Socialist slår højtstående demokrat ved primærvalg i USA

Overraskende sejr vidner om et venstreorienteret oprør hos Demokraterne.

Alexandria Ocasio-Cortez deltog for nylig i en protest mod USA's adskillelse af migrantbørn fra deres forældre i Texas. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)

Internationale medier taler om en af de største overraskelser i nyere historie, efter at en 28-årig socialist i nat slog en toneangivende veteran hos Demokraterne i USA i et primærvalg i New York.

Joe Crowley har siddet i Repræsentanternes Hus i ti perioder og blev af mange opfattet som en kommende leder af Demokraterne i Kongressens underhus.

Men ved et primærvalg, der skulle finde den demokratiske kandidat ved det kommende midtvejsvalg i USA, står Joe Crowley kun til at få omkring 43 procent af stemmerne.

Han bliver slået af Alexandria Ocasio-Cortez, som er erklæret socialist og tidligere frivillig for den venstreorienterede Bernie Sanders, der gav Hillary Clinton hård modstand i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2016.

Analytikere sammenligner Alexandria Ocasio-Cortez' sejr med 2014, da Republikanernes leder i Repræsentanternes Hus, Eric Cantor, tabte et primærvalg til en stærkt højreorienteret kandidat.

Nederlaget er siden blevet set som et tegn på den højredrejning, som to år senere gav Donald Trump nøglerne til Det Hvide Hus.

På samme måde kan Alexandria Ocasio-Cortez opfattes som en repræsentant for et venstreorienteret oprør hos Demokraterne - et oprør, som ser ud til at samle momentum.

Ved gårsdagens primærvalg var således flere sejre til venstreorienterede kandidater forskellige steder i USA.

Facebook
Twitter