10 coronasmittede skiinstruktører er fanget i samme hus i Østrig: Den ene er min lillebror

De er fanget i et decideret corona-hotspot, og politiet holder øje med dem.

- Jeg er nødt til at løbe nu. Vince siger, at politiet er her.

Sådan lød det pludselig fra min 23-årige lillebror, Oliver Dyjak Bøg-Jeppesen, da jeg talte i telefon med ham den dag, han kom i coronakarantæne.

Det lokale politi brasede ind i beskyttelsesdragter og gav ham og hans skiinstruktør-kollegaer store masker på.

Siden har de været lukket inde i deres hjem - en hytte i skisportsstedet Ischgl i Østrig, hvor de lever tæt sammen og deler værelse to og to.

Alle ti er smittet med coronavirus og har p.t. lange udsigter til at komme hjem lige med det samme.

- Vi er ikke blevet testet siden tirsdag i sidste uge, og jeg ved ikke, hvornår der kommer nogen forbi og tester os igen. Vi skal som minimum blive her, til en test viser, at vi ikke har corona mere, fortæller Oliver, der har været i Østrig siden januar.

  • Det er det her hus, som Oliver og hans ni kollegaer lige nu er fanget i. (Foto: Oliver Dyjak Bøg-Jeppesen)
  • Oliver og hans kollegaer laver aftensmad sammen hver aften og spiser her. Meget af deres tid går med at snakke i telefon med familie, der er bekymrede over situationen. (Foto: Oliver Dyjak Bøg-Jeppesen)
  • De prøver at få det bedste ud af situationen. Et par gange om dagen opholder de sig på husets balkon, hvis vejret er til det. De venter på, at de bliver erklæret raske. (Foto: Oliver Dyjak Bøg-Jeppesen)
  • Hvis vejret er til det, spiser Oliver mad på balkonen. Det har de fået besked på, at de gerne må. (Foto: Oliver Dyjak Bøg-Jeppesen)
1 / 4

Der har været massiv smittespredning i Tyrol - særligt omkring Ischgl, der har været Østrigs epicenter for smitte.

Og området har i næsten en uge været kategoriseret som rødt af Udenrigsministeriet. Derfor er eksempelvis flyrejser til og fra skisportsstedet heller ikke en mulighed lige nu - og danskere opfordres til at vende hjem hurtigst muligt.

Meldingen fra Statens Serum Institut er, at i alt 139 danskere i skrivende stund er blevet testet positive for coronavirus, efter at de har opholdt sig i Østrig.

Oliver vil gerne hjem til Danmark og har derfor flere gange været i kontakt med danske myndigheder og sit forsikringsselskab. Og fra alle parter lyder meldingen, at han skal følge de meldinger, han får i Østrig.

Læge: Du har jo ikke været i Kina

For to uger siden tog Oliver til lægen i det lille bjergområde. Han var ligesom flere af sine kollegaer blevet syg med influenzalignende symptomer.

- Jeg har aldrig haft influenza før. Men pludselig var min balance dårlig, jeg kunne overhovedet ikke komme ud af sengen. Jeg havde hovedpine og feber. Og så blev jeg rådet til at tage til læge, så det gjorde jeg.

- Og der blev jeg så undersøgt, men ikke særlig grundigt. Lægen tog min temperatur, lyttede til mine lunger og spurgte ind til mine symptomer.

Derefter blev Oliver sendt hjem igen, fortæller han.

- Jeg spurgte lægen, om det kunne være corona, jeg fejlede. Som skiinstruktør møder jeg jo en masse forskellige mennesker, men det udelukkede han, fordi 'jeg ikke havde været i Kina'.

Oliver er ski- og snowboardinstruktør i Ischgl. For lidt over en uge siden så hans hverdag sådan her ud. (Foto: Oliver Dyjak Bøg-Jeppesen)

Festede på bar med coronasmittet personale

Få dage før Oliver blev syg, havde han sammen med sine kollegaer og venner festet på baren Kitzloch.

Det populære afterski-sted, hvor østrigske medier mener, at patient nul arbejder. En bar, der har vist sig at være kilde til mange, mange smittetilfælde.

Dagen efter smittetilfældet blev konstateret, åbnede baren igen, skriver Spiegel.

- Jeg bor også sammen med en, der arbejder der. Han blev sendt hjem i karantæne i vores hus. Men dagen efter, én var blevet konstateret smittet, stod der bare nyt personale bag baren, siger Oliver.

De østrigske myndigheder har mødt hårdt kritik, fordi de ikke gjorde mere, da folk blev syge i blandt andet Ischgl. (Foto: Str © Scanpix)

Herhjemme var coronavirus på det tidspunkt allerede på dagsordenen i alle danske medier - men hos Oliver og hans kollegaer var det ifølge ham selv ikke rigtig noget, man indtil da hverken talte eller bekymrede sig særlig meget om.

Politiet beder os vinke fra balkonen

Det var smittetilfældet på Kitzloch, der for alvor fik de lokale læger til at rette blikket mod Olivers instruktør-hus.

Kort efter det kom frem i medierne, blev de alle sammen testet - og altså også erklæret smittet med coronavirus. Det var første gang, snakken for alvor kom til at handle om coronavirus, fortæller Oliver.

- Stemningen var rimelig nede. Vi blev ringet op en efter en fra et hospital. Vi plejer altid at sidde og snakke sammen i køkkenet, men folk forsvandt hurtigt ind på værelserne og gemte sig der.

De ti skiinstruktører fra blandt andet Danmark, Tyskland, Holland og Belgien har alle været i kontakt med både lokale læger, ambassader og myndigheder fra deres hjemland.

Og meldingen er den samme.

De skal blive i huset, til de er erklæret raske.

- Hver dag ringer det lokale politi til os, og så skal vi komme ud på vores balkon og vinke til dem. Så tæller de, at vi alle er her og beder os om at blive, fortæller Oliver.

Politiet kigger hver dag forbi og tæller, at de alle er i huset. (Foto: Oliver Dyjak Bøg-Jeppesen)

Det hele er meget mærkeligt, fortæller han. Og informationen er sparsom, men Oliver og hans kollegaer prøver at få det bedste ud af det.

- Vi sørger for at hygge os sammen og lave mad. Forleden holdt vi fest, fordi vi havde noget Jägermeister og nogle øl. Nogen blev godt fulde, og vi gik først i seng klokken 02 om natten. Vi prøver ellers at sove så meget som muligt, så dagene går lidt hurtigere, siger han.

Det er meget specielt at være i familie med en, der er smittet, og som samtidig er så langt væk. For vi kan ikke hjælpe ham eller være fysisk til stede. Oliver skriver løbende, hvad der sker.

Mad skal de selv finde en løsning på

Madsituationen i huset bekymrer lige nu både storesøster her og resten af Olivers familie.

Og det virker til, at skibumsen også er begyndt at tænke over det selv.

For mad kan huset ifølge Oliver ikke få leveret til døren fra supermarkeder eller restauranter, fordi det meste er lukket ned, og hovedvejen ind til Iscghl er spærret.

Og mange af husets instruktørkollegaer kan heller ikke hjælpe, for de har forladt området på opfordring fra deres hjemlande.

- Vi har nok mad til en til to dage endnu. Og så har vi noget toast, men det ryger hurtigt, når man er så mange mennesker samlet. Vi prøver at få lokket nogle af de lokale til at komme forbi med noget mad til os. Det er svært, fordi alle opfordres til at blive hjemme, og alt er mere eller mindre lukket, siger Oliver.

Når solen skinner, spiser Oliver og hans kollegaer mad på husets balkon. (Foto: Oliver Dyjak Bøg-Jeppesen)

De østrigske myndigheder, skisportssteder og restauranter har de seneste dage fået massiv kritik for deres håndtering af coronasmitten.

Mange mener, de reagerede for sent og tog det alvorligt alt for sent. Det fortalte DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, i går.

- Kritikken går på hele reaktionsforløbet, lød det fra Michael Reiter.

- Der er utrolig mange arbejdspladser bundet op på skiturismen, og derudover er gondolliftselskaberne ret magtfulde i de forskellige østrigske forbundslande. Hensynet til arbejdspladser stod over det store behov for at inddæmme smitten.

DR Nyheder er bekendt med flere danskere, der lige nu kæmper med de østrigske myndigheder for at få lov til at forlade lukkede områder og komme hjem.

Facebook
Twitter