1. Verdenskrig: Engelsk undervisningsminister vil forbyde tv-serie i skolerne

I England er en krig på ord brudt ud om 1. Verdenskrig.

Knapt er 100-året for 1. Verdenskrig begyndt, før politikerne i England har åbnet en krig om, hvem der bærer skyld for de mange tabte menneskeliv.

Landets undervisningsminister, Michael Gove, kritiserer landets forskere og undervisere for at udbrede en forfejlet upatriotisk version af krigen, hvor landets generaler bliver stillet i et dårligt lys. Særlig kritiserer Michael Gove, at det fremstilles som om, at de som kæmpede, ofrede sig forgæves.

I en artikel i Daily Mail giver Gove desuden satiriske britiske tv-serier som Blackadder skylden for den fremherskende opfattelse af krigen. Derfor vil han nu have tv-serierne ud af skolernes undervisning.

Vil genrejse militæret

Det vil Labours skyggeundervisningsminister Trisham Hunt ikke være med til. Han anklager i stedet Gove for at score billige politiske point på en 100 år gammel tragedie.

- At forsøge at gøre 1. Verdenskrig til en national triumf er helt forfejlet, siger han.

Ifølge Politikens korrespondent i London, Lone Theils forsøger Gove gennem sin støtte til det daværende militær at genvinde traditionelle britiske værdier.

- Lige nu er der ikke ret mange briter, der identificere sig med militær eller forstår, hvad briterne skal med deres hær. Det forsøger Gove at gøre op med, siger hun til DR2 Dagen.

Diskussionen i England kan dog også ses i et større perspektiv, hvor krigen fra 1914 ti 1918 bliver brugt til at føre politik i dag.

- Historien har altid været en politisk kampplads, hvor man bruger historiske begivenheder til at fremme sine egne budskaber, siger Claus Bundgård Christensen, historiker på RUC og ekspert i 1. Verdenskrig til DR2 Dagen.

Så selvom han ikke er enig med Michael Gove i at tv-serierne skal ud af klasselokalerne, forstå han godt den britiske undervisningsminister.

- Det er ikke nødvendigvis det rigtige billede, vi får af krigen fra kunst og kultur. Så jeg kan godt forstå, hvad Michael Gove er ude i, siger han.

1. Verdenskrig begyndte i 1914, da den Østrig-Ungarske tronarving Franz Ferdinand blev myrdet i Sarajevo. Det fik de europæiske stormagter til at erklære krig mod hinanden.

Krigen endte med at koste 15 millioner mennesker livet.