Thorning: Et formandskab i krisens tegn

Det danske EU-formandskab finder sted i en historisk vanskelig periode for Europa, sagde statsministerne, da hun i dag præsentede programmet for formandskabet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt præsenterede i dag sammen med europaminister Nicolai Wammen, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og udenrigsminister Villy Søvndal det danske EU-formandskabs program, Europa i Arbejde. Det handler først og fremmest om jobskabelse.

De næste seks måneder bliver op ad bakke for det danske EU-formandskab. Og det vil kræve hårdt arbejde. Det var essensen da den danske regeringstop i dag fremlagde programmet for EU-formandskabet. For Danmark overtager formandskabet i en historisk vanskelig peiode, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

De næste seks måneder bliver op ad bakke for det danske EU-formandskab. Og det vil kræve hårdt arbejde.

Det var essensen da den danske regeringstop i dag fremlagde programmet for EU-formandskabet. For Danmark overtager formandskabet i en historisk vanskelig peiode, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Formandskabet kommer til at stå i krisens tegn. men det gør det ikke mindre vigtigt. Det er, når krisen kradser, at de vigtige og nøvendige beslutninger skal træffes i Europa. De beslutninger, der træffes nu, vil påvirke Europa langt ud i fremtiden, sagde statsministeren.

Budgetdisciplin og hårdt arbejdeOverskriften for det danske formandskab bliver derfor Europa i arbejde. Og det dækker over at hovedprioriteterne for det danske formandskab vil være at skabe vækst og job.

For Europa skal arbejde sig ud af krisen, forklarede Helle Thorning-Schmidt, der dermed genbrugte sloganet fra den danske valgkamp, hvor det var Danmark, der skulle arbejde sig ud af krisen.

- Budgetdisciplin kan ikke stå alene. Det er nødvendigt at skabe ny vækst og beskæftigelse, sagde Thorning-Schmidt blandt andet.

Formandskabet vil derfor blandt andet fokusere på det indre marked, der skal videreudvikles og moderniseres, så det bliver mindre bureaukratisk og nemmere at drive virksomhed i Europa.

Skal bygge broEn anden hovedopgave for mandskabet bliver at bygge bro mellem europ-lande og ikke-euro-lande. Og her giver den finanspolitiske pagt, der blev vedtaget i december, ikke-euro-landene mulighed for at være med, understreger Margrethe Vestager

- Med hårdt arbejde og lidt held kan det måske lade sig gøre at bygge bro mellem de forskellige interesser der må være. Eurolandene har nogle særlige udfordringer, og det er helt centralt, at vi holder sammen, siger økonomi- og indenrigsministeren.

Formandskabet vil satse særligt på fire områder under overskrifterne Et Ansvarligt Europa, Et Dynamisk Europa, Et Grønt Europa og Et Sikkert Europa. Du kan læse mere om programmet i fakta-boksen herunder eller på det danske formandskabs hjemmeside.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter