Tag elevatoren til det ydre rum

Er Jorden for trang og trist? Snup en tur i rumelevatoren. I fremtiden kan den løse Jordens mangel på plads

Rumelevatoren har endnu lange udsigter. Men i fremtiden kan den være med til at løse Jordens mangel på plads, råstoffer og energi. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Forestil dig et kabel på omkring 36.000 kilometers længde.

Den ene ende forbinder man til Jorden og den anden til en satellit, der holder en fast position til jordoverfladen. Så kan man suse op og ned ad kablet med flere hundrede kilometer i timen.

Det er idéen bag rumelevatoren.

Lyder det som ren science fiction? Det var det også engang.

Men nu kan den vidtsvævende vision blive til jordnær virkelighed.

Europæerne med i spillet

I årevis har amerikanerne med NASA i spidsen været i gang med at afprøve teknikken bag. I Japan pusler forskere allerede med noget, der ligner en produktionsplan.

Nu er europæerne også ved at komme med i spillet om at skabe en elevator med endestation i himlen.

På en græsmark lidt uden for München kæmper unge forskere for at revolutionere rumfarten med skruer, kabler og matematiske beregninger.

De deltager i den første rumelevator-konference i Europa.

Billigere, nemmere, sikrere

Fordelene ved en rumelevator er utallige.

Transport af mennesker og gods ud i rummet bliver nemmere, sikrere og mindre forurenende. Og det til en brøkdel af den pris, det koster at opsende selv de billigste raketter.

"I dag koster det omtrent 20.000 euro at sende et kilo materiale ud i rummet. En rumelevator ville gøre fragten meget billigere, siger tidligere ESA-astronaut Ulrich Walther, som vi møder i München.

Et himmelvæld af muligheder

Rumelevatoren åbner også op for et himmelvæld af nye muligheder.

Den vil kunne få stor betydning for vores udforskning af rummet.

Masser af energi og råstoffer gemmer sig derude. Og fra elevatoren kan man få rumskibe til at accellerere hurtigere og bringe rejsetiden til Mars ned fra måneder til få uger.

Sky is the limit

Men også kommerciel rumfart og rumturisme vil blive muligt.

Bare udsigten kunne blive en turistattraktion.

"Man kunne tage på rumcafé omkring 100 km oppe i stratosfæren. Eller tage et skydive fra elevatoren", siger Martin Lades, leder af EuroSpaceward, foreningen for europæiske rumelevatorforskere. Han tilføjer:

"Helt bogstaveligt: Sky is the limit."

Et kabel der kan holde

I München konkurrerer fem hold fra Japan, USA og Tyskland om at give det bedste bud på et tøjr, der kan holde til de enorme belastninger, som en rumelevator udsættes for.

Kablet, som elevatoren skal køre op og ned ad, er en af de største udfordringer for ingeniørerne.

Det skal både være let og ekstremt stærkt. Det skal kunne bære den fragt, der skal transporteres. Det skal tåle at blive skudt på med mikroskopiske partikler, som flyver rundt i rummet.

Modstå almindelig vind og vejr, og ja, selv terrorangreb.

I vores levetid

Kablet fremstilles af såkaldte kulstof-nanorør. Det stærkeste materiale, vi overhovedet kender: 100 gange stærkere end stål, og dobbelt så hårdt som diamanter.

Rumforskere mener, at netop dette superstærke vidundermateriale er med til at gøre visionen til virkelighed. Endda i vores levetid.

"Kigger vi lidt ud i horisonten, er det muligt. For nu har vi de materialer, der skal til. Det er derfor, vi er så begejstrede", fortæller Martin Lades.

Optimisme trods krise
Men der er der også en anden udfordring. Den økonomiske.

For selvom elevatoren på sigt gør rumfart billigere, kræver det masser af penge at realisere den. I USA, der tidligere har sørget for de største landvindinger i rummet, har præsident Obama smækket pengekassen i.

Og Europas finansielle problemer lover heller ikke godt for rumelevatoren i nær fremtid.

Men trods trange kår er vores rumforskere i München optimistiske.

For det her handler også om noget vigtigere og mere jordnært, ifølge professor Martin Lades:

"At skabe en infrastruktur, der også kan gøre livet på Jorden bedre".