Med over 100.000 daglige smittetilfælde på det europæiske kontinent indfører en lang række lande nu yderligere restriktioner for at inddæmme smitte. I anledning af efterårsferien, hvor godt en million danskere normalt lander og letter fra de danske lufthavne, sammenligner vi de danske regler med resten af kontinentets.
UDGANGSFORBUD
Du kunne sidde på en fortovscafé i Paris - dog ikke mellem 21:00 og 06:00, hvor der er indført udgangsforbud. Det samme gælder for flere steder i Europa, herunder dele af Italien, har regeringerne i en række, større byer indført spærretid i aftentimerne i et forsøg på at bremse spredningen af coronasmitte i landet.
MASKEPÅBUD
I Danmark skal man bære maske eller mundbind, hvis du:
- •
Rejser med kollektiv transport eller -
- •
Besøger restauranter, caféer eller lignende med siddende indendørsservering. Kravet om mundbind gælder så længe du går eller står, men ikke når du sidder ned.
I en lang række lande i Europa, for eksempel Frankrig og dele af Spanien, skal du bære mundbind fra det øjeblik, du forlader dit hjem. I Holland bliver du opfordret til at bære det uden for eget hjem. Og ifølge DR Nyheders internationale korrespodent, Stéphanie Surrugue, der bor i Paris, frygter franskmændene reelt, at de også skal bruge mundbind i eget hjem.
FORSAMLINGSFORBUD
I Danmark er det tilladt at forsamles op til 50 personer.
I Italien må man samles op til 30 mennesker, I Spanien og Frankrig må man samles seks personer i private hjem, og i Holland må man kun forsamles tre i private hjem og fire udendørs.
SMITTETAL
Når man ser på smittede per 100.000 indbyggere, så er Danmark heller ikke det værste sted at opholde sig. Danmark har 48 smittetilfælde per 100.000 indbyggere, Storbritannienen har 149, og i sidste weekend rapporterede regionen omkring Spaniens hovedstad, Madrid, over 700 smittede per 100.000.
- Vores mål er at bremse virusset for at beskytte andre. Vi er nødt til at komme fra 20.000 daglige tilfælde og ned til 2-3.000, sagde Frankrigs præsident Emmanuel Macron, da landet igår erklærede national sundhedskrise. Igen.
Hvis du vil holde øje med, hvor antallet af smittede i de enkelte lande bevæger sig hen dag for dag, har vi lavet nedenstående liste. Den opdateres dagligt med smittetallet pr. 100.000 borgere målt over de sidste 14 dage.
Grundtanken er, at der kan åbnes for lande med under 20 smittede pr. 100.000 borgere på en uge - målt som et gennemsnit over 14 dage. Hvis et land får mere end 30, anbefaler Udenrigsministeriet, at man ikke tager dertil.
UDELIV
I Danmark kan man stadigvæk spise ude, restauranter og barer skal bare lukke senest klokken 22. Men eksempelvis i Holland har man netop besluttet, at alle barer, restauranter og coffee shops skal lukke og kun tilbyde mulighed for takeaway.
Samtidigt skal alle andre butikker end supermarkeder lukke senest klokken 20.
I den spanske region catalonien, hvor storbyen Barcelona ligger, er alle barer og restauranter lukket fra i dag, torsdag, og to uger frem.
KARANTÆNEREGLER
Storbyferie i Berlin? I Tyskland skal man testes og i 14-dages karantæne, hvis man rejser ind i landet, efter at have opholdt sig i et rissikoområde de seneste to uger. Det gælder blandt andet region hovedstaden i Danmark.
SOCIALE BOBLER
Selvom direktøren for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, i sidste måned foreslog danskerne at skabe”sociale bobler” bestående af kun fem til ti personer, er det ikke Sundhedsstyrelsens og myndighedernes anbefaling herhjemme.
Men i England har man indført et nyt tre-trins-system, som alle egne bliver inddelt i efter antallet af smittetilfælde. Det er 'middel', 'høj' og 'meget høj'.
Under første trin gælder de nationale regler med et forsamlingsforbud på seks personer, og hvor barer og restauranter lukker klokken 22.
Ved andet trin, hvor London er, gælder trin 1-tiltagene og derudover må man ikke mødes med folk uden for sin husstand indendørs, på barer og restauranter fra lørdag.
Ved det tredje trin, hvor Liverpool er placeret lige nu, må man ikke mødes med nogen som helst, der ikke er en del af ens husstand eller en forudbestemt social boble. Det gælder indendørs, og det gælder flere steder udendørs. Barer skal lukke helt, medmindre de serverer reelle måltider, og alkohol må kun skænkes som del af et måltid.
BØRNEPASNING
Selvom det er efterårsferie, holder insitutionerne herhjeme åbne. Det gør de ikke i eksempelvis Tjekkiet, der lige nu oplever landets højeste smittetal, med godt 10.000 nye, daglige smittede.
SPORT OG FITNESS
I Tjekkiet har regeringen også valgt at lukke svømmehaller og fitnesscentre. Det samme gælder for dele af Storbritannien herunder Liverpool. I Belgien har fodboldfans i grænsen antal dog igen fået mulighed for at heppe med fra tribynerne. Men til gengæld er det et krav, at de bærer mundbind.
DØDSTAL
Også når det kommer til dødstal - både i absolutte og relative tal - er Danmark heller ikke blandt de hårdest ramte lande i Europa. Eksempelvis er i alt 10,244 eller 89 per 100,000 døde i Belgien, 43.108 eller 64 per 100,000 døde i Storbitannien mod 674 eller 11 per 100.000 i Danmark.
Du kan selv prøve at sammenligne de danske tal med andres landes herunder:
Kilder: RKI, EU-Kommissionen, BBC, El Pais, Johns Hopkins University, Reuters, NPR