På overfladen var alt fryd og gammen, da en kinesisk delegation kort før jul besøgte Christiansborg, og en enlig demonstrant stod udenfor og blafrede med det tibetanske flag.
- Ham derude har ret til at demonstrere (...). Vi er ikke stødte eller fornærmede. Det er fint med os, sagde en talsmand for kineserne til Berlingske samme dag.
Tilsyneladende bød de kinesiske besøgende på den måde ligefrem en Kina-kritisk demonstrant velkommen.
Men virkeligheden var en helt anden.
Inde bag Christiansborgs tykke mure, ville de kinesiske besøgende slet ikke forlade bygningen så længe, der var et tibetansk flag uden for døren. Bag facaden blev der lagt pres på Københavns Politi. Og til sidst blev den kinesiske delegation i stedet lukket ud ad bagdøren.
Reelt skal der blot én enkelt demonstrant til at skabe en sådan virak, da delegationen fra Den Kinesiske Nationalkongres den 14. december 2018 sætter sig til bordet for at spise frokost med medlemmer af det danske folketing.
Denne kolde december-dag er Thomas Goetz den eneste, der pakker sit tibetanske flag ud og stiller sig op i den store Rigsdagsgård foran hovedindgangen på Christiansborg og venter.
Han opdager slet ikke, at en chauffør i en sort Audi i nærheden kort efter begynder at ringe til politiet fra sin mobiltelefon, sådan som man kan høre på de lydfiler, P1 Orientering har fået aktindsigt i.
- Første betjent: Københavns Politi, det er omstillingen. Hvad kan jeg hjælpe med?
- Chauffør: Jeg kører for den kinesiske delegation, og vi er på Christiansborg i øjeblikket. Der står en mindre gruppe af mennesker med noget tibetansk flag. Jeg vil gerne høre, om den demonstration er anmeldt?
- Første betjent: Jeg stiller lige op i Vagtcentralen. Et øjeblik.”
Intetanende står Thomas Goetz udenfor i kulden og venter. Ved tidligere kinesiske statsbesøg er han blevet tilbageholdt og har fået frataget sit flag. Derfor er han spændt på, hvad politiet nu vil stille op, og håber, at han får lov til at vise de kinesiske gæster sit tibetanske flag.
- Jeg står foran hovedindgangen. Der kom de sikkert ind, og så vil de også forlade bygningen gennem den dør. Og så vil de være nødt til at gå forbi flaget. Og derfor står jeg her, forklarer han til P1 Orientering.
Samtidig bliver chaufføren i den sorte Audi stillet igennem til den næste betjent i rækken, som han også gør opmærksom på det tibetanske flag.
- Anden betjent: Vagtcentralen.
- Chauffør: Ja, goddag. Vi holder med den kinesiske delegation foran Christiansborg. Og der står en mindre gruppe mennesker med et tibetansk flag.
Betjenten i Vagtcentralen beder chaufføren i den sorte Audi om at vente et øjeblik og henvender sig til en tredje betjent: Den vagthavende hos Københavns Politi. Det fremgår af lydoptagelserne fra Vagtcentralen.
Den vagthavende beslutter sig for at sende en patruljevogn til Christiansborg, hvor den sorte Audi Q8, en sort BMW 740 og to Mercedes Sprinter minibusser holder foran hovedindgangen og venter på at køre den kinesiske delegation videre til det efterfølgende møde i Udenrigsministeriet.
Politiet vil lige finde ud af, hvad de skal gøre, får chaufføren i den sorte Audi at vide over telefonen.
- Anden betjent: Ved du hvad, jeg undersøger lige. Altså umiddelbart er der ikke noget anmeldt. Men altså… Ja. Jeg skal jo passe på, hvad jeg siger, he, he. Det er jo sådan lidt betændt det her emne. Så jeg undersøger lige, om det er noget, vi skal foretage os yderligere omkring.
- Chauffør: Det er godt.
- Anden betjent: Tak for det. Hej!
Patruljevogn B1121 kører til Christiansborg og melder herefter tilbage til Politigården, at der står en enkelt person stille og roligt med et tibetansk flag.
Men så længe, der er et tibetansk flag udenfor, vil den kinesiske delegation ikke ud ad døren på Christiansborg.
Det ringer manden i den sorte Audi efter noget tid og forklarer mere direkte til en tredje betjent på Politigården:
- Chauffør: Problemet er, at vi kører med en kinesisk delegation, og dem kan vi ikke rigtig få derfra i øjeblikket. De vil ikke ud, når der er et tibetansk flag lige foran trappen. Og så står der fem pressefotografer.
- Tredje betjent: Lige nøjagtig. Der er rigtig meget fokus på det der. Naturligvis, er der det. Og det er vi også opmærksomme på. Ved du hvad, hæng lige på et øjeblik…
Mens chaufføren venter på svar, går tiden, og Thomas Goetz står udenfor med sit tibetanske flag og venter.
- Kineserne er inde i bygningen. De vil ikke forlade bygningen og se det tibetanske flag. På den anden side skal de ud. Og så skal de finde sig i deres skæbne. De skal bare ud i bilerne og forlade bygningen. Og jeg synes, at det er lidt synd for dem, forklarer Thomas Goetz til P1 Orientering.
På Politigården løfter en fjerde betjent nu telefonrøret og taler med chaufføren i den sorte Audi.
- Fjerde betjent: Vagtcentralen.
- Chauffør: Ja, jeg talte med din kollega før om en demonstration foran Christiansborg.
- Fjerde betjent: Ja. Er det et eller andet med noget tibetansk flag?
- Chauffør: Lige præcis.
- Fjerde betjent: Hæng lige på et øjeblik.
Nu kører også en motorcykelbetjent af sted mod Rigsdagsgården på Christiansborg, fremgår det af politiets meldeblanketter, som P1 Orientering har fået lov at se.
- I ventetiden kom en motorcykelbetjent kørende ind her i Rigsdagsgården. Den kørte lige op og ned her og kiggede, fortæller Thomas Goetz.
Indtil nu har betjentene på Politigården noteret, at chaufføren i den sorte Audi ringer fra Udenrigsministeriet. Det fremgår både af politiets meldeblanketter og den døgnrapport, som vagtchefen efterfølgende skriver.
Men da den tredje betjent nu igen kommer til telefonen, viser det sig ikke at være tilfældet, og chaufføren får nu klar besked.
- Tredje betjent: Vi undersøger sagen. I er fra Udenrigsministeriet, ikke sandt?
- Chauffør: Nej, vi er et privat limousinefirma, som kører den her delegation fra Kina i tre døgn.
- Tredje betjent: OK. Vi undersøger sagen. Men altså umiddelbart har vi ikke tænkt os at gøre noget som helst. For de skal jo selvfølgelig have lov til at blive stående.
- Chauffør: Ja, klart. Nu kommer der en af dine kolleger på motorcykel.
- Tredje betjent: Så de… Vi har ikke tænkt os at pille ved den demonstration overhovedet. Slet ikke. Det har vi rigtig dårlige erfaringer med, kan man sige. Så det gør vi ikke.
Motorcykelbetjent M1179 melder herefter tilbage til Politigården, at han tænker, at han ikke ligefrem skal tage flaget fra den enlige demonstrant, men spørger over radioen, om han bare kan lade demonstranten stå der i Rigsdagsgården.
Betjenten får besked på, at han kan køre videre. Og det gør han så.
Men nu forsvinder også den sorte Audi og de andre biler, der skulle køre kineserne væk. Også selvom den kinesiske delegation endnu ikke er kommet ud ad døren, men stadig befinder sig inde på Christiansborg.
- Og så var det selvfølgelig tanken: Hvor kører de nu hen? For der var ikke nogen andre med. Og så gik det hurtigt op for mig og de ventende journalister, at de sikkert var på vej til bagindgangen, forklarer Thomas Goetz til P1 Orientering.
Thomas Goetz tager derfor nu sit tibetanske flag og går rundt om Christiansborg via Ridebanen og når lige netop frem til at se de kinesiske besøgende sætte sig ind i bilerne og køre væk.
- Hvis jeg ikke havde fået den idé, at kineserne ville forlade bygningen via bagindgangen, så ville jeg ikke have været her. Og så ville hele aktionen være forgæves. Fordi så kunne jeg ikke have vist dem flaget, forklarer han.
De kinesiske besøgende ender således alligevel med at se det tibetanske flag. Men det sker altså trods ihærdige forsøg på at undgå det.
På trods af udtalelserne samme dag til pressen om, at de kinesiske besøgende har det fint med tibetdemonstranten, har de altså reelt ikke fået et mindre anstrengt forhold til demonstranter, mener Thomas Goetz.
- Lydfilerne viser, at tingene er, som de altid har været. Der er ikke noget, der har forandret sig. Man prøver, hvad man kan bag kulisserne for at undgå, at de taber ansigt. Der er ikke mere tolerance. Jeg tror ikke, at tingene har forandret sig, siger Thomas Goetz til P1 Orientering.
Folketinget bekræfter, at de kinesiske besøgende ikke ønskede at gå ud til de ventende biler uden for døren.
- Da den kinesiske delegation var ved at afslutte sit besøg i Folketinget den 14. december, spurgte en talsmand for de kinesiske gæster en delegationsassistent fra Folketinget, om det var muligt at forlade Folketingets område på anden måde end ved at gå ned ad hovedtrappen og ud gennem Rigsdagsgården, hvor bilerne var parkeret, skriver Folketingets ledelsessekretariat til P1 Orientering.
Folketingets delegationsassistent besluttede herefter ”som en god vært at efterkomme gæsternes ønske” og sørgede samtidig for, at den ventende kortege af biler fik tilladelse til at køre om til bagindgangen i det afspærrede område i Christiansborgs indre gård, oplyser Folketingets ledelsessekretariat.
Det private limousinefirma vil ikke oplyse, hvem der havde bestilt dem til opgaven eller svare på spørgsmål i øvrigt. Udenrigsministeriet afviser at have været i kontakt med limousine-firmaet eller at have spillet en rolle i forbindelse med telefonopkaldene til Københavns Politi under den kinesiske delegations besøg på Christiansborg. Politiets Efterretningstjeneste oplyser, at PET ikke var involveret i den konkrete håndtering eller afvikling af besøget. Københavns Politi afviser at have spillet en rolle i forbindelse besøget, herunder i forbindelse med at kortegen af biler til sidst endte med at køre om til bagindgangen for i stedet at hente de kinesiske besøgende der. Den Kinesiske Ambassade har ikke besvaret gentagne spørgsmål og henvendelser fra P1 Orientering.