Seneste Nyt

Tibet-flag holdt kinesere fanget på Christiansborg kort før jul

På overfladen var alt fryd og gammen, da en kinesisk delegation kort før jul besøgte Christiansborg, og en enlig demonstrant stod udenfor og blafrede med det tibetanske flag.

- Ham derude har ret til at demonstrere (...). Vi er ikke stødte eller fornærmede. Det er fint med os, sagde en talsmand for kineserne til Berlingske samme dag.

Tilsyneladende bød de kinesiske besøgende på den måde ligefrem en Kina-kritisk demonstrant velkommen.

Men virkeligheden var en helt anden.

Inde bag Christiansborgs tykke mure, ville de kinesiske besøgende slet ikke forlade bygningen så længe, der var et tibetansk flag uden for døren. Bag facaden blev der lagt pres på Københavns Politi. Og til sidst blev den kinesiske delegation i stedet lukket ud ad bagdøren.

Reelt skal der blot én enkelt demonstrant til at skabe en sådan virak, da delegationen fra Den Kinesiske Nationalkongres den 14. december 2018 sætter sig til bordet for at spise frokost med medlemmer af det danske folketing.

Denne kolde december-dag er Thomas Goetz den eneste, der pakker sit tibetanske flag ud og stiller sig op i den store Rigsdagsgård foran hovedindgangen på Christiansborg og venter.

Han opdager slet ikke, at en chauffør i en sort Audi i nærheden kort efter begynder at ringe til politiet fra sin mobiltelefon, sådan som man kan høre på de lydfiler, P1 Orientering har fået aktindsigt i.

- Første betjent: Københavns Politi, det er omstillingen. Hvad kan jeg hjælpe med?

- Chauffør: Jeg kører for den kinesiske delegation, og vi er på Christiansborg i øjeblikket. Der står en mindre gruppe af mennesker med noget tibetansk flag. Jeg vil gerne høre, om den demonstration er anmeldt?

- Første betjent: Jeg stiller lige op i Vagtcentralen. Et øjeblik.”

Intetanende står Thomas Goetz udenfor i kulden og venter. Ved tidligere kinesiske statsbesøg er han blevet tilbageholdt og har fået frataget sit flag. Derfor er han spændt på, hvad politiet nu vil stille op, og håber, at han får lov til at vise de kinesiske gæster sit tibetanske flag.

- Jeg står foran hovedindgangen. Der kom de sikkert ind, og så vil de også forlade bygningen gennem den dør. Og så vil de være nødt til at gå forbi flaget. Og derfor står jeg her, forklarer han til P1 Orientering.

Samtidig bliver chaufføren i den sorte Audi stillet igennem til den næste betjent i rækken, som han også gør opmærksom på det tibetanske flag.

- Anden betjent: Vagtcentralen.

- Chauffør: Ja, goddag. Vi holder med den kinesiske delegation foran Christiansborg. Og der står en mindre gruppe mennesker med et tibetansk flag.

Betjenten i Vagtcentralen beder chaufføren i den sorte Audi om at vente et øjeblik og henvender sig til en tredje betjent: Den vagthavende hos Københavns Politi. Det fremgår af lydoptagelserne fra Vagtcentralen.

Den vagthavende beslutter sig for at sende en patruljevogn til Christiansborg, hvor den sorte Audi Q8, en sort BMW 740 og to Mercedes Sprinter minibusser holder foran hovedindgangen og venter på at køre den kinesiske delegation videre til det efterfølgende møde i Udenrigsministeriet.

Politiet vil lige finde ud af, hvad de skal gøre, får chaufføren i den sorte Audi at vide over telefonen.

- Anden betjent: Ved du hvad, jeg undersøger lige. Altså umiddelbart er der ikke noget anmeldt. Men altså… Ja. Jeg skal jo passe på, hvad jeg siger, he, he. Det er jo sådan lidt betændt det her emne. Så jeg undersøger lige, om det er noget, vi skal foretage os yderligere omkring.

- Chauffør: Det er godt.

- Anden betjent: Tak for det. Hej!

Patruljevogn B1121 kører til Christiansborg og melder herefter tilbage til Politigården, at der står en enkelt person stille og roligt med et tibetansk flag.

Men så længe, der er et tibetansk flag udenfor, vil den kinesiske delegation ikke ud ad døren på Christiansborg.

Det ringer manden i den sorte Audi efter noget tid og forklarer mere direkte til en tredje betjent på Politigården:

- Chauffør: Problemet er, at vi kører med en kinesisk delegation, og dem kan vi ikke rigtig få derfra i øjeblikket. De vil ikke ud, når der er et tibetansk flag lige foran trappen. Og så står der fem pressefotografer.

- Tredje betjent: Lige nøjagtig. Der er rigtig meget fokus på det der. Naturligvis, er der det. Og det er vi også opmærksomme på. Ved du hvad, hæng lige på et øjeblik…

Mens chaufføren venter på svar, går tiden, og Thomas Goetz står udenfor med sit tibetanske flag og venter.

- Kineserne er inde i bygningen. De vil ikke forlade bygningen og se det tibetanske flag. På den anden side skal de ud. Og så skal de finde sig i deres skæbne. De skal bare ud i bilerne og forlade bygningen. Og jeg synes, at det er lidt synd for dem, forklarer Thomas Goetz til P1 Orientering.

På Politigården løfter en fjerde betjent nu telefonrøret og taler med chaufføren i den sorte Audi.

- Fjerde betjent: Vagtcentralen.

- Chauffør: Ja, jeg talte med din kollega før om en demonstration foran Christiansborg.

- Fjerde betjent: Ja. Er det et eller andet med noget tibetansk flag?

- Chauffør: Lige præcis.

- Fjerde betjent: Hæng lige på et øjeblik.

Nu kører også en motorcykelbetjent af sted mod Rigsdagsgården på Christiansborg, fremgår det af politiets meldeblanketter, som P1 Orientering har fået lov at se.

- I ventetiden kom en motorcykelbetjent kørende ind her i Rigsdagsgården. Den kørte lige op og ned her og kiggede, fortæller Thomas Goetz.

Indtil nu har betjentene på Politigården noteret, at chaufføren i den sorte Audi ringer fra Udenrigsministeriet. Det fremgår både af politiets meldeblanketter og den døgnrapport, som vagtchefen efterfølgende skriver.

Men da den tredje betjent nu igen kommer til telefonen, viser det sig ikke at være tilfældet, og chaufføren får nu klar besked.

- Tredje betjent: Vi undersøger sagen. I er fra Udenrigsministeriet, ikke sandt?

- Chauffør: Nej, vi er et privat limousinefirma, som kører den her delegation fra Kina i tre døgn.

- Tredje betjent: OK. Vi undersøger sagen. Men altså umiddelbart har vi ikke tænkt os at gøre noget som helst. For de skal jo selvfølgelig have lov til at blive stående.

- Chauffør: Ja, klart. Nu kommer der en af dine kolleger på motorcykel.

- Tredje betjent: Så de… Vi har ikke tænkt os at pille ved den demonstration overhovedet. Slet ikke. Det har vi rigtig dårlige erfaringer med, kan man sige. Så det gør vi ikke.

Motorcykelbetjent M1179 melder herefter tilbage til Politigården, at han tænker, at han ikke ligefrem skal tage flaget fra den enlige demonstrant, men spørger over radioen, om han bare kan lade demonstranten stå der i Rigsdagsgården.

Betjenten får besked på, at han kan køre videre. Og det gør han så.

Men nu forsvinder også den sorte Audi og de andre biler, der skulle køre kineserne væk. Også selvom den kinesiske delegation endnu ikke er kommet ud ad døren, men stadig befinder sig inde på Christiansborg.

- Og så var det selvfølgelig tanken: Hvor kører de nu hen? For der var ikke nogen andre med. Og så gik det hurtigt op for mig og de ventende journalister, at de sikkert var på vej til bagindgangen, forklarer Thomas Goetz til P1 Orientering.

Thomas Goetz tager derfor nu sit tibetanske flag og går rundt om Christiansborg via Ridebanen og når lige netop frem til at se de kinesiske besøgende sætte sig ind i bilerne og køre væk.

- Hvis jeg ikke havde fået den idé, at kineserne ville forlade bygningen via bagindgangen, så ville jeg ikke have været her. Og så ville hele aktionen være forgæves. Fordi så kunne jeg ikke have vist dem flaget, forklarer han.

De kinesiske besøgende ender således alligevel med at se det tibetanske flag. Men det sker altså trods ihærdige forsøg på at undgå det.

På trods af udtalelserne samme dag til pressen om, at de kinesiske besøgende har det fint med tibetdemonstranten, har de altså reelt ikke fået et mindre anstrengt forhold til demonstranter, mener Thomas Goetz.

- Lydfilerne viser, at tingene er, som de altid har været. Der er ikke noget, der har forandret sig. Man prøver, hvad man kan bag kulisserne for at undgå, at de taber ansigt. Der er ikke mere tolerance. Jeg tror ikke, at tingene har forandret sig, siger Thomas Goetz til P1 Orientering.

Folketinget bekræfter, at de kinesiske besøgende ikke ønskede at gå ud til de ventende biler uden for døren.

- Da den kinesiske delegation var ved at afslutte sit besøg i Folketinget den 14. december, spurgte en talsmand for de kinesiske gæster en delegationsassistent fra Folketinget, om det var muligt at forlade Folketingets område på anden måde end ved at gå ned ad hovedtrappen og ud gennem Rigsdagsgården, hvor bilerne var parkeret, skriver Folketingets ledelsessekretariat til P1 Orientering.

Folketingets delegationsassistent besluttede herefter ”som en god vært at efterkomme gæsternes ønske” og sørgede samtidig for, at den ventende kortege af biler fik tilladelse til at køre om til bagindgangen i det afspærrede område i Christiansborgs indre gård, oplyser Folketingets ledelsessekretariat.

Det private limousinefirma vil ikke oplyse, hvem der havde bestilt dem til opgaven eller svare på spørgsmål i øvrigt. Udenrigsministeriet afviser at have været i kontakt med limousine-firmaet eller at have spillet en rolle i forbindelse med telefonopkaldene til Københavns Politi under den kinesiske delegations besøg på Christiansborg. Politiets Efterretningstjeneste oplyser, at PET ikke var involveret i den konkrete håndtering eller afvikling af besøget. Københavns Politi afviser at have spillet en rolle i forbindelse besøget, herunder i forbindelse med at kortegen af biler til sidst endte med at køre om til bagindgangen for i stedet at hente de kinesiske besøgende der. Den Kinesiske Ambassade har ikke besvaret gentagne spørgsmål og henvendelser fra P1 Orientering.

Nyheder

  1. Zelenskyj takker Danmark for den øgede støtte til Ukraine

    "Taknemmelig for Folketinget, den danske regering og det danske folk for beslutningen om at øge finansieringen af Ukrainefonden".

    Sådan indleder Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, et opslag på Twitter, hvor han takker for den øgede finansielle støtte gennem Ukrainefonden, som statsminister Mette Frederiksen (S) i dag har løftet sløret for.

    Ukrainefonden blev oprettet i marts, hvor et flertal i Folketinget blev enige om at poste 7 milliarder kroner i den. Bidrag til fonden skal nu øges med 7,5 milliarder kroner i år og nye 10,4 milliarder i 2024.

    Volodymyr Zelenskyj skriver, at "dette store bidrag" vil styrke kampkapaciteten hos Ukraines væbnede styrker på kort og mellemlang sigt.

    - Vores styrke er i vores sammenhold!, skriver præsidenten.

  2. Tyrkiets udenrigsminister klar til møde med Sverige om Nato-medlemskab

    Så snart, resultatet fra det tyrkiske præsidentvalg var afgjort, kontaktede den svenske udenrigsminister, Tobias Billström, sin tyrkiske modpart, Mevlüt Cavusoglu, for at ønske tillykke med valgsejren.

    I samme ombæring indvilligede den tyrkiske udenrigsminister i at tale nærmere om Sveriges muligt kommende Nato-medlemskab, skriver det svenske medie SVT.

    Sverige afventer stadig, om og hvornår landet får lov at blive medlem af Nato, som de har ansøgt til. Tyrkiet og Ungarn er de to eneste Nato-lande, der ikke har ratificeret Sveriges ansøgning.

    Tobias Billström siger ifølge SVT, at målet er, at Sverige skal blive Nato-medlem ved topmødet i Vilnius i Litauen, der afholdes i midten af juli.

    Først lød meldingen, at mødet mellem Tyrkiets og Sveriges udenrigsministre skulle foregå under Natos udenrigsministermøde i Oslo på torsdag. Senere har den tyrkiske regering dog meddelt, at mødet alligevel ikke vil foregå torsdag, men at det stadig skal afholdes på et andet tidspunkt.

  3. Tidligere Tottenham-træner overtager roret i Chelsea

    Mauricio Pochettino stod senest i spidsen for den franske klub PSG. (Foto: © GONZALO FUENTES, Ritzau Scanpix)

    Argentinske Mauricio Pochettino er ny træner i Premier League-klubben Chelsea.

    Det oplyser fodboldklubben på sin hjemmeside mandag.

    Argentineren har senest stået i spidsen for den franske storklub PSG, og tidligere i trænerkarrieren har han også stået på sidelinjen hos Chelseas lokalrivaler fra Tottenham.

    En ansættelse, Chelsea-direktørerne Laurence Stewart og Paul Winstanley er godt tilfredse med.

    - Mauricios erfaring, ekspertise, lederegenskaber og karakter vil tjene Chelsea Football Club godt, mens vi bevæger os fremad. Han er en vindende træner, som har arbejdet på højeste niveau i flere ligaer og på flere sprog, siger de til Chelseas hjemmeside.

    Den 51-årige træner overtager holdet efter en sæson, hvor klubben måtte nøjes med en beskeden placering som nummer 12 i Premier League.

    Chelsea har senest været under ledelse af klubikonet Frank Lampard, der blev hyret ind, da Graham Potter blev sparket ud i starten af april.

  4. Badmintonforbund forlænger forbud mod dansk superserv

    I midten af maj forbød Det Internationale Badmintonforbund, BWF, serven, som danske Marcus Rindshøj har opfundet.

    Oprindeligt gjaldt forbuddet til den 29. maj, men nu har BWF forlænget forbuddet indtil september næste år.

    Dermed kan serven ikke bruges til blandt andet OL og PL i Paris næste år.

    Superserven, som den hurtigt blev døbt, bliver sendt afsted med et skru i fjerbolden, som gør den nærmest umulig at returnere.

    I reglerne er det nu specificeret, at serveren ikke må sætte spin i fjerbolden før serven.

    Desuden er det blevet gjort til et krav, at ketsjeren skal ramme korkproppen, som udgør bunden af bolden, og at man ikke må ramme direkte på fjerene, når man server.

  5. Luftsirener og eksplosioner over Kyiv

    Få timer efter et missilangreb var den ukrainske hovedstad, Kyiv, igen under angreb i formiddag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

    Eksplosioner lød i det centrale Kyiv, siger byens borgmester, Vitalij Klytjko, som opfordrede borgerne til at blive i dækning.

    - Redningstjenesterne har reageret på et opkald nær centret af hovedstaden. Angrebet på Kiev fortsætter. Forlad ikke jeres beskyttelsesrum!, skriver han på beskedtjenesten Telegram.

    Luftforsvaret har skudt alle de affyrede missiler ned i dagsangrebet, og ingen mål blev ramt i hovedstaden, siger Kyivs militære administration ifølge Reuters.

  6. Spaniens premierminister udskriver valg før tid

    De stemmeberettigede spaniere har knap lagt pennen fra sig, efter de i går satte deres kryds ved landets lokal- og regionsvalg, før de kan se frem til et nyt.

    Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, har nemlig valgt at opløse parlamentet og udskrive parlamentsvalg før tid, skriver Reuters.

    Han har taget beslutningen på baggrund af resultatet fra gårsdagens lokalvalg, hvor Sánchez' socialdemokratiske parti, PSOE, led nederlag.

    Valget skal afholdes den 23. juli, men bliver først formelt vedtaget i morgen, skriver den spanske avis El País.

    - Det er bedre, at spanierne indtager gulvet og definerer den politiske kurs for landet, siger Pedro Sanchez ifølge El País.

    I en tale på tv siger Sánchez, at han har informeret kong Felipe om sin beslutning.

  7. Jelling Festival har halveret hændelser, der kræver samaritter og sikkerhedsfolk: 'Nogen har glemt, hvordan man opfører sig dumt'

    Det kan godt være, at folk i Jelling og omegn synes, der har været godt gang i den de seneste dage, hvor Jelling Musikfestival er løbet af stablen, men spørger man festivalens sikkerhedschef, Peter Tanghus, så har han en anden opfattelse.

    - Det har været en dejlig stille festival.

    Det er ikke usædvanligt, at festivalen forløber stille og roligt, men efter årene med corona er der blevet endnu mindre at lave for dem, der arbejder med publikums sikkerhed.

    - Vi har simpelthen halveret alle vores hændelser hos både samaritteltet og blandt vores crowd safety-medarbejdere, så vi er langt under niveau fra før corona. Det er lige, som om der er nogen, der har glemt, hvordan man opfører sig dumt, siger Peter Tanghus.

    Der har dog været enkelte episoder, hvor folk har kastet med fyldte dåser i teltområdet, så det har der været et særligt fokus på. Men det overordnede billede er, at publikum også i år har opført sig rigtig fornuftigt, vurderer Peter Tanghus.

    - De vil rigtig gerne bare gøre det, vi beder dem om.

  8. Fire personer har mistet livet i bådulykke i Italien

    Fire personer har mistet livet, efter en båd kæntrede under stærk vind ved søen Maggiore i det nordlige Italien med mere end 20 passagerer ombord.

    Det skriver italienske medier ifølge BBC og Reuters.

    Efter båden kæntrede svømmede 19 af personerne i land eller blev reddet op af andre både i området.

    Fem af dem er blevet overført til et hospital.

    Ifølge Attilio Fontana, der er præsident i den italienske region, Lombardiet, var båden var lejet af turister, der ville holde en fødselsdag ombord.

    Dykkere fra brandvæsnet under redningsoperationen i Maggiore-søen. (Foto: © VIGILI DEL FUOCO HANDOUT, Ritzau Scanpix)
  9. Regeringen får eksperter til at gentænke beskæftigelsesystemet

    Regeringen har nedsat en ekspertgruppe, der i løbet af det næste år skal undersøge og komme med anbefalinger til fremtidens beskæftigelsesindsats. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

    Ekspertgruppen skal være i dialog med og få input fra kommuner, borgmestre, a-kasser, private aktører, borgere og andre interessenter, så en kommende reform står på et stærkt fagligt fundament, lyder det.

    - Der er behov for at lave en gennemgribende reform af hele beskæftigelsesindsatsen, hvor vi ser alt for mange eksempler på, at folk kommer i klemme, udtaler Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

    Professor i økonomi og leder af grundforskningscenteret CEBI ved Københavns Universitet, Claus Thustrup Kreiner, er formand for ekspertgruppen.

  10. Amerikansk senator havner på russisk liste over efterlyste

    Ifølge det statsejede russiske nyhedsbureau Tass, så har det russiske indenrigsministerium placeret den amerikanske senator, Lindsey Graham, på en liste over efterlyste personer.

    Det skriver Reuters.

    Det sker på baggrund af en redigeret video, der er udgivet af den ukrainske præsidents kontor, hvor Graham bliver citeret for at sige "russerne er døende"og kalde den amerikanske støtte til Ukrainerne for "de bedste penge, vi nogensinde har brugt" under et møde med Volodymyr Zelenskyj.

    Efter Rusland kritiserede de amerikanske udtalelser, udgav Ukraine en fuld video fra mødet, der viste, at udtalelserne ikke var forbundet.

    Men nu har russisk side meldt ud, at de har åbnet en efterforskning af senatorens udtalelse uden at specificere, hvilke forbrydelser han er mistænkt for.

    Graham selv afviser den russiske kritik og siger ifølge Reuters, at han i videoen havde rost ukrainernes modstand mod Rusland med hjælpen fra USA.

  11. Åbning af nødudgang på fly får nu selskab til at fjerne sæder

    Lige inden weekenden åbnede en sydkoreansk passager nødudgangen på et fly, der var ved at lande i byen Daegu i Sydkorea.

    Det får nu flyselskabet Asiana Airlines til at stoppe med at sælge sæder, der er i nærheden af nødudgangen, på sine Airbus A321-200-fly.

    Det oplyser flyselskabet i en udtalelse, skriver CNN.

    Helt konkret er der tale om sædenummer 26A på et fly med 174 sæder og 31A på fly med 195 sæder, hvilket er i midten af flyet ved siden af nødudgangen.

    - Denne foranstaltning er en sikkerhedsforanstaltning og gælder, selvom flyvningen er fyldt op, lyder det fra flyselskabet.

    Han har fortalt politiet, at han åbnede døren, fordi han var stresset over at have mistet sit job for nyligt, og at han havde brug for at komme hurtigt ud af flyet, fordi han følte, at han fik svært ved at trække vejret.

    En passager fangede øjeblikket, hvor nødudgangen blev åbnet. Se det herunder.

  12. Lukasjenko tilbyder atomvåben til lande, der vil tilslutte sig Belarus og Rusland

    Den belarusiske præsident, Alexandr Lukasjenko, er kommet med et tilbud om atomvåben til lande, der er villige til at tilslutte sig Rusland og Belarus' alliance.

    - Det er meget simpelt. Tilslut jer den forenede stat af Belarus og Rusland. Det er alt. Der vil være atomvåben til alle, siger han i et tv-interview på den statsejede Russia 1-kanal ifølge CNN.

    Alexandr Lukasjenko er en tæt allieret med den russiske præsident, Vladimir Putin, og landene samarbejder blandt andet om økonomi, teknologi og grænsekontrol.

    Rusland og Belarus underskrev i sidste uge en aftale om, at Rusland kan placere taktiske atomvåben i Belarus.

  13. Verdensledere lykønsker Erdogan med valgsejr

    Efter præsident Recep Tayyip Erdogan nåede genvalg i går ved den afgørende runde i det tyrkiske valg, har flere af verdens ledere lykønsket ham.

    Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er en af dem, der har kommenteret valgresultatet på Twitter.

    - Vi håber at kunne udvikle vores strategiske partnerskab til gavn for vores lande samt styrke samarbejdet om sikkerhed og stabilitet i Europa, skriver han.

    Også USA's Joe Biden og den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), har sendt et tillykke til den tyrkiske præsident.

    - Jeg ser frem til at fortsætte det stærke og konstruktive samarbejde mellem vores to lande, heriblandt som Nato-allierede, skriver Mette Frederiksen fra Statsministeriets Twitter-profil.

    I går var Ruslands præsident, Vladimir Putin, også ude og ønske sin "kære ven" Erdogan tillykke.

  14. Over 93.000 løber med til Royal Run i dag

    I dag løber flere tusinde mennesker med snørede kondisko gennem Aabenraa, Herning, København/Frederiksberg, Nyborg og Nykøbing Falster, når Royal Run skydes i gang for femte gang.

    Rekordmange har tilmeldt sig til løbet, der har slået deltagerrekord i år med over 93.000, skriver Ritzau. Sidste år havde 91.763 tilmeldt sig.

    Vanen tro vil der være royal deltagelse til løbene.

    55-årige kronprins Frederik løber med i Aabenraa, dernæst Herning og slutter af i København.

    Kronprinsesse Mary løber også med og vil deltage i løbene i Nyborg og Nykøbing Falster.

    Det er endnu uvist, om kronprinsparrets børn løber med.

  15. 2. pinsedag giver sol, tørvejr og op til 19 grader

    Det stabile højtryksvejr fortsætter i dag, og derfor venter der endnu en omgang med svag til jævn vind fra nordvest, tørvejr og udsigt til, at temperaturen bevæger sig op i et leje mellem 14 og 19 grader.

    Det vil dog være køligere ved Vestkysten med 11-13 grader, da vinden her vil være op til hård.

    Solen vil være mest fremme i de østlige egne, mens der i Jylland i perioder vil være tynde skyer på himlen, der slører den.

  16. Medlem af opposition knivdræbt under valgaften i Tyrkiet

    Et medlem af det nationalistiske IYI-parti i Tyrkiet blev i aftes angiveligt stukket ned foran en af partiets lokalafdelinger. Det oplyser partiet ifølge BBC.

    Det skete på valgaftenen, hvor præsident Recep Erdogan blev genvalgt til præsident, som IYI stod i opposition til.

    Den dræbte er Erhan Kurt, som også var valgtilforordnet i Gülyali-distriktet i Ordu.

    Han blev angiveligt dræbt, da han blev "stukket ned af unge, der fejrede valgresultatet, siger Seyit Tosun, der er vicepræsident i det andet oppositionsparti CHP.

    Præsident Erdogan er over længere tid blevet anklaget for hadtale mod sine modstandere og for at skabe splittelse i nationen, skriver BBC.

  17. Endnu en nat med missil- og droneangreb i Kyiv

    Der var eksplosioner i Kyiv i nat, da Rusland indledte sit 15. luftangreb på den ukrainske hovedstad i maj måned alene.

    Det skriver Reuters.

    - Endnu en svær aften for hovedstaden, skriver Kyivs borgmester, Vitalij Klytjko, på beskedtjenesten Telegram.

    Der er ikke meldinger om tilskadekomne eller større ødelæggelser.

    I forbindelse med angrebet hævder Kyivs militære administration at have skudt over 40 droner og missiler ned. Denne oplysning kan DR ikke verificere.

    Angrebet er ikke blevet kommenteret fra russisk side endnu.

    Angrebet finder sted dagen efter, at Kyiv ifølge ukrainske myndigheder blev udsat for det største droneangreb, siden Rusland invaderede landet.

  18. Zelenskyj efter massivt russisk drone-angreb: Kyiv vil gøre en ende på Moskvas despoti

    Ifølge den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj er Ukraine i dag blevet ramt af et af de værste russiske drone-angreb, siden krigen brød ud.

    54 af de iranske Shahed-droner blev sendt ind over Ukraine fra russiske side, og de fleste af dem blev ifølge præsidenten skudt ned af ukrainerne.

    Men enkelte droner slap igennem og forrettede ødelæggelser i Zhytomyr-regionen, fortæller præsidenten i sin daglige videotale.

    Han konstaterer, at 36 droner blev skudt ned i og omkring Kyiv - et massivt angreb på hovedstaden og det netop den dag, hvor ukrainerne fejrer 'Kyiv-dag', årsdagen for byens grundlæggelse for 1541 år siden.

    - Det er sådan, at Rusland fejrer vores gamle Kyiv, konstaterer den ukrainske præsident.

    - Rusland står overfor et nederlag, og det kan selv hundredevis af Shahed-droner ikke redde dem fra - de vil kun forstørre Ruslands skam, lød det fra Volodymyr Zelenskyj her til aften.

  19. Jødiske grupper og tyske politikere demonstrerer ved Roger Waters-koncert

    Under sloganet 'Franfurt forenet mod antisemitisme' bliver der demonstreret mod Roger Waters-koncerten i den tyske finansmetropol. (Foto: © ANDREAS ARNOLD, Andreas Arnold/picture-alliance/dpa/AP Images)

    Flere jødiske grupper, tyske politikere og en alliance af borgerrettighedsgrupper har her til aften været samlet ved en demonstration mod en Roger Waters-koncert i Frankfurt.

    De beskylder musikeren for antisemitisme.

    Myndighederne i Frankfurt havde i første omgang forsøgt at forhindre koncerten, men den beslutning udfordrede Waters ved retten og fik medhold.

    Koncerten finder sted i Frankfurts Festhalle, hvor mere end 3.000 jøder i november 1938 blev samlet, tævet og mishandlet, inden de blev sendt i koncentrationslejre.

    - Hans ord og billeder spreder jødehad og er del af en tendens: At sprede had mod Israel under dække af ytringsfrihed, siger Elio Adler, leder af gruppen Wertelinitiative, som støtter demonstrationerne, ifølge The Guardian.

    Politiet i Berlin efterforsker Waters for at have glorificeret, retfærdiggjort eller bifaldet nazistyret. Det sker på baggrund af, at billeder på sociale medier, som viser Waters, der affyrer en attrap-maskinpistold, mens han er iklædt en langt sort frakke og et rødt armbind.

  20. Putin lykønsker 'sin kære ven' Erdogan med valgsejren

    Den russiske præsident Vladimir Putin har ifølge Reuters lykønsket 'sin kære ven' Recep Tayyip Erdogan med sejren ved det tyrkiske præsidentvalg.

    - Valgsejren var et naturligt resultat af dit uselviske arbejde som leder af den tyrkiske republik, et klart bevis for det tyrkiske folks opbakning til dine anstrengelser for at styrke statens selvstændighed og at gennemføre en uafhængig udenrigspolitik.

    - Vi sætter i høj grad pris på dit personlige bidrag til at styrke de russisk-tyrkiske foirbindelser og et gensidigt fordelagtigt samarbejde på visse områder, siger Putin ifølge Kreml.

  21. Indisk embedsmand suspenderet: Fik vandreservoir tømt for at få fat i tabt smartphone

    Det er aldrig sjovt at miste sin mobiltelefon, når man prøver at tage en selfie, men det er måske at gå til yderligheder, hvis man kræver at få tømt et vandreservoir for at få den igen.

    Det var ikke desto mindre, hvad fødevareinspektør Rajesh Wishwas gjorde, da han i sidste uge tabte sin Samsung smartphone ved Kherkatta-dæmningen i den nordøstlige delstat Chhattisgarh. Det skriver avisen The Times of India.

    Først fik Wishwas lokale dykkere til at dykke for at at lede efter telefonen, men da det ikke gav gevinst, krævede han at få hele Paralkot-reservoiret tømt.

    Over de næste tre dage blev der pumpet mere end to millioner liter vand ud af reservoiret - vand, som ellers kunne være blevet brugt til kunstvanding af afgrøderne, når tørken rammer.

    Wishwas fik omsider sin telefon tilbage, men det viste sig, at den ikke kunne tænde igen efter turen i vandet. Han er siden blevet suspenderet fra sit job, efter at han blev kritiseret for sit voldsomme spild af de knappe ressourcer.

  22. Erdogans allierede er hurtigt ude med lykønskningerne efter valget

    Allerede inden Recep Tayyip Erdogan offentligt havde erklæret sig som vinder af præsidentvalget i Tyrkiet, begyndte lykønskningerne at tikke ind fra hans venner og allierede i udlandet.

    - Min kære bror Recep Tayyip Erdogan, hjerteligt tillykke med din sejr, lød det ifølge Der Spiegel fra Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani.

    Også fra Ungarns autoritære leder Viktor Orban var der en lykønskning til Erdogan 'med den ubestridelige sejr' - endnu inden at alle stemmerne var talt op.

    Taliban-styret i Afghanistan var også klar med et hurtigt tillykke til den tyrkiske præsident.

    Ifølge mediet Tolonews håber Mullah Mohammed Hassan Akhund på en fortsættelse af 'de venlige forbindelser' til Tyrkiet.

  23. 41-årig fængslet i fire uger for voldtægt ved karneval

    En 41-årig mand fra Aalborg-området blev ved et grundlovsforhør søndag varetægtsfængslet fire uger, sigtet for voldtægt og blufærdighedskrænkelser ved Aalborg Karneval.

    Han nægter sig skyldig og har kæret fængslingsafgørelsen til landsretten, oplyser anklager Majbrit Bak fra Nordjyllands Politi til Nordjyske.

    Den 41-årige er sigtet for at voldtage en kvinde, der var så beruset, at hun ikke kunne modsætte sig overgrebet, der ifølge sigtelsen er voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje.

    Ifølge sigtelsen har manden også videofilmet overgrebet på kvinden, og det er blufærdighedskrænkelse.

    Den 41-årige har ifølge sigtelsen også krænket to andre personer ved at filme dem, mens de havde samleje i forbindelse med karnevallet.

  24. Leicester og Leeds rykker ud af Premier League

    Tre fodboldklubber kæmpede søndag om en og samme plads i sidste spillerunde i den engelske Premier League.

    Kun et af holdene Leeds, Leicester og Everton ville overleve i den bedste engelske fodboldrække, og efter slutfløjtet står det klart, at det bliver sidstnævnte, der får endnu en sæson i det gode selskab, mens de andre klubber rykker ned.

    Også Southampton må en tur ned i den næstbedste række, Championship, efter en rodet sæson.

    Everton havde inden den afgørende spillerunde to point flere end både Leeds og Leicester, og med en sejr på 1-0 over Bournemouth er det altså de blå fra Liverpool, der sikrer overlevelse.

    Leicester, der havde den danske målmand Daniel Iversen med fra start, gjorde ellers sit for at blive i rækken, da West Ham blev besejret 2-1 på hjemmebane.

    Derfor skulle de håbe på, at Bournemouth kunne slå tilbage og udligne mod Everton, da det ville sende Leicester over stregen med en bedre målscore, men sådan gik det ikke.

    Leeds' chancer for overlevelse forduftede hurtigt på hjemmebane mod Tottenham, hvor gæsterne kom foran efter få minutter og vandt 4-1.

  25. Slovensk cykelstjerne vinder Giro d'Italia

    Der var selvfølgelig tid til et glas bobler på søndagens afsluttende etape. (Foto: © FABIO FERRARI, Associated Press)

    Det var ren paradekørsel på sidste etape af årets Giro d'Italia, hvor det smukke og antikke centrum af Rom dannede ramme om afslutningen.

    Slovenske Primoz Roglic skulle blot holde sig på cyklen og krydse målstregen for at tage den lyserøde førertrøje og dermed den samlede sejr i årets Giro.

    Det lykkedes, og dermed er Jumbo-Vismas kaptajn vinder af Giroen for første gang.

    Mark Cavendish fra Astana snuppede etapesejren i en massespurt. Han er dermed aldrig stillet til start i en udgave af Giroen uden at komme derfra med en etapesejr.

    Briten meddelte tidligere på ugen, at denne sæson bliver hans sidste som professionel cykelrytter.

    Årets Giro har stået i sygdommens tegn.

    Flere af løbets helt store stjerner heriblandt danske Mads Pedersen, der udgik med sygdom, og Remco Evenepoel, der udgik med corona, forlod løbet i utide.

    Med positive danske briller lykkedes det Mads Pedersen fra Trek og Magnus Cort fra EF at skrive sig ind i den eksklusive klub over ryttere, der har vundet etaper i alle tre grand tours.

    Det skete på henholdsvis 6. og 10. etape af løbet. Før var Jesper Skibby eneste dansker i den klub.

    Giroens øvrige trøjer ud over den lyserøde førertrøje gik til Thibaut Pinot i bjergtrøjen, Jonathan Milan i den lilla pointtrøje og Joao Almeida, der tog ungdomstrøjen.

    /ritzau/

  26. Per Clausen vil kæmpe for PFAS-forbud som Enhedslistens spidskandidat til EP-valget

    Per Clausen er netop blevet valgt som Enhedslistens spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, der skal afholdes i juni 2024.

    Valget af den erfarne nordjyske politiker var ikke uventet, da han vandt gårsdagens urafstemning med næsten dobbelt så mange stemmer som nummer to, Frederikke Hellemann.

    Den nye spidskandidat glæder sig over støtten fra de delegerede, og han vil især kæmpe for et forbud mod PFAS-stoffer i Bruxelles.

    - En af de allervigtigste ting bliver hele spørgsmålet om de farlige kemikalier, vi har i vores samfund, som jeg desværre har kæmpet imod i årevis, siger Per Clausen.

    Han har siden 2013 været medlem af byrådet i Aalborg Kommune, men Per Clausen har også erfaring fra Folketinget, hvor han fra 2005 til 2015 repræsenterede Enhedslisten.

    Per Clausen mener, at det er meget kritisabelt, at der endnu ikke er fundet en løsning på problemerne med de fluorholdige stoffer.

    - Kampen mod kemikalierne kommer til at foregå i EU de kommende år, hvor vi kommer til at kæmpe mod de kæmpestore kemikoncerner, der har haft alt for stor indflydelse.

    Han håber på, at partiet kan få et genvalg, så partiet igen kan sikre sig politisk indflydelse.

  27. Protest, happening eller uheld? Vandet i Venedigs kanaler er blevet selvlysende

    Der er grønt vand i Venedigs kanaler.

    Der ventede indbyggerne og turisterne i den italienske by Venedig et noget anderledes syn, da de stod op i morges. Vandet i Venedigs trafikale hovedåre, Canal Grande, var pludselig blevet selvlysende grønt.

    De lokale myndigheder har taget vandprøver, og politiet er nu i gang med efterforske årsagen til det grønne vand.

    Således er man i gang med at gennemgå optagelser fra de offentlige overvågningskameraer i byen.

    I de italienske medier er der spekulationer i, at det grønne vand er en en aktion foretaget af klima- og miljøaktivister.

    Ikke mindst fordi der i denne weekend bliver afholdt Vogalonga Regattaen, en 30 kilometer lang motionsroning, i Venedig, så der er i forvejen stort fokus på de venetianske vandveje.

    Der er dog ikke nogen, der har taget ansvaret for en eventuel grøn protest, så det kan også være et utilsigtet udslip.

    Tilbage i 1968 farvede den argentinske kunstner Nicolas Garcia Uriburu vandet selvlysende grønt for at gøre opmærksom på den tids miljøproblemer.

  28. McCarthy forventer bred republikansk opbakning til ny aftale om kæmpegæld

    Den republikanske leder af Repræsentanternes Hus i USA, Kevin McCarthy, forventer meget bred opbakning blandt sine partifæller til den foreløbige aftale om at hæve gældsloftet, som han har indgået med præsident Joe Bidens regering.

    McCarthy siger til Fox News, at over 95 procent af de republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus glæder sig over aftalen.

    - Måske er det ikke, hvad alle ville have, men det her er et skridt i den rigtige retning, som ingen havde troet på, at vi kunne opnå i dag, siger McCarthy.

    Han skal dog ikke forvente, at det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus for Texas, Chip Roy, er klar til at bakke op om aftalen. Roy skriver på Twitter, at han vil forsøge af stoppe afftalen.

    McCarthy mødes senere i dag med Joe Biden for at få detaljerne i aftalen på plads. Den vil efter planen blive fremlagt til afstemning i Repræsentanternes Hus på onsdag.

    Det såkaldte gældsloft sætter en øvre grænse for, hvor mange penge den amerikanske stat må låne for at kunne betale sine regninger.

    Det nuværende amerikanske gældsloft er på 31.400 milliarder dollar, men gælden vokser konstant, fordi staten bruger flere penge, end den opkræver i skatter.

Mere fra dr.dk