Nyheder

Svend Thue Damgaard (R), Byrådsmedlem

Overblik

 1. Svend Thue Damgaard (R), Byrådsmedlem

  Det Radikale Venstre

  Svend Thue Damgaard (R), Byrådsmedlem (© Svend Thue Damgaard)

  Svend Thue Damgaard

  Kjellerup (Silkeborg kommune)

  43 år

  Jeg blev ansat i Post Danmark i 1988 og har arbejdet som produktionsleder, projektleder, driftschef, udviklingskonsulent og marketingkonsulent inden for organisationen. Geografisk har jeg udført arbejdet i København, Århus, Viborg, Silkeborg og Vejle. Jeg er uddannet assessor inden for excellence og anvender lean som værktøj i mit daglige arbejde. Derudover har jeg erfaring i projektledelse, arbejde med forandringer samt implementering.

  Supportchef i Post Danmark.

  Politik, fuldtidsjob og 4 børn - kalenderen er fyldt godt op. I fritiden deltager jeg gerne i fælles aktiviteter, og med 4 sportsaktive børn er der altid en fodboldkamp at deltage i som tilskuer.

  En kreativ kommune, hvor der er et fællesskab med udfoldelsesmuligheder. En kommune der er kendetegnet ved mod, tolerance, forskellighed og mulighed for at være med i udviklingen af kommunen og lokalområdet.

  1) Tillidsreform: Silkeborg kommunes aktiviteter og administration skal forenkles ved at fjerne unødvendige kontrolforanstaltninger og ved at lægge mere kompetence og flere beslutninger ud til kommunens ansatte. De ansatte skal inddrages i beslutningerne, og dermed får vi mere tilfredse medarbejdere. Og mere tilfredse medarbejdere giver bedre service og mere tilfredse borgere. 2) Klima er ikke kun noget vi taler om. Vi skal som kommune gå foran. Klima skal indtænkes i alle kommunale beslutninger. Vi skal gøre hvad vi kan for lokalt, når vi ny- og ombygger, laver lokalplaner og køber biler. Vi skal gå foran som kommune med klimavenlige løsninger – det kan også trække nye arbejdspladser til kommunen.

  Borgerinddragelse i forbindelse med kommuneplanen for Silkeborg kommune. Lokalrådene var et godt bindeled mellem politikere/embedsmænd og borgerne, og sikrede den lokale forankring i udviklingen af alle områder i kommunen. Nærdemokratiet er godt på vej, men vi kan gøre det meget bedre.

  Mine 3 yngste børn går i den lokale folkeskole (7-14 år) og min kone er medlem af skolebestyrelsen.

  Lokalpolitik er nærværende og man er sikker på dialog om de beslutninger og forandringer som gennemføres. Borgerkontakt er vigtig for mig, og man kan se resultaterne af de beslutninger som gennemføres.

 2. 'Vi kommer til at savne stemningen i Parken': Daniel Wass ser frem mod ottendedelsfinalen

  Der var en euforisk stemning i Parken, da det danske landshold i mandags besejrede Rusland med 4-1. Nu venter Wales i ottendedelsfinalen, der skal spilles i Amsterdam.

  Derfor bliver der ikke lige så mange danske tilskuere på lægterne, når landsholdet lørdag går ind på grønsværen i tulipannationen. Og spørger man den danske højreback Daniel Wass, vil opbakningen fra den danske nationalarena blive savnet i Amsterdam:

  - Vi kommer til at savne stemningen i Parken, for det har været fuldstændig fantastisk. Så det er klart, at det bliver anderledes, men det er vi også klar på, siger Daniel Wass.

  Hør hvad Daniel Wass ellers havde at sige om opgøret mod Wales i videoen herinder:

  Kampen mellem Danmark og Wales spilles på lørdag klokken 18, og du kan følge med på DR1, DRTV og i Liga på P3.

 3. Kommunaldirektør færdig efter kreditkort-sag

  Greve Kommune har indgået en fratrædelsesaftale med kommunaldirektør Claus Thykjær.

  Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.

  Årsagen til kommunaldirektørens fratrædelse er, at han er blevet opdaget i at foretage private indkøb med et kreditkort udstedet af Greve Kommune.

  Ifølge Lolland-Falsters Folketidende vil kommunen iværksætte en undersøgelse af den tidligere kommunaldirektør.

 4. Uefa skifter til regnbuefarvet logo og afviser kritik i sag om oplyst stadion

  Uefas logo som det tager sig ud i dag. (Foto: UEFA © UEFA)

  - Uefa respekterer regnbuen.

  Sådan lyder overskriften på en meddelelse fra det europæiske fodboldforbund, der ved samme lejlighed har klædt sit logo i regnbuefarver.

  Forbundet italesætter samtidig den skarpe kritik, der er haglet ned over det, siden det afslog Münchens ønske om at oplyse Allianz Arena til aftenens kamp.

  Det var ikke politisk begrundet, lyder det.

  - Tværtimod var ønsket i sig selv politisk, forbundet til de ungarske holds tilstedeværelsestadion, skriver Uefa.

  München ønskede at vise utilfredshed med en nyligt vedtaget anti-homolov i Ungarn, hvilket Uefa blankt afviste.

 5. Billeder: Spiderman til audiens med paven i Rom

  Til dagens audiens med pave Frans var der en helt særlig gæst, nemlig Spiderman.

  Paven mødte den maskeklædte mand uden at blive fanget i hans net, og på grund af udklædningen havde manden hverken mundbind eller handsker på ved mødet med den 84-årige pave.

  Manden inde i dragten er den 27-årige Mattia Villardita fra det nordlige Italien, der var blevet inviteret til Rom, fordi han arbejder som superhelt på hospitaler, hvor han besøger syge og indlagte børn.

  • Det her er vist ikke set så mange gange tidligere. (Foto: REMO CASILLI © Scanpix)
  • Spiderman sidder pænt og venter på mødet med paven - ved siden af en præst, der ikke virker til at blive forstyrret over den udklædte sidemand. (Foto: Vatican Media © Scanpix)
  • Paven fik overrakt en Spiderman-maske. (Foto: REMO CASILLI © Scanpix)
  1 / 3
 6. Danmark går efter at vinde 8-10 medaljer ved OL

  Den officielle medaljemålsætning frem mod OL er i dag blevet offentliggjort af Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund.

  Den lyder på minimum mellem otte og ti OL-medaljer til danske atleter ved legene i Tokyo, der begynder om præcis en måned.

  DIF og Team Danmark forventer at hente medaljerne i blandt andet cykling, håndbold, sejlsport, kajak, badminton, svømning, ridning, roning og skydning.

  Ved OL i 2016 hed målsætningen også ti medaljer, og her blev der hængt 15 sæt medaljer om halsen på de rød-hvide sportsfolk. Det var den næstbedste danske medaljehøst nogensinde - kun overgået i 1948.

 7. Nationalbankens direktør advarer mod boligpriser: 'Det, der kommer op, kan også falde'

  Danmarks Nationalbank meldte sig i dag i det kor, der gerne vil se indgreb på boligmarkedet, hvor priserne stiger og stiger.

  For selvom boligfesten er sjov nu, så kan tømmermændene blive grimme, advarer direktør Lars Rohde.

  - Stigningen på boligmarkedet er meget høj og også bekymrende. Vi har i hvert fald ikke brug for meget mere. Selv boligpriserne er underlagt tyngdeloven, og det, der kommer op, kan også falde, og det er derfor, vi kommer med de her anbefalinger, siger han.

 8. 41-årig idømt livstid for drab på to kvinder

  Den 41-årige Martin Degn Christensen er ved Østre Landsret blevet idømt livstid for at have dræbt to kvinder inden for kort tid i efteråret.

  I byretten blev han idømt 16 års fængsel, men det var altså ikke en hård nok straf, mener landsretten, der vurderer, at de to drab tilsammen er så grov en forbrydelse, at det skal sanktioneres med lovens strengeste straf.

  Begge dræbte kvinder var mødre til hans børn.

  Den ene af de dræbte kvinder var søster til DF'eren Morten Messerschmidt, hvilket han selv har fortalt fra Folketingets talerstol.

 9. 'Jeg tror på en union, hvor man frit kan elske den, man vil', siger EU-formand om ungarsk lov

  EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, kalder en ny ungarsk lov om seksuelle minoriteter en skændsel, og hun truer med at tage retslige skridt mod Ungarn

  - Den lov er en skændsel. Den diskriminerer åbenlyst imod folk baseret på deres seksuelle orientering. Det går imod de fundamentale værdier i EU. Menneskelig værdighed, lighed og respekt for menneskerettigheder. Vi vil ikke gå på kompromis med de principper. Jeg tror på en union, hvor man frit kan elske den, man vil, siger hun i en meddelelse.

  Loven gør det ulovligt at formidle indhold til børn, hvis det vurderes, at det kan fremme homoseksualitet, som det hedder.

 10. Kun på Anholt forhindrer forbud aftenens bålafbrændinger

  De seneste ugers varme og tørre vejr gjorde, at der var risiko for et forbud mod afbrænding helt op til sankthansaften.

  Men regnen har reddet bålene på målstregen. Det eneste sted i landet, hvor der er afbrændingsforbud, er på Anholt.

  - Nu har vi været beriget med regn i de seneste dage. Det betyder, at tørkeindekset er faldet markant. Danmark er dermed primært grøn, hvilket vi sige, at der ikke er den samme risiko for naturbrande som for et par dage siden, siger Kenny Christensen, der er indsatsleder hos Beredskab Fyn.

  Ifølge DMi bliver det overvejende tørt og vindstille i aften.

 11. Uvished om tidsplan for nyt hospital frustrerer læger og sygeplejersker

  Der er stor uvished om, hvor forsinket hospitalsbyggeriet i Gødstrup ved Herning bliver.

  I slutningen af maj blev det ramt af endnu en forsinkelse, og her en måned efter står Region Midtjyllands hospitalsudvalg stadig uden en ny konkret tidsplan.

  Karina Garsdal Lynderup arbejdede som sygeplejerske på medicinsk modtagelse på Holstebro sygehus. Men afdelingen lukkede som led i flytningen til det nye sygehus i Gødstrup. Nu er hun og kollegaerne midlertidigt havnet på andre afdelinger, mens de venter på flytningen.

  - Det er helt vildt frustrerende at være i. Vi tror ikke på, vi skal flytte, før den dag der holder nogle ambulancer, der skal køre patienterne til Gødstrup, siger hun.

 12. Modernas vaccine skifter navn til Spikevax

  Hvis du står over for at skulle vaccineres og bliver tilbudt et skud Spikevax, så er det Modernas coronavaccine, der er tale om.

  Den har nemlig fået et nyt, officielt navn, skriver Lægemiddelstyrelsen på Twitter.

  Vaccinen er en af de to, der indgår i det danske vaccinationsprogram.

  Den anden er den fra Pfizer, der har navnet Comirnaty.

 13. Andreas Mogensen-effekten: 147 danskere har søgt om at blive astronaut

  I alt 147 danskere har i år ansøgt om at blive astronaut hos Den Europæiske Rumorganisation (ESA).

  Det oplyser Aarhus Universitet Natural Sciences i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

  Under ESA's seneste indkaldelse i 2008 var der til sammenligning 39 danskere, der sendte en ansøgning.

  Dermed er der sket næsten en firdobling i antallet af ansøgere fra 2008 til 2021. Siden har Andreas Mogensen som bekendt været en tur i rummet i 2015, og man behøver nok ikke være astronaut for at regne ud, at han spiller en stor rolle i forøgelsen af antallet af ansøgere i år.

 14. AC inden Wales-kampen: 'Vi sætter pris på, at fansene forsøger at komme til Amsterdam'

  Flere spillere fra landsholdet har her til formiddag stillet op foran pressen, blandt dem Andreas Christensen (AC), der glæder sig til ottendedelsfinalen mod Wales på lørdag, der spilles i Holland.

  - Vi sætter pris på, at der er så mange fans, der forsøger at komme til Amsterdam og se os. Vi ved, det er svært. Vi prøver det samme med vores familier, siger AC, der scorede målet til 3-1, da Danmark lammetævede russerne.

  AC spiller til dagligt i Chelsea, men i disse dage er han ForDanmark. (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)

  Både han, Daniel Wass og Kasper Dolberg erkender, at det bliver en svær kamp - ikke mindst på grund af Gareth Bale.

  - Gareth Bale er en fantastisk spiller og en afgørende spiller på deres hold. Wales kommer med en passe power, og vi skal selvfølgelig være ekstra opmærksomme på Bale, siger Wass.

 15. Nationalbanken øger presset på regeringen: Ønsker indgreb på brandvarmt boligmarked

  Nationalbanken mener, at der er brug for tiltag på boligmarkedet nu. På billedet ses direktør for Danmarks Nationalbank Lars Rohde. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

  Danmarks Nationalbank melder sig ind i koret, der råber op om behovet for et indgreb i boligmarkedet.

  - Der er behov for tiltag nu, der kan øge robustheden på boligmarkedet, herunder krav om afdrag for de mest forgældede boligejere og lavere skatteværdi af rentefradrag.

  Det skriver Nationalbanken i en analyse onsdag morgen.

  - Stigningen på boligmarkedet er meget høj og også bekymrende. Vi har i hvert fald ikke brug for meget mere. Selv boligpriserne er underlagt tyngdeloven, og det, der kommer op, kan også falde, og det er derfor, vi kommer med de her anbefalinger, siger Nationalbankens direktør Lars Rohde.

  Det skal bestemt tages alvorligt, når Nationalbanken, der har overblik over den danske økonomi, kommer med en analyse.

  Derfor øger dagens udmelding presset på regeringen, siger DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder.

  - Nationalbanken skærper med dagens med dagens melding advarslerne om for hurtigt stigende boligpriser og øger presset markant på regeringen for at gribe ind, siger han.

  Det Systemiske Risikoråd kom i går tirsdag med en henstilling til regeringen om at stramme danske boligejeres adgang til afdragsfrie lån mod pant i fast ejendom.

  Nationalbanken er enig i risikorådets vurdering af boligmarkedet, og at der er behov for at begrænse muligheden for afdragsfrihed.

  - En indførelse af afdragskrav for låntagere, der har mere end 60 procent gæld med sikkerhed i boligen, forventes at lægge et svagt nedadrettet pres på boligpriserne over de kommende år, alt andet lige, lyder det fra Nationalbanken, der forventer at sådan et indgreb vil dæmpe den samlede prisvækst over de næste ti år med knap seks procent.

  Men ifølge Nationalbanken er der behov for at gribe endnu hårdere ind ved at indføre lavere skatteværdi af rentefradrag. Et indgreb, der vil berøre alle boligejere.

  Nationalbanken giver som eksempel, at en reduktion af rentefradraget på ti procentpoint forventes at reducere boligpriserne med lige under to procent over en periode på ti år.

  - På længere sigt vil reduktionen af skatteværdien af rentefradraget bidrage til lavere gældsætning, skriver Nationalbanken, der forventer, at en gradvis reduktion af rentefradraget over de kommende år vil have en begrænset effekt på boligpriserne.

  Men hvorfor er rentefradraget problematisk?

  - Problemet er, at du kan låne og trække meget fra i skat og placere det i noget, du får lav beskatning på. Det betyder, at den enkelte dansker har en større tilbøjelighed til at optage gæld, og det gør både den enkelte og samfundsøkonomien svagere, siger Lars Rohde.

  - Og det er et problem, fordi i en krisesituation kan du ikke bruge din pensionsopsparing til at betale din gæld med, fordi den er låst fast.

  Nationalbanken forudser en stigning i priserne på enfamiliehuse på 14 procent i 2021, 6 procent i 2022 og 1 procent i 2023. Ifølge prognosen er der tale om en spekulativ udvikling.

  - Der er ikke tale om en decideret overophedning endnu, men vi nærmer os det, som vi karakterer som en mild højkonjunktur. Det vil vi se i slutningen af næste år og i slutningen af 2023 – altså en økonomi, hvor der er tæt på fuld kapacitetsudnyttelse og måske endda en lille smule over, siger Lars Rohde.

  Dermed forventer Nationalbanken større prisstigninger i både 2021 og 2022, end de gjorde i en analyse fra marts, hvor prognosen forudså stigninger på 9,7 procent i 2021, 3 procent i 2022 og 2,3 procent i 2023.

  Nationalbanken medgiver dog selv, at der er stor usikkerhed om udviklingen på boligmarkedet de kommende år.

  Og der er en "væsentlig" risiko for endnu kraftigere stigninger eller et forløb, hvor boligpriserne falder lidt tilbage.

  - Et kraftigere forløb kan blive udløst af ophobet efterspørgsel eller endda selvopfyldende forventninger til fremtidige boligpriser. Et svagere forløb kan være knyttet op på, at drivkræfterne bag udviklingen under pandemien har været mere midlertidige, lyder det fra Nationalbanken.

  Usikkerheden skyldes ifølge Nationalbanken, at man ikke har været igennem et forløb med pandemi og restriktioner i nyere tid.

  Når Det Systemiske Risikoråd kommer med en henstilling, som det gjorde tirsdag, er regeringen forpligtet til inden for tre måneder enten at gennemføre henstillingen eller afgive en redegørelse, hvor det forklares og begrundes, hvorfor henstillingen i så fald ikke gennemføres.

  I risikorådets henstilling var der en kommentar fra regeringen, der oplyste, at man ikke havde planer om et indgreb i boligmarkedet.

  Erhvervsminister Simon Kollerup (S) stemte i og sagde i et skriftligt svar til DR Nyheder tirsdag, at man vil bruge de tre måneder til at vurdere tilstanden på boligmarkedet:

  - Regeringen har en forventning om – på lige fod med de økonomiske vismænd – at priserne dæmpes igen på grund af genåbningen af samfundet og forventningen om stigende renter. Derfor har vi ikke planer om et indgreb på boligmarkedet.

 16. Anklaget for at sprede misinformation: USA's regering beslaglægger 36 iranske mediers hjemmesider

  En iransk mand viser hjemmesiden hos den engelsksprogede iranske tv-station Press TV, hvor der står, at hjemmesiden er blevet beslaglagt af den amerikanske regering. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  ”Denne hjemmeside er blevet beslaglagt af USA’s regering.”

  Sådan lyder beskeden til besøgende på adskillige iranske mediehjemmesider, efter de amerikanske myndigheder i tirsdag beslaglagde siderne, som de anklager for at ”sprede misinformation”.

  Ifølge USA’s justitsministerium drejer det sig om 33 hjemmesider, som bliver drevet af den Iranske Islamiske Radio og TV-Union, og tre hjemmesider, som bliver drevet af den iransk støttede bevægelse Hizbollah. Det skriver BBC.

  De beslaglagte sider tæller blandt andet de statsligt ejede iranske tv-stationer Press TV og al-Masirah TV, som bliver drevet af den iransk støttede houthi-bevægelse.

  Samtlige medier i Iran er statsejede, og der er ingen uafhængige tv- eller radiostationer.

  Beslaglæggelsen sker få dage efter, at Irans befolkning har udpeget den ultrakonservative og anti-vestlige Ebrahim Raisi som landets nye præsident og i en periode, hvor forholdet mellem de to lande endnu en gang er yderst anspændt - ikke mindst på grund genoptagelsen af forhandlingerne om Irans atomaftale.

  Timingen er ret speciel, netop fordi der lige nu sker så meget mellem de to lande, fortæller DR’s Mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.

  - Beslaglæggelsen kommer få dage efter, at Raisi er blevet valgt, og midt mens der foregår de her vigtige forhandlinger om atomaftalen, siger han og fortsætter:

  - USA siger, at den her aktion har været længe undervejs, og at den både skyldes anklager om misinformation, men også at nogle af de her hjemmesider er ejet af virksomheder, der allerede er underlagt amerikanske sanktioner. Alligevel vil timingen formentlig gøre iranerne meget vrede, siger han.

  Iran er ikke kommet med nogen officiel reaktion på beslaglæggelsen, men det semi-officielle iranske nyhedsbureau YJC kaldte i går det amerikanske tiltag for et bevis på, at "USA’s opfordringer til ytringsfrihed er løgne”.

  Der er heller ikke nogen tvivl om, at den amerikanske beslaglæggelse har vakt stor frustration i Iran, siger Michael S. Lund.

  - Det her er noget, man er enormt fornærmet over, specielt beslaglæggelsen af Press TV, som er Irans engelsksprogede medie, der har til formål at give omverdenen Irans syn på tingene, siger han og fortsætter:

  - Så man er stærkt utilfreds med, at alle de her medier nu har mistet deres hovedplatform, men man finder også veje rundt om det og har allerede flyttet mange sider over på iranske webadresser, siger han.

  Billedet her viser den beslaglagte hjemmeside presstv.com og viser både FBI's og den amerikanske handelsministeriums logo. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

  Forholdet mellem Iran og USA har været fjendligt i årtier, men er blevet forværret under den seneste amerikanske præsident, Donald Trump. Ikke mindst efter Trump i 2018 trak amerikanerne ud af den atomaftale, som blev indgået mellem Iran og det internationale samfund i 2015.

  Samtidig indførte USA en række strikse sanktioner mod Iran. Ifølge atomaftalen var sanktionerne mod Iran ellers ophævet, så længe landet overholdt aftalen om at begrænse sin udvikling af atomvåben.

  Den nuværende amerikanske præsident, Joe Biden, har meldt ud, at han ønsker at tilslutte sig samtalen igen.

  Søndag blev den sjette runde af forhandlinger om aftalen mellem Iran og de seks forhandlingslande, USA, Storbritannien, Frankrig, Kina, Rusland og Tyskland, indledt i Wien, men ifølge BBC blev forhandlingerne udsat.

  Tirsdagens beslaglæggelser er bestemt ikke noget, der gør forhandlingsklimaet bedre – men på den anden side, er aftalen så vigtig for Iran, at det formentlig ikke vil påvirke deres forhandlingsvilje, vurderer Michael S. Lund.

  - Der skal mere til, før man bakker ud af det her. Det her handler sandsynligvis mere om, at amerikanerne vil sende nogle signaler til Iran om, at det kan godt være, at der er kommet en ny regering i USA, der gerne vil forhandle med Iran om atomaftalen, men man vil stadig køre en hård kurs overfor Iran, også når Raisi træder til.

  Det er ikke første gang, at USA beslaglægger hjemmesider i Iran. Også i oktober sidste år blev et netværk af hjemmesider, der blev brugt i en kampagne fra Irans Revolutionsgarde også lagt ned på grund af anklager om politisk misinformation. Det skriver The Guardian.

 17. Glemt solcremen igen? Dagcreme med solfaktor kan være nok til at beskytte dig

  Det gælder selvfølgelig kun ansigtet. Ekspert understreger, at kroppen også have have beskyttelse mod solens UV-stråler. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

  Sommeren er over Danmark, og når vi er heldige, skinner solen også.

  Hvis du skal en tur på stranden, er solcreme for mange fast inventar i tasken.

  Men hvad med når du spiser frokost i solen på arbejde? Eller møder en ven på café, hvor I får en kaffe i solen?

  Her er det ikke alle, der får solcreme på.

  Hvis du bruger hudplejeprodukter eller makeup, kan du være reddet. Nogle produkter har nemlig SPF i sig.

  (...) Vi har tydelige regler, der gør, at du ikke kan skrive noget om solfaktor eller SPF, hvis det ikke er bevist, at det har den effekt og faktor, som bliver lovet
  Ida Marie Heerfordt, Bispebjerg Hospital.

  Det betyder, at der er solfiltre, der beskytter mod solens UV-stråler. Helt ligesom en solcreme.

  Men kan det virkelig passe, at en dagcreme eller makeup med SPF beskytter lige så godt som den gode gamle solcreme?

  Hvis der står ‘SPF faktor 15’ på din dagcreme, er der en faktor 15 i. Den faktor 15 er ligeså god som en faktor 15 i en solcreme.

  Det fortæller Ida Heerfordt, der er læge og forsker ved hudafdelingen på Bispebjerg Hospital.

  - En faktor 15 er en faktor 15. I Danmark og EU har vi tydelige regler, der gør, at du ikke kan skrive noget om solfaktor eller SPF, hvis det ikke er bevist, at det har den effekt og faktor, som bliver lovet, siger hun.

  Hvis du køber dine cremer i udlandet, kan der dog være forskel på, hvad det kræver for, at en creme opnår en bestemt faktor.

  - Men med produkter, du kan købe i Danmark, er du på den helt sikre side både i forhold til faktor og hvilke stoffer, vi tillader i cremer og makeup, siger Ida Marie Heerfordt.

  Hvor godt en creme med solfaktor beskytter, kommer dog an på, hvor meget creme du påfører.

  Med en foundation har du måske lidt bedre forudsætninger for at se, hvor du mangler at få smurt på.
  Ida Marie Heerfordt, Bispebjerg Hospital.

  Her skal du være opmærksom, hvis du bruger dagcreme eller makeup med SPF.

  - Hvis du skal have det optimale ud af din creme med faktor - om det er solcreme eller dagcreme - skal du bruge to milligram creme til en kvadratcentimeter hud, siger Ida Marie Heerfordt.

  Det er den måleenhed, der bliver brugt, når man udvikler en creme med solfaktor og skal se, hvor godt den beskytter. Hvis du bruger mindre, får du mindre beskyttelse.

  - For at få den fulde beskyttelse af faktoren, skal du derfor bruge cirka en halv teske creme til ansigtet, siger hun.

  Hvis du sparer på den dyre dagcreme, kan det altså være en idé at bruge solcreme i stedet, hvis du ved, at du skal ud i solen.

  Det gode ved solcreme er, at du muligvis er mere opmærksom på at få det smurt ordentligt ud i hele ansigtet.

  En italiensk undersøgelse har tidligere vist, at når vi bruger solcreme, glemmer vi 11 procent af ansigtet. Men når vi bruger dagcreme med SPF, er det endnu værre - her glemmer vi knap 17 procent.

  De mørke områder på billedet er de områder, vi ofte glemmer, når vi bruger solcreme eller dagcreme med SPF.

  Her kan en foundation med SPF også komme ind i billedet.

  - Med en foundation har du måske lidt bedre forudsætninger for at se, hvor du mangler at få smurt på. Det er dog ikke sikkert, at du bruger nok foundation til, at du opnår den fulde beskyttelse af faktoren, siger Ida Marie Heerfordt og fortsætter:

  - Men hvis alternativet er, at du har områder med hud, hvor der ingen beskyttelse er, er lidt bedre end ingenting.

  Ulempen ved dagcreme eller makeup med solfaktor kan være, at du glemmer resten af kroppen, når ansigtet har fået en tur.

  - Når du sidder på en café en hel eftermiddag i en t-shirt, er armene meget udsatte. Her er der måske større chance for at huske dem, hvis du alligevel har haft fat i solcremen tidligere, siger Ida Heerfordt.

  Hun understreger at både solcreme, dagcreme eller makeup med solfaktor er fint - som en grundlæggende beskyttelse.

  Men hvis du skal ud på liggestolen, er det vigtigt, at du sikrer dig, at beskyttelsen er god nok.

 18. Laver du også de her klassiske fejl? Her er grillnørdens råd til de perfekte bøffer

  Vær ikke bange for fedtet, når du køber bøffer, lyder rådet fra grilleksperten. Fedt giver både smag og saftighed, og du kan altid skære det fra, når bøffen er havnet på din tallerken. (Foto: Illustration: Oliver Seppo)

  I aften er det ikke kun hekse, der skal have røg.

  Sankthansaften plejer nemlig at være en af årets helt store grillaftener, og har du planer om at tilberede et par saftige sankthansbøffer over flammerne, så læs med her.

  Vi har nemlig spurgt grillnørd og formand for Dansk Barbeque Association, Kim Schulz, hvordan man sikrer sig perfekte bøffer.

  - Når du griller pølser, så er det jo ikke afgørende, om de sprækker lidt. Bøffer derimod kræver lidt mere præcision. Det er ikke, fordi det er enormt kompliceret, men du kan hurtigt komme til at give dem for meget og ende ud med at gnave i noget, der minder om et par lædersåler, fortæller Kim Schulz, der hvert år står for at arrangere DM i grill.

  Men hvordan undgår man så de seje lædersåler? Her kommer seks overskuelige råd, der gerne skulle sikre dig perfekte bøffer. Og det første råd handler om kødet, du køber.

  Det anbefales, at man ikke får for meget af det mættede fedt, som kød indeholder. Men til en særlig anledning, så kan det altså godt betale sig at vælge kød med fedt i, mener grillekspert Kim Schulz. (Foto: Markus Spiske/Pexels.com)

  Når du skal udvælge dig et par bøffer hos slagteren eller i supermarkedet, gælder der to hovedregler, mener Kim Schultz.

  - Først og fremmest skal kødet ikke være for magert. Engang havde vi en tendens til at tro, at det helt røde kød uden fedtmarmoreringer var det fineste, men fedtet er simpelthen en god smagsgiver, og så tilføjer det saftighed til din bøf, forklarer han.

  Han anbefaler derfor, at du går efter kød, hvor du kan se tydelige fedtstrukturer. Selv foretrækker han til hver en tid en rib eye-bøf til fordel for et stykke mager oksefilet.

  - Når du så spiser din bøf, kan du jo sagtens skære fedtkanterne af, siger Kim Schulz.

  Tynde bøffer er svære at grille perfekt, så gå gerne efter en tyk én, mener grillekspert Kim Schulz. (Foto: Eldon Saldana/Unsplash.com)

  Den anden hovedregel handler om tykkelse - og jo tykkere jo bedre, mener Kim Schulz.

  - Hvis du griller et tyndt stykke kød, kan det være enormt svært at opnå den her lækre stegeskorpe uden at overtilberede kødet, og så ender du bare hurtigt med en bøf, der har den der triste grå kerne.

  Er bøffen i stedet tre, fire eller måske fem centimeter tyk, er det meget lettere at grille den perfekt, forklarer han.

  Kim Schulz mener godt, det kan betale sig at sørge slagteren om at skære ens bøffer lidt ekstra tykt ud. Det lyder måske som lidt meget kød, men det er der også råd for:

  - Man kan jo bare skære bøffen over, bagefter den har været på grillen og så dele den med sine medspisende. Hellere grille et par tykke bøffer og dele dem end at smide en masse tynde bøffer på risten.

  Det er ofte synd og skam at bade sine bøffer i marinade, mener Kim Schulz: - Bøffer smager godt i sig selv, så hvorfor skjule smagen med masser af andre smagsgivere? (Foto: Pixabay/Pexels.com)

  Du er nok stødt på færdigmarinerede bøffer i supermarkedet, men når det gælder marinade, så skal du altså være forsigtig, mener Kim Schulz:

  - Rigtig meget marinade, og især den man køber færdig, indeholder sukker. Når sukker får høj varme, vil det hurtigt karamellisere og branke og dermed efterlade dine bøffer med en ubehagelig brændt smag.

  Rådet er heldigvis til at overskue: Drop marinaden på dine bøffer, og hold dig til verdens mest simple krydderier i stedet: Salt og peber.

  - Saltet virker som smagsforstærker, og du skal ikke være bange for at give bøffen meget. Meget af det skal nok drysse af igen, siger Kim Schulz, som altid salter sine bøffer grundigt, lige når han tager dem ud af køleskabet.

  På den måde kan saltet trække ind i kødet samtidig med, at han tænder op i grillen.

  Inden du lægger dine bøffer på grillen, anbefaler Kim Schulz, at du pensler dem med en smule olie. Vil du gerne krydre dem yderligere med grillkrydderier eller krydderurter, så foreslår han, at du gør det undervejs, når du griller, men det kommer vi tilbage til.

  Grillstegte bøffer er for mange noget helt særligt, men er der for meget smæk på grillen, kan det hurtigt gå galt. (Foto: Matheus Gomes/Pexels.com)

  Nu hvor de indledende forberedelser er overstået, gælder det selve tilberedningen af din bøf.

  Men før vi kommer ind på temperaturer og teknikker, må vi lige stille det kendte og universelle spørgsmål til grilleksperten: Gas eller kulgrill?

  - Engang var jeg typen, der sværgede til kulgrill, men på et tidspunkt blev jeg jo nødt til at prøve det der gasgrill - og jeg må sige, at gasgrill bestemt også kan noget. I dag griller jeg stadig 80 procent af min mad på en kulgrill, men lige meget hvad du griller på, kan du sagtens opnå perfekte bøffer, siger Kim Schulz.

  Metoden til at opnå saftige, møre bøffer er nemlig den samme, hvad enten du griller på gas eller kul: Begynd med at give bøfferne høj varme på hver side i kort tid.

  - Bøffer er lækre, når de får den her brune stegeskorpe, og den får du, hvis du giver dem rigtig meget varme fra begyndelsen. Hvor lang tid, der skal til, afhænger af din grill, men det er få minutter, vi taler om. Hold godt øje. Så snart dine bøffer er blevet brune på begge sider, skal temperaturen på grillen nemlig markant ned, forklarer Kim Schulz.

  Hvordan du gør, kan du læse i næste punkt.

  Kim Schulz foretrækker trækul, når han griller. - Det tænder hurtigt op, giver en god duft og smag, og så kan det blive enormt varmt. (Foto: Алекке Блажин/Pexels.com)

  Nu hvor dine bøffer har fået en fin stegeskorpe på ydersiden, skal du enten skrue ned for temperaturen på din grill eller flytte bøfferne hen til et sted, hvor varmen på grillen ikke er så intens.

  - Griller du bøffer på en kulgrill, skal de ikke ligge direkte over kullene, men måske lidt ude i kanten. Her kan de så i ro og mag blive færdige, forklarer Kim Schulz og uddyber:

  - Har du brug for at kvæle kullene lidt, kan du sagtens lægge dine bøffer over på en tallerken, imens du justerer varmen.

  Når bøfferne kommer på igen, gælder det om at vente i ro og mag. Hvis du har lyst til at krydre dem lidt med hvidløg eller krydderier, er det nu skal smøre det på.

  Men hvornår ved man, at ens bøffer er færdige? Ja, det er så det store spørgsmål.

  I årenes løb har der floreret mange tommelfingerregler, men de har alle deres begrænsninger eller undtagelser, mener Kim Schulz. Til gengæld er der én ting, som du altid kan stole på: stegetermoteret.

  - Et stegetermometer behøver ikke være særlig dyrt eller avanceret. Til gengæld kan det meget præcist fortælle dig, om dine bøffer har opnået den perfekte kernetemperatur.

  Er du typen, der godt kan lide din bøf medium rare, skal du gå efter en kernetemperatur på 54 grader. Udvælg en bøf på din grill, som har gennemsnitstykkelse, og stik så stegetermometeret ned i midten. Hurtigt ved du, om din bøf er perfekt eller ej.

  Har dine gæster ikke sat sig til bords, selvom grillmaden er færdig? Fortvivl ikke. Bøfferne har godt af at trække. (Foto: Askar Abayev/Pexels.com)

  Når dine bøffer er klar, skal de selvfølgelig af grillen. Hvis dine medspisere til gengæld ikke er klar, skal du ikke blive fortvivlet.

  - Ligesom meget andet kød, kan bøffer sagtens ligge og trække lidt, siger Kim Schulz.

  Er du kommet til at give bøfferne for meget, skal du dog være lidt varsom med at vente.

  - Faren er selvfølgelig, at bøffen vil tilberede lidt videre. Så har din bøf fået for lidt meget, så ville jeg nok spise den med det samme. Ellers kan den nå at blive helt gennemtilberedt og tør, og det er jo det, vi helst vil undgå.

  Er du knap så stor tilhænger af store grillbøffer, så læs her artiklen om gode grøntsager til grillen:

 19. Tysklands udenrigsminister kritiserer Uefa for at sende 'det forkerte signal'

  Det er helt forkert, at det europæiske fodboldforbund, Uefa, ikke tillader München at lyse Allianz Arena op i regnbuefarver, når Tyskland i aften møder Ungarn ved EM.

  - Det er rigtigt, at fodbold ikke handler om politik. Det handler om mennesker, retfærdighed og tolerance. Derfor sender Uefa det forkerte signal, skriver Heiko Maas, tysk udenrigsminister, på Twitter.

  Det oplyste stadion skulle agere protest mod en lovgivning mod homoseksuelle, der for nylig blev vedtaget i Ungarn.

  Ungarns premierminister, Viktor Orban, beder derimod politikerne blande sig udenom.

  - Om stadionet i München eller et andet europæisk stadion skal lyse op med regnbuefarver, det er ikke en beslutning, der kan tages af en stat, siger han ifølge Ritzau.

  Heiko Maas kritiserer Uefa på Twitter under hashtagget love is love. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)
 20. Regnen redder sankthansbålet, men der er stadig meget tørt: Her er gode råd til en sikker aften

  Sankthansbålet er blevet aflyst flere steder i landet grundet coronarestriktioner. (Arkiv) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

  Sankthans er lig med sang, hygge og ikke mindst bål.

  Det varme og tørre vejr de seneste uger gjorde dog, at der var risiko for et forbud mod afbrænding helt op til sankthansaften.

  Men regnen har reddet sankthansbålet på målstregen. Det eneste sted i landet, hvor der er afbrændingsforbud, er på Anholt.

  - Nu har vi været beriget med regn i de seneste dage. Det betyder, at tørkeindekset er faldet markant. Danmark er dermed primært grøn, hvilket vi sige, at der ikke er den samme risiko for naturbrande som for et par dage siden, siger Kenny Christensen, der er indsatsleder hos Beredskab Fyn.

  • Tørkeindekset er faldet en hel del de seneste dage. (© dmi)
  • Sådan så indekset ud i lørdags, inden store dele af landet blev ramt af kraftige byger og skybrud. (© dmi)
  1 / 2

  Mens sidste års sankthans-fejring var en mildest talt afdæmpet affære, så er der mere gang i bålene i år.

  Flere steder i landet tænder man bål, men noget kunne tyde på, at arrangementerne bliver mindre end normalt.

  Frederiksberg Kommune oplyste for eksempel i sidste uge, at man aflyser sankthansfejring i Frederiksberg Have på grund af de gældende coronarestriktioner. Det samme gælder det traditionsrige sankthansbål ved Vippefyret i Skagen.

  Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune oplyser, at man i år har givet ni tilladelser til sankthans-arrangementer, mens man gav 20 i 2019.

  Og alt er da heller ikke ved det gamle endnu, siger Kenny Christensen.

  - Vi har fået markant færre henvendelser om officielle bål i år. Det kan være, de er der, men at man måske ikke er gået forbi os. Man kunne godt forestille sig, at der var flere bål af mindre karakter i år.

  Og vejret ser også ud til at passe perfekt til en hyggelig aften med sang og bål. Ifølge DMI bliver det overvejende tørt med temperaturer på mellem 13 og 18 grader i aften og rolige vindforhold.

  Selvom regnen altså har gjort, at man godt kan lægge brænde på bålet, så er det vigtigt, at man tager sine forholdsregler, siger Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

  For det første skal man planlægge tingene i god tid, så man ved, hvor man skal placere bålet, så man kan overholde sikkerhedsafstanden.

  - Det vigtige er, at gløder og flammer ikke gør, at nogen kommer til skade, eller at der er noget, der brænder. Så placer bålet rigtigt. Og når man skal tænde, så skal man sikre sig, at der ikke er dyr i bålet, hvis det er lavet for flere dage siden, fortæller Mads Dalgaard.

  Og her er det ikke altid nok at larme og forsøge at skræmme dyr som pindsvin eller fugle ud. Det allerbedste er faktisk at rykke bålet kort inden, at det bliver tændt.

  Ifølge Mads Dalgaard er der tre gange så mange naturbrande på sankthansaften i forhold til en gennemsnitlig aften, så her er nogle andre gode råd fra forebyggelseseksperten:

  • Lad de brandfarlige væsker blive derhjemme. Brug i stedet små tændblokke.

  • Brug tørt, rent træ, når du laver bålet og byg det op, så det er stabilt og ikke vælter.

  • Hold ekstra godt øje med børn og hunde - især når bålet tændes.

  • Som tommelfingerregel skal bålet slukkes helt bagefter – så hav rigeligt med vand i nærheden til det.

  • Alkohol og åben ild er ikke en god kombination, så udpeg en bålansvarlig, der holder sig fra alkoholen.

 21. Sprængstof indleveret på genbrugsstation i Vordingborg

  Der er blevet indleveret noget sprængstof på en genbrugsstation i Vordingborg, oplyser politiet.

  Sprængstofeksperterne er derfor kaldt til stedet og vil om lidt foretage en såkaldt kontrolleret eksplosion - modsat en ukontrolleret, hvor der ikke er styr på sagerne.

  Politiet vil ikke oplyse mere om, hvor sprængstoffet kommer fra, men de beder folk om at respektere den afspærring, der er sat op i forbindelse med sprængningen.

 22. Billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg for at flytte på sommerslot

  Dronning Margrethe er her til formiddag ankommet med Kongeskibet Dannebrog til Sønderborg, hvor der vil være residensforlæggelse til Gråsten Slot.

  Dronningen blev modtaget på havnen af Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), inden turen går til Gråsten Slot, som den gør hvert år.

  • Dronningen vinker fra skibet. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Kongeskibet Dannebrog ankommer til Sønderborg. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Den søde blomsterpige med en smuk buket. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Der råbes et leve for dronningen. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Dronningen fik en masse blomster ved ankomsten og tabte nogle roser, som borgermester Erik Lauritzen hjalp med at få op. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  1 / 5

  Gråsten Slot er dronning Ingrids gamle sommerslot, og dronning Margrethe plejer at få besøg af familien, når hun er der.

 23. Stort advokatfirma taber i retten og skal tilbagebetale millionbeløb i udbyttesag

  Landsretten har givet Advokatnævnet ret i, at Bech-Bruun skal tilbagebetale det fulde salær på 3,5 millioner kroner for den undersøgelse, firmaet foretog for Skatteministeriet om udbytteskandalen.

  Undersøgelsen blev lavet, selv om Bech-Bruun også har rådgivet den tyske North Channel Bank, der senere blev straffet med en bøde på 110 millioner kroner for medvirken til groft bedrageri ved at have svindlet med udbytteskat.

  Desuden står en bøde på 10.000 kroner til fire Bech-Bruun-medarbejdere ved magt.

  Det var Bech-Bruun, der havde indbragt sagen for domstolen, og derfor er Skatteministeriet blevet frifundet, oplyser landsretten.

 24. Spektakulær strid i udbyttesagen afgjort: Skandaleramt advokatfirma taber millionopgør

  Bech-Bruun lider nederlag ved landsretten.

  Der er netop sat et foreløbigt punktum i en spektakulær sag, hvor nogle af landets mest magtfulde og skarpeste advokater har krydset klinger.

  I lidt mere end en håndfuld retsdage i Østre Landsrets lokaler i Søborg har det handlet om ære, bøder til fire advokater og en advokatundersøgelse til flere millioner kroner.

  Alt sammen har det været forbundet til den store sag om svindel med udbytteskat, hvor den danske statskasse angiveligt er blevet svindlet for 12,7 milliarder kroner.

  Og nu har et af landets største advokathuse Bech-Bruun fået lidt af et rap over nallerne.

  Landsretten har givet Advokatnævnet ret i, at Bech-Bruun skal tilbagebetale det fulde salær på 3,5 millioner kroner for den undersøgelse de foretog for Skatteministeriet om udbytteskandalen.

  En undersøgelse de foretog, selv om de også har rådgivet den tyske North Channel Bank, der senere blev straffet med en bøde på 110 millioner kroner for medvirken til groft bedrageri ved at have svindlet med udbytteskat.

  Med andre ord: Landsretten har givet Advokatnævnet ret i, at Bech-Bruun med den ene hånd rådgav en bank, der svindlede med udbytteskat, mens de med den anden undersøgte, hvordan Skatteministeriet havde håndteret skandalen.

  Hermed var de inhabile, da de sagde ja til at foretage en undersøgelse fra Skatteministeriet, og de advokater, der lavede undersøgelsen burde havde vidst, at deres kolleger tidligere havde rådigvet den tyske bank, lyder det i dommen.

  Desuden står en bøde på 10.000 kroner til fire Bech-Bruun-medarbejdere ved magt, der stod for undersøgelsen for Skatteministeriet.

  Det var Bech-Bruun, der havde indbragt sagen for domstolen, og derfor er Skatteministeriet blevet frifundet, oplyser landsretten.

  De fire Bech-Bruun-advokater og selve advokatfirmaet skal betale sagsomkostninger på 500.000 kroner til Advokatnævnet og 500.000 kroner til Skatteministeriet.

  Sagen var vurderet til at have principiel karakter. Derfor blev sagen indledt i landsretten, hvorfor begge parter har mulighed for at anke afgørelsen til Højesteret.

  DR Nyheder har fået denne kortfattede kommentar fra skatteminister Morten Bødskov (S).

  - Jeg er selvsagt tilfreds med dommen, men vil derudover ikke kommentere den nærmere, siger han i en skriftlig kommentar.

  DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Bech-Bruun til dommen.

  Flere topadvokater i Bech-Bruun har igennem den cirka en måned lange retssag i maj været i vidneskranken.

  Her har Kammeradvokaten, der har repræsenteret Skatteministeriet i sagen, særligt boret i, hvad Bech-Bruuns medarbejdere vidste om svindelsagen mod North Channel Bank.

  I sommeren 2017 kom det nemlig frem, at tysk politi havde ransaget banken i relation til udbyttesagen. Flere danske medier tog sagen op, men hos Bech-Bruun var der ikke nogen, der koblede sagerne.

  - Jeg kan klart sige, at jeg ikke kan huske, at jeg har set dækningen. Og selv, hvis jeg havde set dækningen, så havde det ikke haft nogen betydning, da jeg ikke kendte til vores skatteafdelings rådgivning af NCB (North Channel Bank, red), sagde Bech-Bruun-partner Lars Lindencrone Petersen, der var hovedmanden bag undersøgelsen, under sin afhøring.

  Jeg blev helt enormt rasende, da jeg så det. Også som almindelig samfundsborger. Det er for mig at se ikke i orden at lave den slags rådgivning.
  Lars Lindencrone, Bech-Bruun-partner

  Hermed var han helt på linje med de andre topfolk i den hæderkronede advokatvirksomhed. Enten havde advokatkollegerne slet ikke set dækningen, der blandt andet blev slået stort op i Politiken.

  Og hvis de måske havde set dækningen, så var den helt forsvundet fra erindringen, og de havde på ingen måde koblet det til advokatundersøgelsen om udbytteskat.

  Det var ikke kun mediedækningen af svindelsagen i North Channel Bank, der blev boret i.

  Også selve rådgivningen af banken var under kraftig lup. Og her var der større revner i det stærke advokatpanser.

  Omdrejningspunktet var en såkaldt legal opinion - en 14 sider lang juridisk rådgivning på skrift - som Bech-Bruuns skatteafdeling havde udført for North Channel Bank via det gigantiske advokathus Jones Day i USA.

  Bech-Bruun gav flere gange med skiftende advokater North Channel Bank grønt lys til, at banken uden umiddelbart at risikere hverken erstatnings- eller strafansvar i Danmark kunne bruge en model, som endte med at blive brugt til at snyde den danske statskasse for 1,1 milliarder kroner.

  Rådgivningen har ført til, at Skattestyrelsen har stævnet Bech-Bruun for i alt 1,2 milliarder kroner, når renter bliver lagt oven i.

  Jeg synes, at det var en god legal opinion. Jeg så ikke nogle problemer med den.
  Thomas Frøbert, leder af Bech-Bruuns skatteafdeling

  Men rådgivningen er altså også hovedårsagen til, at Advokatnævnet mener, at Bech-Bruun var inhabile, da de sagde ja tak til at undersøge udbytteskandalen for Skatteministeriet.

  Under retssagen beskrev flere af Bech-Bruun-advokaterne, hvordan der udbrød panik, da daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) i oktober 2018 via et brev meddelte Bech-Bruun, at han var blevet vidende om, at der havde været en interessekonflikt.

  - Brevet ramte som en atombombe, og vi fór rundt, sagde hovedmanden bag advokatundersøgelsen - partner Lars Lindencrone Petersen.

  Under Lindencrones afhøring blev det også afsløret, at der bestemt ikke var enighed i advokatdomicilet om rådgivningen var moralsk inden for skiven.

  - Jeg blev helt enormt rasende, da jeg så det. Også som almindelig samfundsborger. Det er for mig at se ikke i orden at lave den slags rådgivning, sagde han.

  Hermed gik han lodret med den netop afgåede bestyrelsesformand, Simon Evers Hjelmborg, der har stået helt fast på, at rådgivningen af den tyske bank var helt i orden.

  Og bestyrelsesformandens holdning fik klar opbakning af lederen af Bech-Bruuns skatteafdeling, Thomas Frøbert, der blev afhørt samme sag som Lindencrone.

  Hvad tænker du om opinionen (rådgivningen af den tyske bank, red.), da du læser den?, spurgte Ole Spiermann - Bech-Bruuns advokat i sagen.

  - Jeg synes, at det var en god legal opinion. Jeg så ikke nogle problemer med den.

  Tænkte du, at det ville være svindel, da du læste den?

  - Under ingen omstændigheder, sagde Thomas Frøbert, der også slog fast, at det ifølge ham ikke havde haft nogen betydning for undersøgelsen for Skatteministeriet, hvis han havde kendt til rådgivningen af North Channel Bank i 2017.

  Sagen mellem Advokatnævnet og Bech-Bruun er en lille forsmag på, hvad man forventer, der kommer til at ske til næste år.

  Skattestyrelsen har nemlig stævnet advokatgiganten for et beløb, der løber op i cirka 1,2 milliarder kroner med renter for deres rådgivning af North Channel Bank.

  - Vores opgave er at få så mange af de 12,7 milliarder kroner hjem til den danske statskasse som muligt. Det arbejder vi hele tiden benhårdt på. Det er Kammeradvokatens anbefaling, at vi retter krav mod det danske advokatfirma, sagde Steen Bechmann Jacobsen, fagdirektør i Særlig Kontrol i Skattestyrelsen, i april.

  Bech-Bruun har igennem hele forløbet afvist, at de har gjort noget forkert i rådgivningen.

  - Det er indlysende, at ingen advokat i Bech-Bruun ville afgive opinions til en bank (eller i det hele taget rådgive nogen klient), hvis der blot havde været den mindste mistanke om, at banken (eller klienten) ville gøre sig skyldig i bedrageri med fiktive udbytter og fiktive aktier, lød det i en udtalelse fra bestyrelsesformand Simon Evers Hjelmborg dengang.

 25. Medie i Hongkong lukker efter anholdelser og indefrysning af penge

  Hongkongs største pro-demokratiske medie Apple Daily lukker i weekenden. Det meddeler bestyrelsen i dag, skriver Reuters.

  Årsagen er, at flere ledende medarbejdere er blevet anholdt, og mediets økonomiske midler er blevet indefrosset.

  Indgrebene mod Apple Daily er blevet kritiseret af både EU, Storbritannien og USA, der mener, at myndighederne slår ned på de frihedsrettigheder, som den tidligere britiske koloni blev lovet ved overdragelsen til Kina i 1997.

  Ifølge myndighederne i Hongkong og Kina skal medier følge loven, og pressefriheden kan ikke bruges som beskyttelse, hvis der bedrives ulovlig virksomhed.

 26. Aros igangsætter undersøgelse om krænkelser på museet

  I april måned modtog kunstmuseet Aros en anonym klage fra flere af museets ansatte.

  Derfor har det nu sat konsulentfirmaet Crecea til at undersøge arbejdsmiljøet på museet og de forhold, klagerne peger på, fortæller bestyrelsesformand Carsten Fode ifølge JP Aarhus.

  - Klagen viser, at der er uro på museet. Omfanget kender vi endnu ikke. Derfor har vi ansat Creceas erhvervspsykologer til at lave en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø og krænkelsesmiljøet, hvis der måtte være noget sådant på Aros, siger han til JP Aarhus.

  Desuden indførte Aros i slutningen af maj en whistleblowerordning, hvor både tidligere og nuværende medarbejdere kan melde ind.

 27. Økonomikorrespondent: Nationalbankens udmelding øger presset markant på regeringen

  Nationalbanken skærper med dagens melding advarslerne om for hurtigt stigende boligpriser og øger presset markant på regeringen for at gribe ind.

  - Modsat finanskrisen ønsker økonomerne for alt i verden ikke at stå tilbage som dem, der overså en boligboble. De vil hellere advare for tidligt end for sent, siger DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder.

  Men det handler ikke kun om faretruende stigning i priser og boblefrygt. Nationalbanken har længe været skeptiske overfor afdragsfrie lån og rentefradragets størrelse.

  - Den akutte ballade om boligprisernes vilde stigninger under corona kan være en anledning til at få gennemført indgreb, som man reelt længe har ønsket, siger han.

 28. Britney Spears skal i retten og fortælle om striden med sin far senere i dag

  Måske har du hørt om #FreeBritney-bevægelsen eller set dokumentaren 'Framing Britney Spears'.

  Sagen har i hvert fald fyldt meget det seneste år, og den handler grundlæggende om, at hendes far har ageret værge for hende siden 2008.

  Det ønsker hun selv at sætte en stopper for.

  Den langvarige kamp mellem far og datter har flere gange været for retten, og senere i dag skal Britney Spears fortælle sin egen version af stridsspørgsmålet.

  Britney Spears deroute startede efter hendes skilsmisse med danseren Kevin Federline i 2006.

  Her røg hun ind i et alkoholmisbrug og havde højlydte skænderier med familien, hvilket betød, at hun fik frataget både forældre- og besøgsretten til sine to små sønner.

  Britney Spears har i årevis kæmpet en retslig kamp om sit værgemål. (Foto: Eduardo Muñoz © Ritzau Scanpix)
 29. Ny lov kan gøre din kat herreløs - stigende interesse for at få katten chippet eller øremærket

  Hvis din kat fra 1. juli tager på springtur uden at være øremærket eller chippet, kan du risikere ikke at se den igen.

  Her træder nemlig en ny kattelov i kraft, og den betyder, at katte uden øremærke eller chip betragtes som herreløse og derfor har ret til en ny ejer hurtigst muligt.

  På den måde behøver kattene ikke sidde på internaterne og vente i ugevis, mens deres oprindelige ejere bliver efterlyst.

  - Det er mit indtryk, at der er stigende efterspørgsel på at få chippet og øremærket kattene. Det tyder på, at vores kampagner har gjort indtryk, siger Christine Fossing, formand for faggruppen Familiedyr under Den Danske Dyrlægeforening.

 30. Nationalbanken om boligmarkedet: Der er behov for tiltag nu

  Der er behov for tiltag nu, der kan øge robustheden på boligmarkedet. Det gælder blandt andet krav om afdrag for de mest forgældede boligejere og lavere skatteværdi af rentefradrag.

  - Det vil mindske sårbarheden på boligmarkedet og styrke robustheden af dansk økonomi i dag og i fremtiden, skriver Nationalbanken i en analyse her til morgen.

  Analysen kommer, dagen efter at Det Systemiske Risikoråd kom med en henstilling til regeringen om at stramme danske boligejeres adgang til afdragsfrie lån mod pant i fast ejendom.

  Nationalbanken forudser en stigning i priserne på enfamiliehuse på 14 procent i 2021, seks procent i 2022 og en procent i 2023.

  - Udviklingen skal ses i lyset af, at økonomien bevæger sig ind i en mild højkonjunktur, hvor husholdningernes økonomi bedres yderligere, står der.

 31. Colombia runder trist milepæl med 100.000 coronadødsfald som det 10. land i verden

  Colombia har som det 10. land i verden rundet den triste milepæl med 100.000 dødsfald som følge af corona.

  Det skriver The Guardian.

  Siden april er dødstallene steget kraftigt, og præsident Ivan Duque har givet skylden til de store demonstrationer, der har været mod regeringen tidligere på foråret, men eksperter mener dog, at det er for tidligt at kunne konkludere det.

 32. Se billederne: Panda i japansk zoo får tvillinger

  Pandaen Shin Shin i den japanske Ueno Zoo er blevet mor til tvillinger.

  Det er første gang i fire år, at der fødes pandaunger i den zoo, skriver Reuters.

  Hvilket køn, ungerne er, vides endnu ikke - og derfor kender man heller ikke deres navne endnu. Den ene unge vejede bare 124 gram, mens den andens vægt ikke er offentliggjort endnu.

  - Alle de ansatte arbejder sammen om at holde øje med og beskytte pandamoren og ungerne, lyder det i en udtalelse.

  Det er tredje gang, at Shin Shin føder, men første gang i 2016 døde ungen efter seks dage. I 2017 fik hun så Xiang Xiang.

  • En af de små unger bliver undersøgt. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • Her ses pandamor i gang med fødslen fra zoo's overvågningsbilleder. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • En pandaunge er ude. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • En af de ansatte overværer fødslen. (Foto: BEHROUZ MEHRI © Ritzau Scanpix)
  • Shin Shin med en af sine unger. (Foto: Tokyo Zoological Park Society © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 33. Rekordmange danskere overnattede i feriehuse i maj

  I en tid, hvor ikke ret mange udlandske turister lejer sig ind i de danske sommerhuse, er det en lille trøst for sommerhusbranchen, at danskerne til gengæld gerne rejser ud i landet.

  Faktisk gjaldt det rekordmange i maj med 921.500 overnatninger. Det oplyser Danmarks Statistik.

  I alt blev det til 1,1 million overnatninger, og det er faktisk færre end normalt, selvom danskerne altså lejede sig ind i stor stil. I maj 2018, der er den hidtil bedste måned, var der 1,8 millioner overnatninger.

 34. Regnbuestadion: "Proteststorm mod Uefa" overalt i Tyskland i aften

  "46-1 til regnbuen", skriver tyske Bild forud for EM-kampen mellem Tyskland og Ungarn i aften.

  Kampen om en plads i ottendedelsfinalen handler i optakten langt mere om facaden på stadion end om spillet på græsset.

  46 stadions fra Köln til Dresden vil i aften lyse op i regnbuefarver for at understrege Tysklands frihed og tolerance. "En enorm proteststorm", ifølge Bild.

  Sagen er, at det europæiske fodboldforbund, Uefa, har sagt nej til at Allianz Arena i München, hvor kampen spilles, må lyse op i regnbuefarver til aftenens kamp. For tyskerne er formålet at vise støtte til homoseksuelles og deres rettigheder, men det betragter Uefa som et ulovligt politisk budskab.

  Sagen har i flere dage høstet reaktioner fra både politikere og fodboldaktører i hele verden.

  EM-kampen spilles på stadion i München (Foto: ANDREAS GEBERT © Ritzau Scanpix)
 35. Biden hylder 'modige' atleter for at springe ud som homoseksuel og transkønnet

  Carl Nassib sprang ud i mandags. (Foto: Ethan Miller © Ritzau Scanpix)

  Også i Det Hvide Hus har man bemærket, at to atleter i amerikansk sport netop har afsløret deres seksualitet og kønsidentitet for verden.

  Carl Nassib fortalte, at han er homoseksuel. Han bliver den første aktive NFL-spiller, der står ved det. Hans udmelding blev fulgt op af den japanske fodboldspiller Kumi Yokoyama, der sprang ud som transkønnet.

  Personlige beslutninger, som præsident Joe Biden ser god grund til at hylde.

  - Jeg er så stolt af jeres mod. På grund af jer kan utallige børn rundt om i verden i dag se sig selv i et nyt lys, skriver han på Twitter.

  Nassib spiller for Las Vegas Raiders, og Yokoyama spiller for Washington Spirit.

  Kumi Yokoyama spiller også for det japanske landshold. (Foto: Alex Goodlett © Ritzau Scanpix)
 36. OL-arrangører forbyder alkohol for at forhindre smittespredning

  Der vil ikke blive solgt alkohol på stadion ved sommerens OL i Tokyo.

  Det står klart, efter at de japanske OL-arrangører har besluttet at forbyde alkoholsalg for at forhindre smittespredning med coronavirus.

  - Vi har besluttet, at der ikke vil blive solgt alkohol til legene, og det bliver forbudt at drikke alkohol til arrangementerne, siger præsidenten for OL-arrangørerne, Seiko Hashimoto, ifølge AP.

  Hvis atleter vil fejre en eventuel sejr og guldmedalje, skal det i øvrigt ske alene på hotelværelset, lyder det også.

  Forbuddet kommer, selv om det japanske bryggeri Asahi er en af sponsorerne og har brugt millioner på markedsføring i den anledning.

 37. Flere end 2.500 patienter får aflyst operation i strejkens første uge

  Flere end 10.000 danskere har allerede fået eller kan snart se frem til at få en mindre rar besked.

  Fælles for dem er, at de i denne uge enten skulle have haft en operation eller modtage ambulant behandling. Men på grund af, at sygeplejerskerne natten mellem fredag og lørdag gik i strejke, så er deres tid aflyst.

  DR Nyheder har fået tal fra alle regioner på nær Region Syddanmark. Samlet oplyser de, at de forventer at aflyse 2.658 operationer og yderligere 7.540 ambulante behandlinger den første uge som direkte konsekvens af strejken.

  Region Sjælland har kun kunnet opgøre antallet af aflysninger for de første fire dage.

 38. Professor enig med Uefa om forbud mod regnbuefarver: 'Man kan ikke lade sig spænde for en politisk vogn'

  Stod det til byrådet i München, skulle byens stadion i aften være oplyst af regnbuefarvede lys, når Tyskland møder Ungarn til EM. Det skulle ske som en kritik af den ungarske regerings "homofobiske og transfobiske" lovgivning.

  Men Uefa har sagt nej. Med begrundelsen, at der er tale om et politisk statement. Og den udlægning er juraprofessor Jens Evald fra Aarhus Universitet, der i mange år har undervist i sportsret, enig i.

  - Det er klart, at man kan ikke lade sig spænde for en politisk vogn, hvor det snævre formål er, at man kritiserer et deltagerlands lovgivning. Det, mener jeg, må være klart, siger Jens Evald.

 39. Sydney forbyder millioner at forlade byen efter 30 nye smittetilfælde med delta-varianten

  En stor del af indbyggerne i australske Sydney skal blive i byen de næste syv dage.

  Årsagen er, at over 30 personer den seneste uge er blevet testet positive for den nye delta-variant af coronavirus.

  Ud over forbud mod at rejse må indbyggerne i den kommende uge heller ikke få mere end fem gæster på besøg i hjemmet, og samtidig bliver det igen forbudt at danse og stå op i barer og restauranter, mens kapaciteten på alle byens sportsstadioner skal reduceres til 50 procent, skriver Ritzau.

  Generelt har Australien klaret coronapandemien godt. Blandt de 25 millioner indbyggere er godt 30.000 konstateret smittet og 910 er døde med covid-19.

 40. Ny rutsjebane i Fårup Sommerland bliver 40 meter høj og den største i Danmark

  Til påske næste år vil besøgende i Fårup Sommerland kunne tage en tur i rutsjebanen Fønix.

  Den bliver Danmarks største, hurtigste og højeste, lover forlystelsesparken, der investerer 100 millioner kroner i at få den bygget.

  Den bliver 40 meter høj - Dæmonen i Tivoli er 28 meter - 905 meter lang og får en topfart på 95 kilometer i timen.

  En grafik af den nye rutsjebane, der skal trække folk i Fårup Sommerland.

  Rutsjebanen får 14 forskellige elementer såsom drop, loops og twists, der tilsammen giver 9,2 sekunders følelse af vægtløshed.

  Det hollandske firma Vekoma står bag design og opførelse af rutsjebanen.

 41. Dagens vejr: Gode forhold for sankthansbålet

  Vi får en tør dag, men mange skyer på himlen betyder, at vi kun får lidt eller nogen sol i dag.

  Temperaturen ligger mellem 16 og 23 grader.

  Vi ligger med flere højtryk omkring os, der holder vejret stabilt, og vi har en let til frisk vind fra vestlig og nordvestlig retning.

  Dagen igennem vil der være skyer på himlen, men i eftermiddag er der solchancer i store dele af landet. Her Sjællands Odde. (Foto: Susser Preuss © læserfoto)

  I aften er der gode chancer for pænt vejr til sankthansbålene. Det bliver fortsat tørt og med sol i Nord-, Midt- og Vestjylland samt på Bornholm og Lolland-Falster, mens resten af landet får flest skyer.

 42. USA beslaglægger iranske hjemmesider for at bryde sanktioner

  USA's regering har taget kontrol med to statskontrollerede iranske mediers hjemmesider, Press TV og al-Alam.

  Det fremgår af meddelelser på siderne, hvor der står, at de "er blevet beslaglagt af USA's regering".

  Det amerikanske justitsministerium bekræfter natten til onsdag, at det har taget kontrol over i alt 36 hjemmesider, skriver Ritzau.

  Ministeriet forklarer det med "overtrædelser" af amerikanske sanktioner.

  I oktober sidste år beslaglagde de amerikanske myndigheder 92 hjemmesider, der tilhørte den iranske revolutionsgarde. Dengang hed det, at de var blevet brugt til at sprede misinformation.

  Brugere af den iranske hjemmeside presstv.com bliver i øjeblikket mødt af dette syn. (Foto: Screedump fra presstv.com)
 43. Kommunaldirektør fyret efter privatindkøb: Ekstern revisor skal kulegrave alle kreditkort-betalinger

  Et flertal i Greve Byråd vil have et eksternt revisionsfirma til at gennemgå alle de indkøb, som den nu forhenværende kommunaldirektør, Claus Thykjær, har foretaget med sit kommunale kreditkort.

  - Vi er blevet lovet en fuld gennemgang med en ekstern revisor, og det er der et flertal for, så det kommer til at ske, siger 1. viceborgmester i Greve Kommune, Liselott Blixt (DF).

  Kravet om ekstern revision af Claus Thykjærs kreditkort-indkøb blev ifølge DR’s oplysninger stillet på et lukket møde den 14. juni. På samme møde blev kommunaldirektøren hjemsendt med øjeblikkelig virkning efter DR’s afsløringer af, hvordan han har brugt Greve Kommunes kreditkort privat.

  - Lad os dog se, hvad det er. Vi skal vide, om der eksempelvis ved et restaurantbesøg er tale om arbejdsmiddag eller tale nogle personer, der har siddet og drukket sig fulde på kommunens regning.
  1. viceborgmester, Liselott Blixt (DF)

  Blot én uge senere, mandag den 21. juni, besluttede byrådet i Greve Kommune så på endnu et lukket møde at indgå en fratrædelsesaftale med kommunaldirektøren, fordi byrådet har mistet tilliden til ham på grund af en række privatindkøb på kommunens regning.

  Det drejer sig blandt andet om indkøb af ishockey-billetter, MobilePay-indbetaling, indkøb i Rema1000 samt Irma og Cirkle K for cirka 2.300 kroner.

  Den nu tidligere kommunaldirektør har også erkendt at have brugt kommunens kreditkort til private udgifter for 1.385 kroner i forbindelse med en konference, der blev afholdt i Nashville, USA.

  Jeg har begået nogle personlige fejl, og jeg har ikke slået hårdt nok ned på rod. Det betaler jeg nu prisen for.
  Claus Thykjær via et åbent Facebook-opslag

  Ifølge kommunaldirektørens forklaring til DR er der i alle tilfælde tale om fejl, da han har forvekslet kommunens kreditkort med sit eget, private kort. Banken, der har udstedt kreditkortene, er den samme, har han forklaret.

  Ifølge kommunikationschef i Greve Kommune, Anne Pihl Rasmussen, har kommunens regnskabschef i forbindelse med afskedigelsen af Claus Thykjær allerede lavet en intern gennemgang af alle kommunaldirektørens transaktioner siden hans ansættelse i 2016.

  Herunder de 21 transaktioner fra 2019 for i alt 10.390 kroner, som DR har spurgt ind til, hvor der ikke eksisterer bilag.

  Hvad konklusionerne på den interne undersøgelse er, kan DR ikke få at vide. Borgmester Pernille Beckmann (V) vil ikke svare på spørgsmål om hverken Claus Thykjærs privatindkøb eller om kommunens generelle håndtering af bilag, fordi sagen ifølge hende nu er lukket.

  Men det er et flertal i byrådet ifølge DR’s oplysninger uenige i. Heriblandt Liselott Blixt (DF), der mener, at alle sten nu bør vendes.

  - Lad os dog se, hvad det er. Vi skal vide, om der eksempelvis ved et restaurantbesøg er tale om en arbejdsmiddag eller om nogle personer, der har siddet og drukket sig fulde på kommunens regning, siger Liselott Blixt.

  Flere partier ønsker ifølge DR’s oplysninger at undersøge, om der skal ske forandringer i kommunens bogholderi.

  - Jeg har rejst en skarp kritik af kommunens håndtering af bilag, for det går ikke, at der er så mange fejl. Den slags skal der bare være helt styr på, og derfor kigger vi nu på, hvad der skal laves om på de indre linjer, så sagen ikke gentager sig, siger Liselott Blixt (DF).

  Flere byrådsmedlemmer mener dog ikke, at en ekstern revisionsundersøgelse er nok. De vil hellere have en ekstern advokatundersøgelse.

  - Vi vil finde ud af, hvad der er hoved og hale i det her. Det vigtigste er, at sagen bliver belyst rigtigt, og det bliver den bedst muligt med en uvildig advokatundersøgelse. Det her skal kulegraves, mener gruppeformand og borgmesterkandidat for Socialdemokraterne i Greve Kommune John T. Olsen.

  - Det er ikke acceptabelt, at der er nogen som helst svinger i valsen, og når vi snakker om topledere, så er det jo særligt bekymrende, fordi de er nødt til at sikre sig, at de kan følge de kommunale regler, siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh (Foto: Linda Kastrup © Scanpix Danmark)

  Han mener ikke, at sagen på nuværende tidspunkt er tilstrækkeligt belyst.

  - En advokatundersøgelse skal få placeret et endeligt ansvar for, hvem der har gjort hvad. Det er vigtigt for alle borgere i kommunen, at de kan have tiltro til, at os i byrådet træffer de rigtige beslutninger, siger John T. Olsen (S).

  Også i Konservative bakker man op om en advokatundersøgelse.

  - Vi vil have fuld klarhed over, hvad der er sket. Der er for mange uafklarede spørgsmål i den her sag, og vi ønsker, at det hele kommer frem i dagens lys, siger Jess Eiberg Hansen (K).

  Ifølge DR’s oplysninger bakker også Enhedslisten op om forslaget om at foretage en ekstern advokatundersøgelse, men det er der umiddelbart ikke et flertal for i kommunen, fordi Dansk Folkeparti kun gik med til en ekstern revisionsundersøgelse.

  - Vi har ikke behov for en fuld advokatundersøgelse, fordi vi har brug for at komme videre hurtigst muligt med en ny kommunaldirektør her og nu og ikke først efter kommunalvalget. Der er mange ting at tage fat i rundt i kommunen, og det kan ikke vente, og med en advokatundersøgelse og udskydelse af en ny kommunaldirektør ville det tage alt for lang tid, siger Liselott Blixt (DF).

  DR har spurgt Claus Thykjær om interview vedrørende privatindkøbene og fyringen. Den tidligere kommunaldirektør henviser dog alle henvendelser til sin fagforening, DJØF.

  Vi har lukket sagen, og der er sendt en pressemeddelelse ud, og jeg har ikke flere kommentarer til den sag.
  Borgmester i Greve Kommune, Pernille Beckmann (V).

  - Indholdet i aftalen ligger i forlængelse af de vilkår, der er aftalt i kommunaldirektørens ansættelseskontrakt. Vilkårene i en sådan kontrakt følger af den rammeaftale, der er indgået mellem KL og de kommunale cheforganisationer, og heriblandt Djøf, skriver pressechef hos DJØF, Torben Gross, til DR.

  I et åbent opslag på Facebook bekræfter Claus Thykjær, at han ikke længere er kommunaldirektør i Greve Kommune.

  - Jeg har begået nogle personlige fejl, og jeg har ikke slået hårdt nok ned på rod. Det betaler jeg nu prisen for, skriver den tidligere kommunaldirektør blandt andet og fortsætter:

  - Personligt synes jeg, at det er en høj pris, men det er nu engang risikoen ved at arbejde i et politisk styret system.

  Heller ikke borgmester Pernille Beckmann (V) ønsker at stille op til interview, da DR fanger hende på telefon. Hun må ikke sige noget, da det drejer sig om en personalesag, lyder forklaringen.

  Hvad kan du sige om kommunens generelle håndtering af bilag, det har jo ikke noget at gøre med Claus Thykjær?

  - Nu har vi håndteret den her personalesag, og vi har taget konsekvensen af det. Og så kigger vi selvfølgelig indad, og så ser vi på, om vi kan blive bedre, og I får ikke flere kommentarer fra mig, siger Pernille Beckmann (V).

  Så borgerne i Greve Kommune kan ikke regne med at få en kommentar fra borgmesteren?

  - Vi har lukket sagen, og der er sendt en pressemeddelelse ud, og jeg har ikke flere kommentarer til den sag, afslutter hun.

 44. Se kortet: Flere end 2.500 patienter får aflyst operation i strejkens første uge

  Langt færre patienter har fået eller aflyst en operation eller behandling på grund af strejken, hvis man sammenligner med strejken i 2008.

  Flere end 13.000 danskere har allerede fået eller kan snart se frem til at få en mindre rar besked.

  Fælles for dem er, at de i denne uge enten skulle have haft en operation eller modtage ambulant behandling. Men på grund af, at sygeplejerskerne natten mellem fredag og lørdag gik i strejke, så er deres tid aflyst.

  DR Nyheder har fået tal fra alle regioner, der oplyser, at de forventer at aflyse 2.784 operationer og yderligere 10.401 ambulante behandlinger og undersøgelser den første uge som direkte konsekvens af strejken.

  Dertil kommer de aflyste behandlinger i de 13 kommuner, hvor sygeplejersker også strejker.

  Det er særligt mave-tarm-kirurgi, anæstesi- og ortopæd-området, der er blevet ramt af strejken.

  I alt er cirka 5.000 sygeplejesker udtaget til strejke. Det svarer til 10 procent af landets sygeplejersker, og er det mindste omfang, der kan sendes i konflikt.

  Strejkens omfang er noget mindre end i 2008, hvor flere end fire gange så mange sygeplejersker var i konflikt, og der blev aflyst godt 50.000 behandlinger og operationer om ugen.

  Dengang blev behandlingsgarantien for patienterne sat ud af kraft, og det tog et år at nedbringe den pukkel af behandlinger, konflikten havde medført.

  Omfanget er en håndterbar størrelse, hvis man om for eksempel en måned finder en løsning, og at konflikten ikke udvides
  Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi.

  Behandlingsgarantien er, at man har ret til at blive behandlet på et af regionernes hospitaler eller de samarbejdssygehuse, regionenen har aftaler med, inden for 30 kalenderdage.

  Denne gang er patienternes garanti ikke suspenderet.

  I det lys er der ikke tale om en strejke, som for alvor presser det danske sundhedsvæsen, vurderer Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd).

  - Det påvirker de patienter, som skulle have haft en operation, og på nogle afdelinger er man meget berørt af strejken. Men hvis man ser på det samlede antal operationer og behandlinger i sundhedsvæsnet, så er det relativt begrænset andel, der bliver berørt, siger han og forklarer, at det danske sygehusvæsen har over én million indlæggelser om året.

  Omkring 3.000 operationer om ugen lyder som en hel del, der skal indhentes igen - hvor stor vil puklen være efter strejken?

  - Puklens størrelse vil afhænge af, hvor lang strejken er. For arbejdsgiveren er det en fordel, at vi går ind i en sommerperiode, hvor der traditionelt set ikke er ret mange planlagte operationer.

  - Så hvis man starter op efter fem til seks uger, så vil puklen ikke være så stor, som den var i 2008. Hvis strejken trækker længere ud, så vil det tage længere tid at indhente puklen, siger Jakob Kjellberg.

  På trods af, at strejken ikke ser ud til at bringe sundhedsvæsnet i knæ, så slår sundhedsøkonomen fast, at der ikke er nogen, som ønsker denne strejke. Hverken sygeplejerskerne eller deres arbejdsgiver, Danske Regioner.

  - Men omfanget er en håndterbar størrelse, hvis man om for eksempel en måned finder en løsning, og at konflikten ikke udvides, siger Jakob Kjellberg.

  Artiklen er opdateret 10.46 med opdaterede tal for antallet af operationer og behandlinger, der står til at blive aflyst.

 45. Færre unge ryger cigaretter, men flere bruger produkter med nikotin og tobak

  Der er blevet færre unge, der pulser løs på cigaretter.

  Det viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, der sammenligner med tal fra 2020.

  - De vigtigste resultater i den her rapport må være, at vi ser et fald i andelen af unge, der ryger cigaretter, på omkring to procentpoint, siger seniorforsker Lotus Sofie Bast.

  Mens det går nedad med andelen af unge rygere, er der faktisk flere, der benytter andre produkter.

  - Det er faktisk steget på et enkelt år fra 27 procent til 28,6 procent, siger hun.

  Andre produkter end normale cigaretter kan for eksempel være e-cigaretter eller nikotinposer.

  13.530 unge i alderen 13 til 29 år har besvaret spørgeskemaet.

 46. 'Ej, hende kunne jeg godt bolle': 3 tiltag skal gøre op med grov chikane mod kvindelige gamere

  Rapporten er skabt i samarbejde med flere akademikere og kvindelige gamere. (Foto: Andre Hunter © Unsplash)

  - Klamme luder!

  - Vil du sutte min pik?

  - Ej, hende kunne jeg godt bolle.

  Det er kommentarer som disse, flere kvindelige gamere dagligt udsættes for, når de sætter sig foran skærmen for at spille.

  Det problem vil en ny rapport, der sætter fokus på unge kvinders oplevelser, når de gamer, nu forsøge at komme til livs. Det skriver BBC.

  Den britiske organisation 'Young Gamers and Gamblers Education Trust' har nemlig udarbejdet en rapport, der kortlægger sexisme i spilverdenen.

  Rapporten er afleveret til det britiske parlament og kommer med tre helt konkrete råd til, hvordan man kan afhjælpe de mange sexistiske kommentarer, kvindelige gamere får dagligt, når de spiller.

  Rapporten indeholder også data fra marketingforskningsfirmaet Bryter, der anslår, at 40 procent af alle kvindelige gamere har oplevet chikane fra mandlige spillere, når de har spillet online, mens 28 procent har oplevet chikane, der har haft seksuel karakter.

  At man må stå på mål for lidt af hver, er også tilfældet herhjemme.

  Det fortæller både Melina Jellesmark, og 15 andre kvinder som dr.dk tidligere har været i kontakt med.

  - Jeg har oplevet, at mine holdkammerater har dræbt mig i spillet, udelukkende fordi jeg er kvinde, siger Melina Jellesmark, der både gamer og streamer på Twitch.

  Og de ubehagelige oplevelser begrænser sig ikke kun til, når hun gamer, men også når hun livestreamer.

  Engang var hun inviteret til et LAN-party, hvor hun skulle streame for de andre i lokalet.

  - Pludselig ser jeg i chatten, at en af dem, der var til stede, skrev, at han ville voldtage mig, når jeg gik på toilettet.

  - Det var en af de ubehagelige oplevelser, der virkelig gjorde mig utilpas.

  Melina Jellesmark fortæller også, at når man har spillet længe, så er det noget, man vænner sig til.

  - Jeg er træt af, at kvinder altid skal være i en offerrolle, men jeg ved godt, det er et større problem.

  - Det burde selvfølgelig ikke være sådan, men jeg bliver ikke længere påvirket, når folk er vulgære og siger, de vil have sex med mig, eller spørger om de må se mine bryster.

  Grove og sexistiske kommentarer er hverdag for mange kvinder, når de gamer. (Foto: Oliver Seppo © DR)

  Og ifølge rapporten er det da også et problem, som spilfirmaerne er opmærksomme på. Flere har endda forsøgt at implementere tiltag, der skulle minimere de mange chikanerende kommentarer, som kvindelige gamere får.

  For eksempel har 'Call of Duty' implementeret en ny teknologi, der skal rense ud i tekstbeskeder, der potentielt kan virke stødende, efter de på et år har måttet udelukke 350.000 brugere på baggrund af deres opførsel.

  Ligeledes har 'Counter-Strike' gjort det muligt for brugere at smide en anden person ud af et spil.

  Størstedelen af spiludviklere har en nul-tolerance politik mod opførsel, der kan opfattes chikanerende.

  Med rapporten håber 'Young Gamers and Gamblers Education Trust', at de kan komme med anbefalinger til, hvilke tiltag man kan indføre for at tackle den chikanerende opførsel, der foregår i online gaming.

  Ifølge Christian Mogensen, der er specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik, er rådene gode og velmenende. Men der er alligevel problemer ved dem:

  - De er meget lidt konkrete, konstaterer han.

  - Og så kunne jeg forestille mig, at nogle forældre eller fagpersoner vil stå af, når der pludselig bliver snakket om voldtægtskultur, fordi de ikke kan forbinde det med deres egne børn.

  Christian Mogensen kan godt frygte, at det kommer til at lyde for politisk, og det kan virke ukonkret og voldsomt for mange.

  - Der sker helt forfærdelige ting i chatfeltet. Men det store problem, kvinder oplever herhjemme er, at de bliver underkendt eller forfordelt.

  - De oplever et gaming-community, der behandler dem som piger eller tøser, når de faktisk bare gerne vil være gamere og nørder – ligesom drengene.

  Og så er det vigtigt for ham at påpege, at det ikke er de unges ansvar at fortælle, når der sker noget træls i online-universet, men derimod forældres opgave at spørge ind til det:

  - Problemet er, at mange forældre måske ikke tror, at de forstår sig på gaming. Men de behøver ikke forstå alt det tekniske for at kunne spørge ind til det.

  - Det er ikke anderledes end, når ungerne har spillet en fodboldkamp, hvor man spørger ind til det menneskelige. De skal høre, hvordan der bliver talt til hinanden og om de har haft en god oplevelse.

 47. 44 lande forsøger at lægge pres på Kina for at få adgang til omstridt region

  Kina bliver beskyldt for at undertrykke uighurerne, et muslimsk mindretal i Xinjiang-provinsen.

  Derfor har 44 lande underskrevet en erklæring, hvor de beder om adgang til området for at undersøge anklagerne, som Kina afviser.

  - Troværdige meldinger indikerer, at over en million mennesker er blevet vilkårligt tilbageholdt i Xinjiang. Der er også meldinger om omfattende overvågning rettet mod uighurer og medlemmer af andre minoritetsgrupper samt restriktioner på fundamentale frihedskrav og uighur-kultur, lyder det i erklæringen, der blev læst op FN's menneskerettighedsråd.

  Danmark er blandt underskriverne. Det samme er lande som Sverige, USA, Storbritannien og Frankrig.

 48. Flygtninge bliver smidt ud af Grækenland med voldelige metoder, skriver Amnesty

  Vold, kummerlige detenionscentre og tilbagesendelser i strid med loven.

  De græske grænsevagter sender flygtninge og migranter tilbage over grænsen til Tyrkiet på måder, der er ulovlige, skriver menneskerettighedsorganisationen Amnesty i en rapport.

  Den bygger på vidnesbyrd fra 16 personer i 21 forskellige situationer.

  - De fortæller om, at de blandt andet har fået frataget ejendele, id-papirer, og forældre har fået frataget bleer og mælkepulver til børnene. Vi kan dokumentere, at det er sket i lang tid og har ramt op til 1.000 personer, siger Lisa Blinkenberg, der er seniorrådgiver for Amnesty.

  International lov sikrer alle ret til at søge asyl og få vurderet sin sag ved en uafhængig instans.

 49. Engelsk EM-profil: 'Det vigtigste var at vinde gruppen'

  Kantspilleren Raheem Sterling blev helten for England i aftenens EM-kamp mod Tjekkiet, da han scorede det enlige mål i opgøret.

  Sejren betød, at det engelske mandskab sikrede sig førstepladsen i puljen, og den var vigtig at sikre, hvis man spørger dagens matchvinder:

  - Det vigtigste var at vinde gruppen. Vi skal fortsætte med at arbejde hårdt og gribe de chancer, vi får på banens sidste tredjedel, siger englænderén.

  Se hele interviewet med Raheem Sterling i videoen herunder:

 50. Wien vil holde vaccinationsfest for unge

  I Østrigs hovedstad, Wien, vil man afholde såkaldte vaccinationsfester, der skal få unge i byen til at lade sig vaccinere.

  Det skriver nyhedsbureauet dpa ifølge Ritzau.

  Det er uvist, hvad planen helt konkret er, men musik og en festatmosfære skal være med til at få de unge til at blive vaccineret, lyder det.

  Tirsdag var første dag, hvor unge mellem 12–17 år havde mulighed for at tilmelde sig en vaccination.

 51. England booker billet til ottendedelsfinalen efter sejr over Tjekkiet

  Det engelske landshold slog her til aften Tjekkiet med 1-0, og dermed sikrede de sig førstepladsen i EM's gruppe D.

  Kampens ene scoring faldt i det 12. minut, da Raheem Sterling headede bolden ind bag den tjekkiske målvogter.

  Med sejren over Tjekkiet slutter England på syv point, hvilket er nok til at sikre dem førstepladsen i puljen. Tjekkerne slutter med fire point på puljens tredjeplads, men de er alligevel sikret videre avancement, som én af de fire bedste treere-

  Andenpladsen i puljen blev taget af Kroatien.

  Højdepunkterne fra opgøret kan du se lige her.

Mere fra dr.dk