Spansk politi tog fejl af to nøglepersoner i Samsams retssag: 'Amatøragtigt' og 'dybt kritisabelt'

Ahmed Samsam blev i Spanien blandt andet dømt for at have sendt penge til tre navngivne personer i efterforskningen. Men ifølge DR's research har politiet taget fejl af to personer.

(Arkivfoto) Ahmed Samsam. (Foto: © Luca Piergiovanni, Ritzau Scanpix) (Foto: © Luca Piergiovanni, Ritzau Scanpix)

I et hvidt telt i det nordlige Syrien sidder Omar Taha Ghanam.

Mange af landsbyens bygninger er ødelagte efter voldsomme jordskælv, der ramte området i februar i år.

- Hvor er det egentlig, du har fundet mit nummer?, spørger han, da DR ringer ham op.

I den spanske terrordom mod Ahmed Samsam er Omar Taha Ghanam nævnt som en af de terrorister, Samsam sender penge til.

DR har fundet hans nummer via en række WhatsApp-beskeder, som fremgår af det spanske antiterrorkorps Guardia Civils efterforskningsdokumenter fra sagen.

Guardia Civil mener, at Omar Taha Ghanam er tilknyttet terrorgruppen Islamisk Stat.

Men alt det ved han ikke selv, fortæller han i et nyt afsnit af DR-podcasten Mørklagt - Agent Samsam.

For selvom han udmærket kender Ahmed Samsam fra danskerens tid i Syrien, så har han aldrig hørt om terrorsagen i Spanien fra 2018. Han er heller aldrig selv blevet kontaktet af spanske myndigheder, siger han.

- Nej, nej, ingen fra Spanien eller Danmark har nogensinde ringet til mig. Jeg er overrasket over den her sag, siger Omar Taha Ghanam.

Ifølge ham kæmpede han sammen med Ahmed Samsam i en periode mod Bashar Al Assads regime. Han siger, at han var en del af de folkelige, men bevæbnede oprørsgrupper.

- Ved Gud, det er flere år siden, jeg har hørt fra Ahmed Samsam. Det er lang tid siden, jeg husker det faktisk ikke. Sidst vi talte sammen var det på telefon. Men jeg har ikke hørt fra ham siden, siger Omar Taha Ghanam.

Terrorstemplet af spanske myndigheder

I den spanske dom mod Ahmed Samsam beskrives Omar Taha Ghanam som en af tre terrorister, "der var integrerede i terrorgrupper knyttet til og dermed beslægtede med DAESH".

DAESH er en anden betegnelse for Islamisk Stat.

Ahmed Samsam er dømt for at have overført penge til tre terrorister, der hedder Omar Taha Ghanam, Abu Bakr Antakia og Abu Hamed Azmarin Alward.

Selvom spanske myndigheder aldrig har kontaktet Omar Taha Ghanam, konstaterer dommen, at han "var placeret i nærheden af" de syriske byer Aleppo og Hama.

Det baserer myndighederne på Ahmed Samsams korrespondancer med ham på WhatsApp.

Her har Ahmed Samsam i 2016 skrevet med Omar Taha Ghanam om en overførsel til Syrien på 700 dollar. Pengene skulle bruges til at reparere en bil, der blev brugt ved fronten, ifølge den spanske efterforskning.

Knap et år senere blev Ahmed Samsam anholdt af Guardia Civil.

Hedder han Omar, Mohar eller Abu Hamed?

I efterforskningen og dommen er der usikkerhed omkring, hvad Omar Taha Ghanam egentlig hedder til fornavn.

DR kan læse, at spanske myndigheder ikke har undersøgt ham yderligere for eksempel ved at lave søgninger på internettet eller via profiler på sociale medier.

Han omtales konsekvent som "Omar (eller Mohar) Taha Ghanam". Til DR bekræfter han, at han ikke hedder Mohar til fornavn, men Omar.

Til gengæld fortæller han, at han udover navnet Omar Taha Ghanam har et kaldenavn: Abu Hamed Azmarin Alward.

Det er samme navn som en af de to andre personer, som Ahmed Samsam skulle have forsøgt overføre penge til.

Dermed har den spanske efterforskning og dom konkluderet, at Omar Taha Ghanam og Abu Hamed Azmarin Alward var to forskellige personer, selvom de er én og samme person.

Advokat: Samsam kan være dømt på 'urigtigt grundlag'

Det er 'dybt kritisabelt' og 'amatøragtigt', at de spanske efterforskere ikke har gået mere grundigt til værks i deres efterforskning af de personer, som Ahmed Samsam bliver dømt for at sende penge til.

Det mener forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

Hun har selv arbejdet med en række terrorsager i Danmark.

- Det her indikerer, at retssikkerheden for Samsam i den spanske sag ligger på et meget lille sted, hvis spansk politi ikke har kontaktet de pågældende og fået dem afhørt, siger Mette Grith Stage.

Samtidig mener hun, at de mulige fejl i de spanske myndigheders efterforskning kan have givet Ahmed Samsam en højere straf "på et urigtigt grundlag".

For eksempel, fordi Ahmed Samsam, ifølge efterforskningen, sender penge til reparationer af biler ved fronten både til Omar Taha Ghanam og Abu Hamed Azmarin, som ifølge DR's research altså viser sig at være én og samme person.

- Problemet er først og fremmest, at retten i vid udstrækning lægger sig op ad det materiale, som politiet har udarbejdet. Og det materiale er dels ikke fyldestgørende, og dels er det tilsyneladende også decideret fejlagtigt, siger hun.

Mette Grith Stage mener, at fejlene kan give en mulighed for at forsøge at genoptage sagen i Spanien.

Advokat Mette Grith Stage mener, at fejlene i efterforskningen er så alvorlige, at der kan være grund til at diskutere en genoptagelse af den spanske retssag mod Ahmed Samsam. (Foto: © Peter Langkilde, DR)

Efterforskningen møder også kritik fra Niels Christian Strauss. Han er også forsvarsadvokat og har repræsenteret klienter i terrorsager.

- Særligt forekommer det bekymrende, at der i den fremsendte rapport synes at være foretaget bevismæssige vurderinger fra politiets side.

- Denne bevisbedømmelse skal foretages af retten og ikke af politiet. Det ville være ganske utænkeligt i dansk retspleje, mener Niels Christian Strauss.

DR har tidligere beskrevet andre fejl i den spanske efterforskning i sagen mod Ahmed Samsam.

'Vi var aldrig med Islamisk Stat'

Tilbage i det hvide telt i Syrien fortæller en overrasket Omar Taha Ghanam, at det for ham ikke giver mening, at Ahmed Samsam skulle have været Islamisk Stat-terrorist, som det ellers fremgår af dommen i Spanien.

- Vores gruppe var imod Al Assad og hans regime. Vi deltog ikke i kampe mod Islamisk Stat. Men vi kunne ikke lide Islamisk Stat, og vi har aldrig samarbejdet med Islamisk Stat.

Den spanske efterforskning og dom konkluderer, at Omar Taha Ghanam selv er en person med forbindelse til grupper relateret til Islamisk Stat.

Men det nægter han selv.

- I krigen mod Al Assad var vi en del af de folkelige oprørsgrupper. Men at Ahmed og jeg skulle have kæmpet med Islamisk Stat, det er ikke rigtigt, siger han.

- Vi har aldrig kæmpet imod DAESH, men kun regimet. Men ideologisk var vi imod dem.

De 700 dollar, som Ahmed Samsam sendt til Omar Taha Ghanam, er ifølge efterforskningsmaterialet aldrig nået frem.

DR har ikke kunnet verificere påstanden om, at Omar Taha Ghanam aldrig har kæmpet for gruppen tilknyttet Islamisk Stat.

DR har dog undersøgt mandens sociale medier igennem de seneste 10 år.

Ifølge DR's research har han interageret positivt med en lang række sider, som blandt andet tilhører regimekritiske journalister fra Syrien og grupper, der sympatiserer med den syriske opposition.

Han har også interageret med flere Assad-kritiske opslag, der blandt andet taler for at erstatte Syriens diktatur med et demokrati.

Vil have sagen til at gå om i Spanien

De spanske myndigheders manglende undersøgelser af Ahmed Samsams pengeoverførsler til Syrien møder kritik fra hans advokat i Danmark, Erbil Kaya.

- Det er fuldstændig håbløst, når spansk politi siger, at nogen har en relation til Islamisk Stat, når de ikke har foretaget yderligere for at få oplysninger om, hvem de her personer er, siger han.

Erbil Kaya forsøger lige nu at undersøge, hvad der skal til, for at der igen kan blive kigget på hans klients sag i Spanien.

Der findes nemlig en mulighed i spansk lovgivning for at få afsluttede straffesager genoptaget.

- Jeg synes helt klart, at vi i forvejen har rigtig mange ting, der peger i retning af, at det er en sag, der bør gå om. Særligt også fordi spansk politi har placeret Ahmed Samsam i en forkert gruppering i efterforskningen.

Som DR og Berlingske tidligere har beskrevet, har Ahmed Samsam i 2013 og 2014 rejst til Syrien for at rapportere hjem om de danskere, der rejste til landet som krigere, som agent for Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

DR har forelagt oplysningerne om efterforskningen, der bliver bragt i denne artikel til Kammeradvokaten.

Kammeradvokaten repræsenterer FE og PET i den civile retssag, som Ahmed Samsam lagde mod efterretningstjenesterne i 2021 og skriver følgende til DR:

- Efter aftale med efterretningstjenesterne kommenterer vi ikke på denne sag, men henviser til PET og FE, lyder Kammeradvokatens svar i en mail.

PET og FE har på intet tidspunkt villet kommentere DR's oplysninger om, at Ahmed Samsam har arbejdet som agent for de danske efterretningstjenester.

Efterretningstjenesterne er som princip tilbageholdende med at be- eller afkræfte kildeforhold, fremgår det af en fælles udtalelse fra PET og FE fra december sidste år.

DR har bedt det spanske antiterrorkorps, Guardia Civil, der har efterforsket sagen mod Ahmed Samsam, om en kommentar til DR's research.

Guardia Civil har ingen kommentarer til efterforskningen og henviser til Audiencia Nacion, der er den spanske domstol i Madrid.

Hos Audiencia Nacional henviser man til, at der allerede i 2018 er faldet dom i sagen.