i øjeblikket er en konflikt mellem NNV-banden og rockergruppen Saturdarah.

  Ifølge Louise Dalsgaard er det dog langt fra sikkert, at det denne konflikt, der er årsag til de seneste dages skyderier. Der er dog næppe tvivl om, at NNV-banden går igen i skyderierne.

  Det er vanskeligt at spå om, hvordan konflikten vil udvikle sig fra nu af, og om københavnerne skal forvente flere skyderier i gaderne den næste tid.

  - Det er altid enormt svært at forudse, når det handler om et bandeopgør, fordi der jo hersker den her retorik om 'byttere', hvor drab og skyderier skal hævnes, siger hun, og tilføjer:

  - Det afhænger af, hvad der ligger bag, om det er en personlig konflikt eller en kamp om hashmarkedet. Hvis det er det første, kan det godt bare være et øje for et øje og en tand for en tand, og så er det slut.

  Men uanset hvad, så peger Louise Dalsgaard på, at banderne er blevet mere kyniske.

  - Tidligere var det nok bare at skyde lidt rundt, der hvor de vidste, at den rivaliserende gruppe holdt til. Men nu skyder de for at kvæste og dræbe, understreger hun.

  Og det fortalte politiinspektør Rasmus Bernt Skovsgaard også på dagens pressemøde.

  - Episoden i går aftes viser den brutalitet og voldsparathed, som de her personer udfører det her med. To dræbte og flere tilskadekomne inden for de sidste dage tegner et billede af nogen her, som ikke skyr nogle midler, siger han.

  Både Københavns Politi og Københavns Vestegns politi har efter skyderierne oprettet visitationszoner. På Vestegnen gælder det i dele af Rødovre og Herlev, mens det i København er i dele af bydelene Nørrebro og Nordvest.

  Det betyder, at politiet i de områder har ret til at kropsvisitere enhver uden konkret mistanke.

  Visitationszonerne gælder til 17. december.

 38. I dag kl. 06:47

  Indiske sikkerhedsstyrker dræber mindst 11 ved en fejl

  Mindst 11 indere er ved en fejl blevet skudt ned af sikkerhedsstyrker i den indiske delstat Nagaland, der ligger ved grænsen til Myanmar. Det skriver det indiske medie Times of India ifølge Reuters.

  Man har påbegyndt en undersøgelse for at fastslå, om hændelsen var et tilfælde af forkert identitet, oplyser politiet i området.

  Den indiske indenrigsminister, Amit Shah, fordømmer den uheldige hændelse.

  - Statens regering vil grundigt undersøge denne hændelse for at sikre retfærdighed til de efterladte familier, skriver han på Twitter.

  Ifølge Times of India var det meningen, at sikkerhedsstyrkerne skulle udføre en aktion imod oprørere i Nagaland, der blandt andet kæmper for, at delstaten skal være selvstændig.

 39. I dag kl. 06:41

  Én af Disneys største succeser fylder 30 – og det er stadig en af verdens bedste tegnefilm

  (© Disney)

  Okay, du tænker måske, det lyder fjollet, men selvom jeg er en voksen mand på 33 år, har jeg altid knuselsket 'Skønheden og udyret'.

  Det er fjollet, fordi filmens hovedkarakter er en fiktiv Disney-prinsesse, der forvilder sig ud i skoven for at finde sin far, som er taget til fange på et afsidesliggende slot beboet af forheksede tjenere og et skrækindjagende udyr.

  Belle, som filmens heltinde hedder, tager farens plads, bliver Udyrets fange og dernæst venner med de forheksede tjenere, som er blevet forvandlet til alt fra lysestager til tepotter. Og nå ja, så forelsker hun sig i Udyret, som viser sig at være meget mere end et behåret, frådende bæst.

  Jeg har hverken besøgt slotte med forhekset inventar eller indehavere med kløer og hugtænder. Men Disney-filmen fra 1991, som var den første tegnefilm nogensinde, der blev nomineret til en Oscar for bedste film, har altid haft en helt særlig plads i mit hjerte.

  Det har den stadig i 2021. I anledning af filmens 30-års fødselsdag har jeg derfor endnu engang begivet mig mod det forheksede slot langt, langt ude i skoven.

  Jeg kan ikke huske præcis, hvornår jeg så 'Skønheden og udyret' første gang. Men den har fulgt mig siden barndommen, hvor jeg sled vhs-båndet op sammen med min jævnaldrende fætter og kusine.

  Som barn var det filmens eventyrlige fortælling, den vidunderlige musik og de fejende flotte billeder, der fangede min opmærksomhed. Og ja, selvfølgelig også de finurligt forheksede tjenestefolk og bogormen Belle, som jeg allerede som barn kunne spejle mig i.

  Det giver god mening ifølge Kirsten Drotner, der professor i medievidenskab ved Syddansk Universitet og blandt andet har skrevet bogen 'Disney i Danmark: at vokse op med en global mediegigant'.

  - Hvis historierne er gode, er børnene på. For børnene er det udelukkende fortælleuniverset, der betyder noget.

  Og fortælleuniverset var der i dén grad styr på i 'Skønheden og udyret', mener Kirsten Drotner:

  - Det er et velafprøvet koncept, som Disney ved virker. Det virker, fordi det trækker på nogle meget grundlæggende interesser i os alle, som handler om, at man kan forandre og forvandle sig.

  Det er Belle, der i 'Skønheden og udyret' repræsenterer evnen til at forandre og forvandle sig. Og for mig viser hun også, at det hele nok skal gå, selvom jeg måske ikke altid føler, at jeg passer ind i de miljøer, jeg færdes i.

  Måske er det ligefrem godt, hvis man tør være en "meget mærkelig mademoiselle", som der bliver sunget om hende i filmen.

  Sådan har den 31-årige 'Skønheden og udyret'-fan Diana Haugland Jensen det også:

  - Belle har været en rollemodel for mig, som jeg har spejlet mig rigtig meget i. Da jeg blev gammel nok til at læse skønlitteratur, lænsede jeg biblioteket for bøger. Nogle i skolen spurgte lidt drillende, hvorfor jeg ikke spillede fodbold, men jeg ville hellere bare læse, forklarer hun.

  - Og når Belle gjorde det i filmen, følte jeg også, jeg kunne tillade mig det.

  Disney postulerer, at Belle er en helt ny slags heltinde, forklarer ph.d. Maja Rudloff: - Hun læser bøger, er intelligent, vil ud at se verden og vil en masse med sit liv. Det er i hvert fald sådan, Disney sælger os 'Skønheden og udyret'. Virkeligheden er dog mere nuanceret, understreger Disney-specialisten. (© Disney)

  Mens det nok er "en måneds tid siden", at Diana Haugland Jensen sidst har set filmen, så ser jeg den selv rundt regnet en gang om året – og altså senest i forbindelse med dens 30-års jubilæum.

  Jeg tyr især til den, hvis jeg skal stene på sofaen efter en hård uge. Her virker filmen som et tæppe af tryg og velkendt underholdning. Og når verden indimellem går mig imod, tilbyder den mig en salvende flugt fra virkelighedens krav og forventninger.

  Det er især Belles skyld, fordi hun vil så meget mere, end indbyggerne i hendes landsby kan forstå. Faktisk indkapsler hun i filmens første minutter selve den følelse, jeg voksede op med som barn i Nordjylland, når hun synger:

  "Jeg længes ud mod fjerne horisonter / Jeg vil have liv og eventyr / Og jeg tænker ofte på / Om dog bare nogen så / Jeg vil mere, end de kan forstå."

  Belle har slået sig ned med en bog på torvet i sin landsby, mens hun længes væk. (© Disney)

  Jeg følte mig nemlig altid lidt anderledes, lidt ved siden af som barn – uden at jeg helt kunne sætte ord på det. I dag ved jeg, at i hvert fald en del af det skyldtes, at jeg voksede op som et homoseksuelt menneske i en heteroseksuel verden.

  Når der blev holdt børnefødselsdage, inviterede man som dreng enten klassens andre drenge eller hele klassen. Jeg ville hellere bare invitere pigerne; det var dem, jeg var venner med.

  Jeg spejlede mig ikke i Action Man eller Power Rangers. Derimod viste en Disney-prinsesse som Belle mig en udlængsel mod noget andet – noget større – der fascinerede mig. Hun viste mig, at det godt kunne ende lykkeligt, selvom man ikke passede ind.

  Lyt til én af filmens i alt tre Oscar-nominerede sange, 'Belle', mens du læser videre:

  Mens Diana Haugland Jensen også har haft Belle som en rollemodel, så mener den 25-årige Disney-fan Marie-Louise Møller, at Belle banede vejen for de fremtidige Disney-prinsesser.

  - Alle dem, der er kommet efter Belle, har været påvirket af hendes værdier og den måde, hun gik til tingene på: De er selvstændige, handlekraftige, og det er ikke nødvendigvis en mand, der behøver at redde dem. Belle var virkelig moderne og forud for sin tid.

  Belle er dog ikke helt så progressiv, som Disney gerne vil have os til at tro.

  I hvert fald ikke, hvis man spørger Maja Rudloff, der er ph.d. i medievidenskab og har skrevet speciale om køn i Disney-tegnefilm og undersøgt, hvordan Disney-prinsesserne har udviklet sig med tiden.

  Det er hendes rolle at være madonna-figuren, der lærer Udyret pli og gode manerer og at udvise kærlighed og omsorg. Det kan han ikke af sig selv.
  Maja Rudloff, ph.d. i medievidenskab, Roskilde Universitet

  - Filmens skurk, Gaston, vil jo for eksempel have hende på grund af hendes udseende – alt imens det ikke er noget problem for hende at blive forelsket i et på overfladen skrækkeligt udyr. Der er nogle meget traditionelle kønshierarkier i filmen, siger Maja Rudloff og uddyber:

  - Hvis man kigger på det maskulinitets- og femininitetsbillede, der bliver præsenteret i filmen, så er både Gaston og Udyret jo repræsentanter for en virkelig giftig maskulinitet, mens Belle er en meget traditionel kvindefigur, der ofrer sig selv for andres skyld.

  - Det er hendes rolle at være madonna-figuren, der lærer Udyret pli og gode manerer og at udvise kærlighed og omsorg. Det kan han ikke af sig selv.

  - Det er ikke, fordi det ikke er en god film. Det er en fantastisk smuk film med noget helt eminent musik, lyder det fra Disney-forsker Maja Rudloff, der fortsætter: - Men fra et kønsperspektiv er den ikke særligt progressiv. (© Disney)

  Mens Belle næppe havde forestillet sig, at hun skulle lære et udyr om takt og tone, havde hun nok heller ikke fantasi til at forestille sig det univers af fortryllede lysestager og garderobeskabe, som ventede hende, da hun ankom til det mørke og uhyggelige slot.

  Hun søger mod slottet på grund af en dyb nødvendighed; nemlig for at befri sin tilfangetagne far. For at befri ham må hun træde i hans sted. Snart bliver faren sendt retur til landsbyen, mens Belle bliver taget til fange i et tårnværelse. Madonna-figuren er med andre ord på spil igen.

  Den dekadente lysestage Lumière får siden overtalt Udyret til at give Belle et mere komfortabelt værelse, og da hun efter at have afvist Udyrets middagsinvitation under voldsomme protester fra den rasende slotsherre, lister hun sig alligevel ned i køkkenet.

  Snart vrimler det frem med forheksede ure, testel, støvekoste og garderobeskabe. Hele slottet er forhekset, og seerens interesse er skærpet. Samtidig finder vi ud af, at det uhyggelige måske slet ikke er så uhyggeligt endda.

  Tre af de forheksede tjenestefolk. Fra venstre: Lumière, Mrs. Potts og Cogsworth. De fik deres danske stemmer af henholdsvis Preben Kristensen, Kirsten Cenius og John Hahn-Petersen. (© Disney)

  Filmanmelder Johan Albrechtsen fra moovy.dk sad også med øjnene på stilke, da han første gang så 'Skønheden og udyret'. Faktisk så meget, at filmen den dag i dag er hans yndlingsfilm fra Disney.

  - Det magiske univers og den fantastiske musik sugede mig ind. Filmen turde virkelig være mørk og dyster. Det gør den også enormt spændende og dragende. Den spiller virkelig på sanseapparatet på alle tænkelige fronter.

  Johan Albrechtsen pointerer også, at én af filmens helt store styrker er, at den har noget for enhver smag.

  - Der er både romance, action og humor i 'Skønheden og udyret'. Det er dén film, der for alvor cementerer Disneys succes efter nogle år med dyb krise og viser en vej for mediegigantens fremgangsmåde de følgende år: De dykker ned i klassiske eventyr og mytologier og får nogle vildt succesfulde film ud af det, siger han og uddyber:

  - Disney skabte hit på hit på hit op gennem 1990'erne, og det er i høj grad 'Skønheden og Udyret's fortjeneste.

  Kirsten Drotner kalder også 'Skønheden og udyret' for "fantastisk vigtig" for Disney:

  - Vi skal huske på, at den udkom, før vi havde globalisering i form af et udbredt internet og sociale medier. Dér betød det stadig fantastisk meget, hvis en film kunne få global rækkevidde.

  Det må man sige, 'Skønheden og udyret' fik. Den indtjente over 400 millioner dollar i biografer verden over.

  Filmen når sit klimaks, da landsbyboerne er blevet fordrevet fra slottet, og filmens skurk Gaston forsøger at tage livet af Udyret med et knivstik. Straks efter stikket får Udyret ved et uheld verfet til Gaston, der styrter i døden. Belle, der i mellemtiden er vendt tilbage til slottet, får hjulpet Udyret ind på slottets balkon.

  Mens regnen pisker ned over dem, er Udyret er ved at dø.

  - Jeg fik da lov til at se dig en sidste gang, lyder det spagt fra det sårede udyr, mens han lægger sin enorme pote på Belles kind. Så mister han bevidstheden.

  Da Belle efterfølgende knuger sig ind til hans bryst med tårerne trillende ned ad sine kinder, hvisker hun stille:

  - Jeg elsker dig.

  Så falder det sidste blad langsomt af den fortryllede rose, der kan ophæve den forhekselse, der har forvandlet Udyret til et udyr og hans tjenere til boliginventar.

  - Det er bare en vildt dramatisk fortælling, lyder det fra filmanmelder Johan Albrechtsen.

  - Filmen har action med ulvene, der angriber Udyret, og landsbyboerne, der går amok på slottet. Den er også virkelig sjov med Lumière og Cogsworth, der krydser klinger. Og så har den en skurk, man elsker at hade, og en heltinde, man elsker at elske.

  - Den er enormt romantisk og følelsesladet og helt vildt flot lavet. Hvert eneste stillbillede fra filmen kunne man nærmest klippe ud og hænge op på sin væg derhjemme.

  Det gælder ikke mindst i sekunderne, efter det sidste blad er faldet af den føromtalte rose.

  Mens Belle og Udyret ligger dér, og alt håb tilsyneladende er ude, begynder små lysglimt nemlig at vise sig i den silende regn. Så flere og flere, indtil Udyret til sidst bliver løftet op i luften af den tindrende magi. Belle elsker også Udyret – hans kærlighed er gengældt – og han bliver forvandlet tilbage til et menneske.

  Eventyret går i opfyldelse.

  Det er i denne scene – hvor Belle og Udyret danser sammen – at man første gang hører Oscar-vindersangen 'Beauty and the Beast'. På dansk hedder sangen 'Det er ganske vist'. (© Disney)

  Jeg kan ikke selv huske, om jeg blev rørt eller fascineret af den veleksekverede slutscene som barn. Men som voksen kan jeg ikke se den, uden at tårerne nærmest sprøjter ud af øjnene på mig.

  Slutningen på den 30 år gamle Disney-film repræsenterer nemlig mere end den klassiske: "… og de levede lykkeligt til deres dages ende".

  Det er en historie om at kæmpe for at få lov til at være den, man er. At stå fast. At gå ind i det, der først føles mørkt og uhyggeligt, men som viser sig at være helt rigtigt.

  Det er en historie om at lære at elske og få sin kærlighed gengældt.

  Ifølge professor Kirsten Drotner er filmen et pragteksempel på et velafprøvet koncept, som Disney ved virker. Anmelder Johan Albrechtsen mener, den har alt dét, der kræves for at skabe et stort, magisk filmeventyr, der stadig holder tre årtier efter premieren.

  Og uanset, om man som homoseksuel kan spejle sig i filmens tematikker, eller blot var et barn, der fik tændt sin fantasi af et velturneret filmeventyr, så tilbyder 'Skønheden og udyret' os en mulighed for at blive klogere på os selv.

  Det er sgu stor filmkunst i min bog. Uanset, om man er 6, 17 eller 33 år gammel.

 40. I går kl. 23:56

  Ny skudepisode i københavnsområdet: Person i kritisk tilstand

  Politiet er massivt til stede i området omkring Åboulevard 39 efter en skudepisode, hvor en mand er blevet ramt. (Foto: Benjamin Ager Riis)

  Københavns Politi er massivt til stede omkring Åboulevard 39 på Frederiksberg, efter en person er blevet ramt af skud, og personens tilstand er meget kritisk.

  Skyderiet foregik på en vandpibecafé, hvor fire til seks personer var til stede, men politiet ved endnu ikke, hvem offeret er.

  Rasmus Bernt Skovsgaard, politiinspektør ved Københavns Politi, fortæller om den aktuelle situation nedenfor:

  Det er den tredje skudepisode i københavnsområdet på tre dage.

  Torsdag blev en mand dræbt af skud på Nørrebro. Fredag blev en 17-årig dreng ligeledes dræbt af skud i Rødovre.

  Politiet har et signalement på gerningsmanden, der fortsat er på fri fod, læs mere her.

  Opdateret 23:56

 41. I går kl. 23:54

  Politiet jagter gerningsmand efter skudepisodeFrederiksberg

  Her er billedet af den formodede gerningsmand, politiet er på jagt efter. Politiet kan kontaktes på telefon 1-1-4.

  Københavns Politi er på jagt efter en formodet gerningsmand, efter en person er blevet skudt på Frederiksberg her til aften.

  Offeret er i meget kritisk tilstand.

  Københavns Politi leder efter en ung mand med mørkt hår og fuldskæg, der er cirka 175 centimeter høj.

  Han bar mørkt tøj, sort jakke, sorte eller blå bukser, sorte sko, sorte handsker og sort mundbind.

  Vidner opfordres til at kontakte politiet på 1-1-4 eller gå til politipersonalet på stedet.

  Politiet er lige nu "massivt til stede" omkring Åboulevard 39 på Frederiksberg.

  Opdateret 23:54

  Her er billedet af den formodede gerningsmand, politiet er på jagt efter. Politiet kan kontaktes på telefon 1-1-4. (Foto: Billeder fra overvågningskamera)
 42. I går kl. 23:06

  Tre skiløbere er dræbt af lavine på østrigsk bjerg

  Tre skiløbere har lørdag mistet livet efter at være blevet fanget i en lavine på bjerget Lachenspitze i den østrigske delstat Salzburg.

  Det skriver Ritzau på baggrund af oplysninger fra det østrigske nyhedsbureau APA.

  I alt 11 personer var afsted på tur lørdag, inden lavinen ramte. Otte personer blev fanget af lavinen, der var omkring 200 meter bred og 500 meter lang.

  Nogle af dem blev begravet i op til 4,5 meter dyb sne.

  Gruppen af skiløbere kom fra de østrigske områder Pongau, Ennstal og Ober-österreich. De var alle under 30 år.

 43. I går kl. 22:03

  Danmark får VM-storsejr over Congo

  To kampe, to klare sejre.

  Det var kravet til det danske kvindelandshold før VM, og det har spillerne indfriet efter 33-18 over Congo lørdag aften.

  Dermed er opvarmningen overstået, og nu bliver det så småt alvor for Jesper Jensens mandskab, der foreløbig slet ikke er blevet presset i turneringen.

  Det bliver det givetvis i den sidste indledende kamp på mandag mod Sydkorea.

  Althea Reinhardt brillerede i det danske mål, men holdets præstation var blandet, da Danmark vandt over Congo lørdag aften.

  Du kan se højdepunkter fra Danmarks kamp her:

  /ritzau/

 44. I går kl. 21:31

  Fynske Motorvej helt spærret i østgående retning på grund af væltet trailer

  Opdatering 21:40: Det er nu muligt at passere i ét spor "med forsigtighed", skriver Fyns Politi.

  Er du på vej på tværs af landet i bil mod Øst, så skal du være opmærksom, når du når til den fynske hovedstad, Odense.

  Et færdselsuheld har nemlig resulteret i, at Fynske Motorvej er helt spærret ved det østlige Odense i retning mod Sjælland.

  - En trailer med mursten er væltet og påkørt. Pas på os og redningspersonalet derude, skriver Fyns Politi på Twitter.

  Konkret er det mellem afkørsel 49 ved Svendborgmotorvejen og afkørsel 48, Tiegtenbyen, at der er spærret.

  Tidshorisonten er ukendt, så det kan nok betale sig at tage et smut af motorvejen.

  (Foto: (Screendump))
 45. I går kl. 20:57

  Merete Dea Larsen vil være formand for Dansk Folkeparti

  Morten Messerschmidt får nu konkurrence fra Merete Dea Larsen, der sidder i Dansk Folkepartis hovedbestyrelse. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

  Tidligere folketingsmedlem og nuværende hovedbestyrelsesmedlem Merete Dea Larsen vil være formand for Dansk Folkeparti. Det skriver Berlingske.

  Der er ikke nogen, jeg er sur på - jeg kan godt med alle.
  Merete Dea Larsen, Dansk Folkeparti

  Dermed udfordrer hun partiets næstformand, Morten Messerschmidt, der også stiller op til valget 23. januar, hvor afløseren for Kristian Thulesen Dahl skal findes.

  43-årige Merete Dea Larsen påpeger, at hun ikke er en landskendt profil. Hun kalder det derfor "lidt vildt" at række ud efter formandsposten.

  - Det havde jeg aldrig set komme. Derfor indrømmer jeg også, at jeg er gået lidt frem og tilbage. Skal jeg gøre det? Jeg ved jo også, at Morten (Messerschmidt, red.) står stærkt med mange trofaste støtter.

  Morgen Messerschmidt har indtil nu været eneste kandidat til posten som ny formand for Dansk Folkeparti. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Ritzau Scanpix)

  - Men jeg mener, at jeg skylder medlemmerne, at de får forskellige kandidater. Derfor har jeg truffet den her beslutning, siger hun til avisen.

  Merete Dea Larsen har været medlem af byrådet i Roskilde siden 2006, og ved det netop overstående kommunalvalg opnåede hun sjetteflest stemmer i kommunen.

  Hun har desuden flere gange været suppleant i Folketinget for Dansk Folkeparti. Hun blev valgt til sit eget mandat ved folketingsvalget i 2015. Her fik hun over 3500 personlige stemmer.

  Hun opnåede dog ikke genvalg ved folketingsvalget i 2019, men blev i september 2021 valgt ind i DF's hovedbestyrelse ved partiets årsmøde.

  Bliver Merete Dea Larsen DF's nye formand, ser hun det som sin vigtigste opgave at samle partiet efter flere års magtkampe.

  Hun siger, at det faktisk er en fordel for hende, at hun ikke sidder i Folketinget. For dermed har hun ikke været en del af de "åbenlyse uenigheder", der har været.

  - Fordi jeg ikke har været en del af de fløjkrige, der har været. Jeg har været lidt ude på bænken og passe mit her i Roskilde. Der er ikke nogen, jeg er sur på - jeg kan godt med alle, siger Merete Dea Larsen til Berlingske.

  Meldingen fra Merete Dea Larsen kommer, præcis en uge efter at Morten Messerschmidt meldte sig på banen som Dansk Folkepartis næste formand.

  I et interview med Berlingske offentliggjorde Morten Messerschmidt sit kandidatur. Det gjorde han sammen med Peter Kofod, der er medlem af Europa-Parlamentet, som gerne vil være partiets nye næstformand.

  Morten Messerschmidt har indtil nu været den eneste officielle kandidat, men en række DF-profiler har længe offentligt bejlet til Inger Støjberg, der er tidligere folketingsmedlem for Venstre og i dag løsgænger i Folketinget, som de gerne ser overtage formandsposten i partiet.

  Morten Messerschmidt har endda sagt, at han trækker sit kandidatur tilbage, hvis Støjberg vil være formand for DF.

  Merete Dea Larsen er ikke klar til at give samme garanti. Hun siger til Berlingske, at hun vi "tænke over", hvad hun skal gøre, hvis Inger Støjberg stiller op som formandskandidat.

  /ritzau/

 46. I går kl. 20:45

  Skudangreb mod bus koster 31 civile livet i Mali

  31 personer er døde, efter en gruppe gerningsmænd gik til angreb mod en bus i det vestafrikanske land Mali.

  Det skriver Reuters på baggrund af oplysninger fra de lokale myndigheder.

  Bussen fragtede folk til et lokalt marked, da det blev angrebet af uidentificerede bevæbnede mænd.

  Angrebet fandt sted i et område, der er et epicenter for vold i Mali, drevet af oprørere med tilknytning til al-Qaeda og Islamisk Stat, skriver Reuters.

  Mali har haft store udfordringer med at bekæmpe et radikalt islamistisk oprør, der opstod i landets nordlige del i 2012.

 47. I går kl. 20:40

  Mentorordning i fængsler får indsatte ud af kriminalitet

  Røde Kors' mentorordning hjalp Mikkel Vestergaard med at bryde ud af sin kriminelle fortid. (Foto: Michael Drost-Hansen © Info)

  Narko, tyveri, hæleri er blandt nogle af de 24 forhold som Mikkel Vestergaard har siddet i fængsel for i fire et halvt år.

  Når indsatte, der ligesom Mikkel har begået hård kriminalitet, bliver løsladt, begår én ud af tre kriminalitet igen og ryger tilbage i fængselscellen.

  For at sikre en bedre overgang for fanger mellem fængsel og frihed oprettede Røde Kors i 2015 et pilotprojekt med navnet Primus Motor. Projektet går ud på at tilbyde løsladte fængselsfanger en mentorordning bestående af frivillige. Ordningen skal sikre, at de fængselsdømte bliver hjulpet på deres vej tilbage til samfundet igen, så de ikke ender med at begå kriminalitet igen.

  En gruppe på 97 indsatte har deltaget i projektet. Halvdelen af gruppen fik tildelt to mentorer ved lodtrækning, og den anden halvdel fik ikke nogen mentorer.

  Mentorerne er blevet matchet op med en indsat to måneder inden løsladelse og skulle hjælpe vedkommende igennem hele løsladelsesprocessen. Mentorerne skulle også hjælpe med de udfordringer, den indsatte havde, efter vedkommende blev sluppet fri.

  Nu har Oxford Research undersøgt effekten af mentorordningen, og resultaterne ser positive ud.

  Resultaterne viser, at mentorordningen har mere end halveret kriminaliteten hos de indsatte, som har haft en mentor, da de blev løsladt.

  For de indsatte, som har fået en mentor, har 29 procent af dem begået ny kriminalitet indenfor to år. Hos de indsatte, der ikke fik en mentor, har hele 67 procent begået ny kriminalitet indenfor to år.

  Da Mikkel Vestergaard blev tilbudt at være en del af projektet, tøvede han ikke.

  - På det tidspunkt havde jeg været igennem så meget lort og lavet så meget lort, at jeg havde truffet et valg om, at nu skulle jeg sige ja til alt godt, som jeg blev tilbudt, siger han.

  I dag er det næsten to år siden, han blev løsladt. Og for ham har mentorordningen haft stor betydning for, at han i dag ikke er vendt tilbage til kriminalitet og lever et velfungerende liv udenfor fængselsmurerne.

  Jeg var skræmt fra vid og sans. Da jeg endelig skulle ud, havde jeg ikke lyst til at forlade stedet.
  Mikkel Vestergaard, tidligere indsat

  Allerede to måneder inden han blev løsladt, mødte han sine to mentorer, så de kunne nå at danne en relation, før han blev sluppet fri.

  - Vi fik bygget et rigtig godt forhold, inden jeg blev løsladt, siger han.

  Ifølge Mikkel Vestergaard var det afgørende, at mentorerne var der for ham i det øjeblik, han blev løsladt, fordi han havde mistet kontakten til sine nærmeste.

  - Jeg var skræmt fra vid og sans. Da jeg endelig skulle ud, havde jeg ikke lyst til at forlade stedet. Men jeg vidste, at hun (Mentoren red.) holdt derude og skulle køre mig hjem til min familie.

  - Når du har droppet alle dine kontakter, har du ingen chance for at lykkes. Du står fuldstændig på bar bund, når du kommer ud, siger han.

  Mikkels mentorer var til rådighed for ham 24 timer i døgnet, og de har hjulpet ham både med praktiske ting og med de svære tanker, som han har bakset med.

  - Jeg brugte dem som en slags psykolog, hvor jeg kunne læsse af for alle mine bekymringer.

  Den 23. marts 2020 blev Mikkel Vestergaard løsladt fra Nørre Snede fængsel i Midtjylland. (© MichaelDrost-Hansen)

  Ifølge Mikkel Vestergaard har det stor betydning, at mentorerne arbejder frivilligt.

  - Jeg tror ubevidst, at du giver meget mere af dig selv, når det er frivilligt, siger han og tilføjer:

  - Når jeg møder folk, der er så søde og vil gøre så meget for dig, giver det mig lysten til at give ti gange mere igen.

  Når der opstår menneskelig relation ikke baseret på, at man er ansat til at gøre det, men at man gerne vil et andet menneske, kan det skabe mirakler.
  Anders Ladekarl, Generalsekretær Røde Kors

  Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Røde Kors mener også, at frivilligheden er en vigtig faktor i ordningen.

  - Vi ved, at frivillige kan noget specielt. Vi ved, at når der opstår menneskelig relation, der ikke er baseret på, at man er ansat til at gøre det, men at man gerne vil et andet menneske, kan det det skabe mirakler, siger han.

  Han understreger, at mange indsatte generelt er trætte af systemet. Relationen mellem en indsat og ansatte i kriminalforsorgen for eksempel en socialrådgiver eller en fængselsbetjent er ikke ligeværdig.

  - De frivillige, der er med i Røde Kors, gør det, fordi de gerne vil gøre en forskel for et andet menneske, siger Anders Ladekarl og uddyber, at det har stor betydning, at den frivillige ikke er en del af systemet.

  Mie Moritzen, der er frivillig i mentorordningen, mener også, at en vigtig årsag til, at de indsatte rykker sig skyldes, at mentorerne arbejder frivilligt.

  - Flere af dem har sagt, at de er vant til bare at være et nummer i rækken, når det er nogle fra kommunen eller en socialrådgiver, siger hun.

  - De føler bare, at de er der, fordi de skal være der. Når man er frivillig, føler de, at man gør det med en god vilje, og at man har lysten til at hjælpe. Det føler de ikke på samme måde, de er i systemet, tilføjer Mie Moritzen.

  Jeg føler, at de rykker sig personligt og fagligt. De finder ud, hvad de gerne vil arbejde med eller finder en anden vej, de gerne vil gå.
  Mie Moritzen, Jurastuderende og frivillig i Primus Motor

  Mie Moritzen har været mentor i over to år. Hun er glad for at kunne hjælpe de indsatte, og hun kan se, at det gør en stor forskel. De opgaver, hun har, er meget forskellige og afhænger af, hvad den enkelte indsat har brug for.

  - Det kan være alt fra at være med til møder i kommunen eller det offentlige, fordi de føler sig set ned på og derfor har brug for støtte. Det kan være ting som at tage med dem ud at handle, fordi de synes, det er overvældende at komme ud i et kæmpe supermarked, hvor der er mennesker overalt. Det kan også være, at nogle har brug for hjælp til at finde en ny omgangskreds, fordi de gerne vil ud af det miljø, de er i, siger hun.

  Ved siden af jobbet som frivillig studerer Mie Moritzen jura og er mor til tvillinger. Selvom hun har en travl hverdag, prioriterer hun at være frivillig, fordi hun mener, at de indsatte er en overset målgruppe, som ingen hjælper.

  - Jeg føler, at de rykker sig personligt og fagligt. De finder ud, hvad de gerne vil arbejde med eller finder en anden vej, de gerne vil gå, siger Mie Moritzen.

  Hun understreger, at mentorordningen er en rigtig god måde at hjælpe denne gruppe på, og en måde man faktisk kan se virker.

  Mikkel Vestergaard har haft stor glæde af at være en del af ordningen, og han mener, at andre, der har siddet i fængsel, også vil have stor gavn af støtten.

  - I den perfekte verden havde alle en mentorordning, så havde alle to mentorer, når de kom ud. Jeg tror virkelig, at det ville batte noget, siger han.

 48. I går kl. 20:40

  Stigende smitte: Danskere bliver hjemme fra tyske julemarkeder

  Julemarked i Bremen. Skave Turistfart oplever et fald på cirka 70 procent, som tager på deres ture til tyske julemarkeder. (Foto: Mette Skov-Jensen - DR)

  Julelys og boder med glühwein og julekager.

  Det er nogle af de ting, du kan finde på et tysk julemarked.

  Men i år kommer der ikke lige så mange danske turister til de traditionsrige tyske julemarkeder.

  Flere rejseselskaber, som sender busser med turister til julemarkederne, melder nemlig om mindre interesse.

  • Julemarked i Berlin. (Foto: Riis Rejser)
  • Julemarked i Berlin. (Foto: Riis Rejser)
  • Julemarked i Bremen. (Foto: Mette Skov-Jensen - DR)
  1 / 3

  Skave Turistfart, som hvert år arrangerer busrejser, kan mærke, at danskernes rejselyst ikke er, som den plejer.

  Det fortæller salgs- og marketingsansvarlig Heidi Dahl.

  - Efterspørgslen er faldende på det tyske marked. Der har ellers været en okay interesse, men med den smitte der er udbrudt nu, så falder efterspørgslen stille og roligt, siger hun.

  Hos Skave Turistfart er der cirka 70 procent færre, som tager på deres ture til tyske julemarkeder i forhold til i 2019. Heidi Dahl tror, at nedgangen skyldes usikkerheden i forhold til de restriktioner, som kan dukke op i Tyskland.

  Den usikkerhed har konsekvenser for forretningen, siger hun.

  - Det betyder blandt andet, at vi har visse ture, som er blevet aflyst, hvor vores grupper ikke er interesserede i at tage af sted, og det betyder selvfølgelig også en faldende omsætning.

  Den stigende coronasmitte i Tyskland har allerede betydet, at den tyske delstat Bayern for et par uger siden valgte at aflyse alle sine julemarkeder.

  Det er en af grundene til, at Riis Rejser, som arrangerer busture til julemarkeder, ikke sender så mange busser afsted i år.

  Efterspørgslen er faldende på det tyske marked. Der har ellers været en okay interesse, men med den smitte der er udbrudt nu, så falder efterspørgslen stille og rolig
  Heidi Dahl, salgs- og marketingsansvarlig i Skave Turistfart

  Før corona i 2019 sendte de over 5.000 danskere på julerejser til vores nabolande, men i år er det faldet til 2.000. Det kan især aflæses i antallet af afgange, siger direktør Søren Riis.

  - Der er mange af rejserne, hvor vi har haft dobbeltafgange, hvor to busser har kørt til for eksempel Lübeck og Flensborg, men så kan vi nu kun samle til én bus, siger han.

  Riis Rejser har også været nødt til at aflyse nogle af de rejser, som de havde gjort klar, fordi de ikke kunne samle deltagere til det.

  Skave Turistfart holder lige nu nøje øje med situationen i Tyskland og overvejer, om de skal aflyse nogle af deres ture til julemarkederne, hvis der kommer flere restriktioner.

  For allerede nu falder efterspørgslen stille og roligt, fortæller Heidi Dahl.

  - Det afhænger lidt af, hvad der bliver truffet de kommende dage, for vi har stadig en måned mere at køre på i det her år. Så vi ved ikke, om der er yderligere ture, der må annulleres på nuværende tidspunkt, siger hun.

 49. I går kl. 20:27

  Manchester City stryger til tops i Premier League

  Portugisiske Bernardo Silva (i midten) spillede en hovedrolle med to mål, da Manchester City sikrede sig førstepladsen i Premier League (Foto: Ben Stansall © Ritzau Scanpix)

  Manchester City kunne let have ført med tre eller fire mål efter bare et kvarter af udekampen mod Watford, som var totalt chanceløse mod mesterholdet.

  Pep Guardiolas tropper brændte dog mange chancer, og efter 2-0 ved pausen slap Watford med et hæderligt nederlag på 1-3.

  Mestrene fik dog pointmæssigt fuldt udbytte af Chelseas nederlag til West Ham tidligere lørdag.

  City er nyt tophold i Premier League - et point foran Liverpool og to foran Chelsea.

  /ritzau/

 50. I går kl. 19:58

  Vejle Boldklub vinder stort over Kolding i målrig pokalkvartfinale

  Vejle Boldklub har taget et stort skridt mod semifinalerne i pokalturneringen.

  Lørdag aften havde Superliga-klubben besøg af lokalrivalen Kolding IF fra 2. division og vandt med 5-1 i den første af to kvartfinaler.

  Selvom det var gæsterne fra Kolding, der startede med bulder og brag, så var det hjemmeholdet der åbnede målfesten efter 22 minutters spil.

  Vejle spillede sig op og udnyttede sine chancer i den resterende del af kampen, hvor styrkeforholdet blev mere udtalt.

  Returopgøret bliver spillet 11. december, hvor Kolding virkelig skal finde storspil frem for at gøre sig forhåbninger om en billet til semifinalen. Du kan følge kampen på DR's kanaler.

  Se højdepunkter fra kvartfinalen i videoen:

 51. I går kl. 19:50

  Hovedbestyrelsesmedlem i DF slår fast: Jeg stiller op som formand

  Merete Dea Larsen stiller op som formand i Dansk Folkeparti, når denne skal vælges i slutningen af januar. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

  Der er budt op til kampvalg, når Dansk Folkeparti til et ekstraordinært årsmøde til januar skal pege på en ny formand.

  Nu stiller hovedbestyrelsesmedlem Merete Dea Larsen nemlig også op og udfordrer dermed partiets næstformand, Morten Messerschmidt, der også har meldt sit kandidatur forud for valget 23. januar.

  Det skriver Berlingske.

  Hun påpeger, det er vigtigt at samle partiet, og derfor kan det være godt, at hun ikke er en kendt profil, der sidder i Folketinget.

  - Jeg har ikke siddet på Christiansborg det seneste lange stykke tid, og jeg tror, det er godt at få en person ind, som ikke har været en del af de åbenlyse uenigheder, der har været, siger hun til Berlingske.

Mere fra dr.dk