Syddjurs kommune

Der er højspænding i kommunen, som er sat under administration af regnedrengene fra Indenrigsministeriet. Borgmesteren trækker sig tilbage, og det er helt åbent, hvem der skal afløse ham.

Syddjurs Kommune er en sammenlagt kommune, og det lokale tilhørsforhold spiller stadig en ret stor rolle i den geografisk meget spredte kommune.

Vælgerne udpeger 27 medlemmer af byrådet.

For fire år siden blev de fordelt med 11 mandater til Socialdemokraterne, 8 til Venstre, 2 til borgerlisterne, 2 til SF, 2 til de Radikale, 1 til Dansk Folkeparti og 1 til de Konservative.

Siden har der været en livlig trafik af byrådsmedlemmer, der skiftede parti, så den aktuelle mandatfordeling ser anderledes ud.

Der er imidlertid stadig flertal bag den socialdemokratiske borgmester Vilfred Friborg Hansen.

Men situationen kan være en helt anden efter valget.

Flere ukendte borgmesterkandidater

Hans afløser i toppen af liste A er Ninna Thomsen, der ikke er nær så kendt.

Venstres spidskandidat Claus Wistoft har samme handicap, for han er tilflytter fra nabokommunen Norddjurs, hvor han er byrådsmedlem.

Den konservative spidskandidat Tommy Bøgehøj er slet ikke politiker i øjeblikket, men til gengæld er han kendt som erhvervsleder i området.

Borgerlistens spidskandidat Jørgen Brøgger har borgmestererfaring fra den gamle Ebeltoft kommune og kan heller ikke udelukkes fra spillet om topposten.

Endelig er der SF's Kirstine Bille, der har erfaring som udvalgsformand og kan slå på, at Ebeltoft faktisk tidligere haft en SF-borgmester i Knud Thorgaard.

Men for at komme i spil skal hun overvinde en del modstand i et overvejende borgerligt område.

Nedskæringer år efter år

Mange borgere især i Ebeltoft og Rønde-områderne er ret velstående, men kommunens økonomi hænger i laser.

Syddjurs er den foreløbig eneste østjyske kommune, der er sat under administration af Indenrigsministeriet.

Og siden kommunens fødsel har politikerne år efter år været nødt til at gennemføre drastiske nedskæringer i service og investeringer.

De borgerlige skyder hovedansvaret på Socialdemokraterne, som svarer, at kommunen allerede ved dannelsen havde en negativ kassebeholdning på 48 millioner kroner.

Skolelukninger lig med nye friskoler

Økonomien er også årsag til, at politikerne besluttede at nedlægge de tre små og dyre skoler i Ugelbølle, Feldballe og Nimtofte.

Men der er stor uenighed om, hvor stor eller lille en besparelse det giver.

Under alle omstændigheder planlægger forældre at åbne friskoler i stedet for de lukkede folkeskoler.

Den gamle maltfabrik

Et lokalt valgtema kan også blive den gamle maltfabrik, som er et iøjnefaldende vartegn, der kan ses fra det meste af Ebeltoft.

Det er forfaldne bygninger, men med en kulturhistorisk værdi.

Ejeren vil gerne lave boliger i bygningerne.

Samtidig har et kommunalt udvalg tilladt nedrivning, men planerne er bremset indtil videre.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter