Nyheder

Svært at definere et folkedrab

Overblik

 1. Svært at definere et folkedrab
  Selvom Pol Pots røde revolution i Cambodja mellem 1975 og 1979 krævede næsten to millioner ofre, kan det blive et problem at få gerningsmændene dømt for folkedrab ifølge konventionen. (© AP Graphics)

  I Darfur foregår i øjeblik en voldsom humanitær krise. Regeringens militære militser terroriserer etniske grupper i Darfur med nedbrændinger af huse, voldtægter og mord.

  I mere end et år har FN's sikkerhedsråd haft øjnene skarpt rettet mod Darfur for at presse parterne til at finde en ende på volden i regionen.

  Et spørgsmål har været diskuteret vidt og bredt: Er det et folkedrab, der foregår i den afrikanske region?

  Martin Mennecke, der er ekspert i folkeret, forklarer, at det ikke er så lige til at definere, om massakrer er folkedrab eller ej.

  - Et folkedrab kan defineres på mange forskellige måder. Der er historikere, der bruger deres definition, der er sociologer, der bruger en anden definition. Men på internationalt plan bruger man en definition, der er fremsat i en folkeretslig traktat fra 1948, siger Martin Mennecke.

  Definitionen kræver tre forskellige elementer.

  Det første er, at gerningsmændene har begået en eller flere af de handlinger, der er fremsat i konventionen, for eksempel mord eller deportationer.

  Et andet element skal være, at gerningsmændene begår disse forbrydelser mod en særlig gruppe. Det drejer sig om nationale, etniske, racemæssige eller religiøse grupper.

  Det tredje element er, at gerningsmændene skal have en særlig hensigt med handlingerne, nemlig helt eller delvist at udrydde gruppen.

  - Da nazisterne dræbte jøder handlede det ikke om at dræbe en enkelt jøde, men ifølge nazisterne om at komme af med alle jøder, om at slette den her gruppering fra verdensoverfladen. Og det er det, der skille folkedrab fra alle andre forbrydelser, der findes, siger Martin Mennecke.

  Det er dette sidste element, der tager lang tid. Det er svært for anklagemyndigheden at fremføre beviser, der dokumenterer helt klart og utvivlsomt, at gerningsmændene havde til hensigt at udslette en gruppe.

  - Det er meget sjældent, at en general eller en politiker underskriver en ordre eller udsteder et dokument, hvor der står: Vores politik går ud på at udslette hele gruppen fra vores samfund, forklarer Martin Mennecke.

  Derfor er dommer og anklager nødt til at se på forskellige omstændigheder, der kan dokumentere denne hensigt.

  - Det gøres ved at kigge på udtalelser i en valgkampagne, man ser på interviews, der er blevet givet, på radioudsendelser og prøver på den måde at stykke denne hensigt sammen, så ikke én skriftlig ordre, men forskellige udtalelser eller dokumenter tyder på, at der har været den her hensigt. Derudover ser man også på, hvor systematisk forbrydelsen har været, forklarer Martin Mennecke

  Han bruger igen nazisterne som eksempel. Meget systematisk bragte de jøderne i lejre og dræbte dem. Det er derfor forskellige omstændigheder, der kan etablere den særlige hensigt.

  I konventionen hører sociale og politiske grupper ikke til grupper, der kan blive udsat for folkedrab. Blandt andet her gør det en stor forskel, hvilken definition, man bruger.

  Læner man sig op ad konventionen, vil man opdage, at de millioner af drab, der blev begået under Stalin i Sovjetunionen og Pol Pot i Cambodja ikke kan betegnes som folkedrab. Og det har konsekvenser for eksempelvis retssagen mod gerningsmændene i Cambodja.

  - De, der beskæftiger sig med Cambodja, er ikke i tvivl om, at det er et folkedrab ud fra de definitioner, de anvender. Men som jurister er dommerne ved Cambodja-tribunalet selvfølgelig nødt til at følge den officielle definition, der er fremsat i folkedrabskonventionen. Og så opstår der et problem, siger Martin Mennecke.

  MediaLinks: Hvor mange folkedrab?

  Officielt findes der kun to folkedrab, der juridisk set er anerkendt ved en domstol som folkedrab efter konventionens definition.

  Det drejer sig om folkemordet i Rwanda i 1994, hvor omkring 80 procent af tutsierne blev dræbt. Over 3.000 er ved domstolene i Rwanda blevet dømt for medvirken til folkedrab.

  Det andet juridisk anerkendte folkedrab er Srebrenica-massakren i 1995, hvor omkring 7.400 bosnisk muslimske drenge og mænd blev ført ud i en skov og dræbt. Her er tale om en lidt anderledes fortolkning af konventionen.

  For hvad betyder ordet "delvist", når man taler om, at man helt eller delvist har til hensigt at udslette en gruppe?

  7.400 er en lille del af de 70-80.000 mennesker, der boede i byen Srebrenica. Det er en endnu mindre del af de samtlige 2,5 millioner bosniske indbyggere.

  Det var derfor svært at tale om et "kvantitativt folkedrab", hvor antallet var afgørende, som det var tilfældet i Rwanda.

  Domstolen i Jugoslavien lagde vægt på, at drabene var begået mod ikke blot bosniske muslimer, men bosnisk muslimske mænd, der skulle forsvare byen og sørge for reproduktion. Det var derfor et såkaldt "kvalitativt folkedrab."

  Ifølge Martin Mennecke er det meget muligt, at dommene havde faldet anderledes ud, hvis der havde været tale om 7.400 mænd, kvinder børn og ældre.

 2. Borgmester i Miami: Stadig ingen forklaring på bygnings-kollaps

  Der er stadig ingen officiel forklaring på, hvorfor et boligkompleks i Surfside i Miami natten til torsdag amerikansk tid styrtede delvist sammen.

  Det fortæller borgmester i Miami-Dade-amtet på et pressemøde torsdag aften dansk tid ifølge CNN.

  Daniella Levine Cava fortæller, at bygningskonstruktører og brandvæsenet vil efterforske sagen sammen, når redningsmandskaberne har færdiggjort arbejdet med at lede efter overlevende.

  Redningsmandskaber tager natten i brug i forsøget på at finde overlevende, oplyser brandvæsenet. (Foto: MARCO BELLO © Ritzau Scanpix)

  37 mennesker er foreløbig blevet fundet i live blandt murbrokkerne. Mindst 11 er blevet behandlet for skader, mens en person er konstateret død.

  Tidligere på aften forlød det, at 99 personer var savnet efter kollapset.

  USA's præsident Joe Biden har tilbudt katastrofehjælp fra den føderale regering.

 3. Op mod 150 tilskadekomne efter tornado i Tjekkiet

  En tornado har ramt det sydøstlige Tjekkiet, hvor mellem 100-150 er kommet til skade, og flere kan have mistet livet.

  Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

  Indenrigsminister Jan Hamacek siger, at han forventer, at nogle har mistet livet.

  Regeringen overvejer at sætte hæren ind, siger indenrigsministeren.

  Tornadoen skal ifølge tjekkiske medier have ramt byerne Breclav og Hodonin.

 4. Miami: Hundelufter redder dreng fra sammenstyrtet bygning

  En hundelufter ved navn Nicholas Balboa var vidne til det frygtelige bygnings-kollaps i Surfside i Florida natten til torsdag amerikansk tid.

  Til CNN fortæller han, at han mærkede jorden ryste, da boligkomplekset i Miami pludselig styrtede delvist sammen.

  Først var der stille, men så hørte han skrig og gik efter lyden. Under bjerget af betonbrokker og forvredent metal kunne han se nogle fingre, der bevægede sig.

  - Til sidst kom jeg tæt på ham, og han sagde 'kan du se min hånd'?

  Det vides endnu ikke, hvorfor boligkomplekset styrtede delvist sammen. (Foto: Joe Raedle © Ritzau Scanpix)

  Nicholas Balboa fortæller, at han lyste med sin telefon for at tilkalde hjælp.

  Det viste sig, at drengen lå under sin madras og sengeramme, da han blev hjulpet fri af redningsfolk.

  35 personer er angiveligt blevet reddet, mens en er bekræftet død. 99 personer er meldt savnet.

 5. Video viser omfattende skader på bygning i Miami

  En person er foreløbig erklæret død, mens 99 personer fortsat er savnet efter den delvise sammenstyrtning af en boligblok i Miami i delstaten Florida natten til torsdag amerikansk tid.

  Ifølge CNN arbejder redningsfolk på højtryk for at finde overlevende i ruinerne af bygningen, der ligger i bydelen Surfside ved kysten.

  USA's præsident Joe Biden siger her til aften dansk tid, at regeringen er klar til at tilbyde hjælp til Florida.

  - En hvilken som helst hjælp, som den føderale regering kan bibringe, vi afventer, bare spørg os, så skal vi nok være der, siger han ifølge CNN.

 6. Merkel om Delta-variant: Europa er på 'tynd is'

  EU-landenes stats- og regeringsledere er her til aften blevet enige om, at kampen mod den særdeles smitsomme Delta-variant kræver, at der sættes turbo på for at få færdigvaccineret de europæiske befolkninger.

  Tysklands kansler Angela Merkel konstaterer, at antallet af nye coronatilfælde i de 27 lande trods alt falder i takt med, at flere får deres corona-stik.

  - Selvom der er noget at have håbet i, så er pandemien ikke ovre, især ikke i verdens fattigere lande. Og i Tyskland og Europa bevæger vi os stadig på tynd is, siger hun ifølge AP.

  Det europæiske center for forebyggelse af og kontrol med sygdomme anslår, at Delta-varianten vil udgøre 90 procent af alle nye coronatilfælde på det europæiske kontinent i slutningen af august.

 7. Politiet i Miami: Op mod 99 personer i kollapset bygning er savnet

  En person er konstateret død, efter at en boligblok i Miami i delstaten Florida delvist kollapsede i nat amerikansk tid.

  Lokale politimyndigheder oplyser dog til amerikanske medier, at op mod 99 andre er meldt savnet.

  Tidligere forlød det, at 51 personer var meldt savnet.

  - Det er ufatteligt. Det er et frygteligt, frygtelig mareridt, vi har her, siger borgmester i Miami-Dade County, Daniella Levine Cava.

 8. Bornholmslinjen vejleder utrygge bilister om alternative ruter

  Sagen om stenkast mod danske biler på motorvej E65 i Sverige mærkes også hos Bornholmslinjen, der sejler mellem Ystad og Rønne.

  - Vi får nogle opkald til vores drifts- og kundeservice fra folk, der har læst om fænomenet, og som bliver utrygge.

  - Dem hjælper vi ved at fortælle om alternative veje at køre fra Malmø til Ystad, siger PR- og kommunikationschef Jesper Maack, Bornholmslinjen, til Ritzau.

 9. Årgang corona er blevet studenter: ’Jeg ved ikke, hvordan jeg står her, men jeg står her, og det er fantastisk’

  I midten af 2.G stoppede festen brat.

  Danmark lukkede ned, og eleverne på landets gymnasier kunne vinke farvel til kammeraterne, den fysiske undervisning og alle festerne.

  Derfor er det en forstærket bølge af eufori, som i disse dage skyller over årets studenter.

  For nu kan årgang corona endelig slå sig løs - og endda med begrænsede restriktioner.

  3.F fra Roskilde Katedralskole er lettede over at kunne køre studenterkørsel i dag. I månedsvis har de forventet det værste. Endnu en nedlukning eller måske et nej fra myndighederne til studenterugens absolutte højdepunkt: vognturen.

  Selvom klassen ikke har tilbragt lige så meget tid sammen fysisk som tidligere årgange, er det rørende at se, at kammeratskabet og den tydelige holdånd stadig er der, når de står der, skulder ved skulder, i den lastvogn, som de har lejet til lejligheden.

  • Studenterne fra 3.F på Roskilde Katedralskole er lettede over, at de har fået lov at køre vognkørsel og feste studenterugen ud uden de helt store restriktioner.
  • Ved hvert stop skiftes de til at løbe igennem porten af hujende med-studenter.
  • Øl-bongen vandrer fra mund til mund hos de testede og til dels vaccinerede studenter.
  • Vognturen har været lys for ende af tunnelen for de mange håbefulde studenter.
  • Mange fra klassen håber på, at venskaberne vil vare ved.
  • Traditionen tro er der nye forfriskninger ved hvert stop.
  • Alle skulle selvfølgelig også nå en badetur i det varme vand.
  1 / 7

  18-årige Elias Jacobsen forsøger at sætte ord på, hvad vognturen symboliserer for klassen.

  - Vognturen er det vigtigste, når man bliver student. Det betyder alt for sammenholdet, at det kunne lade sig gøre. I dag glemmer vi det hele. Corona betyder ingenting lige nu, råber han i et forsøg på at overdøve larmen af de skingre plastikfløjter og højtalernes tunge bas.

  Corona-gym har været forfærdeligt og meget værre, end jeg havde forestillet mig
  Catrine Graham, student

  Catrine Graham har også svært ved at beskrive, hvor lettet hun er over at være færdig på gymnasiet.

  - Corona-gym har været forfærdeligt og meget værre, end jeg havde forestillet mig. Jeg ved ikke, hvordan jeg står her, men jeg står her, og det er så fantastisk. Jeg tror, at alle studenter er lettede, men jeg tror måske, at vi i år lige er det en tand mere lettet. Det har været en hård tur, men nu er vi i mål, siger hun.

  Catrine Graham er ked af, at studieturen og mange af festerne er blevet aflyst, men pointerer at vognturen alligevel kompenserer lidt for alt det tabte.

  Normalt mødes studenterne fra alle tre gymnasier i Roskilde ved springvandet i midten af byen til en slags studenterdåb i det kolde vand ved middagstid. I år er traditionen dog sat på pause med henblik på at begrænse kontakten med for mange.

  3.F har også fulgt myndighedernes anbefaling om test, ligesom udlejningsfirmaet også har krævet fremvisning af gyldigt coronapas. Studenterne er derfor heller ikke nervøse for at sprede smitten fra familie til familie på den lange tur.

  Hvis vi lader være med at stå og slikke hinandens forældre på kinderne, så skal det nok gå det hele.
  Aksel Winther, student

  - Vi har alle fået en test før i dag, så hvis vi lader være med at stå og slikke hinandens forældre på kinderne, så skal det nok gå det hele, siger Aksel Winther.

  - I dag glemmer vi corona. Vi drikker alle sammen af den samme øl-bong, supplerer Emily Dahl Jensen.

  Selvom vognturen i dag føles som en forløsning for 3.F, er der dog også flere af eleverne, som gerne vil fortælle om, hvor hårdt nedlukningen har påvirket dem, både mentalt og fagligt.

  Oscar Holdt Hansen har for eksempel haft et meget højt fravær, og hans karaktergennemsnit er faldet betrykkeligt siden corona.

  - Nedlukningen har haft en meget negativ effekt på mig. I forvejen har jeg haft lidt mentale problemer, og det er bare blevet forværret under corona. Jeg har næsten ikke været til stede det sidste år, og jeg har derfor været op i fuldt pensum. Mit snit var over otte før corona, og nu er det kun lidt over fire. Men det er der ikke så meget at gøre ved nu. Jeg er lettet over, at det er overstået, siger han.

  Nedlukningen har haft store konsekvenser for Oscar Holdt Hansen.

  Også Mads Stokholm Bjørkmann er overvældet over, at han har huen på i dag. For det har været meget demotiverende for ham at færdiggøre gymnasiet, når han ikke fik lige så meget ud af det faglige, og når de sociale aktiviteter samtidigt var på et minimum.

  - Det er fuldstændig sindsygt. For et år siden var jeg i tvivl, om jeg overhovedet kunne klare det. Den virtuelle undervisning har virkelig taget hårdt på mig, siger han.

  Det er dog ikke alle fra klassen, som er kede af, at klasseværelset i lange perioder har været skiftet ud med online-tjenester som Zoom eller Teams.

  Vi er gået glip af galla, studietur og fester, så jeg tror, at det havde været en meget bedre gymnasietid, hvis der ikke havde været corona.
  Caroline Eskildsen, student

  Caroline Eskildsen har nemlig nydt at have undervisning hjemmefra, selvom hun erkender, at det også har haft negative konsekvenser for klassens sammenhold.

  - Jeg synes, at det har været luksus at stå op fem minutter, før timen starter og have undervisning hjemmefra sengen. Men det har selvfølgelig betydet noget for klassen og sammenholdet. Vi er gået glip af galla, studietur og fester, så jeg tror, at det havde været en meget bedre gymnasietid, hvis der ikke havde været corona, siger hun.

  Caroline Eskildsen er ærgerlig over, at corona-restriktionerne på gymnasiet også har betydet, at hun ikke har lært de andre klasser på gymnasiet ordenligt at kende.

  Aksel Winther synes dog, at det er vigtigt at se fremad. Sket er sket, og nu må de se positivt på, at de i det mindste kan afslutte gymnasiet med et brag.

  - Det har selvfølgelig været pisse nederen at skulle sidde derhjemme i en stor del af gymnasietiden, men nu hvor vi står her på den anden side, så føles det hele lidt ligegyldigt. Vi har gået i gymnasiet ligesom alle andre, og vi kan drikke bajere ligesom alle andre, griner han.

 10. Grønt opgør med 'fri fart for frie borgere' lurer: Er det snart slut med ræs på den tyske autobahn?

  Motoren brøler op. Sportsvognen bliver et projektil. Speedometernålen klatrer opad og længere opad. 150. 200. 250. Det flade tyske landskab omkring os tværer ud for mit syn, mens adrenalin eksploderer ud i blodårerne, og mine indvolde prøver at flygte. I 20 måske 30 sekunder flyver vi i overhalingsbanen med 276 kilometer i timen. Og det føles, som om verden udenfor er i slow motion.

  Nå ja, verden udenfor. Det er ikke en racerbane som Nürburg- eller Hockenheimring, vi kører ræs på i en metallisk-orange McLaren C12 med en tophastighed på 350 kilometer i timen. Det er Autobahn A2 mellem Magdeburg og Berlin. En helt almindelig tysk motorvej med helt almindelig hverdagstrafik.

  Og det er helt tilladt, skal jeg huske at pointere.

  Man kan sige, at det er et forsøg, vi har gang i. Jeg ville se, hvad det egentlig vil sige i praksis, at man på mange tyske motorveje må køre lige så hurtigt, man har lyst og hestekræfter til. Så jeg ringede til Phillipp, der er bilinstruktør og ejer en biludlejning for sportsvogne. Kunderne står i kø, selv her midt i en coronakrise. Det var svært at få en ledig bil til vores tv-optagelser.

  I normale tider er det især turister fra lande med fartgrænser, der valfarter til Tyskland for at træde pedalen i bund. Prøv at gå på Youtube og skriv ”driving fast on German Autobahn”. Så er der dømt mobilvideoer filmet i fuld fart - med vidt opspærrede øjne og hvide knoer omkring rattet.

  ”Freie Fahrt für freie Bürger” kalder tyskerne oplevelsen. Fri fart for frie borgere. At ligge vandret på varme brede dæk - det er en hjørnesten i tysk kultur, hvor privatbilisme og store hurtige biler er en helligdom. Det er tyskernes svar på amerikanernes ”second amendment” – altså retten til at bære våben. Og det tages mindst lige så seriøst.

  Mens vi lægger motorvej bag os, forklarer Phillipp Müller det sådan her:

  - Fri fart er frihed. Vi lever i et land fuld af regler. Og her på Autobahn kan tyskerne stadig nyde en slags cowboy-følelse. Her kan de slippe tøjlerne.

  Men det kan snart være slut med at slippe den indre cowboy fri. Og det er den egentlige grund til, at vi er oppe i omdrejninger på Autobahn: Nogen vil sprænge helligdommen i stumper og stykker, Taliban-style.

  Sådan ser de fartglade tyskere det i hvert fald.

  Michael Reiter (t.v.) og Phillipp Müller tager et kig på den bil, der skal ud og have en hurtig tur på den tyske motorvej. (Foto: Gregor Theus © DR Nyheder)

  ”Fjenden” er det fremadstormende tyske miljøparti De Grønne. Klimakrisen har givet dem så meget medvind på cykelstien, at de er blevet næststørste parti i meningsmålingerne.

  Nu ligger de lige bag bilelskernes bannerførere, de konservative søsterpartier, CDU og CSU, der er størst i tysk politik.

  De Grønne har med andre ord gode chancer for at komme i regering, når tyskerne går til parlamentsvalg i september. Det er endda muligt, at de kommer til at stille med Tysklands næste kansler.

  Og De Grønne har en kæphest, en yndlingsmærkesag, de gerne vil have vedtaget som noget af det første, hvis de får del i magten.

  De vil have en generel fartgrænse på de tyske motorveje. På 130 kilometer i timen. Af hensyn til klimaet og trafiksikkerheden.

  De Grønnes partileder, Annalena Baerbock. (Foto: AXEL SCHMIDT © Ritzau Scanpix)

  I de gode gamle dage ville De Grønne have været chanceløse med sådan et foretagende.

  Men noget rører sig i den tyske befolkning. Det røde bånd omkring helligdommen synes at være væltet. Flere og flere tyskere står pludselig og piller ved den, som for at spørge sig selv hvorfor den egentlig er så hellig.

  Nye meningsmålinger viser, at et lille, men signifikant flertal af tyskerne faktisk synes, det ville være en helt god idé med en fartgrænse. Selv ADAC, Tysklands svar på FDM, har sagt, at de ikke længere er kategoriske modstandere af begrænset hastighed på Autobahn. Et nærmest revolutionært udsagn for en tysk bilklub.

  Men set her fra en sportsvogn på Autobahn begynder idéen om en fartgrænse at give mere og mere mening.

  Mens vi suser derudaf, kommer der stadigt flere biler på motorvejen. Og at trafikken bliver stadigt tættere, er et generelt fænomen i Tyskland. Så Phillipp Müller, der sidder bag rattet, må gang på gang bremse projektilet, når langsommere biler lægger sig ud i ydersporet.

  Farten giver svedige håndflader hos DR's korrespondent, Michael Reiter. (Foto: Gregor Theus © DR Nyheder)

  Det giver faktisk ikke mening at køre så hurtigt, som vi er i stand til. Adrenalinsuset kan ikke opveje de faremomenter, der uvægerligt opstår. Og set i bakspejlet virker det vanvittigt, at enhver tysker eller turist, der i dagligdagen allerhøjest kører sin stationcar ned til supermarkedet, kan leje en raket på dæk og drøne igennem.

  Ikke desto mindre er modstanden mod De Grønnes fartgrænsefantasier udtalt. Fra Tysklands borgerlige partier, der helst holder fast i traditionerne. Fra en magtfuld bilindustri, der tjener boksen på hurtige biler. Og fra en biludlejer ved navn Phillipp Müller.

  Fri fart er frihed. Vi lever i et land fuld af regler. Og her på Autobahn kan tyskerne stadig nyde en slags cowboy-følelse.
  Philipp Müller, biludlejer

  - I et bil-land som Tyskland er den fri fart forretningsgrundlag for mange virksomheder som vores, men også for bilproducenterne. Derfor bør man afveje alle argumenter for og imod –ikke bare dem, der handler om klima og trafiksikkerhed, siger han.

  Der er ingen tvivl om, at en generel fartgrænse ville ændre fundamentalt på den tyske bilbranche. Det ville være en historisk omvæltning i et land, hvor bilen har været næsten lige så vigtig som tyskernes egne børn.

  Men det bliver en hård politisk kamp om kilometer i timen – på vej mod en ny tysk regering.

  276 kilometer i timen, nåede DR's korrespondent op på på den tyske motorvej. (Foto: Gregor Theus © DR Nyheder)
 11. Lego har lavet en bæredygtig version af den klassiske plastikklods: 'Det er et stort skridt'

  I dag udgør de bæredygtige Lego-dele to procent af de 110 milliarder klodser, som Lego hvert år producerer. Målet er, at alle legoklodser i 2030 skal bestå af bæredygtige materialer. (Foto: Foto: PR. Illustration: Sandra Bertelsen)

  Hvad har cola- og lemonadeflasker med den klassiske legoklods at gøre?

  Udover at du selvfølgelig kan indtage en af ovenstående læsker, mens du bygger tårne og paladser, så er det måske ikke umiddelbart til at se en sammenhæng.

  Men den er der altså. For i går kunne blandt andet Finans fortælle, at Lego efter års hjernebrud og milliardinvesteringer har fundet frem til en bæredygtig klods, der er lavet af materialet PET fra genbrugsflasker.

  - Det er et stort skridt. Det er første gang, vi har et genanvendt materiale i en klods, lyder det fra Tim Brooks, der er ansvarlig for bæredygtighed hos Lego.

  - Genanvendt PET-materiale kan komme fra mange forskellige typer af plastikflasker. I øjeblikket anvender vi plastikflasker fra USA, men de kan muligvis også komme fra Europa i fremtiden, fortsætter han og nævner blandt andet sodavands- og lemonadeflasker som nogle af de typer, man vil genbruge.

  I alt kan der blive 10 klodser af en enlitersflaske. (Foto: pr-foto Lego)

  Selv om der fortsat kun er tale om en prototype, som du endnu ikke kan finde på hylderne, så kan det altså vise sig at blive en yderst vigtig klods. For Lego har nemlig et mål om, at alle legoklodser skal være lavet af bæredygtige materialer i 2030, og indtil nu er det altså kun to procent af de 110 milliarder klodser, der årligt produceres, som er bæredygtige.

  Den nye prototype er dog foreløbig en farveløs affære, hvilket også er en af grundene til, at den endnu ikke er at finde i æskerne.

  - Den næste udfordring er at tilføje farve og opskalere produktionen af klodsen. Vi kan endnu ikke sige, hvor mange elementer vi kommer til at fremstille med det nye PET-materiale, men så mange som muligt, siger Tim Brooks.

  Hvis du studser over, hvordan der trods alt kan være to procent af klodserne, der indtil videre er bæredygtige, når den nye prototype endnu ikke er på markedet, så skyldes det, at Lego siden 2018 har lavet bløde plastikfigurer som Lego-træer og buske af bioplast.

  Ja, vi er stadig langt fra vores mål, og det er en stor udfordring. Men hvis vi kan få prototypen i produktion, er vi nået et langt stykke af vejen.
  Tim Brooks, ansvarlig for bæredygtighed hos Lego.

  100 procent af alle Legos klodser skal komme fra bæredygtigt materiale i 2030, og lige nu er man på to procent. Der er lang vej?

  - Ja, vi er stadig langt fra vores mål, og det er en stor udfordring. Men hvis vi kan få prototypen i produktion, er vi nået et langt stykke af vejen, forklarer Tim Brooks.

  Hvis alle test går efter planen, vil du kunne finde den nye klods i æskerne inden for 18 og 24 måneder, oplyser Lego.

  Overordnet er ordene "glimrende" og "rigtig fornuftigt", når to eksperter hører om den fremtidige, bæredygtige legoklods.

  PET-materialet, som den bæredygtige klods skal laves af, er nemt at genbruge, mens der samtidig er meget af det, lyder det fra Jesper de Claville Christiansen, der er professor i materialeteknologi på Aalborg Universitet.

  - En rapport viser, at den bedste genanvendelse af plastmateriale er at genbruge en flaske direkte. Derefter kommer mekanisk genanvendelse, og det er det, Lego gør, når de tager materialet PET fra plastikflasker og genanvender det i deres produktion. Så det er rigtig fornuftigt, fordi gammelt PET genopstår som nyt, fortsætter han.

  Også Morten Birkved, der er professor ved Institut for Grøn Teknologi på Syddansk Universitet, bakker op.

  - Legos model er tilpasset mange af de visioner, der arbejdes med nationalt omkring Danmarks affaldssystemer og herunder også overgangen til et cirkulært baseret samfund. Så på den lange bane er de med på noderne, lyder det fra ham.

  Når man snakker om et cirkulært baseret samfund, kan det ifølge Morten Birkved forklares sådan, at forventningen er, at plastik i fremtiden skal genbruges, så det starter med at være højkvalitetsplastik, der bruges til eksempelvis medicinsk udstyr, hvor der stilles høje krav. Herefter kan det nedgraderes til mindre dele som eksempelvis legoklodser, hvorefter det igen kan nedgraderes til byggematerialer og sidenhen på ny laves til højkvalitetsplastik, hvor processen begynder forfra.

  Her ses den bæredygtige klods bestående af genbrugsflasker. I løbet af de sidste tre år har Lego testet flere end 250 variationer af PET-materialer og hundredvis af andre sammensætninger af plastik.

  Begge eksperter er på nuværende tidspunkt heller ikke bekymret for, om den genanvendte plast kan risikere at blive taget fra andre formål.

  - I plastikkens livscyklus bliver der blot indsat et ekstra led, som er legoklodser, og det er der ikke noget galt i, så længe man sørger for at få det tilbage i systemet igen, når det er færdigt med at være legoklodser, siger Morten Birkved.

  - Herefter kan legoklodserne blive til tøj, nye flasker eller eksempelvis sidepaneler i en bil, fortsætter han.

  I fremtiden kan der altså godt blive behov for mere plastik i den periode, hvor plastikken er 'lånt ud' til legoklodser, men ifølge Morten Birkved kan man om et par årtier formentlig øge mængden af plastik ved at lave det af brint og vindkraft

  Ifølge Jesper de Claville Christiansen er det modigt med et mål om, at samtlige klodser skal være bæredygtige i 2030.

  - Når Lego hele dens levetid har anvendt en type plast og går over til en anden, så kræver det, at man ændrer hele sit produktionsapparat. Det er en investering. Jeg tror dog, det er realistisk, at Lego kan gøre det, for råvarerne er til stede, siger han.

  Hos Lego er det ikke kun genbrugsflaskerne, der fylder i laboratoriet. For det kan lige så vel være andre ting, som vores legoklodser i fremtiden kan komme til at bestå af. Eksempelvis kigger man også på materialer som træpalmer og majs, lyder det fra koncernen.

 12. 'Det tegner rigtig godt': Dansk spilfirma tager utraditionel metode i brug i jagten på flere penge

  - Vi satser på at få bredt spillet ud på konsol det næste halve år, lyder det fra administrerende direktør Niels Wetterberg fra firmaet Invisible Walls, der står bag 'First Class Trouble'. Han vil nu have fans af spilstudiet til at købe aktier i firmaet. (© Invisible Walls)

  Er du vild med et bestemt computerspil?

  Okay. Men er du så vild med det, at du ville være villig til at kaste dine egne penge efter firmaet, der står bag spillet? Få en anpart i firmaet, simpelthen. Men dermed også løbe en risiko.

  Det danske spilfirma Invisible Walls, der står bag det sociale strategispil 'First Class Trouble' vil nemlig have deres fans til at investere i dem, lyder det fra administrerende direktør Niels Wetterberg.

  Det er ikke usædvanligt, at nye spil forsøger at rejse penge fra fans og gaminginteresserede. For eksempel har det danske spil 'Vokabulantis' rejst 500.000 kroner via platformen Kickstarter, der ofte bruges til at rejse midler.

  Men Invisible Walls vil prøve en anderledes tilgang.

  - Idéen om, at vi tilbyder fans at købe aktier i vores firma, er en forlængelse af, hvordan vi kører hele vores måde at lave spil på. Vi lytter rigtig meget til vores community, som giver os feedback og som fortæller om os til andre, siger han og uddyber:

  - På den måde er de endt med at blive en slags ambassadører for vores spil og laver faktisk et stykke arbejde for os. Og når man laver et stykke arbejde for os, synes vi også, det skal belønnes. Derfor tilbyder vi nu, at man simpelthen kan få en anpart i vores firma.

  Niels Wetterberg (tv.) er en af folkene bag det kommende danske spil 'First Class Trouble'. (© Invisible Walls)

  Men er det ikke risikabelt for både jer og jeres fans? I får nogle aktionærer, der stiller krav til jer, og de risikerer at tabe penge?

  - Alle investeringer indebærer en risiko. Hvis man smider aktier i det her, og det går dårligt, så kan man trække sig ud og få pengene ud igen. Måske ikke så mange, som man regnede med, men man kan stadig trække sig. Hvis man derimod smider penge i en Kickstarter-kampagne, har man ingen garanti overhovedet.

  - Så vi synes faktisk, at muligheden med at købe aktier er den mindst risikofyldte måde at investere i os på. Hvis det går godt for os, går det også godt for dem, der har aktier i os. Vi ville ikke gøre det, hvis vi ikke synes, det gik godt.

  Vi har indgået aftaler med nogle af de største spillere i markedet, så vi ved, vi kommer til at have rigtig mange brugere i slutningen af året. Det tegner rigtig godt.
  Niels Wetterberg, administrerende direktør, Invisible Walls

  'First Class Trouble' er blevet solgt i 100.000 kopier på to måneder, der er 20 millioner views på spillet på YouTube, og så er det i øvrigt blevet streamet over tre millioner timer på Twitch.

  Spillet handler kort sagt om et slags krydstogtsrumskib fra 1950'erne, som kun de allerrigeste har adgang til. Her bliver passagererne serviceret af robotter, som i spillet kaldes personoids.

  Men robotterne gør snart oprør mod de krævende mennesker, og den lille gruppe af dem, der har overlevet robotrevolten, skal nu finde vej hen til den maskine i rumskibet, der holder robotterne i live, så de kan redde sig selv.

  Sådan ser et screenshot fra spillet ud. (© Invisible Walls)

  Udover de succesfulde salgs- og visningstal scorede Invisible Walls sidste år "lige omkring en million dollar", da de underskrev en aftale med den amerikanske spiludgiver Versus Evil.

  Og den succes, som 'First Class Trouble' indtil videre har oplevet, kommer efter al sandsynlighed kun til at vokse i den kommende tid, spår Niels Wetterberg:

  - Vi har indgået aftaler med nogle af de største spillere i markedet, så vi ved, vi kommer til at have rigtig mange brugere i slutningen af året. Det tegner rigtig godt.

 13. Region om mange indberetninger efter coronavacciner: 'Vi skal være endnu tydeligere i kommunikationen'

  Det er regionerne, der har ansvaret for at informere borgeren om mulige bivirkninger efter en covid-19-vaccine. (Grafik: Søren Winther Nørbæk, DR)

  44.000.

  Så mange indberetninger har Lægemiddelstyrelsen fået indtil videre i år om formodede bivirkninger ved brug af forskellige former for lægemidler. Det er markant flere end de omkring 7.000, de plejer at få på et helt år.

  Langt størstedelen af indberetningerne drejer sig om almindelige og ufarlige symptomer ved coronavaccinerne, som Lægemiddelstyrelsen allerede kender til, og som de opfordrer til, at man lader være med at indberette.

  Når man har vacciner, der tages ud, er det naturligt, at borgerne er ekstra opmærksomme og kan være bekymrede.
  Anders Kühnau, regionsrådsformand, Region Midtjylland

  Det er regionerne, der har ansvaret for at vaccinere mod coronavirus og i den forbindelse også informere borgeren om mulige bivirkninger.

  Ifølge Anders Kühnau, der er regionsrådsformand i Region Midtjylland, er der flere forklaringer på de mange indberetninger.

  Først og fremmest tror han, at det hænger sammen med vaccinerne, der er blevet pillet ud af vaccinationsprogrammet grundet risikoen for alvorlige bivirkninger.

  - Når man har vacciner, der tages ud, er det naturligt, at borgerne er ekstra opmærksomme og kan være bekymrede. Det er svært at undgå, siger han.

  I grafikken her kan du se de kendte og normale bivirkninger og de mere alvorlige, som man skal reagere på.

  Derudover så erkender regionsrådsformanden, at kommunikationen og oplysningen til borgerne om bivirkningerne kunne have været klarere.

  - Jeg tænker klart, at vi skal være endnu tydeligere i kommunikationen med borgerne. Det er muligt, at vi skal revaccinere, og i den forbindelse kan man også ændre på det, fortæller Anders Kühnau.

  Regionerne har modtaget informationsmateriale om bivirkningerne fra både Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen, som de kan give videre til borgerne.

  Det er da et dilemma, at der bliver valgt forskellige måder at gøre det på
  Tanja Erichsen, Lægemiddelstyrelsen

  I Region Midtjylland har den lægefaglige ledelse dog valgt at lave sit eget, fordi man gerne ville gøre det mere kortfattet og letlæseligt. Og det bakker Anders Kühnau op om.

  - Det er godt, at man forholder sig til det materiale, som man får og prøver at gøre det præcist og lettilgængeligt.

  Hos Lægemiddelstyrelsen ærgrer Tanja Erichsen, der er enhedschef, sig over beslutningen.

  - Det er ærgerligt, at Region Midtjylland ikke kunne bruge det oprindelige materiale fra Sundhedsmyndighederne. Lægemiddelstyrelsen har nu udarbejdet en one pager om vaccinernes effekt og mulige bivirkninger, som er specifik for den vaccine, man modtager. Jeg håber, at regionerne vil udlevere denne til de vaccinerede som et supplement, siger hun.

  Her kan du se materialet på en side, som Lægemiddelstyrelsen har lavet til både Pfizer/BioNTechs og Modernas vaccine.

  • (© Lægemiddelstyrelsen)
  • (© Lægemiddelstyrelsen)
  1 / 2

  Tanja Erichsen giver dog Anders Kühnau ret i at noget af forklaringen på de mange indberetninger skal findes i den store medieomtale og diskussion om Astra Zenecas vaccine og bivirkningerne.

  Det kan man simpethen se på talllene.

  - Vi havde en gigantisk pukkel af indberetninger, da der var diskussion om Astra Zenecas vaccine, siger Tanja Erichsen og uddyber.

  - Der har været meget fokus på VITT-syndrom (Vaccine-induceret Immun Trombose og Trombocytopeni) i forbindelse med Astra Zenecas vaccine, så de her mere almindelige bivirkninger er gået lidt i glemmebogen.

  Lægemiddelstyrelsen har lavet en borgerundersøgelse, der viser, at der stadig er mange, som ikke kender til de helt almindelige og forventelige bivirkninger, når man får covid-19-vaccine. Og det er et problem, siger Tanja Erichsen.

  - Folk har desværre fortsat for lidt viden om, hvad de kan forvente af milde og forbigående bivirkninger efter vaccinestikket. Jo mindre man ved, jo mere overrasket og bekymret bliver man, og så er risikoen for, at man kontakter lægen og indberetter bivirkninger større.

  Hun minder dog om, at der er vaccineret flere end tre millioner i Danmark, hvorfor det langt fra er alle, der indberetter bivirkninger.

  Og de mange indberetninger om kendte bivirkninger gør, at det bliver sværere at håndtere de ukendte ting, forklarer Tanja Erichsen.

  Derfor kommer opfordringen til at lade være med at indberette kendte bivirkninger også nu, inden man for alvor går i gang med at vaccinere de unge voksne, som altså godt kan forberede sig på bivirkninger.

  - De har et stærkere immunforsvar, som kan komme til at reagere kraftigere på vaccinen end ældre med et svagere immunforsvar. Vi kender det fra børnevacciner, hvor børn kan lægge sig i nogle dage, og det sker også for voksne, siger Tanja Erichsen.

  Derfor opfordrer hun til, at man planlægger efter, hvornår man skal vaccineres, da man godt kan blive sløj efterfølgende.

  - Det er ærgerligt at skulle lægge sig dagen før en konfirmation, siger Tanja Erichsen.

 14. Biden: Lukning af Hongkong-avis viser tiltagende kinesisk undertrykkelse

  USA's præsident tager nu bladet fra munden og kommenterer situationen i Hongkong, hvor den prodemokratiske avis Apple Daily i går udkom for sidste gang i 26 år.

  Lukningen viser 'Beijings tiltagende undertrykkelse', siger Joe Biden ifølge Reuters og opfordrer samtidig Kina til at respektere den frie presse og løslade tilbageholdte journalister og ledende medarbejdere.

  - Befolkningen i Hongkong har ret til pressefrihed. I stedet fornægter Kina basale frihedsrettigheder og angriber Hongkongs autonomi samt demokratiske institutioner og processer i strid med internationale forpligtelser, lyder det fra Joe Biden.

  Apple Daily med 600 ansatte tog i går konsekvensen af et tumultarisk år med den nye kinesiske sikkerhedslov, der har ført til ransaginger, anholdelser og indefrysning af avisens økonomiske midler.

 15. Biden indgår aftale om infrastrukturplan til 3.610 milliarder kroner

  Præsident Biden præsenterer infrastrukturplan sammen med fem demokratiske og fem republikanske senatorer. (Foto: WIN MCNAMEE © Ritzau Scanpix)

  USA's præsident, Joe Biden, siger, at han har indgået en aftale med en tværpolitisk gruppe af senatorer om en stor infrastrukturplan, der skal skabe millioner af job.

  Planen til omkring 579 milliarder dollars, svarende til 3.610 milliarder kroner, skal finansiere nye veje, broer, havne, udvide bredbånds-netværket og anden infrastruktur.

  Flere dele af Bidens økonomiske plan bliver dog udsat til en senere aftale, blandt andet hele klimadagsordenen og øgede muligheder for børnepasning, skriver New York Times.

  Planen kræver, at mindst 60 ud af 100 senatorer stemmer for, og at den får flertal i Repræsentanternes Hus.

 16. Radikale kritiserer regeringen: Når Norge kan tage imod 5.000 kvoteflygtninge, så kan vi godt tage mere end 200

  Radikale Venstre kritiserer regeringen, fordi den kun tager 200 kvoteflygtninge fra Rwanda i år - det samme antal som sidste år.

  - Det giver ingen mening. Asylantallet er historisk lavt. Og når Norge kan tage 5.000, og Sverige kan tage 3.000, så kan Danmark også tage mere end 200, siger udlændingeordfører Kristian Hegaard.

  Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye afviser kritikken.

  - Vi har fortsat store integrationsudfordringer, og derfor har vi valgt ganske forsigtigt at træde ind i FN's kvoteflygtningesystem. Men vi kommer ikke til at åbne sluserne for tusindvis af mennesker, siger Tesfaye.

 17. Britisk minister vil sende skibe forbi Krim igen trods russiske trusler

  Den britiske flåde vil fortsætte med at sejle ad en omstridt sejlrute i Sortehavet, selvom Rusland hævder, at den britiske destroyer HMS Defender for nylig krænkede russisk territorium.

  Rusland hævder at have affyret varsselsskud mod det britiske krigsskib i farvande nær Krim-halvøen.

  Men det afviser den britiske miljøminister George Eustice ifølge CNN.

  - Det sker ret ofte, og det, der skete, var, at russerne var i gang med en skydeøvelse, siger han ifølge CNN.

  Eustice anerkender desuden ikke Ruslands påstande om, at det britiske krigsskib krænkede russisk søterritorium.

  - Vi har aldrig accepteret annekteringen af Krim. Dette var ukrainske farvande.

 18. Valgreen og Juul-Jensen skal hjælpe Fuglsang til ny OL-medalje

  Det danske landevejshold i cykling er nu komplet.

  Michael Valgren og Christopher Juul-Jensen er således blevet udtaget torsdag, og de supplerer hos herrerne Kasper Asgreen og Jakob Fuglsang, der allerede blev udtaget i maj.

  Hos kvinderne udgør Emma Norsgaard og Cecilie Uttrup Ludwig det danske hold, meddeler Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund, DIF, i en pressemeddelelse.

  Fuglsang bliver kaptajn på herreholdet i linjeløbet, mens der skal køres for Uttrup Ludwig hos kvinderne, da ruten er bjergrig. Fuglsang vandt i 2016 OL-sølv, da kun belgieren Greg Van Avermaet var hurtigere i Rio.

  Herrenes linjeløb køres i Tokyo 24. juli, damerne kører 25. juli, mens begge køn kører enkeltstart 28. juli.

 19. Efter anklager om krænkelser: Ungdomsparti udelukker tidligere S-ansat

  Frederik Vad, som ses på dette billedet, fortæller, at den pågældende person ikke længere har lov til at deltage i DSU-arrangementer. (Foto: LISELOTTE SABROE © RITZAU/SCANPIX)

  For knap tre uger siden fortalte syv kvinder til Berlingske, hvordan de var blevet udsat for upassende og krænkende adfærd fra en nu tidligere ansat i Socialdemokratiet.

  Nogle af sagerne knytter sig specifikt til kvinder, der var medlem af partiets ungdomsorganisation, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, der også bliver kaldt DSU.

  Sagen er blevet undersøgt af syv medlemmer i det nyetablerede personsagsudvalg i DSU, der har til opgave at undersøge beskyldningerne om krænkelser begået af manden i forbindelse med ungdomspartiet.

  Og nu er der kommet en konklusion.

  Det fortæller Frederik Vad Nielsen, der er forbundsformand i DSU, til DR Nyheder.

  - Vi har truffet den afgørelse, at den konkrete person ikke længere er velkommen i foreningen på alle niveauer. Det vil sige lokalt, regionalt og nationalt.

  Jeg kan bekræfte, at siden undersøgelsen gik i gang, har flere henvendt sig. Jeg kan ikke sige, om det omhandler den pågældende person eller på andre personer. Men alt bliver undersøgt.
  Frederik Vad Nielsen, forbundsformand, DSU

  - Der er hverken blevet foretagt en ekskludering eller en politianmeldelse. Men det, der er foretaget, er en udelukkelse af at kunne komme til noget arrangeret af DSU, i DSU, eller med DSU i al fremtid.

  - Hvis personen ikke må komme til noget i fremtiden, hvorfor er han så ikke ekskluderet?

  - Hvis man bliver ekskluderet, bliver man som medlem smidt ud. Det har der ikke været tale om i det her tilfælde. Men hvorfor kan jeg ikke sige, for så er vi inde og røre ved privatlivets fred angående medlemsskaber. Det, jeg kan sige, er, at personen er udelukket fra DSU's aktiviteter, siger Frederik Vad Nielsen.

  Den pågældende person oplyser til DR Nyheder, at han selv har meldt sig ud af foreningen, men han har ikke yderligere kommentarer til sagen.

  Tidligere har den pågældende mand over for Berlingske givet udtryk for, at han er ked af, at kvinderne har oplevet ham som krænkende.

  Der er dog flere dele af kvindernes beskrivelser, han ikke kan genkende, sagde han efterfølgende i et uddybende svar til TV2.

  Frederik Vad Nielsen fortæller, at man stadig undersøger sager i foreningen. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

  DSU's personsagsudvalg blev etableret sidste år i kølvandet på en række sager om seksuel chikane i dansk politik.

  Det er de syv medlemmer her, som har siddet med sagen, og efterfølgende fremlagt deres undersøgelse til ledelsen, hvor de også giver en indstilling til en eventuel sanktion.

  Ifølge Frederik Vad Nielsen så har man brugt denne metode og ikke en advokatundersøgelse af ressoucemæssige årsager.

  - Vi kan ikke køre med advokatundersøgelser, hver gang vi ser sådan nogle situationer.

  - Men er I så sikre på, at alt kommer frem?

  - Vi har gjort det bedste, vi kunne. Vi har opfordret vores medlemmer til at komme til personsagsudvalget, vi har opfordret vores medlemmer til at tale med deres forældre, og vi har kontaktet de kvinder, der er stået frem flere gange, fortæller Frederik Vad Nielsen.

  - Vi har forsøgt at skabe så tryg en proces, som vi kunne. Så både kvinder og mænd, der har historier, som de ikke har fortalt, har haft mulighed for at komme frem med dem.

  - Men er I sikre?

  - Nej, det er vi overhovedet ikke sikre på. Det gør det her så svært. Jeg kan desværre ikke afvise, at der er mere.

  - Er der flere sager på vej?

  - Jeg kan bekræfte, at siden undersøgelsen gik i gang, har flere henvendt sig. Jeg kan ikke sige, om det omhandler den pågældende person eller på andre personer. Men alt bliver undersøgt.

  - Vi kommer til løbende at forholde os til sager.

  - Er der nogle igangværende sager?

  - Ja, det er mit indtryk. Men det er begrænset, hvad jeg har af viden, da vi har et armslængdeprincip. Jeg får først noget at vide, når forretningsudvalget skal konkludere på personsagsudvalgets undersøgelse.

  - Der er undersøgelser i gang stadigvæk, men jeg ved ikke hvor mange eller, hvad de indeholder.

  Ifølge formanden har man dog de sidste år gjort sit i det socialdemokratiske ungdomsparti for at ændre den kultur, som formanden erkender, der har været.

  - Det er virkelig et langt og sejt træk. Det er et meget langt kulturarbejde, som alle, der bekæftiger sig med politik, laver, siger Frederik Vad Nielsen.

  - Vi skal arbejde med vores kultur. Det er ikke oprydning, det er et on going arbejde. Det tager ikke et par år at lave årtiers kultur om. Det tager lang tid.

  Han oplyser, at man har informeret DSU's hovedbestyrelse om udelukkelsen, og at moderpartiet, Socialdemokratiet, på den måde også er blevet orienteret.

  I alt har syv kvinder fortalt, at de har oplevet seksuelle krænkelser fra den samme mand.

  Flere af kvinderne er anonyme, men en, som står frem med navn, er Hanne Agergaard. I efteråret 2020 var hun netop begyndt som praktikant i Socialdemokratiet.

  Her gik hun med kollegerne på det kendte politiker-værtshus Toga tæt på Christiansborg.

  Hun fortæller, hvordan manden ankom beruset, var upassende og gav kommentarer af seksuel karakter. Og hvordan han uopfordret tog fat om hendes hoved og kyssede og slikkede på hende.

  - Normalt er jeg ret handlekraftig pige - jeg kan godt sige fra, men jeg var fuldstændig målløs, siger Hanne Agergaard til DR Nyheder.

  Hun forsøgte i første omgang at glemme det.

  - Men jeg vidste godt, at jeg var hernede, og han var heroppe, siger hun med henvisning til, at manden var højere i hierarkiet, end hun var som praktikant.

  Men hun fik mere og mere ondt i maven, forklarer hun, så hun gik til et folketingsmedlem, og sagen blev taget op af partiets sekretariatschef, Lisa Schmidt.

  Ifølge Berlingske får Hanne Agergaard efterfølgende at vide, at “sagen var klaret” dog uden at få yderligere forklaring. Manden var ligeledes stadig ansat.

  Over for avisen beskriver hun, hvordan sekretariatschefen også forsøgte at få hende til at droppe at gå videre med sagen.

  Men hun hørte om flere og "værre sager" om samme mand.

  - Jeg finder ud af, at de også kender til nogle af de sager og tænker: Hvad er det, der foregår? Alle ved det her, og der er mange andre, der har oplevet ting. Og der er ikke nogen, der gør noget, siger Hanne Agergaard.

  Derfor mener hun, at statsminister Mette Frederiksens (S) ord om, at de ikke tolererer magtmisbrug i partiet, 'klinger hult.'

  Det var først, da hun med hjælp fra blandt andre socialdemokraten Maria Gudme, der har været meget aktiv i metoo-sagen, kom i kontakt med partisekretær Jan Juul Christensen, at hun oplevede, at sagen blev taget alvorligt.

  Efterfølgende stoppede manden i partiet.

  Socialdemokratiet afviser over for Berlingske at have håndteret klagerne forkert. Partiets sekretariatschef, Lisa Schmidt, skrev dengang til Berlingske, at partiet ikke har haft kendskab til det 'samlede billede', der optegnes.

 20. Danmark tager igen i år 200 kvoteflygtninge fra Rwanda

  Danmark tager ligesom sidste år imod 200 kvoteflygtninge fra det centralafrikanske land Rwanda.

  Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) oplyser, at man vil forsøge at få primært kvinder og børn til landet.

  - Vi kommer til at fokusere på kvinder og børn. Ligesom der kan være behov for at hjælpe forfulgte seksuelle minoriteter, skriver ministeren i en pressemeddelelse.

 21. Briterne er nu så fede, at de ikke må se junkfood-reklamer før klokken 21

  Briterne er blandt de mest overvægtige i Europa. Derfor planlægger regeringen nu at forbyde junkfood-reklamer på fjernsyn. Billedet er fra Heathrow Lufthavn. (Foto: Toby Melville © Scanpix Danmark)

  Storbritannien er Europas fede mand. 68 procent af alle voksne britiske mænd er enten overvægtige eller fede. Det samme gælder for 60 procent af kvinderne over 16 år.

  Børn med fede forældre har mere tilbøjelighed til også selv at blive for store, hvorfor 18 procent af britiske drenge og 13 procent af pigerne under 16 år er fede.

  Noget må gøres.

  Og på banen kommer den konservative regering under premierminister, Boris Johnson, der omtaler sig selv som overvægtig, og kundgør, at briterne kun må fristes af alskens usundheder på internet og fjernsyn mellem klokken 21 om aftenen og 05.30 om morgenen.

  - Vi er forpligtet til at forbedre vores børns sundhed og tackle fedme, siger den konservative sundhedsminister Jo Churchill i forbindelse med lanceringen af forslaget i dag:

  - Det indhold, som de unge ser, kan have en indflydelse på de valg, de træffer, og de vaner, de skaber. Når børn bruger mere tid online, er det vigtigt, at vi handler for at beskytte dem mod usunde reklamer.

  Men reklamebegrænsningen gælder kun producenter af usundheder, der har flere end 250 ansatte. Den lokale chipie (et sted, der sælger fish and chips, red.) må stadig gerne lokke folk op af sofaen og ned til ønskebrønnen på hjørnet.

  Ifølge European Health Report fra 2018 har 19,7 procent af den voksne, danske befolkning et BMI over 30 og er dermed i kategorien ‘svært overvægtige’. Nummer sjok er Malta og Storbritannien, hvor henholdsvis 28,9 og 27,8 procent af befolkningen befinder sig i den tungeste kategori:

  Fødevarevirksomhederne argumenterede, at totalforbud mod enhver form for junkfood-reklame - en industri, der køber reklamer for flere milliarder kroner om året - ville være i overkanten. Regeringen var enig.

  Derfor inkluderer det nye forbud af produkter, der ikke længere må reklameres for, chokolade, læskedrikke, kager, slik, is, kiks, sødet juice, chips, pommes frites, pizzaer, færdigretter og sukkerholdige morgenmadsprodukter. Der vil også være nye regler for onlineannoncering. Der blev ellers foreslået et totalt forbud mod onlineannoncer sidste år, men dette er blevet skrottet efter høring.

  Charmaine Griffiths, administrerende direktør for British Heart Foundation, siger til BBC, at planerne er et snedigt og yderst positivt skridt i retning af at beskytte børn mod at blive oversvømmet med junkfood-reklamer.

  - Introduktion af en klokken 21-regel og yderligere begrænsninger for onlineannoncering er en vigtig del i opbygningen af et mere sundt miljø, hvor den sunde mulighed er den nemme løsning, lyder det.

  Mere end 60 procent af briterne er overvægtige eller fede. Her et billede fra det centrale London. (Foto: Toby Melville © Scanpix Denmark)

  Begrænsningerne kommer efter, at premierminister Boris Johnson har gjort det til en prioritet for regeringen at tackle fedme, som rammer mere end en fjerdedel af de britiske voksne. Men som BBC husker, var Johnson tilbage i 2006 fortaler for at lade mødre give deres børn lige, hvad de ville have til frokost.

  - Jeg siger; lad folket spise, hvad de vil, lød Johnsons svar til tv-kokkens Jamie Olivers forslag om at forbedre skole- og kantinemad.

  - Hvorfor skal de ikke skubbe tærter gennem hegnet (til skolen, red.)? Spurgte Johnson retorisk.

 22. Dansk skuespiller spiller overfor de største Hollywood-stjerner i ny film: 'Er du gal mand, jeg var nervøs'

  (Foto: Andreas Bro © DR)

  Han er søn af en rig, østeuropæisk diktator. Verdensfreden rager ham en bjælde, og hans psykopatiske smil, bølgende fuckboy-hår og skræddersyede jakkesæt stinker af pengegriskhed og magtgalt røvhul.

  Mød Thue Ersted Rasmussen. Han er 35 år, dansk skuespiller og er premiereaktuel i Hollywood-baskeren 'Fast & Furious 9', hvor han spiller den kaosskabende rigmand Otto. Og bare for at gøre det klart, er det altså i filmen, at han er det magtgale røvhul.

  Måske har du allerede set Thue Ersted Rasmussen i Xee-serien 'Sunday', hvor han spiller den fodboldglade Jonas. Ellers kender du ham måske fra TV2's 'Sygeplejeskolen', hvor han spiller Christian Friis. Men nu er han altså havnet i rollen som Otto i den benzinslugende Hollywood-film, der med sin niende udgave nægter at stoppe.

  - Jeg var så glad, da jeg fik rollen. Det virkede helt uforståeligt for mig, siger Thue Ersted Rasmussen.

  Se traileren til 'Fast & Furious 9' her:

  Det var ellers lidt tilfældigt, at han fik rollen i 'Fast & Furious 9'. Selvom han i de seneste ti år har forsøgt at spæde op med skuespiljob i udlandet, opgav han allerede tanken om at lande rollen, da han første gang blev tilbudt den.

  - Jeg har været tæt på nogle gange, og der var så en caster, som gerne ville have mig til at lave et selftape til filmen. Først ville jeg ikke, fordi jeg tænkte, at sandsynligheden for at få rollen var lig nul. Men hun overtalte mig, og en måned senere sagde de, at rollen var min. Så nu er jeg jo glad for, at jeg ikke var stædig og stod fast på min beslutning, fortæller han.

  Når et dansk skuespillernavn dukker op i rulleteksterne på en amerikansk film, er det ellers ikke normalt, at han eller hun spiller en væsentlig rolle. Men rollen som Otto er faktisk overraskende stor.

  For det er ham, der er pengemanden bag Jakob Torettos onde plan om at få afgjort en familiefejde med broren og filmseriens hovedkarakter, Dom Toretto. Samtidig vil Otto forsøge at få kontrol over hele verden for at vinde sin diktatorfars accept.

  Thue Ersted Rasmussen sammen med Martyn Ford i filmen 'Fast & Furious 9'. (Foto: Giles Keyte/Universal © © Universal Studios)

  Thue Ersted Rasmussens frygt var da også, at flere af hans scener ville blive klippet ud, mens filmen skulle igennem klipperummet, fordi der skulle være mere plads til filmens største stjerner.

  Og frygten blev endnu større, da han efter indspilningerne blev kaldt tilbage til Los Angeles for at lave nye optagelser. Da var han sikker på, at de ville koge alle hans scener ned til en bouillonterning, som han derfor blev kaldt tilbage til Los Angeles for at lave. Men nej.

  - De optog nogle helt nye scener, og så tænkte jeg: "Okay, der er måske godt nok, at jeg skulle herover igen." Og da jeg så filmen, blev jeg helt overrasket over, hvor meget jeg er med, siger han.

  Det er ellers ikke B-kendisser, Thue Ersted Rasmussen spillede overfor, da han – før covid-19 overhovedet blev et ord – rykkede til den amerikanske filmby for at optage.

  Muskelbundtet Vin Diesel, skuespiller og fotomodel Charlize Theron og den tidligere wrestlingverdensmester John Cena spiller alle med i 'Fast & Furious 9'. Selv har Thue Ersted Rasmussen i stor grad kun spillet roller, hvor hans figur overhovedet ikke havde et navn.

  Thue Ersted Rasmussen sad også selv bag rettet i en af de store biler under optagelserne til filmen. Her måtte han dog nøjes med at straffe speederen i Tivolis radiobiler. (Foto: Andreas Bro © DR)

  Derfor gav det også kriller i maven, da han skulle optage sin første scene.

  - Er du gal mand, jeg var nervøs. Da vi skulle optage min første replik, hamrede mit hjerte derudad. Jeg kan huske, jeg skulle vade ind i rummet, hvor alle de store stjerner stod. Og så skulle jeg bare tage ordet og styringen som Otto.

  - På det tidspunkt anede jeg overhovedet ikke, hvordan jeg skulle spille Otto, og jeg anede ikke rigtig, hvem han egentlig var. Men min erfaring er, at hvis man ikke bare går 100 procent ind i det og kaster sig ud i det, så forsvinder man som røg. Jeg blev nødt til at sige: Sådan her er jeg, og sådan spiller jeg min rolle. For ellers ville ingen tage mig seriøst, siger Thue Ersted Rasmussen.

  Netop det at få lov til at spille sammen med nogle af de helt store, var en vild oplevelse for Thue Ersted Rasmussen.

  Charlize Theron optog han tre dage med. For ham føltes det som at spille kortspil med en, som virkelig havde styr på skidtet, fortæller han. Mens hun var på scenen, havde hun styr på, hvordan selv en lillefinger sad i den forrige scene, så hun selv bad om at få taget scenerne om, hvis alle detaljer ikke passede.

  Wrestlingbæstet John Cena sad han og spillede klaver med i John Cenas trailer, når de holdt pause fra optagelserne. Udover at lære kinesisk var John Cena i gang med at lære at spille blues, og heldigvis er det også noget af det, Thue Ersted Rasmussen gør i sin fritid. Så de sad i fritiden og jammede og fik næsten etableret et venskab under optagelserne.

  Og så er der 'Fast & Furious'-kongen, Vin Diesel. Eller den sjældne tiger, som Thue Ersted Rasmussen kalder ham.

  For det handlede i bund og grund om at give kongen plads. Derefter kunne han komme tættere på ham.

  - Det tog cirka tre uger, hvor jeg ligesom skulle vise, hvad jeg kunne, og hvor jeg gjorde det ordentligt. Og da jeg havde gjort det, tog han mig virkelig under sine vinger.

  - Der var en dag, hvor jeg havde det lidt svært med en replik. Så sagde han: "Du skal bare gøre det, som du vil. Det er din rolle. Så du gør bare, som du synes, det skal gøres." Det var en tillidserklæring fra kongen selv. Og det frisatte mig virkelig, at jeg fik den støtte, siger Thue Ersted Rasmussen.

  Thue Ersted Rasmussen spillede sammen med flere af de store under filmen – blandt andet Vin Diesel forrest til venstre. (Foto: Photo Credit: Giles Keyte/Univer © © 2021 Universal Pictures. All Rights Reserved.)

  Så der var en form for krukkethed til at begynde med?

  - Det er et svært begreb, for i krukkethed ligger det implicit, at det ikke er i orden. Men hvis du er Vin Diesel, kan du ikke gå udenfor en dør, uden at nogen vil have noget fra dig. Så krukkethed er et forkert ord.

  Hvad vil du så kalde det?

  - Det er nok mere et skjold, man har oppe for at beskytte sig selv. Og der forsøgte jeg at give dem lidt tid og plads og så bare vise ham, at jeg er en kollega, og at jeg gør mit bedste.

  Og Thue Ersted Rasmussen har gjort sit bedste, forsikrer han flere gange i interviewet. Også når han fortæller om en anmeldelse fra det amerikanske medie Insider. Her bliver hans rolle som Otto beskrevet som "den nok mest forfærdelige figur", der er med i 'Fast & Furious'-filmene, og at han er centrum i en af filmens mest kluntede scener.

  - Den anmeldelse kildede lidt. Jeg har intet imod at få dårlige anmeldelser, men den var næsten pedantisk. Hun hadede – altså hadede – virkelig mit arbejde, siger han.

  Også på de sociale medier har der været lidt øretæver i luften over, at Jonas fra 'Sunday' skulle spille finansskurk i 'Fast & Furious 9'. Modsat er der også kommet en masse søde beskeder fra hele verden - blandt andet fra Malaysia, hvor en kvinde i et fanbrev skrev, at hun elskede ham og aldrig ville forlade ham.

  - Man kan så nemt gå for meget op i, hvad andre tænker om én. Men det bliver man porøs af. Når man laver sådan et stort projekt, så kan man ikke please alle. Jeg har gjort, hvad jeg kunne, jeg er stolt over, hvad jeg har lavet, og det er en oplevelse, jeg vil huske resten af mit liv. Hvis nogle så vil hade det, så må de hade det.

  'Fast & Furious 9' har premiere torsdag.

  - Hvis rollen som Otto leder til en masse, er jeg taknemmelig. Men hvis det ikke fører til mere, så er jeg ikke skuffet. For det har været en så stor oplevelse at være med, siger Thue Ersted Rasmussen. (Foto: Andreas Bro © DR)
 23. Frederiksen skruer bissen på over for Orbans LGBT-kurs: Fuldstændigt uacceptabelt

  Statsminister Mette Frederiksen (S) er sammen med 15 andre regeringschefer gået sammen til forsvar for grundlæggende rettigheder. Ifølge Mette Frederiksen er det vigtigt, at EU også er et værdifælleskab. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Ritzau Scanpix)

  EU-landene skal fortsætte kampen mod diskriminationen af LGBT+-samfundet og fortsætte med at forsvare de fundamentale rettigheder.

  Det var budskabet fra 16 EU-lande, heriblandt Danmark, i et brev stilet til Europa-Kommissionen og rådsformand Charles Michel, inden medlemslandenes stats- og regeringschefer mødtes til EU-topmøde i Bruxelles.

  Brevet kommer i kølvandet på, at Ungarn i sidste uge vedtog en voldsomt kritiseret lovgivning, der forbyder, at børn og unge bliver præsenteret for homoseksualitet og alternative kønsidentiteter i undervisningen.

  - I nogle medlemslande ser vi en udvikling, der går den forkerte vej. Senest i Ungarn med en - synes jeg - fuldstændig uacceptabel tilgang til spørgsmål omkring blandt andet homoseksualitet, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på vej til topmødet.

  - Det er vigtigt, at vi bruger et topmøde som i dag på at manifestere og understrege, at den europæiske union også er et værdifællesskab, sagde hun om baggrunden for afsendelsen af brevet.

  Ungarn er ikke specifikt nævnt, men brevet skal ses som et udtryk for, at en lang række EU-lande nu optrapper værdikampen i EU.

  LGBT+-rettigheder var ikke oprindeligt på EU-ledernes dagsorden, men statsminister Mette Frederiksen sagde før mødet, at hun forventede, at spørgsmålet alligevel ville komme til at til at fylde "ganske meget".

  - Det er en diskussion, vi burde være langt hen over i Europa, og som burde være blevet stadfæstet for længst. Men den bliver ved med at vende tilbage på dagsordenen. Også på forkert vis nogle steder, og derfor bliver vi nødt til at tage en diskussion igen.

  Men hvis ikke der er nogle meget stærke værdier, der forener os, så er vi ikke Europa. Men vi er Europa, og vi skal være Europa
  Mette Frederiksen, statsminister, Socialdemokratiet

  Lovgivningen har ikke bare fået EUs ledere op af stolene. Den tyske by München ville i går oplyse byens stadion i regnbuefarver under kampen mod Ungarn og Tyskland i protest mod lovgivningen.

  Det blev dog afvist af Uefa og i stedet blev andre steder, som for eksempel det olympiske stadion i Berlin, badet i regnbuefarver.

  Ifølge Mette Frederiksen er fælles værdier altafgørende for EU.

  - EU er rigtig mange ting – og meget af det er et teknisk og praktisk samarbejde om alle mulige politikområder. Men hvis ikke der er nogle meget stærke værdier, der forener os, så er vi ikke Europa. Men vi er Europa, og vi skal være Europa, sagde hun.

  Når Ungarn ikke nævnes specifikt i brevet, skyldes det ifølge Mette Frederiksen, at der også er problemer i andre lande.

  Blandt andet er Polen blevet kritiseret for flere steder i landet at have indført såkaldte LGBT-ideologi-frie zoner. Polen er da heller ikke medunderskriver af brevet, der tæller primært lande i Vest- og Sydeuropa samt Baltikum.

  I strid med værdier

  Kommissionsformand Ursula von den Leyen har tidligere på ugen kaldt den nye ungarske lov "en skændsel", der er i lodret strid med de værdier, som EU-samarbejdet bygger på.

  Den strider nemlig mod EU-lovgivningen at diskriminere folk på baggrund af deres seksuelle orientering, og Ursula von der Leyen har nu taget første skridt i det, der kan ende med en traktatkrænkelsessag mod Ungarn.

  I første omgang har Kommissionen over for Ungarn gjort opmærksom på de juridiske problemer, som der ifølge Kommissionen er i lovgivningen.

  - Den er i strid med de grundlæggende værdier i EU: Menneskelig værdighed, lighed og respekt for menneskerettighederne. Vi kommer ikke til at gå på kompromis med disse principper, sagde Ursula von der Leyen tidligere på ugen.

  En traktatkrænkelsessag kan ende med, at den ungarske regering bliver trukket for EU-domstolen og får påført sanktioner.

  Og ifølge Mette Frederiksen kan det godt ende sådan.

  - Det er EU-Kommissionen, der skal sikre, at traktaten bliver overholdt i medlemslandene. Og der kan jeg forstå, at Kommissionen har sagt, at man mener, det er et brud på traktaten og den underlæggende lovgivning – så jeg tror, vi kommer til at se en traktatkrænkelsessag, sagde Mette Frederiksen.

  Ifølge Ungarns premierminister, Viktor Orban, er der tale om en misforståelse. Ifølge premierministeren handler det blandt andet om at beskytte børn og unge mod pædofili. Og han afviste før topmødet, at der er problemer med LGBT+-rettighederne i det østeuropæiske land.

  Kommissionsformand Ursula von der Leyen lægger ikke skjul på sin mishag over den nye ungarske lov. Her er hun sammen med den ungarske premierminister, Viktor Orbán, der står bag den. (Foto: François Lenoir © Ritzau Scanpix)

  - Jeg er en frihedskæmper. Under det kommunistiske regime blev homoseksuelle straffet, og jeg kæmpede for deres frihed og rettigheder, sagde han, da han ankom til Bruxelles.

  Det er langt fra første gang, at Ungarn bliver beskyldt for at krænke LGBT+-rettighederne.

  Sidste år fik den ungarske regering eksempelvis ændret landets forfatning, så det praktisk talt er blevet umuligt for homoseksuelle par at adoptere.

  Ungarske børn skal nu også opdrages efter en kristen fortolkning af kønsrollerne, hvor "en mor en kvinde, og en far en mand" og derudover vedtog det ungarnske parlament sidste år en lov, der forhindrer transpersoner i at skifte køn i deres officielle papirer.

  LGBT+-spørgsmålet ventes at blive debatteret under middagen torsdag aften.

  På topmødet skal også coronasituationen og forholdet til Rusland og Tyrkiet diskuteres.

 24. Trump-advokaten Rudi Giulianis advokatlicens suspenderet i New York

  Advokaten for den tidligere amerikanske præsident, Donald Trump, har fået suspenderet sin advokatlicens i staten New York.

  Det skriver New York Times.

  Begrundelsen for at suspendere Rudi Giulianis advokatlicens er, at han kom med falske og misvisende udtalelser efter Trumps valgnederlag sidste år.

  Den tidligere borgmester i New York fremførte både til pressemøder og i retten beskyldninger om omfattende svindel med stemmerne ved præsidentvalget.

 25. 751 umarkerede grave fundet ved tidligere kostskole i Canada

  Få uger efter fundet af massegrave med 215 børnelig ved en kostskole for Canadas oprindelige befolkning er der nu gjort endnu en chokerende opdagelse.

  På en anden af de skoler, der havde til formål at opdrage børnene til at leve på vestlig vis, er der fundet 751 umarkerede gravsteder.

  Det skriver BBC.

  Der er tale om en kirkegård ved Marieval Indian Residential School i provinsen Saskatchewan, hvor jorden siden sidste måned er blevet scannet.

  Talsmand for organisationen First Nation Perry Bellegarde skriver på Twitter, at fundet er 'tragisk, men ikke overraskende'.

  Mellem 1863 og 1998 blev mere end 150.000 børn fra Canadas oprindelige befolkning tvangsfjernet fra deres familier og placeret på kostskoler.

  Her måtte de typisk hverken tale deres modersmål eller praktisere deres kultur. Mange blev mishandlet og misbrugt.

  Fundet af massegravene ved Kamloops-skolen i British Columbia har sendt chokbølger gennem Canada. (Foto: Cole Burston © Ritzau Scanpix)
 26. Højeste antal nye smittetilfælde i Storbritannien siden februar

  Med 16.703 smittetilfælde har de britiske sundhedsmyndigheder registreret det højeste antal nye coronasmittede på et enkelt døgn siden februar.

  Det skriver Reuters.

  Der er desuden registreret 21 døde, som er blevet testet positive for coronavirus inden for en periode på 28 dage. En stigning i forhold til 19 døde med coronavirus i onsdagens coronaopgørelse.

  Delta-varianten, den tidligere indiske variant, fylder meget i det britiske smittebillede, hvor regeringen har udskudt den planlagte genåbning af samfundet på grund af varianten.

  De britiske sundhedsmyndigheder har tidligere vurderet, at AstraZeneca-vaccinen, som briterne har valgt at satse primært på, er mindre effektiv over for Delta-varianten end vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

 27. 51 personer savnes efter bygnings-kollaps i Miami

  Foreløbig er én person konstateret død, efter at en boligblok i Miami i Florida delvis kollapsede i nat amerikansk tid.

  Men de lokale myndigheder oplyser til CNN, at man stadig ikke har haft kontakt til 51 personer, som bor i bygningen.

  Det vides dog ikke, hvor mange af dem, der var i bygningen, da den kollapsede.

  • Det vides endnu ikke, hvor mange der opholdt sig i bygningen, da den delvist kollapsede. (Foto: Joe Raedle © Ritzau Scanpix)
  • SURFSIDE, FLORIDA - JUNE 24: A portion of the 12-story condo tower crumbled to the ground during a partially collapse of the building on June 24, 2021 in Surfside, Florida. It is unknown at this time how many people were injured as search-and-rescue effort continues with rescue crews from across Miami-Dade and Broward counties. Joe Raedle/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == (Foto: Joe Raedle © Ritzau Scanpix)
  1 / 2
 28. Forsvarsministeriet ophæver milliardkontrakt med ISS

  Tusindvis af soldater har levet med uhumsk rengøring, dårlig mad og beskidte lagner.

  Men nu opsiger Forsvarsministeriet en af danmarkshistoriens største kontrakter om offentlig udlicitering før tid.

  Rengøringsgiganten ISS har hidtil stået for rengøring og kantineforhold, men det har ikke været tilfredsstillende ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S).

  - Med ophøret af kontrakten står vi selvsagt overfor en ny opgave med at finde en bedre løsning. Det stiller store krav til Forsvarsministeriet og de ansatte. Men målet er klart. Vi skal have en bedre løsning i fremtiden, udtaler hun i en pressemeddelelse.

  Partnerskabsaftalen mellem Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og ISS trådte i kraft den 1. februar 2018 med en planlagt ophørsdato den 31. januar 2024.

 29. Finland melder om flere smittetilfælde blandt fodboldfans

  Hjemvendte fodboldfans har bragt coronasmitte med sig fra Rusland, lyder det nu fra de finske sundhedsmyndigheder.

  Det skriver Reuters.

  Efter Finlands to kampe i Skt. Petersborg er der blevet registreret knap 100 smittetilfælde ved to grænseovergange - de fleste blandt fodboldfans.

  - Det er folk, der har været til kampene. Tydeligvis har det spredt sig godt der, når man tænker på, at finnerne for det meste har omgået hinanden, men alligevel har pådraget sig smitte på få dage, udtaler Risto Pietikanien, ledende overlæge i det hospitalsdistrikt, der dækker den største grænseovergang.

  De fleste smittetilfælde er fundet blandt fans, der forlod Finland i 15 busser 22. juni.

 30. Mand får seks års fængsel i sag om hvidvask af 210 millioner

  Tre mænd er ved Retten i Kolding blevet dømt i en sag om fiktive fakturaer, der blev brugt til at hvidvaske et trecifret millionbeløb.

  Sagens hovedperson får seks års fængsel for hvidvask af 210 millioner kroner.

  Der blev udstedt falske fakturaer til flere hundrede virksomheder for levering af arbejdskraft, varer eller ydelser.

  Også to mænd med mindre roller er blevet dømt i sagen. Alle tre dømte har tilstået.

 31. Uefa dropper regel om udebanemål

  Det er slut med reglen om udebanemål i europæisk fodbold.

  Uefa skriver torsdag, at reglen bliver afskaffet fra den kommende sæson, 2021/22.

  Reglen betød, at det hold, der havde scoret flest mål på udebane i et dobbeltopgør i eksempelvis Champions League, ville gå videre, hvis begge hold endte med at score lige mange mål.

  Fremover vil kampen gå i forlænget spilletid - to gange 15 minutter - hvis begge hold har scoret lige mange mål, uagtet om målene er scoret på hjemme- eller udebane.

  Står det stadig lige efter forlænget spilletid, vil der blive fundet en samlet vinder efter en straffesparkskonkurrence.

  Reglen om udebanemål blev introduceret af Uefa i 1965.

 32. Aalborg Universitetshospital mærker sygeplejerske-strejken: Ældre patienter kan ikke udskrives

  På Aalborg Universitetshospital har man lige nu omkring 20 ældre patienter liggende, som egentlig burde være udskrevet.

  Men de må blive på sygehuset, fordi Aalborg Kommune ikke kan yde dem pleje i hjemmet på grund af sygeplejerskernes strejke.

  Sygehusafdelingerne i Aalborg er ikke omfattet af strejken, men det er en stor andel af hjemmesygeplejerskerne i Aalborg Kommune.

  På hospitalet må der snart aflyses flere planlagte operationer for at skaffe plads.

  - Vi har efterhånden opbrugt vores sengepladser. Vi har patienter på gangene i øjeblikket, så det begynder at se rigtig træls ud, fortæller sygeplejefaglig direktør, Lisbeth Lagoni.

 33. A-kasser kritiserer droppede digitale jobcentersamtaler

  Fra august skal arbejdsløse igen til fysiske samtaler på jobcentrene, og det møder kritik fra a-kasserne, skriver Radio4.

  Ifølge Marianne Ehlers, der er beskæftigelseschef i Krifa og bestyrelsesmedlem i Danske A–Kasser, har nedlukningen vist, at digitale og telefoniske samtaler nogle gange virker bedre.

  – Men alle de erfaringer, som a-kasserne og medlemmerne har gjort sig, ser man bort fra, siger hun til radiostationen.

 34. Red Barnet: Verden står over for den største globale sultkatastrofe i det 21. århundrede

  Verden står over for den største globale sultkatastrofe i det 21. århundrede, advarer Red Barnet.

  5,7 millioner børn under fem år er i fare for at sulte om kort tid, hvis de ikke får hjælp.

  Det er en kombination af coronapandemien, konflikter og klimaforandringer, der er årsagen til den omfattende sultkatastrofe.

  Det er især i Syrien, Burkina Faso, Yemen og i Afghanistan, at mange børn sulter.

 35. FN: Børn på mellem 12 og 14 år stod bag massakre i Burkina Faso, hvor 160 blev dræbt

  En massakre i Burkina Faso, hvor mere end 160 blev dræbt, blev udført hovedsageligt af børn på mellem 12 til 14 år.

  Det siger FN og regeringen i det vestafrikanske land.

  Børnesoldaterne angreb landsbyen Solhan om aftenen den 4. juni og skød folk og brændte boliger ned.

  Det er det værste angreb i årevis i et område, der er plaget af jihadister med forbindelse til al-Qaeda og Islamisk Stat, skriver Reuters.

  Mindst 160 blev dræbt og flere boliger brændt ned i massakren i landsbyen Solhan. (Foto: PRIME MINISTER'S PRESS SERVICE © Ritzau Scanpix)
 36. Folketinget giver grønt lys til at overvåge corona i kloakvandet

  Et politisk flertal har stemt for en ændring af epidemiloven. Det betyder, at myndighederne fra den 1. juli kan overvåge spildevandet for coronasmitte.

  Ved spildevandstest kan man opdage coronasmitte, inden symptomerne kommer hos en person. Dermed kan metoden bruges til at forudse et smitteudbrud i et bestemt område af landet.

  Til gengæld er testmetoden ikke lige så sikker som normal screening af mennesker.

  Test af spildevandet er blevet afprøvet på forsøgsbasis forskellige steder i Danmark i de seneste måneder.

 37. 173 nye coronasmittede - antallet af indlagte stiger med fire

  Der er registreret 173 nye coronasmittede det seneste døgn.

  Tallet er baseret på 72.280 PCR-test, og det giver en positivprocent på 0,24.

  Der er nu 68 indlagte. Det er fire flere end i går. 16 af dem ligger på intensiv.

  Der er ikke registreret nye dødsfald.

  Siden i går er der registreret 19 nye tilfælde af den særligt smitsomme deltavariant, som opstod i Indien.

  Dermed er der nu i alt fundet 266 tilfælde af deltavarianten i Danmark, siden den første gang blev fundet i april.

 38. Opkast giver hak i huen: Her er reglerne for studenterhuen, du skal kende

  Studenter gør stop på deres vognture og hopper i Storkespringvandet i København. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

  Studentervognen hopper i takt med den tunge bas, der brager ud af højttalerne.

  Kulminationen af års slid med matematik, historie og dansk er forbi, og det skal fejres med et brag af en studenteruge med studenterkørsel.

  Med i fejringen følger der et langt regelsæt, der ofte bliver markeret på studenterhuen som klip eller beskeder til evig minde.

  Her kan du læse om nogle af de sjove regler og lege, mange studenter skal igennem i denne uge, og du kan blive klogere på, hvordan studentershuens tradition har ændret sig.

  En regel siger, at det bringer uheld at bruge studenterhuen inden sidste eksamen er i hus. (© Unsplash)

  Inden den sidste eksamen er det eftersigende ikke kun mængden af timer, du læser op til eksamen, der er afgørende for, hvordan din karakter bliver.

  Ifølge studenterhuereglerne bringer det uheld at tage sin hue på inden sidste eksamen.

  Først når du er på den anden side af eksamenerne, kan du ånde lettet op og iføre dig studenterhuen. Her kan du skrive din karakter i midten af inderforet, mens gode klassekammerater og venner skriver hilsner inden i huen.

  Dine bedste venner får æren af at bide i huens skygge.

  Der er tradition for at fejre eksamensbeviset med alkohol. (© Unsplash)

  Champagnen bliver typisk poppet allerede umiddelbart efter den sidste eksamen.

  - Alkohol spiller en central rolle, når studentereksamen skal fejres. Alkohol er enormt fællesskabsdannende, og det er typisk noget, vi forbinder med at lægge de hverdagslige forpligtelser fra sig. Det gælder i alle generationer, siger Vibeke Frank, der er professor på center for rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

  Når gymnasiet afsluttes, bliver det for langt de fleste studenter fejret med rigelige mængder alkohol.

  De første kasser øl bliver givet til klassen af dem med det største- og det mindste hattemål. Også dem, der har fået det højeste- og laveste gennemsnit, skal give en kasse øl hver.

  Når festen er i gang, og musikken spiller, kan der godt ryge store mængder øl ned. Studenten må klippe en firkant i svedbåndet, hvis han eller hun har drukket en hel kasse øl på 24 timer.

  Huens skygge er der også et helt regelsæt for. Her koster en omgang opkast et trekantet hak, mens et kys af en fremmed giver en firkant.

  I de helt ekstreme situationer kan et besøg på skadestuen koste hele skyggen.

  En af de helt gamle traditioner er, at studenterne skal bade med huen på. Derfor er det ikke usædvanligt at se studenter, der hopper, plasker og jubler, mens de bader for eksempel i Storkespringvandet i København. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

  Hvis der opstår en lille flirt i studenterugen, skal det naturligvis foreviges i huen. På den måde kan du om 20 år kigge tilbage og tænke på den vilde ungdom.

  Har du en kæreste eller flirt, skal vedkommendes navn stå skrevet i huen ved siden af den afsluttende karakter.

  Frække eller intime aftaler kan blive skrevet i svedremmen. På den måde har du mulighed for at gemme dine frække aftaler, fordi svedremmen skal foldes ud for se aftalerne.

 39. USA advarer om mulige bivirkninger: Mænd ramt af betændelse i hjertet efter vaccine

  De fleste af forløbene fra USA med hjertemuskelbetændelse har været milde. (Foto: Martin Bernetti © Ritzau Scanpix)

  Nye tal fra de amerikanske sundhedsmyndigheder C.D.C (Centers for Disease Control and Prevention) viser, at mænd har risiko for at få betændelse i hjertet efter andet stik med en mRNA-vaccine mod coronavirus.

  Der er meldt over 1.200 tilfælde med hjertemuskelbetændelse ind efter vaccine med enten Pfizer-BioNTech eller Moderna.

  Det svarer til, at 12,6 personer per en million vaccinerede får tilstanden efter andet stik, skriver The New York Times.

  Amerikanske pjecer om vaccinerne vil nu få tilføjet en advarsel om den sjældne hjertebetændelse.

  Det er netop vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna, der bliver brugt i det danske massevaccinationsprogram.

  Men du bør ikke være bekymret, hvis du har fået en af vaccinerne eller planlægger at få én.

  Fordelen ved vaccinerne opvejer risikoen for de mulige bivirkninger.
  Christian Wejse, Aarhus Universitet.

  Det fortæller Christian Wejse, der er afdelingslæge og lektor i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet.

  - Det er et lille antal mennesker, der får betændelsen, i forhold til hvor mange der er vaccineret. Derudover har de ofte milde sygdomsforløb, siger han og fortsætter:

  - Betændelse i hjertet er en tilstand, man i en vis grad kan forvente går over af sig selv og ikke giver varige mén. Det kan også være, at man slet ikke opdager betændelsen, hvis man ikke får symptomer.

  Christian Wejse mener ikke, at de nye udmeldinger om hjertemuskelbetændelse som en mulig, sjælden bivirkning ved vacciner skal afholde folk fra at få en vaccine fra Pfizer-BioNTech eller Moderna.

  - Vi ved stadig ikke, om der er en klar sammenhæng mellem vaccinerne og betændelsen. Der skal flere undersøgelser til, før vi ved noget endeligt, siger han og fortsætter:

  - Men vi ved, at der er fordele ved vaccinerne. Vi kender risikoen for alvorlige forløb og senfølger efter covid-19, og den risiko er ikke ubetydelig. Fordelen ved vaccinerne opvejer risikoen for de mulige bivirkninger.

  De tilfælde, der har været i USA, har netop ofte været milde forløb.

  Det er hovedsageligt hos mænd, at betændelsen i hjertet er opstået. Ud af de 1.200 tilfælde i USA, var 484 af dem unge mænd under 30 år.

  Det stemmer godt overens med, hvem der før covid-19-vaccinerne fik hjertemuskelbetændelse.

  - Her var det også ofte yngre mænd. Hvorfor det lige er dem, ved man dog ikke helt klart, siger Christian Wejse.

  Man skal huske, at i den her sammenhæng er hjertemuskelbetændelse ofte noget, der forløber fuldstændig godartet.
  Christian Wejse, Aarhus Universitet.

  Når der almindeligvis opstår hjertemuskelbetændelse, er det ofte i slutningen af en mild infektion, hvor forskere mener, at immunforsvaret kommer til at overreagere.

  Det kan give en reaktion i cellerne i hjertemusklen, som kan lede til betændelse.

  - Det er derfor ikke urimeligt at tænke, at vaccinerne muligvis også kunne udløse sådan en reaktion. Men der er intet, der endegyldigt er etableret endnu, siger han.

  Rapporter fra Israel har også vist en mulig sammenhæng mellem vaccinerne og hjertemuskelbetændelse.

  - Her har de set en forekomst på ét tilfælde ud af 3.000-6.000 vaccinerede. I forhold til, hvor ofte vi ellers ser betændelsen uafhængig af en vaccine, er det to til tre gange mere hyppigt, når man er vaccineret, siger Christian Wejse.

  Han er dog ikke synderligt bekymret.

  - Man skal huske, at i den her sammenhæng er hjertemuskelbetændelse ofte noget, der forløber fuldstændig godartet. Det er sjældent noget, der fører til en kritisk tilstand som eksempelvis hjertestop, siger han og fortsætter:

  - Jeg har ikke set, at der er rapporteret tilfælde, hvor en person har fået hjertestop som følge af en hjertemuskelbetændelse, der muligvis kan blive koblet sammen med en vaccine.

  Hjertemuskelbetændelse har været diskuteret i forhold til vaccination af danske 12-15 årige, da formanden for Dansk Pædiatrisk Selskab for nyligt har udtrykt bekymring for denne bivirkning hos aldersgruppen.

 40. Mindst én person er død i kollapset bygning i Miami

  En beboelsesejendom i Miami Beach kollapsede delvist tidlig torsdag. Indtil videre er én person konstateret død i ulykken, og mindst ti behandles for skader, skriver NBC News.

  Endnu ved ingen, hvad der har forårsaget hændelsen.

  - Det er svært at forestille sig, hvordan det her kunne ske. Bygninger falder ikke bare sammen, siger borgmester Charles Burkett.

  Ifølge NBC News er bygningen fra 1981, har 12 etager og huser over 100 lejligheder.

  • (Foto: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH © Ritzau Scanpix)
  • (Foto: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH © Ritzau Scanpix)
  • (Foto: MARCO BELLO © Ritzau Scanpix)
  1 / 3
 41. Grev Dracula skal lokke rumænere til at blive vaccineret - men Elena vil hellere "dø naturligt" end at få vaccinen

  Vampyrer og vacciner. Ud over en gratis tur i torturkælderen er der også et diplom til de modige mennesker, der får deres stik på Grev Draculas slot. (Foto: Joseph Backes)

  I årtier har turister fra nær og fjern lagt turen forbi Bran-slottet i Rumæniens transsylvanske bjerge for at få et glimt af den blodsugende Grev Dracula.

  Men hvis man besøger den legendariske borg i dag, er der større chance for at få en kanyle i skulderen end et par hugtænder i halsen.

  Slottets bestyrelse tilbyder nemlig en gratis Covid-19-vaccine – plus fri adgang til torturkælderen.

  Og der er i den grad brug for noget lokkemad for at få rumænerne ud til vaccinationscentrene.

  Tal fra EU viser, at under 30 procent af befolkningen har fået første stik. Og det, selvom Rumænien i begyndelsen af året var et af de lande, der lå allerlængst fremme i EU’s vaccinekapløb.

  Bran-slottet ligger i bjergkæden Karpaterne. Det er fra 1300-tallet, og dets blodige historie har gjort det til epicentret for legenden om Grev Dracula. (Foto: Joseph Backes)

  Det kan Dr. Adrian Popa godt mærke. Det er ham, der har styr på doserne på Draculas slot. I begyndelsen var der masser af lave, men efterhånden bliver der tid til flere og flere kaffepauser.

  For en måned siden vaccinerede han over 100 personer om dagen. Nu ligger tallet mellem 20 og 40, siger han.

  - Det er som om, vi er færdige med at vaccinere alle dem, der gerne vil vaccineres. Nu skal vi i gang med skeptikerne. Og det er temmelig svært.

  Dr. Popa gør en dose Phizer klar. Men efterhånden kommer færre og færre rumænere forbi slottet for at få et stik. (Foto: Joseph Backes)

  I dag indleder EU’s medlemslande et topmøde, hvor corona-pandemien igen står højt på dagsordenen.

  Målet er, at 70 procent af borgerne skal være vaccineret, inden sommeren er forbi. Men især i de østeuropæiske lande går det langsomt med at få vaccineret befolkningen.

  Rumænien ligger på andensidstepladsen, når man kigger på, hvor mange doser corona-vaccine, der er blevet givet. Kun Bulgarien har uddelt færre.

  Det er ikke fordi, der ikke er doser nok. Tværtimod begynder sundhedsmyndighederne at skæve bekymret til udløbsdatoen på dem, de har. Udfordringen ligger et andet sted.

  Næsten halvdelen af Rumæniens 20 millioner indbyggere bor på landet. Det gør landet til det EU-medlem, der har den største landbefolkning.

  MedLife, der er Rumæniens største private sundhedsorganisation, vurderer, at kun omkring en femtedel af landbefolkningen vil være vaccineret ved årets udgang.

  Samme undersøgelse konkluderer, at der simpelthen ikke er nok information, der når ud til landområderne. Derfor er der opstået mistillid til vaccinerne, lyder det.

  Næsten halvdelen af alle rumænere bor på landet. Disse tre mener ikke, at de er i fare for at blive smittet med corona-virus. De har ikke tænkt sig at flytte sig fra bænken her, siger de. (Foto: Joseph Backes)

  På en bænk i landsbyen Sinca Noua, en halv times bjergkørsel fra Bran-slottet, sidder Maria Lucus, Maria Itu og Elena Itu. Det er tre ældre kvinder, traditionelt klædt med forklæde om livet og tørklæde om hovedet. De skal ikke nyde noget af at blive vaccineret.

  - Jeg vil hellere dø en naturlig død, end at dø af den vaccine, griner Itu Elena.

  - Vi er gamle, siger de.

  - Vaccinen vil påvirke os. Vores kroppe kan ikke kæmpe imod den.

  Jeg vil hellere dø en naturlig død, end at dø af den vaccine.
  Itu Elena, landsbybo - Sinca Noua

  På Draculas slot gør Dr. Popa sig klar til at give endnu et skud corona-vaccine. Denne gang til en spanier.

  De gratis vacciner gives til både rumænere, EU-borgere og folk fra tredjelande, der bor i Rumænien.

  I dag har der allerede været russere, mexicanere, nordmænd og en enkelt svensker forbi. Efterhånden er langt under halvdelen af dem, han vaccinerer, rumænere.

  Han håber, at flere lokale kan lokkes til i løbet af de næste måneder. Han har én opfordring til dem.

  - Hold nu op med at lytte til falske historier. Spørg jeres læger – dem, der rent faktisk går op i, om I har det godt.

  Her på stedet, er historien om Grev Dracula den eneste myte, der er tilladt.

 42. Genbrugeligt bobleplast storhitter blandt børn: 'Jeg har været nødsaget til at ansætte fire ekstra fuldtidsmedarbejdere, der udelukkende pakker ordrer'

  Trykken på luftbobler er blevet revolutioneret fra bobleplast til Pop It. Og legetøjet har taget det danske marked med storm. (Foto: (Illustration) Søren Winther Nørbæk)

  Rettelse: Tidligere i artiklen stod der, at BENT var de første forhandlere af Pop It i Danmark. Det er nu rettet til, at de var en af de første forhandlere af Pop It i Danmark, da andre butikker også fik produktet i starten af året.

  De fleste har prøvet at sidde med et stykke bobleplast og poppe bobler i en uendelighed.

  Men i stedet for at sidde med et stykke bobleplast, der har omfavnet farmors gamle porcelæn, kan du nu få et stykke silikonelegetøj, som har nogenlunde samme effekt.

  Vi solgte flere tusinder på den første dag og måtte melde udsolgt.
  Johnny Hansen, indehaver af butikskæden BENT

  Legetøjet kaldes 'Pop It' og går ud på at trykke bobler, hvorefter de popper og siger en lyd. Det kan du så blive ved med i lige så lang tid, som du har lyst til.

  Og det er blevet ekstremt populært blandt børn i de mindre skoleklasser, fortæller Kasper Hytten, der er afdelingsleder for mellemtrinnet hos Munkevængets Skole i Kolding.

  - Det er absolut en trend, og det er også et fænomen på denne skole. Børnene leger med det i frikvartererne, og de har glæde af det. De er markant til stede, og nogle gange kan de have en taske fyldt med dem. Men når timen går i gang, ryger de ned i tasken, siger han.

  Pop It findes i mange forskellige farver og størrelser. Den kan også bruges som et spil, hvor man skiftes til at poppe en til fire bobler af gangen, og den, som trykker den sidste boble, har tabt. (Foto: BENT © BENT)

  Hos butikskæden BENT, der var den første til at sælge legetøjet på det danske marked, har efterspørgslen været enorm. Her har man solgt Pop It siden februar.

  - Det har været meget voldsomt. Mange mennesker skrev sig op til at købe dem, inden de overhovedet var kommet til salg i butikken og på hjemmesiden. Vi solgte flere tusinder på den første dag og måtte melde udsolgt, og så skrev folk sig op igen, fortæller Johnny Hansen, der er indehaver af butikskæden.

  Faktisk har efterspørgslen været så enorm, at det har medført lange køer.

  Her ses noget af den lange kø ind til Johnny Hansens butik. (Foto: Johnny Hansen)

  - Da vi åbnede vores butik efter corona, havde vi fire timers kø ind til butikken. Og de skulle alle købe Pop It. For en måned siden åbnede vi en ny butik i Holstebro, der havde vi seks timers kø. Der skulle alle kunderne også have Pop It, siger Johnny Hansen.

  - Jeg har været nødsaget til at ansætte fire ekstra fuldtidsmedarbejdere, som udelukkende pakker Pop It-ordrer, fortsætter han.

  Da populariteten var på sit højeste, var 99 procent af alle BENTs ordrer Pop It-legetøj. I dag står legetøjet for 70 procent af salget.

  Fidget spinneren blev meget populær tilbage i 2017. Den tog også de danske børn med storm. (Foto: STAFF © Scanpix Denmark)

  Pop It går under legetøjskategorien 'fidget toys'. Det er legetøj, som kan holde fingrene beskæftiget og afstresse brugeren.

  Måske husker du 'Pop Its' lidt ældre fætter, 'fidget spinneren', som var den helt store superdille for fire år siden.

  Pop It er især blevet populært på grund af det store sociale medie TikTok, hvor legetøjet er gået viralt.

  Både fidget spinneren og Pop It kan virke som uinterressant og meningsløs legetøj. Men for Pelle Guldborg Hansen, der er adfærdsforsker på Roskilde Universitet, giver legetøjet god mening.

  Hvis du har glemt, hvordan fidget spinner dillen så ud, kan du se med nedenfor.

  - Førhen havde børnene bare tromlet med fingrene eller rystet med benene. Men det her stykke legetøj stimulerer dem, så de undgår kedsomhed og understimulering. Det er egentlig bare en måde at opnå tilfredsstillelse på, siger han.

  - Barnet kunne lige så godt sidde med noget andet mellem hænderne, nu er det bare det her legetøj, der leges med. Det er behageligt at røre ved, og det siger lyde. Det gør det hyggeligt, fortsætter han.

  Selvom det er et afstressende legetøj, ser Kasper Hyttel, der er afdelingsleder fra Munkevængets Skole, Pop Its popularitet som enhver anden dille.

  - Jeg tror ikke, at det er et udtryk for en stresskultur. For ganske få elever kan det selvfølgelig give mening, hvis de har koncentrationsudfordringer. Men jeg oplever, at det er børn, der har legetøj med og ikke så meget andet. Det er en dille, ligesom Fidget Spinners var, fortæller Kasper Hytten, der er afdelingsleder på skolen.

 43. Justitsministeren efter stenkast mod danske biler: Sverige tager det meget alvorligt

  Justitsminister Nick Hækkerup (S) har nu talt med sin svenske ministerkollega Morgan Johansson om det mystiske fænomen, hvor danske biler bliver ramt af genstande, heriblandt sten, på den svenske motorvejsstrækning mellem Malmø og Ystad.

  - Jeg har fortalt om den bekymring, det giver anledning til, at danskere lige i øjeblikket risikerer liv og legeme ved at køre på vejene i Sverige. Det er en bekymring, som svenskerne tager meget alvorligt, siger Hækkerup til DR Nyheder.

  - De intensiverer efterforskningen, og de er meget på det her. De er meget opmærksomme på, at det her skal opklares.

  Der har været over 50 tilfælde, hvor biler er blevet ramt af genstande. Langt de fleste er danske bilister.

  Det første tilfælde skete i april, og de seneste dage har der været flere tilfælde.

  - Svenskerne er regulært bekymrede over, at det er danske biler, som bliver ramt.

  Justitsministeren hørte dog ikke fra sin svenske kollega, hvilke teorier politiet arbejder ud fra.

 44. Nye navne er klar til Heartland Festival 2022

  Lindsey Buckingham, tidligere medlem af Fleetwood Mac, er klar til Heartland Festival 2022. (Foto: Andrew Kelly © Ritzau Scanpix)

  Heartland Festival, der finder sted ved Egeskov Slot på Fyn, er klar med endnu en håndfuld navne til 2022.

  Det drejer sig om den tidligere Fleetwood Mac-forsanger Lindsey Buckingham, som giver sin første solokoncert i Danmark nogensinde. Derudover er Cat Power, Jensen McRae, The Magnetic Fields og Greta Van Fleet blandt de nye navne.

  Navnene vil figurere på plakaten sammen med den britiske electropop-duo Pet Shop Boys, der for nylig blev annonceret til 2022-udgaven af festivalen.

  Dette års udgave af Heartland blev - som størstedelen af landets øvrige festivaler - aflyst grundet corona-restriktioner, men næste års festival er klar fra den 2. til 4. juni 2022.

 45. Højesteret blåstempler livstid for drab

  To mænd er blevet idømt lovens hårdeste straf, livstid.

  Højesteret havde ingen indvendinger imod by- og landsrettens enslydende domme.

  De to er dømt efter bandeparagraffen, der skærper straffen for forbrydelser begået i forbindelse med en bandekonflikt.

  - I forarbejderne til bestemmelsen er det forudsat, at der i tilfælde, hvor domstolene normalt ville udmåle en straf på mere end 10 års fængsel, for eksempel i en drabssag, som udgangspunkt skal fastsættes en straf af fængsel på livstid, skriver Højesteret.

  De dømte, der var med i banden Loyal to Familia, dræbte og sårede i 2017 to mænd med skud i Mjølnerparken i København.

 46. Mor får konfiskeret sin bil efter datters vanvidskørsel i byzone

  En ung kvinde er ved Retten i Nykøbing Falster blevet idømt 20 dages ubetinget fængsel og fratagelse af førerretten i tre år for vanvidskørsel i sin mors bil.

  Samtidig valgte retten at konfiskere bilen, og moren til den unge pige har således mistet sin bil.

  Det var en aften i maj, at den unge kvinde kørte 106 kilometer i timen gennem en byzone, hvor man må køre 50 kilometer i timen. Med en overskridelse af fartgrænsen med mere end 100 procent bliver det vanvidskørsel.

  Siden 31. marts har det være muligt at konfiskere en bil, selv om det ikke er bilisten selv, som har kørt vanvidskørsel i den.

 47. Pizzeriaer og flyttefirmaer skal fremover bruge revisor

  Mange virksomheder laver fejl og snyder, når der skal laves regnskab og indberettes skatter og moms.

  Det mener skatteminister Morten Bødskov (S), som vil sætte hårdere ind mod denne svindel.

  Fremover skal flere danske virksomheder derfor have en revisorerklæring på årsregnskabet. Det blev resultatet af en ny politisk aftale, der blev indgået onsdag aften, oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

  Med aftalen skal virksomheder i risikobrancher - blandt andet pizzeriaer og flyttefirmaer - nu have en revisorerklæring efter eget valg. Det er en erklæring om, at en revisor i en eller anden grad har været med inde over regnskabet.

 48. Tv-reklamer for junkfood skal være ulovlige i dagtimerne i Storbritannien

  Børnene er placeret foran tv'et. De venter på deres yndlingsprogram inden aftensmaden. Men inden det går i gang, bliver de bombarderet med reklamer for søde sager og usunde madvarer.

  Det scenarie vil man have sat punktum for i Storbritannien, hvor regeringen fra udgangen af næste år vil forbyde reklamer for mad, der indeholder store mængder af sukker, salt og fedt, før klokken ni om aftenen, skriver BBC.

  Nogle madvarer, der opfylder reklameforbuddet, er undtaget. Det gælder blandt andet honning, avokado og olivenolie.

  Tiltaget skal være med til at tackle problemet med overvægt og fedme, som 60 procent af briterne i øjeblikket er ramt af.

 49. Stadig rift om sommerhusene, selvom mange rejser sydpå

  Flere danskere afbestiller feriehuset i sommerferien og tager i stedet sydpå, efter at rejsereglerne gradvist er blevet lempet.

  Det tegner dog alligevel til at blive en god sommer for udlejerne, da ventelisten er lang, og tyskere nu slipper for karantæne.

  Det fortæller Carlos Villaro Lassen, der er direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

  - Vi kan se, der er flere danskere, der afbestiller den planlagte sommerhusferie, fordi de har booket rejse sydpå.

  - Men vi kan også se, at husene, der kommer på markedet, går som varmt brød. Der er mange på venteliste, og nu kan tyskerne får lov at komme hertil uden karantænekrav, siger han.

 50. For første gang i 50 år er der fundet ulkeunger i Danmark

  En god nyhed til fans af den hvidfinnede ferskvandsulk - eller bare større biodiversitet i den danske natur.

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af fisken herhjemme. Det er i Susåen, hvor arten er blevet udsat de foregående tre år, skriver Næstved Kommune.

  - Det er jo en fantastisk glædelig nyhed, at indsatsen for et bedre vandmiljø i Susåen har båret frugt, siger Helle Jessen, der er formand for kommunens Teknik- og Miljøudvalg.

  Ferskvandsulken er udsat i Susåen for at hjælpe den tykskallede malermusling. Dens larver er nemlig afhængig af at kunne sætte sig på ulkens gæller.

  Ulkeungerne er tilbage i Danmark. (Foto: Næstved Kommune © Næstved kommune)

Mere fra dr.dk