Thorning: Godt med dansk deltagelse i finanspagt

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kalder det en "rigtig god ide" at knytte Danmark tæt op af den nye disciplin, som finanspagten skal indføre i Europa.

- Hvis du spørger mig, om det er en god idé at Danmark knytter sig tæt op af den nye disciplin der kommer i Europa, så er det en rigtig god ide, siger Helle Thorning-Schmidt i Horisont-interviewet. (© DR)

Det vil være godt for Danmarkat deltage i den nye finanspolitiske pagt, som euro-landene blev enige om i december. Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt i et interview med Horisont.

- Jeg er helt sikker på, at der vil være elementer, som det vil være i Danmarks interesse at tilslutte sig, men jeg synes også, det er rimeligt, at vi venter, til vi har den endelige pagt, for at se, hvilke dele vi skal tilslutte os, siger hun.

Finanspagten er en juridisk bindende aftale - en traktat - eurolandene i mellem, som forpligter landene til budgetdisciplin og en stram styring af økonomien.

En rigtig god idé

Statsministeren understreger, at det endelige indhold af pagten stadigvæk er under forhandling, så den endelige plan ikke er kendt. Derfor vil hun ikke svare på, om Danmark tilslutter sig hele aftalen. Men, siger hun:

- Hvis du spørger mig, om det er en god idé, at Danmark knytter sig tæt op af den nye disciplin, der kommer i Europa, så er det en rigtig god ide.

Splittelse i regeringen

Selvom det endnu ikke ligger fast, hvad finanspagten kommer til at indeholde, har spørgsmålet om dansk deltagelse allerede givet splittelse i den danske regering.

Kort tid efter, at eurolandene var blevet enige om pagten, meddelte udenrigsminister Villy Søvndal, at han er imod fuld dansk deltagelse i pagten, og det affødte stærk kritik fra den tredje regeringspartner, Det Radikale Venstre.

Efterfølgende sagde Helle Thorning-Schmidt, et det var for tidligt at udtale sig om, hvad Danmark kunne og ikke kunne med hensyn til finanspagten.

Vil styrke tilliden

Nu understreger Helle Thorning-Schmidt, at Danmark i forvejen er tæt knyttet til de andre europæiske lande og euroen gennem fastkurspolitikken. Og derfor giver det mening, at tilslutte sig pagten.

- Den politik, der bliver ført i de andre europæiske lande, har stor indflydelse på Danmark. Og derfor kan der være rigtig god ide i, at vi også lader os underlægge den almindelige disciplin, der er omkring eurolandene, for vores egen skyld, fordi det vil styrke tilliden til dansk økonomi, siger hun.

Manglende disciplin

Ifølge statsministeren er finanspagten helt nødvendig for at redde euroen, fordi den skal sikre den disciplin, der har manglet i flere euro-lande.

- De aftaler, eurolandene har lavet med hinanden, har landene ikke været flinke nok til at overholde. Og det er derfor, vi er endt i den situation, vi er i nu, siger hun.

Du kan se hele interviewet med statsminister Helle Thorning-Schmidt i Horisont i aften klokken 21.25 på DR1, eller i playeren ovenfor. Her svarer statsministeren blandt andet også på, hvordan hun vil sikre, at der bliver skabt nye job i Europa på trods af krisen, og på om EU har et problem med demokrati.

Facebook
Twitter