Træk data ud med de bare hænder

Husker du filmen Minority Report? Nu bliver filmens univers, hvor menneske og computer smelter sammen, til virkelighed

I fremtiden kan vi trække alle vores data ud med de bare hænder. Her er vi hos Oblong, udviklerne af et revolutionerende compytersystem à la det i filmen "Minority Report". (Foto: DR © DR)

Futuristisk graffiti på gaden i det østlige Los Angeles - og meget fremtidsagtig stemning indenfor hos udviklerne af et nyt revolutionerende væg til væg-computersystem.

Vi er på besøg hos iværksættervirksomheden Oblong, hvor systemudvikler John Underkoffler udfordrer selve den måde, vi mennesker arbejder på.

"Vi må gøre den digitale oplevelse meget mere lig den daglige, fysiske oplevelse, vi har, når vi er i verden. Så derfor starter vi med hænderne", siger John Underkoffler.

Hænderne arbejder

For det er enten de bare hænder eller en lidt WII-agtig tryllestav, der arbejder og bevæger sig.

Idéen er at fjerne tastaturet og i stedet lade bevægelser i rummet kontrollere computeren og et væld af skærme.

Og hvis du synes, du har set noget der minder om det, så er det måske ikke helt ved siden af.

Ordre fra Spielberg

Ophavsmændene til det nye system blev som studerende bedt om at udvikle et science fiction computersystem til Steven Spielbergs film Minority Report. Et system, der skulle vise, hvordan computere virker i 2050.

"På grund af de meget positive reaktioner, vi fik gennem filmen, stod det klart for os, at det her var vejen til at ændre den måde, verden arbejder med digital information", siger John Underkoffler.

Derfor udviklede de et system, hvor mange på samme tid kan tegne, flytte, manipulere, videreudvikle og meget andet på mange skærme ad gangen, helt uden brug af en computer med tastatur, som vi kender den i dag.

Flyt dit indhold rundt i rummet

Og man behøver ikke sidde i samme rum - eller i samme land - for at samarbejde.

"Det her er fremtiden: Mange forskellige skærme, mange forskellige brugere, mange forskellige enheder. I din dagligstue har du din tablet, din bærbare, flere forskellige mobiltelefoner og et TV på din væg", siger Kwindla Hultman Kramer, direktør i Oblong.

"Med vores system kan du flytte dit indhold rundt mellem alle skærmene - uanset om du er på arbejde eller hjemme".

Brugerne får magten

Det er både fagre nye verden, vi er vidne til, men det er også lige nu og her.

Faktisk lancerer Oblong deres interaktive system allerede her i efteråret.

Eksperter er enige om, at mulighederne for sammensmeltning mellem computermaskine og menneske er næsten uendelige. Og at det i høj grad bliver kreativiteten, der tager førersædet på området de næste mange år.

"Det er et helt unikt tidspunkt lige nu. Vi skal kræve mere af vores teknologi, og vi har brug for at teknologien i højere grad giver os brugere og forbrugere meget mere magt", siger John Underkoffler.

Grib data overalt i verden

Computernes kapacitet udvides konstant.

Der er adskillige andre revolutionerende idéer, der konkurrerer om at dominere fremtidens altfavnende, computerstyrede hverdag. Og målsætningen for iværksætterne i Los Angeles er klar.

"Når vi er færdige med systemet, vil du kunne gå hen til enhver skærm i verden og få skærmens pixels og objekter til at reagere og interagere med dig."

"Du vil helt fysisk kunne række ud efter enhver form for information, hvor end den befinder sig i verden", siger John Underkoffler.

Facebook
Twitter