Svært at blive valgt som løsgænger

Ved folketingsvalget stiller 13 løsgængere op, men deres chancer for at blive valgt er ikke store.

Tom Gillesberg er en af de 13 løsgængere, der stiller op ved folketingsvalget. Hans mærkesag er magnettog over Kattegat. (Foto: Lene Møbjerg)

Ind i mellem de klassiske valgplakater med pæne portrætbilleder og velkendte partinavne, dukker der nogle op, der skiller sig voldsomt ud.

En af dem er John Wagner, der stiller op klædt ud som sherif og med sloganet "Stem på John Wagner -det gavner".

Hjælp til ordblinde

Han er en af de 13 løsgængere, som stiller op ved folketingsvalget d. 13. november.

John Wagner, der er ordblind og hverken har emailadresse eller computer, vil arbejde for tre mærkesager, hvis han bliver valgt: Gratis tandlægehjælp, gratis kollektiv trafik og bedre hjælp til ordblinde.

- Modsat de andre partier, har jeg en plan for, hvordan det skal finansieres. Værnepligten skal afskaffes og pengene til gratis kollektiv trafik skal komme fra parkeringsbøder, siger han til DR Nyheder.

Lang politisk rejse

John Wagner har tidligere været medlem af Venstre og Det Radikale Venstre. Begge steder har han uden held tilbudt at stille op som folketingskandidat.

Derfor valgte han at stille op selv.

- Højre og venstrefløjen ligner hinanden for meget i Danmark. Derfor stiller jeg op selv. Så ved jeg, at min stemme ikke er spildt, siger han.

150 underskrifter

En anden valgplakat, der adskiller sig fra mængden, er løsgængeren Tom Gillesbergs med sloganet "Efter finanskrakket: Magnettog til alle".

Han mener, at verden har kurs mod et finansielt sammenbrud og ønsker derfor at afskaffe det nuværende finanssystem. Derudover vil han have en hurtig togforbindelse over Kattegat.

En tredje farverig løsgænger er murermester Tonny Borrinjaland fra Bornholm, der vil kæmpe for hjemmestyre på Bornholm.

Svært at blive valgt

For at blive opstillet som løsgænger skal kandidaten have indsamlet mindst 150 underskrifter fra vælgere i opstillingskredsen.

For at blive valgt skal løsgængere have 20.000 stemmer.

Det sidste er meget vanskeligt. Hvis man ser på, hvor ofte det lykkedes en løsgænger at blive valgt til Folketinget, har de 13 kandidater ikke store chancer.

Medvind på cykelstierne

Jacob Haugaard, entertainer og skuespiller, er det eneste eksempel i nyere tid på en løsgænger, der er blevet valgt ind i Folketinget.

Han blev blandt andet valgt på løftet om medvind på cykelstierne og fik i alt 23.253 stemmer.

Siden det forrige valg, er det blevet endnu sværere for løsgængerne at blive valgt, fordi valgkredsene er blevet større og færre efter kommunesammenlægningerne.

Facebook
Twitter