100 betjente klar: Florida frygter vold under omstridt højrefløjstale

En del af Florida er i forhøjet beredskab, når den amerikanske højrefløjsdebattør Richard Spencer i dag holder tale.

Betjente var onsdag samlet på The University of Florida for at forberede sig på Richard Spencers tale. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)

Gainesville i det nordlige Florida er ikke en by, der normalt tiltrækker sig den store opmærksomhed.

Men det gør den amerikanske sydstatsby senere i dag, når den omstridte højrefløjsdebattør og nationalist Richard Spencer, som er frontperson for det såkaldte ”alternative højre”, holder tale på det lokale universitet, The University of Florida.

Delstatens guvernør, Rick Scott, frygter, at talen vil føre til voldelige sammenstød mellem Richard Spencers højreradikale tilhængere og demonstranter fra venstrefløjen.

Derfor har han sat den nordlige del af Florida i forhøjet beredskab i dag for netop at sikre, at sikkerhedsberedskabet er stort nok, hvis det skulle ske.

- Det viser, at både myndighederne og universitetet tager Richard Spencer dybt alvorligt. Hans politiske synspunkter har momentum for tiden, og de ved, at der altid dukker moddemonstranter op, når han holder tale, siger Oliver Routhe Skov, der er udlandsjournalist i DR Nyheder og tidligere korrespondent i USA.

Her ses højrefløjsdebattøren Richard Spencer i Washington D.C.. (Foto: Jim Bourg © Scanpix)

Kan ikke aflyse talen

Universitetet forbereder sig ifølge The Washington Post på, at tusindvis af demonstranter vil troppe for at vise deres utilfredshed med Richard Spencer, som skal tale torsdag eftermiddag lokal tid.

Onsdag blev der stillet barrikader op på universitet, og 100 betjente fra det lokale delstatspoliti var til stede for at forberede sig på Richard Spencers ankomst. Talen kommer samlet set til at koste mere end tre millioner kroner, og det er udgifter, som universitet skal betale.

Det er Richard Spencer selv, der har arrangeret talen.

Og selvom universitets præsident, W. Kent Fuchs, har opfordret moddemonstranter til at holde sig væk, da det ifølge ham kun vil skabe mere opmærksomhed om Richard Spencers sag, så kan universitet ikke bare forbyde ham adgang, fortæller Oliver Routhe Skov.

- Hvis universitetet gør det, vil det blive beskyldt for at begrænse Richard Spencers ytringsfrihed, og det vil kun skabe mere sympati for ham. Det ved Richard Spencer, og derfor spiller han også bevidst på det. Det er skruen uden ende.

Afviser at være nazist

Den 39-årige Richard Spencer er manden, der fandt på begrebet ”Alt-Right”, som i de seneste år har vakt genklang i både USA og resten af verden.

Bevægelsen dækker over en række forskellige højreekstremistiske grupperinger rundt om i USA. Det er lige fra nynazister og folk fra Ku Klux Klan til tilhængere at et hvidt overherredømme, fortæller Olive Routhe Skou.

Og selvom Richard Spencer selv afviser, at han er nazist, så mener han, at de hvide amerikanere skal have deres egen stat.

- Han mener, at der er noget, som binder hvide mennesker fra USA og Europa sammen. Og han mener selv, at han har mere til fælles med en italiener og en skotte end eksempelvis en afroamerikaner, siger han og fortsætter:

- Så selvom han afviser at være nazist, så er han en del af et politisk spektrum, hvor disse holdninger findes.

Vil lukrere på Trump

Ifølge Oliver Routhe Skov er det uvist, hvor mange tilhængere Alt-Right-bevægelsen rent faktisk har. Men siden årtusindeskiftet er antallet af hadgrupper mod eksempelvis sorte, indvandrere og muslimer vokset voldsomt. Og med internettet er det blevet let for dem at samles og udveksle ideer, siger Oliver Routhe Skov.

- Richard Spencer er endnu ikke blevet stuerent navn i USA, men det håber han på at blive. Hans mål er, at han om 15-20 år har kandidater, der kan stille op til valg og derved gennemføre hans politiske projekt, siger han.

Derudover har valget af Donald Trump som USA’s præsident givet bevægelsen vind i sejlene, fortæller Oliver Routhe Skov.

- Bevægelsen udgør en betragtelig del af præsidentens bagland. Og nogle af de ting, som Donald Trump gjorde i valgkampen – såsom at tale om hvides rettigheder og fratage rettigheder til indvandrere – har appelleret til dem, siger han og fortsætter:

- Det betyder ikke, Donald Trump er hverken tilhænger af Alt-Right-bevægelsen eller nynazist. Men han er den første nationale politiske figur, der har taget deres tanker seriøst, og det er den bølge, som Richard Spencer nu prøver at lukrere på, når han i dag holder tale i Florida.

Facebook
Twitter